Enemy Front

We lijken er maar niet van af te kunnen komen. De Tweede Wereldoorlog. Waar de Duitsers tegenwoordig alleen nog maar onze vijand zijn als er een voetbal bij betrokken is, lijkt de Tweede Wereldoorlog voor de gamesindustrie een onuitputtelijke bron van inspiratie. City Interactive neemt ons met Enemy Front weer eens mee terug naar de jaren 40-45 voor een nieuwe ronde nazi's schieten.

Enemy Front is een first-person shooter. Je speelt hier de rol van een Amerikaanse soldaat die achter de vijandelijke linies wordt gedropt om zo de Duitsers uit te kunnen schakelen. Het spel is gemaakt met behulp van CryEngine 3, wat ervoor zorgt dat de graphics van hoog niveau zijn. Het spel gaat beschikken over zowel een singleplayer als een multiplayer.

 

De missies die je moet doorlopen spelen zich af in Duitsland, Frankrijk en Polen. Wat hierbij direct opvalt is dat de makers hun best hebben gedaan om de omgevingen waarin je speelt zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten. Er zijn verschillende soorten omgevingen, zoals bossen, bergdorpjes en ik heb zelfs een begraafplaats voorbij zien komen.

 

Ook de wapens zien er heel gelikt uit. Ondanks de ongeloofwaardigheid van de setting, krijg je van de omgeving en de uitrusting wel een heel goed Tweede Wereloorloggevoel. Ik heb in ieder geval tijdens geschiedenisles nog nooit gehoord over één soldaat die vanachter de linies hordes nazi’s heeft vermoord, maar de beelden uit Enemy Front herken ik wel degelijk uit het geschiedenisboek. Van het stukje demonstratie dat ik heb mogen zien, komt de AI mij niet heel intelligent over. Als je als speler achter een berkenboompje staat terwijl er een bataljon Duitsers voorbij loopt, mag je verwachten dat ze dat wel opmerken. Bij Enemy Front werkt dat blijkbaar anders.

Ik kan nog niet goed zeggen wat ik van Enemy Front vind. Sowieso omdat ik maar een heel beperkt stukje heb kunnen zien. Het ziet er grafisch prima uit, dat is duidelijk. Het Rambo-gevoel dat je krijgt als je in je eentje honderden Duitsers afknalt is ook zeker leuk. Maar het blijft een zoveelste WWII-schietspel en je moet wel met een heel bijzonder iets komen wil je je in dit genre nog onderscheiden van de rest. Ik betwijfel of Enemy Front aan deze eisen kan gaan voldoen.