Plannen GP Jersey bekend gemaakt

Peterselieman

De Formule 1 lijkt weer een stap dichterbij de terugkeer in de Verenigde Staten. Er is een plan door een particuliere non-profit organisatie ingediend om een Grand Prix te houden in Jersey City, de stad die onder de skyline van New York ligt.

Het plan is om van 2012 tot en met 2016 een Grand Prix te organiseren in het Liberty State Park. Er ligt inmiddels een ontwerp om in het park een 5,8 kilometer lang circuit aan te leggen. Hierbij is onder meer het vrijheidsbeeld te zien, iets wat Formule 1-baas Bernie Ecclestone aanspreekt. "Jersey City is één van de steden die wordt overwogen voor een race. We zijn momenteel echter nog in een aftastende fase. Het moet nog blijken of een Formule 1-race wel voordelig is voor de stad of het park," zei de burgemeester van Jersey City Jerramiah Healy.

Het plan kent volgens de organisatie vele voordelen, omdat het zorgt voor werkgelegenheid en commerciële mogelijkheden. Voor de stad levert het weinig kosten op omdat er weinig aangepast hoeft te worden, onder meer omdat het park goed bereikbaar is. Kritiek is er ook, want de milieugroep Friends of Liberty State Park is van mening dat het park van het publiek is en dat het stadsbestuur de toekomstplannen niet zomaar mag wijzigen. Zo lopen er onder meer plannen om van het park een natuur- en recreatiegebied te maken.

Mochten de plannen wel doorgaan, dan rijzen er in het park zelf wel enkele problemen. Zo lijkt er weinig ruimte te zijn voor fasciliteiten zoals een pitstraat. Bovendien wil de organisator hulp bij de logistiek rond de Grand Prix, terwijl dit normaal alleen de taak van de organisator zelf is.