D66 wil hypotheek zonder vaste baan

Jongeren zonder vaste baan moeten gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat is een van de punten uit een plan van D66 dat de kansen van starters op de woningmarkt moet vergroten.

Nu stellen banken een vast contract als voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek. Dat is niet meer van deze tijd, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven vrijdag. Bijna een miljoen mensen verdienen inmiddels hun geld als freelancer of zzp'er of met het ene na het andere tijdelijke contract.

De banken moeten afspraken maken met De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten over 'een hypotheekvorm die aansluit bij de moderne arbeidsmarkt', stelt Verhoeven.

D66 wil verder dat de overdrachtsbelasting geheel wordt geschrapt, om te beginnen voor mensen die hun eerste huis kopen. Verder moeten kantoren worden omgebouwd tot woningen en moet de Nationale Hypotheekgarantie meer op starters worden gericht. Als starters gemakkelijker aan een huis kunnen komen, komt de gehele woningmarkt weer op gang, redeneert de partij.


D66 wil hypotheek zonder vaste baan (Foto: Novum)