Stilleggen Odfjell kost tientallen miljoenen

Redactie

Het stilleggen van Odfjell in Rotterdam en het uitvoeren van alle verbeteringen gaat het Noorse tankopslagbedrijf tientallen miljoenen euro's kosten. Dat heeft een woordvoerder vrijdagavond laten weten.

De onderneming maakte vrijdagavond bekend uit veiligheidsoverwegingen alle activiteiten binnen 24 uur stil te leggen. Het bedrijf nam het niet zo nauw met de milieu- en veiligheidsregels. Vorige week legde milieudienst DCMR al een deel van de werkzaamheden van de Rotterdamse olieterminal stil, omdat onduidelijk was of de koel- en blusvoorzieningen bij de opslagtanks van het bedrijf wel in orde zijn.

Het bedrijf heeft vrijdag na overleg met inspectiediensten besloten de koel- en blusvoorzieningen op meer dan 140 tanks te vernieuwen. Ook worden alle brandblusvoorzieningen getest voordat de activiteiten weer worden opgestart. Tot die tijd wordt niets geladen of gelost in de vestiging in het botlekgebied.

Voordat de eerste tanks weer kunnen worden vrijgegeven, is de onderneming in ieder geval dagen verder, vertelt de zegsvrouw. "De uitvoering zal gefaseerd gebeuren. Sommige dingen kunnen snel worden gedaan, andere zullen meer tijd in beslag nemen."

Odfjell zette vorig jaar bijna een miljard euro om. De tankterminals boekten een winst van 42 miljoen euro.