Laat de biggen los!

Betogers, misschien enigzins geïnspireerd door Pink Floyd, hebben dinsdag bij het gebouw van het Keniaanse parlement enkele tientallen biggen losgelaten. De betogers zijn woedend over de enorme salarisverhoging die leden van het parlement hebben geëist. De biggen symboliseren de hebzucht van de parlementsleden.

Ongeveer 250 betogers droegen protestborden en spandoeken mee en trokken door het centrum van de hoofdstad Nairobi. Bij de toegang van het parlementsgebouw werden de biggen losgelaten. De politie zette traangas en waterkanonnen in en gebruikte de wapenstok om betogers uiteen te jagen. Daarna werd de jacht op Knir, Knor, Knar en soortgenoten ingezet.

De meeste biggen werden verjaagd, maar sommige beesten lieten zich niet zo makkelijk wegsturen en gedroegen zich als varkens in de bloemperken bij het parlementsgebouw.

Volgens Boniface Mwangi, een van de organisatoren van het protest en voor zover bekend geen bigamist, is hij samen met vijftien anderen opgepakt. "Ook al pakken ze ons vandaag op, we zullen terugkomen. We willen een betere toekomst voor onze kinderen", zei hij.

In 2010 nam Kenia een nieuwe grondwet aan. Daarin werd bepaald parlementariërs niet langer de bevoegdheid hebben om zelf hun salaris vast te stellen. In plaats daarvan wordt het salaris nu vastgesteld door een speciaal daartoe opgerichte commissie. Eerder dit jaar verlaagde die commissie het salaris van parlementsleden van omgerekend zo'n 96 duizend euro naar een krappe zestigduizend euro per jaar. Ter vergelijking: het minimumloon in Kenia ligt op iets boven de elfhonderd euro per jaar. Een van de parlementariërs diende daarop een petitie in waarin hij eist dat de leden van de commissie die de salarissen verlaagde worden ontslagen.

Sarah Serem, die voorzitter van de speciale commissie, zei maandag dat zelfs verlaagde salarissen nauwelijks zijn op te brengen. Volgens haar wordt de helft van de inkomsten van de overheid besteed aan 1,6 procent van de totale bevolking. "We menen daarom dat het onder de huidige omstandigheden (...) niet de tijd is om de salarissen en vergoedingen naar boven bij te stellen."