Machtsgreep Acevedo in loodzware rit Californië

De Colombiaan Janier Acevedo is de nieuwe geletruidrager in de Ronde van Californië. De kopman van de Jamis-Hagens-ploeg won maandag de tweede etappe van de Amerikaanse rittenkoers. Hij kwam 12 seconden voor Tejay van Garderen (BMC) boven op de slotklim in Palm Springs. Lieuwe Westra, die zondag de eerste rit won, gaf in de laatste vijf kilometer 9.40 minuten toe.

De bijna tweehonderd kilometer lange etappe was loodzwaar door de voor het seizoen bijzonder hoge temperaturen. Vier renners die op avontuur gingen, met in hun midden Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick-Step), kregen dan ook alle ruimte.

Met een maximale voorsprong van iets meer dan twaalf minuten reed het kwartet vrijwel de hele dag vooruit. Pas in de slotfase, toen al door Palm Springs werd gekoerst en de temperaturen boven de veertig graden lagen, werden de vluchters teruggegrepen.

Toen volgde nog de slotklim naar de voet van een kabelbaan. De acht kilometer klimmen eiste meteen slachtoffers. Westra moest net binnen de laatste vijf kilometer de kopgroep laten gaan en de Vacansoleil-renner deed het daarna rustig aan.

Philip Deignan (United Healthcare) trok als eerste ten strijde uit de kopgroep. Het venijn zat hem echter in de staart want in de bijzonder steile laatste kilometer werd hij door Acevedo en Van Garderen gepasseerd.

Vervolgens druppelden de renners een voor een binnen om direct op de streep stil te vallen. Dinsdag krijgt het peloton het iets makkelijker. Dan zijn de laatste dertig kilometer heuvelaf en krijgen de sprinters een kans in finishplaats Santa Clarita.