Man verstoort dodenherdenking op de Dam

Tijdens de dodenherdenking is er chaos ontstaan na het flauwvallen van een persoon midden in het publiek. Door de chaos vielen er dranghekken om, wat een knal veroorzaakte. Daarna raakten mensen in paniek.

Koningin Beatrix en haar familie zijn van het podium gehaald. Een paar minuten later kwamen ze terug om de ceremonie te hervatten. Minister Jan-Peter Balkenende begon toen zijn toespraak. De laatste week zijn er verscherpte beveiligingsmaatregelen ten gevolge van de aanslag van Karst Tates vorig jaar.

Update 20:44

Een ooggetuige op Twitter meldt dat er een man is afgevoerd. Hij begon panisch te schreeuwen en er ontstond grote paniek, aldus de ooggetuige. Geruchten over een schietpartij blijken vooralsnog onjuist. De politie spreekt van ongeveer tien gewonden.

Update 20:59

Verschillende ooggetuigen bevestigen het gerucht van een man die door het publiek rende. Volgens een Twitteraar was de man tijdens de stilte bezig met zijn mobiele telefoon. Toen omstanders hem vroegen te stoppen, begon hij te schreeuwen. De politie heeft hem opgepakt.

Update 21:01

NOS Headlines meldt op 3FM dat de man de herdenking wilde verstoren en inmiddels is opgepakt. Er zijn minstens dertig gewonden met een aantal gevallen van botbreuken.

Update 21:07

Op YouTube is een filmpje opgedoken van een persoon uit het publiek. In het filmpje hoor je de knal en zie je mensen wegrennen.

Update 21:30

Koningin Beatrix heeft de gewonden bezocht, dat meldt de NOS. De koningin bezocht de slachtoffers van de chaos bij een opvangplek vlakbij de Dam. De loco-burgemeester van Amsterdam zei dat Beatrix er op stond dat de ceremonie doorging. Premier Balkenende noemt het vreselijk triest dat de herdenking is verstoord. Volgens hem kan het niet anders dat de man bewust de herdenking verstoorde. Een NOS-verslaggever was ter plaatse en deed verslag.

Update 21:50

Volkskrant bericht een ooggetuigeverslag van een persoon die op de nog onbekende man sprong. Ook het NRC Handelsblad heeft een verslag van een ooggetuige op haar site staan.

Update 22:03

In het filmpje op YouTube is vanaf 2:48 secondenlang een schreeuw van een persoon in de verte te horen. Vermoedelijk is dit de schreeuw uit de verschillende ooggetuigenverslagen. Een duidelijke audioversie van de schreeuw is hier te horen.

Update 22:09

Volgens De Telegraaf heeft de politie twee mannen opgepakt. De eerste man zou tijdens de stilte zijn handen spreiden en een onverstaanbare tekst hebben geschreeuwd. De tweede man zou, volgens de Amsterdamse politie, een koffer hebben laten vallen. De politie wil niks melden over hun identiteit. "Hoe ze eruit zien, doet er niet toe. We willen weten wie het zijn."

Update 22:31

FOK!ker busfoto.nl stond vlakbij de man en maakte een filmpje. Het filmpje is inmiddels op YouTube te vinden.

Update 22:38

De NOS heeft een filmpje online gezet, waarin de schreeuw duidelijk te horen is en te zien is hoe de mensen over de dranghekken vallen. Tevens is er zometeen een persconferentie door de politie.

Update 23:11

De politie meldt in de persconferentie dat de situatie al zeer snel onder controle werd gebracht. De voorbereidingen zijn nuttig geweest, omdat de politie en ambulance snel hebben gehandeld. De man toonde zich als een orthodoxe jood die zijn handen ophief en hard schreeuwde. Omstanders en politieagenten maanden hem om stilte. Het publiek riep dat er een bom was en vluchtte. Een andere man met een koffer is onmiddellijk aangehouden. De koffer bevatte slechts persoonlijke informatie en de man heeft niks met het incident te maken.

De schreeuwende man is aangehouden door het verstoren van de openbare orde. De man is vermoedelijk een 39-jarige Amsterdammer en is al verschillende keren aangehouden voor onder andere drugshandel en diefstal. Op dit moment worden er getuigen verhoord. Volgens de politie maakte de schreeuwende man een gestoorde indruk.

Het is onbekend of de man onder invloed was. Wel heeft de man een drugsverleden. Een journaliste vraagt of detectiepoortjes een optie zijn, maar de politie verwerpt dit. Beide mannen waren ook niet bewapend. De politie meldt ook dat de schreeuw oorverdovend was. De man maakt een verwarde indruk, waardoor een verhoor bemoeilijkt wordt.