Kroonprins: Spelen 2028 niet alleen in Amsterdam

Als Nederland de Olympische Spelen van 2028 binnenhaalt, kunnen die niet alleen in Amsterdam worden gehouden. Dat zegt kroonprins Willem-Alexander vrijdag in de Volkskrant. Volgens hem is het een zaak voor de hele Randstad.

"Niet alles kan in Amsterdam plaatsvinden. Daar is de stad te klein voor. De Spelen zullen in de Randstad plaatsvinden", aldus Willem-Alexander. Het IOC-lid is nog altijd positief over een Nederlandse kandidaatstelling. "2028 is een project waar je draagvlak voor moet krijgen. Niet nu al. Op termijn. Ja, je hoort veel 'ja maar'. Op die manier kun je alles afschieten", vindt hij.

Amsterdam is in principe de Nederlandse kandidaat-stad voor de Olympische Spelen, Rotterdam wordt 'partnerstad'. Het IOC erkent geen mogelijkheid waarin twee steden gezamenlijk het sportevenement organiseren. Nederland beslist uiteindelijk in 2016 of het zich werkelijk kandidaat stelt.

Eerder onderzoek van het kabinet wees uit dat het spreiden van de Spelen over de Randstad niet de voorkeur heeft. Het Internationaal Olympisch Comité zou het liefst hebben dat faciliteiten zoals het olympisch dorp, het stadion, het zwembad, de sporthal en het perscentrum op een plaats worden gevestigd.

Vrijdagavond start in Londen de Spelen van 2012 officieel. Dan wordt de olympische vlam tijdens de openingsceremonie het stadion ingebracht. De Spelen duren tot 12 augustus.


Kroonprins: Spelen 2028 niet alleen in Amsterdam (Foto: Novum)