'Utrechts asbest lag al maanden in woningen'

De asbestvervuiling die leidde tot ontruiming van een aantal flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was al maanden oud. Asbestplaten werden op de verkeerde manier afgevoerd, concludeert asbestexpert Ton Witteman na analyse van het getroffen gebied, schrijft Trouw vrijdag. Witteman nam ook zelf asbestmonsters in de wijk.

De veronderstelling dat er bij het saneren zogeheten spuitasbest is verspreid kan volgens Witteman niet kloppen. "Per dag nemen bij mij de twijfels over het spuitasbest toe. Als het al is aangetroffen, dan nog is het onmogelijk dat deze soort zo'n groot gebied heeft besmet."

Spuitasbest werd doorgaans niet in woningen gebruikt, maar in fabrieksinstallaties om leidingen heen verwerkt. Volgens Witteman, verbonden aan het Comité Asbestslachtoffers, is spuitasbest wat substantie betreft vergelijkbaar met purschuim. Verspreiding over de wijk in een relatief korte tijd is volgens hem haast onmogelijk.

Ook omdat in woningen bovendruk heerst, kan volgens Witteman geen sprake zijn van overgewaaid spuitasbest. "Het is onmogelijk dat een asbestbesmetting van buiten naar binnen trekt. Daarom concludeer ik dat het in de ontmantelde woningen aangetroffen asbest uit die ruimtes zelf moet komen."

Volgens de krant ondersteunen andere deskundigen het verhaal van Witteman, maar willen zij anoniem blijven. Komend weekend wordt duidelijk of de experts het bij het juiste eind hebben. Dan worden de eerste resultaten verwacht van de analyse van getroffen asbestdeeltjes.