Twee keer dertig jaar cel voor moord Hurwenen

Redactie

De 49-jarige Marcel B. en zijn 22-jarige zoon Mark zijn dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot dertig jaar cel voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Aart en Bas de Lang uit Hurwenen. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

In tegenstelling tot het OM menen de rechters dat wel sprake was van moord. Justitie betoogde eerder nog dat daar te weinig bewijs voor was. De twee slachtoffers van 52 en 23 jaar, net als de daders vader en zoon, werden in de nacht van 23 op 24 september 2008 in hun woonboerderij in het Gelderse Hurwenen met tape vastgebonden en met een pistool door het hoofd geschoten.

Het OM stelt dat de twee slachtoffers werden geëxecuteerd terwijl ze op hun zij op de grond lagen. Daarna zou het huis door Marcel in brand zijn gestoken. Daarbij liep de 49-jarige, die na het incident een tijdje in coma heeft gelegen, zelf zware brandwonden op. Senior vertelde de rechters eerder zich niets meer van het voorval bij het huis van de slachtoffers te herinneren. Zijn zoon beriep zich tijdens de behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht.

Volgens verschillende zakenrelaties van Marcel was een ruzie over geld het motief voor de dubbele moord op vader en zoon De Lang. Uit fiscaal onderzoek blijkt volgens de rechters dat de schuld minstens tweehonderdduizend euro bedroeg. In de nacht waarop vader en zoon De Lang werden omgebracht, zou Marcel bij textielhandelaar Aart de Lang hebben aangeklopt en hem tevergeefs om geld hebben gevraagd.

De 49-jarige zou het geld nodig hebben gehad om zijn schulden bij onder andere malafide Marokkaanse geldverstrekkers te vereffenen. Marcel verklaarde tegenover de rechtbank onder dwang van die geldverstrekkers naar het huis van vader en zoon De Lang te zijn gereden. Justitie gelooft daar niets van omdat alleen de vriendin van Marcel B. deze lezing bevestigt.

Drie weken na de dood van vader en zoon De Lang werd het lichaam van de 20-jarige Ricky S. uit Hellevoetsluis aangetroffen in een vennetje nabij Hurwenen. Volgens het OM is de 20-jarige samen met vader en zoon in een auto naar het huis van Aart en Bas de Lang gereden. Nadat het huis in brand was gestoken, zijn Marcel en Ricky gevlucht richting het vennetje, stelt het OM. In een poging het vennetje over te steken, zou Ricky zijn verdronken.