Pomphouders gedwongen prijzen te verlagen

Shell en BP dwingen hun pomphouders de brandstofprijzen te verlagen. Pomphouders die niet goedkoper zijn dan concurrenten in de buurt en te weinig brandstof verkopen, kunnen een boete krijgen, schrijft het Nederlands Dagblad. Nederland is volgens de krant het eerste land waar dit beleid wordt toegepast en dient als proeftuin voor Europa.

De pomphouders moeten in de toekomst drie keer per week de prijzen van hun concurrenten doorgeven aan het hoofdkantoor. De prijzen worden alleen vergeleken met bemande pompstations. Ook hoeven pompen aan de snelweg niet goedkoper te zijn dan nabijgelegen lokale pompen. Maar het zelf bepalen van de prijs is er niet meer bij.

De pomphouders verzetten zich tegen het nieuwe beleid. Twee grote Shell-ondernemers, De Lucht West en Rotterdam, zijn al opgestapt. Dat gebeurt niet zomaar, het ombouwen naar een nieuw merk zou een pomphouder al snel honderdvijftigduizend euro kosten.

Shell meldt in het dagblad dat sommige ondernemers al op de nieuwe manier werken en dat de scherpe prijzen voor hen juist goed uitpakken. Ook zou nog nooit een boete zijn uitgedeeld.

Pomphouders gedwongen prijzen te verlagen
Pomphouders gedwongen prijzen te verlagen (Foto: Novum)