Weekers steekt zijn kop in het zand

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) betreurt de discussie die is ontstaan naar aanleiding van zijn reactie op de onthulling van fraude door Bulgaren met toeslagen van de Belastingdienst. Dat heeft Weekers dinsdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

"Ik betreur dat de discussie zich vooral heeft toegespitst op de vraag van wie wist wat op welk moment", zei Weekers. Hij erkende dat zijn eigen optreden daaraan heeft bijgedragen, maar bleef erbij dat hij niets wist van de fraude met toeslagen door Bulgaren. Wel wist hij van toeslagfraude in het algemeen.

"Het brede fenomeen van identiteitsfraude en toeslagenfraude was mij bekend, maar dit was een nieuw fenomeen: dat een criminele organisatie in Bulgarije mensen op grote schaal invliegt om fraude te plegen", zei Weekers.

Weekers reageerde geschokt toen het tv-programma Brandpunt de Bulgaarse fraudezaak vorige maand aan het licht bracht. Dat wekte wrevel bij ambtenaren van de Belastingdienst, die stelden dat Weekers al langer op de hoogte was. Ook in de Tweede Kamer zijn veel vragen over de reactie van Weekers.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de manier waarop Weekers fraude met toeslagen heeft aangepakt.