FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 juli 2012

'Italiaans pensioenenstelsel is gered'

De hervormingen om het Italiaanse pensioenenstelsel betaalbaar te houden, slaan aan. Zo is het aantal nieuwe AOW-gerechtigden in de eerste helft van dit jaar met 47 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

"De hervormingen hebben gewerkt en het sociale verzekeringsstelsel is in veiligheid gebracht", aldus directeur Antonio Mastrapasqua van uitkeringsinstantie INPS in een interview met persbureau ANSA zaterdag. Vooral de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor kleine zelfstandigen heeft een besparing opgeleverd: het aantal nieuwe pensioenen is met bijna 74 procent gedaald.

De gemiddelde leeftijd van personen die met pensioen gaan, lag in de eerste helft van dit jaar bij 61,3 jaar. Dat is bijna een jaar ouder dan de 60,4 jaar in de eerste helft van 2011.

De huidige besparingen zijn het effect van bezuinigingsmaatregelen van het vorige kabinet-Berlusconi. Het huidige kabinet-Monti heeft besloten tot verdere diepe ingrepen die in 2013 effect moeten ressorteren.

[Upd] Zonderland als eerste naar finale op rek

Epke Zonderland heeft zich niet geplaatst voor de finale op de brug met gelijke leggers. De Fries had daar een score neergezet van 15,133. Na twee omlopen is hij afgezakt naar de dertiende plaats. Alleen de beste acht turners kwalificeren zich voor de finale, die op 7 augustus wordt gehouden.

In de kwalificaties op het hoog rek staat Zonderland nog steeds op de eerste plaats na twee omlopen. Hij zette een score neer van 15,966. Hij kan zich volledig gaan richten op de finale op zijn favoriete onderdeel, die eveneens op 7 augustus op het programma staat.

Update 23.17 uur

Epke Zonderland heeft zich met de hoogste score geplaatst voor de finale van het hoog rek. De Nederlander zette bij zijn oefening een score neer van 15,966 punten. Geen van zijn concurrenten kon uiteindelijk aan deze score komen. De beste acht turners hebben zich nu geplaatst voor de toestelfinale die op 7 augustus gehouden zal worden.

[Overzicht] Uitslagen Londen dag 1

Vandaag was de eerste dag van Olympische Spelen in Londen. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland keek vandaag vooral uit naar de estafette-zwemsters op de 4x100 meter vrije slag. Ze probeerden hun titel te verdedigen maar dit keer werd het zilver. Epke Zonderland kijkt wel tevreden terug. Hij plaatste zich al beste voor de turnfinale aan de rekstok. Op de brug met ongelijke liggers slaagde hij er niet in de finale te bereiken. In het judo was er geen Nederlands succes, zowel Jeroen Mooren als Birgit Ente werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

In de wegwedstrijd van het wielrennen was Lars Boom de beste op de elfde plaats. Het goud ging naar Alexander Vinokourov, de kazak die na de Spelen zal stoppen. Daarnaast was er nog een grote verrassing in het zwembad. Michael Phelps werd ontroond op de 400 meter wisselslag, waar hij slechts als vierde eindigde. Het goud ging naar zijn rivaal Ryan Lochte.

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Boogschieten Team mannen Italië Verenigde Staten Zuid-Korea
Gewichtheffen tot 48 kg vrouwen Wang Mingjuan (Chi) Hiromi Miyake (Jap) Ryang Chun-hwa (NKo)
Judo tot 48 kg vrouwen Sarah Menezes (Bra) Alina Dumitru (Roe) Charline Van Snick (Bel), Eva Csernoviczki (Hon)
Judo tot 60 kg mannen Arsen Galstyan (Rus) Hiroaki Hiraoka (Jap) Rishod Sobirov (Oez), Felipe Kitadai (Bra)
Schermen Floret individueel vrouwen Elisa Di Francisca (Ita) Arianna Errigo (Ita) Valentina Vezzali (Ita)
schieten 10m luchtgeweer vrouwen Yi Siling (Chi) Sylvia Bogacka (Pol) Yu Dan (Chi)
schieten 10m luchtpistool mannen Jin Jong-oh (ZKo) Luca Tesconi (Ita) Andrija Zlatic (Ser)
Wielrennen, weg wegwedstrijd mannen Alexander Vinokoerov (Kaz) Rigoberto Uran (Col) Alexander Kristoff (Noo)
Zwemmen 400 m wisselslag mannen Ryan Lochte (VS) Thiago Pereira (Bra) Kosuke Hagino (Jap)
Zwemmen 400m vrije slag mannen Sun Yang (Chi) Park Tae-Hwan (ZKo) Peter Vanderkaay (VS)
Zwemmen 400m wisselslag vrouwen Ye Shiwen (Chi) Elizabeth Beisel (VS) Li Xuanxu (Chi)
Zwemmen 4x100 m vrije slag estafette vrouwen Australië Nederland Verenigde Staten

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons totaal
1 China 4 0 2 6
2 Italië 2 2 1 5
3 Verenigde Staten 1 2 2 5
4 Brazilië 1 1 1 3
4 Zuid-Korea 1 1 1 3
6 Australië 1 0 0 1
6 Kazachstan 1 0 0 1
6 Rusland 1 0 0 1
9 Japan 0 2 1 3
10 Colombia 0 1 0 1
10 Nederland 0 1 0 1

Kohlschreiber zegt wederom voor Spelen af

Philipp Kohlschreiber heeft zich met een blessure afgemeld voor de Olympische Spelen. De Duitse tennisser verloor vandaag nog de finale van het ATP-toernooi van Kitzbühel van Robin Haase. Hij acht zich niet in staat om in Londen in actie te komen.

"Ik heb de hele week al last van mijn voet, in de finale is het nog erger geworden." De Duitser miste in 2008 de Spelen in Beijng ook al met een blessure. Destijds had hij last van zijn dijbeen. "Dit is natuurlijk heel bitter."

Zijn tegenstander in Kitzbühel, Haase, zal morgen wel op de velden van Wimbledon gaan spelen. De Nederlander is na de finale in Oostenrijk meteen doorgevlogen naar Engeland om het daar morgen op te gaan nemen tegen de Fransman Richard Gasquet.

'Miljoenenspel bepaald geen miljoenenspel'

Het Miljoenenspel van de Nederlandse Staatsloterij blijkt bij lange na geen miljoenenspel. Na maar liefst 22 trekkingen, inclusief de ronde van deze zaterdag, staat de teller van het aantal uitgekeerde miljoenen nog altijd op nul.

Ondanks reclameteksten als "Meer mensen 1 miljoen" en "We maken simpelweg meer mensen 1 miljoen rijker", die pronken op de website van het Miljoenenspel, lijkt de in februari dit jaar geïntroduceerde wekelijkse loterij dus weinig van de beloftes na te komen.


'De Staatsloterij is een belasting op domheid.'
- foton

President Egypte krijgt kritiek van bondgenoten

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zaterdag kritiek gekregen van een verbond van rechtenactivisten. Morsi zou een premier hebben gekozen die geen ervaring heeft en leiding geven zonder openheid van zaken te geven. Daarnaast zou hij liberale politieke groepen van zich hebben vervreemd.

Het Nationaal Front, een verbond van rechtenactivisten en seculiere en gematigde moslims die een leidende rol speelden bij de opstand tegen het regime van ex-president Hosni Mubarak, gispte Morsi omdat hij zich niet houdt aan de belofte die hij deed in zijn campagne om een regering van nationale eenheid te vormen.

Dinsdag verraste Morsi Egypte door de onbekende technocraat en voormalig minister van water Hesham Kandil te benoemen tot premier. Velen zien Kandil als een politiek lichtgewicht. Morsi zelf is al een maand geleden beëdigd als president en waarnemers menen dat de vertraging een teken is dat Morsi en zijn Moslimbroederschap twijfelen over het benoemen van personen die op brede steun kunnen rekenen.

Op een persconferentie zei het Nationaal Front dat de besluitvorming van Morsi 'niet transparant en helder' is. Hij zou daardoor een 'vertroebelde politiek' creëren. De leden van het Front herinnerden Morsi eraan dat hij de partijen die hem bij de verkiezingen aan de overwinning hielpen nog iets verschuldigd is. De president heeft beloofd een regering te vormen waarin iedereen een plek zou krijgen en de benoeming van Kandil is volgens het Front dan ook niet verstandig.

"Het is verrassend dat de persoon die benoemd is niet voldoet aan de gestelde criteria en dit is de eerste indicatie van de richting die we op gaan", aldus Heba Raouf, een hoogleraar politieke wetenschappen en lid van het Nationaal Front. Ze had tevens kritiek op het overleg over de vorming van de nieuwe regering, dat achter gesloten deuren plaats zou vinden.

De liberale partij Wafd, ooit een politieke bondgenoot van Morsi's Moslimbroederschap, verklaarde zaterdag geen zitting te willen nemen in de nieuwe regering. Een aantal ministers die in de huidige regering zitten, heeft ook al gezegd niet opnieuw beschikbaar te zijn voor een nieuw kabinet.

Uitslagen oefenduels 28 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Southampton (Eng) Ajax
Özbiliz
0-1
AZ
Boymans
Real Mallorca (Spa) 1-2
1. FC Köln (Dui) sc Heerenveen 2-0
Jong Ajax Roda JC Kerkrade
Malki (2), Donald
1-3
RKC Waalwijk
Chevalier
Getafe (Spa) 1-0
N.E.C. Nijmegen
Ten Voorde
Rayo Vallecano (Spa) 1-2
Heracles Almelo
Bruns
Istanbul BB (Tur) 1-2
FC Emmen FC Groningen
Bacuna
0-1
Sparta Rotterdam
Calabro (2)
NAC Breda
Hooi
2-1
Rijnsburgse Boys ADO Den Haag
Chery, Hórvath
1-2
VVV-Venlo
Nwofor
Osasuna (Spa) 1-1
ASWH Excelsior
Maatsen (2), Van Buren
1-3
Telstar
Hoefdraad
SC Cambuur
De Leeuw
1-1
Fortuna Sittard Lommel United (Bel) 0-0
Quick Boys FC Dordrecht
Veldwijk (3), Kousemaker
0-4

Moskou verdedigt offensief Syrisch leger

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken verdedigde zaterdag het offensief van het Syrische leger tegen de opstandelingen in de stad Aleppo.

"Als de gewapende oppositie steden bezet zoals Aleppo, dan is het niet realistisch te verwachten dat zij (de regering) dit accepteert", aldus Lavrov tijdens een persconferentie in Moskou. "Hoe kan men verwachten dat de regering in een dergelijke situatie eenvoudig opgeeft en zegt: 'Dat was het, ik zat verkeerd. Breng me ten val en verander het regime. Dat is toch onrealistisch?"

Estafette-zwemsters winnen zilver op 4x100 vrij

De Nederlandse estafette-zwemsters zijn hun olympische titel kwijt. In Londen eindigde het kwartet Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo als tweede. Het goud ging naar Australië.

Dekker ging als startzwemmer het water in maar kon geen indruk maken. Ze tikte na 100 meter aan als achtste. Na Veldhuis en Heemskerk was Nederland geklommen naar de derde plaats maar de achterstand op Australië en de Verenigde Staten was inmiddels groot geworden. Kromowidjojo zwom als slotzwemster nog wel 51,93, de snelste split ooit, maar dit was niet genoeg om de Australische dames te passeren. Ze zwom nog wel langs de Verenigde Staten waardoor het zilver werd.

Olieterminal Odfjell ligt stil

De terminal van het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven ligt stil. Dat laat milieudienst DCMR zaterdag rond 19.30 uur weten. Het bedrijf kondigde vrijdagavond aan dat het vanwege de veiligheid binnen een etmaal alle activiteiten zou stilleggen. Dat gebeurde onder zware druk van verschillende inspecties.

Uit de controle van DCMR blijkt dat op het terrein geen ongeoorloofde handelingen plaatsvinden. De pompen staan uit. Twee schepen die aan de kade liggen zijn losgekoppeld. Ook laadplekken voor de spoorwagons en vrachtwagen zijn leeg.

Odfjell stuurt de milieudienst elke 24 uur een overzicht van de meterstanden van de tanks. Daaruit kan worden afgeleid of niet toch ongeoorloofde activiteiten op het terrein plaatsvinden.

Vorige week legde DCMR al een deel van de werkzaamheden van de Rotterdamse olieterminal stil, nadat was gebleken dat al tientallen jaren geen controles aan de tanks waren uitgevoerd. Het bedrijf wordt al jarenlang geregeld op de vingers getikt vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen.

Het stilleggen van Odfjell en het uitvoeren van alle verbeteringen gaat het Noorse tankopslagbedrijf tientallen miljoenen euro's kosten. Wanneer het bedrijf weer opengaat is onduidelijk. Tot die tijd mogen alleen transporten naar fabrieken doorgaan om te voorkomen dat die stilvallen. Dat gebeurt onder verscherpt toezicht.


Olieterminal Odfjell ligt stil (Foto: Novum)

Jongetje (5) komt onder wielen bergingstruck

Een jongen van 5 jaar uit Capelle aan den IJssel is zaterdagmiddag om het leven gekomen toen hij onder de wielen van een bergingsauto terechtkwam. De jongen was met drie vriendjes op straat aan het fietsen in Sittard. Hij overleed ter plekke, zo laat de politie weten.

De bestuurder van het bergingsvoertuig is meegenomen naar het bureau om de toedracht van het incident te bepalen. De familie van het slachtoffer en de drie vriendjes die het ongeluk zagen gebeuren krijgen slachtofferhulp aangeboden.

16-jarige Ye zwemt wereldrecord op 400 wissel

Ye Shiwen heeft verrassend de olympische titel op de 400 meter wisselslag bij de vrouwen gepakt. In de finale tikte de nog maar 16-jarige Chinese zwemster aan in een tijd van 4.28,43, een nieuw wereldrecord. Het oude record stond op 4.29,45 en was in handen van de Australische zwemster Stephanie Rice die in de eindstrijd vanavond zesde werd.

De Amerikaanse zwemster Elisabeth Beisel, die het grootste deel van de race op kop lag, moest genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar de Chinese Li Xuanxu.

'Miljarden verspild bij hulp probleemgezinnen'

Van de tien miljard euro die jaarlijks wordt besteed aan gezinnen die kampen met meerdere soorten problemen gaat tweeënhalf miljard euro op aan bureaucratie en gebrekkige samenwerking tussen hulpverleners. Dat zou de conclusie zijn van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarvan RTL Nieuws een concept in handen heeft.

Nederland telt honderdduizend zogeheten multiprobleemgezinnen, die elk gemiddeld 104 duizend euro per jaar kosten. De problemen van de gezinnen variëren van schulden tot psychische stoornissen, verslavingen en opvoedingsproblemen. Daardoor zijn vaak meerdere instanties bij de hulpverlening betrokken.

Volgens de onderzoekers werken instanties als jeugdzorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg elkaar tegen en zadelen ze de gezinnen met veel papierwerk op. Het papierwerk kost al een derde van het budget, nog voordat de middelen via indicaties zijn toegewezen, zo haalt RTL onderzoeksleider Pieter Cuyvers aan. De helft van de gezinnen zou met minder hulpverlening beter af zijn.

Het ministerie liet tegenover RTL weten te werken aan een nieuwe aanpak voor dergelijke probleemgezinnen. De gemeenten moeten in de nieuwe opzet een regierol krijgen.

Kvitova en Wozniacki naar tweede ronde

Petra Kvitova en Caroline Wozniacki hebben zich met de nodige moeite geplaatst voor de tweede ronde van de Olympische Spelen. De Tsjechische tennisster Kvitova sloeg zich langs de Oekraïense Kateryna Bondarenko met 6-4, 5-7 en 6-4. Wozniacki had eveneens drie sets nodig tegen de Britse Anna Keothavong: 4-6, 6-3 en 6-2.

De als achtste geplaatste Deense neemt het in de tweede ronde op tegen de Belgische Yanina Wickmayer. Kvitova, als zesde geplaatst, treft de Chinese Shuai Peng, die Su-Wei Hsieh uit Taiwan versloeg.

Red Bull Racing ontkent illegale aanpassingen

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft ontkend dat zijn team in het parc fermé tussen de kwalificatie en de races aanpassingen aan de RB8 heeft gemaakt. De controverse kwam dit weekend op de Hungaroring bovendrijven.

Red Bull is door de FIA in Canada gevraagd om het mechanisme waarbij de vering aangepast kan worden te veranderen. De Oostenrijkers konden de rijhoogte van de voorzijde van de bolide handmatig aanpassen, maar de FIA wil dat dit gebeurt met behulp van gereedschap. Hierdoor zijn de aanpassingen door de autosportfederatie makkelijker te controleren.

Horner ontkent dat Red Bull misbruik van het systeem heeft gemaakt. "We hebben nog nooit in het parc fermé de rijhoogte aangepast. Het is een storm in een glas water. Wat in Canada op de auto zat, zat er in de andere races ook, maar in parc fermé is er nooit iets aan aangepast. Het is de vraag of je het met gereedschap of met de handen wilt doen en het moet met gereedschap worden gedaan."

Dit voorval is de zoveelste voor Red Bull dit seizoen. De Oostenrijkse renstal moest na Monaco de vloer van de bolide aanpassen, in Canada de wielnaven en na Duitsland de software van de motor. Volgens Horner hoort her erbij, omdat het team wederom een snelle bolide geproduceerd heeft.

Sun maar net boven wereldrecord 400 vrij

De Chinees Sun Yang is de nieuwe olympisch kampioen op de 400 meter vrije slag. Hij tikte aan in een tijd van 3.40,14 waarmee hij maar net boven het wereldrecord bleef. Het wereldrecord staat met 3.40,07 op naam van de Duitser Paul Biedermann.

Park Tae-Hwan, die na zijn protest toch mocht starten in de finale, werd in een tijd van 3.42,06 tweede. Het brons ging naar de Zuid-Afrikaan Peter Vanderkaay in 3.44,69.

Gesink: Britten slopen is gelukt

Robert Gesink kijkt met een tevreden gevoel terug op de olympische wegwedstrijd in Londen. Hoewel de Nederlanders niet in prijzen vielen slaagde het wel in de vooraf geplande opzet, het slopen van de Britten.

"Ik ben nog altijd een goede wielrenner", aldus de Achterhoeker met een knipoog. "We wisten dat we ze moesten slopen, dat is gelukt. Jammer dat Lars (Boom) uiteindelijk niet mee kan doen in de strijd om de medailles." Op zijn eigen race kijkt Gesink tevreden terug. "Ik heb op de klim drie keer geprobeerd weg te komen uit de groep. De derde keer, in de op een na laatste ronde, lukte het en was ik mee voorop. Maar het was lastig, het was een grote groep."

Spanje: Duitsers zijn na WO II ook geholpen

De Spaanse minister voor Europese Zaken, Íñigo Méndez de Vigo, heeft de Duitsers zaterdag de les gelezen in hun grootste krant, Bild. De bewindsman uit Madrid herinnerde de inmiddels rijke Duitsers aan de hulp die de Bondsrepubliek na de Tweede Wereldoorlog van het buitenland kreeg.

"Wij leven in een Europese Unie en dan moet de een de ander als in een familie helpen in moeilijke situaties; anders kan de EU niet functioneren", aldusÍñigo Méndez de Vigo met betrekking tot de Europese schuldencrisis. "Het gaat om leningen; deze hulp wordt terugbetaald."

Lochte pakt titel op 400 wissel, Phelps faalt

Ryan Lochte heeft de olympische titel op de 400 meter wisselslag gewonnen. Lochte, de wereldkampioen, was zijn concurrentie duidelijk de baas met een tijd van 4.05,18. Michael Phelps stelde teleur en kwam niet verder dan de vierde plek.

Lochte ging als een speer van start en pakte al gauw een lengte voorsprong op de rest van het veld. Die voorsprong liet hij ook niet meer gaan. Phelps kon absoluut geen tegenstand bieden en kwam niet verder dan plek vier nog achter de Braziliaan Pereira en de Japanner Hagino die het zilver en brons veroverden.

Geoffrey 'Onslow' Hughes (68) overleden

De Engelse acteur Geoffrey Hughes, in Nederland vooral bekend als de slonzige Onslow uit de serie Keeping Up Appearances, is vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse omroep BBC zaterdagavond. Hij leed aan prostaatkanker.

Hughes had al eerder te maken met prostaatkanker, een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen. In 2009 dacht hij die overwonnen te hebben. Toen hij een jaar later thuis instortte, bleek de ziekte weer terug.

In de serie rond de omhooggevallen Hyacinth Bucket - in Nederland jarenlang uitgezonden bij de TROS onder de titel Schone Schijn - speelde Hughes de dikbuikige en immer bier drinkende man van Daisy, de zus van Hyacinth.

Daarnaast speelde hij in de jaren zeventig en tachtig in de Britse soapserie Coronation Street. Daar speelde hij de vuilnisophaler Eddie Yates. Ook had hij rollen in The Royle Family en gastoptredens in de sciencefictionserie Doctor Who.

[GP2] Uitslag Race 1 Hungaroring

Max Chilton heeft zijn eerste GP2-race uit zijn carrière gewonnen. De Brit won op de Hungaroring voor Davide Valsecchi en Luiz Razia. Giedo van der Garde was de beste Nederlander met een vijfde plaats. Nigel Melker werd veertiende, een plaats voor Daniel de Jong.

Chilton begon in Budapest vanaf poleposition en bleef na de start Valsecchi en Razia voor. James Calado kwam slechter weg en leek vanaf de derde plaats terug te vallen tot de vijfde stek, maar hij kon op het laatste moment de goed gestarte Esteban Gutierrez achter zich houden om zo aan te sluiten op plaats vier. Van der Garde verloor in de eerste ronde een plaats, maar maakte deze ook weer goed.

Tot de pitsstops veranderde er weinig. Vooraan bleven de posities gelijk, maar Van der Garde kon klimmen naar de vijfde stek doordat Gutierrez iets te ver doorschoot in de pits en zo enkele plekken inleverde. Johnny Cecotto Jr. was er op dat moment al niet meer bij, omdat hij bij de eerste bocht in de bandenstapels was beland. Het leek op een hangend gaspedaal. Ook Felipe Nasr haalde de meet niet. Hij ging van de baan af met nog maar een handvol ronden te gaan. Uiteindelijk won Chilton voor Valsecchi, Razia, Calado en Van der Garde.

Schermster in hals geraakt

In het olympisch schermtoernooi zakte de Duitse schermster Carolin Golubytskyi vanmiddag tijdens haar duel met de Italiaanse Elisa di Francisca naar de grond. Ze greep naar haar keel en bleef liggen.

De Duitse schermster bleek net onder haar kin aan haar hals te zijn geraakt. De medische hulp, die was toegesneld, was vervolgens minutenlang bezig Golubytskyi te behandelen. Dat hielp, want de Duitse zette de partij voort, maar verloor uiteindelijk toch van Di Francisca.

Goud voor Italië bij boogschieten

Italië heeft bij het boogschieten olympisch goud gewonnen. De Italiaanse mannenploeg versloeg de Verenigde Staten in een spannende finale met 219 tegen 218. De boogschutters van Zuid-Korea veroverden de bronzen medaille na een 224-219 zege op Mexico.

In het gewichtheffen voor vrouwen tot 48 kilogram ging het goud naar de Chinese Minjuan Wang. Zij kwam tot een totaalscore van 205 kilogram. Hiromi Myake uit Japan kwam tot 197 kilogram en kreeg daarvoor de zilveren medaille. Het brons ging naar de Noord-Koreaanse Chun-Hwa Ryang.

Haase in topvorm morgen in derde partij

Robin Haase zal morgen op baan 16 van de All England Club in Londen zijn olympische debuut maken. In de derde partij op die baan neemt de Nederlander het op tegen de als zestiende geplaatste Fransman Richard Gasquet. De wedstrijden in Londen beginnen morgen om 12:30 Nederlandse tijd.

Haase, die vanavond naar Londen reist, liet eerder vandaag zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Hij prolongeerde zijn titel bij het ATP-toernooi in Kitzbühel.

Queen Elizabeth tevreden met debuut als Bondgirl

De Britse koningin Elizabeth is tevreden over haar debuut als sexy Bondgirl. De vorstin laat vanuit Buckingham Palace weten dat ze zeer verheugd was dat ze werd gevraagd voor een optreden door regisseur Danny Boyle.

Queen Elizabeth stal de show tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen met haar debuut in een film. Ze ontving James Bond, gespeeld door Daniel Craig, op Buckingham Palace. Hij begeleidde haar in een helikopter naar het olympisch stadion. Boven het stadion leek het ook nog alsof ze ging parachute springen.

Burgemeester Johnson van Londen vertelt dat ze zelf onder de indruk was van het succes:"Het was erg grappig en er is internationaal goed op gereageerd. Onze koningin mag dan wat op leeftijd zijn, maar ze kan nog mee met de allerbesten".

Eventingruiter Lips voorlopig 16e

Op de eerste dag van de dressuur is Tim Lips de middenmoot niet ontstegen. Voor zijn proef met Oncarlos kreeg de Nederlandse eventingruiter 51,7 strafpunten en staat voorlopig op plek 16.

De Duitse amazone Ingrid Klimke met haar paard Butts Abraxxas bezet de eerste plaats.  Met een score van 39,3 bleef ze haar landgenoot Dirk Schrade op King Artus een halve punt voor.

De andere leden van de Nederlandse ploeg, Andrew Heffernan (Millthyme Corolla) en Elaine Pen (Vira), komen morgenmiddag pas in actie. 

Snoop Dogg mag Noorwegen niet meer in

Snoop Dogg mag zich twee jaar lang niet vertonen in Noorwegen. De rapper kreeg de straf opgelegd omdat hij probeerde het land in te komen met marihuana op zak. Hij 'kan leven met het besluit', laat zijn advocaat weten, en heeft nog geen plannen om in beroep te gaan.

Het voorval vond vorige maand plaats, toen Snoop Dogg op weg was naar een festival in het zuiden van Noorwegen. Hij had acht gram wiet en meer geld op zak dan toegestaan, wat hem op een boete van bijna zevenduizend euro kwam te staan.

Stosur strandt in eerste ronde in Londen

Samantha Stosur is al in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Australische was niet opgewassen tegen Carla Suarez Navarro uit Spanje. Na twee uur en 38 minuten trok Suarez Navarro met 3-6, 7-5 en 10-8 aan het langste eind.

Voor de mondiale nummer 45 wacht in de tweede ronde opnieuw een pittige test. De Belgische Kim Clijsters is de volgende tegenstander van de 23-jarige Suarez Navarro.

Daniela Hantuchova stuurde de als tiende geplaatste Chinese Na Li naar huis. De Slowaakse ontdeed zich in drie sets van haar tegenstander: 6-2, 3-6 en 6-3. Ook voor Dominika Cibulkova (12) viel het doek. Zij verloor met 6-7 (4) en 2-6 van Tsvetana Pironkova uit Bulgarije.

De Russische Vera Zvonareva (13) plaatste zich wel voor de tweede ronde door met 7-6 (3) en 6-4 af te rekenen met de Zweedse Sofia Arvidsson. Yanina Wickmayer sloeg zich net als haar landgenote Clijsters ook naar de tweede ronde. Wickmayer was Anabel Medina Garrigues uit Spanje de baas met 6-2, 4-6 en 7-5.

Federer moeizaam door

Roger Federer heeft op het olympische tennistoernooi de tweede ronde bereikt. De Zwitser versloeg op Wimbledon de Colombiaan Alejandro Falla met 6-4, 5-7 en 6-3.

Aanvankelijk leek Federer op een eenvoudige overwinning af te stevenen. Aan het eind van de tweede set begon hij echter veel fouten te maken. Op 5-4 mocht Federer voor de wedstrijd serveren, maar Falla brak hem. Federer kreeg in de game daarop drie kansen om terug te breken, maar Falla pakte vijf punten op rij en met zijn vierde game op rij pakte hij verrassend de set.

In de zevende game van de derde set besliste Federer de wedstrijd door Falla te breken. Vervolgens pakte hij de setwinst en zo ook de winst in de partij.

Rus Galstyen wint judogoud

De Rus Arsen Galstyen is zaterdag olympisch judokampioen geworden in de klasse tot 60 kilogram. In de finale rekende hij af met Hiroaki Hiraoka uit Japan. Bronzen medailles waren er voor Brazilië en Oezbakistan. Felipe Kitadai en Rishod Sobirov gingen met dat eremetaal aan de haal.

Bij de vrouwen ging de eerste judotitel naar de Braziliaanse Sarah Menezes. In de eindstrijd van de klasse tot 48 kilogram was zij een maatje te groot voor Alina Dumitru uit Roemenië. Brons was er voor de Belgische Charline van Snick en Eva Csernoviczki. Die Hongaarse was eerder in het toernooi te sterk voor de Nederlandse deelneemster Birgit Ente.

[Upd] Olympisch kampioen Park mag toch starten

Park Taehwan kan prolongatie van zijn olympische titel op de 400 meter vrije slag op zijn buik schrijven. In de series werd de Zuid-Koreaan gediskwalificeerd.

In de derde heat maakte hij een valse start en bij het zwemmen leidt dat direct tot diskwalificatie.

Update 17.59 uur

Regerend olympisch kampioen Park Taehwan zal gewoon uit gaan komen in de finale van de 400 meter vrije slag. Na protest van Zuid-Korea is de diskwalificatie van de zwemmer teruggedraaid.

Ecclestone: "Twintig races in 2013"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bevestigd dat de kalender voor het seizoen 2013 net als dit seizoen zal gaan bestaan uit twintig races. De kalender voor komend seizoen zou gaan lijken op die van dit jaar.

Er wordt verwacht dat op 17 maart de seizoensopener weer in Australië zal zijn en dat het jaar in Brazilië afgesloten zal gaan worden. Er zal komend jaar niet in Valencia gereden worden, wat op de kalender ruimte geeft voor de race in New Jersey. Ecclestone gaat er vanuit dat die wedstrijd doorgaat. Voor de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring is hij nog bezig met een reddingsplan.

Koreaan Jin wint pistoolschieten

De Zuid-Koreaan Jongoh Jin is olympisch kampioen geworden bij het 10 meter luchtpistoolschieten. Hij bleef de Italiaan Luca Tesconi 2,4 punten voor: 688,2 tegen 685,8. Andrija Zlatic uit Servië werd op 0,6 punten van Tesconi derde en kreeg het brons omgehangen.

Jin had na de kwalificatie al een voorsprong. Die sloot hij als beste af met een score van 588. Hij kon het zich daarom veroorloven om een mindere finaleronde te schieten dan Tesconi, die vier punten minder had overgehouden aan de kwalificaties.

Cancellara moet vrezen voor deelname tijdrit

Fabian Cancellara is in de finale van de olympische wegwedstrijd zwaar ten val gekomen. De Zwitser schatte een bocht op zo'n twintig kilometer voor de finish verkeerd in.

De kopman van de Zwitserse ploeg kwam hard in aanraking met de hekken. Hij stapte daarna wel weer op, maar greep naar zijn sleutelbeen.

De Zwitser wil komende woensdag ook meedoen aan de tijdrit op de weg. Daar is hij de titelhouder.

Haase prolongeert titel Kitzbühel

Tennisser Robin Haase heeft het ATP-toernooi in Kitzbühel opnieuw gewonnen. De Hagenaar was met 6-7 (2), 6-3 en 6-2 Philipp Kohlschreiber (1) uit Duitsland de baas. Haase, als derde geplaatst op het Oostenrijkse gravel, won vorig jaar in Kitzbühel zijn eerste ATP-titel. Met zijn titelprolongatie komt de teller voor de 25-jarige op twee.

In de eerste set had Haase het moeilijk op zijn eigen opslag. Zijn eerste servicebeurt duurde al ruim tien minuten en de Hagenaar kreeg in totaal zes breakpunten tegen, maar hield stand. In de tiebreak boog hij vervolgens alsnog voor Kohlschreiber die ruim een uur nodig had om de set naar zich toe te trekken.

De tweede set werd bij een 1-1 stand onderbroken vanwege regen. Na de hervatting liep Haase snel uit naar een 6-3 setwinst en ook in het derde bedrijf was er vlot weer een break voorsprong voor de Nederlander.

Op 4-1 waren er breakkansen voor Haase, maar die benutte hij niet. Op eigen opslag kwam hij een game later op 0-40 achter, maar weer kwam er geen break. Op 5-2 kreeg Haase op de opslag van Kohlschreiber zijn eerste twee matchpunten. Meer dan één had hij er echter niet nodig.

Vinokourov pakt olympische titel bij wegwielrennen

Alexandre Vinokourov heeft in één van zijn laatste wedstrijden de olympische titel veroverd bij het wielrennen op de weg. De Kazak was samen met de Colombiaan Rigoberto Uran weggesprongen uit een groep van 35 en wist hem in de sprint te kloppen op The Mall in Londen.

Het was Lieuwe Westra die de aanval opende en kreeg al elf man met zich mee. Na alle rondes rond en op de enige berg in het parcours, Box Hill, werd de groep vergroot naar 35 renners die een minuut voorsprong had. Westra zat niet meer in deze groep, maar wel waren Robert Gesink en Lars Boom aangesloten.

Verder zaten onder andere Sylvain Chavanel, Roman Kreuziger, Philippe Gilbert, Luis Léon Sanchez, Alejandro Valverde, Alexandre Kolobnev en Alexandr Vinokourov in de groep. Ook Fabian Cancellara zat in de groep, maar die viel er op een kleine vijftien kilometer van de streep uit. De voorsprong op het door de Britten geleidde peloton was een klein minuutje en dat wisten de 35 vol voor te houden.

De Colombiaan Rigoberto Uran en de Kazak Vinokourov waren de eerste van de 35 die op acht kilometer van de streep weg wisten te springen. De groep erachter wisten elkaar in de achtervolging niet te vinden en zagen ondanks het werk van Gesink de twee verder weg rijden.

De twee bleven vooruit en mochten samen gaan uitmaken wie er de olympische titel mocht opeisen. Vinokourov benutte een moment van onoplettendheid van Uran en ging als eerste aan. De voorsprong gaf hij niet meer uit handen en hij mocht zich de olympische kampioen noemen. In de groep erachter spurtte de Noor Alexander Kristoff naar de bronzen medaille. Lars Boom werd de beste Nederlander op de elfde plaats.

Uitslag wegwedstrijd mannen

# Renner Land Tijd
1 Alexandre Vinokourov Kaz 5:45.57
2 Rigoberto Uran Col z.t.
3 Alexander Kristoff Noo +0.08
4 Taylor Phinney VS z.t.
5 Sergei Lagutin Oez z.t.
6 Stuart O'Grady Aus z.t.
7 Jürgen Roelandts Bel z.t.
8 Gregory Rast Zwi z.t.
9 Luca Paolini Ita z.t.
10 Jack Bauer NZe z.t.
11 Lars Boom NED z.t.
23 Robert Gesink NED z.t.

Nieuwe teaser voor James Bond-film Skyfall

Gisteravond werden Amerikaanse kijkers van de openingsceremonie van de Olympische Spelen  verrast met een nieuwe teaser voor de 23e James Bond-film Skyfall. In het met actie doordrenkte voorproefje zien we 007 onder meer op een motor door de straten van Istanboel scheuren.

James Bond had, eerder op de avond, de Engelse koningin al afgeleverd bij de Olympische Spelen door samen met haar, boven het Olympisch stadion, uit een helikopter te springen.


Skyfall is geregisseerd door Sam Mendes (American Beauty) en zal vanaf 1 november in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Naast Daniel Craig, die terugkeert in de titelrol, zien we ook belangrijke rollen voor onder meer Ben Whishaw, Judi Dench, Javier Bardem, Ralph Fiennes, Naomie Harris en Albert Finney.

Gewonde bij overval juwelier Almere

Bij een overval op een juwelier in Almere is zaterdagmiddag een man lichtgewond geraakt. Veel winkelende mensen waren getuige van de gewapende overval, zo laat de politie weten. De twee daders zijn nog voortvluchtig.

De twee daders kwamen volgens de politie aanrijden op een scooter. Een van hen ging naar binnen, waar een worsteling ontstond. Daarbij liep de juwelier of een van zijn medewerkers een hoofdwond op. De dader vluchtte naar buiten en ging er met zijn kompaan vandoor.

Bij de zoektocht van de politie werd onder meer een helikopter ingeschakeld.

Rotterdammer takelt politieagent toe bij aanhouding

Een 50-jarige Rotterdammer heeft vrijdagochtend een politieagent die hem wilde aanhouden ernstig toegetakeld. De 52-jarige man liep bij het incident in het Brabantse Hank bijtwonden en een kapotte mond en neus op. Ook raakte zijn hoornvlies beschadigd. Een tweede agent liep lichte verwondingen op, zo laat de politie zaterdag weten.

De agenten reageerden tegen het einde van de ochtend op een melding van huiselijk geweld. Toen ze arriveerden aan de Reigerstraat zagen ze de verdachte wegrennen. De agent die de man uiteindelijk wist te achterhalen liep de ernstigste verwondingen op.

Met behulp van zijn collega kon de 50-jarige Rotterdammer toch worden ingerekend. De gewonde agent moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De verdachte zit vast.

Betoging in Londen tegen 'kapitalistische' Spelen

Ongeveer driehonderd mensen hebben zaterdag in het oosten van Londen gedemonstreerd tegen het idee dat de Olympische Spelen goed zijn voor de lokale economie. De betogers hekelen de Spelen als een 'mastodont' van het bedrijfsleven die over de inwoners van Londen heen walst en hun burgerrechten met voeten treedt.

De betogers menen dat er helemaal geen sprake is van een Olympische 'boost' voor de arbeidersklasse in Oost-Londen zoals vaak wordt beweerd. Juist grote sponsors als McDonalds en Coca-Cola zouden profiteren van de Spelen die zo'n 9,3 miljard pond (11,9 miljard euro) kosten.

Een van de betogers zei dat de Britse regering ervoor heeft gekozen om miljarden uit te geven om bezoekers te trekken naar 'één locatie voor een paar weken', in plaats van te investeren in infrastructuur waarvan alle Londenaren voor langere tijd zouden kunnen profiteren.

Miljard mensen zien openingsceremonie

De televisiekijkers hebben gisteren massaal afgestemd op de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Volgens de Britse regering hebben naar schatting een miljard mensen gekeken naar het spektakel in het Olympisch Stadion dat door Danny Boyle geregiseerd werd.

In Nederland stemden ongeveer 2,8 miljoen mensen af op de ruim drie uur durende show. In Groot-Brittannië waren dit op het piekmoment 26,9 miljoen mensen. Deze aantallen komen in de buurt van het huwelijk van prins William en Kate Middleton in 2011 (26,3 miljoen) en de begrafenis van prinses Diana in 1997 (32 miljoen). Het Britse record uit 1966 blijft staan toen 32,3 miljoen mensen Engeland zagen winnen van West-Duitsland.

Nog meer geld voor asbestbewoners Utrecht

De gedupeerde bewoners van de asbestwoningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland krijgen meer geld. Woningcorporatie Mitros geeft een extra vergoeding van honderd euro per persoon en een kledingbon van 110 euro, boven op de vergoeding van 150 euro die eerder werd uitgekeerd. Dat staat in een brief aan de bewoners.

De bewoners kunnen ook dagelijks zestien euro krijgen voor reiskosten vanaf hun tijdelijke adres. In de brief wordt ook uitgelegd dat er tijdelijke woningen beschikbaar zijn. Mensen die daar geen gebruik van maken en zelf iets regelen kunnen vijftienhonderd euro per maand krijgen.

Burgemeester Aleid Wolfsen houdt er ondertussen rekening mee dat de gemeente mogelijk ook schadevergoedingen zal moeten uitkeren. Hij zegt zaterdag in NRC Handelsblad dat er een kans is dat getroffen bewoners de gemeente aansprakelijk stellen als meer duidelijk wordt over wat er is gebeurd.

Wolfsen wijst er wel op dat Mitros eigenaar is van de besmette woningen. Ook de corporatie zou rekening moeten houden met schadeclaims.

'Pedojagers intimideren Limburgs Dagblad'

Media Groep Limburg heeft bij de politie melding gemaakt van intimidatie door twee 'pedojagers' over wie De Limburger / Limburgs Dagblad zaterdag schreef. Dat heeft adjunct-hoofdredacteur Han Brinkman laten weten.

Brinkman benadrukt dat het niet om een aangifte gaat, maar om een melding. Dat is gebeurd naar aanleiding van e-mails en teksten op internet van de twee mannen die als intimiderend en bedreigend zijn ervaren.

De Limburger / Limburgs Dagblad schreef zaterdag over de aangifte van een man uit Geleen die door de twee in elkaar zou zijn geslagen. De twee 'pedojagers' ontkennen iedere betrokkenheid en stellen dat de krant zich schuldig maakt aan laster.

[F1] Uitslag kwalificatie Hongarije

Lewis Hamilton heeft op overtuigende wijze de poleposition behaald voor de Grand Prix van Hongarije. De Brit snelde in de McLaren naar een tijd van 1.20,953 en was hiermee vier tienden van een seconde sneller dan Romain Grosjean die morgen vanaf de tweede stek mag vertrekken.

Het eerste deel van de kwalificatie leverde geen verrassingen op, omdat de HRT's, de Marussia's de Caterhams en de Toro Rosso van Daniel Ricciardo tot de afvallers behoorden. In Q2 sneuvelden veel grote namen. Zo kwam Michael Schumacher met de Mercedes niet verder dan een zestiende tijd en mocht ook Mark Webber uitstappen. De Red Bull-coureur was vanochtend in de derde vrije training nog de snelste, maar kwam nu niet verder dan een elfde tijd.

In Q3 was Hamilton ongenaakbaar. De Brit reed in zijn eerste ronde al een zeer snelle tijd en dook hier in zijn tweede poging nog eens onderdoor. Grosjean klokte de tweede tijd, voor regerend wereldkampioen Sebastian Vettel. Kampioenschapsleider Fernando Alonso kwam met zijn Ferrari niet verder dan een zesde tijd.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:21.794 1:21.060 1:20.953 18
2 Romain Grosjean Lotus 1:22.755 1:21.657 1:21.366 26
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:22.948 1:21.407 1:21.416 18
4 Jenson Button McLaren 1:22.028 1:21.618 1:21.583 22
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:22.234 1:21.583 1:21.730 22
6 Fernando Alonso Ferrari 1:22.095 1:21.598 1:21.844 19
7 Felipe Massa Ferrari 1:22.203 1:21.534 1:21.900 19
8 Pastor Maldonado Williams 1:22.475 1:21.504 1:21.939 22
9 Bruno Senna Williams 1:22.271 1:21.697 1:22.343 24
10 Nico Hulkenberg Force India 1:22.176 1:21.653 1:22.847 19
11 Mark Webber Red Bull Racing 1:22.829 1:21.715   17
12 Paul di Resta Force India 1:21.912 1:21.813   15
13 Nico Rosberg Mercedes 1:22.079 1:21.895   16
14 Sergio Perez Sauber 1:22.110 1:21.895   17
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:22.801 1:22.300   17
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:22.799 1:22.380   10
17 Michael Schumacher Mercedes 1:22.436 1:22.723   17
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:23.250     8
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:23.576     8
20 Vitaly Petrov Caterham 1:24.167     7
21 Charles Pic Marussia 1:25.244     9
22 Timo Glock Marussia 1:25.476     10
23 Pedro de la Rosa HRT 1:25.916     9
24 Narain Karthikeyan HRT 1:26.178     11

Mancini: "City-aankopen komen eraan"

Trainer Roberto Mancini heeft bevestigd dat Manchester City momenteel bezig is met enkele nieuwe aankopen. The Citizens hielden zich tot dusver opvallend stil op de transfermarkt, maar trainer Mancini meent dat de club wel degelijk bezig is met het vastleggen van nieuwe spelers.

Zo wordt Arsenal-spits Robin van Persie al geruime tijd serieus in verband gebracht met de steenrijke Engelse kampioen. Mancini wil echter geen namen noemen. "We hebben het vorig jaar goed gedaan. Dit jaar zal het echter nog moeilijker worden, want als je wint, wordt het alleen maar moeilijker om dat nog een keer te doen."

"Daarom denk ik dat we wellicht enkele nieuwe spelers nodig hebben. Ik weet zeker dat we in de komende twee weken daar wat aan kunnen doen. We zijn in gesprek met enkele spelers, maar de markt is momenteel niet makkelijk", aldus de Italiaan tegenover Sky Sports.

De oefenmeester denkt niet dat City heel veel nieuwe spelers nodig heeft. De Engelse club heeft volgens Mancini genoeg in huis. "We hebben enorm veel spelers en ik denk dus niet dat we tien nieuwe namen nodig hebben."

The Secret World volgend weekend gratis te spelen

Om te vieren dat The Secret World precies een maand uit is, geeft ontwikkelaar Funcom iedereen een weekend lang toegang tot de game. Van vrijdag 3 augustus tot maandag 6 augustus is de game gratis te spelen.

De festiviteiten starten om 17:00 uur op vrijdag en duren tot 8:00 uur 's ochtends op maandag. Wie dat wil, kan de game gedurende die tijd uitproberen. Heb je de game nog niet eerder gespeeld, dan moet je wel eerst een account aanmaken en de game downloaden. Dit kun je nu alvast doen, via de site van Funcom.

Ook de huidige spelers van de game worden beloond: elk personage mag in dat weekend tot 15 stukken vuurwerk claimen. En wie in het weekend ten minste 30 missies voltooit, krijgt een speciaal t-shirt (voor je personage) en 1200 bonus punten die in de in-game shop besteed kunnen worden.

Gedurende het weekend zal er ook een leaderboard beschikbaar zijn, waarop spelers kunnen bijhouden wie de meeste missies heeft gedaan.

Ierse atleet wedde op tegenstander

Het IOC onderzoekt een Ierse atleet die geld inzette op een zege van zijn tegenstander. Dat zou de atleet hebben gedaan bij een toernooi voorafgaand aan de Olympische Spelen. De identiteit van de sporter en de sport waaraan hij of zij meedoet zijn niet bekend gemaakt. Het IOC werkt samen met het Iers olympisch comité om informatie over de zaak te vergaren.

Volgens de Ierse krant Irish Independent maakte een atleet een winst van 3.900 euro. Daarvan zou 3.600 opgenomen zijn van de rekening bij het wedkantoor. Volgens het IOC doen er 66 atleten uit Ierland mee aan de Spelen in Londen.

Het IOC verbiedt atleten om op olympische evenementen te wedden. Een woordvoerder van de overkoepelende olympische organisatie erkent dat daar in dit geval geen sprake van is. De zaak heeft volgens hem 'vooralsnog geen invloed op de Spelen'.

Belg Darcis schakelt Berdych uit op Spelen

Steve Darcis heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd op de Olympische Spelen. De Belgische tennisser schakelde in de eerste ronde de als zesde geplaatste Tsjech Tomas Berdych uit. De mondiale nummer 75 won met tweemaal 6-4. In de tweede ronde neemt hij het op tegen de Colombiaan Santiago Giraldo.

Darcis had in de eerste set aan een break voldoende en sloeg in de tweede set snel twee keer toe. Hij mocht bij 5-2 serveren voor de wedstrijd, maar Berdych gaf zich nog niet gewonnen. Bij de volgende kans voor de 28-jarige Darcis was het wel raak.

Janko Tipsarevic rekende af met de Argentijn David Nalbandian. De als zevende geplaatste Serviër was met 6-3 en 6-4 te sterk. Voor Tipsarevic wacht in de tweede ronde een treffen met de Duitser Philipp Petzschner.

Boek: Claudia Piñeiro - De Regels van het Spel

Als Pablo Chazaretta op een ochtend met doorgesneden keel wordt gevonden door zijn huishoudster wordt er in de gated community, ook wel 'country', waar hij woont een groot onderzoek ingesteld. Nadat drie jaar eerder Chazaretta's vrouw Gloria Echagüe onder verdachte omstandigheden overleed en dit uiteindelijk door politie en justitie werd afgedaan als een ongelukkige val, kan de politie zich geen misstappen meer veroorloven.

[Upd] Dekker zegt af voor vlinderslag

Inge Dekker heeft bij het olypisch zwemtoernooi op de 100 meter vlinderslag de halve finales bereikt. Dekker, die als eerste keerde, tikte aan in een tijd van 58,30 en werd daarmee derde in haar serie die door Sarah Sjostrom werd gewonnen. Uiteindelijk ging ze als tiende naar de halve eindstrijd.

De Amerikaanse Dana Vollmer zwom in haar serie met 56,25 een nieuw olympisch record.

Update 14.56 uur

Inge Dekker heeft afgezegd voor de halve finale op de 100 meter vlinderslag. De 27-jarige zwemster wil zich volledig kunnen richten op de estafette.

Awesomenauts vanaf woensdag op Steam

Vanaf woensdag 1 augustus is Awesomenauts ook beschikbaar voor pc. De hectische co-op game is dan via Steam te downloaden. De prijs is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met de prijs op XBLA en PSN: ongeveer 10 euro.

Bij de pc-versie zit ook al meteen de DLC inbegrepen die eerder deze maand uitkwam. Hiermee werden twee nieuwe personages ontsloten.

Er komt ook nog een mac-versie van de game uit, maar hier heeft Ronimo Games nog geen datum voor vrijgegeven.

Komiek Cook door het stof na grap Batman-bloedbad

Komiek Dane Cook heeft zijn excuses aangeboden voor een grap over de schietpartij die vorige week plaatsvond tijdens een vertoning van The Dark Knight Rises. Twaalf mensen vonden de dood tijdens de nachtpremière van de nieuwste Batman-film in Aurora in Colorado.

Cook zei donderdag tijdens een optreden dat de film zo slecht is dat als de moordpartij niet had plaatsgevonden, de mensen in de bioscoop hadden gesmeekt voor iemand om hen neer te schieten. Na verontwaardigde reacties op de grap bood hij via Twitter zijn excuses aan.

"Ik ben kapot van de recente tragedie in Colorado en was er niet op uit om wat er is gebeurd te bagatelliseren", schreef Cook, die was te zien in films Dan in Real Life en My Best Friend's Girl. Hij spreekt van 'een verkeerde inschatting'.

Clijsters eenvoudig naar volgende ronde

Tennisster Kim Clijsters heeft haar debuut op de Olympische Spelen opgesierd met een overwinning. De Belgische voormalig nummer 1 van de wereld versloeg zaterdag in de eerste ronde de Italiaanse Roberta Vinci. Ze won eenvoudig in twee sets. Het werd 6-1 en 6-4. Clijsters had daar iets meer dan een uur voor nodig.

Het tennistoernooi van de Spelen wordt afgewerkt op het gras van Wimbledon. Er doen geen Nederlandse dames mee aan het tennistoernooi. 

Roeiers Sluis en Klem naar halve finale

De roeiers van de mannendubbeltwee hebben de olympische halve finale bereikt. In hun heat werden Nanne Sluis en Meindert Klem achter Canada en Australië derde in 6.25,90 minuten. De eerste drie landen van alle heats plaatsten zich voor de halve finale op woensdag.

De tijd van Sluis en Klem was de traagste van alle landen die zich voor de halve finale plaatsten. De Nieuw-Zeelanders Hamish Bond en Eric Murray stelden het wereldrecord liefst zes seconden sneller. Zij snelden in de eerste heat naar een nieuwe toptijd van 6.08,50 minuten.

Boschker heeft spierscheuring

Doelman Sander Boschker heeft een spierscheuring in zijn rechterkuit opgelopen. Vanwege die kwetsuur ontbrak hij afgelopen donderdag in de selectie van FC Twente in de return van de Europa League tegen FC Inter Turku.

Het afgelopen seizoen werd de 41-jarige doelverdediger ook al achtervolgd door spierblessures aan zijn kuit. Het is nog onbekend hoe lang Twente het nu zonder zijn tweede doelman moet doen.

Jovanovski pakt eerste WTA-titel in Baku

Bojana Jovanovski heeft zaterdag in Bakoe haar eerste WTA-titel behaald. De 20-jarige tennisster uit Servië was in de finale in de hoofdstad van Azerbeidzjan met 6-3 en 6-1 te sterk voor de Amerikaanse Julia Cohen. Na een uur en 34 minuten stapte de nummer vijf van de plaatsingslijst in haar eerste eindstrijd als winnaar van de baan.

Jovanovski, de mondiale nummer 97, benutte in de eerste set slechts twee van haar elf breekpunten. Omdat ze zelf een keer haar service inleverde volstond dat voor de voorsprong. In het tweede bedrijf kwam ze niet meer in de problemen, terwijl ze zelf nog drie keer toesloeg.


Jovanovski pakt eerste WTA-titel in Baku (Foto: Novum)

Wielrenner Bourgain valt expres uit

Mickael Bourgain was in de olympische wegwedstrijd de eerste uitvaller. Overigens was dat geheel volgens plan, want de Fransman is een baanrenner.

Desalniettemin moest hij een aantal kilometers rijden in de wegwedstrijd om op die manier zijn plek in het keirintoernooi op de baan veilig te stellen. Frankrijk had namelijk al alle plekken in de baanploeg opgevuld en kon enkel via bovenstaande methode Bourgain alsnog naar de baan loodsen.

[Upd] Zonderland moet wachten

Epke Zonderland moet nog een aantal uur wachten voordat hij weet of hij de olympische finale op rek heeft bereikt. De Fries opende de kwalificaties op rekstok en deed dat met een puntentotaal van 15.966. Normaal gesproken is dat genoeg voor een plek bij de beste acht.

Rond 23:00 uur vanavond weet Zonderland of hij inderdaad de eindstrijd bereikt heeft. Later vandaag komt hij ook nog in actie op brug.

Update 13.45

Zonderland scoorde op het onderdeel brug 15.133 en staat daarmee vijfde. Deze score lijkt niet genoeg om de finale op dit onderdeel te halen. 

Estafettevrouwen als derde naar eindstrijd

De Nederlandse vrouwen hebben zich bij het olympisch zwemtoernooi voor de finale geplaatst. Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Femke Heemskerk zwommen in hun heat de tweede tijd. De Australische vrouwen waren met 3.36,34 de snelste in de serie.

Achter Australië en Verenigde Staten, de winnaar van de eerste serie, plaatst Nederland zich als derde voor de eindstrijd vanavond. Dan zal Ranomi Kromowidjojo de plek van Schreuder innemen.

Spanje schrapt siësta

In de strijd tegen de economische crisis is ook de siësta in Spanje niet meer heilig. De Spaanse regering verlengt de openingstijden van winkels, vooral in toeristische gebieden. Winkeliers mogen dan ook het dagelijkse rustuurtje in de middag schrappen en doorwerken, iets wat tot nu toe als taboe gold.

Doel is het voor toeristen en ander kooplustig volk makkelijker te maken om de euro's uit te geven. Winkeliers in "gewone" gebieden mogen in het vervolg 90 in plaats van 72 uur per week open. Het aantal koopzondagen gaat van 12 naar 16. In toeristische gebieden worden de tijden nog ruimer en mogen de deuren alle zondag en feestdagen open.

Spanje schrapt siësta
Spanje schrapt siësta (Foto: ANP)

[Upd] Mooren en Ente direct uitgeschakeld

Vandaag zijn de lichtgewichten aan de beurt bij het judo. In de categorie tot zestig kilogram doet Jeroen Mooren mee en bij de dames is Birgit Ente is in de tot 48 kilo klasse de Nederlandse inbreng. Mooren neemt het in de eerste ronde op tegen Artiom Arshanski uit Israël. Ente judoot tegen Eva Csernoviczki uit Hongarije.

De partij tussen Mooren en Arshanski was aftasten de eerste twee minuten. Mooren leek iets actiever. In de vijf minuten van de partij werd niet gescoord. De Israëliër liep wel tegen een straf aan. In de gouden score, waarin iedere score beslissend is werd ook niet gescoord. Mooren kreeg nog wel een waarschuwing voor een onjuiste aanval. Uiteindelijk besliste de scheidsrechters unaniem dat Arshanski had gewonnen. 

Update 13.00

Ook Ente verloor haar eerste partij. Met nog een halve minuut te gaan wist Csernoviczki een yuko te scoren en dit was voldoende om de partij te winnen. 

'Zorg betalen door huis te verkopen'

Oudere Nederlanders moeten een groter deel van hun eigen zorgkosten betalen, onder meer door hun huis te verkopen. Hoogleraar economie Lans Bovenberg pleit daar zaterdag voor in een interview met Trouw.

Volgens Bovenberg kan de overheid de stijgende zorgkosten anders niet meer dragen. In zijn plannen moeten jongeren daarom nu al gestimuleerd worden om een huis te kopen, onder meer door ze minder pensioenpremie te laten betalen. Wie uiteindelijk met pensioen gaat, verkoopt zijn huis aan een woningbouwcorporatie en gaat huur betalen voor dezelfde woning. Het verkoopbedrag kan dan worden gebruikt voor een 'zorgpensioen' waaruit zorgkosten worden betaald, aldus Bovenberg.

'Zorg betalen door huis te verkopen'
'Zorg betalen door huis te verkopen' (Foto: ANP)

Albanese gewichtheffer Pulaku betrapt

De Albanese gewichtheffer Hysen Pulaku is tijdens de Olympische Spelen betrapt op doping. Bij een test werden sporen van stanozolol gevonden, meldt het internationaal olympisch comité. De 20-jarige Pulaku werd uitgesloten van deelname aan de Spelen en zijn zaak wordt overgedragen aan de internationale gewichtheffederatie IWF.

Pulaku is de eerste atleet die tijdens de Spelen is betrapt. Het IOC neemt sinds het olympisch dorp op 16 juli openging dopingtests af bij atleten. In de aanloop naar de Spelen werden wel een aantal andere dopinggevallen bekend.

Uitslag derde vrije training Hongarije

De derde vrije training op de Hungaroring in Hongarije is een prooi geworden voor Mark Webber. Lewis Hamilton, die de andere twee vrije trainingen domineerde, reed de tweede tijd. Webbers teamgenoot Sebastian Vettel kwam tot de derde tijd, en de verrassing van de dag was Bruno Senna, die zijn Williams naar een vierde tijd koerste.

Uitslag derde vrije training Hongarije

Pos No Coureur Team Tijd Verschil  
1 2 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:21.550    
2 4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:21.643 0.093  
3 1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:21.671 0.121  
4 19 Bruno Senna Williams-Renault 1:21.876 0.326  
5 5 Fernando Alonso Ferrari 1:21.884 0.334  
6 9 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:21.953 0.403  
7 10 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:22.110 0.560  
8 6 Felipe Massa Ferrari 1:22.136 0.586  
9 11 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:22.191 0.641  
10 3 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:22.233 0.683  
11 18 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:22.381 0.831  
12 14 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1:22.387 0.837  
13 17 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:22.492 0.942  
14 12 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:22.530 0.980  
15 15 Sergio Perez Sauber-Ferrari 1:22.597 1.047  
16 16 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:22.716 1.166  
17 7 Michael Schumacher Mercedes 1:22.868 1.318  
18 8 Nico Rosberg Mercedes 1:22.931 1.381  
19 20 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 1:24.036 2.486  
20 21 Vitaly Petrov Caterham-Renault 1:24.547 2.997  
21 25 Charles Pic Marussia-Cosworth 1:25.224 3.674  
22 24 Timo Glock Marussia-Cosworth 1:25.497 3.947  
23 22 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 1:26.785 5.235  
24 23 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 1:26.898 5.348  

'Plet op huurbasis naar N.E.C.'

Glynor Plet zal naar verwachting snel zijn opwachting maken bij N.E.C. Nijmegen. De Nijmegenaren willen de spits een seizoen huren van FC Twente, waar hij overbodig is. De 25-jarige Plet kwam afgelopen winter over van Heracles Almelo als de vervanger van Marc Janko, maar mag nu alweer vertrekken.

Met de komst van Dmitry Bulykin en Luc Castaignos is er voor Plet geen plek in de aanval van de Tukkers. N.E.C. wil de aanvaller dolgraag aan de selectie toevoegen en heeft hem volgens AD Sportwereld binnen.

N.E.C. zou Plet voor één seizoen huren. Met Melvin Platje, Danny van de Meiracker en Ricky Ten Voorde heeft de Nijmeegse club al drie spitsen, maar het ziet in de lange Plet een directe versterking. Eerder haalde N.E.C. al onder meer Sören Rieks (Esbjerg fB), Michel Breuer, Geert Arend Roorda (beiden sc Heerenveen) en Evander Sno (RKC Waalwijk).

Plet staat te boek als een laatbloeier. Pas op zijn 23e kwam hij in de Eredivisie terecht bij Heracles, daarvoor voetbalde hij SC Telstar. Telstar pikte hem in 2008 op bij amateurclub FC Lisse, waar hij terechtkwam na een mislukt avontuur bij FC Den Bosch.

'Roma wil Van der Wiel als De Rossi gaat'

Manchester City hoopt Daniele de Rossi weg te kapen bij AS Roma. Mocht die opzet slagen, dan zou AS Roma Axel Witsel en Gregory van der Wiel willen halen. Volgens Il Corriere dello Sport is de kans aanwezig dat Daniele de Rossi de Italiaanse club na tien seizoenen verlaat.

De 29-jarige defensieve middenvelder maakte grote indruk op het afgelopen EK, waardoor Manchester City in hem een ideale versterking ziet. De club zou 25 miljoen euro willen besteden aan de ervaren Italiaan, die al zijn hele leven voor AS Roma uitkomt.

De Rossi is een moeilijk target, aangezien hij net als Francesco Totti een enorme clubliefde heeft voor Roma. Mocht De Rossi echter toch gaan, dan zou Roma zijn transfergeld willen aanwenden om Gregory van der Wiel los te weken bij Ajax en Axel Witsel over te nemen van Benfica. Van der Wiel maakte minder indruk op het EK, maar wordt al geruime tijd gescout door de Italiaanse club.

Witsel is één van de meest gewilde middenvelders van dit moment. De 23-jarige Belg zou naar verluidt ook naar Real Madrid en AC Milan kunnen. Zijn huidige club Benfica zou ook een oogje hebben laten vallen op de 24-jarige Van der Wiel.

Extra patrouille bij woonwagenkamp Waalre

De politie gaat extra surveilleren bij het woonwagenkamp in Waalre. Na een brand in Waalre die het gemeentehuis verwoestte wezen veel inwoners naar de bewoners van het kamp en deze week kwam ook een dreigbrief bij ze binnen. De politie zag in de bedreiging aanleiding een extra oogje in het zeil te houden.

De politie heeft een aantal voorzorgsmaatregelen besproken met de bewoners van het kamp aan de Broekweg. Vrijdagavond hebben agenten een brief met informatie daarover bezorgd bij het kamp.

Burgemeester Henri de Wijkerslooth verzet zich sinds de brand al tegen de verdachtmakingen tegen het woonwagenkamp. Hij wil het politieonderzoek van de brandstichting afwachten.

Het onderzoek naar de brand vorige week is nog in volle gang. Twee auto's reden bij ingangen van het monumentale gebouw naar binnen, waarna brand uitbrak.

Verkeersongeluk Nepal eist veertien levens

Een eenzijdig verkeersongeluk met een jeep in Nepal heeft zaterdag aan veertien mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Twee anderen raakten zwaargewond.

De jeep raakte van de weg in het district Palpa. De Nepalese inzittenden waren onderweg naar een pelgrimsplaats om het lichaam van een overleden familielid te cremeren. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk, omdat de Indiase bestuurder is omgekomen en de twee overlevenden zo zwaargewond zijn dat ze nog niet konden worden gehoord.

Helikopters nemen Aleppo onder vuur

Helikopters van het Syrische leger hebben zaterdag de stad Aleppo, in het noorden van het land, onder vuur genomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. De internationale gemeenschap vreest dat er in Aleppo een bloedbad uitbreekt.

Volgens het Observatorium hebben Syrische militairen wijken van Aleppo waar opstandelingen de dienst uitmaken onder vuur genomen in een poging de oppositie weg te vagen. In de wijken wordt zwaar gevochten.

De strijd om Aleppo is een van de belangrijkste gevechten in de nu al zeventien maanden durende opstand. Met een inwoneraantal van drie miljoen is Aleppo de grootste stad van Syrië en een steunpilaar voor het regime van president Bashar Assad.

Zondaars

Het is zondag. De dag van bezinning en prediken over jullie zondige bestaan. Vandaag bespreek ik Mammon. Mammon, de demon die zichzelf sinds Bijbelse tijden heeft opgewerkt tot de rechterhand van Beëlzebub zelf. Mammon, een zelfbenoemde leider. Mammon, de personificatie van hebzucht. Mammon, onze god.

Einde loopbaan Shevchenko

Andrej Shevchenko heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezeg. De 35-jarige Oekraïense vedette wil nu de politiek in.

De laatste club van Shevchenko was Dinamo Kiev. Na het EK voetbal eerder deze zomer nam hij al afscheid als international (111 caps,48 goals).

Na zijn eerste periode bij Dinamo Kiev beleefde hij zijn beste periode bij AC Milan. Voor de Italiaanse club speelde hij in zeven jaar tijd 208 wedstrijden waarin hij 127 maal het doel wist te vinden. Vervolgens vertrok hij naar Chelsea maar daar kon hij niet echt aarden, waarna hij in 2009 terugkeerde bij Dinamo.

Holland Acht naar herkansingen

Bij het olympisch roeitoernooi is de Holland Acht verwezen naar de herkansingen. In de series, met Duitsland, Canada en Groot-Brittannië, eindigde de Nederlandse boot als derde. Duitsland won de serie en plaatste zich daarmee direct voor de eindstrijd.

Namens Nederland verschijnen vandaag op de baan van Lake Eton ook de twee-zonder (Nanne Sluis/Meindert Klem) en de lichte vier-zonder (Tycho Muda/Vincent Muda/Roeland Lievens/Tim Heijbrock).

'Kromo' niet, Schreuder in series 4x100

Zoals werd verwacht zal Hinkelien Schreuder vanmiddag deel uitmaken van de Nederlandse estafetteploeg in de series van de 4x100 meter. Schreurder zal de plek innemen van Ranomi Kromowidjojo die wordt gespaard voor de mogelijke finale die voor vanavond op het programma staat.

In de series zal Marleen Veldhuis als eerste het water induiken, gevolgd door Inge Dekker, Schreuder en Femke Heemskerk. Nederland zit in de tweede serie met Nieuw-Zeeland, Denemarken, Australië, Duitsland, Canada, Italië en Griekenland. De acht snelste landen uit de series plaatsen zich voor de eindstrijd.

Nederland verdedigt in Londen de olympische titel op de 4x100 meter.

'Badr Hari sloeg vorig jaar ook al man in elkaar'

Professioneel klappenuitdeler Badr Hari zou in een Amsterdamse kroeg in de Lange Leidsedwarsstraat, 'de kleine Cooldown', al eerder iemand in elkaar hebben gebeukt, zo weet het Parool te melden. Het toenmalige slachtoffer was de broer van Hari's toenmalige vriendin.

In december zou de man onder meer een kopstoot en klappen van Hari hebben gekregen en daarbij serieuze verwondingen aan zijn gezicht hebben opgelopen. Vrienden van Hari hebben de man vervolgens met ernstige bedreigingen weerhouden van het doen van aangifte. De recherche hoopt nu dat dit slachtoffer dat alsnog zal doen.

Hari's advocaat zou graag commentaar willen geven, maar kan dit naar eigen zeggen niet omdat justitie Hari beperkingen zou hebben opgelegd.

Hirokin

Het fijne van schrijven voor FOK!film is dat je naast de gebruikelijke blockbusters soms ook films in handen krijgt die anders onopgemerkt aan je voorbij zouden gaan. Dat geldt zeker voor de sciencefiction/samoerai-film Hirokin van Alejo Mo-Sun. Naast oudgediende Julian Sands zien we Wes Bentley in de titelrol. Bentley maakte het afgelopen jaar vooral naam met zijn rol in het indrukwekkende The Hunger Games.

Feyenoord verdient aan Castaignos

Feyenoord profiteert toch nog van de overstap van oud-spits Luc Castaignos van Internazionale naar FC Twente. De transfer levert de Rotterdammers een ton op.

Feyenoord wilde Castaignos graag terughalen, maar FC Twente wist de 19-jarige aanvaller aan zich te binden. Een schrale troost voor de Rotterdamse grootmacht is een percentage van de transfersom, die in totaal zes miljoen euro bedraagt. De opleidingsvergoeding die Feyenoord toebehoort telt honderdduizend euro.

Castaignos verliet Feyenoord een jaar geleden voor het grote Internazionale voor slechts anderhalf miljoen euro, maar kon in de Italiaanse Serie A geen indruk maken. Bij FC Twente hoopt Castaignos zijn naam opnieuw te vestigen en wellicht snel zijn weg terug te vinden naar de absolute top.

FC Twente-trainer Steve McClaren is volgens De Telegraaf nog niet klaar op de transfermarkt. Een linksback is volgens de Engelsman nodig, aangezien Nicky Kuiper moeite heeft zijn niveau te halen van vóór zijn zware knieblessure. De clubleiding zou echter geen euro meer willen uitgeven, waardoor de versterking transfervrij over zou moeten komen.

Gebruik ADHD-medicatie blijft toenemen

Nederlandse apotheken hebben vorig jaar veel vaker een medicijn tegen ADHD uitgegeven dan in het jaar ervoor. Zo'n tweehonderdduizend mensen kregen medicijnen tegen de hyperactiviteitsstoornis, veertien procent meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Zes jaar geleden was het aantal gebruikers van ADHD-medicatie nog zeventigduizend. Voor dit jaar wordt opnieuw een stijging verwacht. Op basis van de cijfers over in het eerste halfjaar verstrekte medicijnen is berekend dat het om een stijging van ongeveer tien procent zal gaan.

Verreweg de meeste gebruikers krijgen Ritalin of een aanverwant middel. Vorig jaar werden de pillen aan 186 duizend mensen verstrekt.

Kinderartsen en psychiaters onderzoeken of het medicijngebruik tegen ADHD omlaag kan worden geschroefd. Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) zei vorige maand op basis van het onderzoek stappen te willen ondernemen.

John Mayer doet Katy Perry

Deed John Mayer eerder al onder andere dames als Jessica Simpson, Taylor Swift en Jennifer Aniston; momenteel deelt John Mayer de lakens met Katy Perry. De twee werden vorige maand al samen gespot in Hollywood.

"Ze waren erg aanhankelijk", zegt een ooggetuige tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ze hielden elkaars hand vast en knuffelden."

De 27-jarige Perry was veertien maanden getrouwd met Russell Brand. De Britse komiek vroeg eind december de scheiding aan, wegens 'onoverkomelijke verschillen'.

[Programma] Londen dag 1

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer de wielrenners, Epke Zonderland en de estafettezwemsters in actie.

Nederlanders in actie:

Sport Onderdeel soort wedstrijd Nederlanders
Judo tot 60 kg 1e + eventueel verder Jeroen Mooren
Judo tot 48 kg 1e + eventueel verder Birgit Ente
paardensport team eventing dressuur dag 1 Nederlands team
paardensport individueel eventing dressuur dag 1 Adrew Heffernan, Tim Lips, Elaine pen
Roeien Twee zonder series Inge Janssen, Elisabeth Hogerwerf
Roeien Acht series Nederlands team
Roeien Lichte vier zonder series Nederlands team
Roeien Dubbel vier series Nederlands team
Roeien Twee zonder series Nanne Sluis/Rogier Blink
turnen kwalificaties kwalificatie Epke Zonderland
Wielrennen, weg wegwedstrijd finale Niki Terpstra, Lieuwe Westra, Sebastian Langeveld, Lars Boom, Robert Gesink
Zwemmen 100m vlinderslag series Inge Dekker
Zwemmen 100m schoolslag series Lennart Stekelenburg
Zwemmen 4x100 m vrije slag estafette series + eventueel finale Nederlands team

Finales vandaag:

Sport Onderdeel man/vrouw
Boogschieten Team mannen
Gewichtheffen tot 48 kg vrouwen
Judo tot 48 kg vrouwen
Judo tot 60 kg mannen
Schermen Floret individueel vrouwen
schieten 10m luchtgeweer vrouwen
schieten 10m luchtpistool mannen
Wielrennen, weg wegwedstrijd mannen
Zwemmen 400 m wisselslag mannen
Zwemmen 400m vrije slag mannen
Zwemmen 400m wisselslag vrouwen
Zwemmen 4x100 m vrije slag estafette vrouwen

McDonald's personeel legt lijk opzij

In Kroatië is een vrouw die dood neerviel voor de toonbank van een lokale vestiging van McDonald's opzij gelegd met een servet over haar gezicht zodat het personeel verder kon met het bedienen van klanten. Dat meldt HLN.be. De vrouw overleed vermoedelijk aan een hartaanval en kon niet meer gereanimeerd worden.

Klanten die getuigen waren van het voorval hebben kritiek geuit op het handelen van het personeel. Klanten werden gewoon geholpen terwijl het levenloze lichaam in een hoekje lag tot het anderhalf uur later werd opgehaald door een begrafenisondernemer.

Een woordvoerder van McDonald's beweert echter dat de zaak nogal wordt opgeklopt. Enkel de drive-thru zou operationeel zijn gebleven. Het restaurant zou echter gesloten zijn tot het lijk werd opgehaald.

Voordat de vrouw de McDonald's in liep zou zij hebben gezegd zich onwel te voelen.

Weinig animo voor Windows 8

Amper 16,5% van de huidige computerbezitters overweegt Windows 8, de jongste telg van het populaire besturingssysteem, aan te schaffen. Dat blijkt uit een enquete van FOK.nl onder ruim 4250 deelnemers. Vooral het ontbreken van de startknop en het compleet verwijderen van het startmenu stuit op veel weerstand onder gebruikers.

Windows 8 is op veel vlakken vernieuwd. Zo start het OS sneller op en draaien veel programma's een stuk sneller. Toch lopen maar weinig mensen echt warm voor Microsoft's nieuwste besturingssysteem.

Veel mensen geven aan de nieuwe metro-interface prima te vinden voor tablets en mobiele telefoons, maar op hun desktop-pc toch gewoon de vertrouwde desktop te willen gebruiken inclusief startmenu. Juist dat laatste is niet langer mogelijk in de releaseversie van Windows 8. Microsoft heeft alle legacy-code voor het startmenu namelijk resoluut verwijderd, waardoor het onmogelijk wordt de startknop en het startmenu terug te krijgen.

Ook de truc om de Windows-toets in te drukken en zodoende het startmenu te krijgen werkt niet meer. Je wordt nu direct naar de metro-interface gestuurd. De metro-interface is een scherm ingedeeld in dynamische blokjes die fungeren als een soort widget. Ze kunnen bijvoorbeeld tweets, nieuws, weer of je nieuwe e-mails weergeven.

Een ander heikel punt is het verplichte Windows Live account dat je bij Microsoft moet openen om volledig gebruik te kunnen maken van Windows 8.

Klaver: GroenLinks moet rustig blijven

GroenLinks moet rustig blijven onder de slechte vooruitzichten voor de partij. Dat vindt campagneleider Jesse Klaver. De partij staat in de meest recente peilingen op slechts vier zetels, maar volgens Klaver moeten medewerkers van de partij 'gewoon' de plannen van GroenLinks voor Nederland gaan vertellen, zei hij vrijdagavond op Radio 1.

De afgelopen tijd kwam GroenLinks geregeld slecht in het nieuws. Zo wilde Kamerlid Tofik Dibi de huidige lijsttrekker Jolanda Sap van haar troon stoten en zei Kamerlid Ineke van Gent dat de leiding van de fractie in de Kamer al een jaar niet optimaal functioneert. Volgens haar viel het fractiebestuur, bestaande uit Sap, Van Gent en Dibi, vorig jaar uit elkaar en is het sindsdien geen team meer.

Klaver zegt dat het hem niet zoveel uitmaakt hoe het er intern aan toegaat. "Het gaat erom wat voor resultaten je weet te boeken. En het opvallende is dat het afgelopen jaar inhoudelijk een van de meest succesvolle is geweest voor GroenLinks. Met het Lenteakkoord zijn wij erin geslaagd de meest pijnlijke bezuinigingen van tafel te krijgen."

Het Kamerlid maakte vrijdagavond verder bekend zich in te gaan zetten voor een verbod op speculatie met overheidsgeld in de publieke sector. Eerder nam de Kamer op zijn initiatief al een motie aan over zo'n verbod voor het onderwijs. Klaver wil dit nu breder gaan trekken. "Het is gokken met overheidsgeld. Het is pokeren en dat doe je maar met je eigen geld."

'Illegaal delen gebeurt vooral offline'

Uit een gelekt geheim rapport van de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie RIAA blijkt dat 65% van alle muziek wordt verkregen zonder hiervoor te betalen. Opmerkelijk is echter dat hiervan maar een klein percentage online wordt gedeeld of gedownload. 

Van alle muziek wordt voor 35% betaald. 16% van alle muziek werd in 2011 verkocht via fysieke cd's. Evenveel als het jaar ervoor. Betaalde downloads maakten een opmars van 16% naar 19%.

Tussen 2010 en 2011 daalde het aantal downloads via P2P met 6 procentpunten naar 15%, Downloaden via digitale kluizen (megaupload e.d.) steeg met 1 procentpuntje naar 4%. Ook delen via het uitwisselen van harddisks daalde met 4 procentpunten naar slechts zo'n 19%. Het daadwerkelijke rippen van cd's geleend van anderen steeg van 21% naar 27%, wat het de meest populaire vorm van uitwisseling van muziek maakt.

De RIAA strijdt al jaren tegen online-piraterij. De 6 procentpunten daling in P2P welke bereikt is door het uitdelen van exorbitante boetes oplopend tot 150.000 dollar per gedeelde track, vertaalt zich echter direct naar het aantal gedeelde tracks via fysieke middelen. Zelfs als alle online sharing zou verdwijnen zou dat weinig verschil maken.

Onder de streep werd in 2011 zo'n 3 procentpunten meer muziek verkocht dan in het jaar ervoor.

Asbest in resten gemeentehuis Waalre

In de resten van het door een brand getroffen gemeentehuis van Waalre is een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Het asbest is echter niet al te ver verspreid geraakt en heeft nauwelijks gevaar opgeleverd voor de bevolking. Dat meldt de gemeente Waalre vrijdagavond.

Het asbest werd gevonden in de verwarmingsruimte van het gemeentehuis. Op kleefmonsters die daarop zijn genomen in de kantoorruimtes is geen asbest gevonden.

Door de grootte en het gewicht van het asbest is de stof alleen verspreid in de verwarmingsruimte en net voor de deur daarvan. "Het gevaar voor medewerkers die het terrein hebben bezocht en omwonenden was en is dus verwaarloosbaar klein", aldus de gemeente.

Ook tijdens het blussen is geen asbest gemeten in de lucht. In het bluswater is eveneens geen asbest terechtgekomen.


Asbest in resten gemeentehuis Waalre (Foto: Novum)

Zomercarnaval barst weer los in Rotterdam

Regen of zonneschijn, in Rotterdam begint zaterdag de 28e editie van Zomercarnaval, in Nederland een van de drukst bezochte zomerevenementen.

Vrijdag kregen treinreizigers op Centraal Sation in de Maasstad al een voorproefje. Daar presenteerden zich onder anderen de zes queens van het Zomercarnaval. Hoofdqueen van het zomercarnaval is dit jaar de 22-jarige Joanne Lopes uit Amsterdam. Zij voert zaterdag de straatparade aan met haar groep Kingdoms Under The Sun.

De 2,5 kilometer lange optocht voert door de binnenstad en zorgt voor een waar tropisch feest met praalwagens en carnavalsgroepen. De parade begint om 13.00 uur bij Boompjes aan de voet van de Erasmusbrug. Daarna voert die door de hele binnenstad en eindigt om 18.30 uur.

Zomercarnaval barst weer los in Rotterdam
Zomercarnaval barst weer los in Rotterdam (Foto: ANP)

Jim Bakkum weekpresentator RTL Boulevard

Als je wilt weten welk programma je de komende week moet mijden als de pest; Jim Bakkum neemt plaats achter de desk van RTL Boulevard. "Vanaf volgende week uw presentator van RTL Boulevard. Moi!", maakte de 24-jarige voormalig Idols-finalist vrijdag bekend via Twitter. Bakkum presenteert het programma vanaf maandag vijf dagen.

Vanwege de vakantie van vaste presentator Winston Gerschtanowitz werden eerder Jojanneke van den Berge, Froukje de Both en Jan Kooijman aangetrokken om hem te vervangen. Of een van de tijdelijke presentatoren na de zomer vaker RTL Boulevard gaat presenteren, is nog onduidelijk. "Ze hebben in ieder geval potentie", zei een woordvoerder eerder.

Door het vertrek van Humberto Tan is een plek vrijgekomen in het vaste presentatieteam van RTL Boulevard. Momenteel wordt het programma aan elkaar gepraat door Gerschtanowitz en Boobytrap-presentator Gijs Staverman.

Skûtsjes strijden weer om hoogste Friese eer

In het Friese Grou begint zaterdag het traditionele SKS skûtsjesilen. Veertien schepen, originele oude skûtsjes met schippers die voortkomen uit vermaarde schippersfamilies in de provincie, verschijnen aan de start en zullen in 11 zeilraces uitmaken wie zich de winnaar van 2012 mag noemen. De laatste wedstrijd is op vrijdag 10 augustus bij Sneek.

Titelverdediger is Douwe Visser uit Sneek en zijn bemanning met het skûtsje De Sneker Pan. Visser won al zes keer het kampioenschap.

Skûtsjes werden vroeger gebruikt om onder meer turf en mest te vervoeren naar boerderijen. De schepen moesten ondiep water kunnen bevaren en werden daarom lang en plat gemaakt. Al in het begin van de 19e eeuw werden races gehouden, vaak in periodes dat er te weinig werk was voor de schippers. De eerste officiële wedstrijd was in 1945.

In Friesland wordt naast de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) sinds begin jaren 80 nog een tweede kampioenschap gehouden, dat van de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). Daaraan mogen ook skûtsjebezitters meedoen die niet uit traditionele schipperfamilies stammen. De IFKS beginnen op zaterdag 11 augustus in Hindeloopen.

Skûtsjes strijden weer om hoogste Friese eer
Skûtsjes strijden weer om hoogste Friese eer (Foto: ANP)

Cuba: Dood dissident was ongeval

Het auto-ongeluk waardoor de Cubaanse dissident Oswaldo Payá om het leven kwam, was een 'tragisch ongeval'. Dat maakten de Cubaanse autoriteiten vrijdag bekend.

De huurauto met de bekende dissident reed volgens de autoriteiten met meer dan 120 kilometer per uur over de weg, op een plek waar de maximumsnelheid 60 kilometer per uur was. De bestuurder verloor de macht over het stuur toen hij remde op een glad gedeelte van de weg, waarop het voertuig een boom ramde.

De 60-jarige Payá zou door de klap op slag dood zijn geweest. Ook een andere dissident, Harold Cepero Escalante, overleefde het ongeval niet.

De familie van Payá vermoedt dat de dissident van de weg is gereden, maar het onderzoek van de Cubaanse autoriteiten maakt geen melding van een tweede auto. De onderzoekers baseren zich onder meer op de verklaringen van drie getuigen, onder wie de Spaanse bestuurder van het voertuig.

Cuba: Dood dissident was ongeval
Cuba: Dood dissident was ongeval (Foto: ANP)

Paul McCartney luidt Olympische Spelen in

Paul McCartney heeft vrijdagavond de Olympische Spelen ingeluid. Tijdens de openingsceremonie in het Olympisch Stadion in Londen speelde de Britse muzikant nadat het olympisch vuur was aangestoken. Ook de band Arctic Monkeys trad op. Voetballer David Beckham had de eer het olympisch vuur naar het stadion te brengen.

Onder de tienduizenden toeschouwers was onder meer de Britse koningin Elizabeth, zij opende de Olympische Spelen. Naast de Britse prins William en zijn vrouw Catherine zaten ook kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in het publiek.

Ook onder anderen de Britse muzikant Mike Oldfield had een aandeel in het evenement, hij begeleidde met zijn gitaar een toneelspel. Rapper Dizzee Rascal bracht zijn hit Bonkers ten gehore. Ook acteurs Rowan Atkinson en Daniel Craig speelden een rol in het spektakel.

Ook het Londense Hyde Park stond vrijdag in het teken van de opening van de Olympische Spelen. Tijdens een concert traden Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics en Paulo Nutini op.

Petitie voor terugkeer 'Guantanamo-Canadees'

Circa 28.000 mensen hebben een petitie ondertekend die de Canadese regering oproept om een voormalige kindsoldaat terug te halen naar Canada. De Canadese jongen zou als tiener voor terreurgroep al-Qaeda hebben gevochten in Afghanistan.

Amerikaanse troepen namen de destijds 15-jarige Omar Khadr in 2002 gevangen in Afghanistan. Sindsdien zit hij vast in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay op Cuba. Khadr bekende schuld aan onder meer moord, samenzwering en spionage en kreeg daarom strafvermindering.

Afspraken tussen Canada en de VS maakten het al in 2011 mogelijk om de Canadees het laatste deel van zijn straf te laten uitzitten in zijn geboorteland, maar dat is nog niet gebeurd.

Petitie voor terugkeer'Guantanamo-Canadees'
Petitie voor terugkeer'Guantanamo-Canadees' (Foto: ANP)

'Red Bull paste rijhoogte RB8 aan'

Het Formule 1-team Red Bull Racing is wederom in opspraak geraakt. Ditmaal zouden monteurs van het team uit Milton Keynes in het parc fermé in Canada de rijhoogte van de voorzijde van de RB8 aangepast hebben middels speciaal ontwikkeld gereedschap, zo meldt Auto Motor und Sport.

Red Bull zou de rijhoogte van auto onder het zicht van de stewards kunnen veranderen zonder dat deze het merken. Het speciaal ontwikkelde gereedschap is zodanig klein dat het niet opvalt, omdat dezelfde bewegingen kunnen duiden op het schoonmaken van de auto. De FIA heeft Red Bull in Montreal opgedragen om de auto weer terug te brengen op de rijhoogte waarop gekwalificeerd is, anders zou diskwalificatie volgen.

PURE kampt met financiële problemen

PURE heeft de ontwikkeling van Formule 1-motoren voorlopig opgeschort, zo meldt Autosport. De reden hiervoor is dat Propulsion Universelle et Recuperation d'Energie een gebrek aan investeerders heeft. De baas van het bedrijf Craig Pollock hoopt de problemen in de komende dagen op te lossen, maar het ontwikkelen van de motor is voorlopig opgeschort.

PURE is net als enkele andere fabrikanten bezig met de ontwikkeling van een 1,6 liter V6 turbomotor welke in 2014 in de Formule 1 geïntroduceerd zal gaan worden. Volgens het in Keulen gebaseerde team is de investeerder Amerikaans, maar moet de financiering uit Europa komen om een belastingvoordeel te verkrijgen. Over enkele dagen moet dit probleem opgelost zijn.

Syrisch leger schiet jongetje dood bij grens

Het Syrische leger heeft een 6-jarig Syrisch jongetje doodgeschoten dat met zijn ouders en andere Syrische vluchtelingen de grens met Jordanië probeerde over te komen. De Syrische militairen openden het vuur op de vluchtelingen. De kleine Bilal el-Lababidi werd in de nek geraakt en bezweek ter plekke. Dit hebben de Jordaanse minister van informatie en Syrische rebellen bekendgemaakt.

Bilal was samen met zijn ouders en twee jongere broers gevlucht uit de Syrische stad Daraa, waar vorig jaar de opstand begon. Volgens Bilals moeder was zijn vader korporaal in het Syrische leger, maar is hij gedeserteerd.

"Hij is een martelaar en is nu op een betere plek", zei de moeder voor de begrafenis van haar zoon in de Jordaanse stad Ramtha. "Dit is de schuld van de crimineel Bashar", zei ze terwijl ze zichzelf al huilend in het gezicht stompte. "Bashar vermoordt zijn volk en de hele wereld staat erbij en kijkt er naar."

Bilals moeder en haar twee jongere zoons zijn in Jordanië opgevangen door een commandant van het Vrije Syrische Leger. De vader van het slachtoffertje en de rest van de groep vluchtelingen is na de schietpartij terug Syrië in gevlucht.

Een Jordaanse grenswacht zei te denken dat er gericht op het jongetje werd geschoten omdat hij het dichtst bij de grens was. "Het lijkt erop dat een scherpschutter hem onder vuur heeft genomen om de rest angst aan te jagen."

In Jordanië zijn nu al ruim 140 duizend Syrische vluchtelingen.

Atkinson speelt Mr. Bean tijdens opening Spelen

Rowan Atkinson kroop voor de opening van de Olympische Spelen in de huid van zijn beroemde typetje Mister Bean. Tijdens het grootse evenement maakte de Britse komiek deel uit van het orkest.

Ook acteur Daniel Craig had een rol in de openingsceremonie, die vrijdagavond werd gehouden in het Olympisch Stadion in Londen. De James Bond-acteur speelde samen met de Britse koningin Elizabeth in een videoclip, waarna het leek of beiden met een parachute het stadion in sprongen.

Verschillende artiesten traden op tijdens de drie uur durende ceremonie. Onder anderen rapper Dizzee Rascal en Mike Oldfield traden op.

In het Londense Hyde Park werd vrijdag een concert georganiseerd ter ere van de opening van de Olympische Spelen. Tijdens dit evenement traden Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics en Paulo Nutini op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.