Pooier moet prostituee miljoen euro terugbetalen

Redactie

Een man die een vrouw jarenlang dwong zich te prostitueren, moet het slachtoffer bijna een miljoen euro terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald. De rechtbank acht de man schuldig aan mensenhandel, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij kreeg een celstraf van zes jaar opgelegd.

De vrouw kreeg een relatie met de man toen ze net volwassen werd. Via misleiding wist hij haar de prostitutie in te loodsen. Door haar te mishandelen en te bedreigen bleef zij zich vervolgens jarenlang prostitueren.

Het slachtoffer had een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro geëist. De rechtbank heeft een bedrag van 949 duizend euro toegewezen. Volgens de rechter had de vrouw minimaal vijfhonderd euro per dag moeten overhouden aan haar werkzaamheden. Het slachtoffer werd zeven jaar lang, 44 weken per jaar, zes dagen in de week gedwongen zich te prostitueren, aldus de rechter.

Advocaat van het slachtoffer Richard Korver laat vrijdag weten dat de toegekende vergoeding uitzonderlijk hoog is. "En de gebruikte bewoordingen van de rechtbank zijn hard."

De opgelegde straf is overigens conform de eis van het Openbaar Ministerie.