Jol: "Bij meer geld geen Eriksen"

Ajax-trainer Martin Jol had meer geld verwacht om aankomende zomer aankopen te doen. Dat laat Jol weten in Het Parool. "We moeten dus een beetje inventief zijn."

"Ik had verwacht dat er meer geld in de kassa van Ajax zat om te investeren, maar dat was niet zo", zegt Jol, die ook verrast was door de rode cijfers. "Ik denk dat wel meer mensen verrast waren." Door het gebrek aan de financiën zal Jol op zoek moeten naar andere oplossingen. "We zijn het jongste team van de Eredivisie. Maar die noodzaak is ook vaak de kracht van Ajax geweest."

Christian Eriksen is een goed voorbeeld. "Ik had Eriksen er nog niet bij gehaald als we meer hadden kunnen investeren. Hij is het grootste talent met wie ik ooit heb gewerkt. Dat gaan de mensen ook wel zien." Daarnaast is Jol positief verrast door Vurnon Anita. De linksback is zelfs opgeroepen voor een trainingsstage van het Nederlands elftal. "Anita is de grootste verrassing van het seizoen. Veel mensen dachten aanvankelijk dat het niks kon zijn, zo'n klein kereltje met een rechterbeen op links. Ik heb hem vroeg in het seizoen al eens vergeleken met Philipp Lahm. Er zijn misschien meer mensen die dat in hem zijn gaan zien."

Jol heeft al een beeld van de toekomst voor Ajax. Daarin ziet hij een grote rol weggelegd voor Danny Blind. "Het is de bedoeling dat als mijn elftal staat, dat Blind het daarna overneemt. Dat lijkt me een goede oplossing voor Ajax."