Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 18

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Anorthosis Famagusta heeft in de Cypriotische competitie naast het landskampioenschap gegrepen. Deze kwam op naam van Omonia Nicosia. De ploeg won de stadsderby van APOEL Nicosia, waar Joost Broerse in de basis stond, met 1-0. Anorthosis speelde met 0-0 gelijk tegen Apollon Limassol en heeft met nog één speelronde te gaan een achterstand van zes punten. Jeffrey Leiwakabessy speelde de volle negentig minuten mee bij Anorthosis.

Ook op Malta is bekend welke club landskampioen is geworden. Deze eer was weggelegd voor Birkirkara. De ploeg won met 1-0 van Tarxien Rainbows en is daardoor niet meer te achterhalen door Valletta FC. Sylvano Comvalius had met veertien doelpunten een groot aandeel in het kampioenschap van zijn club. Met nog één speelronde te gaan bedraagt de voorsprong vier punten. FC Valletta, waar Jordi Cruijff opnieuw de hele wedstrijd meespeelde, won overigens donderdag nog wel met 1-2 van Qormi.

De wedstrijd tussen Wigan Atletic en Hull City eindigde in 2-2. Bij Wigan startte Mario Melchiot in de basis. Bij Hull stonden George Boateng en Jan Vennegoor of Hesselink in de basis. Vennegoor was dichtbij een treffer maar zijn poging ging naast. Boateng gaf de assist bij de 1-2 waardoor Mark Cullen wist te scoren. Door het gelijkspel degradeerde Hull City uit de Premier League.

Swansea City speelde thuis tegen Doncaster Rovers met 1-1 gelijk. Dorus de Vries stond bij Swansea City in de basis en speelde de gehele wedstrijd uit. De ploeg van de Vries zakte door het gelijkspel van de zesde naar de zevende positie op de ranglijst.

Newcastle United won met Tim Krul in het doel bij Queens Park Rangers met 0-1. Newcastle was echter al zeker van promotie naar de Premier League komend seizoen.

Sheffield Wednesday speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Chrystal Palace. Sheffield, waar Etienne Esajas inviel, is door het gelijkspel gedegradeerd.

Club Brugge slaagde er in om, met nog twee speelronden te gaan, de tweede plaats over te nemen van AA Gent. De ploeg van trainer Adrie Koster, met Ryan Donk in de basis, won met 2-0 van STVV. Donk kwam helaas niet tot scoren, maar wist wel de gehele wedstrijd uit te spelen.

Celtic won in eigen huis met 4-0 van Motherwell. Hiermee verstevigde Celtic, waar Edson Braafheid negentig minuten meespeelde, de tweede plaats in de Schotse competitie achter kampioen Glasgow Rangers. Celtic staat momenteel dertien punten voor op de nummer drie, Dundee United, en loopt elf punten achter op de Rangers.

Monza heeft zich afgelopen weekend veiliggespeeld. De ploeg won in eigen huis met 2-0 van Pro Patria en is daardoor niet meer te achterhalen door de ploegen die op de nacompetitieplaatsen staan. Sander Westerveld stond andermaal onder de lat bij Monza, terwijl Stefano Seedorf de wedstrijd vanaf de bank mocht bekijken. 
Halmstads BK heeft de uitwedstrijd tegen Brommapojkarna met 1-0 verloren. Alexander Prent mocht twintig minuten voor tijd invallen, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg uiteindelijk met nul punten terug naar huis ging. De ploeg zakte door dit resultaat naar een negende plaats. De achterstand op plek drie, dat rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt inmiddels vier punten.

Het Rot-Weiss Ahlen van Julian Jenner is gedegradeerd. Het team speelde tegen FSV Frankfurt met 0-0 gelijk, en blijft hierdoor stijf onderaan staan. Het is allerminst zeker dat Jenner bij Ahlen blijft, aangezien hij de laatste paar wedstrijden op de tribune zit. Het Armania Bielefeld van Michael Lamey ging kansloos ten onder tegen Union Berlin. Met maar liefst 3-0 werd het team afgedroogd. Lamey speelde overigens wel de hele wedstrijd mee.