FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 mei 2010

Jonge mensen minder vergevingsgezind over WO II

Jonge mensen zijn minder vergevingsgezind ten opzichte van Duitsland dan mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Negentig procent van de Nederlanders die ouder is dan 65 jaar vindt dat de verzoening met Duitsland inmiddels heeft plaatsgevonden. Onder alle Nederlanders ligt dit percentage op tachtig procent, blijkt uit maandag naar buiten gebracht onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Zo'n negentig procent van de mensen zegt dat de Tweede Wereldoorlog geen invloed meer heeft op de manier waarop Nederlanders tegen Duitsers aankijken. Van de 65-plussers geeft 63 procent aan dat de oorlog vroeger wel invloed had op de mening over de oosterburen.

VS bezit 5113 kernkoppen

De Verenigde Staten hebben 5113 kernkoppen in hun arsenaal. Daarnaast bezit de VS nog 'enkele duizenden' afgedankte kernwapens die ontmanteld moeten worden. Het is voor het eerst dat het Pentagon officieel onthult hoeveel kernwapens de VS bezit. Zulke details werden voorheen als streng geheim beschouwd.

Volgens een hooggeplaatste defensiemedewerker is de voorraad Amerikaanse kernkoppen sinds 1989 met 75 procent verminderd.

De Amerikaanse regering betracht grotere openheid over de kernbewapening om andere landen te bewegen hun bewapening te reduceren. De bekendmaking van het aantal kernkoppen in het Amerikaanse arsenaal valt samen met het begin van de toetsingsconferentie van het Non-proliferatieverdrag, dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

VS bezit 5113 kernkoppen
VS bezit 5113 kernkoppen (Foto: Novum)

Wotte al na vijf maanden op non-actief

Mark Wotte is al na vijf maanden door Universitatea Craiova op non-actief gesteld. De trainer moet het veld ruimen na een reeks teleurstellende resultaten.

Wotte tekende in januari een contract voor anderhalf jaar bij de Roemeense eersteklasser. De Nederlander moest de club terug naar de top van de Liga 1 brengen. Eugen Trica en assistent-coach George Bita nemen voorlopig de honneurs waar bij Craiova.

De 49-jarige Wotte trainde eerder onder meer RKC Waalwijk en Southampton. Ook was hij twee jaar lang technisch directeur bij Feyenoord.

Demonstranten vallen Griekse tv-studio binnen

Een kleine groep actievoerders is maandagavond een studio van de Griekse staatstelevisie binnengedrongen om te protesteren tegen de strenge bezuinigingen die door Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds zijn opgelegd.

Het tiental betogers drong de studio binnen terwijl minister van onderwijs Anna Diamantopoulou een interview gaf. De minister bleef ongedeerd, maar NET brak de live-uitzending af.

De indringers waren schoolleraren die protesteerden tegen de bezuinigingen op hun salarissen en de onderwijspolitiek. Buiten het gebouw stonden nog enkele tientallen andere betogers, maar de politie wist te beletten dat zij naar binnen gingen.

De politie zei dat niemand gewond was geraakt en dat er geen arrestaties werden verricht.

Griekse vakbonden hebben vanaf dinsdag verschillende grote stakingen aangekondigd.

Cocaïne in bodywarmers op Schiphol gevonden

Een 26-jarige Nederlander is op Schiphol aangehouden met ruim twee kilo cocaïne, die was verstopt in vijf bodywarmers. Hij kwam met een vlucht uit Peru en werd tijdens de bagagecontrole gepakt.

Het viel de douane op dat hij vijf bodywarmers bij zich had, die bovendien niet soepel aanvoelden. De drugs werden gevonden na het openknippen van de binnenvoering van de kledingstukken.

De vondst dateert van 23 april, maar werd pas maandag bekendgemaakt door het ministerie van Financiën, waar de douane onder valt.

Pesten beïnvloedt werk nog lange tijd

Mensen die in het verleden zijn gepest op het werk, blijven daardoor vaak minder productief. Ze nemen bijvoorbeeld langere pauzes of werken minder hard, meldt de Universiteit Twente maandag na onderzoek met CNV Vakmensen.

Aan het onderzoek werkten 971 werknemers en 238 leidinggevenden mee. Van de ondervraagde werknemers zegt zeventien procent momenteel gepest te worden op het werk. Gemiddeld houdt dit pestgedrag vier jaar aan.

Nog eens zeventien procent geeft aan in het verleden te zijn gepest. Bovendien meldt acht procent van de leidinggevenden te worden gepest en 28 procent in het verleden wel eens te zijn gepest. Ellen Giebels van de Universiteit Twente noemt pestgedrag van ondergeschikten richting hun leidinggevende nog een onderbelicht verschijnsel, 'hoewel ook het functioneren van leidinggevenden negatief wordt beïnvloed'.

Anders dan bij werknemers zoeken leidinggevenden de oorzaak echter niet bij zichzelf, terwijl een op de vijf werknemers dit juist wel doet. Ook gaan leidinggevenden eerder de confrontatie aan, terwijl werknemers zich wat meer conflictvermijdend opstellen.

Jaap Jongejan van CNV Vakmensen vindt dat 'echt veel' mensen worden gepest en noemt dat verschrikkelijk. "Het maakt dat mensen zich ongelukkig voelen op het werk. Daarnaast kost het een bedrijf uiteindelijk ook heel veel geld." CNV Vakmensen wil nog meer aandacht voor het onderwerp gaan vragen in de afspraken met werkgevers.

Ierse vliegvelden weer dicht vanwege aswolk

Ierland sluit zijn vliegvelden dinsdagochtend weer vanwege de aswolk van de vulkaan in IJsland. Tussen 07.00 uur en 13.00 uur (08.00 uur - 14.00 uur Nederlandse tijd) is er geen vliegverkeer mogelijk van en naar Dublin, Shannon, Galway, Sligo, Ireland West, Donegal, Cork en Kerry, laat de Ierse luchtvaartdienst IAA weten.

Door verandering van windrichting waait de aswolk weer naar het zuiden. Naar verwachting zal de concentratie asdeeltjes in de lucht hoger zijn dan wat de fabrikanten van vliegtuigmotoren aanvaardbaar achten.

De IAA verwacht geen problemen voor het luchtverkeer dat op grotere hoogte over Ierland heen vliegt.

Alpha Protocols DRM uitgelegd

Eerder was al bekend dat Alpha Protocol de Uniloc DRM zal krijgen, nu heeft een administrator op het Sega forum uitgelegd wat de kopers van Alpha Protocol kunnen verwachten van het Uniloc DRM-systeem. Zoals jullie weten zijn er sommige uitgevers met een wat vervelende DRM en is het dus wel handig om te weten wat je van een DRM van een nieuwe PC-game kan verwachten.

Je zal een internetverbinding nodig hebben voor de eerste activatie, maar daarna heb je geen constante internetverbinding nodig. Je kan per licentie vijf maal de game activeren, met een optie om de licentie voor een pc te deactiveren. En het beste is nog dat de DRM 18-24 maanden na de release zal worden verwijderd door middel van een patch.


Alpha Protocol komt 28 mei uit

Sony lanceert beschermingsplan voor PS3 en PSP

Sony Amerika heeft vandaag zijn nieuwe "Protection Plan" gelanceerd. Dit plan is een soort extra garantie op je Playstation 3 of je PSP. Alhoewel de PS3 niet dezelfde problemen heeft als Microsoft had komt er nogal regelmatig een geel lichtje tevoorschijn op de PS3 dat kan duiden op bepaalde problemen. Mocht je nou een van deze problemen krijgen nadat de garantie van Sony (1 jaar) is afgelopen, zal je je console moeten insturen en zal je dan ook geld kosten (kan oplopen tot $150+verzendkosten).


Nu om gamers van zo'n kostenpost te behoeden heeft Sony het zogenaamde "Protection Plan" opgezet. Het plan is heel simpel en zou mensen een extra gevoel van veiligheid moeten geven na het eerste jaar garantie, je koopt namelijk extra garantie (dezelfde garantie die in het eerste jaar had) bij.

- Voor de PS3 ben je met 1 jaar extra garantie $49.99 kwijt, wil je twee jaar dan betaal je $59.99
- Voor de PSP ben je met 1 jaar extra garantie $29.99 kwijt, wil je twee jaar dan betaal je $39.99
- Voor de PSP kan je ook nog het accidental pakket nemen, hier krijg je ook nog eens garantie als je je PSP laat vallen of dergelijke. Hier betaal je wel $10 boven op de normale PSP extra garantie prijs.

Opmerkelijk is dat er gezegd wordt door Sony dat ze de hoogste kwaliteit aan design en ontwerp hebben en dat ze door hun betrouwbaarheid zo'n plan als dit kunnen aanbieden.

Dit garantieplan is op dit moment alleen nog maar in Amerika beschikbaar (ook niet in alle staten), of dit plan ook naar Europa gaat komen is nog niet bekend. Wil je toch wat meer informatie kijk dan hier: Website Sony


*TOEVOEGING* Je kan dit garantiepakket alleen maar aanschaffen in je eerste jaar garantie gegeven door Sony, dus mocht je PS3/PSP al langer dan een jaar oud zijn, val je buiten de boot.

Sony Protection Plan
Sony beschermt ons wel!

Vier duels schorsing voor Soltani

Karim Soltani zal de start van de nieuwe competitie moeten missen. De speler van ADO Den Haag kreeg afgelopen weekend, tijdens het treffen met Heracles Almelo, een rode kaart.

Soltani ontving de prent, nadat hij Tim Breukers een tik had gegeven. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) maakte vandaag bekend dat de aanvaller van de Haagse ploeg voor de duur van vier wedstrijden geschorst zal zijn. Hiervan is één wedstrijd voorwaardelijk.

Jong PSV pakt beloftentitel

Na de titel in de Eredivisie voor FC Twente is Jong PSV er vanavond in geslaagd om de eerste plaats in de eindrangschikking bij de beloften te pakken. De ploeg van trainer Anton Janssen won thuis met 4-0 van Jong Willem II wat voldoende was voor de titel.

Tot de laatste speelronde ging echter niet PSV maar Jong Ajax aan de leiding. De Amsterdammers kwamen in de laatste wedstrijd niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen FC Twente, waardoor de hoofdstedelingen de voorsprong op PSV verspeelden.

Viering kampioenschap Twente 'groot feest'

Tijdens de viering van het landskampioenschap van FC Twente maandag in Enschede zijn vier aanhoudingen verricht. De arrestaties waren voor kleine vergrijpen als het afsteken van vuurwerk, zegt een politiewoordvoerder. De politie spreekt van een bijzonder goed verlopen festijn. "Het is een groot feest geworden."

Op het hoogtepunt van de viering waren zo'n vijfenzestig- tot zeventigduizend mensen op de been op het parkeerterrein naast het stadion van FC Twente. De festiviteiten gingen rond 13.00 uur van start met een feestelijke ontvangst in het gemeentehuis met als hoogtepunt een 'balkonscène'. De spelers op het balkon werden toegejuicht door een grote vrolijke menigte, meldt de politie.

Kort daarop begon de toeloop naar de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Mensen hadden volgens de politie goed gehoor gegeven aan haar oproep niet met de auto te komen naar het terrein naast het stadion, waar de huldiging plaatsvond. Velen waren met het openbaar vervoer of de fiets.

Rond 16.00 uur ging het feest hier verder met bier, muziek en filmbeelden. Rond 18.30 uur stond het elftal van de landskampioen op het podium voor de officiële huldiging. De officiële festiviteiten waren rond 20.00 uur afgelopen.

Het terrein was rond 20.30 uur leeg, meldt de politiewoordvoerder. Een aantal supporters is naar het centrum getrokken, maar lang niet alle tienduizenden fans zijn daar naartoe gegaan. "Het is nu gezellig druk in de kroegen in het centrum", vertelt de zegsvrouw.

Van de aangehouden mensen hebben er drie vuurwerk afgestoken. Een persoon had een mes bij zich. De geneeskundige hulpverlening heeft ongeveer 35 gewonden behandeld, vooral voor verstuikingen en brandwonden. Vier mensen zijn voor behandeling naar een ziekenhuis vervoerd.

Eigenaar Nissan op Times Square geen verdachte

De Amerikaanse politie heeft de eigenaar opgespoord van de Nissan Pathfinder die zaterdagavond met een provisorische benzine- en propaanbom op Times Square in het uitgaanscentrum van New York was achtergelaten. De auto stond geregistreerd in Connecticut en de eigenaar is zondagavond ondervraagd, maar de man wordt niet als verdachte beschouwd.

De politie wilde maandag niet zeggen wat het verhoor precies heeft opgeleverd. Het serienummer van de Pathfinder uit 1993 was van het dashboard verwijderd, maar stond nog wel op de motor en een as. De kentekenplaten op het voertuig behoorden niet bij de auto, maar bij een voertuig dat in een werkplaats in Connecticut werd aangetroffen.

De politie is nog steeds op zoek naar de bestuurder van de SUV. Er zijn beelden van een bewakingscamera vrijgegeven van een man van ergens in de 40, die in de buurt van de plek waar de auto was achtergelaten op straat een hemd uittrok, waaronder hij nog een hemd droeg. De man kijkt op de beelden even in de richting van het voertuig en propt het uitgetrokken hemd in een tas.

Minister van justitie Eric Holder liet maandag weten dat de politie behalve over de videobeelden nog over verscheidene andere aanknopingspunten beschikt. Hij wilde aan het voorval nog niet het label terrorisme plakken en zich er evenmin over uitlaten of het een binnenlandse of buitenlandse connectie heeft. Minister van binnenlandse veiligheid Janet Napolitano zei dat niets wordt uitgesloten.

De Pakistaanse Taliban hebben na het voorval drie videoboodschappen verspreid waarin de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag lijkt te worden opgeëist. De autoriteiten in New York zeggen echter dat er geen aanwijzingen zijn die de claims ondersteunen.

De Nissan Pathfinder stond geparkeerd nabij de kantoren van Viacom, de eigenaar van het televisienetwerk Comedy Central dat onder meer tekenfilmserie South Park uitzendt. Een radicale islamitische groep klaagde onlangs dat in een aflevering de profeet Mohammed was beledigd.

FOK!klussers helpen FOK!klussers

Gedurende de maanden juni tot en met augustus heb je de mogelijkheid om hulp te krijgen voor een leuke klus van een aantal FOK!klussers. Bijvoorbeeld het schilderen van een kozijn of deur, het aanleggen van elektra, het leggen van een vloer. Of gewoon voor het betere sloopwerk en breekwerk

Er is echter 1 voorwaarde: Elke hulpdag die je krijgt moet je ook weggeven. Met andere woorden, komen er 2 mensen bij jou helpen, dan verplicht je jezelf tot het helpen bij 2 andere FOK!klussers. Dat hoeft niet perse bij degene te zijn die jou ook heeft geholpen, dat kan ook ergens anders. En als het goed is komen we dan weer netjes uit. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je zelf wel aan een klus wilt meewerken; maar zelf geen hulp nodig hebt.

De FOK!klusser -die gastheer/vrouw is- verzorgt het eten en drinken gedurende de klusdag. En het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als er na elke klusdag een topic met foto's wordt geopend waarin e.e.a. te lezen is.

Lijkt het je leuk om mee te doen ? Of heb je een klus waar je echt hulp bij kunt gebruiken? Meld je dan in dit topic! Deze animocheck stopt zo rond 15 mei, zodat we tijd hebben om om nog het één en ander te kunnen plannen.

'Tour de Rijke gaat wellicht niet door'

Het is nog onzeker of de Tour de Rijke (1.1 koers) dit jaar wordt verreden. Volgens insiders zou de gemeente Rotterdam niet bereidt zijn om een vergunning af te geven voor de koers, die zijn start en finish kent naast Ahoy'.

Door de doorkomst van de Giro d'Italia (aankomend weekend) en de start van de Tour de France lijkt de kleinere wedstrijd in het gedrang te komen. Politie-inzet is minimaal beschikbaar en ook zouden nog geen motards zijn opgeroepen. Vorig jaar werd de koers gewonnen door Kenny van Hummel.

Gevangene ontsnapt na afsnijden oor

In Groot-Brittannië is een gevaarlijke gevangene op bizarre wijze ontsnapt. De 28-jarige Michael O'Donnell heeft zijn oor afgesneden, waarna hij tijdens de rit naar het ziekenhuis bevrijd kon worden.

De ambulance die O'Donnell naar het ziekenhuis moest brengen, werd onderweg klemgereden door een gestolen BMW. Daar stapten vier gemaskerde mannen uit, die de ramen van de ziekenauto vernielden met honkbalknuppels, om zo de gevangene te bevrijden. Ondanks de aanwezigheid van drie bewakers slaagden de mannen daarin.

O'Donnell staat bekend als een zeer gevaarlijke crimineel. De Britse politie is daarom met man en macht op zoek naar hem.

Uitslag Arsenal - Blackburn Rovers

Arsenal heeft maandag haar voorlaatste competitieduel niet weten te winnen. De ploeg van Arsène Wenger, die bij winst de derde plaats in de Premier League veilig kon stellen, verloor met 2-1 van Blackburn Rovers.

Robin van Persie schoot The Gunners na veertien minuten spelen nog wel naar een voorsprong. Hij kopte een hoekschop van Samir Nasri binnen, die werd verlengd door Bakari Sagna.

Vlak voor de rust deed David Dunn namens Blackburn wat terug. Hij scoorde van dichtbij na een scrimmage voor het doel van Arsenal-keeper Lukasz Fabianski. De Poolse doelman ging in de tweede helft in de fout bij een corner. Hij greep niet in, waardoor Christopher Samba de bal simpel binnen kon koppen: 2-1.

Arsenal staat met nog een wedstrijd te gaan derde in de competitie. Tottenham Hotspur, die nog twee wedstrijden tegoed heeft, staat op vijf punten achterstand. Ook Manchester City, zes punten achter Arsenal, heeft nog een kleine kans op de derde plaats. De eerste drie plekken in de Premier League geven recht op plaatsing voor de Champions League.

Arsenal onderuit bij Blackburn Rovers
Arsenal onderuit bij Blackburn Rovers (Foto: Novum)

Manager AG2r: "Het is een pijnlijke situatie"

Vandaag kwam de UCI met namen naar buiten van wielrenners die verdachte bloedwaarden hebben. Hierbij is onder andere Tadej Valjavec genoemd, renner van AG2R, die vorig jaar achtste werd in de Giro d'Italia en negende in de Tour de France van 2008. Zijn teammanager, Vicent Lavenu, was alles behalve blij met het nieuws.

"Ik kreeg het op ongeveer hetzelfde moment te horen als de media," zei Lavenu tegen Cyclingnews. "We geloven heilig in het biologisch paspoort en zullen de regels respecteren. We hebben hem voorlopig op non-actief gezet en zullen hem ontslaan als de Sloveense wielerbond hem geschorst heeft."

"Het is pijnlijke situatie voor ons. We hopen dat het niet van invloed zal zijn op de rest van het team, maar we weten niet welke consequenties een dergelijke situatie met zich meebrengt. Ik zal aan mijn renners vragen om niet op te geven, want dat is niet waar het bij ons team om draait."

Veiligheidsmaatregelen Amsterdam op 4 en 5 mei

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen voor de Nationale Herdenking op de Dam en het concert op de Amstel ter viering van Bevrijdingsdag. Op 4 en 5 mei is een noodverordening van kracht. Ook wordt een veiligheidsgebied ingesteld, zo heeft waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher uit voorzorg besloten.

De veiligheidsmaatregelen zijn bedoeld om de openbare orde en veiligheid in de gebieden te handhaven tijdens de herdenking en het concert. De maatregelen zijn minder streng dan vorig jaar, toen extra maatregelen werden getroffen wegens de fatale gebeurtenissen tijdens Koninginnedag in Apeldoorn.

Wel heeft de politie op 4 en 5 mei extra bevoegdheden. De politie kan mensen als daartoe aanleiding bestaat uit de veiligheidsgebieden verwijderen.

De extra maatregelen gelden op 4 mei voor de Dam en enkele omliggende straten van 16.00 tot 21.00 uur. Het gebied wordt met hekken afgezet. Ook is het verboden van 19.30 tot 21.00 uur op een balkon, loggia of het dak te zijn dat direct uitzicht geeft op het monument op de Dam.

Op 5 mei gelden de extra maatregelen van 18.00 tot 24.00 uur voor het gebied rond het concert op de Amstel. Mensen die in het gebied wonen of er op bezoek gaan, worden onder begeleiding van politie van en naar hun woning gebracht.

Nederlanders stappen op tijdens speech Ahmadinejad

De Nederlandse delegatie is opgestapt tijdens de speech van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op de conferentie in New York van de Verenigde Naties over het verdrag dat de verspreiding van nucleaire wapens moet tegengaan. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag via Twitter.

Volgens Verhagen is de delegatie opgestapt, omdat de speech van de Iraanse president een 'aaneenschakeling van ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van Europa, de VS en Israël' was. Ahmadinejad riep onder meer de Verenigde Staten op de tactische nucleaire wapens van het land op Navo-bases in Europa te ontmantelen.

[Upd] Pellizotti mag niet van start in Giro

Francesco Pellizotti mag niet van start gaan in de Giro d'Italia. Zaterdag gaat de ronde in Amsterdam van start. De internationale wielerbond UCI heeft afwijkende bloedwaarden gevonden bij de Italiaan. Hierdoor wordt hem een startverbod opgelegd. Dit meldt La Gazzetta dello Sport.

De ploeg van de 32-jarige wielrenner, Liquigas, heeft Vincenzo Nibali als zijn vervanger gekozen voor de Giro. De UCI zou Pellizotti twee maanden geleden al hebben laten weten dat hij in de gaten wordt gehouden.

De krant beschikt ook over bronnen die melden dat binnenkort nog vijf namen van verdachte renners bekend gemaakt worden.

Update @ 20:25 uur

De UCI heeft via een persbericht laten weten dat naast Pellizotti ook de Sloveen Tadej Valjavec en de Spanjaard Jesus Rosendo Prado opvallende bloedwaarden laten optekenen. Beide renners mogen, in navolging van Pellizotti, voorlopig niet aan wedstrijden deelnemen. Opvallend is dat de UCI nu in totaal drie namen bekend heeft gemaakt, terwijl eerder werd aangenomen dat het om minstens vijf renners zou gaan.

FOK!radio: Connexxion roept 'Beatrix' op het matje

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Hij zorgde ervoor dat Osama Bin Laden en koningin Beatrix in het bezit waren van een OV-chipkaart: Ron Meerbeek. De 17-jarige scholier liet zien hoe fraudegevoelig de kaart is. Maar nu is hij door Connexxion op het matje geroepen. Ron reisde twee maanden door Amsterdam met een OV-chipkaart op naam van Osama Bin Laden. En dat is tegen het zere been van Connexxion en Translink, het bedrijf dat de OV-chipkaart heeft ontwikkeld. Vanmiddag moet hij langs bij deze bedrijven en er dreigt een fikse boete voor hem. Wij gaan vanavond dus aan hem vragen hoe het afgelopen is. Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen op FOK!radio. Deze week is het de beurt aan Zonnetje40. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406.

Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Thaise premier belooft verkiezingen in november

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft maandag nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht gesteld als anti-regeringsdemonstranten hun protesten staken en rust en stabiliteit weerkeren in het land. In een televisietoespraak stelde Abhisit voor de verkiezingen op 14 november te houden als de oppositie zijn verzoeningsplan aanvaardt.

Betogers houden al acht weken delen van de Thaise hoofdstad Bangkok bezet. Bij botsingen tussen demonstranten en het leger zijn 27 doden gevallen. De eenheid in het land is ver te zoeken sinds het leger in 2006 de gekozen premier Thaksin Shinawatra afzette. Thaksin genoot veel steun onder de arme plattelandsbevolking en had veel tegenstanders onder de stedelijke elite.

Abhisit zei dat hij zijn verzoeningsplan zal doorzetten, ook als de zogenoemde roodhemden het verwerpen. In dat laatste geval kan hij echter geen verkiezingsdatum vaststellen.

Een van de leiders van de roodhemden, Jatuporn Prompan, zei dat de groep zich over het voorstel zal beraden en dinsdag met een reactie komt.

De roodhemden stellen dat Abhisit op onwettige wijze met hulp van het leger aan de macht is gekomen en eisen dat het parlement binnen dertig dagen wordt ontbonden. Verkiezingen zouden dan binnen zestig dagen moeten volgen.

Abhisit zei dat zijn vijf punten tellende verzoeningsplan aan de klachten van de oppositie tegemoet komt. De vijf punten zijn: respect voor de constitutionele monarchie; hervormingen om economisch onrecht op te heffen; vrije maar verantwoordelijke media onder een onafhankelijke toezichthouder; onafhankelijk onderzoek naar gewelddadige incidenten tijdens de protesten; en wijziging van de grondwet, om eerlijker te zijn voor alle politieke partijen.

Abhisit zei te beseffen dat hij het niet iedereen naar de zin kan maken. "Om verzoening te doen plaatsvinden, kan niet iedereen krijgen wat hij wil", zei hij.

Vicepremier Suthep Thaugsuban zei dat het plan van de regering een politiek compromis kan bieden, maar alleen als de autoriteiten het gevoel hebben dat er geen risico op geweld meer is. "Het principe is dat als het land rustig is, mensen geen partij meer kiezen en klaar zijn om zich te houden aan de regels, zoals in andere democratische landen, de premier waarschijnlijk zal beslissen om het parlement te ontbinden."

Zondag waarschuwde Abhisit dat de regering voorbereidingen trof om het zakendistrict van Bangkok te laten ontruimen. Tegen buitenlandse verslaggevers zei hij dat de betogers ruim van tevoren een signaal zullen krijgen dat zij het gebied moeten verlaten. "Wij blijven zelfbeheersing en geduld betrachten en de eerste en de beste oplossing is er een die niet met geweld gepaard gaat", zei hij.

Guardiola: "Xavi op tijd fit voor WK"

Er is een grote kans dat Xavi toch aan het WK voetbal, dat op 11 juni van start gaat, kan delenemen. Dit heeft Josep Guardioal, trainer van FC Barcelona, vandaag laten weten.

De 30-jarige speler, die al sinds 1998 voor de Catalaanse formatie speelt, heeft last van een spierblessure aan zijn linkerbeen. Toch speelde de middenvelder afgelopen weekend mee in het treffen met Villarreal (1-4 winst).

"We willen allemaal dat Xavi voor de Spaanse ploeg speelt," lichtte Guardiola toe. "Daarom nemen we geen overdreven risico's met hem. Hij weet zelf hoever hij kan gaan met zijn lichaam. Xavi is op tijd fit voor het toernooi in Zuid-Afrika."

'Leekens nieuwe bondscoach België'

George Leekens wordt volgens Het Laatste Nieuws de nieuwe bondscoach van het Belgisch nationale elftal. Hij is momenteel nog trainer van KV Kortrijk en overwoog dit met het bondscoachschap te combineren, maar de KBVB zag dit niet zitten.

Leekens wordt in België de opvolger van de onlangs opgestapte Dick Advocaat. Na een lange zoektocht is de voetbalbond uitgekomen bij Leekens die tussen 1997 en 1999 ook al trainer van de Rode Duivels was. Voorzitter van Kortrijk Joseph Allijns bevestigt het nieuws dat Leekens, die ook in de belangstelling van Lokeren stond, de nieuwe bondscoach van het Belgisch nationale team lijkt te worden. Een handtekening is echter nog niet gezet.

Linkdump Maandag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Durf jij zo tegen een meisje te praten? Met dank aan Ensaf 
  • The amazing Spider-man! Met dank aan arucard
  • Een Japanse juf vol verrasingen! Met dank aan Karstman  

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

[Giro] Ook selecties Footon en Androni Diquigiovanni bekend

Nog twee teams hebben hun selectie voor de komende Giro d'Italia vandaag naar buiten gebracht. Het gaat om het Italiaanse Androni Diquigiovanni en het Spaanse Footon.

Androni start in Amsterdam met Michele Scarponi, Leonardo Bertagnolli, Alessandro Bertolini, Alberto Loddo, Jose Serpa, Carlos Ochoa,Jackson Rodriguez, Rubens Bertogliati en Cameron Wurf. Footon heeft ook negen namen op papier: Eros Capecchi, Ermanno Capelli, Giampaolo Cheula, Marco Corti, Michele Merlo, Matthias Brandle, Markus Eibegger, Iban Mayoz en Martin Pedersen.

Hull City door omhaal gedegradeerd

Hull City is gedegradeerd uit de Premier League. De ploeg speelde vandaag met 2-2 gelijk tegen Wigan Athletic. Hull had lange tijd een 2-1-voorsprong, maar moest in de tweede minuut van de blessuretijd een fraaie omhaal van Steve Gohouri incasseren. Hierdoor eindigde de ploeg als achttiende van de twintig clubs in de Engelse competitie.

De ploeg van Jan Vennegoor of Hesselink en George Boateng moest winnen om niet te degraderen, maar kwam na een halfuur op 1-0-achterstand door een doelpunt van Victor Moses, na een fout van Boateng. Hij leed knullig balverlies op de middenlijn. Tien minuten later vond Hull de aansluitingstreffer. Kevin Kilbane kopte de bal tegen de touwen. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd wegens buitenspel, maar uiteindelijk werd het doelpunt toch toegekend.

In de tweede helft had Wigan het vonnis al vroeg kunnen vellen, maar de grote kansen bleven onbenut. Hierdoor bleef Hull in leven en kwam zelfs op voorsprong. Mario Melchiot kopte volledig mis bij een indraaiende vrije trap en Mark Cullen kon hiervan profiteren. De club leek hiermee in veilige haven, maar diep in blessuretijd maakte Steve Gohouri van dichtbij een omhaal, die doel trof. Hierdoor zakt City Hull alsnog af naar het Championship.

Amsterdam niet naar rechter voor staking rond Giro

De gemeente Amsterdam spant geen kort geding aan om de staking van de reinigingsdiensten in de hoofdstad rond de start van de Giro d'Italia te laten verbieden. Een gemeentewoordvoerder zegt maandag dat er voldoende maatregelen zijn genomen om de stad voldoende schoon en veilig te houden.

De reinigingsdiensten, die een nieuwe cao eisen, willen donderdag weer beginnen met een staking die een week moet duren. Zaterdag begint de proloog van de Giro d'Italia in Amsterdam en zondag en maandag starten twee etappes vanuit de hoofdstad. De bonden hebben volgens de gemeente toegezegd het parcours en de omgeving schoon te houden. De gemeente heeft ook toestemming gekregen om vuilnisbakken te legen. Amsterdam roept het publiek opnieuw op mee te helpen de stad schoon te houden.

Amsterdam stapte eerder naar de rechter om een staking vanaf Koninginnedag te verbieden. De rechter vond het toen te voorbarig om de staking te verbieden, omdat de precieze plannen voor de staking nog niet bekend waren. Deze staking ging vervolgens onder voorwaarden door, waardoor de overlast volgens de zegsman meeviel. Het publiek hielp toen ook een handje mee, aldus de woordvoerder.

Dode en twee zwaargewonden bij botsing Alkmaar

Bij een ongeval op de N9 bij Alkmaar is maandag een man om het leven gekomen. Twee andere automobilisten raakten zwaargewond, meldt de politie. Bij het ongeluk waren drie personenauto's met elk een inzittende betrokken. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk.

Volgens de politiewoordvoerder lijkt het erop dat twee van de drie auto's uit tegemoetkomende richtingen kwamen en zijn gebotst. Het overleden slachtoffer zat in een van deze wagens. Hij werd door de botsing uit zijn auto geslingerd.

De twee zwaargewonden, een man en een vrouw, zijn naar een ziekenhuis gebracht. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

BP betaalt voor olielek

Oliebedrijf BP gaat betalen voor de kosten van de schoonmaak van het enorme olielek in de Golf van Mexico. De olie is afkomstig uit de boorput van het gezonken booreiland Deepwater Horizon en stroomt nog altijd onverminderd in zee.

Op de website van BP schreef het bedrijf dat het de verantwoordelijkheid neemt voor het olielek en dat het een schadevergoeding zal betalen voor beschadigingen, letsel en inkomstenderving. "We zijn verantwoordelijk, niet voor het ongeluk, maar we zijn verantwoordelijk voor de olie en het afhandelen en opruimen ervan", aldus Tony Hayward, bestuurslid van BP. Hij legde de verantwoordelijk voor het ongeluk bij de eigenaar van het booreiland, Transocean. Een woordvoerder van Transocean antwoordde hierop dat het bedrijf 'de feiten afwacht voordat er conclusies worden getrokken'.

De Amerikaanse president Barack Obama zei tijdens een bezoek aan Louisiana dat BP verantwoordelijk is voor het lek en dat 'BP de rekening zal betalen'.

Hayward vertelde eveneens dat chemicaliën hebben gewerkt om de olievlek op te breken en te voorkomen dat het naar de oppervlakte van de zee stroomt. Op tv-zender ABC vertelde hij dat de nieuwe benadering een significant effect op de vlek lijkt te hebben.

Tegelijkertijd bereidt BP een systeem voor met kisten van beton en ijzer die de olie onder een soort koepel moet opvangen en deze vervolgens moet wegpompen naar een schip dat aan de oppervlakte klaar ligt. Het probleem is dat een dergelijk systeem nog nooit geprobeerd is op een diepte van anderhalve kilometer. Het systeem is alleen gebruikt voor lekkages in relatief ondiep water. Technici zijn nog aan het bekijken of de kleppen en andere mechanismen die de olie naar het schip moeten pompen de extra druk aan kunnen.

Als de kisten niet werken, heeft BP nog een ander plan achter de hand. Het oliebedrijf gaat dan twee nieuwe bronnen aanboren om de druk op lekkende bron te verminderen. Dit kan echter tot wel drie maanden duren.

De Amerikaanse kustwacht en BP zeggen dat het bijna onmogelijk is om exact in te schatten hoeveel olie er sinds de ontploffing van het platform uit de bron is gestroomd. Geschat wordt dat het gaat om ten minste 750 duizend liter per dag. Met deze snelheid is het olielek over een aantal weken het ergste uit de geschiedenis. De grootste olieramp tot nu toe was die met de tanker Exxon Valdez in 1989. Bij deze ramp kwam 42 miljoen liter olie in het water terecht.

'Griekse schuld blijft stijgen ondanks noodplan'

Het noodplan van de EU en het IMF voor Griekenland pakt slechts een van de drie grote problemen van het land aan, stellen economen van NIBC Research maandag in een rapport. Het Griekse begrotingstekort wordt aangepakt, met een zwaar bezuinigingspakket, stellen de Haagse bankiers. De hoge staatsschuld blijft echter intact en neemt verder toe, aangezien herstructurering in de vorm van gedeeltelijke kwijtschelding van die schuld geen optie is voor de EU.

Een derde probleem is de slechte concurrentiepositie na jarenlange loonstijgingen. NIBC laat zien dat de arbeidskosten in Griekenland in de afgelopen twintig jaar zijn verdrievoudigd, terwijl ze in Duitsland ongeveer gelijk bleven.

Een middel om de concurrentiepositie te verbeteren is devaluatie van de Griekse munt, stellen de economen, maar ook dat wordt door de EU niet als een optie beschouwd, omdat dit een exit uit de euro zou betekenen.

De economen concluderen dat het noodplan de schulden van Griekenland slechts overhevelt van private partijen naar overheden. Herstructurering van de Griekse staatsschuld zal naar hun mening op den duur echter onvermijdelijk zijn.

De risicopremies op Griekse staatsobligaties zijn maandag enigszins gedaald, in reactie op het driejarige noodplan van 110 miljard euro. De rente op 10-jarig Grieks staatspapier was maandag 580 basispunten hoger dan op de Duitse tegenhanger, tegen 644 basispunten vrijdag.

Vorige week stegen de premies op Griekse staatsschuldpapier tot ongekende hoogtes, door aanhoudende angst en speculatie dat het land niet langer aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen.

Internet Explorer: Party like it's 1999

Het aandeel van Internet Explorer (IE) als standaard webbrowser is op het laagste niveau sinds begin 1999 beland. Dit blijkt uit nieuwe statistieken van Net Applications. Het marktaandeel van Microsofts browser is sinds januari 2009 gestaag gezakt. In 2002 had IE nog een aandeel van 95 procent.

Tweede webbrowser op dit moment is Mozilla's Firefox, met een marktaandeel van ruim 24 procent. Googles Chrome (7%) is ook steeds meer in opkomst. Apple's Safari en Opera (Mini) sluiten de rijen.

Op FOK! liggen de huidige verhoudingen iets anders: Internet Explorer (43,85%), Firefox (34,94%), Chrome (12,38%), Safari (6,03%) en Opera (1,55%).  Van de IE-gebruikers gebruikt 5,96 procent nog steeds het acht jaar oude IE6.


Marktaandelen webbrowsers april 2010 volgens Net Applications

Ruim 6500 klachten gedupeerde DSB-klanten

De curatoren van de failliete DSB Bank hebben 6527 klachten binnengekregen van gedupeerde klanten van de bank. Van de klagers gaan er 2338 een claim indienen. Dat staat in het derde openbare faillissementsverslag van de bank, dat maandag werd gepubliceerd.

Toen in januari het tweede faillissementsverslag uitkwam, hadden nog 3100 mensen geklaagd. De meeste mensen die een claim willen indienen willen genoegdoening, omdat zij vinden dat de bank van Dirk Scheringa niet aan de zorgplicht heeft voldaan. Een klein deel van de claims gaat over andere zaken.

Ook Toro Rosso voert een test uit

Na Ferrari heeft ook Scuderia Toro Rosso afgelopen week een aerodynamische test op het circuit van Vairano uitgevoerd. Sébastien Buemi voerde een test in rechte lijn uit op het moment dat Ferrari met Giancarlo Fisichella vooral de nieuwe F-duct uittestte.

"Het was wat meer op de lange termijn gericht voor updates later in het seizoen," zei Buemi. De Zwitser roemde ook de groei die zijn teamgenoot Jaime Alguersuari dit jaar heeft doorgemaakt. "Hij is veel verbeterd, veel sneller geworden en kan daardoor veel betere feedback geven. Dat is zeer positief omdat we nu samen kunnen werken om de auto beter te maken."

CL-inkomsten FC Twente niet naar spelers

FC Twente geeft de vaste inkomsten uit de Champions League niet uit aan spelerssalarissen. Dat maakte commercieel directeur Jan van Halst duidelijk. De kersverse kampioen van de Eredivisie wil het startgeld van enkele miljoenen onder meer benutten voor de uitbreiding van het stadion.

Volgens Van Halst is het commerciële effect van het kampioenschap voor FC Twente nog vrij gering. Alle business-seats en stoeltjes waren voor dit seizoen al uitverkocht. "Uitbreiding van het stadion naar 32.000 plaatsen is bittere noodzaak voor ons", liet hij weten. Wel verwacht de commercieel directeur een enorme vlucht in de merchandise. De inkomsten hieruit zijn in de afgelopen jaren gegroeid naar 2,2 miljoen euro per jaar.

Vervanging achtduizend legertrucks vertraagd

De vervanging van ruim achtduizend legertrucks van Defensie heeft vertraging opgelopen. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit een marktverkenning blijkt dat het plan dat in 2008 was aangekondigd, te duur is. De huidige vloot vrachtwagens komt veelal uit de jaren tachtig en negentig. Zij raken verouderd, bieden geen optimale bescherming en stoten ook relatief veel vervuilende stoffen uit.

Defensie onderzoekt nu waaraan de trucks in de toekomst precies moeten voldoen. Dit onderzoek is in de zomer klaar, waarna er ook een nieuwe beslissing over de vervanging wordt genomen. De vervanging zal op zijn vroegst in 2012 en op zijn laatst in 2019 klaar zijn.

Kuznetsova snel uitgeschakeld in Rome

Svetlana Kuznetsova is op het WTA-toernooi van Rome al in de tweede ronde uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Russische tennisster, die in de eerste ronde een bye had gekregen, verloor met 2-6, 6-3 en 4-6 van haar landgenote Maria Kirilenko.

Kirilenko verzilverde slechts zeven van haar 21 breakpunten, maar zegevierde desondanks na ruim tweeënhalf uur spelen. Kuznetsova behaalde vorig jaar nog de finale in de Italiaanse hoofdstad, die ze in twee sets verloor van Dinara Safina (6-3 en 6-2).

In de eerste ronde plaatsten zich vandaag onder anderen Francesca Schiavone (13) en Shahar Peer (16) voor de volgende ronde. Schiavone was met 3-6, 6-2 en 6-2 te sterk voor Daniela Hantuchova en Peer rekende met 6-2 en 6-1 gemakkelijk af met Corinna Dentoni.

Dronken bejaarde ligt op snelheid

Het is ook altijd wat met bejaarden op de weg tegenwoordig. Na het bericht van vanmiddag over een bejaarde die veel te langzaam reed, nu een bericht over een bejaarde snelheidsduivel. De 69-jarige beschonken man probeerde zondag met een snelheid van 180 kilometer per uur aan de politie van Heerlen te ontkomen, nadat hij een verkeersongeluk veroorzaakt had. Daarbij schoot hij van links naar rechts over de weg en negeerde hij verkeerslichten.

Het  kostte de politie veel moeite om hem bij te houden en aan te houden. Op de Welterlaan keerde het tij nadat de man achter een andere auto voor een stoplicht moest wachten. Hij probeerde weer te vluchten, maar de politie was er als de kippen bij en sleurde hem uit zijn auto. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en ook zal hij worden vervolgd.

46 relschoppers krijgen gebiedsontzegging

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft maandag 46 brieven ondertekend, waarmee hij de bewegingsvrijheid van relschoppers rond de wedstrijd van de KNVB-bekerfinale aanstaande donderdag 6 mei inperkt. Zij kregen gebiedsontzeggingen voor het centrum van de stad en het Feyenoordstadion of een combinatie daarvan.

Het gaat gedeeltelijk om relschoppers die tijdens de eerste wedstrijd tegen Ajax op 25 april ongeregeldheden veroorzaakten op het Stadhuisplein. Ook de veroordeelden voor de rellen tijdens het strandfeest in Hoek van Holland op 22 augustus vorig jaar kregen een omgevingsverbod. Zij kregen eerder al van de rechter een evenementenverbod naar aanleiding van de rellen.

Treinongeluk Noorwegen door fouten

Een gebrek aan voorzorgsmaatregelen was de oorzaak van een treinongeluk in een havengebied in de Noorse hoofdstad Oslo op 24 maart. Dat hebben onderzoekers van de Noorse Onderzoeksraad voor Ongelukken in een maandag verschenen rapport geschreven. Bij het ongeval kwamen drie havenarbeiders om het leven.

Bij het ongeluk rolden zestien wagons uit een vrachtterminal. De rijtuigen rolden vervolgens vijf kilometer heuvelafwaarts voordat ze ontspoorden en zich in een gebouw boorden. De Noorse Onderzoeksraad voor Ongelukken gaf medewerkers van de vrachtterminal en de spoorwegen de schuld van het ongeluk. Volgens de raad waren de medewerkers niet voorbereid op de mogelijkheid van een op hol geslagen trein. Het terminalpersoneel had de remmen van de wagons niet vastgezet en personeel van de spoorwegen had geen acceptabele maatregelen genomen voor het stoppen van op hol geslagen treinen.

Drukke avondspits door werkzaamheden

De avondspits is maandag drukker dan verwacht door werkzaamheden en een reeks ongelukken. Door werk aan de weg op het knooppunt Lunetten staan er files op de A27 richting Gorinchem. Tussen Utrecht-Noord en Nieuwegein staat tien kilometer file en ook op de A28 van Amersfoort naar Utrecht voor het knooppunt Rijnsweerd staat het vast.

Op het knooppunt Klaverpolder staan files door een omleiding. Verkeer richting Antwerpen wordt aangeraden om te rijden via Zeeland, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). De VID spreekt van een zware avondspits, met een voorlopig hoogtepunt van 229 kilometer file.

De N9 richting Den Helder is tussen de weg naar Koedijk en de weg naar Bergen door een ongeval in beide richtingen afgesloten. De N468 tussen Maasland en de weg naar de Lier is afgesloten. Dit zorgt volgens de VID nog niet voor vertraging.

Helft Nederlanders twijfelt over ontwikkelingshulp

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft twijfels over het nut van ontwikkelingshulp aan derdewereldlanden. Dat meldt maandag Artsen zonder Grenzen, dat Maurice de Hond de kwestie liet onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan 45 procent meer wil doen voor mensen in nood. Meer dan tachtig procent vindt dat noodhulp noodzakelijk is. Een vrijwel even groot percentage vindt het belangrijk dat het lot van mensen in crisisgebieden onder de aandacht wordt gebracht en 43 procent wil zich daar voor inzetten.

Onder meer de PVV en de VVD willen het mes zetten in de 0,8 procent van het nationaal inkomen dat Nederland nu besteedt aan ontwikkelingshulp. "Wij zijn het niet eens met veel van de geluiden die wij horen in de samenleving. Het is té gemakkelijk, zelfs onmenselijk om mensen in nood niet te helpen. De discussie over hulp is uit balans geraakt en we vinden het tijd dat Nederland een tegengeluid laat horen", zegt directeur van Artsen zonder Grenzen Hans van de Weerd.

Op de gevel van het kantoor van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam staan volgens de organisatie leuzen als 'Artsen genoeg in Afrika' en 'Medische noodhulp is weggegooid geld'. De leuzen maken deel uit van een campagne van de organisatie.

'PSV wil Emanuelson'

PSV heeft interesse om Urby Emanuelson naar Eindhoven te halen. Volgens Nu.nl ziet de Eindhovense ploeg in de Ajacied een ideale opvolger voor Balasz Dzsudzsak.

Emanuelson is nog steeds met Ajax in gesprek over een nieuw contract, maar omdat de Amsterdamse club niet aan de eisen wil voldoen van de linkermiddenvelder, lijkt een nieuwe verbintenis ver weg.

Emanuelson denkt daarom aan een vertrek uit Amsterdam en PSV wil de Ajacied graag binnenhalen. "Ik heb wel iets in die richting gehoord," aldus Emanuelson. "Maar niet van PSV rechtstreeks. Ik kan me niet voorstellen voor een andere club in Nederland dan Ajax te spelen. Maar op dit moment moet ik alle opties open houden. Stel dat PSV als enige club komt dan moet ik er toch over nadenken."

[Giro] Lampre met Petacchi en Cunego

Ook Lampre heeft vandaag zijn selectie bekend gemaakt voor de komende Giro d'Italia. Speerpunten van het Italiaanse team zijn Damiano Cunego, Alessandro Petacchi en Gilberto Simoni. Simoni neemt na de Giro afscheid van de wielersport.

De andere namen van de renners, die aankomend weekend in Amsterdam starten, zijn Matteo Bono, Danilo Hondo, David Loosli, Marco Marzano, Daniele Righi en Alessandro Spezialetti.

Virgin: "Alleen update voor bolide Glock"

Virgin Racing zal tijdens de Grand Prix van Spanje slechts met één aangepaste bolide gaan rijden. Wirth Research slaagde er door de vulkanische activiteiten niet op tijd in om naast de bolide van Timo Glock ook die van teamgenoot Lucas di Grassi te voorzien van een grotere benzinetank.

Hoofdontwerper Nick Wirth is teleurgesteld dat het hem niet is gelukt om beide auto's op tijd gereed te hebben. "We hebben keihard gewerkt om de nieuwe auto, inclusief een nieuwe homologatie, voor de race klaar te krijgen is het niet op tijd klaar zijn van de tweede auto vanwege de vertragingen vanwege de vulkanische activiteiten een bittere pil om te slikken," zei Wirth. "Het runnen van twee bolides met een erg verschillende specificatie vormt een uitdaging voor het team, maar omdat het zorgen voor betrouwbaarheid voor beide auto's geldt. Daarom zal onze focus liggen op het halen van de finishvlag voor beide bolides."

Engelkes maakt WK-kwalificatie vrouwenelftal af

Ed Engelkes maakt als interim-coach van het Nederlands vrouwenelftal de kwalificatiereeks af voor het WK 2011 in Duitsland. Hij neemt de positie over van Vera Pauw, die zich vorige maand terugtrok als bondscoach. Dat meldt de KNVB vandaag.

Engelkes fungeerde onder Pauw al als assistent-bondscoach. Ook is hij coach bij het vrouwenelftal van AZ, dat onder zijn leiding de afgelopen twee jaar landskampioen werd.

De aanstelling van een definitieve opvolger voor Pauw laat voorlopig op zich wachten. "Zorgvuldigheid gaat in dit geval voor snelheid," vindt Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB. "De nieuwe bondscoach begint met de nieuwe kwalificatiereeks voor het EK 2013."

Het Nederlands vrouwenelftal speelt de komende maanden nog vier wedstrijden, waarvan twee kwalificatieduels. De laatste kwalificatiewedstrijd is op 21 augustus in en tegen Wit-Rusland.

Lucia de Berk geeft gastcollege in Utrecht

Lucia de Berk geeft 18 mei een gastcollege aan rechtenstudenten aan de Universiteit Utrecht. De ten onrechte veroordeelde verpleegkundige gaat hen uitleggen wat allemaal fout kan gaan in een strafproces. Dit meldt het universiteitsblad.

De 48-jarige De Berk werd onlangs vrijgesproken, nadat ze eerder tot levenslang en tbs was veroordeeld wegens zeven moorden en drie pogingen tot moord op patiënten die ze verpleegde. De zaak geldt als een van de grootste justitiële blunders ooit in Nederland.

Het gastcollege is alleen toegankelijk voor rechtenstudenten.

Gran Turismo 5 zit vast op 90%

Het gaat niet slechter maar ook niet beter met Gran Turismo 5. De baas van Polyphony, Kazunori Yamauchi, heeft aangegeven dat GT 5 nog steeds op negentig procent zit.
In januari dit jaar werd bekend gemaakt dat Gran Turismo 5 al voor negentig procent klaar was, maar vijf maanden later zitten ze nog steeds op dit percentage.

Alhoewel er op dit moment 140 mensen met de game bezig zijn en de laatste tien procent alleen nog was om wat laatste dingen af te maken en de puntjes op de I te zetten, lijkt er totaal geen schot te zitten in de game die dit jaar nog uit zou moeten komen.

De grote baas heeft niet aangegeven hoe veel tijd nog nodig te hebben voor die laatste 10 procent, we hopen wel dat ze een beetje opschieten want sommige mensen worden het wachten een beetje beu.

GT 5
Wat zouden ze toch nog moeten doen?

Eurovision Song Contest: voorronde #3

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De drie kandidaten van deze voorronde zijn:

 vs  vs 

Duitsland vs. Macedonië vs. Turkije

Poll: Wie is de beste?

'Thriller' gekozen tot invloedrijkste videoclip

De clip van Michael Jacksons 'Thriller' is verkozen tot invloedrijkste popvideo aller tijden. Netwerksite MySpace liet muziekfans uit twintig video's kiezen. 'Here it Goes Again' van Ok Go eindigde op de tweede plek, Britney Spears' 'Baby One More Time' werd derde.

De twintig video's werden geselecteerd door kenners van de muziekindustrie. Vervolgens voelde MySpace ruim duizend muziekliefhebbers aan de tand. Het veertien minuten durende 'Thriller' kon op steun van ruim vijftien procent van de ondervraagden rekenen. De clip uit 1983 werd onder meer geroemd omdat hij de grens tussen muziek en film deed vervagen.

'Here it Goes Again' is de jongste clip in de top tien. In 2006 was te zien hoe de vier heren van Ok Go dansen op loopbanden. De video werd een hit op YouTube, waarna ook muziekzenders het nummer oppikten.

De oudste video in de lijst is Queens 'Bohemian Rhapsody'. Het nummer uit 1975 kreeg ruim vijf procent van de stemmen en staat op de zesde plaats. Hekkensluiter is 'Sabotage' van de Beastie Boys. Het clipje uit 1994 kreeg 3,5 procent van de stemmen. De top 10 is hier te raadplegen.

'Thriller' gekozen tot invloedrijkste videoclip

Ex-minister neergestoken op Iraanse universiteit

De voormalige Iraanse minister van communicatie, Ahmad Motamedi, een aanhanger van de oppositie, is maandag neergestoken door een man die zijn kantoor in de Amirkabir-universiteit in Teheran was binnengedrongen. Dat heeft een pro-hervormingswebsite geschreven. De aanvaller, die beweerde een gepensioneerde telecommunicatiemedewerker te zijn, werd in hechtenis genomen.

Motamedi werd naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen aan zijn borst. Over de ernst van de verwondingen is niets bekend.

Het motief voor de aanslag was niet direct duidelijk, maar universiteitscampussen zijn steeds vaker het toneel van de strijd tussen Iraanse oppositiegroepen en krachten die trouw blijven aan de regering van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

De voormalige minister wordt beschouwd als een aanhanger van de Iraanse oppositie, maar had geen belangrijke rol in de protesten tegen de regering, die volgden op de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

WoW op je iPad

Game-ontwerper David Perry had vanochtend wel een heel speciaal bericht op zijn blog, namelijk een foto van World of Warcraft draaiende op een iPad. David Perry staat vooral bekend om Earthworm Jim, MDK, Messiah en is nu bezig met de toekomstige "game streaming service" Gakai.

Gakai wordt een service waarmee je spellen via je internetverbinding dus kan streamen en spelen, ditzelfde idee wordt gebruikt voor de OnLive service die ook nog ontwikkeld wordt.

David Perry liep over het kantoor van Gakai en zag dus een van zijn collega's met een iPad met daarop World of Warcraft dat gestreamed werd vanaf één van de Gakaiservers in het gebouw. David Perry heeft ook gezegd erg geïnteresseerd te zijn in hoe verschillende games werken met deze service op verschillende apparaten. Helaas is er nog niet bekend gemaakt hoe de game daadwerkelijk loopt en hoe je in hemelsnaam je karakter bestuurt. Hopelijk gaan ze er mee verder en horen we binnenkort wel misschien meer over dit soort games op je iPad.

WoW op je iPad

KPN en bonden bereiken principe-akkoord over CAO

Koninklijke KPN nv heeft een principe-akkoord met de vakbonden bereikt voor een nieuwe CAO voor 2010, maakt KPN maandag bekend. Afgesproken is dat de vaste en variabele beloningen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 met 1 procent omhoog gaan.

Daarnaast gaan medewerkers per 1 juli 2010 per saldo 1 procent meer pensioenpremie betalen en krijgt het personeel hogere kortingen op het gebruik van een groot aantal KPN-diensten. Uiterlijk 15 juni koppelen alle bonden de uitkomst van hun ledenraadpleging aan KPN terug.

Elm overweegt rust boven interlands Zweden

Viktor Elm zal mogelijk geen acte de presence geven tijdens de aankomende oefeninterlands van Zweden. De international prefereert waarschijnlijk rust boven het spelen met het nationale elftal.

De middenvelder van sc Heerenveen is vermoeid en overweegt daarom om langer rust te nemen. "Misschien is het beter om langer vakantie te nemen. Het is een moeilijke beslissing", zegt Elm op de clubsite van Heerenveen.

Zijn vaderland neemt het vriendschappelijk op tegen Bosnië-Herzegovina en Wit-Rusland, omdat het niet deelneemt aan het WK 2010. "Ik vind het een eer om voor Zweden uit te komen. Ik wil altijd spelen. Duels met het nationale team geven nieuwe energie. Ik hoop niet dat het nadelig uitpakt, maar ik moet aan mezelf denken. De wereld vergaat niet als ik niet voor Zweden speel", benadrukte Elm.

"Bovendien is een lange vakantie misschien wel de beste keuze. Als ik fit aan het nieuwe seizoen begin en goed speel, nemen mijn kansen op een plek in het nationale team ook toe."

Duitsland wil 1 miljoen elektrische auto's in 2020

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, energiebedrijven en topbestuurders van de belangrijkste automakers van Duitsland zijn maandag bijeengekomen in Berlijn om een nieuw initiatief voor de ontwikkeling van elektrische voertuigen te lanceren. Het zogenaamde 'nationale platform voor elektrische mobiliteit' werd georganiseerd na de belofte van Merkel dat binnen tien jaar een miljoen elektrische voertuigen rond moeten rijden.

Volgens Merkel moet er minder afhankelijkheid zijn van natuurlijke bronnen. Ze dringt dan ook aan op het gebruik van duurzame technologiën die de effecten van de klimaatverandering moeten beperken.

De directeur van autofabrikant BMW, Norbert Reithofer, zei dat Duitsland in een goede uitgangspositie verkeert om technologisch marktleider op dit gebied te worden. "Om dit te laten gebeuren moeten onze politieke en industriële leiders samen de kar trekken."

Politie onderzoekt verkrachting meisjes Nijkerk

Twee meisjes uit Nijkerk van 16 en 17 jaar zijn vrijdagnacht verkracht onder bedreiging van een vuurwapen. Dat meldt de politie, die 25 man op de zaak heeft gezet.

Het tweetal zou zijn verkracht bij een sportcomplex aan de Nachtegaalsteeg in Nijkerk, waar ze rond middernacht op een bank zaten. Een onbekende man zou hen onder bedreiging van een vuurwapen, of iets wat daarop lijkt, hebben gedwongen mee te lopen naar de struiken, waar hij hen volgens de slachtoffers seksueel misbruikte.

De twee meisjes hebben de politie ingelicht, die direct een onderzoek instelde. Volgens de slachtoffers moet de dader een blanke man zijn van tussen de 23 en 25 jaar oud.

Op de avond van Koninginnedag werd een groot feest gehouden in de omgeving van de Nachtegaalstraat. De Gelderse politie vraagt bezoekers of andere getuigen die iets verdachts hebben gezien of gehoord zich te melden.

Minder toetsingen bij BKR

Het centrale informatiesysteem dat kredietverstrekkers wettelijk moeten raadplegen voordat ze de consument een nieuwe lening geven, werd vorig jaar twee miljoen keer minder geraadpleegd dan in 2008. Dat meldde maandag Peter van den Bosch, de algemeen directeur van het BKR (Bureau Kredietregistratie) in Tiel.

In 2008 werd het systeem 21,3 miljoen keer geraadpleegd en afgelopen jaar 19 miljoen keer. Van den Bosch schrijft dit toe aan de economische teruggang, die een weerslag heeft op de hypotheken en kredieten. Hij verwacht dat de dalende trend nog zal doorzetten.

Bij het BKR staan 11,5 miljoen mensen geregistreerd. Iedereen met een persoonlijke lening, een creditcard, een betaalrekening met een kredietlimiet of een abonnement voor mobiele telefonie is in het systeem opgenomen. Ongeveer 5 procent van de geregistreerden heeft een zogeheten A-codering, die duidt op betalingsachterstand. Volgens Van den Bosch is dat percentage het afgelopen jaar niet wezenlijk veranderd.

Red Dead Redemption achievements zijn bekend

Het spreekt een beetje voor zich maar ik zal het toch even vermelden:

Dit bericht bevat spoilers!

De achievements voor Red Dead Redemption zijn bekend gemaakt. Het gaat om 48 achievements en ik moet zeggen dat de allerlaatste geheime achievement nogal opvalt!

Bearly Legal (5)
Kill and skin 18 grizzly bears.

Fightin’ Around the World (5)
Knock someone out in melee in every saloon in the game in Single Player.

The Gunslinger (5)
Score a headshot on any enemy using Expert targeting mode.

Buckin’ Awesome (10)
Break the Kentucky Saddler, the American Standardbred, and the Hungarian Half-bred.

Clemency Pays (10)
Capture a bounty alive.

Exquisite Taste (10)
Purchase a rare weapon from a gunsmith.

Friends in High Places (10)
Use a pardon letter with more than $5000 bounty in Single Player.

He Cleans Up Well! (10)
Obtain the Elegant Suit.

High Roller (10)
Win over 2000 chips in a hand of Poker.

Hit the Trail (10)
Get from Blackwater to Escalera before sundown in a public Free Roam session.

More than a Fistful (10)
Earn $10,000 in Single Player.

Most Wanted (10)
Become a Public Enemy for 10 minutes and escape alive in a public Free Roam session.

No Dice (10)
Complete a game of Liar’s Dice without losing a single die.

On the Trail of de Vaca (10)
Uncover every location on the map in Single Player.

Posse Up! (10)
Create a posse and get the maximum number of members.

Red Dead Rockstar (10)
Kill a Rockstar or someone with this achievement in a public multiplayer match.

Slow on the Draw (10)
Get 10 assists in a single Hideout in a public Free Roam session.

Strange Things are Afoot (10)
Complete a task for a Stranger.

What About Hand Grenades? (10)
Get a ringer in a game of Horseshoes.

Bullseye (20)
Get 250 headshots in any game mode.

Frontiersman (20)
Obtain Legendary rank in any Single Player Ambient Challenge.

Go Team! (20)
Be on the winning team for four consecutive victories in any team based game in public matches.

Have Gun Will Travel (20)
Complete all Hideouts in a single public Free Roam session.

How the West Was Won (20)
Reach the top rank for multiplayer experience.

In a Hail of Bullets (20)
Kill 500 enemies with any pistol or revolver in any game mode.

Long Arm of Marston (20)
Kill 500 enemies with any rifle, repeater, or shotgun in any game mode.

Mowing Them Down (20)
Kill 500 enemies with a mounted weapon in any game mode.

The Quick and Everyone Else… (20)
Be the top scoring player in any three consecutive FFA games in public matches.

Unnatural Selection (20)
Kill one of every animal species in the game in any game mode.

Austin Overpowered (25)
Complete Twin Rocks, Pike’s Basin, and Gaptooth Breach Hideouts in Single Player.

Evil Spirits (25)
Complete Tumbleweed and Tesoro Azul Hideouts in Single Player.

Gold Medal (25)
Earn a Gold Medal Rank for a combat mission in Single Player.

Instinto Asesino (25)
Complete Fort Mercer and Nosalida Hideouts in Single Player.

Man of Honor / Chivalry’s Dead (25)
Attain highest Fame rank and either highest Honor rank or lowest Honor rank.

People are Still Strange (25)
Complete 15 tasks for Strangers.

Redeemed (100)
Attain 100% in the Single Player Game Completion stat.

Secret Achievements
Three Secret Achievements worth 5 Gamerscore each.
Three Secret Achievements worth 10 Gamerscore each.
One Secret Achievement worth 20 Gamerscore.
One Secret Achievement worth 30 Gamerscore.
One Secret Achievement worth 40 Gamerscore.
One Secret Achievement worth 50 Gamerscore.
One Secret Achievement worth 90 Gamerscore.
One Secret Achievement worth 100 Gamerscore.

 

Anita en Lens mogen zich melden voor trainingsstages

Voor de twee trainingsstages van Oranje heeft bondscoach Bert van Marwijk maandagmiddag bekendgemaakt dat onder meer Jeremain Lens en Vurnon Anita zich mogen melden in Hoenderloo. Ook Wout Brama mag daarbij zijn, evenals Otman Bakkal van PSV. Dit valt te lezen op Ons Oranje en de site van de KNVB.

Ter voorbereiding op het WK van 2010 belegt Van Marwijk twee extra trainingsstages in Hoenderloo, te weten op 10/11 mei en 13/14 mei. Enkele mogelijke kandidaten voor het Nederlands elftal mogen dan hun kunsten vertonen, mochten zij geen clubverplichtingen meer hebben.

Onder meer met de buitenlandse competities en binnenlandse play-offs moest bij de samenstelling rekening wordne gehouden door bondscoach Van Marwijk. Ook de spelers die terugkeren van zware blessures maakten kans. "Het vergde veel overleg met de medische staf en individuele spelers om tot een zo goed mogelijke invulling te komen."

Op dinsdag 11 mei zal Van Marwijk zijn eerste voorlopige selectie, die dertig man telt, voor het WK wereldkundig maken. Uiteindelijk moet deze worden teruggebracht naar een 23-koppige spelersgroep. Op 1 juni moet de definitieve selectie worden ingeleverd bij de FIFA.


De samenstelling:

Maandag 10 en dinsdag 11 mei:


Ibrahim Afellay (PSV), Ryan Babel (Liverpool), Otman Bakkal (PSV), Sander Boschker (FC Twente), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Celtic), Wout Brama (FC Twente), Eljero Elia (HSV), Orlando Engelaar (PSV), John Heitinga (Everton), Nigel de Jong (Manchester City), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (AZ), Joris Mathijsen (HSV), David Mendes da Silva (AZ), André Ooijer (PSV), Stijn Schaars (AZ), Piet Velthuizen (Vitesse), Michel Vorm (FC Utrecht) - afhankelijk van deelname FC Utrecht aan play-offs.

Donderdag 13 en vrijdag 14 mei:

Ibrahim Afellay (PSV), Vurnon Anita (Ajax), Otman Bakkal (PSV), Sander Boschker (FC Twente), Edson Braafheid (Celtic), Wout Brama (FC Twente), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Eljero Elia (HSV), Orlando Engelaar (PSV), Jeremain Lens (AZ), David Mendes da Silva (AZ), André Ooijer (PSV), Robin van Persie (Arsenal), Stijn Schaars (AZ), Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Vitesse), Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Demy de Zeeuw (Ajax).

[Upd] 'Dopingbom dreigt net voor start Giro te ontploffen'

Italiaanse media speculeren over een mogelijke dopingbom die net voor de start van de Giro tot ontploffing dreigt te komen.

De sportkrant Gazzetta dello Sport heeft van UCI-voorzitter Pat McQuaid vernomen dat er wellicht zes renners niet van start mogen gaan in de komende Giro als gevolg van verdachte waarden in hun biologisch paspoort. De waargenomen schommelingen dateren van rond de Tour de France van vorig jaar.

Het zou gaan om twee Italianen, twee Spanjaarden, een Sloveen en een Rus die bij deze zaak betrokken zijn. Overigens zouden niet alle verdachten zijn geselecteerd voor de Giro, maar er wordt gespeculeerd dat er tenminste één grote naam onder de verdachten zit.

Update @ 16:00 uur

Italiaan Franco Pellizotti is een van de zes renners bij wie verdachte waarden in zijn biologisch paspoort is aangetroffen. De kopman van Liquigas heeft van de UCI een startverbod opgelegd gekregen voor de Giro. Liquigas zal hem waardschijnlijk vervangen door Vicenzo Nibali.

Arrestatie voor moordzaak uit 1993

Een 41-jarige man uit Hoogeveen is maandagochtend opgepakt in verband met de moord op Andrea Luten in 1993. De politie kwam hem op het spoor door DNA-materiaal dat op het lichaam van het 15-jarige meisje werd aangetroffen. De man die maandag is aangehouden werd in november veroordeeld voor huiselijk geweld.

Andrea Luten vertrok op 10 mei 1993 per fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Ze bleek te zijn gewurgd.

In de zeventien jaar die volgden werd zo'n 2100 mensen gehoord door de recherche. Een persoon is vervolgd en vrijgesproken. In 2005 werd het DNA van enkele honderden mannen vergeleken met de sporen op het lichaam van Andrea. De man die maandag werd aangehouden was nog in geen enkel onderzoek voorgekomen. Het is onduidelijk of hij Andrea kende.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Vier jaar cel voor Haagse mensenhandelaar

Een 46-jarige man is maandag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld in een Haagse mensenhandelzaak. De hoofdverdachte wordt door de rechtbank in Den Haag gezien als initiator van het onder erbarmelijke omstandigheden tewerkstellen van tientallen illegale Indonesiërs in toko's. Zijn 38-jarige vrouw kreeg een halfjaar cel.

Justitie had drie jaar cel tegen de hoofdverdachte geëist, maar de rechtbank besloot hem zwaarder te straffen omdat hij de tewerkstellingen organiseerde. Twee anderen werden beiden tot een jaar cel veroordeeld. Bij twee verdachten wordt het onderzoek heropend.

De Indonesiërs moesten in provisorisch in elkaar gezette keukens eten klaarmaken, waarbij ze lange werkdagen maakten en slechts twee euro per uur verdienden. Zij sliepen op matrassen naast etenswaren die te drogen lagen. Ook moesten ze veel huur betalen. In het pand, in de buurt van de Haagse Markt, krioelde het van het ongedierte.

Op 10 juni moeten vijf ander verdachten in de zaak zich nog verantwoorden voor de rechtbank.

MechWarrior 4 gratis te downloaden

Voor zover bekend om nostalgische doeleinden en een klein beetje MechWarrior 5 marketing, is MechWarrior 4 onlangs gratis beschikbaar voor iedereen die oude tijden wil herleven of gewoon zin heeft om in een gigantische Mech te wandelen. Ontwikkelaar MekTek heeft ook de multiplayerservers aan de praat gekregen.

Volgens de berichten zou de game inclusief uitbreidingen beschikbaar zijn. MekTek heeft flink in de buidel moeten tasten omdat Microsoft hen aanvankelijk op juridische gronden dwarszat. Dit duurde zo lang dat MekTek geen cent meer te makken had, en stelt daarom donaties zeer op prijs.

Download hier de 1.7GB zware first-person actiegame.

 Mechwarrior4

Valverde nieuwe leider wereldranglijst UCI

Alejandro Valverde is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst van de internationale wielrenunie UCI. De Spanjaard dankt die positie aan de eindzege in de Ronde van Romandië. De renner van Caisse d'Epargne passeerde de Belg Philippe Gilbert die nu tweede staat met een achterstand van 98 punten.

Joaquin Rodriguez bezet plaats drie op 124 punten van zijn landgenoot Valverde. Denis Menchov van de Raboploeg kwam de ranglijst binnen op plaats 32 na zijn derde plaats in het eindklassement van Romandië. Zijn ploeggenoot Robert Gesink blijft met de 37e plaats de beste Nederlander op de mondiale rangschikking.

In het ploegenklassement bouwde Caisse d'Epargne de voorsprong op Katoesja uit naar 120 punten. Rabobank steeg van plaats dertien naar de negende plek.

Fans stromen samen bij stadion FC Twente

Het terrein naast De Grolsch Veste begint maandagmiddag vol te lopen met fans van FC Twente. Om 18.00 uur worden de landskampioenen op parkeerplaats P1 gehuldigd. Volgens de politie is de stemming tot nu toe opperbest.

Bij de huldiging worden tienduizenden voetbalsupporters verwacht. Vooralsnog hebben zich geen grote verkeersproblemen voorgedaan. De politie adviseert fans desalniettemin om per fiets of met het openbaar vervoer naar het stadion in Enschede te komen. Om 16.00 uur begint een programma met film en muziek.

Bolton moet rekening houden met vertrek Cahill

Bolton Wanderers lijkt verdediger Gary Cahill te moeten laten gaan. De 24-jarige speler laat weten erg gelukkig te zijn bij zijn club en weet dat hij daar de kans heeft gekregen om te excelleren, maar vertrekt als er een grote club aanklopt. "Als een club uit de top vier zich meldt bij Bolton, dan ik grijp ik die kans meteen", aldus de Engelsman tegen de Daily Mail.

De verdediger is een onmisbare schakel in de verdediging van Bolton. Hij staat in de belangstelling van Arsenal, Manchester United, Manchester City en Liverpool. Trainer Owen Coyle liet onlangs weten een eventuele transfer niet in de weg te staan. Ook pleitte hij ervoor dat Cahill meegaat naar het WK in Zuid-Afrika.

"Ik zal niet meteen de club verlaten voor zomaar een ander team. Ik heb het hier erg naar mijn zin en de club heeft veel voor mij gedaan. Net als de meeste spelers zal ook ik de kans aangrijpen om me door te ontwikkelen bij een grote club. Ik ben erg ambitieus en een club uit de top vier kan mij bij die ambities helpen", zegt Cahill.

Mogelijke oplossing voor conflict Thailand

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft maandag tijdens een speciale zitting van de senaat gezegd dat hij een 'routekaart' heeft geformuleerd om de politieke crisis in Thailand op te lossen. Wanneer het plan openbaar wordt gemaakt is niet bekend. Abhisit staat onder grote druk om de politieke impasse te doorbreken, nu delen van de Thaise hoofdstad Bangkok al acht weken lang lamgelegd worden door anti-regeringsdemonstranten.

De premier wil ideeën uit alle delen van de samenleving in het plan meenemen. "Om een politieke oplossing te vinden, moeten we naar meningen van alle partijen luisteren en niet alleen naar de mening van één groep", zo zei hij. Tot op heden heeft Abhisit alleen aangeboden om aan het eind van het jaar verkiezingen uit te schrijven. Hij verwierp eisen van de roodhemden die eerder verkiezingen wilden en schortte gesprekken met de demonstranten publiekelijk op.

De leiders van de roodhemden, die hebben gezworen in de straten van Bangkok te blijven bivakkeren totdat hun eisen worden ingewilligd, zeiden maandag dat een oplossing voor het conflict afhankelijk is van verschillende factoren. "Het woord 'routekaart' kan van alles betekenen", zei Weng Tojirakarn, een van de protestleiders. "Betekent het een grondwetswijziging of slechts oplossingen voor de economische problemen en de politieke patstelling? De regering moet al deze problemen aanpakken als zij een routekaart lanceert."

Vicepremier Suthep Thaugsuban zei dat het plan van de regering een politiek compromis kan bieden, maar alleen als de autoriteiten het gevoel hebben dat er geen risico op geweld meer is. "Het principe is dat als het land rustig is, mensen geen partij meer kiezen en klaar zijn om zich te houden aan de regels, zoals in andere democratische landen, de premier waarschijnlijk zal beslissen om het parlement te ontbinden."

Zondag zei Abhisit dat de regering zich voorbereidde op het ontruimen van het zakendistrict van Bangkok. "We geven een duidelijk signaal dat we de mensen genoeg tijd hebben gegeven om weg te gaan. We zijn nu bezig met het afsluiten van het gebied (...) voordat we er binnengaan", aldus de premier. Wanneer de ontruiming precies zal plaatsvinden was onduidelijk.

Pantelic in gesprek met Schalke

Marko Pantelic heeft een gesprek gehad met Schalke 04-trainer Felix Magath. In een hotel in Düsseldorf spraken ze twee uur met elkaar. De zaakwaarnemer van de Servische spits was hier ook bij aanwezig. Dit meldt de Duitse krant Bild.

De 31-jarige aanvaller moet de opvolger worden van de naar alle waarschijnlijkheid vertrekkende spits Kevin Kuranyi. De Duitse spits scoorde dit seizoen achttien keer in 32 competitieduels en lijkt de Königsblauen na vijf seizoen te verlaten. Pantelic kan transfervrij worden overgenomen van Ajax.

Luis Suárez deed maandag nog een oproep aan zijn club. Hij wil dat zijn aanvalspartner bij kan tekenen bij de Amsterdammers. De club uit de hoofdstad wil dit wel, maar wil niet aan de eisen van Serviër voldoen. Pantelic wil een contract voor drie seizoenen met een beter salaris. Ajax wil niet verder gaan dan een verlenging van een jaar en zeker geen hoger salaris.

Aan het begin van het seizoen kwam Pantelic over van Herta BSC. In 114 duels in de Duitse competitie vond hij 45 keer het net. In een eerder stadium contracteerde Schalke 04 al Christoph Metzelder, Erik Jendrisek en Tim Hoogland. Allen komen transfervrij over van hun huidige club.

Marko Pantelic in gesprek met Schalke
Marko Pantelic in gesprek met Schalke (Foto: Novum)

Bus rijdt supermarkt A'dam binnen

Een stadsbus van vervoersmaatschappij GVB is op het Bos en Lommerplein in Amsterdam tegen de voorkant van een supermarkt aangebotst. Daarbij is vermoedelijk ook een fietser aangereden.

Het ongeluk is waarschijnlijk veroorzaakt doordat de chauffeur van lijn 64 onwel is geraakt. Daardoor schoot het voertuig het plein op om tegen een filiaal van Dirk van den Broek tot stilstand te komen. 

Inmiddels zijn meerdere ambulances onderweg naar de plaats van het ongeluk. De ravage is waarschijnlijk enorm.

Zie ook het topic in Nieuws en Achtergronden op het FOK!forum.

Duitser 'trouwt' met kat

Een 39-jarige Duitser is wel heel erg dol op zijn kat. De liefde voor zijn huisdier is zelfs zo groot, dat Uwe Mitzscherlich besloot dat hij met het dier wilde trouwen.

Omdat een huwelijk met een dier niet toegestaan is in Duitsland, besloot de man een actrice in te huren om als ambtenaar van de burgerlijke stand op te treden. Zijn tweelingbroer werd gecharterd als getuige.

De actrice dacht eerst dat het om een grap ging. De wens van Uwe bleek echter serieus te zijn. Omdat de vijftien jaar oude kat Cecilia met haar gezondheid sukkelt en waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft, had de Duitser nog één wens: "Het klinkt krankzinnig, maar ik wil graag met mijn Cecilia trouwen. We knuffelen vaak en ze heeft altijd in mijn bed geslapen. We hebben een hele hechte band, onze harten slaan tegelijk. Het is echt uniek!"

Speciaal voor het 'huwelijk' verschenen bruid en bruidegom op hun paasbest. Cecilia droeg een witte jurk, Uwe had een net pak aan, compleet met hoge hoed. Of het luide 'miauw' van Cecilia ook daadwerkelijk een liefdevol 'ja' betekent, kan alleen de 'bruidegom' weten.

'X-Men'-prequel nog steeds zonder regisseur

Er is nog steeds geen regisseur gevonden voor 'X-Men: First Class'. De afgelopen tijd passeerden een groot aantal namen de revue, maar producent Bryan Singer is er nog altijd niet uit. Dit staat op de website van het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter.

Singer regisseerde de eerste twee 'X-Men'-films, maar zal voor de prequel alleen optreden als producent. Het verhaal van 'X-Men: First Class' speelt zich af ver voor de gebeurtenissen uit de eerste 'X-Men', die in 2000 uitkwam. Hoofdpersonen in de prequel zijn een jonge professor Charles Xavier en een jonge Magneto. De populaire X-Man Wolverine zal niet aan bod komen.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Singer ook 'X-Men: First Class' ging regisseren, maar hij moest afhaken vanwege een te volle agenda. Afgelopen week verscheen het bericht dat 'Kick-Ass'-regisseur Matthew Vaughn de regie op zich zou nemen, maar dit bleek onjuist. Singer gaat de komende tijd met verschillende regisseurs om de tafel zitten.

'X-Men'-prequel nog steeds zonder regisseur
'X-Men'-prequel nog steeds zonder regisseur (Foto: Novum)

Japans golftalent pakt wereldrecord

De 18-jarige Japanner Ryo Ishikawa is er als eerste golfer ter wereld in geslaagd om tijdens een proftoernooi een ronde van 58 slagen neer te zetten. Het talent deed dit gisteren in de slotronde van The Crowns, een toernooi op de Japanse Golf Tour. Hij won het toernooi in de stad Togo met vijf slagen voorsprong op de concurrentie.

De Nagoya-golfbaan is een par-70 en Ishikawa liet in zijn ronde twaalf birdies noteren en geen enkele bogey. "Hier heb ik altijd van gedroomd. Dat me dit nu al lukt, dat had ik totaal niet verwacht," zei de Japanner. Hij evenaarde het record van zijn landgenoot Shigeki Maruyama die in de kwalificaties voor de US Open van 2000 op de Woodmont Country Club in Rockville al een ronde van 58 neerzette.

In toernooien stond het record op naam van de Japanner Masahiro Kuramoto en de Amerikanen Al Geiberger, Chip Beck en David Duval die allen 59 slagen nodig hadden.

'Bezuinigingen bedreigen rechtspraak'

De bezuinigingen die het kabinet voor de rechtspraak in petto heeft, hebben onaanvaardbare gevolgen. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak maandag in een reactie op de plannen van het ministerie van Justitie.

Een van de voorstellen is om de kosten van gerechtelijke procedures op particulieren te verhalen door het zogenoemde griffierecht te verhogen. Het aanspannen van een civiele zaak wordt dan volgens de raad zeven keer zo duur. Daarnaast zouden de tarieven voor een zaak tegen de overheid twintig keer zo hoog worden. Alleen rijkere mensen kunnen het zich dan nog veroorloven om hun recht te halen, aldus de raad.

Ook zou het hierdoor voor bedrijven verleidelijk worden om bestelde en betaalde goederen niet te leveren omdat ze weten dat de consument toch geen geld heeft om een zaak aan te spannen. Legaal ondernemen zou hierdoor worden ontmoedigd.

Ook zou de overheid meer moeten doen om duidelijk te maken dat de rechtspraak de derde staatsmacht is, bijvoorbeeld door de positie van de Raad van de rechtspraak in de Grondwet te verankeren.

Eerder uitte de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK kritiek op de plannen. Voor mensen met schulden zou het nog moeilijker worden hun schulden af te lossen als ze ook nog eens de kosten voor de rechtszaken die tegen hen zijn aangespannen moeten vergoeden.

'Beloning voor tips over naasten Bakijev'

De Kirgizische interim-regering heeft maandag een beloning uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van voortvluchtige verwanten en naaste medewerkers van de verdreven president Koermanbek Bakijev. Het gaat om een twaalftal personen die worden gezocht omdat zij 'zware misdrijven' hebben gepleegd, zo werd gezegd.

Onder de gezochten zijn een van Bakijevs zonen en drie van zijn broers. Ook ex-premier Daniyar Oesenov staat op het lijstje.

Degenen die met een gouden tip komen worden beloningen van omgerekend tussen de vijftienduizend en 75.000 euro in het vooruitzicht gesteld, een vermogen in een land waar het gemiddelde maandsalaris 98 euro bedraagt.

Bakijev vluchtte op 7 april weg uit de Kirgizische hoodstad Bisjkek nadat veiligheidstroepen het vuur op betogers hadden geopend en er minstens 85 doden waren gevallen. Eerst probeerde hij nog steun te mobiliseren in het zuiden van Kirgizië, maar uiteindelijk besloot hij de wijk te nemen. Eerst week hij uit naar Kazachstan; vervolgens dook hij op in Wit-Rusland. Hij verblijft in Minsk, op uitnodiging van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Ondertussen is Bakijev door de interim-autoriteiten in zijn land aangeklaagd wegens het organiseren van massamoord. Verder is hij aangeklaagd wegens misbruik van zijn ambt en is zijn onschendbaarheid als president ingetrokken.

Hells Angels hoeven clubhuis nog niet af te breken

De Hells Angels hoeven hun clubhuis en twee loodsen aan de H.J.E. Wenckebachweg nog niet af te breken. De gemeente had de motorclub hiertoe bevolen, maar de Amsterdamse rechtbank oordeelde anders.

Voor het clubhuis en de twee loodsen was nooit een vergunning afgegeven. De gemeente wil op het terrein van de Hells Angels, nabij de Bijlmerbajes, woningen bouwen en dus moest de club wijken. De rechter bepaalde echter dat het afbreken van de gebouwen vooralsnog niet aan de orde is omdat het nieuwe bestemmingsplan nog niet definitief is vastgesteld. Ook moet er duidelijkheid komen over de toezeggingen die de gemeente in 2002 en 2003 mogelijk gedaan heeft over de bouw van een nieuw clubhuis.

In een vonnis uit 1997 werd de gemeente bovendien verplicht om de Hells Angels een opstalrecht te geven voor een deel van het terrein. De kortgedingrechter wil daarnaast ook dat er eerst duidelijkheid komt over een andere, nog lopende, rechterlijke procedure over een geweigerde vergunning voor het clubgebouw. Totdat die duidelijkheid er is, moet de gemeente het clubhuis en de loodsen laten staan.

Eind jaren zeventig kreeg de motorclub een gebied van 590 vierkante meter bij de gemeente in bruikleen voor een clubhuis. Dat terrein werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Inmiddels bedraagt het terrein 4400 vierkante meter.

Moeder krijgt ouderlijk gezag Katja Leendertz

De moeder van Katja Leendertz, die door haar vader werd ontvoerd naar de Verenigde Staten, krijgt het ouderlijk gezag toegewezen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De moeder heeft Katja jarenlang verzorgd en opgevoed, motiveert de rechtbank de beslissing. In die tijd waren er geen aanwijzingen dat het niet goed met haar ging.

Gezamenlijk gezag met de vader is volgens de rechtbank onmogelijk, omdat de ouders niet meer met elkaar communiceren en in talloze juridische procedures zijn verwikkeld. Ook is sprake van een zeer diep wantrouwen tussen de ouders. De vader nam de toen 7-jarige Katja in mei vorig jaar van een schoolplein in Ede mee naar de VS, zonder overleg met de moeder.

De vader en Katja bevinden zich nog in de VS. Een Amerikaanse rechter bepaalde op 3 maart dat het kind terugmoet naar Nederland. De vader is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

De beslissing over een omgangsregeling is door de rechtbank in Arnhem aangehouden. De rechtbank wil eerst advies van de Raad voor de Kinderbescherming over de 'wenselijkheid en mogelijkheid' van een omgangsregeling tussen de vader en Katja. De moeder is geen voorstander van een omgangsregeling.

Irak begint met hertelling stemmen

Medewerkers van de nationale kiescommissie van Irak zijn maandag begonnen met een controversiële hertelling van de ongeveer 2,5 miljoen stemmen die in Bagdad zijn uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen van 7 maart. De hertelling was aangevraagd door premier Nouri al-Maliki, die op een haar na de verkiezingen verloor. De handmatige hertelling, die volgens de kiescommissie mogelijk twee weken in beslag neemt, betekent meer vertraging in een toch al langdurig verkiezingsproces.

De coalitie van Al-Maliki diende bovendien nog een klacht in, die voor nog meer vertraging kan zorgen. De coalitie klaagde dat de commissie de hertelling niet op de juiste wijze uitvoert door de handtekeningen van stemmers op de stembiljetten niet te controleren.

Sinds de verkiezingen worstelen de politieke partijen in Irak met de uitslagen. De coalitie van Al-Maliki kreeg twee zetels minder dan het rivaliserende blok van de sjiitische ex-premier Ayad Allawi. Omdat geen van beide blokken een absolute meerderheid wist te behalen, zijn ze gedwongen tot intensieve onderhandelingen om genoeg steun in het parlement te krijgen om een regering te kunnen vormen.

Al-Maliki wilde een hertelling van de stemmen in vijf provincies, waar volgens hem sprake is geweest van fraude en andere onregelmatigheden. Alleen een hertelling in de provincie Bagdad, goed voor een vijfde van de in totaal 325 parlementszetels, werd toegewezen. Allawi's flinterdunne voorsprong van twee zetels kan door de hertelling omslaan in een achterstand.

De Verenigde Naties, de Amerikaanse ambassade en de Arabische Liga en Iraakse regeringsfunctionarissen hebben verklaard dat de verkiezingen vrij waren van systematische fraude.

Als de hertelling de uitslag van de verkiezingen beïnvloedt, bestaat het gevaar dat de ooit dominante soennitische minderheid in Irak woedend zal reageren. De soennieten hebben toch al weinig op met de door sjiieten geleide regeringen die na de val van Saddam Hussein volgden en denken nu dat Al-Maliki de verkiezingen alsnog door fraude probeert te winnen.

Zelfs als de verkiezingsuitslag door de hertelling niet in het voordeel van Al-Maliki uitpakt, kan hij nog wel profiteren van wat een door sjiieten geleide commissie heeft besloten. Deze commissie, die de verkiezingskandidaten doorlicht, wil dat een aantal kandidaten van Allawi's blok wordt gediskwalificeerd en dat de stemmen die ze hebben gekregen nietig worden verklaard. De commissie wacht nog op een beslissing van het hof van beroep over de diskwalificatie van negen soennitische kandidaten die banden zouden hebben met Saddams Baath-partij.

De roep om hertellingen en andere vertragingen van het verkiezingsproces hebben er toe geleid dat er, bijna twee maanden na de verkiezingen, nog altijd geen nieuwe regering is. De vrees bestaat dat door de politieke verwarring het geweld in het land zal toenemen.

Bezorger Chinees beschoten met buks

Een bezorger van een Chinees restaurant in het Limburgse Hoensbroek die een bestelling wilde afleveren, is beschoten met een windbuks. Dat meldt de politie maandag.

De bezorger stapte op het Gebrookerplein uit zijn auto om de bestelling af te leveren, toen hij door iets werd geraakt. Later bleek dit een kogeltje uit een windbuks te zijn. Op het adres waar hij moest zijn werd niet opengedaan, waarna hij nog een rondje over het plein reed. Op dat moment werd zijn auto onder vuur genomen.

De politie onderzoekt de zaak.

Orie geeft twijfelaars signaal

Jac Orie heeft Annette Gerritsen en Marianne Timmer een deadline gegeven voor het tekenen van de contracten. De twee schaatster twijfelen nog over het tekenen van het document, maar Orie wil morgen duidelijkheid hebben.

Control heeft de ietwat afgeroomde contracten op de bus gedaan en hoopt deze morgen terug te krijgen, ondertekend en wel.  Orie verwacht alle contracten morgen terug te krijgen. "Er is een harde limiet en die is morgen. Er lopen er nog twee te draaien en daar moet een einde aan komen."

"Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor schaatsers die een maand later instappen, niet voor hun prestaties en ik kan het ook niet maken richting de anderen die straks wel hebben getekend," aldus Orie. "Als ze mee willen moeten ze morgen tekenen. En niet na een maand aankomen en dan toch terugwillen. Dacht het effe niet. Ik respecteer het allemaal, maar wij moeten verder."

Volgens Ron Mulder, zaakwaarnemer van Gerritsen, is er vanavond een gesprek met de stichting waar de ploeg onder valt. "Ik zou dit geen draaien noemen," aldus Mulder. "Ik vraag nu al twee weken om een afspraak om over het het conceptcontract te spreken en pas nu is het gelukt. Morgen tekenen anders niet? Dat zie ik vanavond dan wel."

De Control-ploeg heeft voor komend jaar een flink minder budget, namelijk 1,8 miljoen. Simon Kuipers verliet de ploeg eerder al voor de ploeg van TVM.

Rus naar hoofdtoernooi in Estoril

Tennisster Arantxa Rus is in Estoril doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. De Nederlandse klopte in de laatste kwalificatieronde voor het WTA-toernooi in Portugal Jarmila Groth met 7-5 en 7-5.

In het toernooi zal Rus het op moeten nemen tegen de Russische Anastasia Rodionova, haar landgenote Ekatarina Makarova, de als zesde geplaatste Slowaakse Magdalena Rybarikova, de Spaanse Arantxa Parra Santonja of de Portugese wildcard-speelster Maria João Koehler. Later vandaag is de loting.

[Autosport] Nederlanders op de baan

Vanaf deze maand gaat FOK!sport voor alle autosportliefhebbers de Nederlanders volgen. Eens per maand zal er een overzicht verschijnen waarin we de meest in het oog springende landgenoten belichten.

Echt groot nieuws was er deze winter niet van de Nederlandse coureurs. Zo wist Robert Doornbos geen stoeltje in de IRL te bemachtigen, ging de A1GP failliet en is Ho Pin Tung helaas 'maar' testrijder bij het Formule 1-team van Renault.

Goed nieuws was er vanuit huize Coronel, waar Tom de nieuwste Seat tot zijn beschikking kreeg in de WTCC. Renger van der Zande zal in de nieuwe klasse GP3 uitkomen.

 Hieronder volgt een overzicht van de coureurs en de teams waarvoor zij rijden:

Naam Klasse Team
Albers, Christijan Le Mans Series Team Kolles
Bleekemolen, Jeroen Porshe Super Cup Al Faisal Lechner Racing
  ALMS Black Swan Racing
Buurman, Yelmer SuperLeague Formula AC Milan
Coronel, Tim Dakar Team Prodakar
Coronel, Tom WTCC Seat
  Le Mans Series Spyker
Doornbos, Robert Super League Formula SC Corinthians
Drift, Chris van der Super League Formula Olympiacos
Ende, Ricardo van der Dutch GT4 BMW
Garde, Giedo van der GP2 Barwa Addax
Hezemans, Mike GT1Phoenix Corvette
Huisman, Duncan Dutch GT4 BMW
Huisman, Patrick Porshe Super Cup Synergy Racing
Kox, Peter FIA GT Lamborghini
Lagen, Jaap van Porshe Super Cup Team Bleekemolen
Lammers, Jan Dakar GINAF Rally Power
Lof, Shirley van der Onbekend  
Maassen, Xavier Le Mans Luc Alphand Adventures
  FIA GTMAD CROC Racing Corvette
Meijer, Paul GT4 Aston Martin
Melker, Nigel GP3 RSC Mucke
Snoeks, Kelvin Formule 2
Strous, Junior Indy Lights HVM
Tung, Ho Pin Testrijder Formule 1 Renault
  GP2 DAMS
Verschuur, Frans Dakar Equipe Verschuur Autosport
Verschuur, Mike Diverse raceklasses  
Verschuur, Sheila Renault Clio Cup Racing Team Koninklijke Landmacht
Verstappen, Max Karting: KF3 CRG
Vries, Nyck de Karting: Super KF Chiesa Corse Zanardi
Waldschmidt, Henki Formule Nippon Toyota Young Drivers Program
Zande, Renger van der GP3RSC Mucke
Zwart, Paulien Onbekend  

Veendam speelt twee benefietwedstrijden

BV Veendam gaat binnenkort twee benefietwedstrijden spelen. De noodlijdende club staat op de rand van een faillissement en dreigt hierdoor uit het betaalde voetbal verdwijnen. Het geld dat de twee duels opbrengt moet de schulden wat draaglijker maken. Dit meldt een woordvoerder van de club.

Vrijdag speelt Veendam zijn eerste wedstrijd tegen een regioteam. Een week later nemen de Veendammers het op tegen FC Emmen. Rondom de wedstrijden worden diverse activiteiten georganiseerd. Er komen eet- en drinkgelegenheden te staan en ook treden artiesten op die hebben meegewerkt aan de cd voor Veendam. De spelers en het bestuur houden er vertrouwen in en de selectie was vanmorgen dan ook op het trainingsveld te vinden.

Middenvelder Michael de Leeuw kan de laatste strohalm worden voor de club. De speler staat in de belangstelling van De Graafschap en Sheffield United. Ook FC Groningen behoort tot de mogelijk nieuwe werkgevers van de 23-jarige middenvelder. De vraagprijs voor de speler is nog niet bekend.

Hondenhok in politieauto biedt vandaal dekking

Een jeugdige vandaal heeft zaterdagavond in Uden uit angst voor een politiehond in het hok van de hond in een politieauto bescherming gezocht. De jongen was zo bang dat er agenten aan te pas moesten komen voordat hij weer naar buiten durfde. Dat meldt de politie.

Bij de politie was een melding binnengekomen van een groep jongeren die op het Mondriaanplein ruiten vernielden. Toen de politie het plein op kwam rijden, gingen zij er in twee groepen vandoor. Zes van hen konden na een korte achtervolging worden aangehouden. Vier anderen liepen in de armen van een politiehondengeleider. Zij werden gesommeerd naast de dienstauto te blijven staan, maar drie van hen kropen spontaan in de auto. De vierde verschool zich in het hok.

De jongens van 12 tot 15 jaar uit Cuijk werden meegenomen naar het bureau. Tegen een 13-jarige werd proces-verbaal opgemaakt wegens vernielingen.

Nederlandse drugsbende in Spanje opgerold

De Spaanse politie heeft vijf Nederlanders opgepakt die ervan verdacht worden Nederlandse xtc te ruilen tegen cocaïne en hasj in Spanje. De drugs uit Nederland werden vooral naar horecagelegenheden in Barcelona en op Ibiza vervoerd. Zo'n 53 kilo coke, twee kilo xtc en achtduizend euro werden in beslag genomen. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE.

Een 34-jarige Nederlander wordt ervan verdacht de bende, met het hoofdkwartier in Barcelona, te hebben geleid. De aanhoudingen werden in Malaga en Barcelona verricht. Ook een Bulgaar en een Spanjaard zijn gearresteerd. De drugs werden vooral met huurauto's en soms met taxi's vervoerd.

De cocaïne werd in samenwerking met de Franse politie in Parijs in beslaggenomen. De xtc werd in Spanje geconfisqueerd.

Alonso: "Ferrari nog steeds titelfavoriet"

Fernando Alonso blijft zijn Ferrari, ondanks de sterke Red Bulls en de opmars van McLaren, zien als de titelfavoriet in de Formule 1 dit jaar. "We doen niet voor onze lol mee."

Ferrari begon het seizoen goed met een dubbelzege in Bahrein, maar nu Red Bull de betrouwbaarheid op orde lijkt te hebben en McLaren profiteerde van de problemen bij de Italianen. In de kwalificatie is Red Bull dit jaar de beste met vier polepositions. Daarachter komen de andere teams, iets wat volgens Alonso geen probleem hoeft te zijn. "We kennen de snelheid van de Red Bulls, maar in de race doen wij niet voor ze onder en kunnen we onze achterstand weer goedmaken," zei de Spanjaard tegen Corriere della Sera.

"Natuurlijk, McLaren heeft bewezen dat het een auto goed kan ontwikkelen tijdens een seizoen en dat zal dit keer niet anders zijn, maar Ferrari doet ook niet voor spek en bonen mee. Al met al beschouw ik Ferrari nog steeds als favoriet voor het WK."

Alonso zei dat rijden voor Ferrari anders is dan hij bij het tekenen van zijn contract had ingeschat. "Het is beter dan ik me had voorgesteld. Ik dacht dat ik voor het sterkste team zou komen te rijden, maar het is meer dan dat: Ferrari is een passie, een filosofie, zelfs een manier van leven. Ook ik ben daardoor bevangen."

Ruiz meest efficiënte schutter Eredivisie

Niet Blaise N'Kufo, maar Bryan Ruiz sloot gisteren het seizoen af als topschutter van FC Twente. De international van Costa Rica groeide bovendien uit tot de meest efficiënte speler van de Eredivisie.

Ruiz scoorde 24 keer uit 63 doelpogingen. Dat betekent 2,63 pogingen per treffer. Luis Suárez van Ajax, de topscorer van de eredivisie, maakte 35 doelpunten uit 228 pogingen. Dat is een moyenne van 6,51. In alle competities maakte Ruiz dit seizoen 29 doelpunten voor FC Twente. Alleen Dick van Dijk maakte ooit in een jaar meer treffers voor de club uit Enschede, 33.

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 2/5/2010

In de Rabo Hoofdklasse werd gisteren en gehockeyd door de dames en heren en de heren speelden ook afgelopen vrijdag nog een ronde. Hieronder vind je de uitslagen, topscorers, stand en het komende programma.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse, dames

De dames speelden afgelopen weekend play-offwedstrijden voor het landskampioenschap.

De duels voor de play-offs bij de dames tussen de Rabo Hoofdklasse en Overgangsklasse 2009-2010 voor ronde 1 worden gespeeld op zondag 16 mei en woensdag 19 mei, met een eventuele beslissingswedstrijd op zaterdag 22 mei. Ronde 2 zal gespeeld worden op zaterdag 29 mei en zondag 30 mei met een eventuele beslissingswedstrijd op zaterdag 5 juni.



Uitslagen Rabo Hoofdklasse, heren

Uitslagen 30 april

Oranje-Zwart - Den Bosch 3-3 (2-2)
6' Joost van de Vijfeijken 0-1
12' Mink van der Weerden 1-1 (sb)
15' Mink van der Weerden 2-1 (sc)
30' Mark Gleghorne 2-2 (sb)
44' Mink van der Weerden 3-2 (sc)
65' Bas Campbell 3-3

Bloemendaal - Laren 1-2 (0-2)
9' Roderik Huber 0-1
33' Luke Doerner 0-2 (sc)
48' Teun de Nooijer 1-2 (sc)

SCHC - Kampong 1-4 (0-3)
15' Melchior Looijen 0-1 (sc)
23' Quirijn Caspers 0-2 (sc)
26' Melchior Looijen 0-3 (sc)
68' Bruno van den Bosch 0-4 (sc)
69' Jaap Bouwens 1-4

Tilburg - Rotterdam 1-1 (0-0)
62' Bas van Zundert 1-0
66' Phillip Burrows 1-1 (sc)

Pinoké - Amsterdam 4-4 (2-2)
15' Desmond Abbott 1-0
19' Robert Tigges 1-1
20' Tjeerd Steller 2-1
22' Taeke Taekema 2-2 (sc)
55' Taeke Taekema 2-3 (sc)
57' Valentin Verga 2-4
64' Desmond Abbott 3-4
69' Song Yi 4-4 (sc)

Hurley - HGC 3-3 (1-3)
15' Ashley Jackson 0-1 (sc)
24' Ashley Jackson 0-2
26' Timmo Kranstauber 0-3
29' Steven Ebbers 1-3
52' Emile Stol 2-3
69' Janiek Braaksma 3-3 (sc)

Uitslagen 2 mei

Oranje-Zwart - Amsterdam 3-1 (0-0)
45' Robert Hammond 1-0 (sc)
50' Lucas Judge 2-0
54' Taeke Taekema 2-1 (sc)
68' David Alegre 3-1

Bloemendaal - Tilburg 3-1 (1-1)
13' Hans Stolte 0-1
35' Olmer Meijer 1-1 (sc)
42' Olmer Meijer 2-1 (sc)
44' Jamie Dwyer 3-1

SCHC - Den Bosch 5-3 (5-1)
4' Roderick Weusthof 1-0 (sc)
6' Rogier Hofman 2-0
15' Roderick Weusthof 3-0
20' Robbert Kemperman 3-1
28' Pedro Ibarra 4-1 (sc)
30' Lucas Rey 5-1 (sc)
37' Mark Gleghorne 5-2 (sc)
67' Mark Gleghorne 5-3 (sc)

Pinoké - Rotterdam 4-4 (1-3)
3' Jeroen Hertzberger 0-1
9' Jeroen Hertzberger 0-2 (sc)
18' Simon Child 0-3 (sc)
24' Desmond Abbott 1-3
41' Phillip Burrows 1-4
49' Balder Bomans 2-4 (sc)
53' Song Yi 3-4 (sc)
57' Song Yi 4-4 (sc)

Kampong - HGC 5-5 (3-0)
5' Constantijn Jonker 1-0
25' Ben Collier 2-0 (sc)
27' Melchior Looijen 3-0 (sc)
55' Bruno van den Bosch 4-0
59' Ashley Jackson 4-1 (sc)
62' Philip Engelkens 5-1
63' Barry Middleton 5-2
65' Ken Pereira 5-3 (sc)
68' Barry Middleton 5-4
70' Eric-Jan Iding 5-5

Hurley - Laren 2-3 (0-2)
9' Luke Doerner 0-1 (sb)
15' Roderik Huber 0-2
50' Martijn Havenga 0-3
54' Janiek Braaksma 1-3 (sc)
59' Mark Caspanni 2-3


Topscorers heren

Pos. Naam Club Goals
1 Ashley Jackson HGC 26
2 Mink van der Weerden Oranje-Zwart 24
3 Melchior Looijen Kampong 21
4 Mark Gleghorne Den Bosch 18
= Roderick Weusthof SCHC 18
6 Jeroen Hertzberger Rotterdam 15
= Luke Doerner Laren 15
8 Teun de Nooijer Bloemendaal 14
= Wouter Hermkens Tilburg 14
10 Janiek Braaksma Hurley 13
= Taeke Taekema Amsterdam 13


Stand heren

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1 HGC 19 12 6 1 65 42 42
2 Bloemendaal 19 12 3 4 55 39 39
3 Laren 19 11 2 6 55 47 35
4 Oranje-Zwart 19 10 3 6 58 41 33
5 Amsterdam 19 9 4 6 45 40 31
6 Kampong 19 8 5 6 63 53 29
7 Rotterdam 19 7 7 5 55 44 28
8 Den Bosch 19 5 5 9 45 53 20
9 Pinoké 19 5 5 9 48 58 20
10 Tilburg 19 4 4 11 32 50 16
11 Hurley 19 2 5 12 30 56 11
12 SCHC 19 1 7 11 33 61 10

 



Programma week 18

Dames

Datum Thuisclub Uitclub
Woensdag 05 mei Den Bosch Kampong


Programma week 18

Heren

Datum Thuisclub Uitclub
Zondag 09 mei Tilburg Pinoké
Zondag 09 mei Amsterdam Bloemendaal
Zondag 09 mei HGC SCHC
Zondag 09 mei Rotterdam Kampong
Zondag 09 mei Den Bosch Hurley
Zondag 09 mei Laren Oranje-Zwart

'Vaker allochtonenstop in amateurvoetbal'

Om de balans tussen autochtone en allochtone spelers gelijk te trekken worden allochtonen de laatste maanden steeds vaker op een wachtlijst gezet bij de amateurvoetbalverenigingen. Dit meldt het Mulier Instituut maandag op de site van De Gelderlander.

Een voorbeeld hiervan is de Nijmeegse amateurclub Quick 1888. Zij melden op hun site dat de nieuwe jeugdteams voor zeker de helft uit autochtone spelers moeten bestaan. De club vreest anders voor het voortbestaan.

Bestuurslid van Quick 1888 John Peters zegt vandaag in de Volkskrant "Het evenwicht is zoek. We willen van het allochtonenimago af. De club moet een normale afspiegeling van de maatschappij worden."

Het Mulier Instituut doet sociaal-wetenschappelijk onderzoek binnen de sport. Volgens dit instituut hebben diverse clubs in Den Haag een paar jaar terug eenzelfde maatregel ingevoerd.

Ondanks dat een vereniging zelf mag bepalen wie er wel en niet lid wordt, is de gemeente Nijmegen niet blij met de maatregel van Quick 1888. Het gemeentebestuur gaat de dialoog zoeken met de club. "Dit middel spreekt ons niet aan, maar we vinden vast een andere oplossing", aldus GroenLinks-wethouder Floris Tas.

Spelers kunnen strijden voor WK Pokémon

The Pokémon Company heeft onthuld dat Pokémon-fans dit jaar kunnen strijden voor de wereldbeker tijdens de 2010 Pokémon Video Game Championships. De finales zullen plaatsvinden op het tropische eiland Hawaii.

Door de populariteit van het vorig jaar georganiseerde toernooi heeft The Pokémon Company besloten om het wereldkampioenschap groter op te zetten. Kwalificaties worden op diverse locaties in Europa gehouden. Daarnaast mogen legendarische Pokémon voor het eerst gebruikt worden. Deze Pokémon zijn de meest krachtige en zeldzame Pokémon binnen het Pokémon-universum.

Er wordt gestreden om Pokémon-prijzen, en om de eer. Bovendien ontvangt elke deelnemer een zeldzame Pokémon genaamd Shiny Eevee. Om mee te doen, dienen spelers in het bezit te zijn van een Europese versie van Pokémon HeartGold of Pokémon SoulSilver.

De Europese kwalificaties voor de 2010 Pokémon Video Game Championships starten op 29 mei in het Engelse Birmingham, gevolgd door Keulen (Duitsland, 5 juni), Lyon (Frankrijk, 12 juni) en Madrid (Spanje, 19 juni).

Spelers kunnen strijden voor WK Pokémon
Spelers kunnen strijden voor WK Pokémon (Foto: Novum)

Overeenkomst tussen politici en baby's?

Allebei grote schijters, alleen kan ik het van de laatste veel beter hebben. Die kleine krummels moeten nog leren hoe ze hun anaalspiertje moeten beheersen, en na de verversing verdwijnt de putlucht algauw weer. In ons Parlement blijft die schijtlucht al maanden hangen. Iedereen lijkt eraan gewend te raken. Als het moeilijk wordt moet zowat iedereen een pampertje om. En daar snap ik echt geen hout van. We zitten in een lastige periode en iedere partij moet kiezertjes zien te winnen, maar waarom moet je de problemen dan de toekomst in schuiven of bagatelliseren?

FC Twente krijgt erepenning

FC Twente krijgt voorafgaand aan de huldiging van de spelers en technische staf de erepenning van de gemeente Enschede. De onderscheiding wordt uitgereikt aan aanvoerder Blaise N'Kufo. De burgemeester en wethouders, de fractievoorzitters en de overige Twentse burgemeesters ontvangen daarna de voltallige ploeg van coach Steve McClaren op het gemeentehuis.

De Tukkers werden gisteren voor het eerst in hun bestaan kampioen van Nederland. De laatste paar jaar deed de club steeds meer van zich spreken en speelde onder meer Europees voetbal. Hiermee heeft de club de gemeente een grote dienst bewezen, reden om de penning uit te reiken.

De successen hebben ertoe bijgedragen dat veel promotie werd gemaakt voor de regio Twente en Enschede. De club is eveneens met 'Scoren in de wijk' actief op het gebied van maatschappelijk ondernemen. De Enschede-penning wordt uitgereikt wegens uitzonderlijke en meerjarige verrichtingen die speciale uitstraling geven aan de stad en bijdragen aan het imago.

Gisteren werd al massaal feestgevierd in Enschede. De officiële huldiging vindt vandaag om 18.00 uur plaats bij de Grolsch Veste. Daar worden tienduizenden fans verwacht. Om 16.00 uur begint op een parkeerterrein naast het stadion een programma met film en muziek.

Erepenning voor landskampioen FC Twente © Novum/AP

Uitslagen Rabo Hoofdklasse: play-offs dames

Dit weekend werden in de Rabo Hoofdklasse wedstrijden gehockeyd in de play-offs door de dames. De heren speelden nog gewoon competitiewedstrijden. Hier vind je de uitslagen van de play-offwedstrijden, de heren staan in een apart bericht.

De dames van Den Bosch zijn na twee play-offwedstrijden zeker van een plaats in de finale van de Rabo Hoofdklasse. Den Bosch versloeg in eigen huis Kampong met 2-0. Zaterdag won de verliezend finalist van vorig seizoen met 1-0 van de Utrechtse ploeg.

In Den Bosch begon de thuisploeg voortvarend aan de tweede aflevering van de halve finale. Vera Vorstenbosch opende al in de vierde minuut de score voor de Brabantsen. Net als zaterdag mocht Kampong lang blijven hopen op een goed resultaat. Pas in de slotfase gooide Maartje Paumen, natuurlijk via een strafcorner, de wedstrijd in het slot door de tweede Bossche treffer te maken.

Laren won zondag met 4-1 van Amsterdam. Een dag eerder was Amsterdam met 3-0 de sterkste. Het derde duel aanstaande woensdag zal de doorslag moeten geven. Laren kwam in eigen huis compleet anders voor de dag dan in de eerste ontmoeting tegen Amsterdam. Twee treffers van topscorer Kim Lammers in het eerste kwartier leverden de ploeg van Alexander Cox een riante voorsprong op. In de tweede helft tilden Robey de Jong en Carlijn Welten de score zelfs naar 4-0. Twee minuten voor tijd maakte Fieke Holman de Amsterdamse eretreffer.

Laren en Amsterdam gaan woensdag om 20.30 uur in het Gooi op herhaling. De winnaar van het derde duel neemt het zondag in het eerste finaleduel op tegen Den Bosch, dat geen doordeweekse verplichtingen heeft. Voor Kampong zit het play-off-avontuur er na twee wedstrijden op.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse, dames play-offs

Kampong - Den Bosch 0-1 (0-0)
40' Maartje Paumen 0-1 (sc)

Amsterdam - Laren 3-0 (1-0)
6' Fieke Holman 1-0 (sc)
43' Kelly Jonker 2-0
66' Kitty van Male 3-0 (sc)

Den Bosch - Kampong 2-0 (1-0)
4' Vera Vorstenbosch 1-0
67' Maartje Paumen 2-0 (sc)

Laren - Amsterdam 4-1 (2-0)
7' Kim Lammers 1-0
13' Kim Lammers 2-0
54' Robey de Jong 3-0
64' Carlijn Welten 4-0
68' Fieke Holman 4-1 (sc)


De duels voor de play-offs bij de dames tussen de Rabo Hoofdklasse en Overgangsklasse 2009-2010 voor ronde 1 worden gespeeld op zondag 16 mei en woensdag 19 mei, met een eventuele beslissingswedstrijd op zaterdag 22 mei. Ronde 2 zal gespeeld worden op zaterdag 29 mei en zondag 30 mei met een eventuele beslissingswedstrijd op zaterdag 5 juni.

Wolfsburg: "Deze week nieuwe coach"

VfL Wolfsburg wil deze week een nieuwe coach voor het komende seizoen presenteren. De Bundesliga-club zit zonder hoofdtrainer sinds Armin Veh bij die Wölfe op straat werd gezet.

Eén van de namen die nadrukkelijk bij Wolfsburg worden genoemd is die van Twente-coach Steve McClaren. De Brit werd gisteren met FC Twente kampioen in de Eredivisie en zou daarom de ideale kandidaat voor de Duitse ploeg zijn. Zelf zegt hij nog niet nagedacht te hebben over zijn toekomst. Ook Wolfsburg-manager Dieter Hoeness gaat niet op de geruchten in. "We hebben nooit op namen gereageerd en dat zullen we nu ook niet doen."

Van Oostveen opvolger Kesler

De Raad van Toezicht van de KNVB heeft Bert van Oostveen per 1 september benoemd tot voorzitter van het bestuur betaald voetbal. Henk Kesler, de huidige voorzitter, treedt op die datum terug.

Als verantwoordelijke voor bedrijfsvoering maakt Van Oostveen al deel uit van het bestuur. Het is nog onbekend of en wie zijn taken zal overnemen.

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Benk Korthals, zegt alle vertrouwen te hebben in Van Oostveen. "Bert werkt al jaren naar ons volle tevredenheid bij de KNVB. Zijn visie spreekt ons erg aan."

Boek: A World in HDR

Het dynamisch bereik van een mens is erg groot en nog niet ingehaald door technologie. Hierdoor is onze perceptie van de beelden die we zien scherp, kleurrijk en dynamisch. Het dynamisch bereik van technologische hulpmiddelen ligt een stuk lager en verklaart onder andere waarom beelden nooit zo realistisch overkomen op bijvoorbeeld een LCD-scherm, een fototoestel of een fotoprintje zelf. Goede foto's geven een redelijk beeld van de echte situatie, maar door dat beelden schaduwen als bijna zwart te zien zijn en overbelichte delen als wit verliest een foto veel informatie die je wel met je ogen waarneemt.

A
 World 
in HDR

Löw: "Geen Kuranyi op WK"

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft Kevin Kuranyi niet geselecteerd voor het WK voetbal dat volgende maand in Zuid-Afrika gehouden zal worden. De rest van de Duitse selectie zal komende donderdag bekend worden gemaakt.

Kuranyi maakte sinds oktober 2008 niet meer deel uit van het Duitse nationale elftal. De spits van Schalke 04 verliet destijds zonder toestemming van Löw tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Rusland het station. De bondscoach zegt dat het incident geen rol heeft gespeeld bij zijn beslissing om Kuranyi niet op te roepen voor Die Mannschaft.

CDA-prominent wil niet met PVV in zee

CDA-prominent Hannie van Leeuwen vindt dat haar partij duidelijk moet aangeven niet met de PVV te willen regeren. In het radioprogramma Helden van Toen sprak het lid van het partijbestuur zich zaterdag uit tegen een coalitie met de partij van Geert Wilders. Huidig partijleider Jan Peter Balkenende houdt vol geen enkele partij te willen uitsluiten.

"Voor mij geen Geert Wilders", zei Van Leeuwen stellig. Ze laakt het democratisch gehalte van de PVV en trekt de vergelijking met de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. "Een partij waar maar één man het voor het zeggen had, dat vind ik zo verschrikkelijk, dat moet voldoende reden zijn om te zeggen: dat niet."

De inmiddels 84-jarige Hannie van Leeuwen zat tussen 1966 en 1978 in de Tweede Kamer en was van 1995 tot 2007 Eerste Kamerlid. In de Tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet.

ChristenUnie boos over 'snuifbuisjes'

Verslavingszorginstelling Iriszorg verstrekt sinds februari eenmalige 'snuifbuisjes' om verslaafden cocaïne, heroïne of speed te laten snuiven. Zo wil de instelling, met vestigingen in Gelderland, Overijssel en Flevoland, ervoor zorgen dat infectieziekten bij gebruikers worden voorkomen. De ChristenUnie in Gelderland heeft hierover vragen gesteld aan de provincie. Volgens de partij wordt er een verkeerd signaal afgegeven.

Gebruikers lopen door buisjes te delen kans infectieziekten op te lopen. Dit kan gebeuren als een buisje zover in de neus wordt gestoken dat het neusslijmvlies wordt geraakt. Door de snuifbuisjes, die eenmalig gebruikt worden, hoopt Iriszorg dit te voorkomen. De buisjes worden verspreid onder cliënten, maar zijn ook beschikbaar bij spreekuren waar mensen hun drugs kunnen laten testen.

Statenlid Dick Ebbers van de ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. De snuifbuisjes worden volgens hem met veel publiciteit gepromoot in een folder waarin gesproken wordt van veilig snuiven. Dit kan volgens Ebbers niet omdat de drugs 'zelf niet veilig zijn en voor de gebruiker en de samenleving als geheel'. De partij vindt dat verslavingszorg in eerste instantie gericht moet zijn op terugdringing. De partij is er niet over te spreken dat 'symptoombestrijding' uit gemeenschapsgeld wordt betaald.

Iriszorg kon maandag niet direct reageren.

Prijswinnaars FOK!sport

FOK! mocht vijf dvd's weggeven van Oranje op het WK. Het enige wat je hiervoor hoefde te doen was de volgende vraag te beantwoorden: In 1974 verloor Oranje de finale van het WK. Tegen welk land was dat en wat was de eindstand? Het antwoord was natuurlijk tegen Duitsland en we verloren met 2-1.

De winnaars van de dvd zijn

qltel
riesvandam
rick_kuiper
Dutchsporter
Dum


Gefeliciteerd!

We gaven ook kaarten weg voor Superleague Formula in juli op het circuit van Zolder. Het antwoord op de vraag op welk circuit dit seizoen het Superleague Formula-seizoen begon was natuurlijk Silverstone.

De eerste drie winnaars die met een vriend, vriendin of iemand anders erbij zijn in Zolder zijn:

Alfisti
Cansu
08gnot
.

Gefeliciteerd! De kaarten worden eind juni, begin juli naar jullie verstuurd. Niet gewonnen? Ook deze week maak je weer kansen op kaarten.

Dader aanslagen Mumbai schuldig

Een Indiase rechtbank heeft de enige overlevende dader van de aanslagen in Mumbai in november 2008 schuldig verklaard aan moord en het voeren van oorlog tegen India. De aanklagers hebben de doodstraf geëist tegen de 22-jarige Pakistaan Ajmal Amir Kasab. De strafmaat wordt in de komende dagen bekendgemaakt.

Tijdens de aanslagen van eind november 2008 in het financiële centrum van India vonden meer dan 160 mensen de dood, onder wie negen terroristen. Onder meer twee luxehotels met veel westerse gasten en een joods centrum waren het doelwit. Waarschijnlijk waren de aanslagen voorbereid door een radicaalislamitische groepering in Pakistan.

Obama: regering doet wat zij kan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag geprobeerd de vissers en overige bewoners van de Amerikaanse Golfkust een hart onder de riem te steken. Obama was in het zuidoosten van de staat Louisiana en maakte een vlucht boven het moerasland en de rivierdelta die bedreigd worden door de olievlek in de Golf van Mexico. De olie is afkomstig uit de boorput van het gezonken booreiland Deepwater Horizon en stroomt nog altijd onverminderd in zee.

"Uw overheid zal doen wat nodig is, zo lang als het nodig is om deze crisis te stoppen", aldus Obama. "We hebben te maken met een enorme en mogelijk ongeëvenaarde milieuramp."

De lekkende olie is niet alleen een bedreiging voor de natuur, maar ook voor de visserij, die Obama 'de hartslag van het economische leven in de regio' noemde. "We gaan doen wat in onze macht ligt om onze natuurlijke bronnen te beschermen, om degenen die schade hebben geleden daarvoor te vergoeden, om te herbouwen wat beschadigd is en om deze regio te helpen het vol te houden, zoals zij al zo vaak heeft gedaan", aldus Obama.

Een ander mogelijk gevaar dat voortkomt uit de olievlek is politiek van aard. In 2005 beging de toenmalige president George Bush de blunder veel te traag te reageren op de ramp die veroorzaakt werd door orkaan Katrina. Hij wekte de indruk een president te zijn die ver af stond van het leed. Zijn presidentschap is hier nooit van hersteld.

De vraag is hoe de bevolking reageert op de handelwijze van de regering-Obama. De regering zegt de zaken vanaf het prille begin nauwlettend te hebben gevolgd en, toen een nieuw lek ontdekt was en er veel meer olie bleek te lekken, meteen stappen te hebben ondernomen om de getroffen regio te helpen.

Bejaarde rijdt 65 km/u op linkerbaan A44

De politie heeft zondagochtend bij Wassenaar een bejaarde aan de kant gezet die met 65 kilometer per uur over de linkerbaan van de A44 kwakkelde. Op het stuk waar hij het verkeer belemmerde, mag 120 worden gereden.

Toen agenten vroegen wat hem bezielde, vertelde de 78-jarige Amsterdammer volgens de politie dat hij op weg was naar Duindigt en 'geen haast' had. De agenten hebben hem uitgelegd wat de risico's zijn als het achteropkomende verkeer met dubbele snelheid aan komt denderen. Hierop mocht de onthaaste man zijn weg vervolgen.

Ferrari voert aerodynamische test uit

Het Formule 1-team van Ferrari heeft afgelopen weekend op het circuit Vairano een nieuwe achtervleugel getest. Ondanks het geldende testverbod in de Formule 1 mocht Giancarlo Fisichella toch met de F10 in actie komen omdat het een aerodynamische test bedroeg, waarvan er vier per jaar uitgevoerd mogen worden.

De Italiaan maakte bij zijn test gebruik van een gloednieuw chassis met daarop de aerodynamische delen gemonteerd die ook tijdens de eerste vrije trainingen in Spanje zullen worden gebruikt. Zo testte Ferrari verder met de F-duct en waren er enkele andere aanpassingen te zien zoals de zijspiegels die vanaf de komende Grand Prix weer verplicht vast moeten zitten aan de cockpit. Na de eerste twee oefensessies op het circuit van Barcelona zal Ferrari bekijken welke updates de rest van het weekend op de auto zullen blijven zitten.

Partner dementiepatiënt vaker depressief

Partners van demente mensen hebben vier keer meer kans om depressief te worden dan mensen met een gezonde partner. Volgens onderzoekers van Nivel en het VU medisch centrum veroorzaakt de zorg voor een demente partner veel gezondheidsproblemen, voornamelijk van psychische aard.

De onderzoekers registreerden zes jaar lang de medische gegevens van 218 partners van patiënten met dementie. Voor iedere deelnemer aan het onderzoek zochten ze voor de controlegroep twee partners van mensen zonder dementie uit dezelfde praktijk.

Uit eerder onderzoek van Nivel en Alzheimer Nederland was al gebleken dat veel mantelzorgers van dementiepatiënten ernstig overbelast zijn. Het nieuwe onderzoek onderstreept volgens Nivel de noodzaak om de verzorgers van demente mensen extra in de gaten te houden. Als de mantelzorgers wegvallen is de partner met de ziekte van Alzheimer aangewezen op professionele zorg.

Johnny Depp redt vriend van straatrover

Johnny Depp heeft een vriend gered van een overvaller. De man bedreigde Stephen Jones, de leadzanger van de Britse band Babybird en compagnon van Johnny Depp, met een gebroken glazen fles.

De 46-jarige acteur verliet samen met Jones een opnamestudio in Los Angeles, waar Depp een gitaarsolo had opgenomen voor een nieuw nummer van Babybird. Een vriend van het stel stond ernaast toen het gebeurde. "Het was een beangstigend moment. Johnny keek hem recht in zijn ogen en zei dat hij op moest hoepelen", vertelde de vriend tegen het Britse tabloid The Sun.

De verbaasde rover leek onder de indruk te zijn van de 'Pirates of the Caribbean'-acteur. "Hij keek naar Johnny en zei: 'ik steel niet van Captain Jack', waarop hij vertrok", zegt de vriend. Kapitein Jack Sparrow is het personage dat Depp speelt in de 'Pirates of the Caribbean'-films.

Depp is behalve dapper ook goedhartig. "Johnny gaf hem wat geld en vertelde hem dat hij zijn leven op orde moest krijgen", aldus de getuige.

'Ophoepelen' (foto:  Novum)

Vorm rekent op deelname aan WK

Michel Vorm rekent erop dat hij bij het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika tweede doelman is bij het Nederlands elftal. Mocht dat ook gebeuren, dan mist hij de geboorte van zijn eerste kind. Zijn vrouw is op 24 juni uitgerekend van een zoon.

"Nee, ik kom niet terug voor de bevalling. Dat moet dan maar gebeuren bij het volgende kind. Er wordt niet elk jaar een WK gehouden," aldus Vorm.

Bondscoach Bert van Marwijk maakt vandaag de selectie bekend, waarmee hij 10 mei de eerste stage start in Hoenderloo. Vorm ontbreekt omdat hij met FC Utrecht de play-offs moet spelen. "Ik moet zorgen fit te blijven. Op 19 mei begint de voorbereiding op hoogte in Oostenrijk. Dat is belangrijk; daar moet ik bij zijn."

Verbod op straatmuzikanten in Utrecht

Voor de één is het een leuke onderbreking van een wandeling door het centrum, de ander vindt dat het verboden moet worden. Straatmuzikanten. Voor de mensen uit de laatste groep heeft de gemeente Utrecht goed nieuws; er komt een verbod op straatmuzikanten.

Het verbod is ingesteld naar aanleiding van het groeiende aantal klachten over de muzikale mensen. "We kregen steeds vaker klachten over muzikanten die amper spelen, maar wel geld vragen. Dat lijkt meer op georganiseerd bedelen", zegt de woordvoerder van de gemeente.

Volgens de gemeente zou het gaan om tientallen, vooral Oost-Europese, mensen. Zij zouden zelfs met elkaar op de vuist gaan voor de beste speelplekjes.

Hoewel er een verbod gaat gelden in de gemeente, kunnen maximaal tien muzikanten per kwartaal een ontheffing krijgen. Alle andere mogen geen noot meer spelen.

Lange file door kettingbotsing A4

Een kettingbotsing op de A4 heeft maandagochtend voor een fikse file gezorgd. De vertraging tussen Hoogmade en Hoofddorp bedroeg rond 10.00 uur ruim een uur, meldt de VerkeersInformatieDienst. Zeker een persoon raakte bekneld door het ongeluk, waar meerdere auto's bij betrokken waren.

Tussen het knooppunt Burgerveen en Hoofddorp waren drie rijstroken afgesloten. Deze zijn inmiddels weer opengesteld. De file was op z'n hoogtepunt vijftien kilometer lang. Rond 10.45 uur stond er nog acht kilometer. Het verkeer richting Amsterdam werd geadviseerd om te rijden.

Havisten zakken vaker in grote stad

Havo-scholieren uit de vier grote steden halen minder vaak hun eindexamen dan elders in Nederland. Vooral in Rotterdam ligt het slagingspercentage onder het landelijk gemiddelde.

Ook in Den Haag, Utrecht en Amsterdam doen havisten het iets minder goed dan elders. Zeeland en Limburg hadden daarentegen de hoogste aandelen geslaagden, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddeld behalen in Nederland negen op de tien havo-leerlingen in een keer het diploma, aldus het CBS maandag. Deze maand gaan ongeveer 80.000 havo- en vwo-leerlingen op voor hun eindexamen.

Giller van een video

Koninginnedag was weer oersaai en vervelend. Gelukkig niet gruwelijk dit keer. We hebben wat audio geript. Knip- en plakwerk gedaan, en dus een filmpje gemaakt. Klik  om deze giller van een video te zien op YouTube. Laat even in een reactie weten wat je ervan vond! En we roepen bij deze iedereen op eenzelfde soort filmpjes/video's te gaan maken! Met dank aan JaWoord voor de submit.

Aldus de submitter

Nederlander drinkt een glas alcohol per dag

Nederlanders drinken gemiddeld een glas alcohol per dag. Dat is inclusief de geheelonthouders. De gemiddelde consumptie van alle Nederlanders boven de 12 jaar die wel eens drinken is 1,3 glas per dag, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannen drinken vaker dan vrouwen: 86 procent van de mannen drinkt wel eens, tegenover 74 procent van de vrouwen. Mannen drinken gemiddeld 1,6 glas per dag, vrouwen 0,9.

Veertig procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar drinkt wel eens alcohol. Acht procent van de 12- tot 14-jarigen drinkt wel eens, onder kinderen tussen de 14 en 16 jaar is dit percentage 37 procent. Om alcohol te mogen kopen moet je 16 jaar zijn.

Mannen tussen de 18 en 25 drinken het meest: 94 procent van hen drinkt wel eens, gemiddeld 1,8 glazen per dag. Dertig procent van deze groep wordt geclassificeerd als zware drinker en drinkt minstens een dag in de week zes of meer glazen.

'Woekerpolisakkoord Delta Lloyd wankelt'

Het akkoord dat Delta Lloyd sloot met Stichting Woekerpolis Claim (WPC) wankelt. Volgens de stichting heeft de verzekeraar nog steeds geen afspraken gemaakt over de verdere uitwerking van de deal. Stichting WPC heeft Delta Lloyd een ultimatum gesteld.

De twee partijen sloten in september 2008 een regeling waarbij klanten die een woekerpolis hadden afgesloten gecompenseerd zouden worden. Delta Lloyd was de eerste verzekeraar die een akkoord sloot. Hoe dat precies zou gebeuren moest later worden uitgewerkt. Dit is tot op heden nog niet het geval.

De stichting laat weten genoeg te hebben van het getreuzel van Delta Lloyd en eist dat er voor 15 juni concrete afspraken gemaakt zijn.

Vier jaar geleden ontstond ophef over woekerpolissen. Na onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten bleken er veel verborgen kosten rondom de polissen in rekening te worden gebracht. Delta Lloyd gaf toe dat er een gebrek aan transparantie is geweest over de hoogte van de kosten.

[Giro] Caisse d'Epargne met Arroyo en Bruseghin

Het team van Caisse d'Epargne verschijnt aankomend weekend met de Italiaan Marzio Bruseghin en de Spanjaard David Arroyo als speerpunten aan de start van de Ronde van Italië in Amsterdam.

Daarnaast selecteerde de Spaanse wielerploeg de Colombiaan Rigoberto Urán, de Spanjaarden Xabier Zandio, Alberto Losada en Pablo Lastras, de Wit-Rus Vasil Kiriyenka, de Fransman Arnold Jeanesson en Andrey Amador uit Costa Rica.

45 Gigapixel

En dat is volgens de makers van deze foto de grootste foto ooit. Als onderwerp dit keer eens geen grote Amerikaanse stad maar Dubai. Volgens de makers was de apparatuur na drie foto´s maken in de bakkende zon zowat te heet om aan te raken, en daar kan ik me iets bij voorstellen...

Oh jah, laden via je mobieltje of je 56k6 modem kan wat lang duren, geen goed idee dus...

Doden door noodweer in VS

Noodweer in de Amerikaanse staten Mississippi en Tennessee heeft in het weekend aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Zware onweersbuien gingen gepaard met tornado's en overstromingen.

Volgens gouverneur Phil Bredesen van Tennessee kan pas over enkele dagen, wanneer het water is gezakt, worden bekeken hoe groot de materiële schade is. In Tennessee, waar elf doden vielen, worden ook nog drie mensen vermist.

Filedruk lager dan vorig jaar

De filedruk nam de eerste drie maanden van dit jaar toe, maar in april werd de daling alweer ingezet. Vergeleken met vorig jaar is de filedruk, de lengte van de file keer de duur van de file, nog altijd een stuk lager, zei een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst op Radio 1.

Dat de filedruk daalt, is volgens hem niet alleen maar positief. Het zou namelijk betekenen dat van economisch herstel nog maar weinig sprake is. Door het strenge winterweer in de eerste maanden had de filedruk eigenlijk veel hoger moeten zijn.

Door de recessie daalde de filedruk vorig jaar voor het eerst sinds hij in 2005 wordt bijgehouden.

Gouden trio trekpleister tijdens Hemubo Trophy

Annelize Naudé, Orla Noom en Margriet Huisman zijn van 21 t/m 23 mei 2010 de grootste trekpleisters tijdens de Hemubo Squash Trophy 2010 in Almere. Het internationale proftoernooi voor vrouwen maakt deel uit van de Women's International Squash Players Association (WISPA) World Tour en telt daardoor mee voor de wereldranglijst.

Het Nederlandse drietal was onderdeel van het succesvolle Nederlandse damesteam dat afgelopen weekend historie schreef in het Franse Aix en Provence. Samen met kopvrouw Vanessa Atkinson veroverde het trio zaterdag voor het eerst in de geschiedenis de Europese titel voor landenteams door in de finale gastland Frankrijk met 2-1 te verslaan. Een dag eerder hadden de Oranjedames ook al voor een enorme stunt gezorgd door titelverdediger Engeland uit te schakelen. De Engelse dames hadden alle voorgaande edities van de Europese titelstrijd winnend weten af te sluiten. De laatste zeven keer klopten ze Nederland in de finale.

De 24-jarige Noom en de negen jaar oudere Naudé hebben tijdens de Hemubo Squash Trophy 2010 een beschermde status. De Hoofddorpse (Noom) is als derde geplaatst, de Amsterdamse (Naudé) is de nummer vier van de plaatsingslijst. Ook Milou van der Heijden is rechtstreeks toegelaten tot het WISPA Tour 4 kampioenschap. De 25-jarige Huisman, die een thuiswedstrijd speelt op de banen van Squash Almere, moet zich via de kwalificaties zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Het deelnemersveld in Almere wordt aangevoerd door Aisling Blake uit Ierland en Lauren Siddall uit Engeland.

Aan de Hemubo Squash Trophy 2010 doen twintig speelsters mee uit acht landen. Het speelschema zal in de week voorafgaand aan het evenement bekend gemaakt worden.

Hi-Def, 2D-Castlevania voor XBLA met multiplayer?

Eerder meldde Fok!Games al dat Konami een trademark had aangevraagd voor ‘Harmony of Despair’. Doordat deze titel nogal in de sfeer van de voorgaande 2D-Castlevania-titels was ging men ervan uit dat er een nieuwe Castlevania aan zat te komen. Dit vermoeden lijkt nu zo goed als bevestigd. 'Harmony of Despair' gaat Xbox Live's arcadetitel worden met een multiplayer voor zes personen.

‘Harmony of Despair’ gaat op dezelfde manier verder als zijn voorgangers. Dus denk aan Metroid-achtige spelwereld, met een grote map en geheime kamers en gigantische eindbazen. Deze nieuwe game heeft echter iets nieuws, het lijkt erop dat je met zes man tegelijk het duivelsgebroed van Dracula aan gort gaat meppen. Of de game ook alleen te spelen is of alleen in multiplayer is nog niet duidelijk, maar de speelbare karakters zijn al wel bekend gemaakt:
• Soma Cruz (Aira of Sorrow and Dawn of Sorrow),
• Alucard (Symphony of the Night en Dawn of Sorrow),
• Jonathan Morris (Portrait of Ruin),
• Charlotte Aulin (Portrait of Ruin),
• en Shanoa (Order of Ecclesia).

Als het een beetje goed uitgewerkt wordt zal dit een geweldige game worden, maar als je de kwaliteit van de voorgaande 2D-Castlevania-games als uitgangspunt neemt kan het eigenlijk niet mis gaan! 

[NBA] Atlanta ten koste van Milwaukee door

Voor Milwaukee Bucks, de ploeg met de Nederlander Dan Gadzuric, zit het seizoen erop. Milwaukee verloor de zevende en laatste wedstrijd in de kwartfinales van de play-offs in de Eastern Conference met 95-74 van Atlanta Hawks. Gadzuric speelde twee minuten mee waarin hij niet tot scoren kwam.

In de Western Conference won Los Angeles Lakers de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs. Utah Jazz werd met 104-99 verslagen. De Lakers stonden lange tijd op voorsprong, maar verspeelde die in het vierde kwart. Kobe Bryant loodste zijn ploeg met een reeks punten in de laatste minuten alsnog langs Utah.

Starcraft 2 beta verkrijgbaar voor de Mac

De beta van Starcraft II voor Europa wordt volgens een laatste Twitter Q&A, georganiseerd door Blizzard Entertainment, vandaag verwacht voor de Mac. Eindelijk kunnen Mac-gebruikers ook zien hoe het spel speelt.

"We mikken op maandag om de Europese versie van de StarCraft II Mac beta in het Engels, Duits en Frans uit te brengen", wordt als antwoord gegeven door een Blizzardmedewerker op de vraag wanneer Europa de client kan gebruiken. Donderdag is de client voor Azië en Amerika al live gegaan, waarom Europa moet wachten is niet bekend gemaakt. Het uiteindelijke spel moet ergens deze zomer uitkomen.

Mac client
Nu dus ook voor Europa.

RKC Waalwijk haalt Braber

Na Ard van Peppen (Excelsior) en Sander Duits (FC Omniworld) heeft RKC Waalwijk met Robert Braber haar derde versterking voor het nieuwe seizoen aangetrokken. Braber is een multifunctionele aanvaller die de afgelopen jaargang uitkwam voor het Duitse FC Ingolstadt. In Waalwijk tekent de geboren Rotterdammer, onder voorbehoud van een geslaagde medische keuring, een contract tot de zomer van 2013.

Mohammed Allach, directeur voetbalzaken van RKC, is verheugd met het aantrekken van Braber: "Robert is een sterke allround aanvaller met kwaliteiten die schaars zijn in de top van de Jupiler League. Zowel in de spits als kort hierachter komt hij goed tot zijn recht. Hij is daarnaast een jongen met persoonlijkheid en past daarmee perfect bij deze club."

TV-actrice Wagner (ATWT) overleden

De Amerikaanse actrice Helen Wagner is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar agent maandag bekend, meldden Amerikaanse media. Wagner is bekend om haar rol als matriarch Nancy Hughes in de soap As the World Turns. Ze speelde die rol al meer dan vijftig jaar, een bijzonder record in de soapwereld. Dat leidde zelfs tot een vermelding in het Guinness Book of World Records.

As the World Turns begon in april 1956. Wagner sprak de eerste woorden van de serie: 'Goedemorgen, lieverd. Wat wil je voor je ontbijt?' Door de jaren heen was Wagner veel te zien. Ze overleefde alle scheidingen, huwelijken, geboortes en begrafenissen en het andere drama dat de personages in de soap over zich uitgestort kregen. De laatste jaren speelde Wagner een minder grote rol, onder meer vanwege haar leeftijd.

Zelf was ze het daar niet mee eens. Wagner vond Nancy Hughes te interessant om haar alleen te laten verschijnen op feestjes. As the World Turns, in Nederland te zien op RTL4, stopt overigens in september.

[NHL Playoffs] Sharks op 2-0 voorsprong

De San Jose Sharks hebben zichzelf een goede dienst bewezen door ook de tweede wedstrijd in de playoffserie tegen de Detroit Red Wings te winnen. In een enerverende wedstrijd werd het 4-3 in het voordeel van de thuisploeg. Man van de wedstrijd was wederom Joe Pavelski met twee goals en een assist.

De Sharks domineerden het begin van de wedstrijd, maar kwamen wel op achterstand bij een uitbraak van Pavel Datsyuk. Hij kon alleen op goalie Evgeni Nabokov af en scoorde met een knap schot over de schouder van de Sharks-goalie. Erg lang duurde de voorsprong niet, want Joe Pavelski maakte met een hard afstandsschot gelijk in de powerplay. Anderhalve minuut later maakte Ryane Clowe er 2-1 van met een backhand schot. Pavelski gaf de pass. Toch gingen de teams rusten met een gelijke stand doordat Tomas Holmstrom van dichtbij de 2-2 scoorde.

De tweede periode golfde het spel een stuk meer op en neer, waarbij opviel dat de Red Wings de puck wat langer in de aanvalszone wisten te houden. Dit resulteerde in de 3-2 van verdediger Nicklas Lidstrom die van grote afstand wist te scoren met een schot dat op de paal leek te zijn maar in de replay toch over de doellijn bleek te zijn gegaan.

In de derde periode werden de Sharks weer wat sterker, en in de powerplay wist Joe Pavelski zijn tweede treffer van de avond te maken, wederom met een hard afstandsschot tussen de verdedigers door. Vervolgens maakte uitgerekend Joe Thornton, die vaak wordt bekritiseerd om zijn matige spel in de playoffs, de winnende treffer na twaalf minuten spelen. De assists op de laatste twee treffers kwamen van Dany Heatley, die daarmee op acht assists komt in de playoffs. Opmerkelijk, want Heatley is juist aangetrokken voor het maken van goals, iets wat hij in het reguliere seizoen veelvuldig liet zien met 39 treffers.

Red Wings-coach Mike Babcock wist wel waar de nederlaag aan lag: "We speelden tien keer shorthanded, op die manier win je geen wedstrijden. We zullen gedisciplineerder moeten spelen en minder straffen moeten pakken, maar ook beter moeten penalty-killen." Sharks-coach Todd McLellan, die twee jaar geleden nog assistent was van Babcock bij de Red Wings had nog wat complimenten over voor Thornton. "Ik denk dat we niet hoeven te twijfelen aan het zelfvertrouwen van Jumbo. Als je hem puur beoordeelt op goals en assists valt hij wellicht wat tegen, maar hij doet meer dan dat. Hij moet goed zijn in de faceoff-cirkel en spelen tegen een goede speler als Pavel Datsyuk. Bovendien moet hij penalties killen en de puck zo min mogelijk weggeven. Al met al geen makkelijke taak, maar hij heeft het grotendeels goed gedaan."

Pachter voorspelt een Xbox 360 Slim

Pachter heeft zijn glazen bol weer tevoorschijn gehaald. Als antwoord op een vraag of er een Slim-variant bestaat van de Xbox 360, zegt hij: "Ik denk dat er een 360 Slim komt, hoewel ik niet denk dat ze het zo zullen noemen, aangezien de PlayStation 3 ook al een Slim heeft met die naam".

De console zal volgens Pachter waarschijnlijk een andere grafische kaart en processor hebben, zodat Microsoft zo rond de twintig à dertig dollar op elke console kan besparen. Hij verwacht dat deze Xbox dan gebundeld wordt met Natal en een 250GB schijf, zodat de bundelprijs laag kan uitvallen. Hij verwacht dat de prijs zo rond de 299 dollar zal zijn. Of Microsoft op deze manier Natal aantrekkelijk wil maken voor nieuwe Xbox 360 spelers moeten we nog zien, Natal komt pas eind dit jaar uit.

Xbox 360 Slim mockup

Curator verkoopt leningen DSB niet

De curatoren van DSB Bank gaan de leningenportefeuille zelf afwikkelen. Het lukt niet de portefeuille voor een gunstige prijs aan een andere bank te verkopen, schrijft het Nederlands Dagblad maandag.

De curatoren richten daarom zelf een beheersmaatschappij op voor de 150 duizend leningen en hypotheken. Het afhandelen van het faillissement gaat daardoor langer duren, maar de schuldeisers krijgen nu meer geld als de portefeuille midden in de crisis voor een slechte prijs zou worden verkocht.

Dat veel DSB-klanten zijn verleid tot een lening die ze eigenlijk niet kunnen betalen, helpt ook niet echt bij het verkopen van de portefeuille.

Door het opzetten van de beheersmaatschappij kunnen zeker tweehonderd van de 415 werknemers op het hoofdkantoor van DSB in Wognum tot volgend voorjaar blijven werken.

Curator Rutger Schimmelpenninck verwacht dat de eerste, kleine schuld in het tweede kwartaal van volgend jaar wordt afbetaald. In de krant zegt hij dat het nog zeker tien jaar gaat duren voordat het DSB-dossier kan worden gesloten.

Burgerdoden bermbom Afghanistan

Zeker acht burgers zijn zondag in Afghanistan om het leven gekomen, doordat het busje waarin zij zaten op een bermbom reed. Onder de doden zijn twee kinderen. Tevens raakten veertien mensen gewond.

Dat maakte de Afghaanse politie maandag bekend. De ontploffing had plaats in de oostelijke provincie Paktia. De groep burgers was op weg naar Zurmat. De aanslag is niet opgeëist, maar over het algemeen zijn de Taliban verantwoordelijk voor dit soort explosies. De bermbommen worden door de militanten gemaakt van kunstmest, benzine en metaal. Niet alleen burgers, maar ook militairen zijn geregeld het slachtoffer van dit soort explosies.

Aanslag woning Belgische minister

De Belgische politie heeft een man opgepakt, die in de nacht van zondag op maandag zou hebben geprobeerd met zijn auto het huis van aftredend minister van Defensie Pieter de Crem binnen te rijden.

Dat maakte justitie bekend. De man, die door de politie wordt verhoord, ramde zijn auto rond 04.30 uur tegen de garagedeur van de woning van de minister in Aalten. Hij heeft waarschijnlijk met hoge snelheid gereden, want de garage ligt ongeveer 10 meter voorbij het hek dat rond de woning staat.

Niemand raakte gewond door het incident. Het is nog onduidelijk waarom de man zijn wagen tegen het huis van de minister heeft geramd.

[NHL Playoffs] Canadiens op gelijke hoogte

De Montreal Canadiens hebben de stand in de best of seven-serie tegen de Pittsburgh Penguins op 1-1 gebracht door uit met 3-1 te winnen. De Penguins waren vrijwel de gehele wedstrijd sterker maar stuitten keer op keer op de wederom uitblinkende Jaroslav Halak. Halak stopte 38 van de 39 schoten op doel.

De Penguins kwamen al na ruim vier minuten op voorsprong via een backhand schot Matt Cooke, maar gingen met een gelijke stand rusten doordat Brian Gionta gelijk maakte uit een knappe pass van Scott Gomez. Michael Cammalleri bracht de Canadiens in de tweede periode in de powerplay op voorsprong, ondanks dat de Canadiens in de hele periode slechts drie schoten op doel hadden tegenover achttien van de Penguins.

In de rest van de wedstrijd domineerden de Penguins mede dankzij drie powerplay-situaties redelijk vlak achter elkaar, maar de penalty kill van de Canadiens was dit keer een stuk beter in vorm dan in de vorige wedstrijd, en dat zonder verdediger Andrei Markov die geblesseerd is. Door een slechte pass van Penguins-sterspeler Sidney Crosby kwamen de Canadiens vervolgens op 3-1 met nog drie minuten te spelen. Tomas Plekanec onderschepte de pass en legde in de uitbraak af op Cammalleri die niet faalde.

Perez weet niet waar toekomst ligt

Kenneth Perez speelde in het verleden voor AZ, Ajax en PSV, maar werd nog nooit landskampioen. Zondag was het wél prijs voor de Deense middenvelder. De 35-jarige Perez werd kampioen met FC Twente. Een mooi moment om te stoppen? Perez weet het nog niet.

"Dit is ontzettend knap", vertelt een geëmotioneerde Perez op het veld in gesprek met Goal.com. "We hebben het hele seizoen een ongelofelijke wil getoond. Dat zag je vandaag ook weer terug in deze wedstrijd. We speelden ze vanaf de eerste minuut van de mat. En dat in een wedstrijd waar zoveel druk op staat. Als we met de rust vijf of zes keer scoren is dat niet eens geflatteerd."

Perez kende veel teleurstellingen in zijn loopbaan. Bij FC Twente heeft hij zondag zijn grootste succes behaald. Met zijn 35-jarige leeftijd zit hij in de herfst van zijn carrière. Of hij ook volgend seizoen nog op het hoogste niveau speelt laat hij in het midden. "Ik ga nu eerst met vakantie. Dan ga ik nadenken over wat ik wil. Ik ben nu 35 en moet gaan luisteren naar mijn gevoel."

"Of de kans aanwezig is dat ik mijn laatste wedstrijd voor Twente heb gespeeld? Ja, die is aanwezig. Maar de kans is ook aanwezig dat dit niet mijn laatste was. Ik heb nog met niemand gesproken. Dat gaan we waarschijnlijk pas later doen. Ik ben niet belangrijk, maar de club. We moeten kijken wat voor de club het belangrijkste is. Niemand neemt de beslissing voor mij. Dat doen alleen ik en mijn vrouw samen. Afsluiten met een kampioenschap is mooi, maar de Champions League is ook mooi"
, besluit Perez.

McClaren: "Denk nog niet over toekomst"

Of trainer Steve McClaren volgend seizoen nog trainer is bij FC Twente blijft voorlopig nog even de vraag. Gisteren werd de Britse coach er naar gevraagd en antwoordde: "Ik praat nu niet over mijn toekomst, het is nu tijd voor feest. Over een paar dagen laat ik mijn gedachten over de toekomst gaan."

Ook op een simpele vraag of hij de FC Twente-supporters kon beloven dat hij zijn tot medio 2011 lopende contract uit gaat dienen, wilde McClaren niet beantwoorden. "Een uur na de kampioenswedstrijd praat ik niet over volgend seizoen." De Engelsman staat in de belangstelling van onder andere VfL Wolfsburg.

Ook voorzitter Joop Munsterman kon zijn fans niet geruststellen. "Na het vertrek van Fred Rutten en Erik ten Hag, die ook vastlagen, durf ik noot meer te zeggen dat een trainer met een doorlopend contract niet toch zal vertrekken." De Tukker zei aan de telefoon bij Studio Voetbal: "Dat verhaal van VfL Wolsfburg en McClaren lijkt me een beetje onzin."

 

Het geduld van Sparta is bijna op

Er is een tweede update op de God of War teasersite te zien.  Bij deze update is er tijdens het onweer een schim van een soldaat te zien, waarschijnlijk een Spartaan. De URL is openbaar gemaakt aan spelers die God of War 3 Platinum Trophy hebben gehaald. 

Op de website zelfs is ook nog een cirkel in de rechterbovenhoek te zien, deze is nu voor driekwart vol. De cirkel wordt per update met een kwart gevuld. Dit suggereert dat de volgende update een volledige meter moet zijn en dat er dan eindelijk onthuld wordt wat deze site nu eigenlijk te betekenen heeft. Het zou DLC kunnen zijn, maar een nieuw deel in de franchise is ook niet uitgesloten.

Het symbool zelf is de "V". Als je dat omdraait wordt het de Griekse letter lamba, wat staat voor "Lacedaemon", dat is hoe de oude Grieken Sparta noemden. Genoeg redenen dus om te denken dat we nog meer van het oude Griekenland gaan zien, maar wanneer de laatste update komt is even afwachten. Volgens sommige mensen is de meter gekoppeld aan de hoeveelheid mensen die het spel platinum hebben gehaald, dus als je dat nog niet hebt: even doorspelen, hoe minder lang we hoeven te wachten!

Spartaan in de onweer

Advocaat dreigt met rechtszaak tegen Belgische bond

Dick Advocaat hoopt op een nette manier een akkoord te bereiken met de Belgische voetbalbond over de afkoopsom van zijn contract. Lukt dat niet, dan stapt de coach naar de rechter.

Advocaat kan een tweejarig contract gaan tekenen bij Rusland. Hij moet met de Belgische bond echter eerst nog overeenstemming bereiken over het bedrag waarmee hij de Rode Duivels schadeloos kan stellen. "Ik wil daar netjes over praten met de heren van de bond", zegt Advocaat in het AD.

"Maar als we er echt niet uitkomen, zal ik het via de rechter doen"
, gaat de coach verder. Het contract met Rusland gaat sowieso ondertekend worden. "Ook als ik er met de Belgen nog niet uit ben."

Dick Advocaat was gedurende de tweede seizoenshelft trainer van AZ. Bij die club nam hij zondag geëmotioneerd afscheid. Advocaat zou verder gaan als bondscoach van België, maar hij kiest nu voor een avontuur met Rusland.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag maar weer eens over de juiste strafmaat.

Het is mij sowieso een raadsel, waarom ze mogen worden verkocht. Laserpennen. Je kunt ze misbruiken om mensen mee te verblinden, en zelfs hun oogweefsel blijvend te beschadigen. Zaterdag werd een politiehelikopter boven Amsterdam-West met zo’n ding beschenen. De piloot had wel verblind kunnen raken, en daardoor met z’n toestel neer kunnen storten.

De daders, leeftijd rond de 20 jaar, zijn gearresteerd. Ze hebben een proces-verbaal gekregen wegens het “hinderen van politiewerk”.

Een belangrijk middel tegen straatcriminaliteit is een stevig strafrechtelijk optreden. Een slappe aanklacht als “hinderen van politiewerk” maakt op dit soort daders geen enkele indruk:

Celtic aast op Ronald Koeman

Celtic wil Ronald Koeman aantrekken als trainer. Dit meldt De Telegraaf.

Celtic heeft Koeman gepolst of hij interesse heeft in het trainersschap. "Het is een optie waar ik heel serieus over nadenk. Maar er is links en rechts wat meer belangstelling. Namen kan ik niet noemen, maar het betreft allemaal buitenlandse clubs. Binnen een week hoop ik te bepalen waar ik naartoe ga," aldus Koeman.

Leipheimer wint Ronde van Gila

Levi Leipheimer heeft de Ronde van Gila op zijn naam geschreven. De Amerikaan verdedigde in de slotetappe naar Pinos Altos met succes een voorsprong van 59 seconden op Tom Danielson.

De slotetappe werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Darren Lill. Leipheimer kwam als de nummer tien over de meet en dat was genoeg voor de eindoverwinning. Teamgenoot Lance Armstrong, die veel werk voor Leipheimer verzette, eindigde als zeventiende.

De Bakker stijgt weer plaats op wereldranglijst

Thiemo de Bakker is op de nieuwste editie van de wereldranglijst een plek gestegen. De Nederlander, die afgelopen week bij het Masters-toernooi in Rome al in de eerste ronde werd uitgeschakeld, is nu de nummer 49 van de wereld.

Ook Igor Sijsling steeg op de nieuwste editie. Sijsling, die in de halve finale van de Challenger op Rhodos werd uitgeschakeld, steeg van de 162e naar de 154e plaats.

In de top tien veranderde er weinig. Andy Murray en Juan Del Potro wisselden alleen van plek. Murray staat nu vierde en Del Potro is de nummer vijf van de wereld.

Krajicek stijgt tien plaatsen op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Michaëlla Krajicek tien plaatsen gestegen. De Nederlandse speelster, die gisteren het ITF-toernooi van Charlottesville won, is nu de nummer 130 van de wereld. Arantxa Rus is nog altijd de beste Nederlandse op de lijst. Rus steeg een plek en is nu de nummer 120 van de wereld.

Serena Williams blijft ook deze week de beste tennisster ter wereld gevolgd door Caroline Wozniacki en Dinara Safina. Samantha Stosur steeg twee plekken dankzij haar finaleplek in Stuttgart en is nu de nummer acht.

Politie New York: Geen verband met Taliban

De politie in New York ziet geen link tussen de mislukte aanslag op Times Square en de Taliban, die de aanslag had opgeëist. Volgens politiecommandant Raymond Kelly is er onvoldoende bewijs om aan te nemen dat de Taliban verantwoordelijk is voor deze mislukte aanslag. Dat zei hij zondag op een persconferentie.

Kelly had Viacom, waarvan het gebouw vlakbij de auto stond, niet uitgesloten als doelwit. Viacom is eigenaar van de zender Comedy Central, welke de serie South Park uitzendt. Recentelijk waren de makers van South Park met de dood bedreigd nadat ze de islamitische profeet Mohammed in hun serie hadden. Na dreigementen werd South Park aangepast.

Polanski voelt zich onheus bejegend

Filmmaker Roman Polanski heeft zich zondag voor het eerst uitgesproken over de uitlevering aan de Verenigde Staten die hem boven het hoofd hangt. De filmmaker stelt dat de Amerikanen hem oneerlijk behandelen.

"Ik kan niet langer zwijgen terwijl de Verenigde Staten om mijn uitlevering blijven vragen, meer om me op een presenteerblaadje aan de wereldpers op te dienen dan om tot een oordeel te komen over iets waar 33 jaar geleden al een afspraak over is gemaakt", aldus de verklaring van de regisseur. Hij meent dat de hele zaak tegen hem op leugens is gebaseerd.

Polanski heeft momenteel huisarrest in Zwitserland in afwachting van zijn uitlevering, die juridisch zo goed als rond is. De regisseur van onder meer The Pianist moet in de VS terechtstaan wegens misbruik van een 13-jarig meisje in 1977. Zijn mogelijkheden om beroep tegen uitlevering aan te tekenen bij Amerikaanse rechters zijn inmiddels uitgeput.

'Nieuwe André Rieu meldt zich'

Guido Dieteren wordt de nieuwe André Rieu genoemd. De 36-jarige violist en dirigent was eerste violist bij het orkest van Rieu, maar boekt nu zelf succes. Hij heeft een platencontract getekend bij een Amerikaanse platenmaatschappij, schrijft De Telegraaf.

Ook andere landen hebben interesse getoond in de virtuoze kunsten van Guido. De musicus speelde vorig jaar samen met Diana Ross. "Sexy Guido, sexy Guido, riep ze de hele tijd achter de schermen", vertelt Dieteren, die een tour van vijf maanden met de Amerikaanse soulzangeres niet in zijn schema kan passen.

Guido toert de wereld over samen met zijn vrouw Wendy. Zij is sopraan in het orkest. De twee zijn sinds 2001 in samen. "Na die kus wist ik dat dit mijn man zou worden", zwijmelt Wendy. "Wendy is mijn balans. Als we op het podium staan, voelen we ons heel sterk", voegt Guido toe.

'Vliegen duurder door aswolk'

De luchtvaartmaatschappijen willen de miljardenschade van de aswolk uit IJsland, die recentelijk de hele luchtvaart in Europa stil had gelegd, en de stijgende olieprijzen goedmaken. Daarom zullen de prijzen van vliegtickets naar verwachting flink stijgen. 

Het Britse bureau CEBR, dat onderzoek doet naar de schade van de aswolk, verwacht dat de prijzen met vijf procent zullen stijgen. Later zullen de prijzen nog meer stijgen. Zo zal een vliegticket binnen Europa ongeveer 30 of 40 euro duurder uitvallen, terwijl een vliegticket naar New York al gauw 100 euro duurder zal zijn. Het CEBR verwacht tevens dat een hoop vakantiegangers thuis zullen blijven tijdens de vakantie, of de auto pakken.

'United en Continental Airlines fuseren'

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines gaan fuseren. Daardoor ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen zondag gezegd.

De raden van bestuur van de twee ondernemingen zouden met de fusie hebben ingestemd. Het plan om samen te gaan wordt maandag officieel bekendgemaakt, aldus Amerikaanse media.

De nieuwe maatschappij zou de naam United Airlines behouden. Jeff Smisek, nu topman van Continental, gaat de nieuwe onderneming leiden, aldus bronnen rond de onderhandelingen. United Airlines heeft circa 46.000 mensen in dienst en Continental Airlines 41.000.

Onderzoek naar te hoge declaraties apothekers

Apothekers hebben op grote schaal duurdere medicijnen gedeclareerd terwijl ze goedkopere varianten aan patiënten hebben meegegeven. Dat stelt zorgverzekeraar Uvit maandag in Trouw. De verzekeraar heeft een onderzoek ingesteld naar de omvang van de fraude.

Veel zouden de apothekers niet aan de fraude hebben verdiend, maar zorgverzekeraars moeten er volgens Uvit op kunnen vertrouwen dat apothekers het medicijn leveren dat ze in rekening brengen. Uvit is een samenwerkingsverband van Univé en VGZ-IZA-Trias waar ruim vier miljoen mensen met een zorgverzekering onder vallen.

De zorgverzekeraar eist nu inzage in de inkoopnota's van de apothekers om die te vergelijken met de declaraties. Aanvankelijk richtte het onderzoek zich op een antibioticum, twee varianten van een bloeddrukverlager en een antidepressivum. Daarmee zou niet veel verdiend zijn, maar Uvit wil nagaan of ook verkeerd is gedeclareerd op een manier die wel veel verschil maakt.

Op een besloten bijeenkomst meldde Uvit-bestuurder Martin Bontje volgens de krant dat twee derde van de apothekers frauduleus declareert. Apothekerskoepel KNMP noemt het 'niet aannemelijk' dat apothekers bewust verkeerd hebben gedeclareerd om meer winst te maken.

De bijeenkomst was georganiseerd door de commissie-Aalders. Die is ingesteld door minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) om het vertrouwen tussen apothekers, zorgverzekeraars en zijn ministerie te herstellen. Dat vertrouwen liep een deuk op toen verzekeraars in 2008 besloten van veel geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste variant te vergoeden.

Engelse pers toont waardering voor McClaren

Het nieuws dat Steve McClaren met FC Twente de landstitel heeft behaald is ook in Engeland groot nieuws. De Engelse krantensites tonen hun waardering voor de prestatie van de oud-bondscoach van Engeland.

Media als de BBC, The Sun, The Independent en The Times toonden veel respect voor hun landgenoot. De kranten pakten uitgebreid uit over het 'huzarenstukje' van de morgen jarige McClaren.

De BBC volgde de wedstrijd live, met een wedstrijdverslag en vond het vooral een prestatie van McClaren. The Sun opende met: "McClaren races to the Dutch title (McClaren racet naar Nederlandse titel)". Sky Sports publiceerde de persconferentie van trainer op de website.

Nadal nog altijd ongeslagen op gravel

Rafael Nadal heeft dit weekend laten zien klaar te zijn voor Roland Garros. De Spanjaard versloeg gisteren in de finale van het ATP-toernooi in Rome zijn landgenoot David Ferrer. De setstanden waren 7-5 en 6-2.

Nadal lijkt dus steeds meer in vorm te komen voor het tennistoernooi in de Franse hoofdstad. Twee weken geleden was de Spaanse tennisser ook al de beste in Monte Carlo. Met die zege maakte hij tevens een einde aan elf maanden zonder trofee.

Daarnaast evenaarde Nadal ook nog een record. Hij boekte namelijk zeventien Masters Series-zeges, wat net zoveel is als André Agassi ooit deed. De Amerikaan was bij het vestigen van deze prestatie echter al 34 jaar oud. Zijn Spaanse collega is pas 23.

Roze verlichting verjaagt hangjeugd

Hangjongeren kunnen worden verjaagd met speciale roze verlichting. In Groot-Brittannië wordt de verlichting al met succes toegepast. De reden waarom de jeugd niet van dit licht houdt is simpel: pukkels en acné zijn hier erg goed zichtbaar.

Wetenschappers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid zien in deze verlichting een nieuw effectief wapen tegen de hangjeugd. Het zou ingezet kunnen worden naast klassieke muziek en een pieptoon op een frequentie die alleen voor jongeren te horen is. Een voor jongeren onaangename geur behoort ook tot de mogelijkheden.

Jans mag nog even door bij FC Groningen

FC Groningen heeft het afscheid van trainer Ron Jans nog even uitgesteld. De Noorderlingen plaatsten zich gisteren, tijdens de laatste speelronde in de Eredivisie, voor de play-offs voor deelname aan de Europa League. De Groningers versloegen Sparta Rotterdam met 3-1 en eindigde zo als achste.

Het elftal van Jans, die na dit seizoen naar sc Heerenveen vertrekt, neemt het in de eerste ronde op tegen FC Utrecht. De eerste wedstrijd, in Groningen, is donderdag. Drie dagen later vindt de return plaats.Roda JC en Heracles Almelo zijn de andere clubs die meedoen aan de play-offs voor de Europa League.

Groningen had weinig moeite met Sparta, dat vooraf al wist dat het de play-offs voor promotie/degradatie niet meer kon ontlopen. Koen van de Laak opende in de twintigste minuut de score. Direct na de pauze maakte Tim Matavz het tweede doelpunt. Fredrik Stenman besliste het duel definitief met de 3-0.

De tegentreffer kwam op naam van Joshua John. Sparta eindigde, door het verlies van Willem II bij Roda JC, als zestiende. Het elftal van trainer Aad de Mos treft in de play-offs Helmond Sport.

Been: "Feyenoord verdient vierde plaats"

Mario Been was na afloop van de wedstrijd tegen sc Heerenveen een tevreden man. De trainer van Feyenoord zag zijn ploeg namelijk met 6-2 van de Friezen winnen. Daarmee stelden de Rotterdammers de vierde plaats in de Eredivisie veilig.

"Ik heb tegen de spelers gezegd dat wij de wedstrijd moesten winnen, Roy een groots afscheid moesten bezorgen, 40.000 mensen in de regen een geweldige middag moesten geven en een goed gevoel richting donderdag moesten creëren," liet Been na afloop weten. "We hebben aan al die verwachtingen voldaan."

Been was erg tevreden met de vierde plaats. "Deze wedstrijd tegen Heerenveen stond op de eerste plaats in het teken van de vierde plaats. Deze club verdient het om vierde te worden. We hadden de doelstelling al gehaald, maar dit scheelt ons een tussenwedstrijd in pakweg Kazachstan. We gaan ons nu focussen op aanstaande donderdag, als we het seizoen op de allermooiste manier kunnen afsluiten."

Feyenoord nam tevens afscheid van Roy Makaay. De aanvaller maakte in zijn afscheidswedstrijd nog drie doelpunten en verzorgde een assist. "Roy is een geweldige gozer, die dit afscheid verdient. Het seizoen is niet altijd even makkelijk geweest voor hem, maar ik vind het klasse hoe hij overal mee om is gegaan. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om afscheid te nemen. Roy heeft zijn afscheid zelf geregisseerd en hij verdient het dat het zo uitpakt als vandaag", waren de lovende woorden van Been.

Lippi maakt Italiaanse voorselectie bekend

Marcello Lippi heeft gisteravond 29 namen bekend gemaakt, die in de voorselectie van de Italiaanse nationale ploeg zitten. Hierbij ontbreken de namen van spelers van AS Roma en Internazionale. Zij spelen namelijk nog een bekerfinale.

Vooral in de voorste linie moest Lippi keuzes maken. Daarom zitten onder meer Amauri, Giuseppe Rossi, Fabrizio Miccoli en Antonio Cassano niet bij de voorselectie, maar doen ze het wel erg goed bij hun clubs.

Voor 1 juni moet Lippi zijn definitieve selectie voor het WK voetbal, dat op 11 juni van start gaat, doorgeven. Dat betekent dat er nog flink wat spelers af zullen vallen. Een selectie mag slechts 23 namen bevatten.



Voorlopige selectie Italië


Doel: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Federico Marchetti (Cagliari), Salvatore Sirigu (Palermo)

Verdediging: Salvatore Bocchetti (Genoa), Leonardo Bonucci (Bari), Fabio Cannavaro (Juventus), Mattia Cassani (Palermo), Giorgio Chiellini (Juventus), Domenico Criscito (Genoa), Fabio Grosso (Juventus), Nicola Legrottaglie (Juventus), Gianluca Zambrotta (AC Milan)

Middenveld: Mauro Camoranesi (Juventus), Antonio Candreva (Juventus), Andrea Cossu (Cagliari), Gennaro Gattuso (Milan), Claudio Marchisio (Juventus), Christian Maggio (Napoli) Riccardo Montolivo (Fiorentina), Angelo Palombo (Sampdoria), Simone Pepe (Udinese), Andrea Pirlo (AC Milan)

Aanval: Marco Borriello (AC Milan), Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Giampaolo Pazzini (Sampdoria) en Fabio Quagliarella (Napoli)

Uitslagen Spanje speelronde 35

Real Madrid wist op het nippertje puntverlies en daarmee verlies van de aansluiting met FC Barcelona te voorkomen. Uiteindelijk zouden beide clubs winnen en het verschil van één punt in stand houden.

Barcelona reisde af voor de op papier lastigste wedstrijd die er nog resteerde. Villarreal verkeert in een uitstekende vorm, maar wist tegen de titelverdediger geen vuist te maken. Alleen in de openingsfase, toen Nilmar een enorme kans om zeep hield, was Villarreal dicht bij 1-0. Daarna was Barça oppermachtig. Lionel Messi werkte op aangeven van Xavi de 0-1 achter Diego López, alvorens de middenvelder zelf middels een vrije trap de 0-2 binnenschoot. Vlak voor rust mocht Bojan het duel al beslissen. Na rust redde Joseba Llorente de eer namens El Submarino Amarillo, al wist Messi vlak voor tijd de marge van drie te herstellen.

Real Madrid moest thuis winnen van Osasuna om de druk op Barcelona te houden. Van harte ging dat allerminst, aangezien Carlos Aranda al in de vijfde minuut de openingstreffer namens de club uit Pamplona in het net werkte. Cristiano Ronaldo was halverwege de eerste helft verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Krisztian Vadócz bezorgde Osasuna vlak voor rust de hernieuwde voorsprong, maar de treffer van de Hongaar werd nog voor de thee ongedaan gemaakt door Marcelo. In de tweede helft mochten de Madrilenen meerdere malen van geluk spreken dat de bezoekers niet opnieuw de voorsprong namen. Vlak voor het eindsignaal pakte de thuisclub dan toch zelf de winst via Ronaldo's tweede treffer.

Valencia kan de derde plek nu bijna niet meer ontgaan. Het won bij Espanyol door twee doelpunten van Nikola Zigic, en heeft een voorsprong van zes punten te verdedigen. De directe achtervolger is Mallorca, dat knap met 1-3 bij Athletic won. Ook Sevilla houdt de druk op de ketel, door thuis met 3-1 te winnen van Atlético de Madrid. Madrileen Álvaro Negredo was met twee doelpunten de gevierde man. Onderin wisten Tenerife, Xerez en Zaragoza te zegevieren, waardoor het allemaal nog dichter bij elkaar kwam te liggen. De strijd tegen degradatie is nog lang niet beslecht voor de clubs in het rechterrijtje.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
1/5 Deportivo de La Coruña Real Zaragoza 0-1
1/5 Málaga CF Real Sporting de Gijón 1-1
1/5 CD Tenerife Real Racing Club de Santander 2-1
1/5 Real Valladolid CF Getafe CF 0-0
1/5 Xerez CD UD Almería 2-1
1/5 RCD Espanyol Valencia CF 0-2
1/5 Villarreal CF FC Barcelona 1-4
2/5 Sevilla FC Club Atlético de Madrid 3-1
2/5 Real Madrid CF CA Osasuna 3-2
2/5 Athletic Club de Bilbao RCD Mallorca 1-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona* 35 28 6 1 90 87-21
2 Real Madrid CF* 35 29 2 4 89 92-32
3 Valencia CF 35 19 8 8 65 55-37
4 RCD Mallorca 35 17 8 10 59 56-39
5 Sevilla FC 35 17 6 12 57 55-43
6 Villarreal CF 35 15 7 13 52 51-50
7 Getafe CF 35 15 6 14 51 52-46
8 Athletic Club de Bilbao 35 14 8 13 50 46-47
9 Deportivo de La Coruña 35 12 8 15 44 33-44
10 Club Atlético de Madrid 35 12 7 16 43 53-56
11 RCD Espanyol 35 10 11 14 41 27-42
12 CA Osasuna 35 10 9 16 39 32-42
13 UD Almería 35 9 11 15 38 35-48
14 Real Sporting de Gijón 35 9 11 15 38 34-47
15 Real Zaragoza 35 9 10 16 37 40-58
16 Real Racing Club de Santander 35 8 12 15 36 38-52
17 Málaga CF 35 7 14 14 35 39-44
18 CD Tenerife 35 9 8 18 35 37-67
19 Real Valladolid CF 35 6 15 14 33 34-54
20 Xerez CD 35 7 9 19 30 33-60

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi FC Barcelona 29
2 Gonzalo Higuaín Real Madrid CF 25
3 Cristiano Ronaldo Real Madrid CF 22
4 David Villa Valencia CF 21
5 Diego Forlán Club Atlético de Madrid 17
6 Zlatan Ibrahimovic FC Barcelona 16
7 Fernando Llorente Athletic Club de Bilbao 13
= Luís Fabiano Sevilla FC 13
= Nino CD Tenerife 13

Programma:

Datum Thuis Uit Tijd
4/5 Getafe CF Real Sporting de Gijón 20:00
4/5 FC Barcelona CD Tenerife 20:00
4/5 UD Almería Villarreal CF 20:00
4/5 Valencia CF Xerez CD 22:00
5/5 Club Atlético de Madrid Real Valladolid CF 20:00
5/5 Real Racing Club de Santander Sevilla FC 20:00
5/5 Real Zaragoza RCD Espanyol 20:00
5/5 CA Osasuna Deportivo de La Coruña 20:00
5/5 Athletic Club de Bilbao Málaga CF 20:00
5/5 RCD Mallorca Real Madrid CF 22:00

Dopingzondaar Frei was doorgegaan met epo

Wielrenner Thomas Frei was, als hij niet betrapt was, doorgegaan met het gebruiken van epo. Dat zegt hij in een interview in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zweitung. "Natuurlijk had ik vaker 'gedopet'. Het geld lokt." Eind april werd duidelijk dat de 25-jarige Zwitser van BMC positief had getest op bloeddoping. Hij gaf enkele dagen later toe dat hij al sinds 2008 epo gebruikte.

Frei doet in het interview niet moeilijk over zijn drijfveren. "Tot nu ontving ik ruim 83 duizend euro per jaar, maar na mijn goede resultaten waren de teambazen bereid over een nieuw contract te onderhandelen. Als alles zo door was gegaan had ik in 2011 veel meer verdiend." Ook ambitie speelde een rol. "Je staat voor een enorme berg en ziet niet in hoe je verder moet. Ambitie grijpt je, je wilt meer zijn dan alleen een knecht."

Frei stelt dat doping niet meer vanuit de ploegen komt. "Je kan zonder doping prof worden, dat heb ik ook gedaan. Het is nu iets van de enkelingen." De Zwitser had zijn geheim gedeeld met goede vrienden en zijn broers en zussen. "Dat was onprofessioneel. Professioneel zijn renners waar zelfs hun vrouw niet van weet dat ze gebruiken."

Toch gaan de wielerploegen niet vrijuit, vindt Frei. "Van ploegleiders hoor je alleen maar 'wij willen geen dopinggevallen'. Eigenlijk bedoelen ze alleen iets anders. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een ploegleider me vroeg doping te gebruiken. Maar ik heb het ook nog nooit meegemaakt dat aan een renner gevraagd werd waarom hij plotseling zo snel is."

Of Frei nu ook namen van andere renners en de persoon van wie hij de doping kocht gaat noemen, weet hij nog niet. Zijn leverancier komt niet uit de wielerwereld, maar verder laat de dopingzondaar nog niets los. "Hij had geen netwerk, leverde alleen. Ik heb vooraf afgesproken zijn naam niet te vertellen. Mijn trainer zegt dat de zaak pas voorbij is als ik een naam noem. Misschien heeft hij gelijk."

Dat de wielerwereld ondoorzichtig is, blijkt uit hoe weinig andere dopinggebruikers Frei kent. "Ik weet het van drie of vier. Ik heb met wereldtoppers hotelkamers gedeeld, maar nooit doping gezien. Ik ben bijna vier jaar prof geweest en kan het nog steeds niet doorzien. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe deze sport werkelijk werkt."

 

Lovre wil afscheid nemen met Europees voetbal

Goran Lovre hoopt zijn periode bij FC Groningen af te sluiten met een succesvolle reeks wedstrijden in de play-offs om een ticket voor de Europa League. De Serviër 'droomt' van een gepast afscheid. Tim Matavz hoopt zich bij de 'weg naar Europa' in beeld te spelen voor het komende WK.

"Het is vreemd om hier te staan en nu pas voel ik dat er een einde komt aan mijn tijd bij FC Groningen", laat Lovre weten op de clubsite van Groningen. "Ik heb hier een mooie vier jaar beleefd en de club is als een familie voor me."

"Het is echt mijn droom om in mijn laatste seizoen Europees voetbal te halen", aldus de 28-jarige middenvelder. Lovre zag ploeggenoot Tim Matavz een belangrijke rol spelen in de gewonnen wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-1). De Sloveen scoorde een van de drie treffers.

Matavz hoopt zich in de kijker te spelen voor de WK-selectie van Slovenië. "Ik weet dat ze me volgen en enige tijd geleden heb ik de bondscoach ook gesproken. Hij heeft mij niets toegezegd, maar ik weet wel dat ik een kans maak op de selectie voor het WK."

"Het zou geweldig zijn om met Groningen Europees voetbal te halen en vervolgens mee te mogen naar Zuid-Afrika", laat de 21-jarige Sloveen weten. Groningen ontmoet in de play-offs FC Utrecht.

Nog meer landskampioenen bekend

In Bulgarije, Malta en Cyprus zijn dit weekeinde ook de landskampioenen bekend geworden. Bij de kampioen van Malta Birkirkara speelde een Nederlander nog een belangrijke rol in het behalen van de titel.

Bulgarije

Litex Lovech veroverende de landstitel in Bulgarije. Litex wist de derde titel in de historie te behalen in de uitwedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv (0-3). Met twee resterende speelrondes kan de koploper in de Bulgaarse competitie niet meer worden achtergehaald.

Cyprus

Omonia Nicosia besliste de titelstrijd op Cyprus tegen stadgenoot en uittredend landskampioen APOEL Nicosia (1-0). Matchwinner Efstathios Aloneftis leidde Omonia voor het eerst in zeven jaar naar de landstitel op het eiland.

Malta

Op Malta werd Birkirkara vrijdag voor de derde keer kampioen. Een 1-0 overwinning op Tarxien Rainbows bezorgde de koploper de landstitel. De Nederlander Sylvano Comvalius had met veertien doelpunten een belangrijk aandeel het kampioenschap.

Spelersbus van weg, A1 weer open

De politie heeft zondagavond rond half twaalf de A1 en A35 weer vrijgegeven. Dat heeft een woordvoerster gemeld.

De spelersbus van FC Twente heeft na elf uur de snelweg verlaten. De politie sloot een groot deel van de A1 en A35 af. Door de duizenden fans langs de weg was een onveilige situatie op de rijbanen ontstaan. Twee personen raakten gewond bij ongevallen en één persoon gleed van het talud. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht voor onderzoek.

Uitslag FC Porto - Benfica

FC Porto heeft de topper tegen Benfica in winst weten om te zetten. De ploeg won in eigen huis met 3-1 en hielden daarmee Benfica dit weekend van een mogelijk landskampioenschap af.

Met nog één speelronde te gaan, bedraagt de voorsprong van Benfica op nummer twee Sporting Braga drie punten. Eindigen beide ploegen op een gelijk aantal punten, dan gaat het kampioenschap naar Braga op basis van onderling resultaat. Voor Porto rest het spelen van Europa League, aangezien de ploeg vijf punten achterstaat op Braga.

Benfica begon vanavond gespannen aan het duel tegen Porto. De bezoekers wisten nauwelijks kansen te creëren en zagen tot overmaat van ramp Bruno Alves de 1-0 binnenschieten voor Porto, dat de eerste helft ook weinig goed spel liet zien.

Na rust kreeg het duel meer aanzien en Benfica vocht zich na een klein uur spelen naast Porto. Luisão scoorde de 1-1 en door deze treffer was Benfica virtueel kampioen. Porto wilde echter niet meewerken aan het kampioensfeestje en nog geen twee minuten later leidde de thuisploeg alweer. Ernesto Farias was ditmaal de doelpuntenmaker.

Benfica ging hard op zoek naar de 2-2, maar deze kwam er niet. Porto scoorde in de slotfase zelfs nog de 3-1 en daardoor zal Benfica volgende week in eigen huis de klus moeten klaren tegen laagvlieger Rio Ave.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.