Times Square-verdachte bekent

Redactie

De in Pakistan geboren Amerikaan Faisal Shahzad heeft volgens de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder bekend dat hij zaterdagavond geprobeerd heeft een autobom te ontsteken op Times Square in New York. Hij zal worden aangeklaagd wegens terrorisme en bezit van massavernietigingswapens.

"Gebaseerd op wat wij tot nog toe weten, is duidelijk dat dit een terroristisch plan was met het doel Amerikanen op een van de drukste plekken in ons land te vermoorden", zei Holder.

Shahzad (30) wordt ondervraagd en heeft onderzoekers bruikbare informatie verschaft, zei de minister. De autoriteiten wisten hem op te sporen aan de hand van het chassisnummer van de Nissan Pathfinder die hij met de bom op Times Square had achtergelaten. De auto was onlangs van eigenaar verwisseld in Connecticut. Toen de autoriteiten eenmaal wisten wie zij moesten hebben, werd zijn naam op de zogenoemde no-flylijst gezet. Shahzad werd maandagavond op de luchthaven Kennedy opgepakt toen hij in een vliegtuig met bestemming Dubai zat.

President Barack Obama zei dat de mogelijke banden van Shahzad met terroristische groepen worden onderzocht. Bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten meldden dat in de zuidelijke stad Karachi zeker één vriend van Shahzad is opgepakt. Shahzad was onlangs van een verblijf van vijf maanden in Pakistan in de Verenigde Staten teruggekeerd. Volgens een Pakistaans televisiestation was hij in Karachi en de noordwestelijke stad Peshawar geweest. De berichten voedden speculaties dat hij contact heeft gehad met Al-Qaida en Taliban-groepen.

Shahzad verwierf in april 2009 het Amerikaanse staatsburgerschap nadat hij de noodzakelijke antecedentenonderzoeken had doorstaan. Voor de mislukte aanslagen in New York had hij niet de aandacht van de inlichtingendiensten getrokken en zijn naam kwam niet voor in de terrorisme-gerelateerde databases van de overheid, zei een Amerikaanse overheidsmedewerker.