Euro blijft zakken na steunplan Griekenland

Redactie

De euro heeft dinsdag zijn recente daling voortgezet, zonder steun te vinden bij het reddingsplan voor Griekenland dat afgelopen zondag werd gesmeed door de eurozone-landen en het IMF. De Amerikaanse dollar stijgt daarnaast vanwege sterke economische cijfers uit de VS en de verwachting dat de Amerikaanse economie verder zal aantrekken.

De euro noteert dinsdag rond 12.00 uur $1,314, tegen circa $1,318 aan het begin van de handelsdag. Vrijdagmiddag was de koers nog $1,331. De dollar staat vlak ten opzichte van de Japanse yen maar bereikte eerder op de dag het hoogste punt in acht maanden, op Y94,99.

Beleggers blijven onzeker of het reddingsplan voor Griekenland gaat werken. De landen van de eurozone en het IMF kwamen afgelopen zondag een lening overeen van EUR110 miljard. Er blijft echter aanzienlijke twijfel over de vraag of Griekenland de zware bezuinigingen zal kunnen doorvoeren die onderdeel zijn van het steunpakket.

Daarbij is het onzeker of Angela Merkel groen licht van haar electoraat krijgt voor de grote Duitse bijdrage aan de Griekse miljardensteun. Economische cijfers die dinsdag laten zien dat de Duitse detailhandelsverkopen in maart met 2,4% zijn gedaald, maken de zaken er niet eenvoudiger op voor de bondskanselier.

"De consumentensector blijft zwak, zodat het interessant is om te zien hoe de Duitse bijdrage van meer dan EUR20 miljard zal vallen bij de Duitse kiezers", aldus een analist van Standard Bank in Londen. Hij stelt dat Merkels CDU een gevoelige nederlaag zou kunnen lijden bij de verkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen aanstaande zondag.

Afgezien van de twijfels over het plan, wordt de eurokoers gedrukt doordat de Europese Centrale Bank zijn regels voor onderpand heeft versoepeld, door toe te staan dat Griekenland zijn staatsobligaties als onderpand bij de ECB mag laten staan, hoewel hun kredietwaardigheid onlangs werd verlaagd tot de 'junkstatus'.

Volgens analist Ulrich Leuchtman van Commerzbank in Frankfurt is dit de grotere negatieve factor voor de euro. "Dat de ECB deze stap toch heeft gezet, wijst erop dat ze verwacht dat de Griekse kredietwaardigheid verder zal verslechteren", aldus Leuchtman die stelt dat de ECB dus de risico's op de Griekse staatsobligaties voor zijn rekening neemt, dan wel meent te situatie beter te kunnen inschatten dan de kredietbeoordelaars. "Beide lezingen zijn niet goed voor de geloofwaardigheid van de ECB en zullen dus waarschijnlijk de euro verder onder druk zetten op de middellange termijn", volgens Leuchtman.

Het risico dat de Griekse problemen zich zullen uitbreiden naar andere lidstaten in de eurozone met grote schulden, blijft hoog en geeft beleggers reden om de euro omlaag te duwen.