Opstelten tegen bewapenen Brink's

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het pleidooi van geldtransportbedrijf Brink's om medewerkers te bewapenen om zichzelf te kunnen verdedigen bij een overval. Dat laat een woordvoerder van Opstelten maandag weten.

"Het geweldsmonopolie rust bij de overheid", stelt het departement. "Er is en komt geen mogelijkheid voor personeel van geld- en waardetransporteurs om een wapen te dragen."

Brink's doet de oproep maandagavond bij monde van hoofd beveiliging Sjouke de Graaf in het programma Eenvandaag. Volgens het bedrijf kan de overheid de veiligheid onvoldoende garanderen. Brink's werd in de afgelopen twee jaar meermalen met bruut geweld overvallen. Zo drongen criminelen gelddepots binnen met explosieven en namen ze op de vlucht de politie onder vuur met zware wapens.

Volgens Opstelten beschikt de politie echter over voldoende middelen en instrumenten om te kunnen optreden tegen deze vorm van criminaliteit. Zo zijn er snelle interventieteams, die speciaal getraind zijn voor het zogeheten zwaarste geweldsspectrum.

Bovendien zijn er de afgelopen tijd goede afspraken gemaakt tussen de overheid en de branche, die eerder deze maand nog zijn aangescherpt. Als die afspraken goed worden nageleefd, vermindert dat de kans op een overval of wordt de pakkans van criminelen verhoogd, stelt het ministerie.

De Graaf opperde ook om het leger in te zetten, omdat hij de indruk heeft dat de politie aan het einde van hun mogelijkheden zit. Opstelten laat weten dat de politie een beroep kan doen op de inzet van het leger, als dat nodig wordt geacht. "Maar het is en blijft primair de taak en verantwoordelijkheid van de politie om op te treden tegen criminaliteit. Niet van het leger."