Erelijst gevallenen nu ook online

De zogeheten Erelijst van Gevallenen is gedigitaliseerd. Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) lanceerde dinsdag de website erelijst.nl tijdens de 4 meiherdenking in de Tweede Kamer.

De oorspronkelijke erelijst bestaat vijftig jaar. Het nationaal monument werd op 4 mei 1960 door koningin Juliana officieel aangeboden aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. De lijst bevat de namen van ongeveer achttienduizend Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De digitale versie van de lijst is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod).

Verbeet benadrukte het belang van een digitale versie van de erelijst van 'onze helden en martelaren'. Dat is nodig om 'de herinnering levend te houden'. Het moet leiden tot een 'gesprek met nieuwe generaties'. "We mogen die namen nooit vergeten, omdat het anders lijkt dat ze nooit hebben bestaan."

Tijdens de herdenking legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans bij de Erelijst. Ook demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA), de burgermeester van Den Haag Jozias van Aartsen en de directeur van het Niod Marjan Schwegman deden dat.