FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 juli 2012

Conrad Murray wil moeder Michael Jackson spreken

Conrad Murray heeft de moeder van Michael Jackson uitgenodigd om hem te komen opzoeken in de gevangenis. De voormalige lijfarts van de King of Pop, die veroordeeld is tot een celstraf van vier jaar, wil Katherine Jackson graag te woord staan.

"Ik heb gehoord dat ze me wil spreken", laat Murray weten in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Gezien haar leeftijd, gezondheid en het feit dat ze de moeder is van een zeer goede overleden vriend, zou ik graag met haar gaan zitten en haar vragen beantwoorden."

Murray geeft aan dat hij vanuit de cel het nieuws niet goed kan volgen. Hij heeft wel iets opgevangen over de problemen van Katherine Jackson, die pas geleden de voogdij kwijtraakte over Michaels drie kinderen. Verschillende familieleden liggen met elkaar in de clinch vanwege het testament van de in 2009 overleden zanger. Volgens sommigen hebben curatoren dit vervalst.

De lijfarts zag onlangs beelden voorbijkomen van Katherine Jackson. "Ze zag er extreem verdrietig uit", zegt Murray. "Ik heb gehoord dat ze het erg moeilijk heeft." Een advocaat van Katherine heeft laten weten dat hij de uitnodiging van Murray aan haar doorgeeft, maar hij heeft zijn twijfels of ze ook daadwerkelijk op zijn verzoek ingaat.

Murray zou in juni 2009 de overdosis propofol die Jackson fataal werd hebben toegediend. De arts blijft echter volhouden dat de zanger zelf de fatale dosis innam.

Batman-schutter werd psychiatrisch behandeld

De 24-jarige man die vorige week een bloedbad aanrichtte in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado stond onder behandeling van een psychiater. Dat bleek vrijdag uit papieren die door de advocaat van James Holmes bij de rechtbank zijn ingediend.

De advocaat wil weten wie de media heeft verteld dat Holmes een schrijfblok naar de psychiater stuurde waarin hij voorafgaand aan de schietpartij zijn daad beschreef. De schrijfsels bevatten communicatie tussen Holmes en zijn psychiater en zouden daarom beschermd moeten worden, aldus de advocaat van Holmes.

Het pakketje werd maandag ontdekt in de postkamer van de universiteit van Colorado, waar Holmes studeerde. De psychiater, die werkzaam was op de universiteit, was niet bereikbaar voor commentaar.

Del Piero: "MLS-League is een optie"

Alessandro Del Piero geeft toe niet verbaasd te zijn dat Juventus zijn aflopende contract afgelopen seizoen niet wilde verlengen. De spits twijfelt nog over zijn toekomst. De 37-jarige aanvaller nam aan het einde van vorig seizoen na negentien jaar afscheid van Juventus.

Sindsdien wordt Del Piero aan allerlei clubs gelinkt, maar de Italiaan weet nog niet waar hij zijn toekomst zal vervolgen. De spits laat in gesprek met CNN weten dat een vertrek naar de Verenigde Staten bij voorbaat niet is uitgesloten.

Eerst blikt Del Piero terug op zijn periode bij Juventus. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik had verwacht dat Juventus zou verlengen. Ik ben nooit verbaasd geweest waarom ze niet wilden verlengen. Ik heb echter alles gegeven voor de club, de fans en het team. Ik ben extreem blij dat met mijn tijd bij de club. Nu moet ik mijn lot volgen. En die ligt niet hier in Italië."

Mogelijk ligt dat lot wel in de Amerikaanse competitie. "De Verenigde Staten is een optie, het is een fantastisch land", vervolgt de aanvaller. "Ik zou het geweldig vinden om daarheen te gaan en om veel plezier te hebben, maar ik heb met nog geen enkele club een akkoord bereikt."

Griekenland geeft staatsbank weg

De geplaagde Griekse staatsbank ATEBank is geprivatiseerd nadat de regering ermee akkoord was gegaan om de bank voor niets af te dragen aan de private Piraeus Bank. De privatisering werd vrijdag bekendgemaakt.

Piraeus Bank was de enige bank die enige interesse had getoond in ATEBank. Evenwel moest de Griekse regering eerst alle onderdelen van de bank die verlies draaiden scheiden en overnemen. Piraeus neemt alleen het gezondere deel van ATEBank over.

Benfica deelt fikse dreun uit aan Real Madrid

Benfica heeft een oefenduel tegen Real Madrid verrassend met grote cijfers gewonnen. In het Estadio da Luz werd het liefst 5-2 voor de Portugese club. Het oefenduel stond speciaal in het teken voor de Portugese legende Eusebio, die momenteel in het ziekenhuis ligt wegens een beroerte.

De Spaanse club had alleen grote namen als Kaká, Gonzalo Higuaín en Ángel di Maria opgesteld en kwam al snel op een achterstand te staan. Na vijf minuten kopte Javi Garcia de bal uit een vrije trap achter reservedoelman Adan. Real wist zich nog binnen twintig minuten terug te knokken in het duel. Twee doelpunten van José Callejón zorgde voor een Madrileense voorsprong, maar daar konden de bezoekers maar kort van genieten.

Na 22 minuten was het Axel Witsel die opnieuw met een kopbal trefzeker was en zo voor de 2-2 tussenstand zorgde. Voor rust zou er niet meer gescoord worden, maar de ploeg van trainer Jorge Jesus zette in de tweede helft flink aan. Na 53 minuten zorgde een geplaatst schot van Enzo Pérez voor een nieuwe Lissabonse voorsprong, maar dit keer zou Benfica het niet meer weggeven.

Op aangeven van Witsel bracht Luis Martins de marge na een uur spelen op twee treffers, waarna het slotakkoord uiteindelijk aan Pérez was. Met een subtiel wippertje zorgde de middenvelder voor een indrukwekkende 5-2 eindstand.

Protest Israëlische minister tijdens opening Spelen

De minister van sport van Israël zal tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen protesteren tegen het besluit van het IOC om geen minuut stilte te houden in nagedachtenis van de Palestijnse aanslag op Israëlische atleten tijdens de Spelen van München in 1972.

Limor Livnat zal in haar eentje een minuut stilte in acht nemen tijdens de openingstoespraak van IOC-voorzitter Jacques Rogge. Israël en de Verenigde Staten hadden er bij het IOC op aangedrongen om de elf atleten en coaches die veertig jaar geleden in Duitsland om het leven kwamen bij een terroristische aanslag, te herdenken.

Rogge nam maandag wel een moment van stilte in acht in het Olympisch dorp, maar het IOC heeft besloten dat niet te doen tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Londen.

Sprockel de laan uitgestuurd bij CSKA Sofia

Voor Civard Sprockel is er bij CSKA Sofia geen toekomst meer. De verdediger is een van de spelers die mag vertrekken bij de Bulgaarse club.

De directie van CSKA besloot drastische maatregelen te nemen voor de schandelijke uitschakeling in de Europa League tegen het nietige Mura 05 uit Slovenië. Liefst negen spelers kregen te horen dat zij per direct de club mogen verlaten.

Sprockel is er daar eentje van. De Bulgaarse club geeft te kennen dat het niet tevreden was over de houding van de Nederlander, die een gebrek aan professionaliteit en inzet zou hebben. De verdediger speelde in het verleden onder meer voor Feyenoord en Vitesse.

De speler haalde zelfs eenmaal het Nederlands elftal, maar was de laatste jaren in anonimiteit geraakt.

Sporting verkoopt Fernández aan Fiorentina

De Chileense middenvelder Matías Fernández maakt de overstap van Sporting CP naar Fiorentina. Fernández was bij Sporting een vaste kracht in het elftal van trainer Ricardo Sa Pinto, maar zijn contract in Lissabon liep nog slechts één jaar door.

Sporting vangt op deze manier nog een transfersom voor de middenvelder, al zijn de details daarvan niet bekendgemaakt. De Chileense international, die vijftig interlands voor zijn land achter zijn naam heeft staan, is momenteel in Florence om de medische keuring te ondergaan. Sporting maakt de overgang wereldkundig via de officiële clubsite.

De middenvelder speelde in het verleden voor Villarreal, waar hij in 2009 vertrok om zijn loopbaan in Portugal een vervolg te geven.

Sahin mag alweer weg bij Real Madrid

Het huwelijk tussen Real Madrid en Nuri Sahin lijkt al vroeg ten einde. De Koninklijke heeft de middenvelder laten weten te mogen vertrekken. Sahin kwam begin vorig seizoen over van Borussia Dortmund, waar hij een van de sterkhouders was.

Mede door blessureleed en vormproblemen wist de voormalig Feyenoorder nooit te imponeren in de Spaanse hoofdstad. Trainer José Mourinho laat vandaag weten dat er voor Sahin geen toekomst meer is bij de club.

"Wij geloven dat het beter voor hem is om ergens anders naartoe te gaan, als hij daar wel aan spelen toekomt", zo laat de oefenmeester weten aan diverse Spaanse media. Ook de toekomst van de Braziliaan Kaká bij Real is twijfelachtig. De middenvelder speelde afgelopen seizoen niet altijd en werd onlangs serieus gelinkt aan een terugkeer naar AC Milan.

Mourinho kan dan ook nog geen uitsluitsel geven. "Ik weet niet of hij zal vertrekken of niet. Maar als hij hier blijft, zal hij zeker zijn steentje bijdragen. Ik zal heel blij zijn als hij bij ons blijft. Tussen ons zijn er geen problemen."

FOK! spreekt Rats on Rafts

Vorige week kon je op het forum kaarten winnen voor de 2012 editie van de immer superpopulaire Jägerland Tour. Dit jaar zal de Jägerland Tour bij het F.A.S.T. Surfdorp (Free Architecture Surf Terrain) plaatsvinden in Den Haag op 28 juli. De line-up voor deze editie is allesbehalve Haagse bluf. Zo staan o.a. Rats on Raft, Jan van Kampen en Nacho Patrol, oftewel Legowelt, klaar om een muzikale vloedgolf over het Scheveningens strand heen te laten rollen.

Christenen en moslims botsen in Egypte

Christelijke en islamitische inwoners van een dorpje ten zuiden van Caïro hebben elkaar vrijdag met vuurbommen bekogeld nadat een christelijke wasserette een shirt van een moslim had verbrand. Dat heeft een bron bij de Egyptische politie gezegd.

Islamitische inwoners van Dahshour staken huizen van hun christelijke dorpsgenoten in brand, waarna de autoriteiten zich genoodzaakt zagen troepen naar het dorpje te sturen. Er viel een gewonde en diverse christenen en moslims zijn opgepakt.

Zo'n tien procent van de Egyptische bevolking is koptisch christen. De christenen zijn bang dat hun rechten zullen worden ingeperkt na de verkiezingswinst die islamisten afgelopen jaar boekten.

Uitslagen oefenduels 27 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
PEC Zwolle Almere City FC
Keller 
0-1
Helmond Sport
Brouwers (2), Kazlauskas 
FC Volendam
Kramer 
3-1
Jong FC Groningen SC Veendam
Luis Pedro 
0-1
FC Utrecht Rayo Vallecano (Spa) 0-1
Omonia Nicosia (Cyp) Willem II
Sanusi 
1-1
FC Den Bosch
Wolters, Boddaert 
Ross County (Eng) 2-1
FC Oss
Van Muyen, Van der Sloot 
Team Koot Azur 2-0
Westerlo (Bel) MVV Maastricht
Van Hyfte 
2-1

Grote brand in Amsterdam-Oost

In Amsterdam-Oost woedt vrijdagavond een grote brand. De brand woedt in een gebouwenblok waar op de begane grond winkels zitten en erboven woningen. Vanwege de brand zijn de ongeveer twintig woningen ontruimd. De brandweer is nog op zoek naar de exacte brandhaard, aldus een woordvoerder.

De brand brak rond 19.30 uur uit in het blok op de kruising van de Linnaeusstraat en de Nirwana. Niemand is gewond geraakt. Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden worden daarom geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De brandweer dacht aanvankelijk dat de brand in de kelder van het blok was uitgebroken, maar daar was geen brandhaard te vinden, aldus de zegsman. "We zijn druk bezig met zoeken waar de brandhaard dan wel zit."

Terpstra: "We moeten de sprinters breken"

Morgen staat de wegwedstrijd op het programma van de Olympische Spelen. De rit leidt onder meer over Box Hill, waar net een nieuw wegdek is gelegd. Volgens Niki Terpstra, Nederlands kampioen op de weg, is de weg in het voordeel van sprinters zoals Mark Cavendish.

"Dus moeten we de wedstrijd nog harder maken", zo liet de renner van Omega Pharma-Quick-Step optekenen door De Telegraaf. "Het is te doen. Ik heb de klim nu een paar keer gereden en het is echt zwaar. Die hoogtemeters gaan echt tegenvallen."

Strijdlustig is Terpstra zeker. "We moeten die sprinters gewoon breken. Wij als Nederland hebben daar belang bij, maar ook een paar andere landen. Dus moeten we de koers vroeg openbreken en hard maken. Ik heb er vertrouwen in."

Vergoeding voor huisvesting evacués asbestwijk

De geëvacueerde bewoners uit de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland kunnen vijftienhonderd euro per maand krijgen als ze zelf tijdelijk onderdak zoeken. Ze kunnen ook kiezen voor een wisselwoning, maar sommigen willen dat niet, zei directeur van woningcorporatie Mitros Rob Rötscheid vrijdagavond op een persconferentie.

De bewoners van ontruimde woningen in de wijk zijn sinds de asbestproblemen aan het licht kwamen opgevangen in hotels, maar daar moeten ze weg omdat er geen plaats meer voor ze is. De eerste evacués worden vrijdag aan het begin van de avond ondergebracht in wisselwoningen. Er zijn er vooralsnog 89 beschikbaar.

Rötscheid voerde vrijdag in een van de hotels waar een deel van de ruim driehonderd geëvacueerden is ondergebracht gesprekken met de bewoners over de logeerwoningen. Volgens hem was de bijeenkomst emotioneel. "Mensen zijn bang en angstig."

Er zijn ook mensen die niet in een logeerwoning willen, maar ook niet zelf voor onderdak kunnen zorgen. Zij krijgen langer de tijd om zich te beraden. "We zetten niemand op straat", benadrukte Rötscheid.

De bewoners van de meeste ontruimde woningen aan de Marco Pololaan kunnen waarschijnlijk in de loop van volgende week weer naar huis. Volgens burgemeester Aleid Wolfsen zien de metingen er goed uit. Wel moet er op een paar plekken in het blok gesaneerd gaan worden. In de straat zijn in totaal 48 woningen ontruimd.

De metingen in de Stanleylaan, waar het asbest in eerste instantie werd gevonden, laten nog even op zich wachten, zei Wolfsen. Deze bewoners kunnen in ieder geval volgende week nog niet naar huis. Het kan volgens Rötscheid zelfs nog wel drie weken duren voor zij hun flatwoningen weer in kunnen.

Bewoners wordt nog altijd met klem afgeraden het afgezette gebied te betreden en om spullen op te halen. Wolfsen zei verder dat een aantal bewoners het niet op prijs stelt te worden gefotografeerd of gefilmd. "Ze hebben ons gevraagd u te vragen hun privacy te respecteren."

Ophef over besnijdenissen Oostenrijk

Christelijke, joodse en moslimleiders in Oostenrijk eisen dat de autoriteiten zich formeel uitspreken voor het besnijden van jonge jongens op religieuze gronden. Twee minister-presidenten van Oostenrijkse deelstaten lieten zich onlangs negatief uit over besnijdenissen. De ene minister-president zei dat besnijdenissen voorlopig alleen nog om medische redenen moeten worden uitgevoerd. De ander sprak zich uit voor een landelijk verbod.

De ophef in Oostenrijk komt voort uit een uitspraak van een Duitse rechter, die eerder deze maand oordeelde dat het besnijden van jonge jongens kan neerkomen op het toebrengen van lichamelijk letsel. De uitspraak van de rechter kwam niet neer op een verbod op besnijdenissen. De Duitse vakvereniging van artsen deed echter wel een aanbeveling uitgaan om geen onnodige besnijdenissen meer uit te voeren zolang er geen duidelijkheid is over de wettelijke situatie omtrent besnijdenissen.

Man geneest van lui oog na zien Hugo 3D

Toen de film Hugo vorig jaar op het witte doek verscheen viel op dat regisseur Martin Scorsese op een indrukwekkende manier gebruik had gemaakt van 3D. Dit gaat nu nog een stapje verder: de 67-jarige Bruce Bridgeman leed tot voor kort aan stereo blindheid, in zijn geval een lui oog. Dit houdt in dat hij geen diepte kon zien. Op een dag besloot hij om een bioscoopkaartje Hugo in 3D aan te schaffen en tijdens het begin van de film zag Bridgeman onverwachts diepte. Het effect bleef zelfs aanwezig lang nadat hij de bioscoop had verlaten.

Men vermoedt dat de hersenen van Bridgeman wel in staat waren om een 3D wereld te onderscheiden, maar dat de driedimensionale effecten van Hugo uiteindelijk "een knop" hebben omgezet. Hij is er uiteraard zeer content mee:

“Het was letterlijk een hele nieuwe dimensie van mijn zicht. Ongelooflijk en opwindend. Ik was perplex toen ik een lantaarnpaal zag die géén onderdeel was van de achtergrond. Bomen, auto's en ook mensen komen nu voor mij veel mooier op mij over dan voordat ik in de bioscoop was gaan zitten".

Eens proberen of Hugo 3D op jou ook speciale effecten heeft? Hieronder kun je de trailer nog eens bekijken.

Vermiste meisjes Amstelveen opgedoken in Parijs

Twee uit Amstelveen vermiste meisjes zijn deze week door de politie in Parijs bij hun moeder en oma aangetroffen.

De meisjes van 16 en bijna 4 jaar blijken moeder en dochter te zijn en komen uit Angola. De Amsterdamse politie verkeerde in de veronderstelling dat ze Congolees waren.

De meisjes, die geen Nederlands spreken, liepen eind juni weg bij hun opvangmoeder in Amstelveen. De politie was erg bezorgd en verspreidde foto's

Uitgebreid onderzoek van zedenrechercheurs leidde naar de Franse hoofdstad. Ze blijven in Parijs, meldt de Amsterdamse politie.

'PSV wil langer door met Hutchinson'

Atiba Hutchinson staat mogelijk voor een langer verblijf bij PSV. De Eindhovense club wil graag verlengen met de Canadees. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens het medium heeft PSV Hutchinson inmiddels laten weten de gesprekken over een mogelijke contractverlenging in het najaar te willen openen. Het huidige contract van de middenvelder loopt af.

Hutchinson kwam in 2010 over van FC Kopenhagen, waar hij transfervrij vertrok. Bij PSV was de middenvelder veelal verzekerd van een basisplaats. De 29-jarige speler won met de Eindhovenaren één prijs, de KNVB-beker in het seizoen 2011/12.

PSV wil voorkomen dat de middenvelder transfervrij uit de Lichtstad vertrekt. De Eindhovense club wacht nog op de reactie van de Canadees. 

De Boer: "Ervaring en klasse van Janssen nodig"

Hoewel Vitesse zich officieel gemeld heeft bij Ajax voor Theo Janssen, laat trainer Frank de Boer weten dat hij de middenvelder het liefst wil behouden. Janssen speelt nog maar één seizoen voor Ajax, maar wordt momenteel serieus in verband gebracht met een transfer naar Vitesse, waar hij eerder al tien seizoenen voor speelde.

De Boer laat tegenover NUsport weten dat hij de middenvelder het liefst wil behouden voor de Amsterdamse club, die opnieuw een druk seizoen staat te wachten. "Wij willen niemand kwijt", aldus de oefenmeester.

"We krijgen veel loodzware wedstrijden met een deels vernieuwd elftal. Dan hebben we zijn ervaring en klasse keihard nodig. Hij is een zeer gewaardeerde kracht, dat hebben we vorig seizoen gezien. We hebben veel middenvelders die aanvallend denken en daar kunnen er maar twee van spelen. Dus er zullen mensen teleurgesteld worden. Dat hoort bij een topclub. Iedereen zal voor zijn plek moeten vechten."

Hoe het middenvelder er komend seizoen uit gaat zien, weet De Boer ook nog niet. "Vurnon Anita heeft het erg goed gedaan als controleur vorig seizoen dus die maakt een goede kans, maar niemand is nog honderd procent zeker. Nee, ook Siem de Jong niet, ondanks dat hij nu aanvoerder is. De beste speelt. Ik wil ook een beetje kunnen roteren."

Katherine Jackson wil voogdij delen

Katherine Jackson is bereid de voogdij over de kinderen van Michael Jackson te delen. Dat heeft haar advocaat in een verklaring laten weten. Eerder deze week werd TJ Jackson aangewezen als tijdelijke voogd over Blanket, Paris en Prince.

Tot voor kort was de voogdij in handen van Katherine, de 82-jarige moeder van Michael Jackson, maar volgens de rechter werd ze belemmerd door 'een derde partij'. Naar verluidt wordt daarmee gedoeld op haar kinderen. TJ, een zoon van Tito Jackson, liet weten dat zijn oma een warrige indruk maakte.

De familie Jackson maakt zich grote zorgen om Katherine, die afgelopen weekeinde als vermist werd opgegeven omdat haar kleinkinderen al een week geen contact met haar konden krijgen. Inmiddels zou ze weer hebben gesproken met haar kleinkinderen. Ook ontstond een vechtpartij in het huis van Katherine die met de zorg voor de kinderen te maken zou hebben.

Verschillende familieleden ruziën met elkaar vanwege het testament van de in 2009 overleden Michael Jackson. Volgens sommigen hebben de beheerders van zijn nalatenschap het testament vervalst.

Politiewagen botst op auto's in Roermond

Een onopvallende politiewagen is vrijdag in Roermond tegen twee andere auto's gereden. De politiewagen was op weg naar een melding van een onenigheid op de Herkenboscherweg toen het ongeval plaatsvond. Een automobilist raakte gewond, meldt de Limburgse politie vrijdagavond.

De botsing vond omstreeks 18.00 uur plaats op de Kapellerlaan. De politiewagen kwam op de linkerweghelft terecht en botste daar op een auto uit tegengestelde richting. Vervolgens reed de politieauto ook tegen een tweede, stilstaande auto.

De bestuurder van de tweede auto is met nekletsel naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de eerste auto raakte gewond aan haar arm, maar kon ter plaatse worden behandeld. De drie auto's raakten zwaar beschadigd.

Amerikaan dreigt met schietpartij op werk

De Amerikaanse politie heeft een man gearresteerd die dreigde op zijn werk het vuur te openen. In het huis van Neil Prescott, die zich een 'joker' noemde, vond de politie meer dan twintig vuurwapens.

De man uit Crofton in de staat Maryland belde zijn werkgever Pitney Bowes op met de aankondiging dat hij 'de boel overhoop kwam schieten'. Hij had thuis onder meer aanvalsgeweren, revolvers en ruim vierhonderd patronen verzameld om dat dreigement kracht bij te zetten.

Prescott leek, door zichzelf 'joker' te noemen, te verwijzen naar het bloedbad tijdens de première van de nieuwe Batman-film, vorige week. De 'Joker' is in de Batman-reeks de slechterik.

Pooier moet prostituee miljoen euro terugbetalen

Een man die een vrouw jarenlang dwong zich te prostitueren, moet het slachtoffer bijna een miljoen euro terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald. De rechtbank acht de man schuldig aan mensenhandel, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij kreeg een celstraf van zes jaar opgelegd.

De vrouw kreeg een relatie met de man toen ze net volwassen werd. Via misleiding wist hij haar de prostitutie in te loodsen. Door haar te mishandelen en te bedreigen bleef zij zich vervolgens jarenlang prostitueren.

Het slachtoffer had een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro geëist. De rechtbank heeft een bedrag van 949 duizend euro toegewezen. Volgens de rechter had de vrouw minimaal vijfhonderd euro per dag moeten overhouden aan haar werkzaamheden. Het slachtoffer werd zeven jaar lang, 44 weken per jaar, zes dagen in de week gedwongen zich te prostitueren, aldus de rechter.

Advocaat van het slachtoffer Richard Korver laat vrijdag weten dat de toegekende vergoeding uitzonderlijk hoog is. "En de gebruikte bewoordingen van de rechtbank zijn hard."

De opgelegde straf is overigens conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Stilleggen Odfjell kost tientallen miljoenen

Het stilleggen van Odfjell in Rotterdam en het uitvoeren van alle verbeteringen gaat het Noorse tankopslagbedrijf tientallen miljoenen euro's kosten. Dat heeft een woordvoerder vrijdagavond laten weten.

De onderneming maakte vrijdagavond bekend uit veiligheidsoverwegingen alle activiteiten binnen 24 uur stil te leggen. Het bedrijf nam het niet zo nauw met de milieu- en veiligheidsregels. Vorige week legde milieudienst DCMR al een deel van de werkzaamheden van de Rotterdamse olieterminal stil, omdat onduidelijk was of de koel- en blusvoorzieningen bij de opslagtanks van het bedrijf wel in orde zijn.

Het bedrijf heeft vrijdag na overleg met inspectiediensten besloten de koel- en blusvoorzieningen op meer dan 140 tanks te vernieuwen. Ook worden alle brandblusvoorzieningen getest voordat de activiteiten weer worden opgestart. Tot die tijd wordt niets geladen of gelost in de vestiging in het botlekgebied.

Voordat de eerste tanks weer kunnen worden vrijgegeven, is de onderneming in ieder geval dagen verder, vertelt de zegsvrouw. "De uitvoering zal gefaseerd gebeuren. Sommige dingen kunnen snel worden gedaan, andere zullen meer tijd in beslag nemen."

Odfjell zette vorig jaar bijna een miljard euro om. De tankterminals boekten een winst van 42 miljoen euro.

Scheidsrechter WK-finale 1974 overleden

Jack Taylor, de scheidsrechter die in 1974 de WK-finale tussen het Nederlands elftal en West-Duitsland leidde, is op 82-jarige leeftijd overleden. De Engelse arbiter gaf in de finale in München al na één minuut een strafschop aan Oranje na een overtreding op Johan Cruijff. Johan Neeskens schoot vervolgens keihard raak vanaf 11 meter.

Taylor floot halverwege de eerste helft opnieuw voor een strafschop, ditmaal voor het gastland. West-Duitsland won de WK-finale uiteindelijk met 2-1. De Engelsman floot in 1971 ook de finale van de Europa Cup 1 tussen Ajax en Panathinaikos. Ajax won met 2-0 van de Griekse club. "Jack was een van de beste ambassadeurs van het Engelse voetbal die tot zijn laatste dagen heeft geholpen bij de ontwikkeling van jonge scheidsrechters", aldus directeur Richard Scudamore van de Premier League.

Weer doorrijder na ongeluk Amsterdam

Aan het eind van de middag heeft de chauffeur van een bestelwagen met aanhanger een fietser aangereden op de kruising van de Ceintuurbaan met de Van Woustraat in Amsterdam. Na een woordenwisseling met de wielrijder, die tijdig van zijn fiets wist te springen, ging de automobilist ervandoor. De wielrijder kwam met de schrik vrij, maar zijn fiets moet als verloren worden beschouwd. 

Een oplettende getuige wist het kenteken van de betrokken bestelauto te noteren en alarmeerde de politie. De politie liet weten dat de doorrijder door het bekend zijn van het kenteken zeer zeker zal worden achterhaald, aangehouden en vervolgd. 

Het incident gebeurde vlakbij de plek waar eerder deze week ook al iemand na een ongeluk was doorgereden. Ook van deze dader was het kenteken bekend. Na een opsporingsbericht meldde deze zich bij de politie.

Gers Pardoel breekt record Mega Top 50

Gers Pardoel heeft een record te pakken. Zijn single Ik Neem Je Mee is vanaf deze week de langst genoteerde Nederlandse single ooit in de Mega Top 50.

Ik Neem Je Mee staat inmiddels 44 weken in de lijst, deze week staat de single op plaats 44. De 31-jarige rapper neemt het record over van zangeres Laura Jansen. Zij stond met Use Somebody in 2009 en 2010 43 weken in de hitlijst, meldt de organisatie vrijdag. Ik Neem Je Mee bereikte in oktober de nummer 1-positie in de Mega Top 50, het liedje stond in totaal dertien weken in de top tien.

Wellicht sneuvelt er binnenkort nog een record. Somebody That I Used to Know van Gotye en Kimbra staat deze week precies een jaar in de lijst. Als het nummer over vijf weken nog steeds in de lijst te vinden is, is het de langst genoteerde single ooit in de Mega Top 50. Op dit moment is dat record nog in handen van Kabouter Plop met de Kabouterdans, dit Vlaamse lied hield het 56 weken vol.

Van Maasakker vervangt Bos in hockeyselectie

Bondscoach Max Caldas heeft zojuist de Nederlandse vrouwenploeg geinformeerd over de vervanging van de geblesseerde Willemijn Bos. Caia van Maasakker wordt vanuit haar rol als reserve atleet doorgeschoven naar de selectie. Als vervanger van Van Maasakker komt Marieke Veenhoven dit weekeinde als reserve naar Londen.

Veenhoven maakte tot half juni deel uit van de selectie van het Nederlands hockeyteam maar viel buiten de groep van achttien. Caldas: "Ik heb direct besloten dat Caia naar de ploeg zou gaan. Maar uit respect naar Willemijn heb ik gewacht met dat naar buiten te brengen. Gisteravond heb ik dat wel al aan de ploeg verteld. Daarna hebben we de selectie weer op orde gekregen met Marieke erbij in de rolvan Caia. De beide dames hebben er goed op gereageerd en zijn er klaar voor. De teleurstelling hebben we een plek gegeven. Ook omdat Willemijn ons dat nadrukkelijk heeft gezegd. Het team gaat boven alles. We staan aan de start van ons olympisch toernooi en zijn er klaar voor."

Veenhoven heeft vooral een 'dubbel' gevoel. "Zo'n verschrikkelijke blessure gun je niemand en zo wil je eigenlijk niet in de ploeg komen. Maar nu ik ben gevraagd ga ik er alles aan doen om mijn maximale bijdrage te leveren aan het team", aldus de hockeyster van Amsterdam. De Nederlandse hockeysters beginnen zondag aan het Olympisch toernooi met een duel tegen Belgie.

Terry aangeklaagd door FA

De Football Association, de Engelse voetbalbond, heeft Chelsea-verdediger aangeklaagd voor racistische uitlatingen naar Anton Ferdinand. Dat meldt Sky Sports.

Twee weken geleden sprak de rechter Terry nog vrij, maar de FA stelde de international vanmiddag toch in staat van beschuldiging. De verdediger had al toegegeven dat hij QPR-verdediger Ferdinand heeft uitgescholden, maar hij heeft altijd ontkend dat hij zich racistisch heeft uitgelaten.

De FA zegt dat ze uit eigen onderzoek nieuwe bewijzen hebben gevonden. Terry zou de uitlatingen hebben gedaan in een Premier League-wedstrijd op 23 oktober 2011. Na de beschuldigingen had de FA hem de aanvoerdersband van de nationale ploeg afgenomen. Hierop stapte toenmalig bondscoach Fabio Capello op.

Beschuldigingen van racisme wierpen afgelopen seizoen een schaduw over de Premier League. Zo werd oud-Ajacied Luis Suárez voor acht wedstrijden geschorst en kreeg hij een boete van vijftigduizend euro, nadat hij Patrick Evra van Manchester United racistisch zou hebben bejegend.

Haase opnieuw finalist in Kitzbühel

Robin Haase heeft vrijdag de finale bereikt van het ATP-toernooi van Kitzbühel. Hij won in de halve eindstrijd in twee sets van de als vijfde geplaatste Slowaak Martin Klizan. Haase verdedigt tijdens het Oostenrijkse tennistoernooi zijn vorig jaar behaalde titel. In de finale neemt de Hagenaar het op tegen Philipp Kohlschreiber.

Haase, als derde geplaatst in Kitzbühel, versloeg Klizan met twee keer 6-3. Medefinalist Kohlschreiber, de nummer een van de plaatsinglijst, bereikte de eindstrijd via een driesetter tegen de Italiaan Filippo Volandri: 6-7, 6-1 en 6-1. Vorig jaar won Haase in Oostenrijk zijn eerste ATP-titel door in de finale te winnen van Albert Montañes.

Boy Westerhof werd vrijdag uitgeschakeld in de kwartfinale van het challengertoernooi in het Finse Tampere. De tennisser uit Meppel verloor van de Portugees Joao Sousa met 6-3 en 6-3.

Baxter en Jenkins eerste halve finalisten World Matchplay

Ronnie Baxter en Terry Jenkins worden eerste halve finalisten van het World Matchplay in Blackpool. Baxter versloeg voor zijn thuispubliek Justin Pipe met 16-11. Jenkins rekende af met wereldkampioen Adrian Lewis Het werd 16-12. 

De partij tussen Baxter en Pipe ging tot 4-4 gelijk op. Daarna liep Baxter snel uit naar 14-7 mede door een 150 en 107 finish. Pipe kreeg wel veel kansen, maar de dubbels werden nauwelijks gevonden. Pipe kwam terug tot er 14-10 van maken en kreeg één pijl voor wederom een rebreak. Dubbel-18 viel niet en kon The Rocket alsnog de leg pakken. Twee legs later was het gedaan.

Jenkins wist in de zesde leg Lewis voor het eerst te breaken, maar Lewis kwam toch weer terug tot 5-5.  Jenkins wist uit te lopen naar 10-6 door onderandere twee keer 121 uit te gooien. De wereldkampioen legde zich niet neer bij een mogelijke nederlaag, hij kwam opnieuw terug op 11-11. Toch slaagde The Jackpot er niet in om voor het eerst deze partij op voorsprong te komen. Jenkins wist op het juiste moment weer bij te schakelen en pakte drie legs op rij voor 14-11. The Bull concentreerde zich op zijn eigen leg. Twee keer 180 en een 82-finish voor een 12-darter bracht hem op 15-12, daarna gaf Lewis op. Jenkins kon weglopen om de partij te winnen via zijn geliefde tops.

Later vanavond zijn de overige twee kwartfinales. Phil Taylor neemt het op tegen Andy Hamilton en Michael van Gerwen zal James Wade moeten verslaan om bij de laatste vier te horen. 

Scholieren dood na instorting dak school

Zes scholieren zijn in Bijnore, in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, om het leven gekomen toen het dak van hun klaslokaal instortte. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Zeventien mensen raakten gewond.

Volgens de autoriteiten zaten er 26 leerlingen in de leeftijd tussen de 12 en 14 jaar in de klas. Verdere details over het ongeval ontbreken vooralsnog.


Scholieren dood na instorting dak school (Foto: Novum)

Brussel gaat lastigvallen vrouwen straffen

Brussel gaat het lastigvallen van vrouwen op straat straffen. Vanaf 1 september kunnen seksistische mannen worden beboet met een zogenoemde gemeentelijke administratieve sanctie van maximaal 250 euro.

Dat meldden Vlaamse media vrijdag. Ook al kunnen we niet alle gefrustreerden beboeten, het is in ieder geval een sterk signaal dat wij dergelijk gedrag niet aanvaarden, aldus een Brusselse wethouder.

Hij sprak na de première van een documentaire over het probleem in Brussel. Vooral allochtone mannen blijken vrouwen die alleen over straat lopen, te beledigen, uit te schelden of lastig te vallen.

Asielzoekers in hongerstaking bij azc Heerlen

Een groep Syrische asielzoekers demonstreert bij het asielzoekerscentrum in Heerlen. Ze zijn vanaf vrijdag in hongerstaking en willen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) duidelijkheid over hun status.

Een deel van de asielzoekers slaapt sinds woensdag in tenten buiten het asielzoekerscentrum aan de Imstenraderweg. Het is niet bekend welke nationaliteit de vluchtelingen hebben.

De gemeente is op de hoogte van de demonstratie. "Het is een vreedzame demonstratie van een groep van vijftien tot twintig asielzoekers", zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente en de politie grijpen voorlopig niet in. "Ze doen verder niks, dus wij ook niet", aldus een zegsman van de politie.

Vanwege de veiligheidssituatie in Syrië werden asielzoekers het afgelopen jaar niet naar het land teruggestuurd. "Er zijn een jaar lang geen besluiten genomen over Syrische asielzoekers, vanwege de onzekere situatie in het land", legt een woordvoerder van minister Leers uit.

Omdat een dergelijke uitzettingsstop maximaal een jaar mag duren, gaat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) volgens haar na het zomerreces weer kijken naar asielaanvragen. "Uiteraard wordt daarbij wel rekening gehouden met de veiligheidssituatie in het land", benadrukt de zegsvrouw.

In mei protesteerde een groep van driehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers, voornamelijk Irakezen, in een tentenkamp in Ter Apel tegen hun uitzetting. Na onderhandelingen met Leers besloten de demonstranten het kamp eind mei te verlaten. De resterende asielzoekers van andere nationaliteiten werden eind mei gedwongen het terrein te verlaten met een ontruiming.

Weinig hoop voor Indiana Jones 5

Na het teleurstellende Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull hopen de fans dat een vijfde deel de verder succesvolle filmreeks weer uit het slop haalt. Volgens producent Frank Marshall gaat dit vervolg er echter nooit komen. Tegenover Collider had hij hierover het volgende te melden:

"Voor mijzelf is Kingdom of the Crystal Skull het laaste deel geweest. We hebben het er intern over gehad maar er zijn geen goede ideeën".

Dit wil niet zeggen dat een vijfde deel er nooit meer gaat komen, maar wel is er weinig ruimte voor hoop. Lucas vertrekt ook nog eens bij LucasFilm en geeft de positie door aan Marshalls vrouw. Lucas zou zich naar verluidt willen bezighouden met experimentele films, iets waar Indiana Jones 5 niet bepaald tussen past. Marshall ziet hem dan ook niet terugkeren voor een nieuwe sequel.

Is dit goed of slecht nieuws? Brand hieronder los!

Merkel: vastbesloten eurozone te beschermen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zijn vastbesloten alles te doen om de eurozone te beschermen. In een gezamenlijke verklaring zeiden Merkel en Hollande dat beide landen 'zeer veel belang hechten aan de integriteit van de eurozone'.

Volgens de beide regeringsleiders moeten de lidstaten die de euro gebruiken en de Europese instituties 'zich houden aan hun verplichtingen, elk op hun eigen competentiegebied'. Ze benadrukten nog eens de noodzaak om snel de besluiten die tijdens een top van de Europese Unie vorige maand werden genomen door te voeren.

Trespass

Kyle Miller (Nicolas Cage) is een rijke zakenman. Hij lijkt alles goed voor elkaar te hebben met een door zijn vrouw Sarah (Nicole Kidman) ontworpen huis en een droomgezin. Dat niets is wat het lijkt, blijkt wel wanneer ze op een avond worden overvallen door een stel niets ontziende criminelen die op zoek zijn naar geld. Trespass van Joel Schumacher bewijst echter dat een goed verhaal nog geen garantie is voor een succesfilm.

D66 wil regenboogvlag op Amsterdams stadhuis

De regenboogvlag moet tijdens de Amsterdam Gay Pride volgende week ook op het stadhuis wapperen. Dat vindt D66 Amsterdam. De partij heeft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag gevraagd om de vlag te hijsen.

De vlag op het stadhuis van de hoofdstad past binnen de doelstelling van de gemeente om homohoofdstad te zijn, vindt D66-raadslid Gerolf Bouwmeester. "Amsterdam heeft een nationale voorbeeldfunctie wat betreft homotolerantie en kan nog steeds wereldwijd als gidsstad voor homorechten fungeren."

De vlaggen op het Amsterdamse stadhuis waren eerder deze maand ook al onderwerp van politieke discussie. De PVV eiste dat naast de Amsterdamse en Europese vlag ook de Nederlandse driekleur dagelijks zou worden gehesen. De gemeente gaf hieraan gehoor, waardoor nu alle drie de vlaggen te zien zijn.

Treinverkeer Leiden kort plat door stroomstoring

Van en naar Leiden Centraal hebben vrijdagmiddag ruim een uur geen treinen gereden door een stroomstoring. De extra reistijd liep op tot meer dan een uur.

Het ging om een algemene stroomstoring in Leiden, die ook de NS trof. De storing ontstond rond 17.00 uur en was ruim een uur later opgelost door netbeheerder Liander, waarna het treinverkeer weer op gang kwam.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

Babywinkel mocht zwangere verkoopster niet dumpen

De winkelketen Baby-Dump heeft vorig jaar ten onrechte een zwangere verkoopster de laan uitgestuurd. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling deze week bepaald.

Het bedrijf was tevreden over het functioneren van de medewerkster en had haar verlenging van haar tijdelijke contract beloofd. Korte tijd nadat de vrouw echter had verteld dat ze zwanger was, kreeg ze te horen dat de verlenging van de baan was.

Het babyproductenbedrijf voerde als reden op dat de vrouw niet beschikbaar was op de dagen die haar leidinggevende had voorgesteld. Direct na het vertrek van de vrouw nam Baby-Dump iemand anders aan.

De verkoopster zegt dat ze wel degelijk heeft aangegeven dat ze beschikbaar was op de dagen die de leidinggevende had voorgesteld. Ze wilde minimaal drie dagen per week werken na haar bevalling. Volgens haar speelde de zwangerschap een rol bij de uiteindelijke beslissing van haar werkgever.

De Commissie Gelijke Behandeling vindt dit aannemelijk. "Het zou heel gek zijn als de vrouw eerst aangeeft dat zij meer dan drie dagen wil werken, en vervolgens op geen van de voorgestelde dagen beschikbaar is", aldus de commissie.

Klassieke zombies in Resident Evil 6

Capcom heeft vandaag aangegeven dat ze de 'klassieke zombie' terug gaan brengen met Resident Evil 6. Fans van de gamereeks hadden geklaagd dat de zombies in de laatste twee delen niet de 'klassieke zombies' waren die ze verwachten van de reeks. Capcom heeft dus geluisterd en leveren de zombies die fans verwachten.

“We tried to respond to the requests and put them in this game. We tweaked them a bit so they aren’t the same zombies you would expect. The zombies when you first see them, they shamble around slowly. But, if they spot you or they get closer they break out into a sudden dash and try to grab you. We tried to make this as instantaneous as possible. Some of them will leap out at you. For the most part, they are zombies, but they have a bursts of energy here and there that give them a little extra oomph.”

Zombies zullen dit keer veel lijken op de mens die ze ooit waren; enkelen zullen zelfs wapens bij zich dragen, aldus Capcom.

“It’s not that we decided zombies should use weapons per se, it’s just that we wanted to get across the feeling that these used to be people and people either picked up weapons when they were fighting or they used certain objects when they were alive. They have this instinctual ability to pick up these things and use them. It’s not that they are purposely using weapons, it’s in the back of their mind because they used to use weapons before they became zombies.”

Resident Evil 6 moet in november uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Bond-acteurs samen in nieuwe Bondgame

De acteurs Daniel Craig, Rory Kinnear en Naomie Harris spelen een rol in de actiegame 007 Legends. Dat heeft uitgever Activision vrijdag bekendgemaakt. Het drietal is dit najaar ook te zien in de nieuwe Bondfilm Skyfall. Het spel, dat gebaseerd is op verschillende Bondfilms, is in de maak voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Naast het drietal maken ook oude Bond-acteurs hun opwachting in het computerspel. Michael Lonsdale, onder meer bekend van de Bondfilm Moonraker, en Richard Kiel, Moonraker en The Spy Who Loved Me, vervullen een rol in de game. In 007 Legends kunnen spelers enkele klassieke Bondmissies naspelen.

007 Legends is een actiegame waarin spelers zes missies krijgen voorgeschoteld, gebaseerd op zes verschillende Bondfilms. Een van de missies sluit aan bij het in november te verschijnen Skyfall. Net als de film moet ook het spel dit najaar op de markt verschijnen.


Bond-acteurs samen in nieuwe Bondgame (Foto: Novum)

Poolse daksmijters langer in cel

De twee Polen die woensdagavond hulpdiensten bekogelden vanaf een dak in het centrum van Amsterdam blijven nog zeker twee weken in de gevangenis. Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De twee dronkaards gooiden met stenen, loopplanken en steigeronderdelen van een pand op de Nes. Brandweer en politie hebben aangifte tegen hen gedaan, hoewel niemand gewond raakte. Wel raakten twee politieauto's en een brandweerwagen beschadigd. Er wordt een poging gedaan de schade te verhalen.

Een arrestatieteam overmeesterde de daklopers van 22 en 29 jaar rond 22.30 uur. Wat de mannen bezielde is onduidelijk.

PEC Zwolle lijft Nieveld in

Nirichio Nieveld voetbalt volgend seizoen voor PEC Zwolle. De 23-jarige verdediger heeft met de kersverse eredivisionist een akkoord bereikt over een contract voor een seizoen, met een optie voor nog een jaar. Nieveld had een aflopend contract bij Excelsior en was daarom transfervrij.

Nieveld maakte in februari 2009 in het shirt van Feyenoord zijn debuut in de Eredivisie. Omdat een definitieve doorbraak uitbleef, vertrok hij aan het eind van dat seizoen naar stadsgenoot Excelsior. Daar kwam de centrale verdediger in drie seizoenen tot 96 competitieduels.

Gorilla verhangt zich in Praagse dierentuin

Een gorilla in de dierentuin van Praag is op tragische wijze om het leven gekomen. Het dier heeft zichzelf vermoedelijk per ongeluk verhangen. Dat heeft de Praagse Zoo vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de dierentuin werd de 5-jarige Tatu in een slaapverblijf aangetroffen met een touw om zijn nek. Pogingen Tatu te reanimeren waren tevergeefs. Aangezien er geen camera's in het slaapverblijf zijn, is niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Dierentuin-directeur Miroslav Bobek noemde de dood van Tatu vrijdag de treurigste gebeurtenis in de dierentuin sinds een overstroming in 2002, waarbij meer dan honderd dieren omkwamen.

Castaignos nieuwe spits van Twente

FC Twente staat op het punt om Luc Castaignos over te nemen van Internazionale. De eredivisionist heeft een akkoord bereikt met de speler zelf en is op enkele details na ook rond met de Italianen. De zaakwaarnemer van Castaignos verwacht dat de transfer vandaag nog wordt afgerond.

Twente betaalt naar verluidt zes miljoen euro voor Castaignos, voor wie een contact klaarligt voor vier seizoenen. De 19-jarige aanvaller kwam afgelopen seizoen bij Inter slechts zelden in actie. Het jaar daarvoor kende hij met vijftien doelpunten in 34 duels zijn doorbraak bij Feyenoord.

Als de transfer vandaag wordt beklonken, is Castaignos speelgerechtigd in de derde voorronde van de Europa League tegen Mlada Boleslav uit Tsjechië. "De clubs hebben vandaag nog contact gehad en Inter is bereid om mee te werken. Ik verwacht dus geen problemen", laat zaakwaarmer Karim el Atmani weten.

Twente versterkte de aanvalslinies vorige week al met de van Ajax overgenomen Dmitry Bulykin. Daar staat het vertrek tegenover van Luuk de Jong, die in Duitsland voor Borussia Mönchengladbach gaat voetballen.

De VIPs van Borderlands 2 zijn bekend

Eerder deze week maakte je kans om gratis toegang tot gamescom in Keulen op vrijdag 17 augustus voor jou en drie vrienden te winnen. Deze prijs is  compleet met een exclusieve VIP-behandeling op de Borderlands 2-stand, waarin je zonder in een wachtrij te hoeven staan in een VIP-ruimte Borderlands 2 gaat gamen met ondertussen allerlei hapjes en drankjes.

De winnaars zijn robdriessen en Realer geworden. Heel veel plezier in Keulen en wie weet kom je nog wat FOK!crew tegen. Vergeet dan niet hoi te zeggen. We zijn te herkennen aan bleke gezichten, eelt aan de duimen en simlish-achtige praat.

Ik ga scheiden 33

“Dat is toch raar, zijn eigen kinderen. Als vader heb je toch ook zoiets van: als mijn kinderen maar onderdak hebben.” Marleen glimlachte bescheiden. “Tja, dat zou je hopen van veel mannen, dat hun kinderen het belangrijkste zijn. Echt niet! Ze voeren relationele oorlogen met hun exen over de hoofden van hun kinderen.” “Ik heb het vrouwen ook wel eens zien doen”, stelde ik koel vast, omdat dit ook gewoon zo is.

Vlaar alsnog naar Aston Villa

Ron Vlaar verruilt alsnog Feyenoord voor Aston Villa. De Rotterdamse club heeft een akkoord bereikt met de Engelse club over de transfer van de 27-jarige verdediger. Afgelopen weekend leek een overgang van Vlaar naar Engeland van de baan, maar nu vertrekt hij alsnog.

Bij Feyenoord had de international nog een verbintenis tot medio 2014. Daarin was een gelimiteerde transfersom van naar verluidt vier miljoen euro opgenomen.

Ferrari laat optie op Massa verlopen

Het is nog allerminst zeker dat Felipe Massa ook komend seizoen voor het Formule 1-team Ferrari zal gaan racen. De Italiaanse renstal heeft volgens Autosprint een optie op de diensten van de Braziliaan voor het seizoen 2013 laten verlopen.

Massa heeft in de afgelopen jaren weinig indruk kunnen maken, maar gaf dit seizoen toch een teken van leven door op Silverstone als vierde over de finishlijn te komen. Deze week verliep een eenzijdige optie van Ferrari op de Braziliaan.

Mocht de Braziliaan komend seizoen niet meer voor Ferrari kunnen racen dan is de kans groot dat de 31-jarige coureur de Formule 1 de rug toekeert. Hij liet vanuit Hongarije al weten dat het rijden voor een klein team voor hem geen optie is.

Nederlanders verwachten minder medailles op Spelen

Nederland sleept de komende weken op de Olympische Spelen in Londen minder medailles in de wacht dan vier jaar geleden in Beijing. Dat verwacht althans een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag.

In Beijing haalde de Nederlandse olympische ploeg zestien medailles, goed voor een twaalfde plaats in het medailleklassement. Van de twintigduizend ondervraagden verwacht 65 procent dat Nederland het dit jaar slechter doet. Vijftien procent rekent op meer eremetaal dan in Beijing. Slechts één op de vijf denkt dat Nederland de top tien in het medailleklassement haalt, zoals NOCNSF nastreeft.

De ondervraagden denken dat de meeste kansen voor Nederland liggen bij het zwemmen (51 procent) en de paardensport (31 procent). Ook zet ruim een kwart in op goud bij hockey. Wielrenster Marianne Vos is de populairste Nederlandse deelnemer aan de Spelen, gevolgd door zwemster Ranomi Kromowidjojo en turner Epke Zonderland.


Nederlanders verwachten minder medailles op Spelen (Foto: Novum)

Dealers gooien drugs uit raam tijdens vlucht

Twee drugsdealers die tijdens hun vlucht voor de politie hun koopwaar uit het raam gooiden zijn vrijdag in Utrecht aangehouden. Dat laat de politie weten. Het tweetal sloeg op de vlucht toen ze door agenten werden betrapt bij het dealen in de Warmoesstraat.

Nadat de politie een paar straten verder een blokkade van twee auto's had opgezet, kon de auto worden gestopt. Agenten moesten hun wapens trekken om de chauffeur en zijn bijrijder uit de auto te krijgen.

Tijdens de vlucht hadden de twee een zakje cocaïne weggegooid. Agenten vonden de uit het raam gegooide drugs later terug. In de auto werd ook geld gevonden. De auto, het geld en de drugs zijn in beslag genomen.

De la Rosa lijkt bij HRT te blijven

Pedro de la Rosa heeft gehint dat hij ook na het Formule 1-seizoen 2012 bij HRT zou kunnen blijven. De Spanjaard ruilde voor dit seizoen zijn baan als testcoureur bij McLaren in om het Spaanse team vooruit te helpen.

Teambaas Luis Perez Sala liet al weten dat De la Rosa tot het fundament van het team is gaan behoren en ook de Spanjaard zelf heeft door laten schemeren zich op zijn gemak te voelen bij zijn huidige werkgever. "Er is niets meer de moeite waard dan te ervaren dat zowel de auto als het team zich verbeteren."

Badr Hari blijft vast, medeverdachte aangehouden

In de Sensation-zaak tegen Badr Hari is een tweede verdachte aangehouden. De 34-jarige Eindhovenaar werd maandag opgepakt op Eindhoven Airport. Badr Hari blijft langer in de cel. Het Openbaar Ministerie liet donderdag al weten hem twee weken langer vast te willen houden en de rechter willigde dat verzoek vrijdag in.

Beiden worden verdacht van poging tot doodslag. Ze zouden de 39-jarige miljonair Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation ernstig hebben mishandeld. Justitie sluit meer aanhoudingen in die zaak niet uit. De Eindhovense verdachte kreeg donderdag al te horen dat hij zeker twee weken langer wordt vastgehouden.

Badr Hari wordt ook verdacht van een tweede mishandeling. Hij zou een jaar eerder eigenaar Jeroen van den Berg van Club Air in Amsterdam hebben afgetuigd. Die deed eerst geen aangifte, maar stapte toch naar de politie toen hij hoorde van de mishandeling van Everink.

Het OM liet deze week al weten dat Estelle Gullit, de vriendin van Badr Hari, wordt opgeroepen als getuige. Dat is nog niet gebeurd.

Bond-acteurs samen in nieuwe Bondgame

De acteurs Daniel Craig, Rory Kinnear en Naomie Harris spelen een rol in de actiegame 007 Legends. Dat heeft uitgever Activision vrijdag bekendgemaakt. Het drietal is dit najaar ook te zien in de nieuwe Bondfilm Skyfall. Het spel, dat gebaseerd is op verschillende Bondfilms, is in de maak voor de Xbox 360, Playstation 3 en pc.

Naast het drietal maken ook oude Bond-acteurs hun opwachting in het computerspel. Michael Lonsdale, onder meer bekend van de Bondfilm Moonraker, en Richard Kiel, Moonraker en The Spy Who Loved Me, vervullen een rol in de game. In 007 Legends kunnen spelers enkele klassieke Bondmissies naspelen.

007 Legends is een actiegame waarin spelers zes missies krijgen voorgeschoteld, gebaseerd op zes verschillende Bondfilms. Een van de missies sluit aan bij het in november te verschijnen Skyfall. Net als de film moet ook het spel dit najaar op de markt verschijnen.


Bond-acteurs samen in nieuwe Bondgame (Foto: Novum)

Volkswagen wil niet naar Formule 1

Volkswagen heeft nog eens benadrukt in de komende periode niet naar de Formule 1 te willen gaan. Het Duitse merk werd in de geruchten aan Sauber gelinkt, maar de kans op samenwerking lijkt niet aanwezig te zijn.

De huidige concernleiding van Volkswagen onder leiding van bestuursvoorzitter Ferdinand Piech ziet de Formule 1 totaal niet zitten. Een bron geeft de mening van de Volkswagentop weer: "Zolang Piech leeft is de kans op Volkswagen in de Formule 1 nul komma nul procent."

Medewerker club Lelystad neergeschoten

Een medewerker van een uitgaansgelegenheid is donderdagnacht gewond geraakt bij een schietpartij op zijn werk in Lelystad. Bij de arrestatie van de verdachte loste een agent even later een waarschuwingsschot, meldt de politie vrijdag.

De schietpartij vond rond 01.00 uur plaats in de uitgaansgelegenheid aan de Poststraat. De verdachte schoot daar een 39-jarige medewerker van de horecagelegenheid neer en sloeg op de vlucht. Volgens getuigen richtte hij daarbij zijn vuurwapen op omstanders. Mogelijk heeft hij daadwerkelijk geschoten.

De politie wist de 45-jarige verdachte te achterhalen dankzij een getuige, die de politie meldde dat de schutter richting de Stationsweg was gelopen. Daar zag een agent dat de verdachte zijn vuurwapen nog bij zich had. De agent loste een waarschuwingsschot, waarna de man kon worden aangehouden. De 45-jarige verdachte uit Lelystad zit nog vast.

De 39-jarige medewerker, ook uit Lelystad, is met een schotwond naar een ziekenhuis gebracht en is buiten levensgevaar. Een 40-jarige man werd daarnaast op de Stationsweg door de verdachte verwond aan zijn hoofd. Hierbij is niet geschoten. De man is ter plaatse behandeld.

Franse bond schorst Nasri voor drie duels

Samir Nasri mist de komende drie wedstrijden van de Franse nationale ploeg. De speler van Manchester City is door de tuchtcommissie van de bond geschorst omdat hij op het EK na de verloren kwartfinale tegen Spanje (2-0) een journalist beledigde.

Ook Jérémy Ménez, die zich misdroeg tegen aanvoerder Hugo Lloris, moet boeten. De middenvelder van Paris Saint-Germain is voor één wedstrijd geschorst. Hatem ben Arfa en Yann M'Vila komen weg met een waarschuwing. Zij kregen het tijdens het toernooi aan de stok met de inmiddels vertrokken bondscoach Laurent Blanc.

VN bezorgd over op handen zijnde aanval op Aleppo

Mensenrechtenchef Navi Pillay van de Verenigde Naties is ernstig bezorgd over de veiligheid van de Syrische bevolking. Pillay verwees onder andere naar de opbouw van een troepenmacht in de buurt van Aleppo en zei te vrezen dat daar een grootscheeps offensief ophanden is.

In een verklaring zei het kantoor van Pillay dat er wordt gevreesd voor de veiligheid van burgers. Er zijn onbevestigde berichten over wreedheden, waaronder executies en de inzet van scherpschutters tegen burgers. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van zware wapens, tanks en gevechtshelikopters.

Pillay zei dat zowel Syrische regeringstroepen als de strijders van de oppositie misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden begaan. "Het spreekt voor zich dat het toegenomen gebruik van zware wapens, tanks, gevechtshelikopters en, naar verluidt, zelfs straaljagers in stedelijke gebieden tot veel burgerdoden heeft geleid en nog meer mensen ernstig gevaar lopen", aldus Pillay.

Mohammed Saeed, een activist in Aleppo, zei dat buurten in het oosten en westen van de stad vrijdag onder vuur worden genomen door gevechtshelikopters. Versterkingen van het leger kwamen donderdag aan in de stad en volgens Saaed wordt een grote aanval elk moment verwacht. Rami Abdul-Rahman onderschreef de voorspelling van Saeed. "Ik verwacht dat de aanval vandaag wordt ingezet."

FOK!filmtip van de dag: Transporter 3

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond zijn er verschillende films te zien op de televisie! Zo is op RTL 5 om half 9 Transporter 3 te zien. De Transporter-franchise staat bekend om ‘weinig lullen en veel knallen’, dit derde deel is hierop geen uitzondering. ‘Postbode’ Frank Martin (Jason Statham) wordt gevraagd een pakket af te leveren, Frank weigert echter en speelt de opdracht door naar een collega die de opdracht helaas verknald. Het is wederom aan Frank om het alsnog tot een goed einde te brengen. Mocht je Transporter 3 nou helemaal te gek vinden, dan zendt RTL 5 om 22.35 uur Transporter 2 uit!

Transporter 3!

Daarnaast is op RTL 7 om 20:30 de vrolijke familiefilm Night at the Museum te zien. SBS 6 zendt vanavond voor de zoveelste keer de blockbuster Armageddon uit, deze film begint ook om 20:30

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!


Polen sluit en evacueert ambassade in Syrië

Polen heeft vrijdag de ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus gesloten en het ambassadepersoneel geëvacueerd. Aanleiding is de verslechterende veiligheidssituatie in de stad.

De Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski zei dat het besluit is genomen uit zorg over de veiligheid van het ambassadepersoneel. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat wordt de ambassade weer heropend.

De Poolse ambassade behartigt de Amerikaanse belangen in Syrië.

Tijd tikt weg tijdens dienstplichtdebat Israël

Ongeveer zestigduizend Israëlische ultraorthodoxe jongemannen dreigen met ingang van volgende week woensdag als deserteurs te worden aangemerkt. De politieke loopgravenoorlog over de nieuwe dienstplichtwet woedt nog in alle hevigheid en het lijkt onwaarschijnlijk dat de strijdende partijen het nog vóór de door het Hooggerechtshof vastgestelde deadline van 1 augustus eens worden.

De tweespalt over de vrijstelling van de dienstplicht voor ultraorthodoxe studenten heeft premier Benjamin Netanyahu al de steun van zijn grootste regeringspartner Kadima gekost. Nu ook de overgebleven coalitiepartijen van mening blijven verschillen over de dienstplichthervorming dreigt de regering te vallen en moeten mogelijk vervroegd parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.

Het verhitte debat over de vrijstellingen raakt in Israël een open zenuw: de tegenstelling tussen de seculiere meerderheid en een minderheid van orthodoxe gelovigen. Seculiere Israëliërs dienen twee tot drie jaar in het leger, terwijl hun orthodoxe leeftijdgenoten zich mogen wijden aan gebed en Torahstudie.

Veel seculieren hebben genoeg van de voorrechten van ultraorthodoxen, maar die geven geen krimp: zij zeggen met hun eigen wapens het land te dienen. De orthodoxe gemeenschap maakt zo'n tien procent van de Israëlische bevolking uit. Velen van hen leven met een uitkering in besloten nederzettingen.

Eerder deze maand ontbond premier Netanyahu de commissie van politiek zwaargewichten die hij had belast met het herschrijven van de dienstplichtwet. De commissie werkte onder leiding van Kadima-kopstuk Yohanan Plesner aan een voorstel de vrijstellingen nagenoeg af te schaffen. Slechts twintig procent van de striktgelovige Israëliërs, zo'n anderhalf duizend per jaar, zou de dienstplicht blijven ontlopen.

De ontbinding van de commissie was voor Kadima reden uit de regeringscoalitie te stappen. De middenpartij was in mei juist tot het kabinet toegetreden om een einde te maken aan de vrijstellingen voor orthodoxen. Netanyahu heeft nu een afgezwakte dienstplichthervorming voorgesteld, maar ook die lijkt steun in de Knesset te ontberen.

Bereiken de strijdende partijen voor 1 augustus geen compromis, dan gelden ongeveer zestigduizend ultra-orthodoxe jongemannen voortaan als deserteurs. Wel heeft minister van defensie Ehud Barak de bevoegdheid het huidige vrijstellingenregime voorlopig te handhaven met een beroep op de noodtoestand. Barak heeft echter aangekondigd dat hij wel degelijk een aantal ultraorthodoxe dienstplichtigen zal oproepen. Hij bereidt een noodwet voor die de tijd moet overbruggen tot een definitieve regeling is getroffen.

De privileges voor striktgelovige Israëliërs stammen uit de jaren veertig. De stichters van de joodse staat ontsloegen vierhonderd van de beste Torah-studenten van de dienstplicht, zodat zij de tijdens de Holocaust nagenoeg vernietigde bolwerken van joodse studies konden herstellen.

Omdat de ultraorthodoxe politieke partijen in het parlement een sleutelrol vervullen wisten zij die voorrechten sindsdien te behouden. Totdat het Hooggerechtshof eerder dit jaar oordeelde dat de vrijstellingen discriminatoir zijn en moeten worden geschrapt.

Netanyahu's alternatief voor het plan van de commissie-Plesner belooft de vrijstellingen nauwelijks in te perken. Netanyahu's partijgenoot, de havik Moshe Yaalon, stelde in opdracht van de premier voor dat de dienstplicht tot de leeftijd van 26 kan worden uitgesteld. Het gros van de ultraorthodoxe dienstweigeraars heeft dan al een flinke kinderschaar op de wereld gezet. Yaalon wil dienstweigering niet bestraffen.

Wel beval Yaalon aan Arabische Israëliërs op te roepen. Maar veel Arabische Israëliërs voelen zich in Israël als tweederangsburgers behandeld, en voelen doorgaans weinig voor het Israëlische leger. De nationalistische partij Yisrael Beitenu van minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman is dat een doorn in het oog. Hij dringt al lang aan op ten minste een vervangende dienstplicht voor de Arabische gemeenschap.

Kadima-leider Shaul Mofaz, nu weer vanuit de oppositiebankjes, onthaalde het voorstel van Yaalon met hoongelach. Hij noemde Netanyahu laf, omdat hij 'ontduikers verkiest boven hen die dienen'.


Tijd tikt weg tijdens dienstplichtdebat Israël (Foto: Novum)

Uitslag tweede vrije training Hongarije

Lewis Hamilton is ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste man op de baan gebleken. De Brit snelde met de McLaren naar een tijd van 1.21,995 en bleef hiermee de Lotus van Kimi Räikkönen ruim een tiende van een seconde voor.

De coureurs waren al vroeg in de training op de baan te vinden omdat ze wisten dat er regen onderweg was. Romain Grosjean was hierbij iets te enthousiast en verloor zijn voorvleugel. Heikki Kovalainen werd verrast door de regen en ging met de Caterham even door de grindbak. Michael Schumacher belandde met zijn Mercedes zelfs in de bandenstapels.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:21.995 20
2 Kimi Räikkönen Lotus 1:22.180 20
3 Bruno Senna Williams 1:22.253 34
4 Felipe Massa Ferrari 1:22.417 29
5 Fernando Alonso Ferrari 1:22.582 22
6 Jenson Button McLaren 1:22.747 17
7 Paul di Resta Force India 1:22.794 23
8 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.824 18
9 Romain Grosjean Lotus 1:22.922 12
10 Michael Schumacher Mercedes 1:23.160 19
11 Nico Rosberg Mercedes 1:23.164 29
12 Pastor Maldonado Williams 1:23.337 26
13 Nico Hulkenberg Force India 1:23.713 26
14 Mark Webber Red Bull 1:23.814 17
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:23.841 28
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:24.328 25
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.345 28
18 Sergio Perez Sauber 1:24.623 23
19 Vitaly Petrov Caterham 1:24.823 30
20 Heikki Kovalainen Caterham 1:25.220 30
21 Timo Glock Marussia 1:27.104 28
22 Pedro de la Rosa HRT 1:27.106 19
23 Charles Pic Marussia 1:27.185 24
24 Narain Karthikeyan HRT 1:27.822 20

A. Schleck ook niet naar Vuelta

Na de Olympische Spelen en de Tour de France moet Andy Schleck ook de Vuelta aan zich voorbij laten gaan. De Vuelta is volgende maand.

Schleck hoopte dat hij na een breuk in zijn bekken, die hij opliep bij een valpartij in de Critérium du Dauphiné, op tijd was hersteld om zijn rentree in de Ronde van Spanje te maken. Ploegleider Johan Bruyneel heeft echter laten weten dat dat ook te vroeg komt voor de Luxemburger.

Kingdom Hearts verovert eerste plek top tien

Het actierollenspel Kingdom Hearts: Dream Drop Distance voor de Nintendo 3DS is het best verkochte spel van Nederland. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.

Op de tweede en derde plaats in de verkooptoptien staan Super Mario 3D Land en het racespel Mario Kart 7, allebei eveneens voor de 3DS. Doordat drie spellen voor de Nintendo 3DS de top drie hebben ingenomen, is het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de Playstation 3 weggezakt naar de vierde plaats. Het schietspel wordt gevolgd door soortgenoot Battlefield 3 en het dansspel Just Dance 3 voor de Nintendo Wii.

Onder in de verkooptoptien is het schietspel Spec Ops: The Line onveranderd op de negende plek te vinden. De lijst wordt afgesloten met de hack & slash Diablo III, vorige week nog op plaats vijf. Het is de grootste daler van de week.

Verkooptoptien voor week 30, samengesteld door GfK:
01. Kingdom Hearts: Dream Drop Distance (Nintendo 3DS)
02. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
03. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
05. Battlefield 3 (pc)
06. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
07. Max Payne 3 (Playstation 3)
08. Battlefield 3 (Playstation 3)
09. Spec Ops: The Line (Playstation 3)
10. Diablo 3 (pc)

20 Hz

Ik kan het niet mooier zeggen dan Ruth en Joe zelf dus...

"20 Hz observes a geo-magnetic storm occurring in the Earth's upper atmosphere. Working with data collected from the CARISMA radio array and interpreted as audio, we hear tweeting and rumbles caused by incoming solar wind, captured at the frequency of 20 Hertz. Generated directly by the sound, tangible and sculptural forms emerge suggestive of scientific visualisations. As different frequencies interact both visually and aurally, complex patterns emerge to create interference phenomena that probe the limits of our perception."

Opvarenden plezierjacht Leiderdorp ontvoerd

Vier opvarenden van een plezierjacht in Leiderdorp zijn donderdagnacht door gewapende mannen van boord gehaald en meegenomen in een auto. Een getuige zag de ontvoering en sloeg alarm, waarna agenten de auto tegenhielden. Een dader is aangehouden. De andere is ondanks een zoektocht met politiehond en -helikopter ontkomen.

De ontvoerders sprongen rond 01.00 uur bij de Zijldijk aan boord bij de varende boot. De twee mannen en twee vrouwen aan boord werden onder dreiging van een vuurwapen gedwongen aan te leggen. Vervolgens werden ze gekneveld en in een auto gedwongen.

Agenten dwongen de auto tot stoppen. Een van de daders stapte uit toen een agent zijn dienstwapen trok. De ander ontsnapte.

Over het motief van de ontvoering is nog niets bekend.

Blizzard ook niet blij met Windows 8

Blizzard Entertainment is niet blij met de komst van Windows 8. Rob Pardo, topman van het gamebedrijf achter onder meer World of Warcraft en Diablo 3, sluit zich aan bij de kritiek van Gabe Newell van gamestudio Valve.

Volgens Newell zou het nieuwe besturingssysteem, dat 26 oktober wereldwijd verkrijgbaar is, beperkend werken omdat de interface te veel lijkt op die van een spelcomputer. Microsoft vraagt volgens Newell veel geld om een spel uit te geven voor Windows 8, waardoor kleine gamestudio's buitengesloten worden.

Waar Valve veel geld verdient via het distributiekanaal Steam voor de pc, haalt Blizzard zijn geld vooral uit de verkoop van pc-spellen. Het gamebedrijf komt 25 september met de vierde uitbreiding voor World of Warcraft. Daarnaast zal het dit jaar nog enkele grote functies toevoegen aan Diablo 3. Wanneer het strategiespel Starcraft 2: Heart of the Swarm uitkomt, heeft Blizzard nog niet bekendgemaakt.

Coureur Doornbos failliet verklaard

De besloten vennootschap van oud-coureur Robert Doornbos is failliet verklaard. De rechtbank in Rotterdam gaf gehoor aan een verzoek van vastgoedhandelaar Harry Muermans om het bankroet van het bedrijf van Doornbos uit te spreken.

Muermans gold als belangrijkste sponsor van Doornbos in diens autosportcarrière. Hij zegt nog miljoenen tegoed te hebben van de Nederlandse coureur. Een rechter in Almelo wees Muermans eerder dit jaar al in een eerste vonnis een bedrag van 970.000 euro toe. Dit waren inkomsten uit raceactiviteiten die volgens de rechter buiten het gezamenlijke op de Maagdeneilanden gevestigde bedrijf Eagle zijn gehouden.

Bannister favoriet voor aansteken olympische vlam

Roger Bannister wordt gezien als de favoriet om vanavond tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in het stadion de olympische vlam aan te mogen steken. Volgens wedkantoor William Hill zette de afgelopen dagen een grote meerderheid van de gokkers hun geld op de 83-jarige Brit die in 1954 als eerste atleet de mijl onder de vier minuten liep.

Bij wedkantoor William Hill mag zelfs al niet meer op Bannister worden ingezet. Andere gegadigden voor het aansteken van het olympisch vuur zijn Steve Redgrave, Daley Thompson, Kelly Holmes en David Beckham. Ook op koningin Elizabeth is veel geld ingezet.

Bannister is bezig aan een flinke inhaalslag. Enkele weken geleden werd voormalig roeier Redgrave, vijfvoudig olympisch kampioen, nog gezien als de grote favoriet. "Het ziet ernaar uit dat de mensen een vermoeden hebben", zegt een woordvoerder van William Hill. "Aan de andere kant heeft bij het IOC niemand zijn mond voorbij gepraat."

De openingsceremonie in Londen begint om 22.00 uur Nederlandse tijd. In het verleden kregen onder anderen Muhammad Ali en Cathy Freeman de eer om het olympisch vuur te laten ontbranden.


Bannister favoriet voor aansteken olympische vlam (Foto: Novum)

Stedin betaalt gedupeerden stroomstoring Nieuwegein

De eerste Nieuwegeiners die eind vorige maand getroffen werden door een stroomstoring hebben inmiddels een vergoeding ontvangen.

Netbeheerder Stedin maakte vrijdag bekend dat het begonnen is om het compensatiebedrag uit te keren aan de gedupeerde klanten. Door blikseminslag kwamen ongeveer zeventienduizend klanten zonder stroom te zitten.

Stedin moet bij een storing langer dan vier uur een bedrag van 35 euro per huishouden uitkeren. Naarmate de storing langer duurt, loopt dat op. De bewoners die pas na 26 uur weer stroom hadden, krijgen 135 euro ter compensatie. Zakelijke klanten krijgen een vergoeding die begint bij 195 euro. In totaal wordt bijna twee miljoen euro uitgekeerd.

Review: Boek Cadel Evans - De lange weg naar Parijs

Zaterdag staat in Londen de Olympische wielerwedstrijd op de weg voor mannen op het programma. De afgelopen weken was het wielerpeloton in de ban van de Tour de France. De Australiër Cadel Evans won deze wielerronde in 2011. Samen met wielrenfotograaf Graham Watson heeft Evans een fotoboek samengesteld aan de hand van foto’s van Evans wielerloopbaan tot en met de Tour van vorig jaar.

Boek

Cadel Evans (Australië, 1977) is na een succesvolle carrière in het mountainbiken in 2001 overgestapt naar het wielrennen op de weg. Deze keuze pakte totaal niet verkeerd uit en Evans heeft een flink aantal successen behaald. Zo won hij behalve de Tour de France van 2011 ook het wereldkampioenschap op de weg in 2009

Graham Watson volgt sinds 1977 de Tour de France van zeer dichtbij en heeft daardoor menig hoogtepunt en vele renners op de gevoelige plaat vastgelegd. Aangezien Watson Evans op de voet volgt heeft hij vele foto’s van Evans gemaakt en daardoor is Evans de renner die Watson het vaakst heeft gefotografeerd.

In chronologische volgorde van kalender jaar (de eerste jaren zijn dan wel samengevoegd) worden er foto’s getoond uit de loopbaan van Evans, beginnend bij zijn carrière in het mountainbiken. De foto’s worden begeleid met een stukje tekst of een quote van Evans. Je ziet foto's van Evans in actie of je ziet het peloton met op de achtergrond de prachtige natuur waar de renners door heen koersen.

De foto’s zijn allemaal wel van prima kwaliteit en ook de teksten van Evans zijn van toegevoegde waarde. Je kan goed merken dat Evans op en top sportman is. Dit alles maakt dit fotoboek een prima overzicht van de loopbaan van Cadel Evans tot nu toe en is zeker aan te raden voor wielrenfans. Maar als je meer wilt weten over het leven van Evans hoef je dit boek niet te kopen, daarvoor is dit boek ook niet bedoeld. Het is gewoon een prima overzicht van de loopbaan van Evans.

Fotoboek: Cadel Evans - De lange weg naar Parijs

Zaterdag staat in Londen de olympische wierenwedstrijd op de weg voor mannen op het programma. De afgelopen weken was het wielerpeloton in de ban van de Tour de France. De Australiër Cadel Evans won deze wielerronde in 2011. Samen met wielrenfotograaf Graham Watson heeft Evans een fotoboek samengesteld aan de hand van foto’s van Evans wielerloopbaan tot en met de Tour van vorig jaar.

Judoka Mooren: "Ik denk dat ik een outsider ben"

Morgen komt Jeroen Mooren als eerste Nederlandse judoka in Londen op de mat in actie. Zelf ziet Mooren zich als een outsider voor een medaille in de klasse tot 60 kilogram.

"Om een medaille te verwachten is een groot woord. Er zijn een aantal topfavorieten, daar hoor ik niet bij. Ik denk dat ik een outsider ben, want op een goede dag kan ik wel een van de topfavorieten verslaan", zegt Mooren op de website sport.nl.

Morgen maakt Mooren zijn olympisch debuut en hij kijkt vooral uit naar zijn eigen optreden. "Ik wil daar staan en ik wil winnen. Dat is waar ik zin in heb."

Mooren moet het in zijn eerste partij opnemen tegen Artiom Arshanski uit Israël.

Vijf Filmtips voor de maand Augustus

Ook in augustus zal The Dark Knight Rises nog vele bioscoopzalen vullen. Niettemin zijn er een aantal films die het zeker waard zijn om in de gaten te houden. Met name qua blockbusters is er voor elk wat wils deze maand. Zo is er de vampierenfilm Abraham Lincoln: Vampire Hunter, waarbij de titel al voldoende verklapt over het plot. Ook komt de remake van Total Recall uit, hierbij is het aan Colin Farrell om de iconische prestatie van Arnold Schwarzenegger te evenaren. Overigens zal Schwarzenegger, met collega’s Willis, Stallone en Statham, deze maand ook te zien zijn in de bioscoop. Over die film wordt meer informatie gegeven in deze special. Dit geldt ook voor een viertal andere films waarbij met name het filmhuispubliek het druk gaat krijgen.

Hoofdtribune stadion AGOVV staat op instorten

Een deel van het stadion van eerstedivisieclub AGOVV staat op instorten. De gemeente Apeldoorn heeft opdracht gegeven de monumentale houten hoofdtribune voorlopig dicht te houden. Dat de tribune slecht onderhouden is was al lang bekend, maar na een nieuwe inspectie blijkt dat een draagkolom is doorgerot.

De gemeente heeft AGOVV de afgelopen jaren al meerdere keren gewezen op de gebrekkige staat van onderhoud van de tribune. Vorige week trok de club zelf bij de gemeente aan de bel. In een houten draagbalk was de gevreesde en voor gewassen zeer schadelijke boktor aangetroffen. De gemeente stuurde daarop inspecteurs.

AGOVV moet de tribune dichthouden tot er orde op zaken is gesteld. Er moet een herstelplan worden ingediend bij de gemeente dat rekening houdt met de monumentale status van de tribune. De rest van het stadion met een totale capaciteit van 3150 plaatsen mag wel worden gebruikt.

Lokale interruptie: Komkommernieuws

Het is wat rustig wat betreft de lokale interrupties. Dat is niet zo vreemd omdat het zomerreces inmiddels in volle gang is. Het enige periode dat de politiek ook echt stil ligt. De raadsleden en wethouders zijn op vakantie of zijn bezig met hele andere zaken dan de lokale politiek. Alleen wanneer er een serieuze crisis is zal een reces tijdelijk onderbroken worden. Maar aangezien we niet over Griekenland gaan is de kans daarop klein. Toch is zo’n vakantie voor een politiek verslaafde als ik niet alleen maar leuk en rustig. Je gaat het politieke bedrijf snel missen heb ik gemerkt. Ik heb er eigenlijk alweer zin in om de tweede helft van augustus aan de slag te gaan.

Brit die dreigtweet stuurde wint beroepszaak

De Brit Paul Chambers, die werd veroordeeld tot een boete vanwege een dreigtweet, is vrijdag in hoger beroep vrijgesproken.

Chambers stuurde in 2010 een tweet waarin hij dreigde de luchthaven Robin Hood, in het noorden van Engeland, op te blazen als zijn vlucht zou worden geannuleerd. De rechter achtte de tweet bedreigend en verwees naar een bepaling in de Britse wet die bedreigende en beledigende elektronische berichten verbiedt. Chambers kreeg een boete opgelegd, maar ging hiertegen in beroep. Volgens Chambers was het slechts een grapje.

Het Hooggerechtshof heeft de boete vrijdag teruggedraaid, omdat er te weinig bewijs is dat mensen die de tweet lazen deze als bedreigend hebben ervaren.

Chambers zei na de zitting opgelucht te zijn. Hij noemde het belachelijk dat de zaak zich zo ver heeft voortgesleept.

Inter zonder Castaignos in EL

Internazionale houdt serieus rekening met het vertrek van Luc Castaignos. De 19-jarige aanvaller maakt geen deel uit van de Europese selectie van de club.

Inter speelt volgende maand in de voorronde van de Europa League tegen Hajduk Split. De Italianen maken voor die duels geen gebruik van Castaignos, meldt NUsport. FC Twente is druk bezig om de jonge aanvaller terug naar de Eredivisie te halen.

Eerder deze week bereikten Twente en Inter nog geen akkoord, maar volgens RTV Oost is de deal nagenoeg rond. Castaignos verruilde Feyenoord vorig jaar voor Inter. In Milaan kwam de Schiedammer echter nauwelijks aan spelen toe.

Bij Inter moest Castaignos uiteindelijk tevreden zijn met zes wedstrijden in de Serie A en één duel in de Coppa Italia. Hij scoorde één keer. De aanvaller maakte zijn debuut als invaller in de wedstrijd om de Super Cup tegen AC Milan (2-1 verlies).

Dames volleybalclub TVCA uit eredivisie

De volleybalsters van Top Volleybal Combinatie Amstelveen (TVCA) doen niet meer aan de eredivisie mee. Dat heeft de club na een langdurig beraad besloten.

"Het bestuur van TVCA heeft, in overleg met fusiepartner vv Amstelveen, na een lange zoektocht de conclusie getrokken dat er onvoldoende financiële middelen zijn om komend seizoen een damesteam in de eredivisie te laten spelen", aldus Casper Groenhuijzen, secretaris TVCA. "Vanwege de slechte economische situatie is het niet gelukt het bedrijfsleven in Amstelveen enthousiast te krijgen voor de plannen. De gemeente Amstelveen heeft daarbij in hun beleid aangegeven dat uitsluitend de breedtesport wordt ondersteund."

TVCA is halverwege 2009 opgericht in samenwerking met AMVJ, Martinus, Stichting Topsport Amstelveen en de Gemeente Amstelveen om Amstelveen als volleybalstad te laten profileren. Vanwege de late terugtrekking van TVCA zal op korte termijn de volleybalbond in overleg met de acht overige verenigingen afstemming plaatsvinden over het competitieprogramma 2012-2013. 

Tilburgse brandstichter bewondert eigen 'werk'

Een Tilburgse brandstichter is donderdag aangehouden omdat hij iets te opvallend naar zijn 'werk' bleef staan kijken. De 51-jarige man werd aan het einde van de middag bij een autobrand door een agent herkend, nadat hij ook bij een eerdere brand 'snel ter plaatse' was. Hij erkende twee auto's in de fik te hebben gestoken.

Aanvankelijk beweerde de Brabander nog dat hij goed op de hoogte was omdat hij met een scanner de politieoproepen volgt. Toen hij aan dezelfde agent iets vroeg over weer een andere brand, rook de agent onraad. Na enig aandringen gaf de pyromaan zijn daden toe.

Het was donderdag rond 14.15 uur raak in de Ruiterstraat. Een witte bedrijfsauto brandde gedeeltelijk uit. Bij de tweede autobrand, aan het Dr. Willen Dreeshof, werd hij herkend als omstander bij een containerbrand van twee dagen eerder.

Zutphense samaritaan meldt zich bij politie

De man die woensdagavond een gewonde hardloper in Zutphen te hulp schoot heeft zich bij de politie gemeld. De politie zocht hem omdat hij mogelijk een besmettelijke virusziekte heeft opgelopen bij zijn poging de gewonde man te helpen.

De hardloper was onwel geraakt waarna de voorbijganger eerste hulp verleende. Hij werd later bijgestaan door agenten. In het ziekenhuis bleek dat de gewonde man een virusziekte heeft, waarna de politie een zoekactie startte naar de helper.

De samaritaan las vrijdagochtend in de krant dat hij werd gezocht. De politie heeft hem geadviseerd zich te laten onderzoeken.

Eerste namen Firstlook bekend

De organisatie achter Firstlook, Blammo Events, heeft de eerste standhouders voor Firstlook 2012 bekendgemaakt. Het evenement vindt 6 en 7 oktober plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Alle console-producenten zijn aan boord bij deze jubileum-editie: Sony, Microsoft en Nintendo. Woordvoerder Jan-Johan Belderok is erg blij met de terugkeer van Sony PlayStation die vorig jaar in Utrecht ontbrak: "een grootschalig evenement als Firstlook kan eigenlijk niet zonder de drie grote console-producenten. Dat is als een taart zonder slagroom."
 
Uitgevers die al zeker aanwezig zijn: Activision, Electronic Arts, Ubisoft, Capcom, Warner Brothers, Namco Bandai en 2K Games tonen straks hun nieuwste games. Onder de hardwarefabrikanten is in ieder geval sponsor Logitech van de partij. Belderok: "En daar komen snel nog een hoop andere publishers en hardwareproducenten bij."
 
De lineup kent dit jaar ook enkele nieuwkomers.  Neem bijvoorbeeld Bigu.nl, een nieuwe online gameshop die de exclusieve verkoop van games op zich gaat nemen in Utrecht. Ook is voor het eerst een echte eSports-stand in de hal, gerund door de LowLandLions, het management van een groot aantal van de beste pro-gamers van de Benelux.
 
Op dit moment kan Blammo Events nog geen namen van aanwezige games en hardware vrijgeven. Dat gebeurt vanaf begin september. Belderok: "Maar ga er gewoon vanuit dat alle publishers op Firstlook willen scoren en dus met hun nieuwste titels en hardware komen."
 
Kaarten voor Firstlook 2012 zijn verkrijgbaar via www.firstlookevent.nl. Let op: tot 1 augustus kosten de kaarten 8 euro, het zogenaamde early bird-tarief. Vanaf 1 augustus zal de prijs van een kaartje 12 euro bedragen.

Seks van de buren

Jaren geleden hadden we bij onze wintersportgroep een moeder en een dochter. Ze deelden een tweepersoonskamer, maar na twee dagen zat de dochter de hele dag met haar tong in de mond van een mannelijke wintersporter van dezelfde leeftijd. Ze verruilde dan ook haar bed bij haar moeder in de kamer voor het eenpersoonsbed van die jongen. Toevallig was die kamer onder de kamer waar haar moeder sliep.

Turkse boksofficial overlijdt voor aanvang Spelen

Een Turkse boksofficial is vlak voor aanvang van de Olympische Spelen overleden. De 73-jarige Garip Erkuyumcu werd dood aangetroffen in een hotel in Londen. Hij zou tijdens het olympische bokstoernooi scheidsrechters hebben moeten assisteren.

Autopsie moet vandaag de doodsoorzaak uitwijzen, al wordt vermoedt dat een hartaanval Erkuyumcu fataal is geworden. Het lichaam van de overleden official wordt volgende week teruggevlogen naar Turkije.

Kortfilm: Zomblies

Fanmade films zijn vaak erg makkelijk met een goedkoop uiterlijk en slechte effecten. Zomblies is een geweldige uitzondering op de regel. Het project van 47 minuten is al enige tijd geleden gratis op YouTube verschenen, maar voor de mensen die hem nog niet hebben gezien brengen wij het graag onder de aandacht.

Met tienduizend pond budget en 200 Britse vrijwilligers is het project na een lange tijd online verschenen. Het verhaal draait om de Rangers. Wanneer een groep ingehuurde zombiejagers flink in de problemen komt worden The Rangers op pad gestuurd. Aan hen de taak om de mensen aan de andere kant van The Wall te redden. Eenmaal aangekomen ontdekken ze niet alleen meer over de uitbraak, maar ook over een nieuw type zombie.

 

Borsten flashen bestraft met 15 dagen cel

De 22-jarige vrouw die donderdag patriarch Kyrill haar blote borsten toonde, is vrijdag in een snelrechtprocedure tot 15 dagen cel veroordeeld. Dat heeft de groep vrouwen, waartoe zij behoort, meegedeeld. De vrouw heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan een lichte vorm van rellen schoppen.

De vrouw trok haar t-shirt uit toen het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk op de luchthaven van de Oekraïense hoofdstad Kiev aankwam. Op haar rug stonden de woorden 'dood Kyrill'.

Vrijlating ex-vrouw Dutroux gedwarsboomd door vader slachtoffer

Paul Marchal, de vader van een slachtoffer van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, heeft nieuw verzet aangekondigd tegen de vervroegde vrijlating van de ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin.

"Waar Martin zich ook denkt te verstoppen, overal zal ze mij tegenkomen", aldus de vader van de vermoorde An vrijdag in Belgische media. Een rechtbank in Bergen buigt zich dinsdag over het jongste verzoek van Martin om vervroegd vrij te komen.

De ex van Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel voor haar medeplichtigheid aan de moorden op An en drie andere meisjes. Zij poogt al sinds 2007 vrij te komen. Vorig jaar werd haar aanvraag tot voorlopige vrijlating aanvaard. Maar door protesten van Marchal kon het reclasseringsplan niet worden uitgevoerd, waardoor Martin opgesloten bleef.

Vloekende Bieber mond gesnoerd in vliegtuig

Justin Bieber heeft afgelopen weekeinde tijdens een vliegreis van Australië naar de Verenigde Staten zijn mond iets te ver opengetrokken. De zanger en zijn crew strooiden tot ongenoegen van de overige passagiers te pas en te onpas met scheldwoorden.

Tijdens de twaalf uur durende vlucht maakten de tienerster en zijn entourage zo veel lawaai dat een medepassagier ingreep. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat een vrouw op Bieber afstapte. "Stop met schelden en dat taalgebruik. Dat is niet gepast."

Naar verluidt bood het 18-jarige tieneridool met het schaamrood op de kaken zijn excuses aan. Vervolgens bracht hij een a-capellaversie van zijn single Boyfriend ten gehore.

Update:
Dat laatste is niet gebeurd, maar zou 'awesome' zijn geweest, aldus TMZ.com


Zo is Bieber nog wel te pruimen!

Woody Allen wil 14 miljoen van Amsterdam voor film

Woody Allen wil alleen een film opnemen in Amsterdam als de stad hem achttien miljoen dollar, ruim veertien miljoen euro, betaalt. "Dat is goedkoop. Een gemiddelde film kost veertig tot vijftig miljoen", zegt de Amerikaanse filmmaker tegen Novum Nieuws.

"Voor die achttien miljoen dollar krijgt een stad heel grote filmsterren die voor een willekeurige andere film in hun eentje zo'n bedrag vragen", gaat Allen verder. "Voor mij werken ze echter vrijwel gratis."

De geboren New Yorker, die eerder al films opnam in Londen, Parijs, Barcelona en zijn laatste in Rome, vindt dit een prima deal voor een stad. "Het risico is relatief klein en mijn films maken doorgaans winst, dus waarom niet?"

Allens nieuwste film To Rome with Love, die 23 augustus in de bioscoop komt, is gefinancierd door de Italiaanse hoofdstad. "Ze vonden mijn vorige werk goed en ik ben niet duur. Maar ze moesten dus wel van tevoren met die achttien miljoen op de proppen komen. Voor minder is het haast niet te doen."

Voor zijn volgende film keert Allen terug naar New York en filmt hij voor het eerst in San Francisco. "Dat is omdat mijn scenario over specifieke locaties in die steden gaat. De daaropvolgende film neem ik waarschijnlijk weer in Europa op."

Een filmproductie van achttien miljoen dollar is naar Nederlandse maatstaven overigens gigantisch. Twee grote Nederlandse films, het recentelijk verschenen Süskind en het nog te verschijnen Het Bombardement, kostten respectievelijk 4,5 en vijf miljoen euro. Zwartboek uit 2006, de duurste Nederlandse film ooit, kostte uiteindelijk tien miljoen euro. Hier werd echter het budget ernstig overschreden, mede doordat Haagse winkeliers de producenten aanklaagden.

Mascherano verlengt contract bij Barcelona

FC Barcelona heeft Javier Mascherano langer aan zich gebonden. De Catalaanse club heeft met de 28-jarige Argentijn overeenstemming bereikt over een nieuw contract dat loopt tot medio 2016. Mascherano lag nog vast tot de zomer van 2014. In zijn nieuwe verbintenis is een afkoopsom opgenomen van honderd miljoen euro.

Mascherano kwam twee jaar geleden over van Liverpool, waarvoor hij in vier seizoenen bijna honderd wedstrijden speelde. Bij Barcelona won de Zuid-Amerikaan, die als verdediger en als middenvelder inzetbaar is, de landstitel en de Champions League.

Kwart meer klachten over webwinkels

Steeds meer mensen hebben klachten over webwinkels. Dat maakte ConsuWijzer, een vraagbaak voor consumenten, vrijdag bekend. In totaal kwamen bij ConsuWijzer in het eerste halfjaar van 2012 ongeveer 6000 klachten binnen over webwinkels.

Daarmee zijn de online verkooppunten voor het eerst de reguliere winkels voorbijgestreefd. Van alle klachten ging 53 procent over webwinkels en 47 over gewone winkels. Vorig jaar was dat nog 43 om 57 procent. De klachten over webshops gingen vooral over te laat of niet bezorgde producten, garantie, ondeugdelijke producten en rekeningen.

De stijging van het aantal meldingen over webwinkels is opvallend hoog. De omzet van de sector neemt namelijk veel minder hard toe dan het aantal klachten. In april verkochten internetwinkels bijvoorbeeld maar vijf procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Een woordvoerder van ConsuWijzer denkt dat de stijging valt te verklaren uit de toenemende bekendheid van het meldpunt. Het aantal klachten dat over gewone winkels binnenkwam bleef desondanks gelijk op 5400.

Update 12:28
Bericht aangevuld

'Crisis EU winstgevend voor Eurocraten'

Het Belgische actualiteitenprogramma Terzake deed een eigen onderzoek naar het gehalte aan realisme binnen de EU aangaande het herstellen van de financiële crisis.

Iedereen kent wel de borrelpraat over de Eurocraten in Brussel die schandalig veel geld verdienen en zo goed als geen belastingen betalen. Terzake onderzocht de vele geruchten dat de Eurocraten en financiële instellingen een meer dan dikke boterham verdienen aan de financiële crisis en er belang bij zouden hebben dat deze niet al te snel wordt opgelost. Hiervoor werd de handel en wandel van een Europees ambtenaar, een Europarlementslid en van een lid van de Europese Commissie onderzocht. De uitkomsten en de cijfers waren 'schokkend', aldus Terzake.

De effecten van de methode om de crisis te blussen met nog meer blusgeld uit de stabielere landen blijken ondertussen minimaal, het blusgeld blijkt al te verdampen voor het de gloeiende plaat raakt.

In Spanje geeft nu al een derde regio aan diep in de problemen te zitten, na Valencia en Murcia zou ook Catalonië een infuus vragen. En ook de Griekse premier waarschuwt voor nog meer ellende, de economie zou nog meer achteruitgaan dan voorspeld en het magische vermogen van de 'privatisering' lijkt snel aan kracht te verliezen.

[OS] Van der Ven zestiende in plaatsingsronde

Boogschutter Rick van der Ven is op de zestiende plaats geëindigd in de plaatsingsronde op de Olympische Spelen. De 21-jarige debutant schoot met zijn 72 pijlen 671 punten bij elkaar. In de eerste ronde van de knock-out fase komt de Nederlander uit tegen de Luxemburger Jeff Henckels.

Van der Ven kende in de plaatsingsronde, waarin alleen de plaats voor de knock-out fase werd bepaald, een nerveuze start. Na 36 pijlen stond hij pas 34e met 332 punten, maar de Europees kampioen kwam gaandeweg steeds meer in zijn ritme. Van der Ven schoot in zijn tweede helft 339 punten, waarmee hij nog flink klom in het klassement.

Henckels, maandag de tegenstander van Van der Ven in de knock-out ronde, werd 49e in de ranking round met 654 punten. De winnaar van de plaatsingsronde was de Zuid-Koreaan Dong Hyun Im, die met 699 punten een nieuw wereldrecord neerzette. Im bleef zijn landgenoten Bubmin Kim (698) en Jin Hyek Oh (690) voor. 

'Chinese sporters werden verplicht doping te gebruiken'

In de jaren 80 en 90 werden Chinese sporters door de Staat verplicht om verboden middelen te gebruiken. Xue Yinxian heeft dit gezegd tegenover de Australische krant Sydney Morning Herald. Xue Yinxian was in het verleden teamarts van de Chinese turnploeg.

"Het gebruik van steroïden en groeihormonen maakte onder het mom van wetenschappelijk training deel uit van het trainingsregime. In de jaren 80 is het ingevoerd en iedereen moest dit accepteren", zo zei Xue Yinxian tegenover de krant. "Een sporter had vaak geen idee wat hij of zij voor middelen kreeg toegediend, maar als een sporter weigerde, riskeerde hij of zij een straf. Ook wij van de medische staf waren verplicht mee te werken, want anders waren we onze baan kwijt."

Bij het WK zwemmen in 1994 won China twaalf gouden plakken, iets wat toen onder verdenking kwam te staan. Na dat WK is er volgens de autoriteiten in China ingegrepen om de sport weer 'schoon' te krijgen.

Voordat ze naar Londen vertrokken voor de Olympische Spelen, hebben de sporters en trainers voor de Chinese vlag een eed moeten afleggen. Daarin moesten ze doping afzweren.

Grand Theft Auto 3 binnenkort op PSN

Rockstar heeft aangegeven dat vanaf 31 juli Grand Theft Auto 3 te downloaden is op PlayStation Network. Hierbij gaat het wel om een datum voor Amerika, mogelijk is de Europese datum een dag later, al is daar tot op heden geen zekerheid over.

Grand Theft Auto 3 voor PlayStation Network is een directe port, waarin dus geen trophies en een HD-laagje zijn toegevoegd. Eerder verscheen Grand Theft Auto 3 ook voor Android en iOS, vanwege een tienjarige bestaan van de game. Grand Theft Auto 3 voor PlayStation Network moet $10 kosten.

Meer antihomo-incidenten in Amsterdam gemeld

De politie in Amsterdam heeft vorig jaar opnieuw meer meldingen gekregen van homo's die werden beledigd, gepest, bespuugd en uitgescholden. Het aantal gemelde incidenten steeg van 487 naar 564, laat de politie vrijdag weten. Het aantal geweldsincidenten daalde wel licht van 182 naar 176.

Sinds 2007 worden elk jaar meer incidenten gerelateerd aan seksuele geaardheid gemeld. Vijf jaar geleden was er nog sprake van 234 voorvallen en 79 geweldsincidenten. Of er daadwerkelijk meer gebeurt, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen.

"De stijging van meldingen kan ook te maken hebben met een toename van de meldings- en aangiftebereidheid. Ook de registratie binnen ons politiesysteem is inmiddels zodanig uitgebreid dat er meer zicht komt op het aantal incidenten", aldus de zegsvrouw.

Als sprake is van geweld en belediging tegen homoseksuelen en transgenders verhoogt justitie een strafeis met vijftig procent. De politie houdt er rekening mee dat tijdens de Gay Pride volgende week homo's weer vaker slachtoffer worden van geweld en belediging.

Fries schopt jongen knock-out voor jatten bidon

Een fietseigenaar uit Drachten heeft woensdagavond een jongen bewusteloos geschopt nadat die zijn bidon had gepikt. De 38-jarige man trapte de bidondief tegen zijn hoofd. De politie was op dat moment al bezig het groepje tieners aan te houden, omdat ze spiegels van auto's af sloegen. De schopper is ook aangehouden.

De vier knullen (twee van 16 jaar, een van 18 en een van wie de leeftijd nog onbekend is) liepen rond 21.00 uur door de wijk Wiken. Een van de jongens nam een bidon mee uit een fietstas van een geparkeerde fiets, maar de eigenaar zette de achtervolging in.

De gevelde verdachte is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man werd aangehouden voor zware mishandeling. Eigenaren van twee vernielde auto's hebben zich gemeld, maar de politie gaat ervan uit dat er meer auto's zijn beschadigd.

Uitslag eerste vrije training Hongarije

Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voro de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd neergezet. De Brit klokte op de Hungaroring met de McLaren een tijd van 1.22,821 en bleef hiermee zijn teamgenoot Jenson Button een tiende voor. Kampioenschapsleider Fernando Alonso klokte de derde tijd.

De coureurs schoten in Hongarije meteen goed uit de startblokken. Er werden in de eerste vrije training meer ronden gereden dan normaal. Ook verliep de training gladjes, al had Williams-coureur Pastor Maldonado nog wel even een moment toen hij de langzaam rijdende Caterham van Heikki Kovalainen moest ontwijken.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:22.821 30
2 Jenson Button McLaren 1:22.922 24
3 Fernando Alonso Ferrari 1:23.397 24
4 Nico Rosberg Mercedes 1:23.628 29
5 Romain Grosjean Lotus 1:23.633 24
6 Michael Schumacher Mercedes 1:23.845 26
7 Felipe Massa Ferrari 1:23.904 25
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:23.983 24
9 Valtteri Bottas Williams 1:24.152 24
10 Sergio Perez Sauber 1:24.268 27
11 Pastor Maldonado Williams 1:24.300 23
12 Kamui Kobayashi Sauber 1:24.394 19
13 Mark Webber Red Bull 1:24.546 24
14 Paul di Resta Force India 1:24.559 22
15 Sebastian Vettel Red Bull 1:24.608 25
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:25.354 25
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:25.559 27
18 Jules Bianchi Force India 1:25.715 26
19 Vitaly Petrov Caterham 1:26.440 27
20 Charles Pic Marussia 1:26.705 23
21 Heikki Kovalainen Caterham 1:26.755 28
22 Timo Glock Marussia 1:27.015 24
23 Pedro de la Rosa HRT 1:27.101 21
24 Dani Clos HRT 1:28.176 24

The Ratchet & Clank Trilogy

Na de HD-remakes van Sly Cooper en Jak & Daxter is het nu de beurt aan Ratchet en Clank, het welbekende platformersduo van de PlayStation 2. Het is een verzameling van de drie eerste games in de reeks, waarvan de eerste tien jaar geleden verscheen. Het avontuur begint wanneer Clank crasht op de planeet Veldin, waar hij Ratchet ontmoet. Een leuke manier om kennis te maken met de serie en fans van de reeks zullen ook niet teleurgesteld worden.

Klokken luiden Spelen in

Duizenden klokken in heel Groot-Brittannië hebben de Olympische Spelen van Londen ingeluid. Voor de bijzondere gelegenheid werd ook de Big Ben voor het eerst in 60 jaar buiten zijn reguliere uren met de hand in werking gesteld.

De karakteristieke torenklok was vanmorgen van 8.12 uur tot 8.15 uur Engelse tijd live op de tv, radio en internet te horen, 40 keer in 3 minuten. De Engelse regering gaf er speciaal toestemming voor. De laatste keer dat de Big Ben buiten de reguliere tijden klonk, was tijdens de begrafenis van koning George VI in 1952.

De Spelen worden vanavond officieel geopend.

Klokken luiden Spelen in
Klokken luiden Spelen in (Foto: ANP)

Extra Skyrim-avonturen voorlopig alleen voor Xbox 360

Voorlopig zijn er nog geen plannen de pc- en PlayStation 3-versies van The Elders Scrolls V: Skyrim te voorzien van de Dawnguard-uitbreiding. Dat heeft woordvoerder Peter Hines van uitgever Bethesda Softworks donderdagavond bekendgemaakt. De uitbreiding is sinds juni wel verkrijgbaar voor Xbox 360.

Elke uitbreiding voor Skyrim is dertig dagen exclusief beschikbaar voor Xbox 360. Zo luidt een afspraak tussen Bethesda en Microsoft. Die dertig dagen zijn inmiddels verstreken. "We hebben Dawnguard nog niet aangekondigd voor andere platformen", gaf Hines aan. Waarschijnlijk hoeven PlayStation 3- en pc-bezitters niet te vrezen. Dat de uitbreiding uiteindelijk ook op hun computers te spelen is, lijkt zo goed als zeker. "Zodra we nieuws hebben, laat ik het weten", liet Hines aantekenen.

Skyrim was een van de grootste hits van afgelopen najaar. Het spel moest alleen Call of Duty: Modern Warfare 3 voor zich dulden. De Playstation 3-versie van het spel had te kampen met problemen waarbij het beeld haperde.

Phelps bedankt zijn coach na laatste training

Via Twitter heeft Michael Phelps 'na zijn laatste training ooit' zijn coach Bob Bowman bedankt voor de jarenlange samenwerking. Na de Olympische Spelen, die vanavond officieel van start gaan, zet de Amerikaanse zwemmer een punt achter zijn loopbaan.

"Mijn laatste training ooit. Nog een dag te gaan. Dank je wel coach Bowman!! Laten we deze week vooral veel plezier beleven", zo zei Phelps.

Het zwemtoernooi gaat morgen van start. Vier jaar geleden, bij de Spelen in Beijing, won Phelps acht gouden plakken.

 Phelps bedankt zijn coach na laatste training (Foto: Pro Shots)

Apple wil met iPhone apparaten aansturen

Apple heeft plannen de iPhone om te bouwen tot een universele controller voor onder meer televisies, spelcomputers en alarmen. Het zou dan mogelijk zijn de PlayStation 3 en Xbox 360 volledig te besturen met de smartphone. Dat blijkt uit een patent dat Apple in maart geregistreerd heeft en donderdag werd gepubliceerd.

In het document wordt beschreven hoe de iPhone contact legt met verschillende apparaten, waaronder beamers, televisies, spelcomputers, thermostaten en elektronische sproei-installaties. Gebruikers kunnen in een applicatie een apparaat selecteren, waarna de iPhone geconfigureerd wordt als dienstdoende controller of afstandsbediening.

De applicatie moet het onder meer mogelijk maken een gamecontroller te kiezen. Zo kunnen klassieke spellen, die bijvoorbeeld gedownload kunnen worden voor de Xbox 360, met een ouderwetse controller worden gespeeld. De knoppen van de controller worden afgebeeld op het scherm van de iPhone.

Apple heeft de functies nog niet onthuld. Het bedrijf zou werken aan een nieuwe versie van de iPhone. Dit najaar komt het bedrijf met iOS 6, de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem.


Apple wil met iPhone apparaten aansturen (Foto: Novum)

Lady Gaga maakt acteerdebuut in Machete Kills

Lady Gaga gaat aan de slag als actrice. De excentrieke zangeres maakt haar acteerdebuut in de actiefilm Machete Kills, onthult regisseur Robert Rodriguez.

"Ik heb met Lady Gaga aan Machete Kills gewerkt", twittert Rodriguez. "Ze is fantastisch. Ik ben diep onder de indruk!" Ook Gaga bevestigde het nieuws. "Het is waar, ik maak mijn acteerdebuut in Machete Kills. Ik vind het zo spannend!"

Weinig is nog bekend over de rol van de 26-jarige zangeres, behalve dat ze het personage La Chameleón vertolkt. Gaga voegt zich bij een indrukwekkende cast, die bestaat uit onder anderen Mel Gibson, Jessica Alba, Sofia Vergara en Charlie Sheen.

Machete Kills is het vervolg op Machete uit 2010. In de film, die volgend jaar gaat draaien, wordt Machete ingehuurd door de Amerikaanse overheid om in Mexico een illegale wapenhandelaar op te sporen voordat die een raket kan lanceren.


Lady Gaga maakt acteerdebuut in Machete Kills (Foto: AD.nl)

Eerste Nederlandse speelfilm over Anne Frank

De Nederlandse productiemaatschappij Talent United werkt aan de eerste Nederlandse speelfilm over Anne Frank. Eerder verschenen al meerdere Amerikaanse en Britse producties. Ook wordt dit de eerste film over het hele leven van Frank, niet alleen over haar onderduik in het Achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, laat producent Paul Ruven weten.

Momenteel vindt onderzoek plaats naar het leven van Anne Frank. De Anne Frank Stichting verwacht dat hiermee nieuwe inzichten worden verkregen die in de film kunnen worden verwerkt. De stichting ergerde zich aan enkele hardnekkige fouten die in de vorige verfilmingen opdoken. Over welke fouten dit gaat, wil de stichting geen uitspraak doen, zegt Ruven.

De regisseur van onder meer Filmpje! en Gangsterboys en scenarist van het nog te verschijnen Het Bombardement met Jan Smit gaat de film, die de werktitel Anne Frank heeft, niet zelf regisseren. Over regisseur en cast is nog niets bekend. De film moet in maart 2015 uitkomen, zeventig jaar na Franks overlijden.

Demo van Transformers: Fall of Cybertron op komst

Activision heeft aangekondigd dat er volgende week een demo van Transformers: Fall of Cybertron verschijnt. De demo is vanaf 31 juli te downloaden op Xbox Live en PlayStation Network. In de demo is het mogelijk om twee missies te spelen uit de singleplayer. Daarnaast kun je de multiplayer ook uit proberen, en is het mogelijk om een Transformer aan te passen voor de multiplayer.

In Transformers: Fall of Cybertron word je meegenomen naar de laatste uren van de burgeroorlog tussen de Transformers. Het gevecht om de stervende planeet Cybertron leidt uiteindelijk tot een exodus waarvan de gevolgen algemeen bekend zijn. Transformers: Fall of Cybertron ligt vanaf 24 augustus in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Transformers

Nieuwe Ty the Tasmanian Tiger in de maak

De Australische gamestudio Krome werkt aan een nieuw spel rond het gamepersonage Ty the Tasmanian Tiger. Dat heeft het bedrijf donderdagnacht bekendgemaakt. Het is het eerste grote project voor Krome in twee jaar. Voor welke spelcomputers het nieuwe spel gemaakt wordt is nog niet bekend.

Het bedrijf moest in 2010 flink snijden in zijn personeelsbestand. Sinds die tijd werd er door een handjevol mensen gewerkt in opdracht van andere gamestudio's. Hoeveel mensen nu bij Krome werken, is niet bekend.

De drie eerdere spellen in de reeks verschenen voor Gamecube, Xbox en PlayStation 2. Het laatste deel verscheen in 2006.

Weer tbs'er spoorloos na verlof

Een tbs'er is maandag niet teruggekeerd van zijn verlof uit een kliniek in het Limburgse Oostrum. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Volgens de krant gaat het om de voor moord veroordeelde Frans de V. die in De Rooyse Wissel verbleef. Het ministerie wil daar om privacyredenen niets over zeggen. De politie en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte. Tot dusver is niets van de man vernomen.

Anderhalve week geleden bleek ook al dat een tbs'er niet was teruggekeerd van zijn verlof uit een kliniek van De Rooyse Wissel in Venray. De man was ruim twee weken spoorloos, waarna hij zich weer meldde.

In de kliniek keren tbs'ers vaker niet op tijd terug. Vorig jaar gebeurde dat acht keer. In de vier jaar daarvoor veertien keer.

Russell schakelt Paire uit in Los Angeles

Benoît Paire is bij het ATP-toernooi van Los Angeles niet verder gekomen dan de tweede ronde. De Fransman, die in de openingsronde als nummer één van de plaatsingslijst nog niet in actie hoefde te komen, verloor met 5-7 en 4-6 van de Amerikaan Michael Russell. Paire mocht wel een buikspierblessure als excuus aanvoeren voor zijn matige spel.

Russell, de nummer 83 van de wereld, speelt in de derde ronde tegen de als zesde geplaatste Australiër Marinko Matosevic. De enige Nederlandse deelnemer aan het hardcourttoernooi van Los Angeles, Igor Sijsling, werd gisteren al uitgeschakeld door Sam Querrey (2).

'Hackers kunnen luchtverkeersleiding neppen'

Software voor de luchtverkeersleiding kan over de hele wereld door hackers worden misbruikt. Zo kunnen computerinbrekers bijvoorbeeld hele squadrons nepvliegtuigen op de radarschermen toveren om degenen die ermee zijn belast het luchtverkeer in goede banen te leiden, in verwarring te brengen.

Dat zei beveiligingsonderzoeker Andrei Costin donderdag op een bijeenkomst over internetbeveiliging in Las Vegas. Hij beschreef hoe iemand met bescheiden technische vaardigheden en elektronica ter waarde van 2000 dollar een kwelling kan zijn voor iedere luchtverkeersleider. Ook is het mogelijk beroemdheden te stalken die reizen in privéjets.

'Hackers kunnen luchtverkeersleiding neppen'
'Hackers kunnen luchtverkeersleiding neppen' (Foto: ANP)

Baasje op vakantie, hond 11 dagen alleen

Een hond heeft 11 dagen alleen in een huis in het Brabantse Goirle gezeten, terwijl zijn baasje vakantie aan het vieren was. Dat meldde de politie donderdagavond.

De politie kreeg een melding en besloot een kijkje te nemen bij de woning. Daar zat de hond moederziel alleen. Het dier maakt het goed. De politie heeft de hond voorzien van vers water en houdt hem in de gaten. Ook wordt er een nader onderzoek ingesteld naar het voorval.

Baasje op vakantie, hond 11 dagen alleen
Baasje op vakantie, hond 11 dagen alleen (Foto: ANP)

'Utrechts asbest lag al maanden in woningen'

De asbestvervuiling die leidde tot ontruiming van een aantal flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was al maanden oud. Asbestplaten werden op de verkeerde manier afgevoerd, concludeert asbestexpert Ton Witteman na analyse van het getroffen gebied, schrijft Trouw vrijdag. Witteman nam ook zelf asbestmonsters in de wijk.

De veronderstelling dat er bij het saneren zogeheten spuitasbest is verspreid kan volgens Witteman niet kloppen. "Per dag nemen bij mij de twijfels over het spuitasbest toe. Als het al is aangetroffen, dan nog is het onmogelijk dat deze soort zo'n groot gebied heeft besmet."

Spuitasbest werd doorgaans niet in woningen gebruikt, maar in fabrieksinstallaties om leidingen heen verwerkt. Volgens Witteman, verbonden aan het Comité Asbestslachtoffers, is spuitasbest wat substantie betreft vergelijkbaar met purschuim. Verspreiding over de wijk in een relatief korte tijd is volgens hem haast onmogelijk.

Ook omdat in woningen bovendruk heerst, kan volgens Witteman geen sprake zijn van overgewaaid spuitasbest. "Het is onmogelijk dat een asbestbesmetting van buiten naar binnen trekt. Daarom concludeer ik dat het in de ontmantelde woningen aangetroffen asbest uit die ruimtes zelf moet komen."

Volgens de krant ondersteunen andere deskundigen het verhaal van Witteman, maar willen zij anoniem blijven. Komend weekend wordt duidelijk of de experts het bij het juiste eind hebben. Dan worden de eerste resultaten verwacht van de analyse van getroffen asbestdeeltjes.

'Theo Janssen naar Vitesse'

Merab Jordania lijkt weer een goed gevulde portemonnee te hebben voor het nieuwe seizoen. Omroep Gelderland bericht op basis van meerdere bronnen dat Vitesse Theo Janssen terug naar Arnhem wil halen.

De middenvelder die vandaag zijn 31ste verjaardag viert, zou in verregaande onderhandeling zijn met de club waar hij tien jaar voor speelde.

Gisteravond plaatste Vitesse zich voor de derde ronde in de Europa League. Technisch directeur Ted van Leeuwen onthield zich na de wedstrijd van commentaar.

Boze fans schelden Madonna uit voor slet

Madonna heeft zich donderdagavond de woede van haar Franse fans op de hals gehaald. De Queen of Pop stapte na een optreden in Parijs al na 45 minuten van het podium.

Madonna's optreden begon rond 22.15 uur en was om 23.00 alweer afgelopen, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Toen de zangeres ervandoor ging, ontstaken haar fans in woede. Zo werd Madonna onder meer uitgescholden voor 'salope', het Franse woord voor slet. Na de show verzamelden tientallen concertgangers zich voor het theater, waar ze hun geld terugeisten.

De zangeres veroorzaakte al eerder ophef in Frankrijk. Twee weken geleden werd ze aangeklaagd door Front National, de extreemrechtse partij van Marine Le Pen, omdat ze tijdens een concert een afbeelding van Le Pen met een hakenkruis op haar voorhoofd had getoond.

Tijdens haar optreden van donderdag maakte de 53-jarige zangeres duidelijk dat ze niet uit is op oorlog. "Ik weet dat een zekere Marine Le Pen erg boos op mij is. En het is niet mijn bedoeling om vijanden te maken, maar om tolerantie te promoten."

Spaanse invloeden in WRC 3

Ontwikkelaar Milestone heeft een gameplayvideo van hun WRC 3, de officiële videogame van de 2012 FIA World Rally Championship, uitgegeven.

In de trailer zien we de track van RallyRACC - Rally de España, de enige race van het seizoen van 2012 waarin de rijders over verschillende ondergronden moeten rijden in drie dagen.

Voor het spel wordt gebruikgemaakt van nieuwe technieken om de modder en belichting in het spel mooier en realistischer te maken. Alle vijftig teams uit het rallykampioenschap zijn in de game terug te vinden. Hetzelfde geldt voor de coureurs en bekende racewagens zoals de Volkswagen Polo R WRC-testauto, de Renault Twingo R2 en de Proton Satria Neo S2000.

WRC 3 komt in oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360, pc en PlayStation Vita.

McQuaid lovend over spijtoptant Millar

Pat McQuaid heeft zich vlak voor de start van de Olympische Spelen in lovende bewoordingen uitgelaten over David Millar. De voorzitter van de internationale wielerunie UCI noemt de voormalig dopingzondaar een voorbeeld voor alle sporters die tegen de lamp zijn gelopen.

McQuaid stoort zich mateloos aan renners die ontkennen of excuses zoeken als ze worden betrapt. "Het is veel beter en getuigt van meer karakter om het voorbeeld van Millar te volgen", laat de Ier weten. Millar werd in 2006 voor twee jaar geschorst. Sindsdien strijdt de Schot tegen doping in de sport en maakt hij deel uit van de atletencommissie van het antidopingagentschap WADA.

Millar is een van de vijf renners die Groot-Brittannië zaterdag vertegenwoordigt in de wegwedstrijd. Deze maand liet hij door een etappezege in de Tour de France al zien in vorm te zijn.

Recordwinst voor Samsung

Samsung heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst in de boeken gezet. Dat meldde het naar omzet gemeten grootste technologiebedrijf ter wereld vrijdag.

Samsung boekte een winst van 5,9 miljard dollar (zo'n 4,8 miljard euro). Het concern profiteerde volop van de interesse in de smartphone Galaxy S. In het tweede kwartaal werden er 50,5 miljoen verkocht, waarmee Samsung een marktaandeel had van 34,6 procent.

Marktkenners wijzen erop dat ook het huidige kwartaal positief kan uitvallen voor Samsung. Er is veel interesse in de nieuwste Galaxy S, terwijl de nieuwste iPhone van concurrent Apple pas in oktober wordt verwacht.

Het resultaat van Samsung is 79 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden en ligt 15 procent boven het vorige record. Dat werd in de vorige verslagperiode behaald.

Desondanks is de winst van Samsung de helft van wat Apple in de boeken zette in zijn afgelopen kwartaal. Het Amerikaanse bedrijf rapporteerde een winst van 8,8 miljard dollar. De twee zwaargewichten zijn wereldwijd verwikkeld in een felle patentenstrijd.

Recordwinst voor Samsung
Recordwinst voor Samsung (Foto: ANP)

'Miljoenenrisico mbo's door derivaten'

Vier grote mbo-instellingen lopen financiële risico's door het afsluiten van derivatencontracten. Door de lage rente van de afgelopen tijd, kunnen de scholen flinke sommen geld verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar de jaarrekening van acht grote onderwijsinstellingen.

In de afgelopen tien jaar hebben volgens de krant veel mbo's hypotheken en andere leningen afgesloten om nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Ze verzekerden zich tegen hoge rentes op hun lening. De instellingen die een groot risico lopen zijn de ROC's Midden Nederland, West-Brabant en Zadkine en het Albelda College uit Rotterdam.

Maandag bleek al dat de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Universiteit Leiden risico lopen door het afsluiten van derivatencontracten. Volgens Het Financieele Dagblad dreigen ze voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan.

Als scholen van de derivaten afwillen of onverwachts in de problemen komen, moeten ze diep in de buidel tasten. De mbo-raad laat in de krant weten op scherp te staan. Volgens voorzitter Jan van Zijl moet er na de zomer duidelijkheid komen over de kwetsbaarheden bij mbo-scholen.

Weer lijstverbinding CU en SGP

De ChristenUnie en de SGP gaan een lijstverbinding aan bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat zegt SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen vrijdag in het Nederlands Dagblad. Beide partijen gingen in het verleden al eerder een dergelijke verbinding aan.

Bij de verdeling van de restzetels hopen ChristenUnie en SGP meer zetels binnen te halen dan zonder lijstverbinding. De partijen worden dan als een partij beschouwd, waardoor de kans op een extra zetel groter wordt.

ChristenUnie had eigenlijk een zo breed mogelijke lijstverbinding gewild. Naast SGP moest ook het CDA zich aan de partij binden, maar dat is niet gelukt.

Zowel SGP als ChristenUnie hopen tijdens de verkiezingen op extra zetels. In de peilingen staat ChristenUnie tussen de vijf en acht zetels, SGP staat op drie. De partijen hebben nu respectievelijk vijf en twee zetels in de Kamer.


Weer lijstverbinding CU en SGP (Foto: Novum)

Kroonprins: Spelen 2028 niet alleen in Amsterdam

Als Nederland de Olympische Spelen van 2028 binnenhaalt, kunnen die niet alleen in Amsterdam worden gehouden. Dat zegt kroonprins Willem-Alexander vrijdag in de Volkskrant. Volgens hem is het een zaak voor de hele Randstad.

"Niet alles kan in Amsterdam plaatsvinden. Daar is de stad te klein voor. De Spelen zullen in de Randstad plaatsvinden", aldus Willem-Alexander. Het IOC-lid is nog altijd positief over een Nederlandse kandidaatstelling. "2028 is een project waar je draagvlak voor moet krijgen. Niet nu al. Op termijn. Ja, je hoort veel 'ja maar'. Op die manier kun je alles afschieten", vindt hij.

Amsterdam is in principe de Nederlandse kandidaat-stad voor de Olympische Spelen, Rotterdam wordt 'partnerstad'. Het IOC erkent geen mogelijkheid waarin twee steden gezamenlijk het sportevenement organiseren. Nederland beslist uiteindelijk in 2016 of het zich werkelijk kandidaat stelt.

Eerder onderzoek van het kabinet wees uit dat het spreiden van de Spelen over de Randstad niet de voorkeur heeft. Het Internationaal Olympisch Comité zou het liefst hebben dat faciliteiten zoals het olympisch dorp, het stadion, het zwembad, de sporthal en het perscentrum op een plaats worden gevestigd.

Vrijdagavond start in Londen de Spelen van 2012 officieel. Dan wordt de olympische vlam tijdens de openingsceremonie het stadion ingebracht. De Spelen duren tot 12 augustus.


Kroonprins: Spelen 2028 niet alleen in Amsterdam (Foto: Novum)

Britt Dekker ambieert radiocarrière

Britt Dekker ziet een carrière bij de radio wel zitten. De realityster mocht onlangs een dagje als dj aan de slag bij Q-Music en dat beviel haar goed.

"Radio maken geeft een soort kick, omdat het live is", schrijft de 20-jarige Britt in haar column in Hitkrant. "Het moet in een keer goed en dat is een bepaalde uitdaging die een gaaf gevoel geeft." Ook krijgt de blondine een goed gevoel van 'toffe reacties van luisteraars'.

En dat zijn volgens Britt niet de enige voordelen van het radiovak. "Niks urenlang visagie, je stapt gewoon je bed uit, trekt een joggingpakkie aan, gaat daarheen, niemand die je ziet", weet Britt.

"Je zet een koptelefoon op, hoort leuke muziek, praat de liedjes een beetje aan elkaar en geniet ervan dat je zoveel mensen kunt lastigvallen met de muziek die jij leuk vindt", legt ze uit. De blondine weet dan ook één ding zeker. "Dit wil ik vaker doen."

'Rabo ontsloeg medewerkers om rentemanipulatie'

Rabobank heeft in 2008 en 2011 vier bankiers de laan uitgestuurd omdat ze betrokken zouden zijn bij rentemanipulatie. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen binnen de financiële sector. Rabobank wil geen commentaar geven.

Het belangrijkste rentetarief Libor komt tot stand doordat medewerkers van een selecte groep grote banken dagelijks de rente doorgeven waartegen hun bank kan lenen. De twee medewerkers die in 2008 zijn ontslagen, zouden Libor hebben geprobeerd te manipuleren door soms opzettelijk te hoge of te lage rentetarieven door te geven. Zo konden ze geldhandelaren van hun bank helpen.

Eind vorig jaar zouden nog eens twee bankiers op hetzelfde vergrijp zijn betrapt en vervolgens zijn ontslagen. Een maand geleden kreeg de Britse bank Barclays boetes van in totaal 357 miljoen euro voor vergelijkbare pogingen om het Libor-tarief te manipuleren. De Britse en Amerikaanse toezichthouders onderzoeken momenteel de betrokkenheid van andere banken bij het Libor-schandaal.

VS kampen met droogte

Grote delen van de Verenigde Staten, vooral het midden en westen, zijn in de greep van een droogte die in tientallen jaren niet zo ernstig is geweest. De situatie wordt steeds nijpender omdat er nog altijd geen neerslag wordt verwacht. Volgens de meteorologische diensten blijft het mogelijk de hele zomer droog in de getroffen staten.

In vijf staten - Colorado, Iowa, Kansas, Missouri en Nebraska - worden de omstandigheden nu al als zeer ernstig omschreven en ook Arkansas en Oklahoma kampen met grote problemen. Door de droogte en de hitte mislukken veel oogsten, als gevolg waarvan voedsel en ook veevoer in rap tempo duurder worden.


VS kampen met droogte (Foto: Novum)

Rutten: "Rode kaart Kalas jammer"

Vitesse-coach Fred Rutten toonde zich na afloop van het duel tegen Lokomotiv Plovdiv (3-1) tevreden, maar de keuzeheer baalde van de rode kaart van Tomas Kalas.

Na het spectaculaire 4-4 gelijkspel in Bulgarije wist Vitesse gisteravond in eigen huis orde op zaken te stellen tegen Plovdiv, dat met 3-1 opzij werd gezet. De Arnhemmers ondervonden weinig problemen van de Europese opponent, maar zagen wel verdediger Kalas vroegtijdig naar de kant worden gestuurd, die het eerstvolgende duel met Anzhi Makhachkala zodoende moet missen.

"Erg jammer. Hij is een jonge speler en dan maak je soms dit soort fouten. Ik hoop dat hij ervan leert. Daarom ben ik niet boos op hem, maar ik vind het wel jammer", zo laat Rutten na afloop weten tegenover de diverse aanwezige media. "We zitten niet ruim in onze centrale verdedigers."

"Zijn absentie is een flinke aderlating", vervolgt Rutten. "Te meer omdat we toch al de underdog zijn. Je moet realist zijn: Anzhi is favoriet. Dat zou die ploeg ook zijn geweest als we met Kalas hadden kunnen spelen."

Politie tevreden over dierenalarmlijn 144

Sinds het speciale telefoonnummer '144 red een dier' in november is geopend, zijn er meer dan dertigduizend bruikbare tips over dierenleed binnengekomen. Dat komt overeen met de verwachtingen die het Korps Landelijke Politiediensten vooraf had, zegt een woordvoerder donderdag.

In de eerste zeven maanden is het nummer ongeveer 135 duizend keer gedraaid. In driekwart van de gevallen ging het om broekzakbellers, lolbroeken, verkeerd verbonden of direct te beantwoorden dierenvragen. In de overige 33 duizend gevallen werd de brandweer, politie, dierenambulance of een andere instantie ingeschakeld om dieren te redden, vooral honden, katten en paarden.

Hoe vaak dierenleed voorheen werd gemeld, is niet bekend bij de politie. Een woordvoerder van de Dierenbescherming schat in dat het aantal meldingen is verdubbeld sinds 144 bestaat.

Niet elke maand komen evenveel telefoontjes binnen op 144. Volgens het KLPD zijn in de koudste maanden, januari en februari, de meeste meldingen binnengekomen. Ook in de zomer verwacht hij een piek in telefoontjes van ongeruste dierenliefhebbers.

In april besloot de Tweede Kamer dat de tegelijk met het meldnummer opgerichte dierenpolitie niet wordt voortgezet. De dierenagenten moeten zich nu ook bezighouden met andere taken dan het bestrijden van dierenleed. Initiatiefnemer Dion Graus (PVV) maakte daar bezwaar tegen, met een verwijzing naar het grote aantal meldingen dat bij 144 zou zijn binnengekomen.

PVV-leider Geert Wilders laat donderdag weten dat hij het meldnummer geslaagd vindt. "Meldnummer '144 Red een dier' groot succes! Hulde aan onze grootste dierenvriend: collega Dion Graus!"

Syrisch parlementslid loopt over naar Turkije

Politica Ikhlas al-Badawi is als eerste Syrische parlementslid overgelopen naar Turkije. Dat zei de parlementariër vrijdag tegen de nieuwszender Sky News Arabia.

Al-Badawi keerde de 'tirannieke' regering van president Bashar al-Assad naar eigen zeggen de rug toe wegens de "onderdrukking van een natie die een minimum aan rechten eist". Ze is niet het eerste lid van het regime dat Assad de rug toekeert. Ook veel legerofficieren vluchten naar buurland Turkije.

De overgelopen politica vertegenwoordigde de provincie Aleppo. In de gelijknamige hoofdstad van de provincie wordt sinds enkele dagen hevig gevochten.

D66 wil hypotheek zonder vaste baan

Jongeren zonder vaste baan moeten gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat is een van de punten uit een plan van D66 dat de kansen van starters op de woningmarkt moet vergroten.

Nu stellen banken een vast contract als voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek. Dat is niet meer van deze tijd, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven vrijdag. Bijna een miljoen mensen verdienen inmiddels hun geld als freelancer of zzp'er of met het ene na het andere tijdelijke contract.

De banken moeten afspraken maken met De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten over 'een hypotheekvorm die aansluit bij de moderne arbeidsmarkt', stelt Verhoeven.

D66 wil verder dat de overdrachtsbelasting geheel wordt geschrapt, om te beginnen voor mensen die hun eerste huis kopen. Verder moeten kantoren worden omgebouwd tot woningen en moet de Nationale Hypotheekgarantie meer op starters worden gericht. Als starters gemakkelijker aan een huis kunnen komen, komt de gehele woningmarkt weer op gang, redeneert de partij.


D66 wil hypotheek zonder vaste baan (Foto: Novum)

Strengere selectie bij schuldhulpverlening

Schuldenaars komen niet direct meer in aanmerking voor schuldhulpverlening. Mensen met problemen bij wie het geen zin heeft om hen schuldenvrij te maken, worden eerst naar een maatschappelijk werker of psycholoog gestuurd, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het gaat om schuldenaren die verslaafd zijn, relatieproblemen hebben of in een sociale omgeving zitten die het oplossen van schulden tegenwerkt. Die mensen moeten eerst hun problemen op te lossen om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening.

De achterliggende problemen worden door gemeenten geïnventariseerd door een vragenlijst of een gesprek. In Eindhoven, Groningen en Almere wordt daar al mee getest. Andere gemeenten gaan daar in het najaar ook mee aan de slag.

De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) heeft bedenkingen bij het invoeren van de strengere selectiemethode. De branchevereniging vreest dat de schulden van klanten verder opstapelen als ze eerst aan hun gedrag moeten werken. "Deze aanpak moet geen drempel worden om naar de schuldhulpverlening te stappen", zegt voorzitter Joke de Kock daarover in de krant.

Italianen graven lichaam nationale held op

Het lichaam van de Italiaanse nationale held Giuseppe Garibaldi wordt in september opgegraven. Dat meldde de BBC donderdag.

Het gebalsemde lichaam van de beroemde strijder zou rusten op een eiland bij Sardinië, maar volgens afstammelingen van Garibaldi is er mogelijk gerommeld met het graf. Een DNA-test moet daarom uitwijzen of het lichaam van de vrijheidsstrijder nog altijd op Caprera ligt.

"Als hij er niet ligt, moeten we ophouden met liegen tegen toeristen", zei de achterkleindochter van Garibaldi tegen de BBC. De vrijheidsstrijder is in eigen land nog altijd onverminderd populair. Garibaldi streed in de 19e eeuw voor de Italiaanse eenwording.

Italianen graven lichaam nationale held op
Italianen graven lichaam nationale held op (Foto: ANP)

Holland Acht loot zwaar

De Nederlandse roeiers hebben het niet getroffen bij de loting voor de series tijdens de Olympische Spelen in Londen. De Holland Acht is in de eerste ronde gekoppeld aan Duitsland, Canada en Groot-Brittannië. De winnaar gaat door naar de finale. De andere boten varen in de herkansing.

Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap werd Duitsland eerste, voor olympisch kampioen Canada en Groot-Brittannië. Nederland werd daar zesde. Daarnaast roeide Canada in Luzern dit jaar een wereldrecord en willen de Britten voor eigen publiek maximaal gaan presteren.

De vrouwen hebben het iets beter getroffen met de loting. De nummer vijf van het afgelopen WK roeit in de series tegen de nummer twee van het afgelopen WK Canada en de nummer vier Roemenië. Nederland behoort in Londen tot de medaillekandidaten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.