PVV vraagt naar gezag Weekers

static

De PVV wil weten of staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) nog wel de aangewezen persoon is om de toeslagenfraude hard aan te pakken. Dat zei Kamerlid Roland van Vliet dinsdag tijdens het debat over de kwestie.

"De volgende vraag is volledig gerechtvaardigd: hoeveel gezag heeft Weekers bij de Belastingdienst?", vroeg Van Vliet. "Hoe toont hij aan dat hij de juiste persoon is om deze fraudeduivel uit te drijven." Weekers kreeg recentelijk de nodige kritiek te verduren van zijn ambtenaren, die al veel eerder aan de bel trokken over de fraude. Daar gebeurde echter niets mee.

Om de fraude aan te pakken is een krachtige leiding nodig waarbij Weekers en de top van de Belastingdienst elkaar moeten kunnen vertrouwen. "Ik verwacht een sterk onderbouwde visie op dit cruciale punt", zei Van Vliet. De PVV'er wilde verder weten wat er nu concreet wordt gedaan om de onterecht betaalde toeslagen terug te vorderen, zodat Nederland niet langer een 'toeslagenwalhalla' is.

Ook de ChristenUnie vraagt zich hardop af of Weekers de juiste man op de juiste plaats is. "Het is terecht dat er veel vragen zijn over zijn functioneren", stelde ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Ze wil van hem horen of hij zichzelf in staat acht 'op een overtuigende manier' te zorgen voor de aanpak van toeslagenfraude.