Asielzoekers in hongerstaking bij azc Heerlen

Een groep Syrische asielzoekers demonstreert bij het asielzoekerscentrum in Heerlen. Ze zijn vanaf vrijdag in hongerstaking en willen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) duidelijkheid over hun status.

Een deel van de asielzoekers slaapt sinds woensdag in tenten buiten het asielzoekerscentrum aan de Imstenraderweg. Het is niet bekend welke nationaliteit de vluchtelingen hebben.

De gemeente is op de hoogte van de demonstratie. "Het is een vreedzame demonstratie van een groep van vijftien tot twintig asielzoekers", zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente en de politie grijpen voorlopig niet in. "Ze doen verder niks, dus wij ook niet", aldus een zegsman van de politie.

Vanwege de veiligheidssituatie in Syrië werden asielzoekers het afgelopen jaar niet naar het land teruggestuurd. "Er zijn een jaar lang geen besluiten genomen over Syrische asielzoekers, vanwege de onzekere situatie in het land", legt een woordvoerder van minister Leers uit.

Omdat een dergelijke uitzettingsstop maximaal een jaar mag duren, gaat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) volgens haar na het zomerreces weer kijken naar asielaanvragen. "Uiteraard wordt daarbij wel rekening gehouden met de veiligheidssituatie in het land", benadrukt de zegsvrouw.

In mei protesteerde een groep van driehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers, voornamelijk Irakezen, in een tentenkamp in Ter Apel tegen hun uitzetting. Na onderhandelingen met Leers besloten de demonstranten het kamp eind mei te verlaten. De resterende asielzoekers van andere nationaliteiten werden eind mei gedwongen het terrein te verlaten met een ontruiming.