'Kamer wil ontslagrecht ambtenaren aanpakken'

Een Kamermeerderheid wil dat het gemakkelijker wordt ambtenaren te ontslaan. Een initiatiefwet daartoe van CDA en D66 krijgt steun van VVD, PVV en GroenLinks, schrijft De Telegraaf. De partijen willen dat het ambtenarenrecht gelijk wordt getrokken met het arbeidsrecht van andere werknemers.

Ambtenaren kunnen vier keer tegen hun ontslag in beroep gaan. Ook hebben ze bij ontslag recht op een aanvullende uitkering boven de ww-uitkering. Daardoor zou het voor de overheid bijna onmogelijk zijn om effectief in eigen vlees te snijden. Het zou vaak goedkoper zijn een ambtenaar betaald thuis te laten zitten in plaats van hem te ontslaan.

De partijen willen de rechten van gemeenteambtenaren, rijksambtenaren en politieagenten aanpakken. Voor militairen, rechters en politieke ambtsdragers zoals burgemeesters wordt een uitzondering gemaakt.

De plannen worden volgens de krant nagerekend door het Centraal Planbureau. Het planbureau weigerde eerder grote bezuinigingen van CDA en VVD op het ambtenarenapparaat door te rekenen omdat die onrealistisch zouden zijn.