EU: één Europees luchtruim topprioriteit

Redactie

Onder druk van een nieuwe aswolk boven Ierland hebben Europese ministers van verkeer afgesproken tegen het einde van juni één open Europees luchtruim te creëren, dat door één luchtverkeersleidingsysteem wordt gecontroleerd. Alle Europese luchtverkeersleidingen zullen zich ondergeschikt maken aan Eurocontrol.

De ministers waren dinsdag in Brussel bijeen voor een spoedzitting over de hervorming van de lappendeken aan Europese luchtverkeersleidingen. Afgesproken werd vlug tot eensgezindheid te komen over het openbreken van het luchtruim. Nog niet duidelijk is echter of in de toekomst op Europees niveau besloten wordt of nationale luchtruimen open dan wel gesloten zullen blijven.

Daarnaast zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld bij welke hoeveelheid stof en as in de lucht nog mag worden gevlogen, lieten zij in een verklaring weten. Op aandringen van Duitsland en Frankrijk werden nieuwe bindende regels besproken om te bepalen wanneer het luchtruim gesloten moet worden, bijvoorbeeld door vulkaanas, en wanneer vliegtuigen wel mogen vliegen.