'Studenten zien drempel bij terugvragen geld'

Het problematische leengedrag onder studenten is nog altijd voer voor onderzoeken. Afgelopen maand vond er een onderzoek plaats onder de gebruikers van Hyves. Daaruit zou blijken dat vrienden elkaar ongeveer 62 euro schuldig zijn. Ook blijkt uit dit onderzoek dat veel van deze schulden niet worden ingelost.

OnlineHuisrekening.nl deed ook een onderzoek en kwam met heel andere cijfers. "Het grootste verschil is dat ons onderzoek uitwijst dat er een gemiddelde schuld van 30 euro is. Dit is de helft van het bedrag wat in het Hyves-onderzoek wordt genoemd. Daarnaast beweert Hyves dat er een nationale sociale schuld is van ongeveer één miljard euro. Dat betekent dat elke Nederlander zestig euro schuld heeft bij familie of kennissen. Onze onderzoeksresultaten spreken dit tegen", aldus Ivo Hunink, woordvoerder van OnlineHuisrekening.nl.

Ook het inlossen van schulden bij studenten leidt vaak tot problemen.  "Uitwonende studenten hebben vaak een huisrekening voor gezamenlijke kosten. Sommige huisgenoten schieten vooral geld voor, anderen bouwen schulden op.  Uit het onderzoek blijkt dat de voorschieter gemiddeld van drie huisgenoten geld terugkrijgt. Binnen de kortste keren is het haast onmogelijk om de gemaakte kosten nog eerlijk te verdelen. Verder heeft 70% van de ondervraagden moeite om van anderen hun geld terug te vragen. Juist door kosten eerlijk en overzichtelijk te beheren, worden schulden eerder ingelost."