Asielzoekers drinken nog steeds niet

Twee asielzoekers die uit protest in dorststaking zijn gegaan drinken nog steeds niet. Zij krijgen nog geen dwangvoeding, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Een vochtweigeraar werd zondag opgenomen in het gevangenisziekenhuis in Den Haag omdat zijn toestand dusdanig was dat extra zorg nodig was. De andere asielzoeker volgde maandag.

Hoelang de dorststakers al niet meer drinken is niet bekend. "Wij hebben geen toegang tot deze mensen", zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. "Ik heb wel gehoord dat een van hen al bijna een week niet meer drinkt."

Een dorststaking loopt vrijwel altijd binnen een week dodelijk af als die wordt doorgezet. "Het gaat een stuk sneller dan een hongerstaking omdat organen zonder vocht al snel uitvallen."

Of en wanneer tot dwangvoeding wordt overgegaan, kon de woordvoerder van het ministerie niet zeggen. "Het is aan de arts om dat te beslissen en die maakt per individueel geval een afweging."

Naast de dorststakers zijn er vijf hongerstakers die nog altijd niet eten. Ze zijn het er niet eens met dat ze worden behandeld als criminelen. Oorspronkelijk deden meer dan honderd asielzoekers mee. Afgelopen zaterdag waren er nog vijftien over, van wie er negen niet meer aten en zes ook niet dronken.

Op Schiphol waren ook asielzoekers in hongerstaking gegaan. ZIj protesteerden tegen het beleid waarbij vreemdelingen die op de luchthaven binnenkomen hun asielaanvraag in gevangenschap moeten afwachten. Deze asielzoekers beëindigden hun hongerstaking vorige week.