Oprichter THQ overleden

Jack Friedman, oprichter van THQ, LJC en Jakks Pacific is eergisteren overleden na een lange tijd in het ziekenhuis te liggen. Hij is 70 jaar geworden, en heeft een belangrijke invloed gehad op de game- en speelgoedindustrie.

Friedman begon zijn carrière met het oprichten van speelgoedfabrikant en gamepublisher LJC in 1970. Hij heeft het bedrijf enkele jaren later verlaten om THQ Inc. in Californië op te richten. Hier heeft Jack 1 miljoen dollar van zijn eigen spaargeld ingepompt. In het jaar 1995 stapte hij ook daar op om het speelgoedbedrijf Jakks Pacific te stichten.

Friedman heeft in zijn loopbaan heel wat succesvolle speeltjes ontwikkeld, zoals het speelgoed dat gelijktijdig met de film E.T. uitkwam. Ook bleek hij een genereus man te zijn, en doneerde zijn bedrijf meer dan 40 miljoen dollar aan speelgoed en schoolvoorwerpen aan het goede doel.

Een maand geleden stopte hij met zijn taak als CEO bij Jakks Pacific om wat meer tijd door te brengen met zijn familie. "Jack was een legendarisch persoon en een enorme invloed op de speelgoed- en gamesindustrie", zegt de nieuwe CEO Stephen Berman.