Woody Allen wil 14 miljoen van Amsterdam voor film

Redactie

Woody Allen wil alleen een film opnemen in Amsterdam als de stad hem achttien miljoen dollar, ruim veertien miljoen euro, betaalt. "Dat is goedkoop. Een gemiddelde film kost veertig tot vijftig miljoen", zegt de Amerikaanse filmmaker tegen Novum Nieuws.

"Voor die achttien miljoen dollar krijgt een stad heel grote filmsterren die voor een willekeurige andere film in hun eentje zo'n bedrag vragen", gaat Allen verder. "Voor mij werken ze echter vrijwel gratis."

De geboren New Yorker, die eerder al films opnam in Londen, Parijs, Barcelona en zijn laatste in Rome, vindt dit een prima deal voor een stad. "Het risico is relatief klein en mijn films maken doorgaans winst, dus waarom niet?"

Allens nieuwste film To Rome with Love, die 23 augustus in de bioscoop komt, is gefinancierd door de Italiaanse hoofdstad. "Ze vonden mijn vorige werk goed en ik ben niet duur. Maar ze moesten dus wel van tevoren met die achttien miljoen op de proppen komen. Voor minder is het haast niet te doen."

Voor zijn volgende film keert Allen terug naar New York en filmt hij voor het eerst in San Francisco. "Dat is omdat mijn scenario over specifieke locaties in die steden gaat. De daaropvolgende film neem ik waarschijnlijk weer in Europa op."

Een filmproductie van achttien miljoen dollar is naar Nederlandse maatstaven overigens gigantisch. Twee grote Nederlandse films, het recentelijk verschenen Süskind en het nog te verschijnen Het Bombardement, kostten respectievelijk 4,5 en vijf miljoen euro. Zwartboek uit 2006, de duurste Nederlandse film ooit, kostte uiteindelijk tien miljoen euro. Hier werd echter het budget ernstig overschreden, mede doordat Haagse winkeliers de producenten aanklaagden.