'Maak zorghypotheek makkelijker'

Redactie

Het moet gemakkelijker worden voor mensen om hun zorg te betalen door in te teren op de waarde van hun huis. Dat stelt de Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen. De taskforce vindt het zonde dat mensen een flink vermogen in bakstenen hebben zitten, maar dat niet kunnen inzetten om noodzakelijke aanpassingen te maken aan hun woning, of om hun eigen bijdrage aan de zorg te betalen.

Huiseigenaren moeten volgens de taskforce bijvoorbeeld gemakkelijker een extra hypotheek kunnen krijgen, of hun woning verkopen en weer terughuren van de nieuwe eigenaar. Ook wil de taskforce dat het mogelijk wordt om een voorschot te nemen op het pensioen. Daardoor krijgen mensen in een keer een zak geld, maar wordt hun pensioenuitkering vervolgens gekort.

De taskforce stelt dat veel mensen die op latere leeftijd ziek worden niet het benodigde geld hebben om de noodzakelijke aanpassingen aan hun woning te maken. Daardoor moeten zij in sommige gevallen verhuizen naar een instelling, terwijl zorg aan huis eigenlijk goedkoper is. Honderdduizenden huishoudens van boven de 65 jaar hebben volgens de taskforce weinig financiële buffer. 65-plussers hebben in totaal echter wel 214 miljard euro aan overwaarde in hun huis zitten.

Tot nu toe zijn er weinig financiële producten beschikbaar waarmee mensen hun overwaarde kunnen verzilveren om hun zorg te betalen. De taskforce wil daarom dat financiële partijen meer van dergelijke producten op de markt gaan brengen. Omdat het echter vaak om ingewikkelde producten gaat, roept de taskforce de overheid op om samen met de banken en verzekeraars goede voorlichting te geven aan mensen.

De taskforce wordt geleid door oud-PvdA-Kamerlid Paul Tang en wordt onder meer gesteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken, Vereniging Eigen Huis, Rabobank en Achmea.