Lee: zinken marineschip geen 'simpel ongeluk'

Redactie

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft dinsdag opdracht gegeven tot een grondige herziening van de militaire paraatheid van zijn land. Hij deed dit naar aanleiding van het zinken van het Zuid-Koreaanse marineschip de Cheonan op 26 maart. Volgens Lee betrof dat geen 'simpel ongeluk'. "Zodra het incident zich voordeed, voelde ik dat het een ernstige internationale en inter-Koreaanse zaak was", aldus de president.

Hoewel Lee Noord-Korea niet rechtstreeks beschuldigde, maakte hij wel voor het eerst duidelijk dat hij ervan overtuigd is dat de ondergang van het schip te maken heeft met Noord-Korea, volgens Lee 'een van de meest oorlogszuchtige' landen ter wereld. Pyongyang heeft overigens elke betrokkenheid bij het zinken van de Cheonan ontkend.

Lee zwoer dinsdag actie te ondernemen, zodra de oorzaak van de ramp duidelijk is.

De Cheonan zonk op 26 maart in de Gele Zee nadat een explosie het schip uiteen had gereten. Van de 104-koppige bemanning konden er 58 worden gered, 46 matrozen kwamen om het leven. De Zuid-Koreaanse minister van defensie, Kim Tae-young, zei dat eerste onderzoek erop wijst dat een torpedo de explosie heeft veroorzaakt.