[Europa League Finale] Voorbeschouwing

Maarten (rubbereend)

Aanstaande woensdag is de finale van de UEFA Europa League in de ArenA in Amsterdam. Chelsea en Benfica gaan het tegen elkaar opnemen in de eerste Europese finale van dit jaar. In aanloop naar deze finale komt FOK!sport met een voorbeschouwing.

Chelsea
Het Londense Chelsea begon het Europese avontuur niet in de Europa League. Nadat ze vorig jaar de Champions League gewonnen werd, begonnen The Blues dit seizoen als titelverdediger in het kampioenenbal. In de poule met Juventus, Shaktar Donesk en FC Nordsjælland wisten de Engelsen alleen de Denen achter zich te laten. Als nummer drie mochten ze daarom verder gaan in de Europa League.

Daarin troffen ze in de tweede ronde Sparta Praag. Na een overwinning met 1-0 in Praag had Chelsea thuis aan 1-1 genoeg. Voor de achtste finale reisden de Londenaren wederom af naar het Oostblok. Steaua Boekarest wist in eigen huis nog wel met 1-0 te winnen. Maar op Stamford Bridge zette Chelsea met 3-1 de verliespartij recht.

Ook voor de kwartfinale reisden The Blues weer af naar het oosten. Thuis werd er met 3-1 gewonnen van Rubin Kazan. In Rusland verloor Chelsea nog wel met 3-2, maar met een scoren van 5-4 over twee wedstrijden plaatsten de Londenaren zich voor de halve finale. Het Zwitserse FC Basel was daarin de opponent. In Basel werd het 2-1 voor Chelsea en ook in Londen werd gewonnen, dit keer met 3-1.

Naast de Champions League van vorig jaar heeft Chelsea nog drie Europese prijzen in de kast staan. In 1971 en 1998 veroverden de Londenaren de Europacup 2 en in 1998 wisten ze ook nog de Europese supercup te pakken. Als Chelsea woensdag wint wordt het de vierde club in Europa die alle Europese cups in de prijzenkast heeft staan. Alleen Ajax, Juventus, en Bayern München hebben hetzelfde gepresteerd.

Fernando Torres vier de 1-1 tegen Basel op Stamford Bridge in de halve finale. (Foto: Pro Shots)
Fernando Torres vier de 1-1 tegen Basel op Stamford Bridge in de halve finale. (Foto: Pro Shots)

Benfica
Ook voor Benfica begon het Europese avontuur in de Champions League. In de poule met FC Barcelona, Celtic en Spartak Moskou wisten ze alleen de Russen voor te blijven. Hierna mochten ze verder in de Europa League.

In de tweede ronde van dat toernooi troffen ze Bayer Leverkusen. Met een 1-0 overwinning in Duitsland en een 2-1 thuiswinst plaatsten de Portugezen zich voor de volgende ronde. In die achtste finale lootten ze Girondins Bordeaux. Wederom won Benfica tweemaal, thuis werd het 1-0 en 3-2 in Frankrijk.

De kwartfinale begon Benfica met een 3-1 thuisoverwinning tegen Newcastle United. In de Engelse industriestad werd het 1-1. Voor de halve finale reisden O Glorioso af naar Turkije voor de wedstrijd tegen Fenerbahçe. De Turken wisten thuis nog met 1-0 te winnen maar Benfica zette het recht met 3-1 overwinning in eigen huis.

In de prijzenkast van Benfica staan twee Europese prijzen. In 1961 en 1962 veroverden de Portugezen de Europacup 1. Daarna stonden ze nog wel in zes finales maar die wisten ze geen van allen te winnen. Vorig jaar troffen de Portugezen Chelsea ook al, toen in de kwartfinale van Champions League. De Engelsen wisten de twee ontmoetingen te winnen met 2-1 en 1-0.

De spelers van Benfica vieren het behalen van de finale van de Europa League. (Foto: Pro Shots)
De spelers van Benfica vieren het behalen van de finale van de Europa League. (Foto: Pro Shots)

De Amsterdam ArenA
De ArenA werd in het voorjaar van 2011 verkozen als speelplaats voor de finale van dit jaar. Eén keer eerder vond er een Europacup finale plaats in de thuishaven van Ajax. In 1998 stonden Real Madrid en Juventus tegenover elkaar in de finale van de Champions League. De Madrilenen trokken met Clarence Seedorf in de basis aan het langste eind met 1-0.

Amsterdam was buiten die finale nog eens gastheer van vier andere Europacup finales. Die finales vonden allemaal plaats in het Olympisch Stadion. Zo maakte Benfica er in 1961 een einde aan de reeks van 5 Europacup 1-titels van Real Madrid door de torenhoge favorieten met 5-3 te verslaan.

Björn Kuipers
Gisteren werd bekend dat de finale nog een Nederland tintje krijgt. Na een sterk optreden in de halve finale van de Champions League is Björn Kuipers aangewezen als scheidsrechter voor de finale. Kuipers bekroont hiermee een uitstekend seizoen. Komende zomer mag hij ook nog afreizen naar Brazilië om te fluiten tijdens de Confederations cup. De Nederlandse scheidsrechter zal in de ArenA vergezeld worden door assistenten Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Richard Liesveld en Pol van Boekel.

Scheidsrechter Björn Kuipers die als beloning voor een goed seizoen de finale van de Europa League mag fluiten. (Foto: Pro Shots)
Scheidsrechter Björn Kuipers die als beloning voor een goed seizoen de finale van de Europa League mag fluiten. (Foto: Pro Shots)