FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 mei 2010

Pellizotti: "Ik heb niks misdaan"

Franco Pellizotti kreeg gisteren een startverbod opgelegd van de UCI voor de Giro d'Italia. De renner van Liquigas heeft verdachte bloedwaarden en mag daarom niet van start gaan in de Italiaanse wielerronde. Vandaag sprak de 32-jarige klassementsrenner met de pers.

"Ik heb niets misdaan," zei Pellizotti. "De afwijkende bloedwaarden zijn wellicht het gevolg van uitdroging. Ik ben er zeker van dat mijn naam snel weer gezuiverd wordt. Dit voelt als een slechte grap aan."

"Ik maak me geen zorgen maar het is wel vervelend, omdat ik nu liever in Nederland was geweest voor de start van de Giro. Ik zou één van de protagonisten in de race geweest zijn. Deze week confronteren ze me met deze feiten, ik heb geen tijd om me te verdedigen. De Giro begint zonder mij en die kans krijg ik nooit meer terug."

Taiwan opent toeristenkantoor in Beijing

Taiwan heeft dinsdag een toeristenkantoor geopend in Beijing. Het kantoor is de eerste officiële Taiwanese aanwezigheid in de Chinese hoofdstad sinds Taiwan en China na een burgeroorlog in 1949 opsplitsten. China opent binnenkort eenzelfde kantoor in Taipei.

Sinds hij in 2008 aan de macht kwam, heeft de Taiwanese president Ma Ying-jeou naar middelen gezocht om de banden met China aan te halen. De betrekkingen tussen beide landen zijn onder Ma's leiderschap sterk verbeterd, maar ondanks de opsplitsing zestig jaar geleden claimt China het eiland nog steeds als toebehorend tot zijn grondgebied.

Hoewel de vestiging van het toeristenkantoor in Beijing een nieuwe stap is richting verbeterde betrekkingen, blijven de spanningen aanwezig. Naar verluidt staan nog altijd dertienhonderd Chinese raketten gericht op doelen binnen Taiwan. Het Taiwanese ministerie van defensie zegt dat het Taiwan in het geval van een Chinese aanval met hand en tand zal verdedigen.

Twee keer dertig jaar cel voor moord Hurwenen

De 49-jarige Marcel B. en zijn 22-jarige zoon Mark zijn dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot dertig jaar cel voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Aart en Bas de Lang uit Hurwenen. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

In tegenstelling tot het OM menen de rechters dat wel sprake was van moord. Justitie betoogde eerder nog dat daar te weinig bewijs voor was. De twee slachtoffers van 52 en 23 jaar, net als de daders vader en zoon, werden in de nacht van 23 op 24 september 2008 in hun woonboerderij in het Gelderse Hurwenen met tape vastgebonden en met een pistool door het hoofd geschoten.

Het OM stelt dat de twee slachtoffers werden geëxecuteerd terwijl ze op hun zij op de grond lagen. Daarna zou het huis door Marcel in brand zijn gestoken. Daarbij liep de 49-jarige, die na het incident een tijdje in coma heeft gelegen, zelf zware brandwonden op. Senior vertelde de rechters eerder zich niets meer van het voorval bij het huis van de slachtoffers te herinneren. Zijn zoon beriep zich tijdens de behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht.

Volgens verschillende zakenrelaties van Marcel was een ruzie over geld het motief voor de dubbele moord op vader en zoon De Lang. Uit fiscaal onderzoek blijkt volgens de rechters dat de schuld minstens tweehonderdduizend euro bedroeg. In de nacht waarop vader en zoon De Lang werden omgebracht, zou Marcel bij textielhandelaar Aart de Lang hebben aangeklopt en hem tevergeefs om geld hebben gevraagd.

De 49-jarige zou het geld nodig hebben gehad om zijn schulden bij onder andere malafide Marokkaanse geldverstrekkers te vereffenen. Marcel verklaarde tegenover de rechtbank onder dwang van die geldverstrekkers naar het huis van vader en zoon De Lang te zijn gereden. Justitie gelooft daar niets van omdat alleen de vriendin van Marcel B. deze lezing bevestigt.

Drie weken na de dood van vader en zoon De Lang werd het lichaam van de 20-jarige Ricky S. uit Hellevoetsluis aangetroffen in een vennetje nabij Hurwenen. Volgens het OM is de 20-jarige samen met vader en zoon in een auto naar het huis van Aart en Bas de Lang gereden. Nadat het huis in brand was gestoken, zijn Marcel en Ricky gevlucht richting het vennetje, stelt het OM. In een poging het vennetje over te steken, zou Ricky zijn verdronken.

WK-kandidatuur Rusland kan Blatter wel bekoren

Rusland heeft een goede indruk gemaakt op FIFA-president Sepp Blatter. De Russen willen het WK van 2018 binnenhalen en werden verblijd met een bezoek van Blatter. Ook Nederland/België is kandidaat voor het kampioenschap.

Momenteel reist Blatter langs alle landen die kandidaat zijn. De president is naar eigen zeggen vooral onder de indruk van Rusland. In januari bracht hij een bezoek aan het land. 

"Ik was behoorlijk onder de indruk van hun opmerkelijke plannen. Rusland is geen land, maar een continent, en er zijn nu veel initiatieven gaande voor uitbreidingen en innovatie. Daarom zijn zij een interessante kandidaat", zei Blatter in London Evening Post.

Engeland zou ook graag het WK 2018 organiseren. "Dat zou een eenvoudige keuze zijn voor de FIFA. Engeland heeft een perfecte infrastructuur en het voetbal is daar al perfect georganiseerd. Dat land zou geen problemen kennen bij het organiseren van een WK."

Dat Engeland het WK krijgt toegewezen, is allerminst zeker. "Het grote Rusland is een belangrijke kandidaat, maar je hebt bijvoorbeeld ook nog het kleine maar erg plezierige bod van Nederland en België. Het wordt een interessante keuze", stelt de president.

Man deed zich voor als orthodoxe jood

De man die zorgde voor paniek op de Dam deed zich voor als orthodoxe jood. Dat zei politiechef Bernard Welten. "Deze man begon te prevelen en hief zijn handen op. Het publiek is door het prevelen in paniek geraakt en vanuit het publiek werd 'Bom, bom, vlucht' geroepen. Deze man werd aangehouden en is opgepakt."

"Een andere man liet in paniek zijn koffer vallen. De politie heeft beide mannen opgepakt en de koffer is opgeruimd. In de koffer zat niets en de man had niets met het incident te maken. De prevelende man is aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Het betreft een 39-jarige in Nederland geboren Amsterdammer. Hij is vaak veroordeeld voor diefstal en drugshandel. Meerdere mensen raakten door de paniek lichtgewond en hen is eerste hulp verleend. De politie heeft uiteraard maatregelen getroffen."

De schreeuw van de man ging door merg en been. De verdachte wordt momenteel verhoord. Hij maakte op de politie een verwarde indruk. De man die zijn koffer liet vallen is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben. De prevelende verdachte is aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Hij kan maximaal zes uur worden vastgehouden en zal morgen op vrije voeten worden gesteld.

Het incident gebeurde tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Door het opstootje raakte een deel van mensenmassa in paniek, mensen liepen elkaar onder de voet. Koningin Beatrix werd kort na het incident in veiligheid gebracht. Nadat iedereen gerust was gesteld door de ceremoniemeester ging de herdenking, met Beatrix, door. De politie had in de persconferentie veel lof voor het snelle handelen. Onduidelijk is of er voor Bevrijdingsdag nog scherpere maatregelen worden getroffen om incidenten als deze te voorkomen.

[Upd] Man verstoort dodenherdenking op de Dam

Tijdens de dodenherdenking is er chaos ontstaan na het flauwvallen van een persoon midden in het publiek. Door de chaos vielen er dranghekken om, wat een knal veroorzaakte. Daarna raakten mensen in paniek.

Koningin Beatrix en haar familie zijn van het podium gehaald. Een paar minuten later kwamen ze terug om de ceremonie te hervatten. Minister Jan-Peter Balkenende begon toen zijn toespraak. De laatste week zijn er verscherpte beveiligingsmaatregelen ten gevolge van de aanslag van Karst Tates vorig jaar.

Update 20:44

Een ooggetuige op Twitter meldt dat er een man is afgevoerd. Hij begon panisch te schreeuwen en er ontstond grote paniek, aldus de ooggetuige. Geruchten over een schietpartij blijken vooralsnog onjuist. De politie spreekt van ongeveer tien gewonden.

Update 20:59

Verschillende ooggetuigen bevestigen het gerucht van een man die door het publiek rende. Volgens een Twitteraar was de man tijdens de stilte bezig met zijn mobiele telefoon. Toen omstanders hem vroegen te stoppen, begon hij te schreeuwen. De politie heeft hem opgepakt.

Update 21:01

NOS Headlines meldt op 3FM dat de man de herdenking wilde verstoren en inmiddels is opgepakt. Er zijn minstens dertig gewonden met een aantal gevallen van botbreuken.

Update 21:07

Op YouTube is een filmpje opgedoken van een persoon uit het publiek. In het filmpje hoor je de knal en zie je mensen wegrennen.

Update 21:30

Koningin Beatrix heeft de gewonden bezocht, dat meldt de NOS. De koningin bezocht de slachtoffers van de chaos bij een opvangplek vlakbij de Dam. De loco-burgemeester van Amsterdam zei dat Beatrix er op stond dat de ceremonie doorging. Premier Balkenende noemt het vreselijk triest dat de herdenking is verstoord. Volgens hem kan het niet anders dat de man bewust de herdenking verstoorde. Een NOS-verslaggever was ter plaatse en deed verslag.

Update 21:50

Volkskrant bericht een ooggetuigeverslag van een persoon die op de nog onbekende man sprong. Ook het NRC Handelsblad heeft een verslag van een ooggetuige op haar site staan.

Update 22:03

In het filmpje op YouTube is vanaf 2:48 secondenlang een schreeuw van een persoon in de verte te horen. Vermoedelijk is dit de schreeuw uit de verschillende ooggetuigenverslagen. Een duidelijke audioversie van de schreeuw is hier te horen.

Update 22:09

Volgens De Telegraaf heeft de politie twee mannen opgepakt. De eerste man zou tijdens de stilte zijn handen spreiden en een onverstaanbare tekst hebben geschreeuwd. De tweede man zou, volgens de Amsterdamse politie, een koffer hebben laten vallen. De politie wil niks melden over hun identiteit. "Hoe ze eruit zien, doet er niet toe. We willen weten wie het zijn."

Update 22:31

FOK!ker busfoto.nl stond vlakbij de man en maakte een filmpje. Het filmpje is inmiddels op YouTube te vinden.

Update 22:38

De NOS heeft een filmpje online gezet, waarin de schreeuw duidelijk te horen is en te zien is hoe de mensen over de dranghekken vallen. Tevens is er zometeen een persconferentie door de politie.

Update 23:11

De politie meldt in de persconferentie dat de situatie al zeer snel onder controle werd gebracht. De voorbereidingen zijn nuttig geweest, omdat de politie en ambulance snel hebben gehandeld. De man toonde zich als een orthodoxe jood die zijn handen ophief en hard schreeuwde. Omstanders en politieagenten maanden hem om stilte. Het publiek riep dat er een bom was en vluchtte. Een andere man met een koffer is onmiddellijk aangehouden. De koffer bevatte slechts persoonlijke informatie en de man heeft niks met het incident te maken.

De schreeuwende man is aangehouden door het verstoren van de openbare orde. De man is vermoedelijk een 39-jarige Amsterdammer en is al verschillende keren aangehouden voor onder andere drugshandel en diefstal. Op dit moment worden er getuigen verhoord. Volgens de politie maakte de schreeuwende man een gestoorde indruk.

Het is onbekend of de man onder invloed was. Wel heeft de man een drugsverleden. Een journaliste vraagt of detectiepoortjes een optie zijn, maar de politie verwerpt dit. Beide mannen waren ook niet bewapend. De politie meldt ook dat de schreeuw oorverdovend was. De man maakt een verwarde indruk, waardoor een verhoor bemoeilijkt wordt.


Bos: Balkenende niet geschikt als premier

Oud-PvdA-leider en ex-vicepremier Wouter Bos vindt minister-president Jan Peter Balkenende niet geschikt als premier. Dat zei hij dinsdag in het EO-televisieprogramma Moraalridders.

Bos antwoordde in een rondje ja/nee met 'nee' op de vraag of Balkenende geschikt is als premier, ondanks dat hij als vicepremier drie jaar met Balkenende in een kabinet zat. Bos zei nu dat er een betere kandidaat is, de huidige PvdA-leider Job Cohen. "Wat het land nodig heeft is een zekere stabiliteit. Er is iemand nodig die rust kan brengen en dat kan Job Cohen heel goed." Bos wees er op dat vier van Balkenendes vijf kabinetten de afgelopen zeven jaar sneuvelden. "Dat is wat veel van het goede."

Bos, die zich een week na de gemeenteraadsverkiezingen van begin maart terugtrok als beoogd lijsttrekker van de PvdA en Job Cohen als zijn gewenste opvolger voorstelde, wilde niet ingaan op berichten dat hij president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zou kunnen opvolgen. Volgens Bos moet je niet praten over opvolging van Wellink zolang hij er nog zit en het goed doet.

Bos gaf wel toe dat de baan bij DNB wel eens door zijn gedachten schiet, omdat er in de pers over wordt gespeculeerd, maar "vooralsnog" zit Wellink bij DNB aan het roer. Als er door een vertrek van Wellink "ooit een vacature komt , dat zien we dan wel. En of ik het dan een leuke baan zou vinden en of anderen mij daar dan willen zien, dat zien we dan ook wel", aldus Bos.

Mourinho: "Het is niet zeker dat ik in Milaan blijf"

José Mourinho, de markante trainer van Internazionale, is mogelijk aankomend seizoen niet meer de trainer van de Milanezen. Op een persconferentie in Rome, voorafgaand aan de finale van de Coppa Italia, deed Mourinho een verrassende uitspraak. "Het is niet zeker dat ik volgend seizoen in Milaan blijf", zei de trainer.

In aanloop naar de eindstrijd met AS Roma verzekerde Mourinho dat er nooit iets zeker is. "Eigenlijk is er helemaal nooit iets zeker in het voetbal, dus ik ga zeker niet beweren dat ik hier volgend seizoen opnieuw voor de groep sta."

Mourinho kan dit seizoen met Inter nog drie prijzen winnen, te weten de beker, de titel in de Serie A en de Champions League. De oefenmeester, die bij Inter tot 2012 onder contract staat, wordt in verband gebracht met Real Madrid.

Luchtruim Schotland en Noord-Ierland weer dicht

Het Schotse en Noord-Ierse luchtruim wordt woensdagochtend 07.00 uur plaatselijke tijd (08.00 uur in Nederland) gesloten in verband met vulkaanas uit IJsland. De Britse burgerluchtvaartdienst CAA heeft dit dinsdagavond meegedeeld.

De vulkaan onder de IJslandse Eyjafjalla-gletsjer braakt al drie weken achtereen as uit. Het vliegverkeer boven een groot deel van Noordwest-Europa lag de eerste week stil. Sinds twee weken kon er weer gevlogen worden, maar door een verandering van windrichting komt er nu weer as de kant van Groot-Brittannië en Ierland op. De vliegvelden in Ierland en Noord-Ierland gingen dinsdagochtend dicht, maar konden in de loop van de middag weer open.

De Britse luchtvaartdienst waarschuwt dat later woensdag mogelijk ook vliegvelden in Engeland en Wales gesloten moeten worden.

Nauta, Van Hemert naar Hofmeier

Het team van Hofmeier heeft Yvonne Nauta en Roxanne van Hemert voor komend seizoen aangetrokken. De beide vrouwen zijn afkomstig van Jong Oranje en tekenen een contract voor twee jaar.

Schaatser Pim Cazemier krijgt een stageplek voor een jaar. Hij is afkomstig van VPZ dat uit de schaatssport stapt. Mocht Cazemier goed presteren, dan krijgt hij een contract na komend seizoen. Eerder haalde Hofmeier al Koen Verweij, Rhian Ket, Renz Rotteveel en Marrit Leenstra.

Werder blij met langere verbintenis talent Bargfrede

Philipp Bargfrede heeft zijn nog doorlopende contract bij Werder Bremen verlengd. De middenvelder staat zodoende nu tot en met de zomer van 2014 onder contract bij de Duitse topclub.

"Het doet ons deugd dat Philipp zijn contract heeft verlengd. Zowel de speler als de club wilde graag met elkaar door, waardoor de onderhandelingen eenvoudig waren", aldus algemeen directeur Klaus Allofs op de website van Werder. "Philipp heeft zich uitstekend ontwikkeld en is inmiddels basisspeler. Dat zorgt voor uitstekende perspectieven. We zijn dan ook blij dat hij hier langer blijft".

Bargfrede staat sinds 2004 onder contract bij Werder. Sinds die tijd kwam de jeugdinternational 22 keer in actie in de hoofdmacht van de Grunn-Weisen.

Vrouw overleden bij verkeersongeluk Vaassen

Bij een verkeersongeluk in het Gelderse Vaassen is dinsdagmiddag een 51-jarige vrouw uit die plaats overleden. Het slachtoffer bestuurde een bestelauto en botste op een kruising tegen een personenauto.

Deze auto werd bestuurd door een 38-jarige man uit Deventer, die ongedeerd bleef. Naast hem zat een 65-jarige vrouw uit Apeldoorn, die met onbekend letsel in een ambulance naar een ziekenhuis in Apeldoorn is vervoerd. Het ongeval vond rond 14.00 uur plaats op de Bossenbroekerweg, meldt de politie. Mogelijk had de vrouw geen voorrang verleend.

Stamleider in Kandahar vermoord

In de Zuid-Afghaanse stad Kandahar is dinsdag een stamleider vermoord. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en gezegd dat de man is omgebracht omdat hij met de Amerikanen samenwerkte.

Stamleider Hayat Khan werd doodgeschoten terwijl hij in Kandahar aan het winkelen was. Hij maakte deel uit van een lokale shura, een traditionele vergadering van stam- en gemeenschapsleiders die bijeen wordt geroepen als er lokale kwesties moeten worden opgelost.

Kandahar is de grootste stad in het zuiden van Afghanistan en de bakermat van de Taliban-beweging, die onder de lokale bevolking nog steeds veel steun geniet. Amerikaanse en NAVO-troepen maken zich op voor een offensief deze zomer om de Taliban uit Kandahar te verdrijven. Vorige maand werd de locoburgemeester van Kandahar vermoord terwijl hij in een moskee aan het bidden was.

Ivanovic schakelt Azarenka uit

Ana Ivanovic heeft bij het WTA-toernooi in Rome de als negende geplaatste Victoria Azarenka verslagen. In de tweede ronde was de Servische, voormalig nummer één van de wereld, haar Wit-Russische opponente met tweemaal 6-4 de baas. In de derde ronde wacht Ivanovic weer een uitdaging. Dan is Elena Dementieva, de nummer zes van de plaatingslijst haar tegenstander.

Caroline Wozniacki had een eenvoudige tweederondepartij. De als tweede geplaatste Deense walste over Maria Elena Camerin uit Italië heen: 6-1, 6-0. Daarmee kwam een slechte dag voor de Italiaanse vrouwen ten einde. Flavia Pennetta (12), Francesca Schiavone (13), Roberta Vinci en Alberta Brianti werden ook uitgeschakeld.

Plannen GP Jersey bekend gemaakt

De Formule 1 lijkt weer een stap dichterbij de terugkeer in de Verenigde Staten. Er is een plan door een particuliere non-profit organisatie ingediend om een Grand Prix te houden in Jersey City, de stad die onder de skyline van New York ligt.

Het plan is om van 2012 tot en met 2016 een Grand Prix te organiseren in het Liberty State Park. Er ligt inmiddels een ontwerp om in het park een 5,8 kilometer lang circuit aan te leggen. Hierbij is onder meer het vrijheidsbeeld te zien, iets wat Formule 1-baas Bernie Ecclestone aanspreekt. "Jersey City is één van de steden die wordt overwogen voor een race. We zijn momenteel echter nog in een aftastende fase. Het moet nog blijken of een Formule 1-race wel voordelig is voor de stad of het park," zei de burgemeester van Jersey City Jerramiah Healy.

Het plan kent volgens de organisatie vele voordelen, omdat het zorgt voor werkgelegenheid en commerciële mogelijkheden. Voor de stad levert het weinig kosten op omdat er weinig aangepast hoeft te worden, onder meer omdat het park goed bereikbaar is. Kritiek is er ook, want de milieugroep Friends of Liberty State Park is van mening dat het park van het publiek is en dat het stadsbestuur de toekomstplannen niet zomaar mag wijzigen. Zo lopen er onder meer plannen om van het park een natuur- en recreatiegebied te maken.

Mochten de plannen wel doorgaan, dan rijzen er in het park zelf wel enkele problemen. Zo lijkt er weinig ruimte te zijn voor fasciliteiten zoals een pitstraat. Bovendien wil de organisator hulp bij de logistiek rond de Grand Prix, terwijl dit normaal alleen de taak van de organisator zelf is.

Auto-ongeluk alsnog boosdoener voor WK van Davies

Charlie Davies kan niet voor de Verenigde Staten uitkomen op het WK in Zuid-Afrika. De speler van FC Sochaux raakte eind vorig jaar betrokken bij een zeer ernstig auto-ongeluk en raakte gewond. Davies had meerdere botbreuken en scheurde zijn blaas. Een andere betrokkene overleed zelfs als gevolg van diens verwondingen.

Snel werd de conclusie getrokken dat Davies het WK kon vergeten, maar zijn herstel verliep de afgelopen maanden wonderwel goed. Daardoor keerde de hoop terug om komende zomer actief te zijn in Zuid-Afrika.

De artsen van Sochaux hebben nu echter een definitieve streep gehaald door de WK-deelname van Davies. Hij kan volgend seizoen op z'n vroegst pas weer in actie komen. Een bittere pil voor de Amerikaan, die afgelopen zomer met Team USA deelnam aan de Confederations Cup. Zijn land haalde toen verrassend de finale.

Reuser houdt 'heel klein kiertje' open

Na afloop van het verloren duel van NAC Breda tegen FC Twente had Martijn Reuser het zwaar. De aanvallende middenvelder had 'zijn' Ajax een goede dienst kunnen bewijzen door punten af te snoepen van de Tukkers. Hierdoor zou niet de ploeg uit Enschede, maar de equipe uit Amsterdam kampioen zijn geworden.

"Ze hebben de meeste punten gehaald, dus zijn ze de terechte kampioen. Met een beetje een Ajax-hart had ik toch liever Ajax zien winnen. Het doet toch ook wel een beetje pijn dat ze hier de kampioenschaal krijgen", blikt Reuser terug op het kampioenschap van Twente.

Door de nederlaag plaatste de club van trainer Robert Maaskant zich niet voor de play-offs voor het strijden om een plaats in de Europa League. Hierdoor zit het seizoen erop voor NAC. Voor Reuser betekent het duel tegen Twente dus zijn laatste in het betaalde voetbal. Toch gooit hij de deur nog niet helemaal dicht.

"De kans is groot dat ik er mee ga stoppen. Net even een traantje gevloeid. Ik heb een heel klein kiertje opengehouden. Niet voor AC Milan, dat was als geintje bedoeld. Maar je moet nooit deuren dichtgooien. De kans is echter heel groot dat dit de laatste was", aldus de oud-Ajacied.

The Force Unleashed II krijgt datum

Vandaag is het voor velen onofficieel Star Wars-dag, natuurlijk niet voor iedereen want er zijn ook nog andere dagen die worden gezien als Star Wars-dag.

Maar toch zag LucasArts vandaag als een goede dag om een datum bekend te maken voor Star Wars The Force Unleashed II. De datum werdt bekend gemaakt op de officiële Facebook pagina van het spel. De game zal op 26 oktober uitkomen en zal beschikbaar zijn voor de PS3, Xbox 360, PSP, DS en Wii.

In het spel zal je weer met Darth Vaders geheime leerling spelen en zal je je door een groots verhaal heen moeten slepen dat door het originele verhaal heen is gevlochten. Er wordt verwacht dat er meer informatie over het spel zal worden vrijgegeven op de komende E3.

Force Unleashed 2
26 Oktober kunnen we weer *swooshen*

Utrechtse straten pas maandag geveegd

De staking van de straatvegers in Utrecht is opnieuw met twee dagen verlengd. Tot en met zondag wordt het straatvuil in de Domstad niet opgeruimd, bevestigt een woordvoerder van Abvakabo FNV. Donderdag en vrijdag staken ook de vuilnisophalers.

Aanvankelijk zou de staking in Utrecht van 1 mei tot en met 5 mei duren. Vorige week werd aangekondigd dat de straatvegers ook donderdag en vrijdag het werk neerleggen. Dinsdag werd bekend dat daar nog twee dagen aan worden vastgeplakt.

In Amsterdam wordt van 6 tot 13 mei gestaakt. Langs de route van de Ronde van Italië, die zaterdag, zondag en maandag start in de hoofdstad, wordt wel schoongemaakt. Zondag finisht de etappe in Utrecht. De route en de trottoirs worden schoongehouden, meldt de gemeente. Ook moeten de directe toegangswegen veilig bereikbaar zijn voor de hulpdiensten.

Het marktterrein wordt wel schoongeveegd en het Park Transwijk wordt na afloop van het bevrijdingsfestival op 5 mei door een externe partij opgeruimd.

Cel geŽist voor fraude met belastingaangiften

Tegen een 45-jarige vrouw uit Amsterdam is dinsdag drie jaar cel geëist voor fraude met belastingaangiften en witwassen. De vrouw heeft volgens het Openbaar Ministerie gefraudeerd met ruim tweeduizend aangiften Inkomsten Belasting. De Belastingdienst verstrekte hierdoor onterecht mogelijk tot zes miljoen euro aan voorlopige teruggaven.

De vrouw werd 27 januari aangehouden, nadat de Fiod in oktober vorig jaar een onderzoek was gestart naar haar praktijken. De Amsterdamse zit nog steeds vast. Ze trad volgens het OM van 2006 tot en met 2009 op als belastingadviseur zonder aangesloten te zijn bij een belastingadviesbureau en zonder registratie bij de Kamer van Koophandel.

Onder haar begeleiding werden op 2385 belastingaangiften van 875 belastingplichtigen onjuiste gegevens over studiekosten en ziektekosten aan de Belastingdienst opgegeven, zo stelt het OM. De 'cliënten' van de vrouw kregen hierdoor onterecht voorlopig geld terug van de Belastingdienst.

De 45-jarige vrouw verdiende hiermee vermoedelijk ruim vierhonderdduizend euro. De officier van justitie stelt dat de vrouw op 'geraffineerde wijze' te werk ging. De vrouw heeft volgens het OM 'stelselmatig misbruik gemaakt van het stelsel van belastingteruggaven'.

Behalve 3,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, eiste de officier van justitie ook dat de vrouw ruim 420.000 euro moet terugbetalen. De cliënten van de vrouw die onterecht geld hebben teruggekregen, kunnen van de Belastingdienst een terugvordering verwachten. De rechtbank Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Times Square-verdachte bekent

De in Pakistan geboren Amerikaan Faisal Shahzad heeft volgens de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder bekend dat hij zaterdagavond geprobeerd heeft een autobom te ontsteken op Times Square in New York. Hij zal worden aangeklaagd wegens terrorisme en bezit van massavernietigingswapens.

"Gebaseerd op wat wij tot nog toe weten, is duidelijk dat dit een terroristisch plan was met het doel Amerikanen op een van de drukste plekken in ons land te vermoorden", zei Holder.

Shahzad (30) wordt ondervraagd en heeft onderzoekers bruikbare informatie verschaft, zei de minister. De autoriteiten wisten hem op te sporen aan de hand van het chassisnummer van de Nissan Pathfinder die hij met de bom op Times Square had achtergelaten. De auto was onlangs van eigenaar verwisseld in Connecticut. Toen de autoriteiten eenmaal wisten wie zij moesten hebben, werd zijn naam op de zogenoemde no-flylijst gezet. Shahzad werd maandagavond op de luchthaven Kennedy opgepakt toen hij in een vliegtuig met bestemming Dubai zat.

President Barack Obama zei dat de mogelijke banden van Shahzad met terroristische groepen worden onderzocht. Bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten meldden dat in de zuidelijke stad Karachi zeker één vriend van Shahzad is opgepakt. Shahzad was onlangs van een verblijf van vijf maanden in Pakistan in de Verenigde Staten teruggekeerd. Volgens een Pakistaans televisiestation was hij in Karachi en de noordwestelijke stad Peshawar geweest. De berichten voedden speculaties dat hij contact heeft gehad met Al-Qaida en Taliban-groepen.

Shahzad verwierf in april 2009 het Amerikaanse staatsburgerschap nadat hij de noodzakelijke antecedentenonderzoeken had doorstaan. Voor de mislukte aanslagen in New York had hij niet de aandacht van de inlichtingendiensten getrokken en zijn naam kwam niet voor in de terrorisme-gerelateerde databases van de overheid, zei een Amerikaanse overheidsmedewerker.

Williams-zussen door in Rome

Serena en Venus Williams hebben zich dinsdag bij het WTA-toernooi in Rome geplaatst voor de derde ronde. Serena (1) had het een set moeilijk met Timea Bacsinszky uit Zwitserland: 7-6 (2), 6-1. Venus (4) rekende in twee sets af met een andere Zwitserse. Zij gunde Patty Schnyder slechts vier games: 6-2, 6-2. Dinara Safina (3) verloor van Alexandra Dulgheru.

Serena Williams, die vanwege haar plaatsing bij de eerste acht in de eerste ronde vrijgesteld was, begon zeer matig tegen Bacsinszky. De Zwitserse nam dan ook een ruime voorsprong, maar de nummer één van de wereld vocht terug. Ze dwong een tiebreak af die ze ruim won en daarmee was het verzet van Bacsinszky gebroken. In de derde ronde treft ze de Duitse Andrea Petkovic.

Venus Williams kende weinig moeite met Patty Schnyder. Dankzij haar 6-2, 6-2 zege op de Zwitserse neemt de oudste van de Williams-zusjes het in de derde ronde op tegen Shahar Peer (16). De Israëlische, vorige week nog halve finaliste in Stuttgart, versloeg Polona Hercog uit Slovenië met 2-6, 7-5, 6-3.

Safina beleefde weinig plezier aan haar tweede toernooi na een maandenlange blessure. In haar tweederondepartij, haar eerste wedstrijd deze week in Rome, was ze niet opgewassen tegen de Roemeense Dulgheru. Na setverlies in het eerste bedrijf trok Safina de stand nog wel gelijk, maar in de beslissende set was de Roemeense oppermachtig: 6-4, 6-7 (5), 6-1.

Romario junior komt eraan

In het Braziliaanse voetbal is een nieuwe Romario opgestaan. Het is de 16-jarige Romarinho, een zoon van de voormalige topscorer van onder meer PSV en Barcelona.

De kleine Romario heeft zijn eerste contract ondertekend bij Vasco da Gama uit Rio de Janeiro. Bij die club werd zijn vader in de jaren tachtig ontdekt. Romario senior, inmiddels 44, beëindigde in maart 2008 zijn roemruchte carrière. Dat deed hij nadat hij volgens eigen telling zijn duizendste officiële doelpunt had gemaakt.

[Upd] Orie langer bij Control

Coach Jac Orie heeft zijn contract bij Control met twee jaar verlengd. Bij de schaatsploeg rijden onder meer Mark Tuitert, Jan Smeekens en stefan Groothuis.

Orie zegt dat de schaatsploeg het gewenste budget voor komend seizoen nog niet rond heeft, maar "de basis van het team blijft zeker."

Naast Tuitert, Smeekens en Groothuis blijven ook de talenten Kjeld Nuis en Laurine van Riessen de ploeg van Orie voor nog twee jaar trouw.

Piraten op de Wii

Hadden we laatst nog een bericht over een instantie voor leeftijdskeuringen die Sid Meier's Pirates voor de Wii een leeftijdskeuring hadden gegeven zonder dat de game officieel aangekondigd was, dan moet je nu eens opletten.

Hij komt eraan! 2K China gaat de game ontwikkelen en hij moet deze herfst uit gaan komen. Sid Meier is er van overtuigd dat de game ook op de Wii een succes zal zijn en hoopt dat de fans van de serie het kunnen waarderen zoals voorgaande fans op andere consolles al hebben kunnen doen.

Als speler zijnde ben je kapitein van je eigen schip in het 17e eeuwse caribische gebied waar je vijanden beplundert en afmaakt met roekeloze zwaardgevechten met je Wii Remote. In het spel kan je beschikken over 27 verschillende volledig aanpasbare schepen waarmee je de havens kan onveilig maken en zoeken naar je manschappen.

Fans van de serie die de game graag op de Wii zien vonden het ook wel tijd worden, de serie is al langer uit op de PC, PS3, Xbox 360 en PSP.

Pirates
Aye Aye Kapitein

Meisje overleeft val van 30 meter

Een 14-jarig meisje uit de Duitse plaats Dormagen heeft een val uit een flat van dertien verdiepingen overleefd. De tiener liep slechts een paar botbreuken op. Het meisje viel maar liefst dertig meter naar beneden vanaf het terras van het appartement waar ze woont.

"Het meisje moet wel een beschermengel hebben gehad", meent een politiewoordvoerder. De Duitse is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De tiener heeft niet in levensgevaar verkeerd. Onduidelijk is wat de val van het meisje heeft veroorzaakt.

Wekelijkse Engelse verkoopcijfers

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 25-04-2010 t/m zaterdag 01-05-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

De lijst wordt aangevoerd door een nieuwe game, FIFA 2010 World Cup South Africa, deze game neemt de eerste (PS3) en de tweede (Xbox360) plek in beslag, de nummer één van vorige week (Splinter Cell: Conviction) is gezakt naar de vierde plek.
Dat de Engelsen van dansen blijken te houden mag blijken want Just Dance (Wii) blijft hoog in de lijst staan.
FIFA 2010 (Xbox 360) is de hekkensluiter en tevens een van de grootste dalers van de week, daarnaast zijn er wel 12 nieuwe games de lijst in geslopen.

Engelse Cijfers

Spaanse premier noemt hulp aan Spanje 'waanzin'

Spanje is solvabel en heeft geen enkele hulp nodig uit Europa. Dat zegt de Spaanse minister-president Jose Luis Rodriguez Zapatero dinsdag.

Volgens Zapatero is elke speculatie over financiële zwakte in de eurozone, los van Griekenland, ongefundeerd. "Elke andere speculatie over de eurozone is volledig ongegrond en onverantwoordelijk", aldus Zapatero tijdens een persconferentie.

Wedstrijdschema Oranje voor EK 2012 bekend

De kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 zijn vandaag bekend geworden. Het Nederlands elftal onder leiding van Bert van Marwijk start haar thuisreeks op 7 september aanstaande. In De Kuip zal Oranje aantreden tegen het nationaal elftal van Finland. Een maand later, op 12 oktober, zal Zweden een bezoek brengen aan de Amsterdam Arena om tegen het Nederlands elftal aan te treden.

In het jaar 2011 speelt Oranje drie thuiswedstrijden. Allereerst zullen de Hongaren op bezoek komen, wederom in de Amsterdam op 29 maart. Een half jaar later, op 2 september zal het Nederlands elftal San Marino ontvangen in de thuishaven van PSV. De laatste thuiswedstrijd van Oranje zal plaatsvinden in De Kuip op 7 oktober tegen het elftal van Moldavië.

Arrestaties in Pakistan om Times Squarebom

De opsporingsdiensten in Pakistan hebben enkele arrestaties verricht in verband met de mislukte aanslag op Times Square in New York. Het gaat om familieleden van de eerder opgepakte Pakistaans-Amerikaanse Faisal Shahzad, zo meldde een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris dinsdag.

Shahzad blijkt volgens een goed ingevoerde bron rond het onderzoek in de Verenigde Staten afkomstig te zijn uit Kashmir. De veiligheidsfunctionaris in Karachi, de grootste stad van Pakistan, gaf geen nadere informatie, bijvoorbeeld over het aantal aanhoudingen, de plek waar deze personen werden gearresteerd en de aard van de verdenkingen tegen hen.

De 30-jarige Shahzad heeft volgens een bron binnen het Pakistaanse veiligheidsapparaat een terreuropleiding gevolgd in een kamp in het noordwesten van Pakistan. Het Pakistaanse leger levert daar al geruime tijd hevige gevechten tegen radicaalislamitische bewegingen, zoals de Taliban. De extremisten hebben de regio in een bloedige greep, door vrijwel dagelijks (zelfmoord)aanslagen te plegen.

Doventolk bekijkt beelden bekerfinale

De Rotterdamse politie zet donderdag tijdens de bekerfinale van Feyenoord tegen Ajax in de Kuip voor de eerste keer een doventolk in. Een woordvoerder van het korps meldt dinsdag dat de doventolk camerabeelden te zien krijgt en moet aangeven wat mensen zeggen. Als zij iets zeggen wat niet mag, kunnen die personen worden aangehouden.

Volgens de woordvoerder heeft de politie de beschikking over veel camera's, maar staat niet bij elke camera een agent die hoort wat er wordt gezegd. Door de doventolk in te zetten, moet ook iets gedaan kunnen worden met deze camerabeelden.

Montolivo zou Cassano en Balotelli thuis laten tijdens WK

Riccardo Montolivo heeft liever niet dat Antonio Cassano en Mario Balotelli door bondscoach Marcello Lippi bij de WK-selectie worden gehaald. Zo letterlijk zegt Montolivio het niet, maar zijn boodschap is helder. 

"Cassano is een fenomeen, maar het is duidelijk dat hij moeilijk handelbaar is", aldus Montolivo, speler van Fiorentina. Montolivo is zelf wél opgeroepen voor de trainingsstage die Lippi ingelast heeft met het oog op het WK. De twee lastpakken niet. Montolivo: "Wat voor Cassano geldt, geldt ook voor Balotelli, die niet erg respectvol was naar zijn ploeggenoten, de club en de fans."

"Ik zou nooit zoiets doen", doelt Montolivo op de incidenten rondom Balotelli na afloop van Internazionale - Barcelona. "Zelfs niet tijdens een oefenpotje op de training." Veel supporters in Italië pleiten overigens wel voor Cassano en Balotelli. De Italiaanse ploeg ontbeert volgens hen creativiteit.

Grotere kans op zoon bij seks in regen

Afrikaanse buffels hebben meer kans om een zoon ter wereld te brengen wanneer ze in de regen seks hebben. Die ontdekking deed onderzoeker Pim van Hooft van de Universiteit van Wageningen. Hij hield zich bezig met de sekseverhouding van buffels in verschillende seizoenen. In natte periodes bleken buffels vaker zonen te krijgen.

In tijden dat het volop regent is er bij de kuddes een overschot aan stieren. Van Hooft: "Het ligt voor de hand dat dit overschot aan mannetjes in natte perioden te maken heeft met variaties in lichaamsconditie. In natte perioden gaat de conditie omhoog en ook de spermakwaliteit is dan beter dan in droge perioden." Dat heeft te maken met de chromosomen die Afrikaanse buffels hebben. Andersom geldt overigens niet dat er bij droog weer ineens meer dochters ter wereld komen.

Olympische kwalificatie judoka's van start

Met de Grand Prix van Tunis openen de judoka’s komend weekend de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen 2012. Bondscoaches Maarten Arens en Marjolein van Unen nodigden 13 judoka’s, waaronder Europees kampioene Elisabeth Willeboordse (-63 kg), uit voor deelname.

Naast Willeboordse komen Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg), Carola Uilenhoed (+78 kg), Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont, Benji Nortan (-73 kg), Guillaume Elmont (-81 kg), Marvin de la Croes (-90 kg) en Luuk Verbij (+100 kg) in actie.

De nummer drie van het onlangs gehouden EK, Jeroen Mooren, is titelverdediger in de Tunesische hoofdstad.

Het toernooi is de eerste in een twee jaar durende cyclus van wereldbekerwedstrijden, die gezamenlijk het Olympisch kwalificatietraject vormen. Plaatsing voor de Olympische Spelen 2012 geschiedt op basis van de positie op de wereldranglijst.

Nieuwe hoofdsponsor voor Cambuur

Het Friese bouwbedrijf Dijkstra Draisma, met vestigingen in Bolsward en Dokkum, zet zijn relatie met SC Cambuur voort door het hoofdsponsorschap aan te gaan met de Leeuwarder voetbalclub.

Bouwgroep Dijkstra Draisma was afgelopen jaar ook al sponsor van deze voetbalclub en prijkte al op de achterkant van de shirts van SC Cambuur. Deze plek wordt nu verruild voor de voorzijde en met ingang van de aankomende play-offs en tevens het seizoen 2010/2011 prijkt de naam van Bouwgroep Dijkstra Draisma dan ook op de voorkant van de wedstrijdshirts. Op de achterkant staan de namen van PAX Groep uit Leeuwarden en LEVO uit Franeker.

Volgens Jan en Biense Dijkstra, zij vormen de algemene directie van Bouwgroep Dijkstra Draisma, past de mentaliteit en visie van SC Cambuur perfect bij die van de Friese bouwer en ontwikkelaar. Belangrijk hierbij is het uitgangspunt dat de bouwer graag zijn naam wil verbinden aan SC Cambuur, als club van Leeuwarden en van Friesland. Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft, net als SC Cambuur, zijn blik gericht op de toekomst en combineert dit met een bijzondere (bedrijfs)visie en grote prestatiedrang.

Deze week zijn de handtekeningen gezet om het hoofdsponsorschap te bekrachtigen. Met de play-offs voor de deur een belangrijke eerste stap om de ambitie voor promotie in te zetten. Samen met PAX Groep en Levo gaat Bouwgroep Dijkstra Draisma ervan uit dat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de prestaties van SC Cambuur.

Nederlandse rolstoeltennisvrouwen rollen Duitsland op

In Turkije heeft het Nederlandse vrouwen rolstoeltennisteam Duitsland verslagen in strijd om de Invacare World Team Cup. Ook deze wedstrijd ging gemakkelijk naar de vrouwen uit Nederland.

Na de ruime 3-0 zege op Italië mochten de vrouwen uit Duitsland gaan douchen met dezelfde cijfers. Jiske Griffioen won met een double bagle van de Duitse Nora Sommerfield. Aniek van koot versloeg verder Sabine Ellerbrock met 6-2 en 6-3 en het dubbelspel van Buis/Van Koot was goed genoeg voor de 3-0 zege.

Alcoholverbod voor moslims in Bahrein

Bahrein werkt aan een wet die het moslims moet verbieden om alcohol te nuttigen. Het Hogerhuis ging gisteren akkoord met een wetsverandering die het gebruik en invoer van alcohol door islamieten aan banden moet leggen. Koning Hamad moet nog akkoord gaan met het voorstel, maar dat is doorgaans slechts een formaliteit.

Tot op heden gold Bahrein als een liberaal islamitisch land. Burgers uit buurland Saoedi-Arabië komen in het weekend regelmatig naar Bahrein waar met name in de horeca een vrijere moraal heerst. Het eiland staat voor moslims nu nog bekend als 'drankparadijs'. De nieuwe wet zorgt ervoor dat binnenkort alleen nog niet-moslims van een glaasje alcohol kunnen genieten. Het parlement van Bahrein stemde eerder al in met het verbod.

NAC gaat stadion definitief uitbreiden

De verbouwing van het Rat Verlegh Stadion stond al op de rol, maar dinsdagochtend werd ineens getwijfeld over de haalbaarheid van het plan. Het gebrek aan tijd zou de verbouwing parten spelen.

Op de officiële website laat NAC nu weten dat de bouw van de extra plaatsen 'gewoon' doorgang kan vinden. Daardoor neemt de capaciteit van 17.750 naar 19.000 plaatsen toe.

De extra plaatsen komen over de betonnen zijdes aan de korte kant van het veld. Volgende zomer hoopt de club een 'derde verdieping' op de hoofdtribune te bouwen. Daarvoor is echter nog wel toestemming nodig van de gemeenteraad.

Ferguson overtuigde Scholes niet te stoppen

Sir Alex Ferguson heeft Paul Scholes overtuigd nog een jaar door te gaan. De Engelse middenvelder van Manchester United wilde eigenlijk stoppen. Maar de manier waarop Ferguson hem probeerde over te halen er nog een seizoen aan vast te plakken, heeft Scholes zijn standpunt doen veranderen.

"Paul wilde eigenlijk stoppen, maar ik heb met hem gesproken", zegt Ferguson in Inside United. "Ik zei: 'ik bepaal wanneer hij stopt. Je bent nog altijd goed genoeg. Je gaat niet achteruit in je spel'. Natuurlijk wordt het op fysiek vlak lastiger, maar dat is niet meer dan normaal. Daar hebben we allemaal mee te maken. Ook bijvoorbeeld Ryan Giggs en Gary Neville."

"Paul is feitelijk nog net zo goed als in zijn hoogtijdagen en misschien zelfs wel beter. Hij beschikt nu namelijk over meer ervaring en dat maakt een groot verschil", aldus Ferguson. Scholes speelt al sinds 1992 voor Manchester United.

Zuid-Afrikanen niet blij met WK-lied Shakira

Niet alle Zuid-Afrikanen zijn even blij dat Shakira het WK-lied van 2010 inzingt. 'Waka Waka (This Time for Africa)' werd donderdag voor het eerst op de Afrikaanse radiozenders gedraaid, waarna de studio's werden overspoeld met telefoontjes van verontwaardigde luisteraars. Het nummer zou volgens hen gezongen moeten worden door een Zuid-Afrikaan, en niet door een Colombiaan.

"Het is slecht, het is vreselijk. Shakira mag niet langskomen om het lied te zingen", zei een verontwaardigde luisteraar. Een ander is van mening dat een Zuid-Afrikaan het lied moet zingen. "We hebben zo ontzettend veel getalenteerde Zuid-Afrikaanse zangers. En bovendien, hoe gaat Shakira het Afrikaanse gedeelte van het nummer zingen?"

Een aantal mensen is wel enthousiast en vindt dat het WK-lied ook best gezongen mag worden door iemand die niet afkomstig is uit het Afrikaanse land. "Het WK is er voor iedereen. Iedereen kent Shakira, ze heeft meer fans dan Zuid-Afrikaanse zangers", vindt een dj.

Woensdag werd bekend dat Shakira is uitgekozen om het officiële WK-lied te zingen. In 2002 zong de Amerikaanse zangeres Anastacia 'Boom'. Vier jaar later viel de eer te beurt aan Toni Braxton en Il Divo om het officiële lied, genaamd 'Time of Our Lives', te zingen.

Zuid-Afrikanen niet blij met WK-lied Shakira
Zuid-Afrikanen niet blij met WK-lied Shakira (Foto: Novum)

Kuiper blijft bij TVM

Oud-schaatser Geert Kuiper blijft actief bij TVM. Waar hij vorig seizoen nog assistent van Gerard Kemkers was, gaat hij volgend seizoen een brede organisatorische rol vervullen bij het commerciële team. ''Hij is de lijm tussen de puzzelstukjes'', aldus teammanager Patrick Wouters. Kuiper zal een contract krijgen voor een seizoen.

Met het contract van Kuiper heeft TVM haar staf voor volgend jaar compleet. Op het ijs zal Bart Veldkamp, die gisteren al werd aangesteld, Kemkers assisteren. Buiten Kuiper maken momenteel Jim McCarthy en Arthur Bennink deel uit van de staf als respectievelijk krachttrainer en fysiotherapeut.

Onlangs nam de schaatsploeg al afscheid van Kosta Poltavets, die tot vorig seizoen assistent-trainer was. Ook konden Alle Sterk (fysiotherapeut), Hans van Kuijk (teamarts), Joris Hermans (voedingsdeskundige), Gerrit Mooij (logistiek manager), Gerard Rietjens (inspanningsfysioloog) en Hardy Menkehorst (sportpsycholoog), op zoek naar een nieuwe werkgever. TVM had aangegeven op zoek te zijn naar een frisse staf.

EU: ťťn Europees luchtruim topprioriteit

Onder druk van een nieuwe aswolk boven Ierland hebben Europese ministers van verkeer afgesproken tegen het einde van juni één open Europees luchtruim te creëren, dat door één luchtverkeersleidingsysteem wordt gecontroleerd. Alle Europese luchtverkeersleidingen zullen zich ondergeschikt maken aan Eurocontrol.

De ministers waren dinsdag in Brussel bijeen voor een spoedzitting over de hervorming van de lappendeken aan Europese luchtverkeersleidingen. Afgesproken werd vlug tot eensgezindheid te komen over het openbreken van het luchtruim. Nog niet duidelijk is echter of in de toekomst op Europees niveau besloten wordt of nationale luchtruimen open dan wel gesloten zullen blijven.

Daarnaast zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld bij welke hoeveelheid stof en as in de lucht nog mag worden gevlogen, lieten zij in een verklaring weten. Op aandringen van Duitsland en Frankrijk werden nieuwe bindende regels besproken om te bepalen wanneer het luchtruim gesloten moet worden, bijvoorbeeld door vulkaanas, en wanneer vliegtuigen wel mogen vliegen.

id Software stelt Rage uit

id Software heeft aangegeven dat Rage, hun nieuwe spel, uitgesteld zal worden. Het zou eigenlijk in 2010 uitgebracht worden, maar men is gewoonweg niet klaar om het spel dit jaar nog af te krijgen. Men heeft dan ook besloten het spel op te schuiven naar 2011, zodat ze in alle rust het spel kunnen afkrijgen.

Er is meer informatie, het spel zal bijvoorbeeld voor de Xbox 360 twee discs groot zijn. Achter de schermen heeft men ook een prille versie van het spel laten zien, hieronder staan wat screenshots.De Xbox 360 versie heeft nog wat grafische problemen met de id Tech 5 engine, die ontwikkelaar John Carmack aan het oplossen is. Naast deze versie komt er ook een PC en PlayStation 3 versie. Maar we zullen nog even moeten wachten...

RageRage

Rage

Rage

Waseige over aanstelling Leekens: "Belachelijk"

De Belgische bond heeft er een potje van gemaakt. Dat is de mening van voormalig bondscoach Robert Waseige.

De KBVB stelde afgelopen week Georges Leekens aan als opvolger van Dick Advocaat, die daarvoor al zijn contract had ingeleverd. Waseige is allerminst content met de aanstelling van Leekens.

"Ik kan niet begrijpen dat de Bond alsnog plooit voor Georges Leekens en hem een week na zijn 'nee' toch nog in de armen sluit", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Belachelijk. Het typeert uiteraard alweer de KBVB. Ze hebben er weer een potje van gemaakt."

"Wilmots wordt hier schandelijk over het hoofd gezien", gaat Waseige verder. "Ok, hij heeft niet staan roepen in de kranten dat hij bondscoach wou worden. Maar hij was de beste keuze volgens mij. Het stoort me echt: Wilmots heeft meer leiderscapaciteiten dan Leekens én hij heeft een langetermijnvisie. Leekens boekt alleen resultaten op korte termijn."

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 18

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Anorthosis Famagusta heeft in de Cypriotische competitie naast het landskampioenschap gegrepen. Deze kwam op naam van Omonia Nicosia. De ploeg won de stadsderby van APOEL Nicosia, waar Joost Broerse in de basis stond, met 1-0. Anorthosis speelde met 0-0 gelijk tegen Apollon Limassol en heeft met nog één speelronde te gaan een achterstand van zes punten. Jeffrey Leiwakabessy speelde de volle negentig minuten mee bij Anorthosis.

Ook op Malta is bekend welke club landskampioen is geworden. Deze eer was weggelegd voor Birkirkara. De ploeg won met 1-0 van Tarxien Rainbows en is daardoor niet meer te achterhalen door Valletta FC. Sylvano Comvalius had met veertien doelpunten een groot aandeel in het kampioenschap van zijn club. Met nog één speelronde te gaan bedraagt de voorsprong vier punten. FC Valletta, waar Jordi Cruijff opnieuw de hele wedstrijd meespeelde, won overigens donderdag nog wel met 1-2 van Qormi.

De wedstrijd tussen Wigan Atletic en Hull City eindigde in 2-2. Bij Wigan startte Mario Melchiot in de basis. Bij Hull stonden George Boateng en Jan Vennegoor of Hesselink in de basis. Vennegoor was dichtbij een treffer maar zijn poging ging naast. Boateng gaf de assist bij de 1-2 waardoor Mark Cullen wist te scoren. Door het gelijkspel degradeerde Hull City uit de Premier League.

Swansea City speelde thuis tegen Doncaster Rovers met 1-1 gelijk. Dorus de Vries stond bij Swansea City in de basis en speelde de gehele wedstrijd uit. De ploeg van de Vries zakte door het gelijkspel van de zesde naar de zevende positie op de ranglijst.

Newcastle United won met Tim Krul in het doel bij Queens Park Rangers met 0-1. Newcastle was echter al zeker van promotie naar de Premier League komend seizoen.

Sheffield Wednesday speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Chrystal Palace. Sheffield, waar Etienne Esajas inviel, is door het gelijkspel gedegradeerd.

Club Brugge slaagde er in om, met nog twee speelronden te gaan, de tweede plaats over te nemen van AA Gent. De ploeg van trainer Adrie Koster, met Ryan Donk in de basis, won met 2-0 van STVV. Donk kwam helaas niet tot scoren, maar wist wel de gehele wedstrijd uit te spelen.

Celtic won in eigen huis met 4-0 van Motherwell. Hiermee verstevigde Celtic, waar Edson Braafheid negentig minuten meespeelde, de tweede plaats in de Schotse competitie achter kampioen Glasgow Rangers. Celtic staat momenteel dertien punten voor op de nummer drie, Dundee United, en loopt elf punten achter op de Rangers.

Monza heeft zich afgelopen weekend veiliggespeeld. De ploeg won in eigen huis met 2-0 van Pro Patria en is daardoor niet meer te achterhalen door de ploegen die op de nacompetitieplaatsen staan. Sander Westerveld stond andermaal onder de lat bij Monza, terwijl Stefano Seedorf de wedstrijd vanaf de bank mocht bekijken. 
Halmstads BK heeft de uitwedstrijd tegen Brommapojkarna met 1-0 verloren. Alexander Prent mocht twintig minuten voor tijd invallen, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg uiteindelijk met nul punten terug naar huis ging. De ploeg zakte door dit resultaat naar een negende plaats. De achterstand op plek drie, dat rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt inmiddels vier punten.

Het Rot-Weiss Ahlen van Julian Jenner is gedegradeerd. Het team speelde tegen FSV Frankfurt met 0-0 gelijk, en blijft hierdoor stijf onderaan staan. Het is allerminst zeker dat Jenner bij Ahlen blijft, aangezien hij de laatste paar wedstrijden op de tribune zit. Het Armania Bielefeld van Michael Lamey ging kansloos ten onder tegen Union Berlin. Met maar liefst 3-0 werd het team afgedroogd. Lamey speelde overigens wel de hele wedstrijd mee.


'PSV-scouts bekeken Wanderson'

Scouts van PSV hebben Wanderson do Carmo bekeken, schrijft de Zweedse krant Expressen. De Eindhovenaren zijn niet de eerste Nederlandse scouts.

Wanderson was afgelopen winter bijna naar Feyenoord verkast. Vanwege een lege Rotterdamse portemonnee ketste de deal af. Hij had de vervanger van Andwélé Slory moeten worden.

Ajax bezocht daarna al een wedstrijd van zijn club GAIS en nu is ook PSV afgereisd naar Zweden. De Eindhovenaren bekeken het duel tussen GAIS en Helsingborg, dat overigens in 0-0 eindigde.

Naast scouts van PSV, waren er ook afvaardigingen van AZ, NEC en Borussia Mönchengladbach, aldus de Zweedse krant. Uit Nederland zouden in totaal al negen clubs naar Wanderson hebben gekeken.

Lef heet nu Lijst 17

De politieke partij van het tv-programma Lijst Nul gaat aan de verkiezingen meedoen als Lijst 17. De eerder gekozen partijnaam Lef bleek al in gebruik bij een lokale partij in Emmen.

Lijst 17 presenteerde dinsdag bij de Tweede Kamer in Den Haag het partijprogramma. Als het aan Lijst 17 ligt, verandert er niets aan de studiefinanciering, gaat de AOW-leeftijd naar 68 jaar en worden leegstaande kantoorpanden omgetoverd tot studentenwoningen.

Lijst 17 richt zich vooral op jongeren. De partij hamert daarom op begrijpelijke taal in de politiek. "We willen heel graag de groep jongeren aanspreken die nu niet stemt", zegt de 21-jarige lijsttrekker Lot Feijen.

Feijen is door de kijkers van Lijst Nul gekozen tot lijsttrekker. Vorige week kondigde zij aan dat Lef de nieuwe naam van de partij zou worden. Dat ging niet door wegens bezwaren van de lokale partij LEF! in Emmen. De definitieve naam, Lijst 17, is gebaseerd op het lijstnummer dat de partij vorige week door de kiesraad kreeg toebedeeld.

De nieuwe jongerenpartij is opgericht door omroep BNN. Die heeft het inschrijfgeld voor de verkiezingen op 9 juni betaald, maar zegt zich verder niet meer met de partij te bemoeien.

Meer over Lijst 17 is te vinden in dit topic op ons forum.

Beeld PtolemaeÔsche koning gevonden in Egypte

Archeologen hebben in Egypte een meer dan tweeduizend jaar oud granieten standbeeld zonder hoofd gevonden dat toebehoorde aan een nog onbekende koning uit het Ptolemaeïsche tijdperk. Dat heeft de Egyptische hoogste raad voor antiquiteiten dinsdag gezegd.

De ontdekking werd gedaan bij de tempel van Taposiris Magna, ten westen van de kuststad Alexandrië. Volgens hoofd archeologie Zahi Hawass betreft het een van de mooiste uitgehakte beelden in de stijl van het oude Egypte. Mogelijk gaat het om een beeltenis van koning Ptolemaeus IV.

Het beeld is 135 centimeter hoog en ter hoogte van de schouders 55 centimeter breed.

Alexandrië was de zetel van de Griekssprekende Ptolemaeïsche dynastie, die tot de zelfmoord van koningin Cleopatra driehonderd jaar over Egypte heerste.

Vertrouwelijke informatie politie op straat

Een passant heeft vorige week donderdagavond net buiten de poort van een politiebureau in Arnhem vertrouwelijke informatie van het korps Gelderland-Midden gevonden. Dat bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag. Het mapje bevatte een A4'tje met onder meer foto's van mensen naar wie agenten moesten uitkijken.

De afgebeelde personen hebben nog vonnissen of boetes openstaan. Hoe het mapje op straat terecht is gekomen, is nog onduidelijk. "Dat willen we nog wel uitzoeken. Het is een slordigheid geweest", zegt de woordvoerder. De persoon die de informatie vond, is ermee naar de media gestapt. "Dat verbaast ons. Wij zaten om de hoek."

De politie betreurt het dat de informatie op straat terecht is gekomen. "Het is vervelend voor ons, maar het is vooral vervelend voor de mensen die op dat A4'tje staan. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat wij zorgvuldig omgaan met dergelijke vertrouwelijke informatie."

De woordvoerder zegt niet te verwachten dat de kwestie veel gevolgen zal hebben.

Italiaanse minister dient ontslag in

De Italiaanse minister van industrie Claudio Scajola heeft dinsdag zijn ontslag ingediend om zich te kunnen richten op zijn verweer tegen beschuldigingen over corruptie. Zo zou hij opmerkelijk weinig hebben betaald voor zijn appartement in Rome.

"Als minister kan ik niet in een huis wonen dat deels door anderen wordt betaald. Dit is de voornaamste reden dat ik mijn ontslag indien als minister, overtuigd als ik ben dat ik niets te maken heb met de aantijgingen, en er zeker van ben dat het bewezen zal worden", zei Scajola. "Maar ik ben er ook zeker van dat het nodig is je papieren in orde te hebben en vrij te zijn van verdenkingen om politiek te kunnen beoefenen."

De druk op Scajola om af te treden nam steeds meer toe naarmate hij ervan verdacht werd banden te onderhouden met een zakenman in Rome, naar wie een onderzoek is ingesteld. Aanklagers beweren dat de minister met behulp van deze zakenman een bedrag ver onder de marktprijs betaalde voor een appartement nabij het Colosseum.

Treinverkeer Den Bosch-Utrecht nog lang ontregeld

Treinreizigers tussen Den Bosch en Utrecht blijven nog tot in ieder geval in de avond last hebben van de gevolgen van een doorgeknipte kabel bij Zaltbommel. Spoorbeheerder ProRail meldt dinsdagmiddag dat de rest van de dag pendeltreinen blijven rijden tussen Utrecht en Den Bosch, waardoor reizigers vaker moeten overstappen.

De reguliere dienstregeling kan nog niet worden opgestart, omdat nog niet alles is gecontroleerd. De benodigde veiligheidstesten worden in de nacht van dinsdag op woensdag uitgevoerd, omdat het spoor tijdelijk buiten dienst moet worden gesteld.

De problemen ontstonden dinsdag in de vroege ochtend al. Het duurde tot 11.00 uur voordat de oorzaak van de storing werd gevonden. De kabel, die vermoedelijk werd doorgeknipt door dieven die uit waren op koper, werd in het begin van de middag gerepareerd.

ProRail adviseerde reizigers vanwege de storing eerder op de dag al te reizen via Rotterdam of Nijmegen.

Oprichter THQ overleden

Jack Friedman, oprichter van THQ, LJC en Jakks Pacific is eergisteren overleden na een lange tijd in het ziekenhuis te liggen. Hij is 70 jaar geworden, en heeft een belangrijke invloed gehad op de game- en speelgoedindustrie.

Friedman begon zijn carrière met het oprichten van speelgoedfabrikant en gamepublisher LJC in 1970. Hij heeft het bedrijf enkele jaren later verlaten om THQ Inc. in Californië op te richten. Hier heeft Jack 1 miljoen dollar van zijn eigen spaargeld ingepompt. In het jaar 1995 stapte hij ook daar op om het speelgoedbedrijf Jakks Pacific te stichten.

Friedman heeft in zijn loopbaan heel wat succesvolle speeltjes ontwikkeld, zoals het speelgoed dat gelijktijdig met de film E.T. uitkwam. Ook bleek hij een genereus man te zijn, en doneerde zijn bedrijf meer dan 40 miljoen dollar aan speelgoed en schoolvoorwerpen aan het goede doel.

Een maand geleden stopte hij met zijn taak als CEO bij Jakks Pacific om wat meer tijd door te brengen met zijn familie. "Jack was een legendarisch persoon en een enorme invloed op de speelgoed- en gamesindustrie", zegt de nieuwe CEO Stephen Berman.

Luchtvaartongeval blijkt 1-aprilgrap

In Zoelen (Gelderland) heeft aan de eind van de middag een luchtvaartongeval plaatsgevonden. De eerste berichten melden dat er meerdere ambulances en brandweerwagens op de plaats van het ongeval zijn. Ook zou er een traumahelikopter aanwezig zijn. Verder zijn ook de reddingsbrigade en een duikploeg uitgerukt. Meer informatie ontbreekt nog.

Update 18:37

Het blijkt om een loos alarm te gaan. De restanten die werden aangetroffen bleken afkomstig te zijn van een nepvliegtuig dat met 1 april in het water werd gelegd.

A12 bij Duiven dicht wegens lekkende gastank

De A12 is dinsdagmiddag ter hoogte van Duiven in beide richtingen afgesloten na een ongeval tussen meerdere voertuigen. Door het ongeluk is de gastank van een voertuig gaan lekken, waarop op last van de brandweer de hele rijbaan in beide richtingen is afgesloten, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Het verkeer wordt omgeleid via de provinciale weg N810. Rond 18.00 uur stond tussen Utrecht en Oberhausen acht kilometer file door het ongeval. De andere kant op staat er vijf kilometer file.

'Torres mist eerste WK-duel Spanje'

Er bestaat een mogelijkheid dat Fernando Torres de eerste wedstrijd van Spanje op het WK voetbal, dat op 11 juni van start gaat, moet missen. Dit heeft Peter Brukner, hoofd van de medische staf van Liverpool, vandaag bekend gemaakt.

Torres is nog altijd herstellende van een tweede operatie aan zijn knie. "Hij doet het goed en hij geeft zichzelf helemaal tijdens de revalidatie. Als iemand van een blessure kan herstellen, dan is het Torres", liet Brukner weten. Daarnaast liet hij ook nog weten een rentree van de Spaanse aanvaller niet te willen forceren.

Spanje neemt het in de eerste groepswedstrijd van het WK op tegen Zwitserland. Dit duel staat voor 16 juni op het programma. Daarnaast spelen de Spanjaarden ook nog tegen Chili en Honduras.

Van der Sar gelooft nog in Engelse titel

Manchester United heeft nog altijd zicht op de Engelse titel. De manschappen van trainer Sir Alex Ferguson staan op één punt van koploper Chelsea. Edwin van der Sar, doelman van The Mancunians, gelooft nog altijd in het behalen van het kampioenschap in de Premier League.

"Je blijft hopen, maar verwacht niet echt iets," liet Van der Sar in een reactie weten. Chelsea maakte afgelopen weekend geen fout en won met 2-0 van Liverpool. De voormalig Nederlands international hoopte echter op een stunt van The Reds.

Toch ziet Van der Sar het resultaat van Chelsea niet als dé beslissing voor het kampioenschap in de Premier League. "Ik denk niet dat dat de reden is dat we de competitie mogelijk niet winnen. Dat is gebeurd aan het hele jaar en bij sommige momenten hadden we het en sommige niet. Het wordt moeilijk. Maar we moeten erin blijven geloven", vervolgt de oud-keeper van onder andere Ajax en Fulham zijn relaas. "Als we de titel niet pakken, hebben we het niet op de laatste speeldag laten liggen, maar al eerder."

PES 2011 aangekondigd

Konami heeft vandaag hun nieuwste telg in de Pro Evolution Soccer-reeks aangekondigd. PES 2011 zal dit najaar uitkomen op de PC, PS2, PS3, PSP, Wii en Xbox 360 en de ontwikkelaar belooft dat dit "de meest radicale vernieuwing in de geschiedenis van de serie" is.

Om te beginnen heeft het spel nieuwe animaties, deze zijn ontwikkeld op basis van meer dan honderd uur motioncapture. Het spel moet ook weer de meer realistische kant op gaan, in plaats van een FIFA-kloon te worden. Daarvoor is de moeilijkheidsgraad verhoogd en je zult niet zoveel kunnen beroepen op de AI van je teamgenoten als voorheen. De bal zal niet altijd naar de dichtstbijzijnde speler worden gespeeld, en je zult zelf moeten ingrijpen bij een tegenaanval. Ook de verdediging van de tegenpartij zal een stuk slimmer zijn.

De spelers in je team hebben een uithoudingsvermogen, dus alleen maar de sprintknop ingedrukt houden zal zorgen dat desbetreffende speler vrij snel moe zal worden en dat zal de precisie en sterkte van schoten niet ten goede komen.

Om online te spelen heeft Konami de Master League Online ontwikkeld. Het wordt een Master League mode, je kunt je eigen team samenstellen en dan wedstrijden gaan spelen om bij de top van de wereld te gaan behoren. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan zal Konami later uitleggen.

Del Potro voorlopig nog niet in actie

Juan Martin del Potro zal voorlopig nog niet op de tennisbaan te zien zijn. De Argentijnse nummer vijf van de wereld heeft namelijk een operatie aan zijn pols ondergaan.

Het gewricht speelt Del Potro al geruime tijd parten. De Argentijn speelde zijn laatste partij op de Australian Open. In de achtste finales van het Australische tennistoernooi werd hij door Marin Cilic uit Kroatië uitgeschakeld.

Inmiddels houdt de polsblessure Del Potro al drie maanden bezig. Daarom liet de Argentijn zich in de Verenigde Staten opereren. "De herstelperiode zal nog lang zijn," aldus de 21-jarige tennisser. "Het wordt een lastige tijd, maar ik sla me er wel door."

[Giro] Geen Bennati, Freire onzeker

Liquigas zal het in de komende Giro d'Italia moeten stellen zonder sprinter Daniele Bennati. De Italiaan kampt met een blessure en zal daarom worden vervangen door Fabio Sabatini. Gisteren werd al bekend dat Franco Pellizotti niet in Amsterdam aan de start kan verschijnen omdat bij de klimmer afwijkende bloedwaarden zijn geconstateerd.

Voor Rabo-renner Óscar Freire is de start in de Ronde van Italië nog onzeker. De 34-jarige Spanjaard kampt met ademhalingsproblemen vanwege een pollenallergie. Freire kampte in de Waalse klassiekers al met het probleem en laat zich daarom voor de start onderzoeken. Het mogelijk niet starten van de Spanjaard is een nieuwe domper voor de Rabobank-ploeg die eerder al Koos Moerenhout af zag haken. Hij wordt vervangen door Tom Stamsnijder.

Chris Brown gaat weer door het lint

Chris Brown heeft zich dit weekeinde weer van zijn beste kant laten zien. De 20-jarige zanger ging zaterdag tekeer tegen twee uitsmijters die hem de toegang tot een club weigerden. Een paar dagen daarvoor tierde hij tegen een dj en verliet hij op hoge poten de radiostudio.

Brown zong zaterdag het Amerikaanse volkslied voor aanvang van een bokswedstrijd in Las Vegas. Na zijn optreden wilde de 20-jarige r&b-zanger naar een club, maar daar werd hij geweigerd vanwege zijn leeftijd. "Hij ging door het lint en bleef maar gillen 'weet je dan niet wie ik ben?'", vertelt een ooggetuige aan entertainmentsite In Touch.

De show van Brown was al beladen. Veel Amerikanen vroegen zich af of Brown -gezien de mishandeling van Rihanna- wel op moest treden voor aanvang van een bokswedstrijd. Achteraf kreeg de 20-jarige zanger veel commentaar op zijn teleurstellende optreden.

Brown sloeg in februari vorig jaar zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar in zijn auto. Het zingende duo was op weg naar de uitreiking van de Grammy's. Brown werd veroordeeld wegens mishandeling, hij kreeg een werkstraf van zes maanden.

Na de mishandeling ging het bergafwaarts met Browns carrière. De zanger vroeg zijn fans om steun omdat radiozenders zijn singles nauwelijks meer draaiden. Vorige week zou Brown te gast zijn bij een Amerikaans radiostation om zijn concertreeks te promoten. Al aan het begin van het interview ging de 20-jarige tekeer tegen de dj. Brown wilde weten waarom zijn nummers niet gedraaid werden. Toen de dj zei dat Brown geen hits heeft, stormde de r&b-zanger kwaad de studio uit.

Chris Brown gaat weer door het lint
Chris Brown gaat weer door het lint (Foto: Novum)

Eerste details volgende Bungie-game

De eerste details rond de volgende game van gamestudio Bungie komen langzaam binnendruppelen. Uit open vacatures van de gamestudio blijkt dat de nieuwe game een non-lineair verhaal krijgt en een spelwereld waarin keuzes en karakterontwikkeling een grote rol spelen.

Eerder gaf Bungie aan dat de volgende game een actietitel zou gaan worden. Op de officiële website is er een vacature geplaatst voor een scriptschrijver om aan een nieuw universum met vertakkende verhaallijnen te werken. Daarnaast is er een vacature voor een Player Investment Designer geplaatst die spelers langetermijndoelen en karakterontwikkeling moet gaan bieden.

Dit alles wijst erop dat Bungies volgende game een actie-rpg kan gaan worden. Karakterontwikkeling en een spelwereld waarin keuzes een belangrijke rol spelen zijn kenmerkend voor dit genre. Helaas wil Bungie er nog niets over kwijt behalve de boodschap dat de game op alle platformen zal verschijnen.

Activision Blizzard maakte vorige week bekend dat zij een tienjarige samenwerking met Bungie Studios zijn aangegaan. Het aankomende Halo: Reach is Bungies laatste exclusieve game voor Microsoft. Bungie blijft Halo: Reach wel gewoon ondersteunen.

Eerste details volgende Bungie-game
Eerste details volgende Bungie-game (Foto: Novum)

Pellizotti moet zich bij het CONI melden

Franco Pellizotti moet zich op 17 mei bij het Italiaans olympisch comité (CONI) melden. De renner, waarvan gisteren bekend werd dat hij afwijkende bloedwaarden in zijn biologische paspoort heeft staan, moet zich op die dag namelijk verantwoorden.

Gisteren werd eveneens bekend gemaakt dat Pellizotti niet aan de Giro d'Italia, die komend weekend in Amsterdam van start gaat, mag deelnemen. Deze sanctie werd door de internationale wielrenunie (UCI) genomen, nadat zij van de afwijkingen op de hoogte waren gebracht.

Liquigas, de werkgever van Pellizotti, heeft zich inmiddels achter de Italiaan geschaard. "De feiten die er nu liggen, zijn voor ons geen enkel bewijs dat de renner een overtreding heeft begaan. We hebben er alle vertrouwen in dat Pellizotti met duidelijke bewijzen komt dat er niets aan de hand is", liet de wielerploeg in een verklaring weten.

Daarnaast was Liquigas ook niet te spreken over de rol van de UCI. "De feiten liggen er al vanaf vorig jaar zomer en nu wordt dit zo vlak voor een belangrijke wedstrijd naar buiten gebracht."

Man met getransplanteerd gezicht naar buiten

Een Spaanse man die in januari een gedeeltijke gezichtstransplantatie onderging is voor het eerst met zijn nieuwe gelaat in het openbaar verschenen. De patiënt, alleen bij de naam Rafael genoemd, sprak dinsdag met moeizame stem op een persconferentie in het ziekenhuis in Sevilla waar hij behandeld werd.

De man leed aan een aangeboren afwijking waardoor zijn gezicht mismaakt was door goedaardige tumoren. Artsen vervingen het onderste twee derde deel van het gezicht van de man.

Vorige maand werd in een ziekenhuis in Barcelona de eerste volledige gezichtstransplantatie ter wereld uitgevoerd.

Man met getransplanteerd gezicht naar buiten (foto: Novum)

Van Bommel: "Niet rustig aan gaan doen"

Mark van Bommel haalde met Bayern München afgelopen weekend de eerste prijs, de landstitel in de Duitse Bundesliga. Toch waakt de Nederlander voor een té ontspannen sfeer binnen de selectie van de club uit Beieren.

Bayern München strijdt namelijk nog op twee fronten mee om de eindzege, te weten de Champions League en de DFB Pokal. "We moeten onze voet nog niet van het gaspedaal halen," aldus Van Bommel. "Als we het nu rustig aan gaan doen, pakken we het goede ritme waarin we nu zitten, nooit meer op."

Komend weekend staat de laatste speelronde in de Bundesliga op het programma. Bayern München heeft drie punten voorsprong op naaste concurrent Schalke 04, maar heeft een veel beter doelsaldo. "We hebben nog niets gewonnen," liet een nuchtere Louis van Gaal, trainer van Bayern München, weten.

De Nederlandse oefenmeester liet wel weten een groot feest te vieren, als alle drie de prijzen worden gepakt.

God of War: Ghost of Sparta aangekondigd

God of War 3 is in maart verschenen op de Playstation 3 en is kritisch en commercieel een succes te noemen. Spelers die in deze game alle trophies wisten te bemachtigen kregen een url te zien waarin flink gehint werd naar een volgend deel. Sony heeft nu bekend gemaakt dat dit nieuwe deel, genaamd God of War: Ghost of Sparta, zal verschijnen voor de Playstation Portable.

De game ligt wederom in handen van developer Ready at Dawn die ook al God of War: Chains of Olympus maakten voor de PSP. De game draait natuurlijk weer om Kratos, leider van de Spartanen, en speelt zich af na de gebeurtenissen van God of War waarin Kratos op het einde wordt gekroond tot nieuwe god van de oorlog. Kratos zal zich moeten bewijzen tegenover de goden maar de game zal ook meer uitleg geven over het verleden van Kratos, zijn familie, zijn grote rode tatoeage en zijn litteken.

Volgens de makers zullen ze met deze game alle kracht van de PSP gaan benutten zoals nog geen één game die heeft gedaan met betere graphics, meer details en gevechten op een grotere schaal. God of War: Ghost of Sparta zal 25% meer gameplay bevatten dan Chains of Olympus en kent een verbeterd wapen- en magic-systeem.

De game dit jaar al in de winkels moeten liggen. Ook zijn er al vier screenshots verschenen die jullie hieronder kunnen zien.

God of War: Shadow of Sparta

God of War: Shadow of Sparta

God of War: Shadow of Sparta

God of War: Shadow of Sparta

Rus moeizaam naar tweede ronde Estoril

Arantxa Rus is er in geslaagd om de tweede ronde van het WTA-toernooi in Estoril te bereiken. De Nederlandse was net iets sterker dan haar Portugese tegenstandster, Maria João Koehler. Na twee uur tennis stond er 6-3, 3-6 en 7-5 op het scorebord.

Rus won de eerste set zonder problemen, waarna Koehler de zenuwen de baas leek te worden. De Portugese, die op de 478e plaats van de wereldrangslijst staat, vocht voor elk punt en wist op die manier de tweede set naar zich toe te trekken.

In de derde set ging Koehler door. Bij een stand van 5-2 kreeg ze een matchpoint, maar wist deze niet te verzilveren. Deze fout leek de tennisster niet meer te boven gekomen, waardoor Rus de wedstrijd wist te kantelen. Onze landgenote kwam op een 6-5-voorsprong en gaf dit ook niet meer weg.

Slecht eerste kwartaal voor Lufthansa

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in het eerste kwartaal een slechter resultaat geboekt dan verwacht. De grootste Europese luchtvaartmaatschappij leed de eerste drie maanden een verlies van 298 miljoen euro. Lufthansa maakte de resultaten dinsdag bekend. Analisten gingen uit van een verlies van gemiddeld 264 miljoen euro. Het resultaat was ook slechter dan in het eerste kwartaal van het crisisjaar 2009. Toen schreef de luchtvaartmaatschappij een verlies van 267 miljoen euro.

Lufthansa noemt hoge brandstofkosten en het slechte winterweer als belangrijke oorzaken voor het verlies. Maar ook tegenvallende cijfers van dochtermaatschappijen BMI en Austrian Airlines droegen bij aan het negatieve resultaat. Tot slot liep Lufthansa als gevolg van een eendaagse pilotenstaking in februari 50 miljoen euro aan inkomsten mis.

Meisje (13) ligt dronken op straat

Tijdens een surveillance in Wassenaar heeft de politie maandagavond een dertienjarig meisje aangetroffen dat zo dronken was dat ze niet meer op haar benen kon staan. De agenten hebben het meisje naar huis gebracht.

Op het Burchtplein troffen de agenten een groepje jongeren aan dat rondom het meisje stond. De agenten vonden het onverantwoord dat het meisje op straat lag. Ze achterhaalden het adres van het meisje en leverden haar bij haar ouders af.

Jol: "We doen alsof het nog 0-0 is"

Ajax heeft voor aanvang van de tweed bekerfinale, die donderdag a.s. wordt gehouden, een voorsprong van 2-0. Toch wil de trainer van de Amsterdammers, Martin Jol, dat de spelers daar niet te veel mee bezig zullen zijn.

"Wij gaan die wedstrijd benaderen alsof het nog 0-0 is," liet Jol in een reactie weten. Daarnaast maakte de oefenmeester ook nog maar eens duidelijk dat de bekerfinale nog niet beslist is. "Thuis is Feyenoord erg sterk. Ze maken het iedere tegenstander moeilijk. Ook hebben ze een fanatieke supportersschare achter hun staan."

Jol is in elk geval wel toe aan een succes, nadat de strijd om de nationale titel op één punt werd verloren. "Als we winnen ben ik tevreden. Dan sluiten we het seizoen toch met een prijs af", aldus de coach, die hoopt dat de teleurstelling van afgelopen weekend niet te lang zal doordreunen. "Even de knop omzetten is geen trucje. Maar het is wel een noodzaak in het voetbal."

Seks in auto toch toegestaan in Dubai

Een Pakistaans echtpaar is met succes in beroep gegaan tegen een veroordeling wegens schennis van de openbare eerbaarheid in Dubai. Het koppel heeft seks gehad in een auto, en werd daarvoor door een rechtbank veroordeeld tot een maand gevangenisstraf.

Hun advocaat maakte dinsdag bekend dat het hof van beroep deze veroordeling heeft verworpen. Omdat de auto van het echtpaar zich tijdens de daad op een privéplek bevond, had het stel de openbare eerbaarheid niet geschonden, aldus het hof.

FOTA overweegt aanbod KERS-leverancier

De Formula One Teams' Association (FOTA) heeft een aanbod van een onafhankelijke leverancier van het Kinetic Energy Recovery System (KERS) in overweging genomen, zo meldt Autosport. Het doel is om de technologie binnen afzienbare tijd terug te laten keren in de sport.

Met name Ferrari en Renault dringen er op aan om KERS volgend jaar al terug te laten keren in de sport. Williams heeft zich hier inmiddels bij aangesloten. Andere renstallen willen liever wachten tot 2013 wanneer er een nieuwe motor gebruikt zal gaan worden in de Formule 1.

Eén van de problemen bij de herintroductie van KERS zijn de kosten. Vooral de nieuwe teams hikken hier tegenaan omdat ze niet over de middelen beschikken die de gevestigde teams wel hebben. Ferrari en Renault wilden daarom de renstallen tegemoet komen door tegen lage kosten KERS ter beschikking te stellen, maar niet iedereen was daar blij mee.

Een nieuwe oplossing heeft zich inmiddels aangediend, want het Britse bedrijf Flybrid heeft bij de FOTA een voorstel ingediend om tegen lage kosten aan alle teams een systeem te leveren waarbij er gebruik gemaakt wordt van een vliegwiel. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met Honda om in 2009 geïntroduceerd te worden, maar door de terugtrekking van het Japanse bedrijf bleef het gebruik van het systeem alleen beperkt tot het inzetten op de weg. Onder meer Jaguar is een grote klant bij Flybrid.

De technisch directeur van Lotus Mike Gascoyne meldt dat de kleine teams zelfs geen KERS voor 2011 kunnen bouwen, maar dat een commercieel initatief kans van slagen heeft. "Het implementeren van KERS is uiteraard lastig voor ons, maar we denken ook dat het goed is voor de sport. We zijn dan ook van mening dat het meer zin heeft om het in 2013 tegelijkertijd met de nieuwe motor te introduceren. Het aanbod is voor volgend jaar, dus we moeten er naar kijken, maar het moet wel commercieel aantrekkelijk zijn willen we het doen."

[Giro] Rabobank rijdt met aangepast tricot

Rabobank heeft voor de Giro d'Italia een speciaal tricot laten ontwikkelen. De Nederlandse formatie heeft namelijk Right To Play op het shirt laten drukken. Hiermee wil de ploeg de organisatie van voormalig schaatser Johan Olav Koss onder de aandacht brengen.

Daarnaast organiseert de Rabobank-wielerploeg ook nog een veiling. Deze zal een aantal unieke items bevatten, waaronder een door Giant speciaal beschikbaar gestelde teamfiets, een dag mee met een verzorger en VIP-arrangementen naar de finish van de Tour de France in Parijs. Daarnaast hebben AGU, Rabobank en de Rabo Wielerploegen extra shirts laten drukken, die via de webshop verkocht zullen worden.

Alle opbrengsten van de eerdergenoemde veiling zullen rechtstreeks naar Right To Play gaan.

Extra surveillances in Groningen na brandjes

De politie gaat extra surveilleren in de Groningse wijken Ruischerbrug en Ruischerwaard, nadat daar sinds maart negen brandjes hebben gewoed. Dat meldt een politiewoordvoerder dinsdag. De politie gaat ook op andere manieren extra toezicht houden, maar wil daar niets over kwijt.

Afgelopen week vond de laatste van de negen brandjes plaats. Veelal ging het om schuurtjes achter of bij woningen. De meeste schuurtjes brandden af, maar er vielen geen gewonden. De politie vermoedt dat het vuur in de meeste gevallen is aangestoken. "Maar het is vaak lastig dat te bewijzen, aangezien het vuur en het blussen door de brandweer vaak de sporen uitwist", zegt de woordvoerder.

KNVB straft Feyenoord hard bij spreekkoren

De Feyenoord-supporters zijn gewaarschuwd. Mocht de bekerfinale tegen aartsrivaal Ajax gestaakt worden wegens kwetsende spreekwoorden, dan zal de eerstvolgende klassieker in Rotterdam zonder publiek worden gespeeld. Dat heeft een woordvoerder van de KNVB dinsdag laten weten.

"Wij hopen natuurlijk dat er helemaal niets gebeurt en dat het een mooi voetbalfeest wordt in De Kuip," verklaarde de zegsvrouw van de KNVB. "Maar als het duel wegens aanhoudende spreekkoren niet kan worden uitgespeeld en de aanklager betaald voetbal er een strafzaak van maakt, zal het bestuur betaald voetbal adviseren om komend seizoen Feyenoord-Ajax achter gesloten deuren te spelen. Dat is dan een passende sanctie, hoe jammer wij dat ook voor de goedwillende fans zullen vinden."

Als organisator zal de KNVB de eigen regelementen en richtlijnen in De Kuip ten aanzien van (onder meer) kwetsende spreekkoren strikt aanhouden en uitvoeren. Bij de bekerreturn zullen geen fans van Ajax aanwezig zijn. De vrees bestaat dat de harde kern van Feyenoord bij een negatief scoreverloop de wedstrijd zal verstoren. De Rotterdamse ploeg kijkt al tegen een achterstand van 0-2 uit het eerste duel in Amsterdam aan.

In een open brief die vandaag in Metro is geplaatst roepen trainer Mario Been, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en clubicoon Gerard Meijer de aanhang op zich vooral goed en respectvol te gedragen ten opzichte van Ajax. "Een uitstekend initiatief van Feyenoord," aldus de woordvoerster van de voetbalbond. "We hopen dat het helpt. We hebben niet voor niets de bekerfinale in tweeën geknipt. Het zou triest zijn als het dan alsnog fout gaat in De Kuip."

Algerije presenteert voorselectie WK

Algerije heeft vandaag de voorselectie voor het WK voetbal in Zuid-Afrika bekend gemaakt. De namen van Nadir Belhadj en Faouzi Chaouchi vallen op, aangezien zij een schorsing voor respectievelijk één en twee WK-duels uitzitten.

De schorsingen van Belhadj en Chaouchi zijn nog afkomstig uit de Afrika Cup. Het duo kreeg in de halve finale tegen Egypte een rode kaart, waarna zijn de straffen kregen opgelegd.

Rabah Saadane, bondscoach van Algerije, liet nog weten dat er in de komende dagen mogelijk wat namen aan de voorselectie worden toegevoegd. De bekendste namen tot nu toe zijn die van Belhadj (Portsmouth), Madjid Bougherra (Glasgow Rangers), Karim Ziani (Vfl Wolfsburg) en Karim Matmour (Borrusia Mönchengladbach).Voorlopige selectie Algerije:

Doel: Lounes Gaouaoui (ASO Chlef), Faouzi Chaouchi (Entente Setif), Mohamed Lamine Zemmamouche (MC Alger), M'bohi Rais Ouheb (Slavia Sofia)

Verdediging: Abdelkader Laifaoui (Entente Setif), Madjid Bougherra (Rangers), Carl Medjani (Ajaccio), Rafik Halliche (Nacional Madeira), Anther Yahia (Bochum), Habib Belaid (Boulogne-sur-Mer), Nadir Belhadj (Portsmouth), Djamel Mesbah (Lecce)

Middenveld: Hassan Yebda (Portsmouth), Medhi Lacen (Racing Santander), Yazid Mansouri (Lorient), Adlene Guedioura (Charleroi), Riad Boudebouz (Sochaux), Djamel Abdoun (Nantes), Fouad Kadir (Valenciennes), Mourad Meghni (Lazio), Karim Ziani (Wolfsburg), Karim Matmour (Borussia Moenchengladbach)

Aanval: Abdelkader Ghezzal (Siena), Rafik Djebbour (AEK Athene), Rafik Saifi (Istres)

Murray verdedigt titel op Queen's

Andy Murray zal in de voorbereiding op Wimbledon zijn titel op het gras van Queen's gaan verdedigen. Hij was de eerste Brit sinds Bunny Austin in 1938 die in Londen de titel bij dit toernooi pakte.

Naast Murray doen in de Britse hoofdstad ook de Spanjaard Rafael Nadal, de Serviër Novak Djokovic, de Argentijn Juan Martin del Potro, de Fransman Jo-Wilfried Tsonga en de Amerikaan Andy Roddick mee. Laatstgenoemde zorgde er vorig jaar voor dat de Britse hoop op de titel in de halve finale van Wimbledon sneuvelde.

Schenkel mag Willem II transfervrij verlaten

Danny Schenkel, door Willem II verbannen naar het tweede elftal, mag bij de Tilburgers transfervrij vertrekken. Dit vertelt de verdediger, die laat onderzoeken of hij juridische stappen kan ondernemen tegen de club, tegen Voetbal International.

Met nog vier andere spelers werd Schenkel door de interim-trainer Theo de Jong teruggezet naar de beloften. "Van John Feskens heb ik inmiddels vernomen dat er voor mij geen toekomst meer bij Willem II is", aldus Schenkel.

"Ik mag zelfs transfervrij weg uit Tilburg en heb vanochtend al met de beloften getraind", vervolgt de banneling. "Ik ben erg verbaasd en heb geen flauw idee waarom ik ben teruggezet. Na lang blessureleed stond ik de laatste weken weer in de basis. Daarbij heb ik altijd inzet getoond en was ik gemotiveerd."

De toekomst van Schenkel is ongewis. "De komende tijd ga ik om me heen kijken. Ik kan ervoor kiezen te blijven zitten, maar daar word ik niet blij van. Spelen in het buitenland is altijd een droom van me geweest, dus dat zou een mooie optie zijn. Als ik geen nieuwe club vind, meld ik me straks weer op de club."

Spooky Alan Wake launch-trailer

Na heel wat jaren in development te zijn geweest ziet er dan nu echt naar uit dat Alan Wake snel in de winkels zal liggen. De game draait om schrijver Alan Wake wiens vrouw verdwijnt en er achter komt dat zijn laatste manuscript er voor zorgt dat het plaatsje Bright Falls geplaagt wordt door mysterieuze wezens.

De game verschijnt pas 14 mei maar FOK!games zal morgen de review van de game op de site hebben staan. Om jullie alvast een beetje lekker te maken is hieronder de launch-trailer te zien.

Minder special effects in 'Pirates of the Caribbean'

Het budget van de vierde 'Pirates of the Caribbean'-film is flink teruggebracht. De nieuwe baas van Disney houdt de hand stevig op de knip, wat gevolgen heeft voor de productie van 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides'.

De film, met in de hoofdrol Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow, bevat onder meer fors minder special effects dan zijn voorgangers, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Producent Jerry Bruckheimer heeft tweehonderd miljoen dollar tot zijn beschikking voor het maken van het vierde deel van 'Pirates of the Caribbean'. Hoewel dit een behoorlijk bedrag is, is het minstens een derde minder dan het budget van de vorige 'Pirates'-film.

Om kosten te besparen is besloten een deel van de special effects te schrappen. Zo hebben de scenarioschrijvers opdracht gekregen meer scènes te laten afspelen op het vaste land en minder op open zee. Filmen op zee kost aanzienlijk meer. Ook is flink geschrapt in het aantal draaidagen.

Alle Amerikaanse filmstudio's hebben het momenteel moeilijk. Ze lopen veel geld mis vanwege de steeds verder inzakkende dvd-verkoop. Ondertussen nemen de productie- en marketingkosten van films toe.

Minder special effects in 'Pirates of the Caribbean'
Minder special effects in 'Pirates of the Caribbean' (Foto: Novum)

's Werelds oudste persoon overleden

's Werelds oudste persoon, de Japanse Kama Chinen, is overleden, een week voordat zij 115 jaar oud zou worden. Chinen, geboren op 10 mei 1895, overleed zondag in het verzorgingshuis op het eiland Okinawa waar zij de laatste jaren van haar leven sleet.

Chinen was de oudste persoon ter wereld sinds de 115-jarige Amerikaanse Gertrude Baines vorig jaar september overleed. Baines was van 6 april 1894.

's Werelds oudste is nu de 114-jarige Eugénie Blanchard. De op 16 februari 1896 op het Franse eiland Saint Barthélemy geboren Blanchard heeft als volwassene een drietal decennia op Curaçao gewoond. Toen ze 60 was, keerde ze terug naar Saint Barthélemy. Ze woont er inmiddels in een verzorgingshuis.

Vink en Wegereef mogen weer fluiten

Scheidsrechters Pieter Vink en Jan Wegereef mogen dit seizoen toch nog in actie komen. De KNVB heeft Vink aangesteld voor het eerste duel tussen Roda JC en Heracles Almelo in de play-offs om Europees voetbal, komende donderdag.Wegereef fluit drie dagen later de return in Almelo.

Vink en Wegereef werden een aantal weken gepasseerd omdat ze volgens de KNVB hadden geblunderd. Vink zag vorige maand tijdens de beladen competitiewedstrijd tussen AZ en FC Twente een handsbal van de Alkmaarse verdediger Simon Poulsen over het hoofd en onthield de Tukkers daarmee een strafschop. Wegereef vergat na de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax een gele kaart voor Demy de Zeeuw op het wedstrijdformulier te vermelden. Directeur betaald voetbal Henk Kesler liet vervolgens weten dat deze "blunders" niet onbestraft zouden blijven. Vink en Wegereef kwamen tijdens de laatste speelronden van de reguliere competitie niet meer in actie.

Zeistenaar uit doodsbedreiging in vliegtuig

Een 24-jarige man uit Zeist is dinsdagochtend op Schiphol aangehouden wegens bedreiging. Hij zou aan boord van een vliegtuig een medepassagier met de dood hebben bedreigd. Dit meldt de marechaussee.

Tijdens een vlucht van Maleisië naar Schiphol ontstond ruzie toen een aantal passagiers hun stoelen in de slaapstand zette, tegen de wens van achter hen zittende reizigers. De Zeistenaar bedreigde vervolgens een vrouwelijke passagier met de dood.

De verdachte is direct na de landing aangehouden. Hij verzette zich hierbij hevig en werd voor verhoor meegenomen naar de marechausseepost op de luchthaven. Direct nadat hij was heengezonden werd de man opnieuw aangehouden omdat hij door de Utrechtse politie werd gezocht wegens vernieling.

Muppet-offensief in aantocht

Er is een grootschalige Muppet-comeback in de maak. "Het is de bedoeling dat er een Muppet-wedergeboorte plaatsvindt, zodat iedereen op de wereld er klaar voor is wanneer de nieuwe Muppet-film uitkomt", zegt Lylle Breier, manager van de Muppets Studio, in een interview met MTV.

Volgend jaar verschijnt de nieuwste Muppet-film 'The Greatest Muppet Movie Ever Made' in de bioscopen. Voordat het zover is wil de Muppets Studio het publiek weer warm maken voor de poppen die werden gecreëerd door Jim Henson.

In november verscheen op YouTube al een filmpje waarin de Muppets de legendarische videoclip van Queens 'Bohemian Rhapsody' parodiëren. Het filmpje werd een groot succes en er zijn inmiddels meer clipparodieën in de maak. Daarnaast verschijnt deze week een promotiefilmpje voor de populaire tv-serie 'Lost', waarin een aantal Muppets een prominente rol speelt.

Breier vindt het geweldig om er aan mee te werken. "De Muppets zijn een prachtige verzameling personages die heel erg geliefd zijn."

'The Greatest Muppet Movie Ever Made' is geschreven door Jason Segel, die ook de menselijke hoofdrol voor zijn rekening gaat nemen. De acteur is vooral bekend van de comedy's 'Forgetting Sarah Marshall' en 'I Love You, Man'.

Muppet-offensief in aantocht
Muppet-offensief in aantocht (Foto: Novum)

Uitreiking KNVB-beker volgens draaiboek

Ongeacht de winnaar zal de uitreiking van de KNVB-beker donderdagavond in De Kuip volgens het vaste draaiboek plaatsvinden. Het stadion van Feyenoord zit tijdens de return tegen aartsrivaal Ajax, dat een voorsprong van 2-0 verdedigt, vrijwel helemaal vol met Rotterdamse fans.

Die zullen het vast niet leuk vinden om aanvoerder Luis Suárez van de Amsterdamse ploeg onverhoopt met de 'Dennenappel' te zien pronken. "Maar we zien er niets in om eventueel de KNVB-beker in de kleedkamer of in de ArenA aan Ajax te overhandigen", legde een woordvoerster van de KNVB vandaag uit. "De Kuip is nu eenmaal de vaste locatie voor de KNVB-bekerfinale. Daar hoort ook de uitreiking van de beker bij. Dat de supporters van Feyenoord de winnaar niet zullen toejuichen en massaal zullen vertrekken, kunnen we ons voorstellen. Maar dat verandert niets aan ons protocol."

Aissati wil Ajax verlaten

Ismaïl Aissati wil vertrekken bij Ajax. De kleine middenvelder komt niet veel aan spelen toe onder Martin Jol en wil zijn geluk ergens anders beproeven. Dit seizoen kwam hij tot veertien wedstrijden, maar dat was in de eerste seizoenshelft. De tweede helft van het seizoen kwam hij regelmatig in actie voor Jong Ajax.

"Ik moet zo snel mogelijk met de directie om de tafel gaan zitten," zegt hij tegen de lokale zender AT5. "Ik wil weten hoe de situatie ervoor staat. Ik ben naar Ajax gekomen om iedere week te spelen en niet om op de bank plaats te nemen," aldus de 21-jarige middenvelder. "Mijn bedoeling is om te vertrekken uit Amsterdam. Hopelijk wil Ajax daaraan meewerken."

In 2008 kwam Aissati over van PSV, waar hij als groot talent werd gezien. De Eindhovenaren verhuurden hem in 2007 aan FC Twente, waar hij liet zien waarom hij tot talent was gebombardeerd. Het seizoen daarop bij PSV kon hij zijn niveau niet meer evenaren en vertrok in het najaar van 2008 naar Amsterdam.

PSV-trainer Fred Rutten heeft aangegeven Aissati graag terug te halen naar Eindhoven. Bij FC Twente werkten ze ook al met elkaar samen. Als de club uit de Lichtstad de jonge middenvelder wil overnemen moet een aardige transfersom worden neergeteld. Ajax is niet bereid de speler voor een schijntje te laten gaan. Het contract van de Ajacied loopt nog twee seizoenen door.

Man pleegt overval en meldt zich dan op politiebureau

Een 38-jarige man uit Den Bosch heeft dinsdagochtend de Blokker in de Hinthamerstraat in Den Bosch overvallen. 

De man pakte een mes uit de schappen en bedreigde daarmee het winkelpersoneel. De man vluchtte zonder buit richting het Centraal Station.

De politie verstuurde direct een sms-alert. Er werd nadrukkelijk in de alert gezegd dat er zelf geen actie ondernomen mocht worden tegen de man. Al snel na de overval meldde de Bosschenaar zich bij het politiebureau. Hij is aangehouden en zal worden verhoord.

Vanmorgen stonden er drie politieauto's en een politiebus bij de Blokker. Enkele mensen waren getuige van de overval. Een glazenwasser die bij een naburig pand aan het werk was, zag een werkneemster van de Blokker uit de winkel rennen.

 

Black Eyed Peas breken downloadrecord

The Black Eyed Peas hebben een nieuw record op hun naam staan. De hit 'I Gotta Feeling' is het meest gedownloade nummer in de geschiedenis van de verkoop van digitale muziek, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

Met meer dan 5,5 miljoen legale downloads liet de Amerikaanse groep de rapper Flo Rida achter zich. Die had het record sinds 2008 op zijn naam staan, met zijn hit 'Low'. The Black Eyed Peas bekleden ook de vierde plaats van de lijst. Het nummer 'Boom Boom Pow', dat in maart 2009 werd uitgebracht, is hard op weg naar de 5,3 miljoen downloads.

Op de derde plaats staat 'Just Dance' van Lady Gaga en ook de vijfde plaats is in handen van de populaire zangeres. Haar nummer 'Pokerface', dat al een Grammy won, sluit de top vijf van legale downloads.

Black Eyed Peas breken downloadrecord (foto: Novum)

Shell: gevolgen olieramp ongewis

Royal Dutch Shell verwacht dat de olieramp in de Golf van Mexico een belangrijke gebeurtenis is voor de hele industrie die een 'technische oplossing nodig heeft', maar het is te vroeg om te zeggen of het van invloed zal zijn op het toekomstige beleid van de VS. Bestuursvoorzitter Peter Voser zei dinsdag op een persconferentie dat Shell geen verzoek van de VS heeft gekregen om de werkzaamheden in het gebied stil te leggen.

Shell is een van de grootste olie- en gasproducenten in de Golf van Mexico, waar volgens experts de mogelijkheid bestaat dat er na de explosie en het zinken van het booreiland van Transocean Ltd's Deepwater Horizon per dag 25.000 vaten olie weglekken.

Shell: gevolgen olieramp ongewis
Shell: gevolgen olieramp ongewis (Foto: Novum)

Roodhemden verwelkomen voorstel Abhisit

De anti-regeringsdemonstranten in Thailand 'verwelkomen' een verzoeningsplan van premier Abhisit Vejjajiva. Dat hebben hun leiders dinsdag gezegd. Wel willen de betogers nog opheldering over diverse details van het plan voordat zij hun protest beëindigen.

Het voorstel behelst vervroegde verkiezingen op 14 november. In ruil daarvoor moeten de roodhemden hun protestacties in de Thaise hoofdstad staken.

Demonstrantenleiders bespraken dinsdag het vijfpuntenplan en 'verwelkomden unaniem het verzoeningsproces', aldus Veera Musigapong, een van de leiders. Wanneer zij de straten van Bangkok verlaten, wilde hij niet zeggen. Andere leiders verzochten om opheldering over enkele details van het plan, onder meer over de verkiezingsdatum.

Judoka Grol langer aan de kant

Het blijkt nu dat judoka Henk Grol tijdens het EK in Wenen meer schade heeft opgelopen dan aanvankelijk werd gedacht. Hij is nu twee weken langer uitgeschakeld.

Naast een ingescheurde spier tussen een rib en de heup zit er bij de judoka ook een stukje kraakbeen van een rib los. "Vier weken absolute rust en daarna nog een week om helemaal te herstellen," aldus bondscoach Maarten Arens die zei hoop te hebben dat Grol begin juli fit genoeg is om mee te doen aan het grandslamtoernooi van Moskou.

F1: Mogelijk regen in Barcelona

Het lijkt er op dat de Formule 1-coureurs ook dit weekend niet op een droge baan kunnen gaan racen. Na de regen in Australië, Maleisië en China lijkt nu het circuit van Barcelona aan de beurt om het hemelwater te mogen ontvangen.

Zowel op vrijdag als zaterdag is de buienkans in de regio Barcelona 30%. Op de racedag echter is dit 60%, waarmee het regenachtige weer van eerder deze week doorgezet wordt. Mocht de race nat verlopen, dan is het voor het eerst sinds 1996 dat de rijders in Catalonië door de regen getroffen zullen worden.

Acht jaar cel geŽist tegen verkrachter 14-jarige

Justitie heeft dinsdag tegen een Hongaar die een 14-jarig meisje uit Dordrecht verkrachtte acht jaar cel geëist. Hij zou het meisje in oktober hebben verkracht toen ze naar een sportcomplex fietste. Op 7 oktober randde hij volgens justitie ook een minderjarige aan.

De 27-jarige man had vlak voor de verkrachting nog een rechtszaak bezocht. Hij moest voorkomen voor een poging tot doodslag en rijden onder invloed, omdat hij in 2008 met hoge snelheid op de Randweg in Dordrecht achterop een auto was gereden. Daarbij raakten de twee inzittenden zwaargewond.

Omdat de man destijds nog niet psychologisch was onderzocht, werd de zaak aangehouden. Na de verkrachting werd de man opgepakt. Inmiddels is hij wel onderzocht. De rechtbank van Dordrecht doet over twee weken uitspraak.

Vieira baalt van magere prestaties

Patrick Vieira is niet tevreden over zijn terugkeer in de Engelse competitie. Hij vindt dat hij Manchester City te weinig heeft gebracht en voelt zich daar schuldig over. Dit meldt hij aan Sky Sports. De Franse middenvelder speelde in het verleden voor Arsenal en werd dit seizoen overgenomen van Internazionale.

"Ik heb nog niet kunnen laten zien tot wat ik in staat ben", zegt de 33-jarige middenvelder. "Ik ben mij bewust van mijn slechte prestaties en voel me daar schuldig over naar de club. De frustraties lopen hoog op bij mij en ik hoop in de laatste duels te laten zien dat ik echt alles wil geven voor City."

Manchester City speelt morgen een belangrijk duel tegen Tottenham Hotspur. De wedstrijd moet gewonnen worden als de ploeg de vierde plaats veilig wil stellen. Deze plek geeft recht op een plek in de Champions League. "De wedstrijd tegen Tottenham is erg belangrijk. We willen graag die vierde plek", zegt Vieira.

City staat met twee duels te gaan een punt achter op de Spurs. Als Manchester de wedstrijd wint heeft de ploeg alles in eigen hand. De ploeg speelt komend weekeinde uit bij West Ham United. Tottenham reist af naar degradant Burnley.

Erelijst gevallenen nu ook online

De zogeheten Erelijst van Gevallenen is gedigitaliseerd. Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) lanceerde dinsdag de website erelijst.nl tijdens de 4 meiherdenking in de Tweede Kamer.

De oorspronkelijke erelijst bestaat vijftig jaar. Het nationaal monument werd op 4 mei 1960 door koningin Juliana officieel aangeboden aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. De lijst bevat de namen van ongeveer achttienduizend Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De digitale versie van de lijst is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod).

Verbeet benadrukte het belang van een digitale versie van de erelijst van 'onze helden en martelaren'. Dat is nodig om 'de herinnering levend te houden'. Het moet leiden tot een 'gesprek met nieuwe generaties'. "We mogen die namen nooit vergeten, omdat het anders lijkt dat ze nooit hebben bestaan."

Tijdens de herdenking legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans bij de Erelijst. Ook demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA), de burgermeester van Den Haag Jozias van Aartsen en de directeur van het Niod Marjan Schwegman deden dat.

OM in beroep in zaak taxichauffeur Leidseplein

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de straf die een taxichauffeur kreeg voor het doodslaan van een klant op het Amsterdamse Leidseplein. De 38-jarige chauffeur werd twee weken geleden door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel. Het OM had drie jaar geëist.

De taxichauffeur kreeg het vorig jaar in de nacht van 5 juli aan de stok met de 44-jarige Rob Sitek over de ritprijs. Sitek beledigde en discrimineerde de taxichauffeur, die hem daarop bespuugde. Er ontstond een gevecht waarbij de chauffeur, een volgens justitie geoefend kickbockser, een klap gaf tegen het hoofd van Sitek. Die viel achterover, raakte bewusteloos en overleed een paar uur later.

De doodsoorzaak was een gescheurde wervelslagader. De rechter liet echter in het midden of dit veroorzaakt is door de klap die Sitek kreeg of door de val op de stoep. Het OM denkt dat het door de klap kwam en vindt dat daarom een zwaardere strafmaat gerechtvaardigd is.

[Upd] Vrijdag debat over steun aan Athene

PVV-leider Geert Wilders wil dat de hele Tweede Kamer vrijdag van reces terugkomt om te debatteren en te stemmen over de Nederlandse bijdrage aan het Europese hulppakket voor Griekenland. Dat debat moet dan in de plaats komen van het al geplande algemeen overleg van de financieel specialisten van de fracties met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Bij zo'n overleg wordt echter niet gestemd. Toch wil Wilders dat de Tweede Kamer zich vrijdag al uitspreekt over de ruim 4,7 miljard euro die Nederland gaat lenen aan de Grieken.

Bij het plenaire debat moet behalve De Jager ook premier Jan Peter Balkenende aanwezig zijn, zei Wilders dinsdag. Er komt pas een plenair debat, als dertig Kamerleden dit willen. De PVV heeft negen zetels in de Tweede Kamer.

Update 14:07 uur
Aanstaande vrijdag zal er een debat plaatsvinden in de Tweede Kamer over dit onderwerp. De partijen SP en VVD hebben de PVV gesteund in haar oproep tot zo'n debat. Het debat zal om 10:15 uur beginnen.

Feyenoord met Makaay tegen Ajax

Met Roy Makaay in het basisteam begint Feyenoord donderdag aan de return tegen Ajax in de dubbele finale om de KNVB-beker. De 35-jarige aanvaller nam zondag in de laatste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen (6-2) in De Kuip al officieel afscheid van het legioen.

Trainer Mario Been heeft hem voor het thuisduel met Ajax, dat in Rotterdam een voorsprong van 2-0 verdedigt, evenwel nog hard nodig. "Roy zal donderdag starten bij ons", liet Been vandaag in De Kuip weten. "We moeten tenminste twee keer scoren tegen Ajax. Roy kan doelpunten maken, dat weten we allemaal. Dus daarom staat hij erin." Makaay scoorde tegen sc Heerenveen liefst drie keer. Vooral zijn laatste doelpunt was van grote schoonheid. "Als hij er tegen Ajax nog een keer drie maakt, krijgt Roy opnieuw een staande ovatie", grapte Been.

Eis rectificatie Opsporing Verzocht afgewezen

Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de Orde der Transformanten tegen het programma Opsporing Verzocht en de Nederlandse Staat om rectificatie afgewezen. Eerder deed de rechtbank in Rotterdam dit ook al, waarna het kerkgenootschap in hoger beroep ging bij het hof.

De Transformanten vinden dat in de televisieuitzending van Opsporing Verzocht op 9 december 2008 onterecht verband werd gelegd tussen hun orde en een schietpartij in Rotterdam. Zij spanden daarop een kort geding aan tegen de AVRO en de Staat.

De zaak gaat over een aanslag op een zakenman in de zomer van 2008 in Kralingen. De man overleefde die. Direct nadat hij was neergeschoten, riep het slachtoffer dat de orde erachter zat. Hij was ooit getrouwd met een lid van de Transformanten.

VVD: Privacy beter beschermen

In een nieuwe fractienotitie van de VVD staat dat 'De overheid moet meer rekening houden met de privacy van mensen en minder privégegevens opslaan in uitgebreide databanken'. Het lijkt erop dat de partij hiermee een nieuwe koers gaat varen.

De VVD heeft immers op het gebied van privacy in Nederland en in de EU een slechte reputatie. Zo stemde zij voor de opslag van telecommunicatieverkeer, voor het elektronisch patiëntendossier, voor de opslag van vingerafdrukken, voor cameratoezicht, voor de identificatieplicht, etc, etc. Zie ook het overzicht van de website Privacy Barometer.

Privé door ontwerp
Maar zoals gezegd, lijkt het erop dat de liberalen zich wat liberaler op gaan stellen. In de fractienotitie wordt er gezegd dat de bestaande privacybeperkende maatregelen eerst moeten worden geëvalueerd, alvorens deze wetten worden opgerekt en uitgebreid. Bij het maken van de verschillende databases, waar de partij nog immer achter staat, moet er worden gekozen voor 'privacy by design'. Dit houdt in dat bij het ontwerpen en opzetten van een database, de privacybescherming meteen wordt meegenomen.

Als voorbeelden van hoe het niet moet, geeft de VVD de enige twee wetsvoorstellen waar zij tegen hebben gestemd. Namelijk het Elektronisch Kinddossier (de schaamhaarpolitie van Rouvoet) en het inmiddels beruchte rekeningrijden.

Beperkingen
Volgens de notitie mag er van de VVD enkel het hoogst nodige worden opgeslagen in de nieuwe databases. Ook moet het aantal personen met toegang zo veel mogelijk beperkt worden. Tevens vindt de partij dat er een wettelijke meldplicht moet komen wanneer er toch informatie gelekt wordt.

De notitie is ironisch genoeg mede-opgesteld door Fred Teeven. Deze man vindt, of vond, het namelijk een goed idee als de politie iedereen overal preventief mag fouilleren. Ook had deze man er geen problemen mee dat gegevens oneindig lang in databases worden bewaard.

Kranten krijgen hoge boetes voor illegale bezorgers

De uitgevers van Telegraaf, de Volkskrant, Trouw en Algemeen Dagblad moeten samen bijna een miljoen euro boete betalen omdat dagbladbezorgers niet over de juiste papieren beschikten. Dit bepaalde de Raad van State dinsdag.

Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) beboette de uitgevers van de vier kranten in 2007, nadat de Arbeidsinspectie in 2005 op verschillende krantendistributiepunten ruim dertig vreemdelingen als dagbladbezorgers had aangetroffen. Voor hen waren geen tewerkstellingsvergunningen afgegeven, terwijl dat wel verplicht is.

In juli vorig jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam nog dat niet de uitgevers, maar de distributiebedrijven werkgever zijn van de dagbladbezorgers. De Raad van State heeft deze uitspraken van de rechtbank vernietigd.

De Telegraaf moet 298.000 euro boete betalen, voor zowel de Volkskrant, Algemeen Dagblad als Trouw bedraagt de boete 224.000 euro. NRC Handelsblad moet 7.200 euro afrekenen omdat in maart 2006 een vreemdeling zonder de juiste papieren de krant bezorgde.

Euro blijft zakken na steunplan Griekenland

De euro heeft dinsdag zijn recente daling voortgezet, zonder steun te vinden bij het reddingsplan voor Griekenland dat afgelopen zondag werd gesmeed door de eurozone-landen en het IMF. De Amerikaanse dollar stijgt daarnaast vanwege sterke economische cijfers uit de VS en de verwachting dat de Amerikaanse economie verder zal aantrekken.

De euro noteert dinsdag rond 12.00 uur $1,314, tegen circa $1,318 aan het begin van de handelsdag. Vrijdagmiddag was de koers nog $1,331. De dollar staat vlak ten opzichte van de Japanse yen maar bereikte eerder op de dag het hoogste punt in acht maanden, op Y94,99.

Beleggers blijven onzeker of het reddingsplan voor Griekenland gaat werken. De landen van de eurozone en het IMF kwamen afgelopen zondag een lening overeen van EUR110 miljard. Er blijft echter aanzienlijke twijfel over de vraag of Griekenland de zware bezuinigingen zal kunnen doorvoeren die onderdeel zijn van het steunpakket.

Daarbij is het onzeker of Angela Merkel groen licht van haar electoraat krijgt voor de grote Duitse bijdrage aan de Griekse miljardensteun. Economische cijfers die dinsdag laten zien dat de Duitse detailhandelsverkopen in maart met 2,4% zijn gedaald, maken de zaken er niet eenvoudiger op voor de bondskanselier.

"De consumentensector blijft zwak, zodat het interessant is om te zien hoe de Duitse bijdrage van meer dan EUR20 miljard zal vallen bij de Duitse kiezers", aldus een analist van Standard Bank in Londen. Hij stelt dat Merkels CDU een gevoelige nederlaag zou kunnen lijden bij de verkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen aanstaande zondag.

Afgezien van de twijfels over het plan, wordt de eurokoers gedrukt doordat de Europese Centrale Bank zijn regels voor onderpand heeft versoepeld, door toe te staan dat Griekenland zijn staatsobligaties als onderpand bij de ECB mag laten staan, hoewel hun kredietwaardigheid onlangs werd verlaagd tot de 'junkstatus'.

Volgens analist Ulrich Leuchtman van Commerzbank in Frankfurt is dit de grotere negatieve factor voor de euro. "Dat de ECB deze stap toch heeft gezet, wijst erop dat ze verwacht dat de Griekse kredietwaardigheid verder zal verslechteren", aldus Leuchtman die stelt dat de ECB dus de risico's op de Griekse staatsobligaties voor zijn rekening neemt, dan wel meent te situatie beter te kunnen inschatten dan de kredietbeoordelaars. "Beide lezingen zijn niet goed voor de geloofwaardigheid van de ECB en zullen dus waarschijnlijk de euro verder onder druk zetten op de middellange termijn", volgens Leuchtman.

Het risico dat de Griekse problemen zich zullen uitbreiden naar andere lidstaten in de eurozone met grote schulden, blijft hoog en geeft beleggers reden om de euro omlaag te duwen.

Gallas op tijd fit voor WK

Williams Gallas is naar eigen zeggen op tijd fit voor het WK voetbal volgende maand in Zuid-Afrika. De Franse verdediger, die kampt met een kuitblessure, heeft dat gezegd tegenover de Franse krant Le Parisien.

"Ik ben beschikbaar voor Frankrijk," aldus de 32-jarige Gallas die de blessure in maart opliep tijdens de eerste ontmoeting van Arsenal met FC Barcelona in de kwartfinale van de Champions League.

Arsène Wenger, de manager van Arsenal, zei eerder nog dat het seizoen voor Gallas voorbij was. "Als ik niet op tijd hersteld zou zijn, had ik me onmiddellijk teruggetrokken. Ik voel me nu echter goed en ben klaar voor Frankrijk en het WK," aldus Gallas.

Henry mag vertrekken bij Barcelona

Thierry Henry mag vertrekken bij FC Barcelona. Dat heeft voorzitter Joan Laporta laten weten. De ervaren aanvaller van de Catalanen zit dit seizoen meer op de bank dan dat hij speelt. Trainer Josep Guardiola geeft de voorkeur aan Bojan Krkic, Lionel Messi, Pedro en Zlatan Ibrahimovic. De Franse international kan nu uitkijken naar een nieuwe club.

Henry kwam in de zomer van 2007 over van Arsenal naar Barcelona. Sindsdien heeft hij het niveau dat hij in de Premier League haalde nooit weten te evenaren. "Hij heeft nog een contract voor een jaar bij ons, maar na een teleurstellend jaar weet ik niet wat hij wil", zegt Laporta in Sport.

"Bij Barcelona respecteren wij contracten, maar dit is waarschijnlijk niet wat hij wil. Als hij wil mag hij van mij vertrekken in de zomer", aldus Laporta. Henry wordt al enige tijd gelinkt met een vertrek naar de Verenigde Staten. De New York Red Bulls zouden de Franse international graag in willen lijven.

Toekomst Veendam donderdag duidelijk

BV Veendam heeft tot komende donderdag uitstel gekregen om een faillissement af te wenden. De ploeg uit de Jupiler League heeft de benodigde 350.000 euro om dit seizoen niet op de fles te gaan bijna binnen, maar wil de club overleven dan moet er voor volgend jaar een solide plan liggen.

Supporters, het personeel en sponsors hebben bijgedragen om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Komende vrijdag speelt de ploeg een benefietwedstrijd tegen een amateurselectie uit de regio en een week later nog een duel tegen FC Emmen om meer geld op te halen.

Curator Wim Entzinger vroeg vorige week woensdag het faillissement aan voor het noodlijdende Veendam, maar moest hier op terug komen toen er vele initiatieven ontplooid werden om het benodigde bedrag bijeen te brengen. "Er is ons inmiddels bijna 350.000 euro toegezegd. Om dat daadwerkelijk te krijgen moeten we echter ook volgend seizoen levensvatbaar blijken, dus we hebben nog meer geld nodig," zei secretaris Jos Offenberg.

Eén van de manieren om aan meer geld te komen is de verkoop van spits Michael de Leeuw. Er zijn inmiddels vier clubs, waaronder Cambuur Leeuwarden die interesse hebben getoond in de topscorer van de Jupiler League. Naar verluidt is er al een half miljoen euro voor de aanvaller geboden.

PSV uitgedund naar BraziliŽ

PSV neemt de mogelijke WK-kandidaten niet mee naar de oefentrip in Brazilië. PSV-trainer Fred Rutten heeft de Nederlandse internationals Ibrahim Afellay, Otman Bakkal, Orlando Engelaar en André Ooijer thuisgelaten.

Ook de Mexicaanse verdedigers Carlos Salcido en Francisco Rodriguez gaan niet mee naar Brazilië. De nummer drie van de Eredivisie is dinsdag met twintig spelers vertrokken naar Brazilië. Daar speelt PSV op donderdag 6 mei een oefenwedstrijd tegen Ceará. Op zondag 9 mei speelt PSV tegen Vitória.

Nieuw-Zeeland verlengt Afghanistan-missie

Nieuw-Zeeland verlengt zijn militaire missie in Afghanistan met een jaar. Dat maakte premier John Key dinsdag bekend. Na afloop van de missie worden de meeste van de 140 Nieuw-Zeelandse militairen teruggetrokken om plaats te maken voor specialisten die zullen helpen bij de wederopbouw van Afghanistan.

Key sprak na afloop van een driedaags bezoek aan Afghanistan, waar hij gesprekken voerde met de Afghaanse president Hamid Karzai en de Amerikaanse bevelhebber van de coalitietroepen Stanley McChrystal.

"Na verloop van tijd verandert de militaire missie in een burgermissie", zei Key. Onder het plan blijven wel vijftig militairen achter in de provincie Bamiyan. Het mandaat voor een afzonderlijk contingent van zeventig Nieuw-Zeelandse commando's, gestationeerd in Kabul, wordt mogelijk ook verlengd, zei de premier.

Clijsters zegt af voor toernooi Madrid

Kim Clijsters heeft afgezegd voor het WTA-toernooi in Madrid dat eind deze week van start gaat. De Belgische speelster heeft twee kleine scheurtjes in haar linkervoet.

Clijsters, die nog niet weet wanneer ze terug kan keren op de tennisbaan, liep de blessure vorige maand op tijdens de Fed Cup-wedstrijd tegen Estland. Over drie weken gaat Roland Garros van start. Op haar website schrijft Clijsters dat een dergelijke voetblessure enkele weken herstel vraagt.

Veldkamp ook in beeld bij Noorwegen

Eereder vandaag werd bekend dat Bart Veldkamp coach wordt bij de TVM-schaatsploeg, maar naar nu bekendgeworden is had de oud-schaatser uit meer aanbiedingen te kiezen. Zo waren Noorwegen en Kazachstan in de race om de 42-jarige Veldkamp binnen te halen als bondscoach.

"Ik zag in beide landen geen sterke structuur. Dan zou ik waarschijnlijk weer tegen dezelfde problemen aanlopen die ik in de Verenigde Staten heb gekend. Een goede structuur is de basis voor succes. Bij TVM is de structuur goed, het team van atleten is van hoog niveau en er heerst stabiliteit," zei Veldkamp die bij de Nederlandse schaatsploeg naast Gerard Kemkers komt te staan.

Two Worlds II verschijnt in september

Southpeak gaat Two Worlds II deze herfst uitbrengen. Vanaf 14 september kunnen gamers zich op het tweede deel van deze fantasierijke rpg storten.

Two Worlds II heeft een uitgebreid vechtsysteem, gedetailleerde karakters en realistische werelden. De gameplay is non-linair en je kunt de wereld vrij verkennen. Er zijn geen standaard klassen zoals warrior, wizard en thief om uit te kiezen. Je verdient punten naarmate je speelt en maakt op deze manier een eigen klasse.

Hopelijk doet Two Worlds II het beter dan het origineel. De eerste Two Worlds had veel concurrentie in de vorm van het superieure The Elder Scrolls IV: Oblivion, en had tevens te kampen met een groot aantal technische foutjes. De patches, die achteraf werden vrijgegeven om het spel beter te laten presteren, konden de schade niet meer herstellen.

'Two Worlds II' in september
'Two Worlds II' in september (Foto: Novum)

Assassin's Creed-piraat krijgt flinke boete

De man die de originele Assassin's Creed illegaal op het internet zette, heeft een boete van 19 duizend euro en vijf jaar voorwaardelijk gekregen. Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Christopher Anzalone uit de Amerikaanse staat North Carolina gaf in de rechtbank toe eind 2007 een exemplaar van Assassin's Creed uit een fabriek te hebben gestolen. Hij zette de game een aantal dagen voor de release halverwege november 2007 op het internet waarna piraten de game wereldwijd konden verspreiden.

Het is niet bekend hoeveel geld Ubisoft door deze actie is misgelopen. De uitgever heeft de beveiliging voor de PC-versie van Assassin's Creed 2 in ieder geval flink opgevoerd. Zo is een internetverbinding vereist om te kunnen spelen en geeft de game je de keuze om te saven alvorens je af moet sluiten op het moment dat deze verbinding wegvalt.

Assassin's Creed-piraat krijgt flinke boete
Assassin's Creed-piraat krijgt flinke boete (Foto: Novum)

Adler, Rolfes niet naar WK

In de aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika heeft de Duitse bondscoach Joachim Löw twee tegenvallers moeten incasseren. Doelman Rene Adler en middenvelder Simon Rolfes zijn niet op tijd fit voor het kampioenschap.

Vooral het afhaken van eerste keeper Adler is een forse aderlating voor Die Mannschaft. Löw had afgelopen maand nog Adler benoemd tot eerste keeper voor Manuel Neuer en Tim Wiese. Hij haakt af voor het kampioenschap vanwege een riboperatie die hij moet ondergaan naar aanleiding van een blessure.

Rolfes onderging begin dit jaar een knieoperatie maar zal net als Adler niet op tijd fit zijn voor het WK. De middenvelder van Bayer Leverkusen is geen vaste basisspeler bij de Duitse nationale ploeg, maar kwam desondanks tot 21 interlands.

Toezicht zeilmeisje verlengd

Laura Dekker blijft tot 1 juli onder toezicht van Bureau Jeugdzorg staan. Het zeilmeisje mag van het gerechtshof in Arnhem voorlopig niet op wereldreis.

Laura is druk bezig met de voorbereidingen, maar die zijn volgens het hof niet voldoende om de risico's van haar solozeiltocht rond de wereld weg te nemen. Haar advocaat, Peter de Lange, zei dinsdagochtend al dat hij verwachtte dat het toezicht wordt verlengd.

Volgens De Lange is er veel moed voor nodig om verantwoordelijkheid te nemen voor het beëindigen van het toezicht. "Het is een politiek gevoelige discussie, daarom is het gemakkelijk om niets te veranderen."

Toezicht zeilmeisje verlengd
Toezicht zeilmeisje verlengd (Foto: Novum)

OM in beroep tegen vrijspraak Holocaust-cartoon

Justitie heeft hoger beroep aangetekend tegen de vrijspraak van de Arabisch-Europese Liga voor het plaatsen van een cartoon op internet. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht dinsdag bekendgemaakt. In de cartoon wordt gesuggereerd dat de Holocaust is verzonnen door de joden. Ook de voorzitter van de AEL, die de tekening maakte, werd vrijgesproken.

De cartoon is volgens de rechtbank wel beledigend voor joden, maar omdat de tekening is bedoeld als bijdrage aan het cartoondebat is hij niet strafbaar. De AEL zei van begin af aan de cartoon te plaatsen om aan te tonen dat niet alleen moslims boos kunnen worden over een cartoon. Dat gebeurde nadat ophef was ontstaan over Deense cartoons over de profeet Mohammed.

Maar volgens justitie had de rechtbank ook na moeten gaan of de tekening 'onnodig grievend' is. De rechtbank heeft zich daar niet over uitgesproken. Ook zou op internet niet altijd duidelijk zijn met welke bedoeling de cartoon is geplaatst, zodat het verhaal over de bijdrage aan het cartoondebat niet altijd opgaat.

Verder vindt justitie dat de AEL een oneerlijke vergelijking maakt. Omdat de Deense cartoons over Mohammed gaan, zouden ze niet beledigend zijn voor een groep mensen. De Holocaust-cartoon gaat over joden en is dus wel beledigend voor een groep mensen.

'Strenge kapitaaleisen ten koste van groei'

Strengere eisen aan kapitaal en liquiditeit om banken weerbaarder te maken tegen toekomstige crises, zullen wereldwijd tot 1 procentpunt economische groei kosten, zegt centrale bankier Nout Wellink dinsdag in een interview met dagblad The Financial Times.

Schattingen uit de financiële sector dat het zou gaan om 5 procentpunt, zijn 'krankzinnig' en houden geen rekening met de langetermijneffecten van een stabieler banksysteem, aldus Wellink in de krant.

Volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank zullen de voorstellen in totaal 0,5 tot 1 procentpunt afknabbelen van de economische groei, verdeeld over een aantal jaren. "Als dat de prijs zou zijn om een echt veerkrachtig banksysteem te krijgen, is die prijs niet te hoog", aldus Wellink tegen het dagblad.

Wellink doet de uitspraken als voorzitter van de internationale Basel-commissie die zich bezighoudt met regulering van het bankwezen. Deze commissie van financiële toezichthouders is nog steeds bezig de impact te berekenen van de voorgestelde nieuwe regels, bekend als Basel-III, voorafgaand aan een stemming in november.

'Populariteit auto bedreigt bereikbaarheid'

Als de overheid het beleid voor het autogebruik niet verandert, zal de populariteit van de auto onverminderd hoog blijven en de populariteit van het openbaar vervoer en de fiets onder druk komen te staan. Dat heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van stedelijke gebieden en van het platteland. Dat zal het tegenovergestelde brengen van wat een duurzaam mobiliteitsbeleid nastreeft, stelt de Raad voor Verkeer en Waterstaat in een advies aan demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer.

Het rapport 'Wie ik ben en waar ik ga' gaat in op de effecten van veranderingen in demografie en leefstijlen op mobiliteit. Dat liet de raad dinsdag weten. Volgens de raad heeft de voorkeur voor de auto te maken met veranderingen in de samenstelling van de bevolking en de manier waarop mensen in het leven staan.

"Zo gaat de babyboomgeneratie de komende jaren met pensioen. Het autobezit onder deze groep is hoog en zij zullen de auto blijven gebruiken." De raad stelt verder dat onder allochtonen de auto een hoge status heeft en de fiets vaak geassocieerd wordt met armoede. "Nu maken zij nog veel gebruik van het openbaar vervoer, maar naarmate hun sociale positie verbetert, zullen ze gemakkelijker overstappen naar de auto."

Volgens het advies blijkt daarbij ook nog dat jongeren hoge eisen stellen aan informatie. "Digitaal communiceren past bij hun belevingswereld. Met name in het openbaar vervoer worden hierbij veel kansen gemist. Innovatie moet niet alleen van deskundigen komen, maar juist ook van de burgers zelf." Daarom adviseert de raad de overheid en vervoerbedrijven daarop in te spelen door intensief gebruik te maken van ICT-toepassingen, gemak te bevorderen en keuzemogelijkheden te bieden.

Politie blundert met persoonsgegevens verdachte

De politie Amsterdam-Amstelland heeft per ongeluk de naam, het adres en het telefoonnummer van een verdachte van een drugstransport op internet gezet. De gegevens werden openbaar door een foto van de onderschepte cocaïne op de website van de politie. Ook de gegevens van de uit Curaçao afkomstige afzender zijn zichtbaar.

Dinsdagochtend berichtte de politie over een halve kilo coke die verstopt zat in kinderboeken die per postpakket naar Amsterdam Zuidoost waren gestuurd. De douane had de drugs gevonden en op het adres waar het pakket heen werd gestuurd werd een 31-jarige vrouw aangehouden. Haar 53-jarige vriend kon na een achtervolging worden ingerekend.

Op de foto die bij het bericht werd geplaatst is de envelop met daarop de naam van de vrouw, haar adres en het telefoonnummer te lezen. Een woordvoerder van de politie wil het woord 'blunder' niet in de mond nemen, maar spreekt van een slordigheid. "De foto was aanvankelijk in zeer klein formaat gepubliceerd. Nu blijkt dat de resolutie toch dermate goed is dat de gegevens te lezen zijn als de foto uitvergroot wordt."

De jongere broer van de vrouw, die inmiddels weer op vrije voeten is, bevestigt telefonisch dat het gaat om de gegevens van zijn zus. Hij reageert erg ontstemd op het slippertje van de politie en vindt dat er sprake is van privacyschending. Hij overweegt stappen tegen de politie.

'Europees land krijgt WK 2018'

Japan moet zich vooral gaan richten op het organiseren van het WK voetbal van 2022. Het Aziatische land heeft zich ook beschikbaar gesteld voor het WK in 2018, maar de FIFA heeft het land gezegd dat dat toernooi bijna zeker naar een Europees land gaat. Dit meldt bondsvoorzitter Motoaki Inuka in de Japanse pers. Nederland en België hebben zich ook kandidaat gesteld voor een van de twee eindtoernooien.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter heeft volgens Inuka gezegd dat de Europese landen fanatiek met elkaar gaan strijden. "Hij adviseerde ons dat wij ons daarin niet moeten gaan mengen. Het ziet er dus naar uit dat de FIFA het WK in 2018 in Europa wil gaan houden."

Nederland en België hebben zware concurrentie van Rusland, Engeland en Spanje-Portugal. Ook Australië, Qatar, Zuid-Korea en de Verenigde Staten strijden mee. Deze landen moeten het dus naar alle waarschijnlijkheid afleggen tegen de Europese landen en richten zich vermoedelijk op het WK in 2022. Op 2 december besluit de FIFA welke landen de toernooien mogen gaan organiseren.

Lee: zinken marineschip geen 'simpel ongeluk'

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft dinsdag opdracht gegeven tot een grondige herziening van de militaire paraatheid van zijn land. Hij deed dit naar aanleiding van het zinken van het Zuid-Koreaanse marineschip de Cheonan op 26 maart. Volgens Lee betrof dat geen 'simpel ongeluk'. "Zodra het incident zich voordeed, voelde ik dat het een ernstige internationale en inter-Koreaanse zaak was", aldus de president.

Hoewel Lee Noord-Korea niet rechtstreeks beschuldigde, maakte hij wel voor het eerst duidelijk dat hij ervan overtuigd is dat de ondergang van het schip te maken heeft met Noord-Korea, volgens Lee 'een van de meest oorlogszuchtige' landen ter wereld. Pyongyang heeft overigens elke betrokkenheid bij het zinken van de Cheonan ontkend.

Lee zwoer dinsdag actie te ondernemen, zodra de oorzaak van de ramp duidelijk is.

De Cheonan zonk op 26 maart in de Gele Zee nadat een explosie het schip uiteen had gereten. Van de 104-koppige bemanning konden er 58 worden gered, 46 matrozen kwamen om het leven. De Zuid-Koreaanse minister van defensie, Kim Tae-young, zei dat eerste onderzoek erop wijst dat een torpedo de explosie heeft veroorzaakt.

Jol: "Bij meer geld geen Eriksen"

Ajax-trainer Martin Jol had meer geld verwacht om aankomende zomer aankopen te doen. Dat laat Jol weten in Het Parool. "We moeten dus een beetje inventief zijn."

"Ik had verwacht dat er meer geld in de kassa van Ajax zat om te investeren, maar dat was niet zo", zegt Jol, die ook verrast was door de rode cijfers. "Ik denk dat wel meer mensen verrast waren." Door het gebrek aan de financiën zal Jol op zoek moeten naar andere oplossingen. "We zijn het jongste team van de Eredivisie. Maar die noodzaak is ook vaak de kracht van Ajax geweest."

Christian Eriksen is een goed voorbeeld. "Ik had Eriksen er nog niet bij gehaald als we meer hadden kunnen investeren. Hij is het grootste talent met wie ik ooit heb gewerkt. Dat gaan de mensen ook wel zien." Daarnaast is Jol positief verrast door Vurnon Anita. De linksback is zelfs opgeroepen voor een trainingsstage van het Nederlands elftal. "Anita is de grootste verrassing van het seizoen. Veel mensen dachten aanvankelijk dat het niks kon zijn, zo'n klein kereltje met een rechterbeen op links. Ik heb hem vroeg in het seizoen al eens vergeleken met Philipp Lahm. Er zijn misschien meer mensen die dat in hem zijn gaan zien."

Jol heeft al een beeld van de toekomst voor Ajax. Daarin ziet hij een grote rol weggelegd voor Danny Blind. "Het is de bedoeling dat als mijn elftal staat, dat Blind het daarna overneemt. Dat lijkt me een goede oplossing voor Ajax."

'Allochtonen moeten meer gaan fietsen'

De overheid moet meer doen om allochtonen op de fiets te krijgen. Dat stelt de Raad voor Verkeer en Waterstaat in een dinsdag verschenen advies aan minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA).

Allochtonen maken nu nog relatief veel gebruik van het openbaar vervoer, maar daar komt volgens de raad verandering in naarmate zij succesvoller worden. Zodra ze een auto kunnen betalen, kopen ze er een.

Omdat de overheid het autogebruik wil terugdringen, zou het volgens de adviesraad mooi zijn als allochtonen meer gaan fietsen. Nu doen ze dat nauwelijks. De fiets wordt als onveilig gezien en heeft een lage status. Onder meer fietslessen op school kunnen daar verandering in brengen, denkt de raad.

Volgens de Raad voor Verkeer en Waterstaat zal het autogebruik blijven toenemen als de overheid niet in actie komt. Het openbaar vervoer zal minder populair worden. Dat leidt tot meer files in en om de steden en minder buslijnen op het platteland.

Ierse vliegvelden gaan weer open

De Ierse luchthavens gaan om 14.00 uur Nederlandse tijd weer open. Dat maakte de Ierse luchtverkeersleiding dinsdag bekend.

De autoriteiten besloten het vliegverkeer vanaf 08.00 uur stil te leggen, omdat er te veel vulkaanas uit IJsland in de atmosfeer aanwezig was. De luchtverkeersleiding houdt de komende dagen een vinger aan de pols om te zien of de luchthavens open kunnen blijven.

Vorige maand werd het vliegverkeer in grote delen van Europa een week lang ontregeld na een vulkaanuitbarsting op IJsland.

Mosley: "Berger moet Ecclestone opvolgen"

Max Mosley vindt dat Gerhard Berger de meest geschikte persoon is Formule 1-baas Bernie Eccelestone op te volgen. Zelf trad Mosley afgelopen oktober af als president van autosportfederatie waarna hij opgevolgd werd door Jean Todt.

Ecclestone wordt dit jaar tachtig en hoewel hij niet van plan is om het rustiger aan te gaan doen zal er vroeg of laat toch een opvolger voor de Brit moeten worden gevonden. Mosley zei in een interview met F1 Racing dat in zijn ogen tienvoudig Grand Prix-winnaar en voormalig Scuderia Toro Rosso mede-eigenaar Berger in zijn ogen de meest geschikte persoon is om de taak op zich te nemen.

"Hij is slim, weet hoe de Formule 1 in elkaar zit en heeft altijd voor zijn eigen zaken gezorgd," zei Mosley die twijfelt of Berger wel echt wil. "Die kans is inderdaad klein. Gerhard is een zelfstandige ondernemer en ik weet niet of hij wel zin heeft om zaken te doen met CVC." Laatstgenoemde partij is een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld en bezit 70% van de aandelen in de Formula One Group welke het kampioenschap organiseert.

Berger was voor de helft eigenaar van Toro Rosso toen hij in 2008 besloot zijn aandelen terug te verkopen aan Red Bull-eigenaar Dieter Mateschitz. Daarna heeft hij zich teruggetrokken uit de Formule 1 om zich volledig te gaan richten op het bedrijf Berger Logstik.

Aanhoudingen na uit raam gooien zwangere vrouw

Twee mannen zijn maandag aangehouden op verdenking van een woningoverval waarbij een zwangere vrouw uit het raam werd gegooid. De brute overval vond in januari plaats in Amsterdam Zuidoost. De twee verdachten van 18 en 23 zaten al vast en zijn in hun cel aangehouden, meldt de politie dinsdag.

De woning aan de Kloekhorststraat werd op 11 januari binnengedrongen door twee mannen. De bewoner en de zes maanden zwangere vrouw lagen te slapen. Toen de overvallers de slaapkamer binnenkwamen, sprong de man van een hoog het raam uit en brak hierbij een rugwervel.

De inbrekers gooiden de nog half slapende vrouw achter hem aan en gingen er met een kleine buit vandoor. De vrouw raakte hierbij zwaargewond, maar is inmiddels wel bevallen van een gezonde dochter.

[NHL playoffs] Blackhawks op gelijke hoogte

De Chicago Blackhawks hebben de stand in de playoffserie tegen de Vancouver Canucks met een 4-2 overwinning gelijkgebracht: 1-1. Lange tijd zag het daar niet naar uit, maar de Blackhawks scoorden in de derde periode drie goals, waarvan de winnende slechts anderhalve minuut voor tijd.

De Canucks kwamen binnen vijf minuten al op een 2-0 voorsprong. Mason Raymond scoorde al binnen anderhalve minuut, toen iedereen nog nauwelijks bekomen was van het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd. Ruim drie minuten later maakte Mikael Samuelsson er in de powerplay 2-0 van. Dit was alweer de achtste playoff-goal dit jaar van de ervaren forward. De Blackhawks bleven echter wel zicht houden op de gelijkmaker doordat Brent Seabrook na krap acht minuten spelen de 2-1 scoorde.

De tweede periode ging gelijkop, maar er werd niet gescoord. In de derde periode drongen de Blackhawks steeds meer aan, maar er werd nota bene shorthanded gescoord. Patrick Sharp maakte de treffer door verdediger Christian Ehrhoff te omspelen. Canucks-verdediger Alexander Edler wilde de pass op Kris Versteeg onderscheppen die leek te komen, maar Sharp doorzag dit en probeerde het zelf en scoorde na een schijnbeweging met zijn backhand.

Na deze treffer hadden de Blackhawks de geest en bleven zij aandringen. Anderhalve minuut voor tijd resulteerde dit in de winnende treffer van Kris Versteeg. De 4-2 kwam van de hand van Patrick Kane, deze was in een leeg net nadat de Canucks goalie Luongo uit het doel hadden gehaald voor een extra aanvaller.

[NHL playoffs] Bruins naar 2-0 voorsprong

De Boston Bruins hebben dankzij een 3-2 overwinning op de Philadelphia Flyers een 2-0 voorsprong gepakt in de onderlinge playoffserie. Milan Lucic maakte de winnende treffer drie minuten voor tijd met een hard afstandsschot uit de draai. De Flyers moeten nu in twee thuiswedstrijden de 2-0 achterstand ongedaan zien te maken.

Lucic maakte in zijn derde jaar een matig seizoen door vergeleken met vorig jaar. Hij miste 32 wedstrijden door blessures en maakte een stuk minder punten. Deze playoffs maakte hij sinds hij op een line is gezet met David Krejci en Miroslav Satan al vier punten in drie wedstrijden: een goal en drie assists. "Het is een geweldig gevoel om in een playoffwedstrijd de winnende goal te maken. Mijn gedachte was om de puck gewoon richting het net te rammen en hopen op een rebound, dus vandaar mijn schot uit de draai. Ik had echter een beetje mazzel en hij ging erin."

De Bruins kwamen twee keer eerder in de wedstrijd al op voorsprong via goals van Johnny Boychuk en Miroslav Satan, maar Philadelphia kwam met goals van Mike Richards en Danny Briere beide keren terug. Na de goal van Lucic was er echter onvoldoende tijd voor de Flyers om de achterstand nog goed te maken.

Aanhoudingen voor cocaÔne in kinderboeken

De politie heeft meer dan een halve kilo harddrugs onderschept die verstopt zat in kinderboeken. Twee verdachten zijn een week geleden in Amsterdam Zuidoost opgepakt na de vondst, meldt de politie dinsdag.

De boeken vol met drugs zaten in een postpakket, dat bestemd was voor een 31-jarige vrouw. De douane had het pakket op Schiphol onderschept, waarna de recherche het huis waar de post voor bestemd was observeerde. Toen het pakket vorige week bij de vrouw werd afgeleverd, werd ze aangehouden.

Haar 53-jarige vriend rende weg, maar kon na een korte achtervolging worden aangehouden. Hij had veel contant geld op zak, dat in beslag is genomen op verdenking van witwassen. De verdachten zijn donderdag voorgeleid, de man zit nog vast.

'Pruikenfraudeur' misleidde kankerpatiŽnten

Door met pruiken te sjoemelen heeft een fraudeur uit Drachten meer dan tienduizend euro aan verzekeringsgeld voor patiënten opgestreken. De Friese politie heeft hem vorige maand gehoord.

De 60-jarige man verzorgde pruiken voor klanten die door de behandeling van hun ziekte hun haar waren kwijtgeraakt. Van de zorgverzekering mogen deze mensen twee keer per jaar een pruik kopen.

De Drachtenaar maakte hen echter wijs dat ze maar een pruik per jaar mochten kopen. Terwijl hij zijn klanten een pruik leverde, declareerde hij van 2005 tot en met 2007 twee pruiken bij hun zorgverzekeraars. Het geld voor de tweede pruik stak hij volgens de politie in eigen zak.

De zaak kwam aan het rollen toen een zorgverzekeraar argwaan kreeg en een onderzoek instelde. In 2006 en 2007 bleek volgens de politie dat voor 34 klanten een of meerdere valse declaraties zijn ingediend. Met twintig procent van de declaraties van de fraudeur was geknoeid. Inmiddels is aangifte gedaan. De man moet zich voor de rechter verantwoorden.

Anita droomt niet van WK

Een van de opvallendste namen in de selectie van bondscoach Bert van Marwijk voor de trainingsstage van volgende week is Vurnon Anita. De Telegraaf meldt dat de Ajacied zelf niet van het WK droomt.

"Het is een geluk dat de linksbacks dun gezaaid zijn. Ik zie het als een bekroning voor mijn goede seizoen. Of ik droom van het WK? Nee, dat heeft geen zin. Ik ga gewoon mijn stinkende best doen en zie wel," aldus de Ajacied.

Codemasters sluit kantoor Hamburg

De Britse game-uitgever Codemasters gaat haar kantoor in Hamburg sluiten. Na 31 mei gaan de deuren van het kantoor niet meer open.

Het sluiten van de Hamburgse vestiging volgt nadat de uitgever een samenwerking is gestart met het Duitse bedrijf Koch Media. Koch Media gaat de distributie regelen van alle games van Codemasters in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, waardoor het kantoor van Codemasters in Hamburg overbodig wordt.

De coördinatie van alle werkzaamheden van Codemasters in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is in handen van een Nederlander. Mike Hendrixen is marketing director en gaat er onder andere voor zorgen dat Codemasters' racegame 'F1 2010' goed in de markt gezet wordt.

Codemasters sluit kantoor Hamburg
Codemasters sluit kantoor Hamburg (Foto: Novum)

F-duct Mercedes niet gereed voor Spanje

De volledige F-duct van Mercedes Grand Prix is voor komend weekend wanneer de Formule 1-race in Spanje op het programma staat niet gereed. Het team uit Brackley testte het onderdeel al in China, maar daar werd het niet in de race ingezet.

In tegenstelling tot de F-duct van McLaren vormt de rijder geen onderdeel van het systeem. in plaats daarvan wordt er op hoge snelheid lucht door een sleuf op de achtervleugel getrokken. Het systeem was aangekondigd voor de Grand Prix van Spanje, maar is nu niet op tijd gereed. In plaats daarvan zal het eind deze maand tijdens de race in Turkije gebruikt gaan worden.

Demi Moore (47): Seks houdt me jong

Flinke sekspartijen zijn een goed middel tegen ouderdom, zo zegt actrice Demi Moore. "Seks helpt zeker om niet zo snel oud te worden. Al die endorfines!"

De 47-jarige Hollywood-actrice blijkt zeer gelukkig te zijn met haar veel jongere man Ashton Kutcher (32): "Ik weet dat Ashton van me houdt, met al mijn kwaliteiten en gebreken. Vooral om dat laatste ben ik heel blij. Ik weet dat ik er niet meer uitzie als een twintiger of zelfs een dertiger, maar ik maak er het beste van."

Moore, die vroeger een relatie had met collega-acteur Bruce Willis, blijkt zich zeer sexy te voelen ondanks haar leeftijd: "Ik voel me sexy omdat ik me geliefd voel. Dat is wat mij sexy maakt. Het draait allemaal rond je sexy voelen van binnenuit. En wanneer je je sensueel voelt, ben je toegankelijker voor de anderen."

Onlangs zei Moore samen met Kutcher nog een kind te willen. Ze heeft al drie dochters.

Bekijk hier recente foto's van Demi Moore.

Acteur Seth Green getrouwd

Seth Green is in het huwelijksbootje gestapt. De 36-jarige acteur trouwde zaterdag met zijn vriendin, model en actrice Clare Grant. Een woordvoerder van Green bevestigde het nieuws maandag tegenover het Amerikaanse blad People.

Volgens een ingewijde wisselden Green en Grant de huwelijksgeloften uit in een wijngaard. Het pasgetrouwde stel woont in Los Angeles.

De 36-jarige Seth Green speelde in de Austin Powers-films en had een rol in de tv-serie 'Buffy the Vampire Slayer'. Green voorziet Chris Griffin van de tekenfilmserie 'Family Guy' van een stem. Clare Grant speelde onder meer in de film 'Black Snake Moan'. De 30-jarige is bovendien te zien in de MTV-serie '$5 Cover'.

Acteur Seth Green getrouwd
Acteur Seth Green getrouwd (Foto: Novum)

'Executie Anton Mussert staat op film'

De executie van NSB-leider Anton Mussert is destijds op film vastgelegd. Dat zei programmamaker Han Peekel dinsdagochtend in Goedemorgen Nederland.

Hij was daar om over zijn nieuwe tweeluik over Mussert te praten. De beelden van de executie staan niet op de dvd. Ze worden bewaard door het ministerie van Justitie. Volgens Peekel is druk overlegd of hij de beelden mocht zien, maar dat ging op het allerlaatste moment niet door.

De executie zou op 7 mei 1946 op de Waalsdorpervlakte zijn gefilmd om te voorkomen dat geruchten zouden opduiken dat Mussert nog leefde. Na de dood van Adolf Hitler werd namelijk ook beweerd dat hij nog zou leven.

Voor het tweeluik heeft Peekel nooit eerder vertoond materiaal gebruikt. Hij vond het materiaal ongeveer acht jaar geleden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid onder de noemer 'oorlogsbuit'. Het bleek te gaan om de audiovisuele erfenis van de NSB.

Woensdag is het 65 jaar geleden dat de Duitsers in Nederland capituleerden. Dinsdagavond wordt de dodenherdenking gehouden.

Meer doden door noodweer in VS

Noodweer in de Amerikaanse staten Tennessee, Mississippi en Kentucky heeft sinds het weekeinde aan zeker 28 mensen het leven gekost. Zware onweers- en regenbuien gingen gepaard met overstromingen.

In Tennessee vielen de meeste slachtoffers. Daar kwamen zeventien mensen om het leven, van wie tien in Nashville, waar de rivier de Cumberland buiten zijn oevers trad. Volgens gouverneur Phil Bredesen van Tennessee kan pas later deze week, wanneer het water weer is gezakt, worden bekeken hoe groot de materiële schade is.

WŁst langer bij TVM

Ireen Wüst heeft haar contract bij TVM met twee jaar verlengd. Een woordvoerder van de schaatsploeg heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Afgelopen seizoen won Wüst, die een aflopend contract bij TVM had, tijdens de Olympische Spelen in Vancouver goud op de 1.500 meter. Vier jaar geleden, bij de Winterspelen van  Turijn, was ze al goed voor de titel op de 3.000 meter.

De onderhandelingen over een contractverlenging liepen aanvankelijk stroef, maar beide partijen wisten toch tot een akkoord te komen.

Schuldeisers Borsato weinig kans op geld

De ruim driehonderd schuldeisers die een vordering hebben uitstaan bij het failliete artiestenbureau The Entertainment Group (TEG) van Marco Borsato, hebben weinig kans dat ze geld zullen zien. Curator Jan Padberg bevestigde dinsdag berichtgeving daarover in enkele ochtendkranten.

"Het geld dat nu op de rekening staat, is onvoldoende om alle schulden in te lossen. De kans dat schuldeisers geld krijgen, is nagenoeg nihil", aldus Padberg. In totaal ligt er voor 11,6 miljoen euro aan claims bij TEG. Er is 1 miljoen beschikbaar voor de schuldeisers. Padberg zegt dat de helft daarvan al is gereserveerd voor uitkeringsinstantie UWV.

De curator verwacht dat er in juni een rapport ligt dat meer inzicht moet geven over de oorzaken van het faillissement van het bedrijf van Borsato.

Telltale ontwikkelt Puzzle Agent

De van episodische adventure-series als Tales of Monkey Island, Wallace & Gromit en Sam & Max bekende ontwikkelaar Telltale heeft aangekondigd nu te werken aan een nieuw IP, Puzzle Agent. Het spel wordt een puzzelspel waarin agent Nelson Tether in het plaatsje Skoggins in Minnesota een mysterie moet oplossen. De lokale gummetjesfabriek is gesloten, allerlei bewoners hebben een geheim en er gebeuren rare dingen. Net als in bijvoorbeeld de Professor Layton-spellen moet de speler talloze puzzels oplossen om met de inwoners te kunnen praten en aanwijzingen te verzamelen. Nelson kan beter nadenken als hij kauwgom kauwt, dus door stukjes kauwgom te verzamelen kan je een hint vragen als je vast komt te zitten met een puzzel.

De graphics in het spel zijn van de hand van Graham Annable, die ook de "Grickle" comics tekent. Hij werkte vroeger voor Telltale maar is nu storyboard artist bij een filmmaatschappij. Puzzle Agent komt in juni uit op PC, Mac, iPhone, iPad, en WiiWare. Het is het eerste spel in het pilotprogramma waarin Telltale nieuwe concepten wil uitproberen.

Puzzle Agent

Advocaat zeilmeisje rekent op verlenging toezicht

De advocaat van Laura Dekker rekent er niet op dat het gerechtshof van Arnhem dinsdag een einde aan haar ondertoezichtstelling maakt. Dat zei de advocaat, Peter de Lange, in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Het 14-jarige zeilmeisje staat onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Utrecht. Zolang ze onder toezicht staat, kan ze niet aan een solozeiltocht rond de wereld beginnen. De huidige ondertoezichtstelling loopt tot 1 juli.

Volgens De Lange is er veel moed voor nodig om verantwoordelijkheid te nemen voor het beëindigen van het toezicht. "Het is een politiek gevoelige discussie, daarom is het gemakkelijk om niets te veranderen."

Laura blijft ondertussen druk bezig met de voorbereiding. Zondag heeft ze haar boot volgens De Lange te water gelaten. De uitspraak van het hof wordt rond 12.00 uur verwacht.

Laura woont bij haar vader, die haar plannen steunt. In december vluchtte ze naar Sint Maarten omdat ze niets meer te maken wilde hebben met Nederland. Binnen enkele dagen werd ze opgespoord.

Splinter Cell designer Clint Hocking weg bij Ubisoft

Het is nogal hectisch op de banenmarkt van de games-industrie. Hele afdelingen worden gesloten of iets genuanceerder  gereorganiseerd en in het geval van Infinity Ward vertrekt zo’n beetje de hele afdeling. Gelukkig gaan sommige mensen ook wel eens weg zonder veel poespas.

Clint Hocking heeft negen jaar bij Ubisoft gewerkt als designer en heeft vandaag aangekondigd dat hij ontslag heeft genomen. Hij gaf de volgende reden: ”I am too comfortable. I am too content. And I know where that can lead for me. Fortunately, for the first time in my life, I know the way forward.”

Hocking staat vooral bekend om zijn werk aan de Splinter Cell-games en zijn functie als lead designer van Far Cry 2. We wensen hem veel geluk met zijn toekomstplannen!

[F2] Snoeks: "Droomweekend"

Kevin Snoeks beleefde afgelopen weekend in Marokko op het stratencircuit een geweldig weekend. De Nederlander scoorde in zijn tweede Formule 2-weekend ooit direct in de eerste race zijn eerste podiumplaats. Snoeks had zich als negende gekwalificeerd voor deze race, maar wist om alle crashes heen te rijden en belandde zodoende op de derde positie. In de tweede race moest de coureur vanuit de pits starten waardoor zijn kansen op een goed resultaat een stuk kleiner waren. Uiteindelijk wist hij in de tweede race toch nog op een negende plaats te eindigen.

"Dit was echt een droomweekend voor mij. Ik heb de hele winter hard gewerkt om alles te verbeteren. Dit is het resultaat van het harde werken. Ik ben dan ook erg trots op deze twee races in Marrakech. Mijn aanvallende strategie heeft gewerkt en ik kan bijna niet wachten op de volgende race over drie weken in Monza", aldus een uitermate blije Snoeks.

FIFA ontevreden over ontwikkelingen WK 2014

De FIFA is niet tevreden over de organisatie van het WK 2014 in Brazilië. De voetbalbond heeft felle kritiek geuit nadat zij de rapporten in handen kreeg.

Volgens de FIFA ligt het organisatiecomité ver achter op schema. Dat zint de wereldvoetbalbond niet. "Men ligt achter op schema", vertelt Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA. "We hebben rapporten ontvangen die niet positief zijn. De Brazilianen mogen niet alles op het laatste moment laten aankomen", aldus Valcke in De Telegraaf.

Het WK in Brazilië vindt over vier jaar plaats. De organisatie wil het toernooi in twaalf verschillende steden laten spelen.

Pomphouders gedwongen prijzen te verlagen

Shell en BP dwingen hun pomphouders de brandstofprijzen te verlagen. Pomphouders die niet goedkoper zijn dan concurrenten in de buurt en te weinig brandstof verkopen, kunnen een boete krijgen, schrijft het Nederlands Dagblad. Nederland is volgens de krant het eerste land waar dit beleid wordt toegepast en dient als proeftuin voor Europa.

De pomphouders moeten in de toekomst drie keer per week de prijzen van hun concurrenten doorgeven aan het hoofdkantoor. De prijzen worden alleen vergeleken met bemande pompstations. Ook hoeven pompen aan de snelweg niet goedkoper te zijn dan nabijgelegen lokale pompen. Maar het zelf bepalen van de prijs is er niet meer bij.

De pomphouders verzetten zich tegen het nieuwe beleid. Twee grote Shell-ondernemers, De Lucht West en Rotterdam, zijn al opgestapt. Dat gebeurt niet zomaar, het ombouwen naar een nieuw merk zou een pomphouder al snel honderdvijftigduizend euro kosten.

Shell meldt in het dagblad dat sommige ondernemers al op de nieuwe manier werken en dat de scherpe prijzen voor hen juist goed uitpakken. Ook zou nog nooit een boete zijn uitgedeeld.

Pomphouders gedwongen prijzen te verlagen
Pomphouders gedwongen prijzen te verlagen (Foto: Novum)

 

'Net vrijgelaten man verkrachtte meisje'

Een Hongaar die in afwachting van een psychologisch onderzoek werd vrijgelaten heeft kort daarna een 14-jarig meisje uit Dordrecht verkracht. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

De 27-jarige Zsolat A. zou in 2008 zijn vriendin over de telefoon hebben verteld dat hij met een crash een einde aan zijn leven wilde maken. Op dat moment botste hij op de Randweg in Dordrecht achterop een optrekkende auto. Het echtpaar in die auto raakte gewond. De Hongaar werd daarop in hechtenis genomen.

Op 27 oktober kwam de zaak voor de rechter. Toen bleek volgens de krant dat in al die tijd nog steeds geen psychologisch onderzoek naar A. was gedaan. De rechter zou justitie en de advocaat een veeg uit de pan hebben gegeven en zag zich gedwongen de man in afwachting van het onderzoek vrij te laten.

Enkele uren na zijn vrijlating zou hij op de Zuidendijk in Dordrecht een tienermeisje, dat naar een nabijgelegen sportcomplex fietste, hebben verkracht. Deze zaak wordt dinsdag behandeld.

Van Marwijk beslist pas op 11 mei over Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy zat niet bij de dertig spelers die door bondscoach Bert van Marwijk zijn opgeroepen voor een trainingsstage van het Nederlands elftal. Volgens de bondscoach betekent dit absoluut niet dat Van Nistelrooy niet meegaat naar het WK.

"Over Ruud nemen we pas op 11 mei een definitieve beslissing", vertelt de keuzeheer aan De Telegraaf. "Ik heb hem tot het einde toe de tijd gegeven en vond dat ik hem niet moest oproepen voor een trainingsstage", aldus Van Marwijk over Van Nistelrooy.

Van Marwijk wil eerst andere spelers aan het werk zien. Van Nistelrooy wordt iedere week bekeken. "We hebben hem met vijf man intensief gevolgd. Frank de Boer, Phillip Cocu, Dick Voorn, Ronald Spelbos en ik hebben hem allemaal aan het werk gezien. Nu moeten Ruud en vooral wij beslissen of hij fit genoeg is voor het WK."

DVD: Komt Een Vrouw Bij De Dokter

In het begin waren mensen sceptisch over het regiedebuut van Reinout Oerlemans door de verfilming van Kluuns Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Maar iedereen heeft kunnen zien dat de film een groot succes werd. Binnen tien dagen werd de film platina (400.000 bezoekers) en na 46 dagen had de film een miljoen bezoekers. Nu is de dvd uit en is de film nog steeds een succes, want na één dag in de winkels is zelfs de dvd al platina (100.000 exemplaren).

[NBA] Celtics weer naast Cavaliers

In de halve finale van de play-offs in de Eastern Conference heeft Boston Celtics de stand tegen Cleveland Cavaliers weer gelijk getrokken. De Celtics wonnen de tweede wedstrijd in Cleveland met 104-86.

De eerste wedstrijd werd door de Cavs met 101-93 gewonnen. "We krijgen niets cadeau in deze series. We zullen voor iedere wedstrijd moeten vechten. Vandaag deden we dat pas in de slotfase," aldus Mike Brown, de coach van Cleveland, na afloop van de tweede wedstrijd.

Vooral in het derde kwart van de wedstrijd namen de Celtics afstand van hun tegenstander. De inhaalrace van de Cavaliers kwam te laat om een nederlaag te voorkomen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een oproep om de ontwikkelingshulp stop te zetten.

Maurice de Hond en Artsen Zonder Grenzen lieten gisteren weten dat, blijkens onderzoek, meer dan de helft van de Nederlanders twijfelt aan het nut van ontwikkelingshulp aan ontwikkelingslanden. Ik twijfel niet. Ik weet het zeker. Stoppen!

De verleiding is groot, om geld te storten zodat een hongerig jochie van een half jaar oud in een tentenkamp kan worden gevoed. Het is alleen wel jammer dat de kans groot is, dat dat jochie wordt geronseld om over twintig jaar met een charmant bomgordeltje als zelfmoordcommando ten strijde te trekken tegen die verdorven westerse christenhonden. Inderdaad, dezelfde christenhonden die hem als zuigeling in leven hielden. Dus:

Leekens vervangt Advocaat als bondscoach BelgiŽ

Het is nu definitief: Georges Leekens is de nieuwe bondscoach van België. De 60-jarige trainer volgt Dick Advocaat op, die vorige maand zijn contract bij de Belgische voetbalbond inleverde. Leekens tekent een contract tot en met het EK in 2012, meldt de KBVB maandag.

Leekens was sinds begin dit seizoen actief bij de Belgische eersteklasser KV Kortrijk. De oefenmeester had daar nog een contract van een jaar. Het is de tweede keer dat Leekens bondscoach van de Rode Duivels wordt. Tussen 1997 en 1999 leidde hij de Belgen naar het WK 1998 in Frankrijk.

Prince of Persia: The Forgotten Sands toont vechtkunsten

Vanaf 20 mei 2010 kunnen gamers losgaan met Prince of Persia: The Forgotten Sands. De game gaat terug naar de roots van de Sands of Time-trilogie en vertelt het verhaal van de prins en zijn broer. Het gevreesde zand en het bijbehorende leger is wederom losgeslagen en het is aan de prins om de rotzooi op te ruimen.

Prince of Persia: The Forgotten Sands kent een aantal nieuwe gameplay-elementen waarvan enkele te vinden zijn in de combat. Het ontbreekt de prins deze keer aan vele hoogstaande, acrobatische bewegingen. Deze keer is hij in staat om de vier elementen te controleren zodat hij een tornado op kan roepen, een schild van aarde kan dragen en een vurig spoor achter kan laten. Wil je zien hoe dit zich uit in een gevecht? Kijk dan even naar de onderstaande trailer. Houd FOK!games in de gaten voor een uitgebreide preview.

ISP's steunen Ziggo tegen BREIN

Het nieuws dat de antipiraterij stichting BREIN de provider Ziggo wil dwingen om de torrentsite The Pirate Bay te blokkeren, heeft bij andere providers geleid tot protestreacties.  Dat meldt ICT-website Webwereld.

De providers XS4All en UPC hebben aangekondigd om Ziggo te gaan steunen in het verzet tegen de eis van de stichting. "Ziggo is niet verantwoordelijk voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt."

Wanneer BREIN een eventuele rechtszaak wint, dan is het niet ondenkbaar dat andere providers ook gedwongen worden om de website van The Pirate Bay te blokkeren. Ook wordt dan de deur naar verdere censuur van het internet nog een stukje verder opengezet.

Doorgeefluik
"In de wet staat helemaal nergens dat Ziggo verantwoordelijk is voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt", aldus de woordvoerder van XS4All tegenover Webwereld. "Er is dus geen enkele reden ze daar op aan te spreken."

Juridisch gezien heeft XS4All gelijk. In artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek wordt namelijk bepaald dat internetdienstverleners, zoals UPC, niet aansprakelijk zijn voor de informatie die zij doorgeven. "Als je daar aan gaat zagen, dan worden internetserviceproviders continu gebeld om gevallen van smaad en laster offline te halen. De tussenpersoon is niet verantwoordelijk voor dat soort dingen."

Naast XS4All heeft ook UPC zich achter Ziggo geschaard. De woordvoerder van die provider heeft dit laten weten. "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web, en dus niet verantwoordelijk zijn voor de content. We vinden overigens naast open toegang tot het web het ook belangrijk dat auteursrechten goed geregeld zijn."

Indien BREIN toch gelijk krijgt van de rechter, raadt XS4All Ziggo aan om in beroep te gaan. "Mocht de rechter BREIN gelijk geven, dan raden we Ziggo aan om tot het allerhoogste beroep in bezwaar te gaan."

Eerdere successen
Het is Tim Kuik, directeur van BREIN, al eens eerder gelukt om ISP's dusdanig te intimideren dat zij de toegang tot één of meerdere sites blokkeerden. Zo hebben in oktober vorig jaar drie ISP's de site van The Pirate Bay al op zwart gegooid voor hun abonnees.

Wel of niet aansprakelijk?
Ondanks de eis van BREIN, moet Kuik ook toegeven dat de ISP's geen aansprakelijkheid hebben voor de inhoud van het internet. Hij blijft echter beweren dat de ISP's wel verantwoordelijk zijn om 'inbreuk op auteursrechten' actief tegen te gaan. Volgens Kuik betekent de 'mere conduit'-regeling van de Europese e-commercerichtlijn namelijk niet dat ISP's 'niets hoeven te doen'.

In hoeverre de rechtelijke macht het eens is met de wens tot totale controle over de media op het internet, moet nog blijken. Er is tot op heden nog geen rechtszaak geweest tegen de providers.

Piracy is not Theft

Veldkamp assistent-coach TVM

Bart Veldkamp wordt assistent-coach van Gerard Kemkers bij TVM. Dat heeft de schaatsformatie bevestigd. Veldkamp, de laatste tijd actief als analist bij Studio Sport, was eerder al twee jaar trainer van de Amerikaanse ploeg.

Veldkamp is de olympisch kampioen (10 km) van 1992, Albertville. De laatste jaren van zijn succesvolle loopbaan kwam hij uit voor België. TVM besloot recentelijk de samenstelling van de begeleidende staf in de ploeg flink aan te passen.

TVM heeft verder ook schaatsster Jorien Voorhuis gecontracteerd. De Twentse kwam het afgelopen jaar uit voor VPZ. De verwachting is dat ook Ireen Wüst bij TVM blijft. Aanvankelijk verliepen de onderhandelingen met de olympisch kampioene wat stroef.

Wotte: "Voorzitter in paniek"

Gisteren werd bekend dat Mark Wotte opnieuw op non-actief werd gesteld bij een club, ditmaal bij Universitatea Craiova. Het gerucht ging dat hij ontslagen was omdat hij in een nachtclub werd betrapt samen met een vrouw.

"Maar dat stond in een roddelblad en is tegengesproken door de voorzitter," aldus Wotte. De coach zelf denkt dat de twee nederlagen van de laatste week de reden zijn van zijn vertrek.  "De voorzitter is in paniek en vindt dat er de laatste vier wedstrijden een Roemeense bullebak voor de groep moet staan. Ik vind dat raar, want we staan vier punten boven de rode streep. Toen ik hier kwam, was het verschil één punt en vertrokken er veel ervaren spelers".

Wotte zal na dit seizoen in contact treden met Craiova. "En proberen de kwestie op te lossen. Ik heb nog een contract voor vijftien maanden."

BP wil dinsdag koepel over olielek plaatsen

Het olieconcern BP wil dinsdag beginnen met het plaatsen van een koepel over de plek in de Golf van Mexico waar olie in zee loopt. Dat heeft Doug Suttles van BP maandag gezegd.

"De koepel is ontworpen om over de lekken te worden geplaatst en om ons in staat te stellen de olie op te vangen", zei Suttles. Hij liet weten dat het de bedoeling is de olie via pijplijnen naar de oppervlakte te halen. Het systeem moet binnen een week operationeel zijn.

Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit drie lekken stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.

Aardbeving voor kust van Chili

Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter is maandagavond (plaatselijke tijd) geregistreerd voor de kust van het zuiden van Chili. Dat meldde het Amerikaanse geologische instituut USGS.

Er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers door de beving. Het epicentrum lag 55 kilometer ten zuiden van de stad Lebu. Volgens de Chileense krant La Nacion was het de zwaarste beving van een reeks schokken in de afgelopen dagen.

Eind februari werd Chili getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Die beving eiste naar schatting circa 450 levens.

Frans parlement akkoord met steun aan Athene

Het Franse parlement heeft dinsdagmorgen vroeg ingestemd met het verlenen van financiële steun aan Griekenland. Het gaat om een bedrag van 16,8 miljard euro.

De regerende rechtse UMP en de oppositionele Socialistische Partij stemden in met de maatregel. De Communisten en andere linkse parlementariërs die niet tot het kamp van de Socialistische Partij behoren, stemden tegen. Later in de week spreekt de Senaat zich uit over het verstrekken van een lening aan Griekenland.

Griekenland bereikte zondag een akkoord met de andere landen in de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een steunpakket van 110 miljard euro. In ruil daarvoor moeten de Grieken voor bijna 40 miljard bezuinigen. Duitsland levert met een bijdrage van 22,4 miljard euro het grootste aandeel van de eurolanden.

Robertson pakt WK-titel snooker

Terwijl de snooker wereld dit weekend werd opgeschrikt door een omkoopschandaal ging het WK snooker in Engeland natuurlijk gewoon door. In Sheffiel is Neil Robertson voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen geworden.

De Australiër wist in de finale steeds twee frames voorsprong te houden op Dott, zijn tegenstander. Na meer dan 11 uur aan de snookertafel sloeg de vermoeidheid bij Dott dermate toe dat hij Robertson niet langer van zijn eerste wereldtitel kon afhouden. Robertson pakte uiteindelijk de wereldtitel met vijf frames verschil.

Robertson strijkt met zijn overwinning een cheque op van 250.000 Britse pond zijn tegenstander moet het doen met 125.000 pond.

Justitie VS: verdachte autobom opgepakt

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag een man opgepakt die verdacht wordt van het plaatsen van de autobom op Times Square in New York afgelopen weekeinde. Het gaat om een 30-jarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst, aldus Eric Holder, de Amerikaanse minister van justitie.

De man is opgepakt op JFK Airport bij New York op het moment dat hij aan boord wilde gaan van een vliegtuig. De man wilde het land ontvluchten.

'Studenten zien drempel bij terugvragen geld'

Het problematische leengedrag onder studenten is nog altijd voer voor onderzoeken. Afgelopen maand vond er een onderzoek plaats onder de gebruikers van Hyves. Daaruit zou blijken dat vrienden elkaar ongeveer 62 euro schuldig zijn. Ook blijkt uit dit onderzoek dat veel van deze schulden niet worden ingelost.

OnlineHuisrekening.nl deed ook een onderzoek en kwam met heel andere cijfers. "Het grootste verschil is dat ons onderzoek uitwijst dat er een gemiddelde schuld van 30 euro is. Dit is de helft van het bedrag wat in het Hyves-onderzoek wordt genoemd. Daarnaast beweert Hyves dat er een nationale sociale schuld is van ongeveer één miljard euro. Dat betekent dat elke Nederlander zestig euro schuld heeft bij familie of kennissen. Onze onderzoeksresultaten spreken dit tegen", aldus Ivo Hunink, woordvoerder van OnlineHuisrekening.nl.

Ook het inlossen van schulden bij studenten leidt vaak tot problemen.  "Uitwonende studenten hebben vaak een huisrekening voor gezamenlijke kosten. Sommige huisgenoten schieten vooral geld voor, anderen bouwen schulden op.  Uit het onderzoek blijkt dat de voorschieter gemiddeld van drie huisgenoten geld terugkrijgt. Binnen de kortste keren is het haast onmogelijk om de gemaakte kosten nog eerlijk te verdelen. Verder heeft 70% van de ondervraagden moeite om van anderen hun geld terug te vragen. Juist door kosten eerlijk en overzichtelijk te beheren, worden schulden eerder ingelost."

Sluiter kiest voor kwalificaties Wimbledon

Raemon Sluiter zal zijn goede prestatie vorig jaar tijdens het Unicef Open niet kunnen evenaren. De Rotterdammer heeft besloten de kwalificaties van Wimbledon te gaan spelen. De kwalificaties vinden op hetzelfde moment plaats als de unicef open namelijk van 13 tot en met 20 juni.

"Ik moet alle eerlijkheid vaststellen dat ik op dit moment geen recht heb op een wildcard voor de Unicef Open," aldus de altijd eerlijke Sluiter. "De afgelopen maanden heb ik te weinig wedstrijden gespeeld en ben dan ook niet wedstrijdfit. Het lijkt me reëler dat de toernooiorganisatie de nog te vergeven wildcard aan een andere Nederlander geeft."

Ook het vooruitzicht om in Londen te kunnen gaan spelen spreekt de nummer 183 van de wereld wel aan. "Het kwalificatietoernooi wordt weliswaar niet op de banen van Wimbledon gespeeld (het kwalificatietoernooi wordt afgewerkt op Roehampton, red.) maar je weet nooit hoe het loopt. Op gras kun je zomaar drie potjes winnen en dan sta ik zomaar in het hoofdtoernooi. Het lijkt me geweldig nog een keer actief te zijn op Wimbledon."

Aanhoudingen voor moord op kernfysicus

De politie heeft dinsdagochtend in Den Haag vier verdachten aangehouden voor de moord op de 54-jarige Italiaanse kernfysicus Antonio Ferrigno. De politie verdenkt de verdachten, tussen de 25 en 32 jaar, van betrokkenheid bij de dood van de Rijswijker. Na de aanhoudingen zijn enkele woningen in de Hofstad doorzocht.

Ferrigno was hoofd van het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Familieleden vonden zijn lichaam 24 december in zijn flatwoning aan de Burgemeester Elsenlaan. Uit onderzoek bleek dat hij door een misdrijf is omgekomen.

De politie vroeg de Italiaanse autoriteiten bij het onderzoek om hulp. Eind januari bezochten een zaaksofficier van justitie, een verhoorkoppel en een tolk Italië, daar spraken ze met politie en justitie in Napels.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Omdat het onderzoek nog loopt, wil de politie niet meer over de zaak kwijt.

Rabobank wil Sloveens talent vastleggen

De Rabobank-wielerploeg zal er alles aan doen om de Sloveen Marko Klump te contracteren. Het 21-jarige wielertalent viel dit jaar op door de Ronde van Vlaanderen voor de beloften te winnen.

In het afgelopen seizoen was Klump de snelste in een etappe van de Tour de l'Avenir en werd 6e op het WK in Medrisio. Momenteel loopt de Sloveen stage bij de bankploeg. Hierna zal worden bekeken of hij klaar is voor een contract bij de bankformatie.

Wenger: "We moeten ons zorgen maken over onszelf"

Voor de vijfde keer op rij heeft Arsenal geen overwinning weten te boeken. Tegen Blackburn Rovers werd met 2-1 verloren. Door de nederlaag komt plaatsing voor de Champions League in gevaar.

"Blackburn verdedigde goed. Ze waren scherper dan wij", vertelde Wenger na afloop van het duel. "Maar ik denk dat we ook wat pech hadden. Bij een 1-1 stand had Van Persie een strafschop mee moeten krijgen. Het had alle kanten op kunnen gaan, maar uiteindelijk denk ik dat Blackburn scherper en feller was. Als je dat niet mee hebt wordt het erg lastig om wedstrijden te winnen."

De twee tegendoelpunt zijn veelbesproken. "Er was tot twee keer toe geen intentie om de bal te spelen. Ze probeerden de keeper te beletten om bij de bal te komen. Als je in het voetbal niet voor de bal gaat en je probeert je tegenstander te blokkeren, dan is dat een overtreding. De scheidsrechter dient dan op te treden."

De derde plaats komt volgens Wenger niet in gevaar. "We hoeven ons geen zorgen te maken over Tottenham Hotspur of Manchester City. We moeten ons zorgen maken over onszelf en dat we het seizoen goed afsluiten."

'Kamer wil ontslagrecht ambtenaren aanpakken'

Een Kamermeerderheid wil dat het gemakkelijker wordt ambtenaren te ontslaan. Een initiatiefwet daartoe van CDA en D66 krijgt steun van VVD, PVV en GroenLinks, schrijft De Telegraaf. De partijen willen dat het ambtenarenrecht gelijk wordt getrokken met het arbeidsrecht van andere werknemers.

Ambtenaren kunnen vier keer tegen hun ontslag in beroep gaan. Ook hebben ze bij ontslag recht op een aanvullende uitkering boven de ww-uitkering. Daardoor zou het voor de overheid bijna onmogelijk zijn om effectief in eigen vlees te snijden. Het zou vaak goedkoper zijn een ambtenaar betaald thuis te laten zitten in plaats van hem te ontslaan.

De partijen willen de rechten van gemeenteambtenaren, rijksambtenaren en politieagenten aanpakken. Voor militairen, rechters en politieke ambtsdragers zoals burgemeesters wordt een uitzondering gemaakt.

De plannen worden volgens de krant nagerekend door het Centraal Planbureau. Het planbureau weigerde eerder grote bezuinigingen van CDA en VVD op het ambtenarenapparaat door te rekenen omdat die onrealistisch zouden zijn.

SP: Speech Verhagen is duikgedrag

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is kwaad op minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken omdat die in haar ogen een door de Kamer aangenomen motie over Amerikaanse kernwapens in Europa heeft genegeerd. Ze reageert daarmee op de speech van Verhagen bij een VN-conferentie tegen de verspreiding van kernwapens.

Volgens Van Velzen vertoont Verhagen 'duikgedrag' en laat hij 'een historische kans lopen om Nederland en Europa kernwapenvrij te maken.' De SP-motie, aangenomen met steun van CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en de PvdD, vraagt het kabinet onder meer aan Washington te melden dat Nederland de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa wenselijk acht.

Verhagen vindt dat hij in New York wel degelijk gehoor heeft gegeven aan de motie, net zoals hij dat tien dagen geleden in NAVO-verband al eens had gedaan. Verhagen wil alleen geen eenzijdige terugtrekking van kernwapens. Maar dat staat ook niet in de Kamermotie, aldus de woordvoerder van Verhagen.

Mass Effect 2 DLC komt vandaag

Vandaag komt er een nieuw DLC pakketje bij voor Mass Effect 2. Het pakket heet The Equalizer pack en zal het volgende bevatten; Archon Visor, Capacitor Helmet en het Inferno Armor.

De Capacitor Helmet is een helm die je schilden sneller doen herladen, de Archon Visor zorgt ervoor dat je krachten sneller herladen en het Inferno Armor zorgt ervoor dat je je sneller kan voortbewegen, tech en biotic power damage omhoog gaat en dat je net iets beter kan onderhandelen buiten gevechten om.

De DLC zal 160 MS points kosten op de Xbox 360 en 160 Cerberus points kosten op de PC.

Hieronder een aantal screens van de verschillende items.

Equalizer DLC
Het Inferno Armor

Equalizer DLC
De Capacitor Helmet

Equalizer DLC
De Archon Visor

Engelse media overdonderd bij huldiging FC Twente

FC Twente werd gisteravond door tienduizenden fans in Enschede gehuldigd. De ploeg van trainer Steve McClaren werd zondag voor het eerst in de historie kampioen van Nederland. Het feest bereikte een hoogtepunt toen aanvoerder Blaise N'Kufo met de schaal op het podium verscheen.

Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente, liet weten dat verscheidene Engelse media hun ogen uitkeken. Zij kwamen voornamelijk voor McClaren. "Zelfs bij Engelse landskampioenschappen maken ze dit soort taferelen niet mee", aldus de preses.

McClaren loofde de houding van hun twaalfde man. "Dat we vaak in de laatste tien minuten van een wedstrijd scoorden was dankzij jullie steun."

Tijdens de huldiging werden alle spelers afzonderlijk van elkaar naar voren geroepen. Bryan Ruiz, clubtopscorer van de Tukkers, kwam als eerste aan bod. Aan het einde schalde You'll Never Walk Alone over het plein, dat werd voortgebracht door alle aanwezige mensen.

Niet meer chillen in de rosse buurt!

In vroeger tijden, ver voor de uitvinding van televisie, msn en spelcomputers, deden we niets anders. Maar toch zijn ze pas de laatste decennia een doorn in het oog van keurig Nederland: hangjongeren. Hoewel ze zich uiterst stoer proberen voor te doen door luidruchtig te boeren en vuilnisbakken in de fik te steken, zijn het eigenlijk juist losers die niet mee mogen doen met de gangbang van 12-jarige Priscilla, en wannabe-bitches die zichzelf na 4 breezers nog steeds niet in coma hebben gezopen.

Kijkoperatie voor Olde Heuvel

Wouter Olde Heuvel ondergaat donderdag a.s. een kijkoperatie aan zijn linkerknie. De schaatser van TVM had al eerder last van het gewricht, waardoor een medische ingreep noodzakelijk is. Het is nog niet bekend hoe lang de sporter niet kan trainen.

"Ik laat de knie nu grondig onderzoeken. Ik heb al bijna een jaar last. De pijn werd vorige week weer erger na een fietstraining", liet Olde Heuvel in een korte verklaring weten.

Olde Heuvel trainde het afgelopen schaatsjaar, vanwege zijn knie, voornamelijk op halve kracht. Hierdoor slaagde de TVM-schaatser er niet in om zich voor de Olympische Spelen van Vancouver te kwalificeren.

Starcraft II krijgt wereldwijde releasedatum

Gisteren konden we jullie nog melden dat de beta voor de Mac ook deze week begonnen is. Maar nu is er nog beter nieuws, Blizzard Entertainment heeft eindelijk een datum afgegeven voor het langverwachte Starcraft II, zodat we weten wanneer we met slaapzakken voor de gamewinkels kunnen gaan liggen. En als Blizzard een specifieke datum noemt, dan staat het eigenlijk voor 99% vast. 

Zet het in je agenda: 27 juli 2010 komt Starcraft II wereldwijd uit voor PC en Mac. Het nieuwe Battle.Net, de online service van Blizzard zal ook meteen online zijn bij dit spel. Dus geen applicaties als Roger Wilco meer om te kunnen communiceren, maar dit keer zit er al voice communication als functie in Battle.Net.

Het verhaal zal doorgaan waar Starcraft: Brood War eindigde, dus we zullen een hoop bekende gezichten, zoals Jimmy Raynor, weer tegenkomen. Het spel bestaat uit 29 singleplayer missies, met daarnaast nog wat uitdagende missies om nieuwe spelers voor te bereiden op multiplayer.

 Starcraft II

Engels start voor achtste maal in Giro

Addy Engels verschijnt zaterdag in Amsterdam voor de achtste maal aan de start van de Giro d'Italia. De 32-jarige renner is door zijn team Quick Step opgenomen in de selectie voor de Italiaanse ronde.

Naast Engels starten de Italianen Dario Cataldo, Mauro Facci, Francesco Reda, Matteo Tosatto, Marco Velo, de Fransman Jerome Pineau, de Wit-Rus Branislau Samoilau en Wouter Weylandt uit België.

"Ons team is een mix van ervaren en jeugdige renners die zichzelf willen bewijzen", licht ploegleider Davide Bramati op de website van de Belgische wielerformatie toe. "Het doel is om een etappe te winnen. In de sprintetappes zullen de mannen werken voor Weylandt en in de andere etappes willen we de aanval zoeken."

Engels bezit het Nederlandse record voor het meest aantal Girodeelnames. Hij is de enige die zeven keer de finish haalde. Zijn beste prestatie stamt uit 2002, toen hij 24e werd in dienst van Rabobank.

Ahmadinejad haalt uit op NPT-conferentie

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft maandag op de openingsdag van de toetsingsconferentie van het Non-proliferatieverdrag (NPT) iedere suggestie dat zijn land in het geheim aan kernwapens werkt van de hand gewezen. Hij haalde uit naar de Verenigde Staten, die weigeren het gebruik van kernwapens tegen andere landen uit te sluiten. Ahmadinejad nodigde de Amerikaanse president Barack Obama uit zich aan te sluiten bij een 'humane beweging', die een tijdsbestek vaststelt om alle kernwapens af te schaffen. Kernwapens zijn 'walgelijk en schandelijk', zei hij.

Delegaties van de Verenigde Staten en verscheidene andere Europese landen waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië verlieten de zaal terwijl de Iraanse president sprak. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die na Ahmadinejad zou spreken, zei in het weekeinde al dat de Iraanse president naar New York was gekomen 'om aandacht af te leiden en verwarring te stichten'. "Wij zullen niet toestaan dat Iran probeert het verhaal te veranderen van hun verzuim om het NPT na te leven", zei Clinton.

Ook de Nederlandse delegatie stapte op, meldde minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) via Twitter. Verhagen kenmerkte de speech van de Iraanse president als een 'aaneenschakeling van ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van Europa, de VS en Israël'.

Van de 189 landen die zich bij het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens hebben aangesloten is Iran het enige dat op de toetsingsconferentie is vertegenwoordigd door het staatshoofd. De VS en zijn bondgenoten verdenken Iran ervan in het geheim aan kernwapens te werken. Ze zoeken bij de Verenigde Naties steun voor een nieuwe ronde economische sancties, omdat Iran weigert te stoppen met het verrijken van uranium. Iran zegt dat het verrijkte uranium moet dienen als brandstof voor kerncentrales.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei bij de opening van de conferentie dat het aan Iran is om de 'twijfels en zorgen' over zijn atoomprogramma weg te nemen. Hij maande de regering in Teheran resoluties van de Veiligheidsraad op te volgen om te stoppen met uraniumverrijking.

Ahmadinejad klaagde dat de VS en zijn bondgenoten Iran onder druk zetten 'zonder hun aantijgingen met ook maar een enkel geloofwaardig bewijsstuk te staven'. Hij herhaalde de steun van zijn land voor de instelling van een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten, een door Arabische landen gepropageerd voorstel gericht op het veronderstelde nucleaire arsenaal van Israël. De Iraanse president riep de VS ook op de tactische kernwapens te ontmantelen die op NAVO-bases in Europa liggen, waaronder Nederland en België.

Het in 1970 in werking getreden NPT-verdrag is het belangrijkste internationale pact tegen de verspreiding van kernwapens. Door zich er bij aan te sluiten, verplichten landen zich af te zien van kernwapens; landen die ze wel bezitten beloven te werken aan afschaffing. Het verdrag onderschrijft het recht van alle landen om kernenergie voor vreedzaam gebruik te ontwikkelen.

De 189 aangesloten landen komen elke vijf jaar bijeen om de werking te toetsen en eventuele problemen te ondervangen, bijvoorbeeld door de rol van de toezichthouder, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) te versterken. De enige landen die niet bij het NPT zijn aangesloten zijn India, Pakistan, Noord-Korea en Israël.

De afgelopen zeven conferenties leverden geen slotverklaring op, de laatste keer, in 2005, onder meer doordat de toenmalige Amerikaanse regering weinig voelde voor wapenbeheersingsoverleg. De huidige Amerikaanse president Barack Obama heeft de VS weer aan de onderhandelingstafel gebracht, wat al heeft geleid tot een nieuw verdrag met Rusland voor vermindering van de strategische kernbewapening. De Filipijnse voorzitter van de NPT-conferentie, Libran Cabactulan, zegt dat veel aangesloten landen willen dat de VS en Rusland, maar ook Groot-Brittannië, Frankrijk en China, meer werk maken van ontwapening.

Twaalf verdachten gewelddadige beroving opgepakt

Twaalf mannen en vrouwen zijn zondagochtend opgepakt voor ontvoering, mishandeling en beroving van twee 18-jarige mannen. Het tweetal werd zondag in de vroege ochtend, nadat ze uit een nachtbus in Spijkenisse waren gestapt, omsingeld door drie auto's, meldt de politie maandag.

De twee slachtoffers werden vervolgens mishandeld en gedwongen mee te rijden. De rit eindigde in het Zuid-Hollandse Rozenburg, waar de 18-jarigen onder dwang geld moesten pinnen. Ook werd de mobiele telefoon van een van de slachtoffers afgepakt, waarna de verdachten vertrokken.

De slachtoffers uit Hellevoetsluis en Heenvliet meldden zich kort hierop bij een politiebureau in Rozenburg. Agenten stuurden meteen een bericht aan alle politiewagens. Rond 07.30 uur werden de drie auto's aangetroffen op de A20.

De twaalf inzittenden komen uit Montfoort, Gouda, Benschop, Woerden, Amersfoort en Huizen. Het gaat om zeven mannen en vijf vrouwen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. De vijf vrouwen zijn na verhoor weer vrijgelaten. De zeven mannen zitten nog vast.

Geen ondergrens voor BKR-registratie

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet van plan een ondergrens van bijvoorbeeld vijfhonderd euro te introduceren voor een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat meldt hij maandag in antwoord op vragen hierover van VVD-Kamerlid Frans Weekers.

Weekers vindt het idioot dat mensen gedurende vijf jaar geen hypotheek kunnen krijgen, alleen omdat ze bijvoorbeeld een telefoonrekening van negentig euro niet op tijd betaald hebben. De Jager wil echter geen ondergrens, omdat die het moeilijker zou maken te voorkomen dat mensen te veel schulden krijgen.

De minister stelt verder dat het risico op vergroting van betalingsproblemen bij personen met een achterstand op een mobiel telefoonabonnement drie keer hoger is dan bij de gemiddelde Nederlander.

Luchtverkeer aangepast rond dodenherdenking

Ook het luchtverkeer neemt tijdens de nationale dodenherdenking dinsdag een stilteperiode in acht. De Luchtverkeersleiding Nederland meldt maandag dat van 19.50 tot 20.03 uur voor het hele Nederlandse luchtruim geen startklaring wordt gegeven. De laatste landing vindt daarnaast voor 20.00 uur plaats.

Binnenkomende vliegtuigen die voor 20.00 uur nog niet zijn geland moeten wachten tot 20.03 uur. Zij blijven op een hoogte van ruim 3,5 kilometer in het luchtruim wachten. Op Schiphol is verder van 20.00 tot 20.03 uur geen taxiënd verkeer toegestaan.

In de aankomst- en vertrekhallen op Schiphol wordt om 20.00 uur zoals gebruikelijk twee minuten stilte in acht genomen, evenals op de luchthavens van Rotterdam, Groningen en Maastricht. Passagiers en medewerkers worden hierom via de centrale omroep verzocht.

In het luchtruim boven de Dam in Amsterdam mag van 18.55 tot 21.30 uur daarnaast niet onder een bepaalde hoogte worden gevlogen. Hetzelfde geldt van 19.10 tot 20.40 uur boven de Grebbeberg bij Rhenen en van 19.30 tot 20.30 uur boven Bloemendaal en Overveen. Boven Apeldoorn en Loenen zijn de beperkende maatregelen van 14.00 tot 15.00 uur voor het luchtverkeer van kracht.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.