Project X

In februari stond de wereld even op zijn kop toen Project X in de bioscopen verscheen. Na de release van de film zijn er enkele feesten in het echt gegeven, waar het een enkele keer zelfs extreem uit de hand liep. Nu lijkt de feestvreugde weer te zijn afgekoeld, tijd om de film op dvd en blu-ray in huis te halen. Toch?

Project X

Drie onpopulaire scholieren zien met het feest hun kans schoon om zichzelf op de kaart te zetten en de populairste jongens van de school te worden. Het idee om een fuif te geven begint als een onschuldig plan: maak het onvergetelijk, zodat iedereen het blijft herinneren. Als het nieuws van het superfeest zich via de sociale media en mond-tot-mond verspreidt hebben de drie pas door wat er gaat gebeuren. Het altijd figuurlijke 'slopende huisfeest' wordt letterlijk, waar zelfs de woonwijk aan moet geloven.

In de bioscoopreview van de film schreef FOK!redacteur Beaudelaire het volgende: "De film werd al omschreven als het resultaat wanneer Superbad en The Hangover seks met elkaar hebben gehad. Volledig terecht, want voor de liefhebbers van het genre is het een echte aanrader. De grappen zelf zijn niet het hoogtepunt, want die zijn veelal te flauw. Het zijn de dingen die gebeuren op het feest die de film krankzinnig maken. Na het bekijken heb je eigenlijk meteen zin om zo'n feest te bezoeken, dus een beter begin van een stapavond kun je eigenlijk niet hebben."

Aangezien de film op dvd niet is aangepast valt er inhoudelijk weinig meer over te vertellen. Dit kan wel over de bijgeleverde extra's, of eigenlijk extra. Bij een film als deze verwacht je zeer veel verwijderd materiaal, een blik achter de schermen of misschien een videodagboek van een van de acteurs. Helaas moeten we het doen met een video van vijfeneenhalve minuut over de casting van de drie hoofdpersonen. Er wordt een uitleg gegeven tijdens het castingproces met de begeleidende auditietapes van de acteurs. Het is nauwelijks de moeite om naar te kijken.

Project X

De film is leuk om een keer te bekijken, maar na een eerste zit is de kans groot dat je geen zin hebt om er een tweede keer naar te kijken. Voor de extra's is de dvd niet interessant genoeg om uit de schappen te halen. Mocht je Project X nog niet eerder hebben gezien, schroom niet om hem een keer te halen. Voor een tientje is het een interessante deal, wegens de lage herkijkwaarde helaas niet.