'Miljoenenrisico mbo's door derivaten'

Vier grote mbo-instellingen lopen financiële risico's door het afsluiten van derivatencontracten. Door de lage rente van de afgelopen tijd, kunnen de scholen flinke sommen geld verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar de jaarrekening van acht grote onderwijsinstellingen.

In de afgelopen tien jaar hebben volgens de krant veel mbo's hypotheken en andere leningen afgesloten om nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Ze verzekerden zich tegen hoge rentes op hun lening. De instellingen die een groot risico lopen zijn de ROC's Midden Nederland, West-Brabant en Zadkine en het Albelda College uit Rotterdam.

Maandag bleek al dat de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Universiteit Leiden risico lopen door het afsluiten van derivatencontracten. Volgens Het Financieele Dagblad dreigen ze voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan.

Als scholen van de derivaten afwillen of onverwachts in de problemen komen, moeten ze diep in de buidel tasten. De mbo-raad laat in de krant weten op scherp te staan. Volgens voorzitter Jan van Zijl moet er na de zomer duidelijkheid komen over de kwetsbaarheden bij mbo-scholen.