VVD: Privacy beter beschermen

In een nieuwe fractienotitie van de VVD staat dat 'De overheid moet meer rekening houden met de privacy van mensen en minder privégegevens opslaan in uitgebreide databanken'. Het lijkt erop dat de partij hiermee een nieuwe koers gaat varen.

De VVD heeft immers op het gebied van privacy in Nederland en in de EU een slechte reputatie. Zo stemde zij voor de opslag van telecommunicatieverkeer, voor het elektronisch patiëntendossier, voor de opslag van vingerafdrukken, voor cameratoezicht, voor de identificatieplicht, etc, etc. Zie ook het overzicht van de website Privacy Barometer.

Privé door ontwerp
Maar zoals gezegd, lijkt het erop dat de liberalen zich wat liberaler op gaan stellen. In de fractienotitie wordt er gezegd dat de bestaande privacybeperkende maatregelen eerst moeten worden geëvalueerd, alvorens deze wetten worden opgerekt en uitgebreid. Bij het maken van de verschillende databases, waar de partij nog immer achter staat, moet er worden gekozen voor 'privacy by design'. Dit houdt in dat bij het ontwerpen en opzetten van een database, de privacybescherming meteen wordt meegenomen.

Als voorbeelden van hoe het niet moet, geeft de VVD de enige twee wetsvoorstellen waar zij tegen hebben gestemd. Namelijk het Elektronisch Kinddossier (de schaamhaarpolitie van Rouvoet) en het inmiddels beruchte rekeningrijden.

Beperkingen
Volgens de notitie mag er van de VVD enkel het hoogst nodige worden opgeslagen in de nieuwe databases. Ook moet het aantal personen met toegang zo veel mogelijk beperkt worden. Tevens vindt de partij dat er een wettelijke meldplicht moet komen wanneer er toch informatie gelekt wordt.

De notitie is ironisch genoeg mede-opgesteld door Fred Teeven. Deze man vindt, of vond, het namelijk een goed idee als de politie iedereen overal preventief mag fouilleren. Ook had deze man er geen problemen mee dat gegevens oneindig lang in databases worden bewaard.