KNVB straft Feyenoord hard bij spreekkoren

De Feyenoord-supporters zijn gewaarschuwd. Mocht de bekerfinale tegen aartsrivaal Ajax gestaakt worden wegens kwetsende spreekwoorden, dan zal de eerstvolgende klassieker in Rotterdam zonder publiek worden gespeeld. Dat heeft een woordvoerder van de KNVB dinsdag laten weten.

"Wij hopen natuurlijk dat er helemaal niets gebeurt en dat het een mooi voetbalfeest wordt in De Kuip," verklaarde de zegsvrouw van de KNVB. "Maar als het duel wegens aanhoudende spreekkoren niet kan worden uitgespeeld en de aanklager betaald voetbal er een strafzaak van maakt, zal het bestuur betaald voetbal adviseren om komend seizoen Feyenoord-Ajax achter gesloten deuren te spelen. Dat is dan een passende sanctie, hoe jammer wij dat ook voor de goedwillende fans zullen vinden."

Als organisator zal de KNVB de eigen regelementen en richtlijnen in De Kuip ten aanzien van (onder meer) kwetsende spreekkoren strikt aanhouden en uitvoeren. Bij de bekerreturn zullen geen fans van Ajax aanwezig zijn. De vrees bestaat dat de harde kern van Feyenoord bij een negatief scoreverloop de wedstrijd zal verstoren. De Rotterdamse ploeg kijkt al tegen een achterstand van 0-2 uit het eerste duel in Amsterdam aan.

In een open brief die vandaag in Metro is geplaatst roepen trainer Mario Been, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en clubicoon Gerard Meijer de aanhang op zich vooral goed en respectvol te gedragen ten opzichte van Ajax. "Een uitstekend initiatief van Feyenoord," aldus de woordvoerster van de voetbalbond. "We hopen dat het helpt. We hebben niet voor niets de bekerfinale in tweeën geknipt. Het zou triest zijn als het dan alsnog fout gaat in De Kuip."