Meer antihomo-incidenten in Amsterdam gemeld

Harry

De politie in Amsterdam heeft vorig jaar opnieuw meer meldingen gekregen van homo's die werden beledigd, gepest, bespuugd en uitgescholden. Het aantal gemelde incidenten steeg van 487 naar 564, laat de politie vrijdag weten. Het aantal geweldsincidenten daalde wel licht van 182 naar 176.

Sinds 2007 worden elk jaar meer incidenten gerelateerd aan seksuele geaardheid gemeld. Vijf jaar geleden was er nog sprake van 234 voorvallen en 79 geweldsincidenten. Of er daadwerkelijk meer gebeurt, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen.

"De stijging van meldingen kan ook te maken hebben met een toename van de meldings- en aangiftebereidheid. Ook de registratie binnen ons politiesysteem is inmiddels zodanig uitgebreid dat er meer zicht komt op het aantal incidenten", aldus de zegsvrouw.

Als sprake is van geweld en belediging tegen homoseksuelen en transgenders verhoogt justitie een strafeis met vijftig procent. De politie houdt er rekening mee dat tijdens de Gay Pride volgende week homo's weer vaker slachtoffer worden van geweld en belediging.