Politie tevreden over dierenalarmlijn 144

Sinds het speciale telefoonnummer '144 red een dier' in november is geopend, zijn er meer dan dertigduizend bruikbare tips over dierenleed binnengekomen. Dat komt overeen met de verwachtingen die het Korps Landelijke Politiediensten vooraf had, zegt een woordvoerder donderdag.

In de eerste zeven maanden is het nummer ongeveer 135 duizend keer gedraaid. In driekwart van de gevallen ging het om broekzakbellers, lolbroeken, verkeerd verbonden of direct te beantwoorden dierenvragen. In de overige 33 duizend gevallen werd de brandweer, politie, dierenambulance of een andere instantie ingeschakeld om dieren te redden, vooral honden, katten en paarden.

Hoe vaak dierenleed voorheen werd gemeld, is niet bekend bij de politie. Een woordvoerder van de Dierenbescherming schat in dat het aantal meldingen is verdubbeld sinds 144 bestaat.

Niet elke maand komen evenveel telefoontjes binnen op 144. Volgens het KLPD zijn in de koudste maanden, januari en februari, de meeste meldingen binnengekomen. Ook in de zomer verwacht hij een piek in telefoontjes van ongeruste dierenliefhebbers.

In april besloot de Tweede Kamer dat de tegelijk met het meldnummer opgerichte dierenpolitie niet wordt voortgezet. De dierenagenten moeten zich nu ook bezighouden met andere taken dan het bestrijden van dierenleed. Initiatiefnemer Dion Graus (PVV) maakte daar bezwaar tegen, met een verwijzing naar het grote aantal meldingen dat bij 144 zou zijn binnengekomen.

PVV-leider Geert Wilders laat donderdag weten dat hij het meldnummer geslaagd vindt. "Meldnummer '144 Red een dier' groot succes! Hulde aan onze grootste dierenvriend: collega Dion Graus!"