[EL] Aké met Chelsea mee naar Amsterdam

Morgenavond staat in de Amsterdam ArenA de finale van de Europa League tussen Chelsea en Benfica op het programma. Chelsea-manager Rafael Benítez heeft de pas 18-jarige Nederlandse middenvelder Nathan Aké in zijn wedstrijdselectie opgenomen.

Aké, die twee jaar geleden werd weggeplukt uit de jeugdopleiding van Feyenoord, mag zo hopen op speelminuten in de eindstrijd om de Europa League. Eind vorig jaar debuteerde de jonge middenvelder in de Premier League en mocht ook al zijn opwachting maken in de Europa League.

De Europese finale in Amsterdam heeft veel Nederlandse invloeden. Zo zit Boudewijn Zenden als assistent van Benítez op de bank bij Chelsea, terwijl Ola John bij Benfica op een basisplaats mag hopen. De wedstrijd staat morgen onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.


Nathan Aké mag hopen op speelminuten in EL-finale (Foto: Pro Shots)

"Natuurlijk is het leuk zo'n finale op bekend terrein”, liet Zenden weten. "Ik heb heel veel aanvragen gehad van familie en vrienden voor kaartjes. Lang niet iedereen kon ik blij maken. Kuipers zal ik nog wel even spreken, maar ik verwacht geen cadeautjes hoor.”

Mocht Chelsea morgenavond de finale winnen, dan wordt het de vijfde club die alle grote Europese bekers in de prijzenkast heeft staan. Juventus, FC Barcelona, Bayern Munchen en Ajax gingen The Blues voor.

De eerste keer dat er in Amsterdam een Europese finale werd afgewerkt, was in 1962. Benfica won de finale om de Europa Cup 1 door een 5-3 overwinning op Real Madrid. Voor Benfica-speler Salvio is de finale om de Europa League inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Hij kan morgenavond voor de derde keer in vier jaar de Europa League winnen.