Politie blundert met persoonsgegevens verdachte

Redactie

De politie Amsterdam-Amstelland heeft per ongeluk de naam, het adres en het telefoonnummer van een verdachte van een drugstransport op internet gezet. De gegevens werden openbaar door een foto van de onderschepte cocaïne op de website van de politie. Ook de gegevens van de uit Curaçao afkomstige afzender zijn zichtbaar.

Dinsdagochtend berichtte de politie over een halve kilo coke die verstopt zat in kinderboeken die per postpakket naar Amsterdam Zuidoost waren gestuurd. De douane had de drugs gevonden en op het adres waar het pakket heen werd gestuurd werd een 31-jarige vrouw aangehouden. Haar 53-jarige vriend kon na een achtervolging worden ingerekend.

Op de foto die bij het bericht werd geplaatst is de envelop met daarop de naam van de vrouw, haar adres en het telefoonnummer te lezen. Een woordvoerder van de politie wil het woord 'blunder' niet in de mond nemen, maar spreekt van een slordigheid. "De foto was aanvankelijk in zeer klein formaat gepubliceerd. Nu blijkt dat de resolutie toch dermate goed is dat de gegevens te lezen zijn als de foto uitvergroot wordt."

De jongere broer van de vrouw, die inmiddels weer op vrije voeten is, bevestigt telefonisch dat het gaat om de gegevens van zijn zus. Hij reageert erg ontstemd op het slippertje van de politie en vindt dat er sprake is van privacyschending. Hij overweegt stappen tegen de politie.