FOK! spreekt Rats on Rafts

Vorige week kon je op het forum kaarten winnen voor de 2012 editie van de immer superpopulaire Jägerland Tour. Dit jaar zal de Jägerland Tour bij het F.A.S.T. Surfdorp (Free Architecture Surf Terrain) plaatsvinden in Den Haag op 28 juli. De line-up voor deze editie is allesbehalve Haagse bluf. Zo staan o.a. Rats on Raft, Jan van Kampen en Nacho Patrol, oftewel Legowelt, klaar om een muzikale vloedgolf over het Scheveningens strand heen te laten rollen.

Het Rotterdamse Rats on Rafts staat garant voor een opwindende mix van postpunk, new wave, alternatieve pop en psychedelica. 2012 belooft een cruciaal jaar voor het kwartet te worden. 
Het album The Moon Is Big verscheen als re-release bij Top Notch en de band speelde in januari 4 keer met Minny Pops in Engeland. Met de nodige aandacht van de BBC, 3voor12, 3FM én een waslijst aan optredens voor de boeg lijkt niets een terechte doorbraak van Rats on Rafts in de weg te staan.

FOK!users hadden de afgelopen dagen de gelegenheid vragen in te dienen die ze aan Rats on Rafts wilden voorleggen. Wij hebben daar zelf nog wat vragen aan toegevoegd en hieronder vind je hun antwoorden!


foto: Shalita Dietrich

Kunnen jullie iets vertellen over hoe jullie bij elkaar zijn gekomen, of jullie voor de oprichting van Rats on Rafts ook al muziek maakten en wat voor soort?
Florian, Arnoud en David hebben elkaar ontmoet op 't VMBO, in de 3de. David kende Arnoud al van vechtpartijtjes in de pauze uit de 2de. We besloten ergens dat jaar dat we een band wilden beginnen. David had een jaartje gitaar gespeeld maar kon niet meer dan een beetje Ramones spelen. Rond deze tijd leerden Arnoud en David hun toekomstige drummer (Joris) kennen via Florian. Beide hoekenezen hadden al sinds kleins af aan op school gezeten met elkaar. We zeiden dat Florian op een bassist leek en Arnoud ging automatisch naar gitaar toe, dus we hadden een drummer nodig. Er is nooit gesproken over wie er zou zingen, David wilde zingen en zo ging dat. Eerst hadden we een andere drummer maar die kapte na het eerste optreden. Joris kwam erbij zonder dat hij ooit had gedrumd maar het voelde wel gelijk aan als de juiste combinatie. Muziek is altijd hetzelfde geweest, alleen werd het telkens beter toen we leerden om gitaren te temmen en akkoorden te spelen.

Hoe zijn jullie op de bandnaam gekomen?
Het is een oud Iers gerecht... in tijden van de Engelse bezetting werd er rattenvlees verwerkt in de traditionele Irish Stew, dit noemden ze Rats On Rafts....

Er wordt vaak gezegd dat jullie new-wave maken, kunnen jullie je vinden in die omschrijving van jullie muziek?
Nee, voor ons is het allemaal veel breder dan dat.

Wat zijn tegenwoordig jullie favoriete bands?
Op het moment luisteren we veel naar Eek A Mouse, Ty Segall, Meat Puppets, Chrome, Lower Dens, John Maus, The Pogues, Big Youth etc.

Wat is voor ieder van jullie het beste concert dat je ooit hebt bijgewoond?
John Maus in Ekko tijdens Le Guess Who? Deerhunter beide keren in 020, Jay Reatard z'n beide tours door NL en nog veel meer! 

Arnoud gaat voor Magic Kids, omdat the Barbaras, waarvan later een deel The Magic Kids zijn geworden, één van Arnouds favo singles allertijden gemaakt hebben, en als toegift speelde The Magic Kids een aantal nummers van die single.

Hoe zijn jullie aan het platencontract gekomen: zijn jullie gevraagd n.a.v. optredens of hebben jullie bijvoorbeeld een demo ingestuurd?
Bij Subroutine Records zijn we terechtgekomen omdat (volgens mij) Richard Foster van Incendiary Magazine en Dagmar Veenstra van AC Berkheimer ons hadden aanbevolen. Kees de Koning had later onze plaat op de luisterpaal gehoord en was gelijk fan.

Is het voor een Nederlandse band moeilijk aan optredens te komen? Het zalencircuit is niet meer te vergelijken met 20 jaar geleden. Merken jullie daar iets van?
Voor ons is het niet lastig meer, dat klinkt lullig maar zo is het wel. Het is wel gewoon belachelijk hoe moeilijk 't is voor beginnende bandjes om een beetje okay optredens te vinden. Hebben wel een hekel aan 't feit dat dj's tot 4 uur 's nachts kunnen draaien en bandjes op hooguit 1:00 moeten stoppen.

Wat vind je van de huidige Nederlandse muziekscene?
Underground altijd interessant, oppervlakte is saai.

Heeft het feit dat jullie uit Rotterdam komen invloed op jullie muziek?
Jazeker, veel Rotterdamse bands zijn van invloed op ons geweest. De mentaliteit en architectuur van onze stad en het feit dat we hier jaren speelden met amper de kans naar buiten de stad te gaan is van grote invloed geweest.

Wat is jullie favoriete plek in Rotterdam?
Te veel om op te noemen.... Hans2deHans z'n winkel, WORM, Cafe Voigt, De havens, het Kralingse Bos blablabla.

Geloven jullie in de mythe van sex, drugs & rock 'n' roll?
Nee, we geloven niet in oppervlakkige clichés.

Gezien de huidige economische situatie in de westerse wereld (vooral ten opzichte van de huizenmarkt en de situatie in Zuid-Europa): gaat jullie voorkeur uit naar het gebruik van het woord patat of friet?
In Rotterdam zeg je patat, net zoals je ijskast zegt.

En in het licht van de vorige vraag, wat is jullie favoriete soort kaas?
West Friese Kruidenkaas.

Onze users vinden dat jullie eigenlijk op Lowlands hadden moeten staan, delen jullie deze mening? En is het voor jullie een teleurstelling dat jullie er dit jaar niet staan?
Tuurlijk hadden we daar moeten staan, maar het boeit ons echt helemaal niets. Voor Lowlands 10 andere!

Hechten jullie aan image/uiterlijk? En vinden jullie dat kledingkeuze bijdraagt aan de concertervaring?
Je kledingkeuze is je individuele keuze en staat los van je band, iedereen kleedt zich hoe ze zich fijn voelen. We zijn nooit bewust geweest van een image of wat dan ook, behalve met dit soort vragen...

Heeft David (de zanger) op z'n kop gekregen van de manager voor de ondankbare uitspraken en onverschillige houding in De Wereld Draait Door-uitzending over de 3fm Awards?
Toevallig hadden we toen geen manager meer... Denk niet dat hij dat erg zou hebben gevonden.

Jullie hebben in het voorprogramma van o.a. Mudhoney en Minnypops gestaan, hoe is het om samen met dit soort oude rotten in het vak het podium te delen? En zijn er specifieke dingen (tips en trucs) die je hebt opgepikt tijdens het spelen met deze ervaren bands?
Het is leuk om met bands te spelen die je heel erg tof vindt, ook met Jay Reatard en Veronica Falls was leuk. Ik geloof niet dat je er iets van leert... leer meer van jonge bands dan oude bands.

Wat is jullie ideaal: een groot publiek bereiken of de muziek kunnen blijven maken die in je hart zit?
Muziek maken die wij tof vinden, komt daar een publiek bij kijken dan is dat mooi meegenomen.

En waar zien jullie jezelf in 5 jaar?
Lokale tankstation, met pistool, geld nodig, kinderen!

Zijn er nog dingen die FOK!kers niet van jullie weten maar die jullie wel graag kwijt willen?
Kun je dat niet beter aan hen vragen?

En hoe irritant is het om dit soort interviews te doen?
Vergelijkbaar met je belastingshit invullen.

Als laatst zouden wij graag aan jullie een paar dillema's willen voorleggen (zoals onze user tong80 vaak aan FOKkers voorlegt):
De jaren 80 of de jaren 90? - Zonder 8 geen 9, zonder 9 geen 8
PIL of The sex pistols? - Zonder pil geen sex
Hip-Hop of Dance? - Hip Hop
Een concert van je favoriete band bezoeken of zelf optreden in jeugdvereniging JV schubbekutjeveen? - Concert fav band en daarna doorgaan naar de jeugdvereniging
Noise of Easy listening? - Noise
Tros muziekfeest op het plein of een marathonuitzending van The Voice of Holland? - Zelfmoord?
Improvisatie of geplande perfectie - Improvisatie
Vinyl of CD? - Vinyl
In het voorprogramma van The Fall of Headlinen? - Voorprogramma
Het glas is halfvol of het glas is te groot? - Plastic beker