'Chinese sporters werden verplicht doping te gebruiken'

Olga Kroeders

In de jaren 80 en 90 werden Chinese sporters door de Staat verplicht om verboden middelen te gebruiken. Xue Yinxian heeft dit gezegd tegenover de Australische krant Sydney Morning Herald. Xue Yinxian was in het verleden teamarts van de Chinese turnploeg.

"Het gebruik van steroïden en groeihormonen maakte onder het mom van wetenschappelijk training deel uit van het trainingsregime. In de jaren 80 is het ingevoerd en iedereen moest dit accepteren", zo zei Xue Yinxian tegenover de krant. "Een sporter had vaak geen idee wat hij of zij voor middelen kreeg toegediend, maar als een sporter weigerde, riskeerde hij of zij een straf. Ook wij van de medische staf waren verplicht mee te werken, want anders waren we onze baan kwijt."

Bij het WK zwemmen in 1994 won China twaalf gouden plakken, iets wat toen onder verdenking kwam te staan. Na dat WK is er volgens de autoriteiten in China ingegrepen om de sport weer 'schoon' te krijgen.

Voordat ze naar Londen vertrokken voor de Olympische Spelen, hebben de sporters en trainers voor de Chinese vlag een eed moeten afleggen. Daarin moesten ze doping afzweren.