Man deed zich voor als orthodoxe jood

De man die zorgde voor paniek op de Dam deed zich voor als orthodoxe jood. Dat zei politiechef Bernard Welten. "Deze man begon te prevelen en hief zijn handen op. Het publiek is door het prevelen in paniek geraakt en vanuit het publiek werd 'Bom, bom, vlucht' geroepen. Deze man werd aangehouden en is opgepakt."

"Een andere man liet in paniek zijn koffer vallen. De politie heeft beide mannen opgepakt en de koffer is opgeruimd. In de koffer zat niets en de man had niets met het incident te maken. De prevelende man is aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Het betreft een 39-jarige in Nederland geboren Amsterdammer. Hij is vaak veroordeeld voor diefstal en drugshandel. Meerdere mensen raakten door de paniek lichtgewond en hen is eerste hulp verleend. De politie heeft uiteraard maatregelen getroffen."

De schreeuw van de man ging door merg en been. De verdachte wordt momenteel verhoord. Hij maakte op de politie een verwarde indruk. De man die zijn koffer liet vallen is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben. De prevelende verdachte is aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Hij kan maximaal zes uur worden vastgehouden en zal morgen op vrije voeten worden gesteld.

Het incident gebeurde tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Door het opstootje raakte een deel van mensenmassa in paniek, mensen liepen elkaar onder de voet. Koningin Beatrix werd kort na het incident in veiligheid gebracht. Nadat iedereen gerust was gesteld door de ceremoniemeester ging de herdenking, met Beatrix, door. De politie had in de persconferentie veel lof voor het snelle handelen. Onduidelijk is of er voor Bevrijdingsdag nog scherpere maatregelen worden getroffen om incidenten als deze te voorkomen.