FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 juni 2014

Alonso: "Geen pensioen voor derde wereldtitel"

Formule 1-coureur Fernando Alonso is er nog altijd op gebrand om zijn derde wereldtitel binnen te slepen. De Spanjaard was in 2005 en 2006 met de Renault de beste en kwam enkele keren met de Ferrari dichtbij. Toch moet de 32-jarige rijder nog wachten op zijn derde triomf.

Alonso sprak zijn ambities uit tegenover de BBC. "We zijn hongerig voor succes, wachten op onze kans om kampioen te worden. Daar mikken we op en totdat we die honger stillen denk ik niet aan stoppen. Het is iets waar ik naartoe werk en waar ik op hoop. Drie titels betekent echt weer een stap. Niet dat ik ontevreden ben met twee kampioenschappen, maar met een derde kom je in een illuster rijtje vol grote namen."

"Ik ben twee maal dicht bij een derde titel gekomen en hopelijk is de derde keer in dit geval scheepsrecht. Ik heb nog wel wat goede, competitieve jaren in me. Ik weet niet hoeveel precies, drie, vijf of zeven, maar ik ga nog wel even door."

Het enige dat Alonso in de weg kan staan is het plezier dat hij aan het racen beleeft. De auto's zijn stukken zwaarder dan in het verleden en tijdens een race kan er nauwelijks op de limiet gereden worden. Dit omdat zowel de banden als de rest van de spullen zoveel mogelijk gespaard moeten worden.

Van Psycho Killer naar Kunstartiest

Peruaanse kunstenaar LU.CU.MA -afkorting van Luis Cuevas Manchego- bracht 27 jaar door achter tralies voor de moord op zijn broer en wat andere misdrijven. Na zijn vrijlating zwoer hij zichzelf te verbeteren en hij ruilde zijn machinegeweren, handgranaten en messen, die hij ooit gebruikte om bussen in een hinderlaag te overvallen in voor kunstbenodigdheden. Kunst werd zijn manier om zich te verbeteren en nu schildert hij onder andere zaken als corrupte politici die worden onthoofd door slangen.

Martina stelt teleur, Gatlin wint opnieuw 100 meter

Churandy Martina heeft tijdens de Diamond League in Rome opnieuw niet kunnen overtuigen. De sprinter kwam op de 200 meter niet verder dan een tijd van 20,74 seconden, waarmee hij genoegen moest nemen met de zesde plek. De zege ging naar Alonso Edward uit Panama, die na 20,19 seconden over de streep kwam. Christophe Lemaitre uit Frankrijk werd tweede, voor de Amerikaan Curtis Mitchell.

Op de 1500 meter ging de overwinning naar de Keniaan Silas Kiplagat, in een knappe tijd van 3:30,44 minuten. Hij rekende in de eindsprint af met Ayanleh Souleiman, de wereldkampioen indoor uit Djibouti. Wereldkampioen outdoor Asbel Kiprop werd derde, terwijl olympisch kampioen Taoufik Makhloufi kansloos negende werd. 

De 400 meter was opnieuw een prooi voor LaShawn Merritt. De Amerikaan hoefde dit keer niet af te rekenen met zijn grote rivaal Kirani James, die niet in Rome was. Met 44,48 seconden won hij comfortabel, voor de Saudiër Youssef Masrahi (45,14) en David Verburg (45,18).

De Keniaan Jairus Kipchoge Birech zorgde voor een verrassing door de 3000 meter steeplechase te winnen. De 21-jarige Birech liep weg van de favorieten en won in 8:06,20 minuten. Ruim vier seconden achter hem kwamen zijn landgenoten Paul Kipsiele Koech en Brimin Kiprop Kipruto over de streep. 

Justin Gatlin liet opnieuw zien in topvorm te zijn. De Amerikaan won de 100 meter in een tijd van 9,91 seconden, waarmee hij al voor de vierde keer op rij onder de 10 seconden dook. Nesta Carter (10,02) uit Jamaica werd tweede, voor de Brit Adam Gemili (10,07).

Op de 800 meter ging de Ethiopiër Mohammed Aman met de zege aan de haal. Zijn Keniaanse concurrent David Rudisha nam rust. Nijel Amos uit Botswana, die Aman in Eugene nog versloeg, verscheen op het laatste moment niet aan de start. Abubaker Kaki uit Sudan werd tweede, voor de Pool Marcin Lewandowski.

Bij het discuswerpen ging de zege naar de Duitser Robert Harting. Met 68,36 meter troefde hij zijn Poolse rivaal Piotr Malachowski af. De Amerikaan Will Claye bleek de beste bij het hinkstapspringen. Met 17,14 meter kwam hij drie centimeter verder dan zijn concurrent en landgenoot Christian Taylor. De Cubaan Lázaro Martínez zorgde voor een kleine stunt door met 17,07 meter derde te worden. Opvallend is dat Martínez pas in november zijn zeventiende verjaardag viert.

Het hoogspringen mondde uit in een episch duel tussen Mutaz Essa Barshim uit Qatar en Bohdan Bondarenko uit Oekraïne. Barshim sprong in zijn eerste poging over 2,41 meter, terwijl Bondarenko door een eerdere fout die hoogte over moest slaan om nog te kunnen winnen. Beiden deden vervolgens drie pogingen op 2,43 meter, in de geschiedenis van de sport alleen gesprongen door wereldrecordhouder Javier Sotomayor. Ze kwamen allebei zeer dichtbij - Barshim stootte de balk er bij zijn laatste poging met het puntje van zijn hielen af - maar ze sprongen drie keer fout.

Extra beveiliging Joodse objecten Amsterdam

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid op Joodse objecten in Nederland, krijgen dergelijke objecten in Amsterdam tijdelijk aanvullende beveiliging. Dat gebeurt op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan de gemeenteraad. De brief is verstuurd naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei waardoor drie mensen om het leven kwamen.

Volgens Van der Laan staan de maatregelen in zijn stad los van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om ,,haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten".

Over de aard en omvang van de beveiligingsmaatregelen gaat de gemeente in gesprek met de Joodse gemeenschap. Over de kosten daarvan overlegt de gemeente met het Rijk.

[WK hockey] Welten tevreden met haar debuut op WK hockey

Lidewij Welten houdt een goed gevoel over aan haar eerste optreden op het WK hockey in Den Haag. "Ik moet nog wel wat ritme opdoen, maar ik ben heel blij dat ik hier sta", zei de speelster van Den Bosch na de 2-0 zege op Nieuw-Zeeland. Welten brak vlak voor het toernooi haar middenhandsbeentje en miste daardoor de eerste twee duels.

Van haar hand zegt Welten nauwelijks meer last te hebben. "Ik voelde het soms wel, maar het gaat prima. Vanaf nu is het zaak om elke wedstrijd beter te worden." Bang om stevig de duels in te gaan is ze niet. "Ik heb geen angst. Als het aan mij had gelegen, zou ik de eerste wedstrijd al hebben gespeeld. Maar misschien is het toch verstandig geweest van de coach om me even rust te geven."

Welten brak op 19 mei haar middenhandsbeentje tijdens de eerste training van Oranje in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag en leek daardoor het WK aan haar neus voorbij te zien gaan. "De eerste week was het heel zwaar, maar ik ben altijd geloof blijven houden. Ik ben zo blij dat ik hier kan spelen."

Ook bondscoach Max Caldas was tevreden met het optreden van Welten. "Ze speelde goed, met haar hebben we een extra wapen in handen."

WK skiën in 2019 in Zweedse Åre

Het WK skiën wordt in 2019 in de Zweedse stad Åre gehouden. Dat heeft de internationale skibond FIS donderdag besloten. Tegenkandidaat Cortina d'Ampezzo verloor in de stemming. In 2015 wordt het WK in de Amerikaanse skioorden Vail en Beaver Creek gehouden, in 2017 is het Zwitserse Sankt Moritz gaststad van het WK.

Voor Åre is het de tweede keer in korte tijd dat het het WK organiseert. Ook in 2007 was de Zweedse stad de plaats van handeling. Cortina d'Ampezzo organiseerde het WK in 1941, maar dat toernooi werd in 1946 van de status van WK ontdaan.

Het Amerikaanse Park City organiseert in 2019 het WK snowboarden. In 2015 wordt dat toernooi in het Oostenrijkse Kreischberg gehouden, in 2017 in het Spaanse La Molina. Het Oostenrijkse Seefeld werd verkozen voor het WK noords skiën in 2019. Die plaats won van het Duitse Oberstdorf om de titelstrijd voor langlaufers, skispringers en deelnemers aan de noordse combinatie te organiseren.

Oberstdorf kwam niet helemaal met lege handen te staan. Die plaats organiseert in 2018 het WK skivliegen.

[WK Hockey] Caldas zat mopperend op de bank bij Oranje

Max Caldas was ondanks de derde opeenvolgende zege op het WK niet te spreken over het vertoonde spel van zijn ploeg. "Ik zat mopperend op de bank", vertelde de bondscoach van de hockeysters na de 2-0 zege op Nieuw-Zeeland. "We waren onnauwkeurig en niet scherp genoeg. Deze wedstrijd hadden we veel eerder in het slot moeten gooien."

Oranje kreeg vooral in de eerste helft kans op kans, maar alleen Carlien Dirkse van den Heuvel en Kim Lammers wisten te scoren. "We kregen genoeg corners en open kansen om met 5-0 of 6-0 te winnen. Aan de manier waarop we met de mogelijkheden omsprongen, kon je zien dat de scherpte ontbrak. Misschien heeft dat met die extra rustdag te maken."

Met Nieuw-Zeeland had Nederland toch niet de minste ploeg tegenover zich. De Black Sticks werden twee jaar geleden op de Olympische Spelen in Londen door de latere kampioen in de halve finale pas na shoot-outs verslagen. "Nieuw-Zeeland is vooral sterk op de counter, maar daar was vandaag niets van te merken", wist Caldas. "We hebben prima verdedigd en dat is wel iets om heel trots op te zijn."

Aanvoerster Maartje Paumen begreep de kritische woorden van de coach, maar bracht ook enige nuance aan "Het was inderdaad niet scherp en niet nauwkeurig genoeg. Maar uiteindelijk hebben we na drie duels wel gewoon negen punten. Volgens mij hebben we dan toch weinig te klagen."

Obama niet blij met Frans-Russisch defensiecontract

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich ontevreden getoond over de Franse intentie oorlogsschepen te blijven bouwen voor Rusland. Dat zei hij vrijdag op een persconferentie in Brussel.

Hoewel de contracten met Rusland belangrijk zijn voor de Franse economie en werkgelegenheid, zou het beter zijn als er een pauze werd ingelast, omdat Rusland de internationale wetgeving en de territoriale integriteit van zijn buren schendt, aldus Obama.

Volgens de Amerikaanse president heeft zijn Franse collega François Hollande begrip voor zijn standpunt, maar houdt Frankrijk zich aan zijn afspraken.

Verdachte voortvluchtig na diefstal politieauto

Een man die een pizzabezorger oplichtte in Enschede is er woensdag kort na zijn arrestatie met de politieauto vandoor gegaan. Hij is nog altijd voortvluchtig, meldt de politie donderdag. De man kon het voertuig stelen omdat toen hij in een onbewaakt ogenblik achter het stuur kon kruipen.

Rond 23.30 uur meldde een Enschedese pizzabezorger dat een klant aan de Belgiëlaan had betaald met een vals briefje van vijftig. De verdachte, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, kon direct worden aangehouden. Hij werd geboeid achterin de politieauto geplaatst maar wist desondanks toch weg te rijden.

De meldkamer zag via gps dat het voertuig een halfuur later stopte op de Rietveldhof. Toen agenten daar aankwamen stond de auto er nog, maar was de man verdwenen. De politie is een zoekactie gestart maar heeft de verdachte nog niet kunnen vinden.

Rozemarijn Moggré van NOS naar WNL

Rozemarijn Moggré verruilt de NOS voor WNL. De 32-jarige journaliste gaat onder meer het ochtendprogramma Vandaag de Dag presenteren. Dat heeft WNL donderdag bekendgemaakt.

Moggré werkte sinds 2008 voor de NOS, waar ze onder meer het Jeugdjournaal presenteerde. Ook deed ze verslag van diverse live-evenementen. "Ik heb enorm veel zin in deze nieuwe baan", zegt ze in een verklaring. "Het is een fantastische kans om me verder te ontwikkelen als journalist en presentator. WNL is een mooie journalistieke organisatie en Vandaag de Dag past goed bij mijn ambities en persoonlijkheid."

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes is blij met de nieuwe aanwinst. "We denken dat Rozemarijn prima past bij het toegankelijke profiel van de WNL en de ochtendshow. We heten haar van harte welkom bij onze nieuwe omroep."

Bij Vandaag de Dag was een gat ontstaan na het vertrek van Merel Westrik naar RTL Nieuws. Ze begon in april aan haar nieuwe baan.

'Blij met waarborgen kleine zorginstellingen'

Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) hadden eerder zo hun bedenkingen, maar na weken onderhandelen zijn zij donderdag tevreden over het akkoord om zorgverzekeraars scherper te laten inkopen op kwaliteit en prijs.

Slob is blij met de "gevonden balans’’ in de afspraken voor goede, betaalbare en toegankelijke zorg. ,,We moeten de kosten beheersen en zeker de zorg in de buurt moet bereikbaar zijn." Ook is hij tevreden met waarborgen die ervoor zorgen dat ook kleine zorginstellingen kunnen blijven bestaan. "Ik wil niet alleen naar de grote supermarkt kunnen, ik wil ook naar de buurtsuper kunnen gaan", stelde hij eerder.

Van der Staaij vindt dat de afspraken veel kou uit de lucht halen, omdat "de wijziging van artikel 13 in de zorgverzekeringswet geen betrekking heeft op de zorg dicht bij de mensen, zoals bijvoorbeeld huisartsen, kraamzorg en andere vormen van eerstelijnszorg, juist daar speelt de vertrouwensband".

Arno Rutte (VVD) wijst erop dat door de afspraken de kwaliteit van de zorg omhooggaat, maar de kosten niet. "De verzekerde kan straks zelf een goede afweging maken tussen kwaliteit, prijs en keuzevrijheid.’’ Lea Bouwmeester (PvdA): ,,De verzekeraars worden wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat er voldoende goede zorg te kiezen overblijft. Hierdoor weet de patiënt bij het afsluiten van zijn zorgverzekering precies waar hij aan toe is. Door de zorgtoeslag blijft een breed aanbod van goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.’’

Linda Voortman (GroenLinks) laakt de plannen. ,,Hier wordt de macht van verzekeraars uitgebreid ten koste van de keuzevrijheid van premiebetalers. Hoe armer je bent, hoe minder keuzevrijheid." Zij wil een hoorzitting. "Het kabinet beweert dat hiermee 1 miljard wordt bespaard, maar elke onderbouwing ontbreekt. Dit soort ingrijpende beslissingen kun je niet nemen zonder alle feiten te kennen." Reinette Klever (PVV) twittert: "Alleen als je geld hebt kun je je eigen arts nog kiezen. Met dank aan VVD, PvdA, D66, CU en SGP."

'Blij met waarborgen kleine zorginstellingen'
'Blij met waarborgen kleine zorginstellingen' (Foto: ANP)

Matthew McConaughey sluit True Detective niet uit

Matthew McConaughey zou best nog een keer terug willen keren in de tv-serie True Detective. "Ik vond de hele ervaring geweldig. Zo geweldig dat ik open sta om het nog een keer te doen", zegt de acteur tegen de Amerikaanse film- en televisiewebsite Deadline.

McConaughey speelde samen met Woody Harrelson in de HBO-serie. Eerder dit jaar werd bekend dat in het tweede seizoen twee andere detectives worden gevolgd. Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen in de tweede reeks gaan spelen.

Hoewel de acteur een rolletje in True Detective in de toekomst niet uitsluit, had McConaughey niet meegewerkt aan het eerste seizoen als hij ook een tweede en derde reeks moest doen. "Als HBO me meteen vast wilde leggen voor het tweede en derde seizoen had ik niet ingestemd", zegt hij. "Ik zou ook niet voor een film mezelf voor drie jaar vast willen leggen."

Rioolwater licht vervuild na brand Moerdijk

In rioolwater op de waterzuivering in Zwijndrecht is donderdag een minimale hoeveelheid ethylbenzeen aangetroffen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de kwaliteit van het water na de grote brand in Moerdijk, meldt het waterschap Hollandse Delta.

De concentratie van 0,61 microgram per liter ligt zeer ver onder de norm voor oppervlaktewater van 370 microgram per liter. Er zijn geen vergelijkende gegevens uit het verleden bekend om een mogelijk verband te leggen met de brand bij Shell.

In het geloosde afvalwater vanuit de zuiveringsinstallaties wordt de stof niet meer aangetroffen. Deze is volgens het waterschap in het zuiveringsproces verwijderd. De resultaten over metingen naar zware metalen zijn nog niet bekend. De resultaten worden vrijdag verwacht.

Hollandse Delta liet woensdag watermonsters nemen op acht locaties in de Hoeksche Waard en Zwijndrecht en op de rioolwaterzuiveringen in Strijen en Zwijndrecht. De monsters zijn onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

Toezichthouder VS wil maatregelen tegen flitshandel

De Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen komt met regels om flitshandel tegen te gaan. Dat heeft topvrouw Mary Joe White van de Securities and Exchange Commission (SEC) donderdag in een toespraak aangekondigd. De maatregelen moeten leiden tot meer stabiliteit, eerlijker handel en toegang tot de markten voor kleine bedrijven.

De toezichthouder zei dat elektronische handel niet altijd voor, maar ook tegen investeerders kan werken. De SEC bindt daarom de strijd aan met agressieve kortetermijnhandel en ondoorzichtige elektronische transacties. De komende maanden werkt de SEC de voorstellen om de oneerlijke praktijken tegen te gaan verder uit. "We willen de technologische klok niet terugdraaien," benadrukte White in haar speech.

Supersnelle computers en slimme algoritmes worden steeds belangrijker op de beursvloer. De elektronische systemen staan onder toenemende kritiek doordat ze de markt kunnen ontregelen met een 'flash crash'. Zo kelderden in 2010 de beurskoersen al eens door een computerprobleem.

Usher blijft achter Justin Bieber staan

Justin Bieber hoeft zich geen zorgen te maken dat zijn mentor Usher hem in de steek laat als hij zich blijft misdragen. "Draai ik mijn hoofd weg omdat ik me schaam voor wat ik zie? Nee, want dat hoort allemaal bij het leven", zegt de 35-jarige zanger in het Amerikaanse blad Nylon. "Ik sta achter hem."

Usher, die Bieber op 13-jarige leeftijd een platencontract gaf, heeft hem veel advies gegeven over hoe hij om moet gaan met roem. "Ik heb altijd gewaarschuwd wat er bij roem komt kijken", legt de zanger uit. "Nu hij beroemd is en volwassen, is het zijn eigen verantwoordelijkheid."

De 20-jarige Bieber raakte eerder deze week weer eens in opspraak omdat hij in twee oude video's racistische termen gebruikte. Het is de zoveelste keer in de afgelopen maanden dat de Canadees zich heeft misdragen. Zo lopen er meerdere rechtszaken tegen de zanger en zou hij verslingerd zijn aan medicijnen.

Schotse nee-kamp blij met woorden Obama

Tegenstanders van een onafhankelijk Schotland zijn blij met opmerkingen van Barack Obama dat hij liever een 'krachtig, verenigd en effectief' Groot-Brittannië ziet. De Amerikaanse president werd donderdag na de G7-top in Brussel gevraagd naar zijn mening over het referendum over Schotse onafhankelijkheid dat in september gehouden wordt.

Hoewel de keuze aan de Schotten is, 'hebben wij er natuurlijk een groot belang bij ervoor te zorgen dat een van de beste bondgenoten die we ooit hebben gehad een krachtige, verenigde en effectieve partner blijft'.

De campagneorganisatie Better Together, die tegen Schotse onafhankelijkheid is, verspreidde na de woorden van Obama een variatie op de afbeelding van een beroemde poster van de Amerikaanse president, waarin het woord 'hope' vervangen was door 'nope'.

De Britse Labour-parlementariër Douglas Alexander, belast met de portefeuille Schotse aangelegenheden, noemde de woorden van Obama een 'duidelijke steunbetuiging voor een verenigd Verenigd Koninkrijk'.

De Schotse eerste minister Alex Salmond, de man achter het referendum, zei dat de beslissing inderdaad aan de Schotten is en citeerde een beroemde uitspraak van Obama: "Yes we can." Hij voegde er diplomatiek aan toe dat de Verenigde Staten met een onafhankelijk Schotland er een bondgenoot bij krijgen.

Bondsdagleden willen Snowden in Moskou ondervragen

Leden van de Duitse Bondsdag willen klokkenluider Edward Snowden in Moskou verhoren over de omvang van afluisterpraktijken door Amerikaanse inlichtingendiensten in Duitsland. Linkse oppositiepartijen wilden Snowden naar Duitsland halen, maar dat zou volgens de regering de transatlantische banden met de Verenigde Staten schaden.

Duitse aanklagers openden woensdag een onderzoek naar het vermoedelijke afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel door de geheime dienst NSA. Een verhoor van voormalig NSA-medewerker Snowden zou licht op de zaak kunnen werpen, lieten Bondsdagleden van Merkels conservatieve blok weten.

Een van de raadslieden van Snowden zei tegen rbb-Inforadio dat het beter zou zijn als zijn cliënt toch in Duitsland, of desnoods in een ander land, verhoord wordt.

Scheepsvlag D-Day brengt 350.000 dollar op

Een Amerikaanse scheepsvlag heeft donderdag op een veiling 350.000 dollar opgebracht. Het dundoek werd gevoerd door een van de duizenden schepen die op D-Day in Normandië geallieerde soldaten aan land brachten. Het is vrijdag precies zeventig jaar geleden dat de geallieerden de invasie van West-Europa begonnen.

Een onbekende bieder plaatste het hoogste bod donderdag online tijdens de veiling bij Bonhams in New York. Het veilinghuis had voorafgaand aan de verkoop gerekend op een opbrengst van tussen 25.000 en 35.000 dollar. De vlag was eigendom van verzamelaar en historicus Rodney Hilton Brown.

De veiling stond in het teken van de geallieerde operatie tegen nazi-Duitsland op 6 juni 1944. Vrijdag vinden wereldwijd herdenkingen plaats van de historische aanval op de Franse kusten.

Oranje landt in Parijs op weg naar Rio

Het Nederlands elftal is donderdag even voor 21.30 uur geland in Parijs.

Vanaf luchthaven Charles de Gaulle zet Oranje vervolgens om 23.25 uur koers naar Brazilië. Om 10.25 uur Nederlandse tijd, 05.25 uur in Brazilië, landt de selectie van bondscoach Louis van Gaal vrijdag in Rio de Janeiro. Oranje vertrok even voor 20.30 uur vanaf Schiphol. Na net geen uur vliegen kwam het toestel van de vicewereldkampioen aan in Parijs.

Politie ontruimt krakerspand Rotterdam

De politie heeft donderdagavond een gekraakt pand in Rotterdam ontruimd. Alle 31 krakers zijn aangehouden. Vijftien honden en een ratelslang zijn door de dierenambulance opgevangen, meldt de politie.

De krakers hadden zich verschanst in een voormalig pand van een Mercedes-dealer aan de Schuttevaerweg. De ontruiming verliep volgens de politie rustig. Wel hebben de krakers een grote bende achtergelaten.

De verdachten zaten eerder in een pand aan de Giessenweg. Daar bleek na hun vertrek voor tonnen aan schade te zijn aangericht. Hoe groot de schade nu is, is nog niet duidelijk.

[vid] 31-jarige doet 91-jarige

Kyle Jones uit Pittsburgh, Pennsylvania, heeft een ranzige fetisj. De 31-jarige kerel geilt op hoogbejaarde besjes. De beste man heeft inmiddels al vijf jaar een relatie met een 91-jarige.

De gelukkige is niemand minder dan Marjorie McCool. Om het geld doet de toyboy het echter niet. Nee, het stel heeft een wild seksleven.

"Niemand is gelijk", verklaart de callcentermedewerker. "De een valt op blondjes, de ander op brunettes, sommigen zijn homo. En ik krijg een stijfje van ouwe besjes."

Het stelde leerde elkaar vijf jaar geleden kennen in een boekwinkel. Kyle vroeg haar mee uit, en de oude dame had na 37 jaar wel zin in een verzetje. En sindsdien zijn ze onafscheidelijk.

"Het is verbazingwekkend hoe vaak wij seks hebben", laat de graftak weten. "Mijn bh houd ik aan tijdens de seks, aangezien ik niet meer zoveel heb."

Ohja, er is zelfs een sekstape van het stel. Welke uw nederige verslaggever plichtmatig heeft bekeken. En nee, het is geen aanrader.

Leuk voor ze

[WK Hockey] Derde WK-zege hockeysters

De Nederlandse hockeysters hebben donderdag bij het WK in Den Haag ook de derde groepswedstrijd gewonnen. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland met 2-0. De doelpunten van de thuisploeg kwamen op naam van jubilaris Carlien Dirkse van den Heuvel (100 interlands) en Kim Lammers.

Met 9 punten is Nederland in poule A al vrijwel zeker van een plaats in de halve finales, evenals Australië dat eveneens drie keer heeft gewonnen. Beide ploegen strijden zaterdag tegen elkaar in de vierde speelronde.

Hitman: Sniper aangekondigd

Er komt een nieuwe mobiele Hitman-game genaamd Hitman: Sniper. Ontwikkelaar Square Enix Montreal, van de goed ontvangen mobiele game Hitman GO, heeft het nieuwe project vandaag bekendgemaakt op de Hitman-website. De game wordt free-to-play.

Het doel van het spel is, hoe raad je het ook, verscheidene doelwitten om zeep helpen met een scherpschuttersgeweer. Zoals we gewend zijn van de kale kontschopper is het de bedoeling dat je verschillende contracts volbrengt en daarmee een high score probeert te behalen op de online leaderboards.

De ontwikkelaar gaf verder aan dat het spel te vergelijken is met Hitman: Sniper Challenge, een minigame in de vorm van een preorderbonus die werd vrijgegeven voor degene die Hitman: Absolution hadden gepreordered. De minigame, afkomstig van IO Interactive, werd positief ontvangen.

Square Enix Montreal belooft dat de game gratis wordt. "We want to offer people the opportunity to try the game for free, and then customise their own game experience with optional in-app purchases if they want to." In-app aankopen vallen niet vaak in goede aarde vanwege het risico op pay-to-win-situaties.

Tijdens de E3 volgende week wordt er meer bekendgemaakt over Hitman: Sniper.


Klein niet naar partijbijeenkomst 50Plus

50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein gaat zaterdag niet naar de extra ledenvergadering die werd ingesteld vanwege de chaos binnen de partij. In een brief aan het partijbestuur laat hij weten daar geen behoefte aan te hebben zolang het vertrouwen in hem niet is hersteld.

Klein werd maandag door de fractieleider in de Eerste Kamer Jan Nagel uitgenodigd om naar de partijbijeenkomst te komen. Klein zei toen bereid te zijn om te komen praten op voorwaarde dat het ergens toe leidt. Nu laat hij weten dat hem dat niet erg zinvol lijkt.

"Ik ben van mening dat het niet zinvol is om ten overstaan van de uitgebreide adviesraad tekst en uitleg te geven over de situatie in de Tweede Kamerfractie terwijl onze vertrouwensrelatie nog beschadigd is", schrijft Klein. Volgens hem is het belang van de kiezers niet gediend bij een beeld van 'ruziënde bestuurders en politici'.

Klein wil dat er op korte termijn een commissie komt die het vertrouwen kan herstellen. Die 'commissie van wijzen' moet wat hem betreft bestaan uit 'verstandige, onafhankelijke mensen' waar zowel het bestuur als Klein vertrouwen in heeft.

Klein werd vorige week gevraagd de fractie te verlaten en zijn zetel op te geven, nadat hij had aangekondigd zijn enige partijgenoot in de Tweede Kamer Martine Baay de laan uit te sturen. Het bestuur zegde vanwege die actie het vertrouwen in hem op en sprak onvoorwaardelijke steun uit voor Baay. Klein is echter niet van plan om op te stappen. Sindsdien zitten er twee 50Plus-fracties in de Tweede Kamer.

The Rolling Stones gearriveerd in Nederland

The Rolling Stones zijn in het land. Het privévliegtuig van de legendarische rockers landde donderdag rond 21.00 uur op Maastricht Aachen Airport. De band werd opgewacht door tientallen fans. De Stones zijn in Limburg voor Pinkpop, waar ze zaterdagavond optreden.

De band werd volgens omroep L1 opgewacht door drie zwarte limousines die de mannen naar hun hotel brengen. Volgens geruchten slapen de Stones tijdens hun verblijf in Nederland in hotel Château St. Gerlach in Houthem. In het chique hotel sliepen eerder beroemde gasten als Bruce Springsteen en de Amerikaanse president George W. Bush.

The Rolling Stones vertrokken donderdagmiddag uit Tel Aviv. Woensdag trad de rockband voor het eerst in zijn bestaan op in Israël. Zaterdag beleven de Stones weer een primeur, dan staan ze voor de eerste keer op Pinkpop. Het optreden tijdens het festival is het eerste in zeven jaar tijd dat de Stones in Nederland geven. Na Pinkpop zijn de Stones een paar dagen vrij. Hun eerstvolgende concert is op 10 juni in Berlijn.

Amerikaanse huishoudens bezitten meer dan ooit

Door stijgende beurskoersen en een aantrekkende woningmarkt hebben Amerikaanse huishoudens meer vermogen dan ooit. De netto bezittingen van alle huishoudens groeiden afgelopen kwartaal met 1,5 biljoen tot 81,8 biljoen dollar (60,1 triljoen euro). Dat heeft de Amerikaanse centrale bank donderdag bekendgemaakt.

De Federal Reserve schrijft de vermogensgroei vooral toe aan de stijgende prijs van huizen, die het eerste kwartaal in totaal ruim 750 miljard dollar in waarde toenamen. De aandelenkoersen stuwden het eigen vermogen van huishoudens verder met ruim 360 miljard dollar omhoog. Ook spaarrekeningen en pensioenregelingen werden meer waard.

Het vermogen van Amerikanen groeide de afgelopen jaren fors. In 2008 bedroeg het totaal aan bezittingen van huishoudens nog 57,2 biljoen dollar. Analisten beschouwen het stijgende vermogen als een van de pijlers onder de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten, omdat het consumenten verleidt tot hogere uitgaven.

Vooral rijke Amerikanen profiteren van de stijgende beurskoersen: tien procent van de huishoudens bezit tachtig procent van alle aandelen. De cijfers houden bovendien geen rekening met de invloed van bevolkingsgroei en inflatie.

Pakket ECB stuwt AEX boven 410 punten

Het pakket aan maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beurs aan het Damrak donderdag stevig opgestuwd. De AEX sloot 0,7 procent hoger op 410,97 punten, in lijn met andere Europese beurzen. De AMX sloot een half procent hoger op 667,82 punten. Met een historisch lage rente en extra leningen voor banken wil de ECB de Europese economie stimuleren.

Binnen de AEX was AkzoNobel de grootste stijger met een winst van 2,6 procent. ING volgde op de voet met een stijging van 2,4 procent. Het bedrijf bevestigde donderdag Nationale-Nederlanden naar de beurs te brengen. SBM Offshore was met een verlies van 1,1 procent hekkensluiter. Analisten vroegen zich af of het bedrijf voldoende geld heeft gereserveerd voor wanbetalers.

In de Midkap nam Air France-KLM de leiding met een winst van 2,2 procent na een succesvolle plaatsing van een obligatielening. PostNL won twee procent. Imtech sloot met een verlies van 6,5 procent fors lager op 1,01 euro.

Forza Horizon draait op 1080p en 30 fps

Het is nu officieel, Forza Horzion 2 zal draaien op 1080p en 30 fps. De game draait op dezelfde engine die wordt gebruikt in Forza Motorsport 5. De developer kan garanderen dat er geen frame-drops in het spel zitten door de fps op een stabiele 'locked' 30 fps te zetten.

Creative Director Ralph Fulton zegt het volgende: “I think what we did on Horizon was demonstrate that, and this is really important, a locked frame rate that’s absolutely solid and never drops is the most important thing for our game, 30 frames-per-second actually enables us to realise that experience.”

Het renderen van de open-world omgeving terwijl je er met 300 kilometer per uur doorheen raast is een van de grootste uitdagingen, maar ze verzekeren dat de slimme koppen achter de developer hier wel de uitdaging van in zien. Of ze het waar hebben gemaakt dat moeten wij nog zien. De beelden kunnen wij zelf beoordelen in de herfst wanneer het spel uitkomt op Xbox One en Xbox 360.

Forza Horizon 2 screenshots

Preorderbonus bekend van NBA 2K15

2K laat vandaag de 'Most Valuable Players' trailer zien van NBA 2K15. Nou ja, eigenlijk de bestaande NBA 2K14. Ze maken ook de Kevin Durant MVP Bonus Pack Pre-Order items bekend.

The trailer bevat NBA 2K14-gameplay, beelden van NBA 2K15 cover-atllet Kevin Durant tijdens zijn 2013-2014 NBA MVP acceptance speech en enkele NBA 2K-communityleden die NBA 2K15 alvast aanprijzen.

Fans die een pre-order plaatsen krijgen het KD MVP Bonus Pack, met daarin:

  • 5,000 Virtual Currency
  • International Player MyTEAM Card (keuze uit Dirk Nowitzki, Tony Parker, Ricky Rubio, Dante Exum, Luol Deng, Marco Belinelli, Jeremy Lin, Manu Ginobili of rookie Kevin Durant)
  • Twee MyTEAM Card Packs
  • MyPLAYER Leg Sleeves, Inspired by Kevin Durant

We moeten dus nog even geduld hebben voordat we weten hoe NBA 2K15 eruit ziet en voor welke platformen het uitkomt.

The Witcher 3 krijgt collectors edition

CD Project Red kondigt de Wild Hunt Edition en Wild Hunt Colletors Edition van The Witcher 3 aan, toont een nieuwe trailer en geeft aan dat het spel vanaf 24 februari te koop is.


De The Witcher 3: Wild Hunt box bevat:

- de game
- exclusive CD met de officiële soundtrack
- de Witcher Universe - The Compendium
- een map van de ingame wereld
- stickers
- een sleeve

The Witcher 3: Wild Hunt Collector’s Edition box heeft al het bovenstaande en heeft daarnaast:

- een met de handgeschilderde figurine van 33x24x26 cm van Geralt die een Griffin aanvalt
- Een Witcher-medallion
- een steelbox
- een artbook van tweehonderd pagina's
- een collectors box om je spullen in te bewaren

The Witcher 3 komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.


[RG] Halep verslaat Petkovic op weg naar finale

Tennisster Simona Halep heeft dinsdag op Roland Garros de finale bereikt. De Roemeense was in Parijs Andrea Petkovic uit Duitsland de baas: 6-2 en 7-6 (4). Voor de 22-jarige Halep is het haar eerste grandslamfinale. Ze treft Maria Sharapova in de eindstrijd. De Russin klopte eerder op de dag Eugenie Bouchard in drie sets.

Halep was in de eerste set veel beter dan Petkovic. De Duitse maakte veel fouten en leverde de eerste set dan ook binnen het halfuur in. In het tweede bedrijf ging Petkovic beter serveren en ook het aantal fouten dat ze maakte in de rally ging omlaag. Dat leidde tot een 3-1 voorsprong, maar Halep maakte de break ongedaan en won de tiebreak.

De finale zaterdag wordt een herhaling van de finale in het toernooi in Madrid vorige maand. Toen was Sharapova met 1-6, 6-2 en 6-3 de winnares. Voor Petkovic was de halve finale ook het beste resultaat uit haar loopbaan. Drie keer eerder reikte ze op een grandslamtoernooi tot de kwartfinale.

Doutzen Kroes: zus stond niet in mijn schaduw

Doutzen Kroes heeft nooit het gevoel gehad dat haar zus Rens naast haar niet opviel. "Rens heeft als persoon nooit in mijn schaduw gestaan", zegt het model voor de camera van Novum Nieuws.

"Mensen zien ons toch anders dan wij elkaar zien. Zij is mijn zus en zij ziet mij niet als de Doutzen Kroes die anderen zien", legt de 29-jarige Kroes uit. "We zien elkaar gewoon allebei als honderd procent mens."

Het model is dan ook trots op haar jongere zus die donderdag haar eerste kookboek Superfood heeft gelanceerd. "Het is heel mooi geworden." Ook Rens is tevreden over haar boek. "Het is voor mij heel emotioneel. Omdat het klaar is en omdat het mijn boek is. Het is een bijzondere dag."

Hoge medische kosten voor Oranjefans in Brazilië

Een bezoek aan het ziekenhuis kan voor Oranjefans in Brazilië veel duurder worden dan verwacht. Daarvoor waarschuwt reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance. Onvoorbereide supporters kunnen bij opname in het ziekenhuis al snel een rekening van duizenden euro's tegemoet zien.

Doktoren gaan vaak pas aan de slag als er geld is overgemaakt, aldus de reisverzekeraar. Een medisch consult kost al snel honderden euro's. De organisatie raadt supporters aan hun reisverzekering te controleren en in alle medische gevallen het alarmnummer te bellen.

Om niet ziek te worden moeten supporters tijdens het WK rekening houden met geïnfecteerd water, slecht bereid eten en insectenbeten. De reisverzekeraar beveelt supporters aan voor elke maaltijd de handen te wassen, onvoldoende gekookt voedsel te laten staan en op te passen met gekruid eten. In het Amazonegebied komt malaria voor. In de overige gebieden is bedekkende kleding een aanrader, aldus de reisverzekeraar.

Brazilië heeft een eigen noodnummer. Voetbalfans kunnen 192 bellen voor een ambulance en 193 voor de brandweer en hulpdiensten langs de weg. Voor het WK zijn in alle twaalf steden waar wordt gespeeld extra medische faciliteiten geregeld.

Het WK start volgende week donderdag. In totaal worden ongeveer zeshonderdduizend buitenlandse voetbalfans verwacht.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor onvoorziene kosten in ziekenhuizen. In het Oranje Boekje, de gids voor supporters die naar Brazilië afreizen, staat dat bij ziekenhuisopname zo snel mogelijk de verzekering moet worden gebeld, om 'onaangename financiële verrassingen te voorkomen'.

Verder waarschuwt het ministerie voor het gebruik van kraanwater. Het water is prima om mee te douchen of tanden te poetsen, maar drinkwater uit flessen is beter, aldus de reisgids.

Greipel spurt naar ritzege in Luxemburg

André Greipel heeft de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol was na 172,6 kilometer de sterkste in de massasprint. Hij bleef de Deen Michael Mørkøv van Tinkoff-Saxo en Trek-renner Danny van Poppel voor. Van Poppel houdt de leiderstrui om zijn schouders.

De 20-jarige Nederlander schreef woensdag de proloog op zijn naam. De Ronde van Luxemburg duurt tot en met zondag. Vorig jaar won de Duitser Paul Martens.

Alpe d'Huzes brengt ruim twaalf miljoen op

De sponsortocht Alpe d'Huzes heeft dit jaar 12.351.027 euro opgeleverd. Dat heeft de organisatie donderdagavond bekendgemaakt. Het bedrag is een stuk lager dan vorig jaar, toen ruim 29 miljoen werd opgehaald.

Onder de bijna vijfduizend deelnemers was ook prins Bernhard, die in het afgelopen jaar aan een vorm van lymfeklierkanker werd behandeld. De 44-jarige zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven fietste een keer naar boven. Zijn vrouw, prinses Annette, ging lopend omhoog.

Bernhard maakte in maart bekend dat hij de Alpe d'Huez wilde beslechten. Volgens hem ging het goed ondanks dat hij er tegenop zag. "Ik ben rustig van start gegaan en heb dat vastgehouden tot het einde", zei hij voor de camera van de NOS. De prins fietste met een aantal doktoren en collega's. Samen haalden ze meer dan zestigduizend euro op.

Met de gezondheid van Bernhard gaat het inmiddels de goede kant op. Eind maart werd duidelijk dat zijn behandeling is afgerond. "Het gaat op zich erg goed nu."

[WK] Voorbeschouwing Groep A

Op donderdag 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep A, de groep waarin thuisland Brazilië uit zal komen.

Brazilië

Brazilië is voor de tweede maal in de historie gastheer van het wereldkampioenschap voetbal. Het Zuid-Amerikaanse land hoefde zich daarom niet te kwalificeren voor het eindtoernooi, maar speelde oefenwedstrijden. Tijdens de Confederations Cup vorig jaar was sterspeler Neymar onnavolgbaar en de Barcelona-speler moet samen met de andere aanvallers de Goddelijke Kanaries de zesde titel bezorgen. Achterin houdt Thiago Silva de boel dicht.

Neymar won vorig jaar de Confederations Cup met Brazilië (Pro Shots/Action Images)

Als enige land ter wereld heeft Brazilië aan alle wereldkampioenschappen meegedaan. In 1950 organiseerde het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst de titelstrijd, maar moest toen knarsetandend toezien dat de titel naar buurland Uruguay ging. In 1958 werd de eerste wereldtitel behaald, een kunststukje dat in 1962, 1970, 1994 en 2002 herhaald werd. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Zuid-Afrika moest Brazilië in de kwartfinales het hoofd buigen voor Nederland (1-2). Dit jaar moeten de laatste zestien weer makkelijk bereikt kunnen worden.

Kroatië

Kroatië werd in de kwalificaties voor het WK voetbal achter België tweede in de Europese Poule A. De Kroaten wisten zich met de hakken over de sloot te plaatsen voor de play-offs waarin ze gekoppeld werden aan IJsland. Na een 0-0 in Reykjavik werd thuis een 2-0 zege geboekt, waardoor de trip naar Brazilië geboekt kon worden. Bekendste spelers zijn Luka Modrić, Ivica Olić en Mario Mand¸ukić.

Als land bestaat Kroatië pas sinds 1991 en in die tijd heeft het driemaal eerder deelgenomen aan het wereldkampioenschap voetbal. Daarin was in 1998 de derde plaats het beste resultaat. In Frankrijk werd destijds Nederland geklopt. Voor de onafhankelijkheid kwamen de spelers uit voor Joegoslavië dat acht maal deelnam aan het WK en een halve finale in 1930 als beste resultaat had. De Kroaten kunnen de groepsfase overleven, al moeten ze in het duel tegen Brazilië Mand¸ukić wel missen vanwege een schorsing.

Mexico

Net als Kroatië kende ook Mexico een moeizame aanloop naar het WK. Het land werd vierde in de laatste poulefase van Noord- en Midden-Amerika en moest play-offs spelen. Daarin werd Nieuw-Zeeland relatief eenvoudig aan de kant geschoven. Sterspeler is Manchester United-spits Javier Hernández, terwijl ook van Giovani dos Santos en Oribe Peralta het nodige verwacht kan worden.

Voor Mexico wordt het in Brazilië het vijftiende optreden op een wereldkampioenschap. El Tricolor behaalde in 1970 en 1986 met de kwartfinale haar beste resultaat. Opvallend is te noemen dat het land in 2012 in Londen Olympisch kampioen voetbal werd door in de finale Brazilië te verslaan. Dit toont aan dat de Mexicanen nooit onderschat mogen worden en zeker een kans hebben om de groepsfase te overleven.

Kameroen

Tot slot had ook Kameroen het lastig om zich voor Brazilië te kwalificeren. De Ontembare Leeuwen wonnen met veel geluk hun poule, waarna de laatste horde Tunesië was. Die ploeg werd in het thuisduel opzijgeschoven. De absolute vedette is Samuel Eto'o, al ligt hij door diverse voorvallen mogelijk niet lekker in de groep.

Samuel Eto'o, de spits van de Ontembare Leeuwen (Pro Shots/Dennis Spaan)

Kameroen doet voor de zevende maal mee aan het wereldkampioenschap. Het beste resultaat stamt al weer uit 1990 toen de kwartfinale werd bereikt. Dit jaar lijken de Ontembare Leeuwen de zwakste broeder in Groep A te zijn. De ploeg wist zich de afgelopen twee keren niet voor de Afrika Cup te plaatsen en kampt met een gebrek aan creativiteit op het middenveld. Barcelona-speler Alex Song wordt geacht dit probleem op te lossen.

Wedstrijdschema

12/06 22.00 Brazilië - Kroatië
13/06 18.00 Mexico - Kameroen

17/06 21.00 Brazilië - Mexico
18/06 24.00 Kameroen - Kroatië

23/06 22.00 Kameroen - Brazilië
23/06 22.00 Kroatië - Mexico

Gezuiverd raadslid krijgt geen excuses Samsom

Het Soestse PvdA-raadlid Osman Suna krijgt geen excuses van partijleider Diederik Samsom. Wel heeft Samsom hem gebeld, verklaarde hij donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Dat was een goed gesprek en Samsom beschouwt de zaak hiermee als afgedaan. Suna kan nu gewoon aan de slag als raadslid, aldus de PvdA-leider.

Suna eiste excuses, nu donderdag bleek dat niet kan worden bewezen dat hij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart stemmen ronselde. Samsom zei eerder dat Suna 'niet deugt' en dat hij 'klaar was' met hem. Blijven excuses uit, dan overweegt Suna een gang naar de rechter.

Samsom heeft hem donderdagmiddag meteen gebeld. Daarbij heeft Suna niet gevraagd om excuses, zei hij. "Ik heb hem uitgebreid gesproken en gezegd dat ik opgelucht ben dat het zo is afgelopen. Ik ben persoonlijk heel blij voor hem dat hij zijn zetel conform afspraak kan innemen. Ik heb hem daarbij veel succes gewenst." Suna heeft hem vervolgens bedankt voor het telefoontje.

Volgens Samsom is het ook niet nodig excuses aan te bieden. Zijn uitspraak dat Suna 'nu niet en straks niet' raadslid kan worden, is uit zijn verband getrokken. "Ik bedoelde daarmee nu niet voor de verkiezingen en straks niet na de verkiezingen zolang het onderzoek van het OM nog loopt. Dat is nu afgerond en hij kan alsnog zijn zetel innemen."

Samsom betreurt het wel als 'allerlei misverstanden en hoogoplopende conflicten' zijn ontstaan. Dat is niet goed voor Suna en niet voor de PvdA. "Ik had dat graag anders gezien."

Het Openbaar Ministerie meldde donderdag dat oriënterend onderzoek geen bewijzen opleverde dat Suna tijdens de verkiezingscampagne stelselmatig mensen benaderde om hun stempas af te geven.

Jamai heeft zin in presentatieklus bij The Voice

Jamai Loman vindt het ontzettend leuk dat hij in het aankomende seizoen van The Voice of Holland te zien is als backstagepresentator. "Die kans vind ik echt fantastisch", zegt de zanger in RTL Boulevard. Loman neemt het stokje over van Winston Gerschtanowitz, die er na vier seizoenen mee stopt.

De 27-jarige Loman denkt dat hij zich door zijn deelname aan de eerste editie van Idols, die hij in 2003 won, kan inleven in de kandidaten. "Ik heb dat zelf meegemaakt. Ik weet wat de kandidaten voelen."

[WK Hockey] Australië leidt in poule na winst op België

De Australische hockeyers staan na een 3-1 zege op België aan de leiding in poule A van het WK. Met negen punten uit drie duels zijn de Australiërs nog foutloos. Engeland heeft zeven punten, België staat op zes. Alleen de eerste twee landen gaan na vijf wedstrijden door naar de halve finale.

Tegen België liet Australië er donderdag geen gras over groeien. Na zeven minuten scoorde Chris Ciriello de 1-0 en twee minuten later was het Jacob Whetton die de marge verdubbelde. Vlak na rust maakte Eddie Ockenden de 3-0 waarna Sébastien Dockier de eretreffer voor de Belgen aantekende.

Na afloop trok de Belgische bondscoach Marc Lammers het boetekleed aan. "Bij de strafcorners maakten wij de verkeerde keuzes. Dat is mij als coach aan te rekenen", vond de Nederlander. "Als je van Australië wilt winnen, moet je de eerste tien minuten overleven. Dat deden wij niet. In de eerste helft verloren wij alle één-op-één-acties."

India en Spanje speelden later donderdag met 1-1 gelijk. Rupinder Singh opende de score in de 28e minuut. Op slag van rust maakte Roc Oliva echter gelijk.

Man in apenpak door dierenarts uitgeschakeld

Een man in een gorillapak is in een dierentuin op het Canarische eiland Tenerife door een dierenarts met een verdovingspijl uitgeschakeld. De dierenarts was door politie te hulp geroepen nadat een bezoeker van de zoo alarm had geslagen omdat er een gorilla zou zijn ontsnapt.

Het slachtoffer, een medewerker van het Loro Park, had zich in het kader van een oefening in het gorillapak gehesen. Hij wilde een ontsnapping simuleren om de alertheid van zijn collega's te testen. Maar hij had kennelijk niet op de alertheid van de bezoekers en de doeltreffendheid van de dierenarts gerekend.

De dierenarts gebruikte een verdovingspijl die goed was om een dier van 200 kilo te vellen. De 35-jarige medewerker belandde met een allergische reactie in het ziekenhuis, maar zal naar verwachting volledig herstellen.

Man in apenpak door dierenarts uitgeschakeld
Man in apenpak door dierenarts uitgeschakeld (Foto: ANP)

Lorde belooft betere plaat

Lorde denkt dat haar tweede album veel beter wordt dan haar debuutalbum. "Ik heb als liedjesschrijver veel geleerd, en dat levert zo veel verbetering op", zegt de 17-jarige Nieuw-Zeelandse zangeres tegen de BBC.

"Mijn vorige plaat ging vooral over de buurt waar ik ben opgegroeid", legt Lorde uit over haar debuut Pure Heroine, dat vorig jaar uitkwam. "Nu ben ik elke dag op een andere plek en ontmoet ik dagelijks nieuwe mensen waardoor ik me totaal anders voel."

De zangeres, die een grote hit scoorde met het nummer Royals, is al bezig met het album. "Het zit echt nog in de beginfase en klinkt totaal anders." Ook wil Lorde voor de plaat, waarvan nog niet bekend is wanneer hij moet verschijnen, werken met andere artiesten. "Ik heb verzoekjes van waanzinnig goede artiesten gehad en dat is fantastisch, ik houd van samenwerken."

Relatie Tatjana Simic gaat 'beter dan ooit'

Tatjana Simic en Lex van Hessen zijn dolgelukkig samen. "Het gaat beter dan ooit", zegt de miljonair, die zijn geld heeft verdiend met de productie van worstomhulsels, in RTL Boulevard.

Ook de 50-jarige Simic knijpt in haar handen met haar vijftien jaar oudere geliefde. "Het is een hele bijzondere, lieve en intelligente man." Hoewel de twee vorig jaar nog van plan waren te trouwen, staan die plannen alweer in de koelkast. "Je weet niet hoe vaak het fout gaat. Dat willen we niet. We zijn zuinig op elkaar", zegt Simic.

Simic baalt ervan dat haar relatie voer is voor de roddelbladen. "Het gaat altijd over hetzelfde. Ik zie ook in alle bladen dat mensen worden afgebrand. Dan denk ik: wat weet jij daarvan?"

Patiënt blijft zelf huisarts kiezen

Patiënten kunnen zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen. Maar vanaf 2016 bepaalt de zorgverzekeraar wel naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.

De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, de coalitiepartijen VVD en PvdA en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn het daar donderdag over eens geworden.

De partijen onderhandelden al geruime tijd over een plan van Schippers die zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs wil laten inkopen om de stijgende kosten in de hand te houden. Vooral Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) vreesden dat dat ten koste zou gaan van de vrije artsenkeuze die de patiënt nu heeft.

Patiënt blijft zelf huisarts kiezen
Patiënt blijft zelf huisarts kiezen (Foto: ANP)

Politie neemt duizend namaaktassen in beslag

De politie heeft donderdag ongeveer duizend namaaktassen van de merken Gucci, Prada en Louis Vuitton in beslag genomen in een woning in Den Haag. De tassen werden zonder toestemming verkocht voor ongeveer vijftig euro, meldt de politie donderdag. De rechthebbende merkhouders doen aangifte.

Agenten startten een onderzoek nadat meerdere marktkooplieden van de Haagse markt klaagden dat er tassen werden verkocht waarvan de prijs ver onder die van de echte merktassen lag. Uit onderzoek bleken de tassen te worden verhandeld vanuit een woning vlakbij de markt, en op een verkoopsite.

In het huis aan de Netsscherstraat was een slaapkamer als pakhuis ingericht, aldus de politie. De 17-jarige verkoper was niet thuis, maar moet voor verhoor naar het politiebureau.

Europees actieplan voor aanpak Syriëgangers

Nederland gaat nauwer samenwerken met acht andere Europese landen bij de aanpak van geradicaliseerde Syriëgangers. De landen gaan een actieplan opstellen om de plannen verder uit te werken, bevestigde een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten donderdag. Ministers van alle EU-lidstaten zijn momenteel bijeen in Luxemburg om de dreiging van jonge jihadisten te bespreken.

Het gaat naast Nederland om België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Zweden. Volgens de woordvoerder hebben deze landen het meest te kampen met jongeren die naar Syrië afreizen om mee te vechten in de burgeroorlog die daar woedt, en is daarom deze aparte afspraak gemaakt. Het is overigens niet uitgesloten dat andere Europese landen zich bij het initiatief aansluiten.

Het actieplan komt uit twee delen te bestaan. Aan de ene kant willen de landen voorkomen dat jongeren naar Syrië afreizen. De ministers spraken onder meer af haatzaaiende websites harder aan te pakken. Binnenkort is er een vergadering van de Europese Commissie waarin ook grote internetproviders wordt gevraagd om hun inbreng.

Aan de andere kant gaan de landen afspraken maken om mensen aan te pakken die wel naar Syrië zijn gegaan en ook zijn teruggekeerd. De landen willen onder meer kijken hoe het Schengen-informatiesysteem, een gedeeld register van politie en justitie in de Schengen-landen, beter kan worden benut. Het plan moet op korte termijn worden uitgewerkt, zei de woordvoerder. De volgende bijeenkomst over de jihadistenkwestie met alle Europese ministers staat gepland voor 8 en 9 juli in Milaan. Dan moet het actieplan af zijn.

Doos centraal in MGSV beelden

Metal Gear solid V: The Phantom Pain wordt groot, heel groot, aldus Hideo Kojima. De grote man achter de Metal Gear Solid reeks beweerd zelfs dat hij 200 keer groter wordt dan Metal Gear Solid: Ground Zeroes.

In een pre-E3 conferentie zei de BigBoss van Konami dat de game behalve heel groot wordt, ook dat het weer variabel gaat worden. Gelukkig heeft BigBoss Erwin Krol tot zijn beschikking voordat hij op missie gaat, want je kan van te voren het weer checken voordat je aan een bepaalde missie begint.

Gelukkig liet hij ook wat nieuwe beelden zien waar vooral een doos een centrale rol speelt.

AC Milan haalt verdediger Alex van PSG

AC Milan heeft de achterhoede versterkt met verdediger Alex. De 31-jarige Braziliaan, die na tweeënhalf seizoen Paris Saint-Germain transfervrij was, werd donderdagmiddag medisch gekeurd door de roodzwarten. Alex speelde eerder bij Santos, PSV en Chelsea voor hij halverwege het seizoen 2011-2012 naar Parijs verhuisde.

Alex wil AC Milan terug de Champions League in helpen. "Ik wil hard werken voor een goede start van het seizoen. Ik ben erg enthousiast om het shirt van AC Milan te dragen en klaar om te strijden voor de club."

Wie de trainer van Alex wordt is nog onduidelijk. Italiaanse media meldden al een week geleden dat Clarence Seedorf na een half seizoen als hoofdtrainer alweer aan de kant was geschoven. Filippo Inzaghi zou hem vervangen. Seedorf heeft echter nog altijd niets gehoord van de clubleiding.

Game of Thrones-acteur Dance in Michiel de Ruyter

De Britse acteur Charles Dance, onder meer bekend van Game of Thrones, heeft een rol in Michiel de Ruyter van Roel Reiné. Dat heeft distributeur A-Film Benelux vandaag bekendgemaakt. In de film over Nederlands grootste zeeheld vertolkt Dance de rol van koning Karel II van Engeland.

De 67-jarige Dance, die in Game of Thrones Tywin Lannister speelt, is dinsdag voor opnamen in Bergen op Zoom en een dag later in Middelburg. De opnamen voor Michel de Ruyter, waarin ook onder anderen Rutger Hauer, Frank Lammers en Barry Atsma spelen, zijn vorige week begonnen.

De acteurs nemen scènes op in Zeeland en verder in Bergen op Zoom, Den Haag, op Texel, de Noordzee, het Markermeer, de Waddenzee en in België. De film moet begin volgend jaar in de bioscopen draaien.

Squasher Anjema naar halve finale EK

Squasher Laurens-Jan Anjema heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finale van het EK. In Valenciennes versloeg hij de thuisspelende Geoffrey Demont in drie games: 11-2, 11-4, 11-2.

In de halve eindstrijd wacht weer een Fransman. Dan is Grégory Gaultier, de nummer een van de plaatsingslijst, Anjema's tegenstander. Gaultier is de nummer één van de wereld en won het EK al zeven keer. Hij is de titelverdediger.

Marc ter Sluis was de enige andere Nederlander die op het EK in actie kwam. Hij ging echter al in de eerste ronde onderuit. Bij de vrouwen was Nederland niet vertegenwoordigd.

Pensioenfonds schikt met Goldman Sachs

Pensioenfonds Vervoer heeft een schikking getroffen met Goldman Sachs. Het Nederlandse fonds stapte in 2012 naar de rechter in Londen met een claim van 250 miljoen euro tegen de Amerikaanse zakenbank. Goldman Sachs zou als voormalige vermogensbeheerder van het fonds gewekte verwachtingen over te behalen rendementen niet hebben waargemaakt.

Over de inhoud van de schikking worden geen mededelingen gedaan. Dat hebben partijen met elkaar afgesproken, meldde Pensioenfonds Vervoer donderdag. Met de schikking is de zaak "naar tevredenheid van beide partijen opgelost", aldus een verklaring.

Twee jaar voor het indienen van de claim had het pensioenfonds al met Goldman Sachs gebroken en een andere vermogensbeheerder in de arm genomen.

SP wil graaiers in de zorg aanpakken

Je hebt politieke partijen die voornamelijk hard gillen en politieke partijen die daadwerkelijk met werkbare oplossingen proberen te komen. De SP Amsterdam lijkt bij die laatste groep te horen. Als het aan de voormalige Maoïstische beweging ligt, gaat de gemeente niet meer samenwerken met zorginstellingen die een grootgraaier in het bestuur hebben zitten.

Zorgorganisaties die hoge beloningen verstrekken aan hun talenten aan de top, dienen volgens de SP bij het uitdelen van gemeentelijke aanbestedingen buiten de boot te vallen.

SP-raadslid Remine Alberts is er verbolgen over dat geld dat eigenlijk voor het verlenen van zorg bedoeld is, bij een bestuurder terecht komt. Zelf gebruikt ze het woord 'gênant'. "Overal vallen ontslagen, mensen raken hun zorg kwijt. Ik vind het niet te verkopen. Als deze instanties hier zelf niets aan willen doen, dan doen we gewoon geen zaken meer met ze", reageert de SP'er bij het zien van de lijst die vakbond Abvakabo FNV vandaag publiceerde.

Ook Zorgwethouder Eric van den Burg vind het niet kunnen dat een zorgdirecteur meer verdient dan Mark Rutte. Ondanks zijn VVD-achtergrond is de wethouder van mening dat zorgmedewerkers en cliënten gedupeerd worden met de huidige geldstromen.

Ook de plaatselijke PvdA heeft gereageerd. Zij vinden het een goed idee de gemeente geen thuiszorg meer laten te inkopen, bij instellingen waarbij de bestuurder meer verdient dan de burgemeester.

Twee bestuursleden Satudarah opgepakt

Twee bestuursleden van motorclub Saturarah zijn woensdagnacht in het Groningse Vlagtwedde aangehouden op verdenking van bedreiging en verboden wapenbezit. Ook werd een 43-jarige inwoner van Vlagtwedde aangehouden. Dat meldt de politie donderdag.

De politie kwam in actie toen een melding binnenkwam van een bedreiging waarbij een vuurwapen werd gebruikt. Tijdens de arrestaties werden echter geen wapens aangetroffen. Wel vond de politie munitie. Na verhoor mocht het drietal het politiebureau verlaten. Het onderzoek wordt voortgezet.

Zondag werd een ander lid van de motorclub al opgepakt wegens een schietpartij in Groningen. In april werden zes leden aangehouden in een onderzoek naar wapenhandel.

Water rond Moerdijk geanalyseerd na brand

Het waterschap Hollandse Delta heeft een aantal watermonsters genomen om te onderzoeken of de kwaliteit ervan is veranderd na de grote brand van dinsdagavond in Moerdijk. Ook het afvalwater in een aantal rioolwaterzuiveringen wordt onder de loep genomen. Dat meldt het waterschap donderdag.

Bij de brand op het complex van Shell trok een grote rookpluim over een deel van het beheergebied van Hollandse Delta. Het RIVM meldde eerder al dat in een van de grondmonsters die zijn genomen zware metalen zijn aangetroffen. De watermonsters worden donderdag geanalyseerd. De eerste resultaten worden vrijdag verwacht.

De brand volgde op explosies in een reactorvat bij Shell. Er vielen twee lichtgewonden. De oorzaak is nog niet bekend.

Strukton haalt Zweedse miljoenenopdracht binnen

Strukton mag de komende vijf jaar voor ruim 40 miljoen euro Zweedse spoorlijnen onderhouden. Het bouwbedrijf gaat het onderhoud verzorgen van 310 kilometer spoor ten zuiden van Stockholm, maakte Strukton donderdag bekend. Na afloop van de overeenkomst, die in oktober ingaat, kan opdrachtgever Trafikverket het contract twee keer met een jaar verlengen.

Strukton is blij met de order, zegt regiodirecteur Ann-Sofie Lindström in een verklaring. "Wij hebben hier een goed en kundig onderhoudsteam gevestigd. Zij kennen het gebied en het railsysteem." Strukton is een dochteronderneming van advies- en ingenieursbureaus Oranjewoud. Het bedrijf is al ruim tien jaar in Zweden actief.

Obama: weinig voordelen bij 'Brixit' uit EU

Het is moeilijk de voordelen te zien van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Integendeel, het zal een 'enorme impact' hebben op zijn politiek en economie. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag na afloop van de G7-top in Brussel gezegd.

De keuze is aan Londen, aldus Obama, maar voor de Verenigde Staten is het van groot belang dat een van hun belangrijkste bondgenoten 'zetelt aan de tafel van het grotere Europese project'.

De door de Conservatieven geleide regering van Groot-Brittannië staat steeds terughoudender tegenover wat zij Europese bemoeienis in nationale aangelegenheden noemt. De regering heeft beloofd een referendum uit te schrijven over de vraag of het land in de EU moet blijven.

De partij van premier David Cameron voelt de hete adem van de eurosceptische partij Ukip in haar nek. De partij van Nigel Farage won onlangs flink in de Europese verkiezingen, hoewel de overgrote meerderheid van de Britse bevolking zich niet door het anti-Europa-geluid van Ukip aangetrokken voelde.

Het Britse zakenleven waarschuwt voor een verzwakking van de economie door een 'Brixit' en wijst erop dat Groot-Brittannië aan invloed inboet als zij het machtige politieke blok en de grootste vrijhandelszone ter wereld de rug toekeert.

Stadsdrukkerij Amsterdam failliet

Stadsdrukkerij Amsterdam is bankroet. Dat heeft het Financieele Dagblad donderdag gemeld. De grafische onderneming heeft deze week faillissement aangevraagd. De drukker zou al enkele jaren verlies maken en een negatief eigen vermogen hebben. Het bedrijf werd opgericht in 1796 en was een van de oudste drukkerijen van het land.

De laatste jaren werkte Stadsdrukkerij Amsterdam onder de naam SDA Print+Media. Het was de afgelopen vijf jaar eigendom van Hollandia Printing en na diens faillissement van drukkersbedrijf Gude Holding. Voorheen kreeg Stadsdrukkerij Amsterdam veel overheidsopdrachten. Zo drukte het bedrijf jarenlang de plaatsbewijzen voor het landelijk openbaar vervoer.

Frozen lokt Amerikanen massaal naar Noorwegen

Amerikaanse toeristen trekken door het succes van de film Frozen massaal naar Noorwegen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Noorse reisorganisaties. Sinds de première van de Disneyfilm in november vorig jaar is het aantal reizen naar het Scandinavische land sterk toegenomen. De makers van de film lieten zich inspireren door het ruige Noorse landschap.

Amerikaanse toeristen willen de fjorden en bergkammen uit de film met eigen ogen zien, zegt toerismebureau Visit Norway. Het aantal geboekte overnachtingen in hotels steeg afgelopen kwartaal volgens de organisatie met 37 procent. Tegelijkertijd verkochten tourorganisaties veertig procent meer reizen en nam het aantal vluchten van New York naar Oslo met 57 procent toe.

"We merkten al in november en december een enorme groei vanuit de Verenigde Staten," zegt de woordvoerder van het toerismebureau. "Vlak nadat we in oktober begonnen met onze marketing met Disney." Vooral in de fjordregio's is de toename duidelijk, maar ook in Oslo en het noorden groeit het toerisme vanuit Noord-Amerika volgens Visit Norway aanzienlijk.

De film is zonder twijfel de aanjager van het succes, zegt ook een woordvoerder van Wilderness Travel, dat reizen naar Noorwegen organiseert. "Mensen hadden deze opmerkelijke landschappen nog nooit eerder gezien." Ook filmbedrijf Disney zelf speelt in op de Noorse rage. Het bedrijf biedt fans weekreizen naar Noorwegen aan voor ruim vijfduizend dollar (3700 euro) per persoon.

GM ontslaat mensen na onderzoek mankementen

Autofabrikant General Motors (GM) heeft 15 mensen ontslagen na een intern onderzoek naar de technische mankementen die de wagens van de fabrikant in de afgelopen jaren vertoonden. Dat zei GM-topvrouw Mary Barra donderdag. Omdat de problemen te laat werden onderkend, kwamen zeker 13 mensen om het leven.

Barra liet weten dat het onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake was van "incompetentie en nalatigheid" en bood nogmaals excuses aan voor de incidenten.

GM haalde begin dit jaar 1,6 miljoen auto's terug vanwege problemen met de airbags en het ontstekingsmechanisme. Het autoconcern zou de problemen jarenlang hebben genegeerd, waardoor doden en gewonden zijn gevallen.

Obama: interventie bij boete BNP niet kies

Het is niet de taak van de Amerikaanse president in te grijpen in het onderzoek naar de Franse bank BNP Paribas, waar mogelijk een miljardenboete uit voortvloeit. Dat heeft Barack Obama donderdag gezegd in aanloop naar zijn diner met zijn Franse ambtgenoot François Hollande.

Hollande had aangekondigd de mogelijk miljardenboete te berde te brengen tijdens het etentje in Parijs donderdagavond. Volgens Obama is het een 'Amerikaanse traditie' dat de president zich niet bemoeit met rechtszaken. "Ik bel de aanklager niet op om te zeggen hoe een bepaalde zaak af te handelen." Deze scheiding der machten moet ervoor zorgen dat de rechtspraak niet wordt beïnvloed door de politiek. "Ik zal over de afhandeling van de zaak lezen in de krant, net als ieder ander."

Het Amerikaanse ministerie van justitie legt de bank mogelijk een dwangsom van meer dan tien miljard dollar (7,3 miljard euro) op omdat BNP tussen 2002 en 2009 sancties tegen Iran, Somalië en Sudan zou hebben geschonden.

Hollande heeft Obama in een brief gevraagd de zaak 'redelijk' te benaderen, meldde persbureau Reuters woensdag. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius sloeg dinsdag een minder milde toon aan. Als de Amerikanen het proces doorzetten, brengt dat mogelijk de vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie in gevaar, zo waarschuwde Fabius.

Aston Villa haalt concurrent voor Vlaar

Aston Villa heeft centrale verdediger Philippe Senderos vastgelegd. De 29-jarige Zwitser tekende donderdag een contract voor twee seizoenen, meldt de Premier League-club. Hij komt over van Fulham, dat hem sinds januari al verhuurde aan Valencia. Eerder speelde Senderos voor Arsenal, AC Milan en Everton.

Bij Aston Villa komt Senderos onder anderen Ron Vlaar tegen. Net als de Nederlander is hij deze zomer actief op het WK in Brazilië. "Er is veel concurrentie dus is het aan mij om een plaats in het team te verdienen", liet Senderos weten. De Zwitser is de eerste versterking van Aston Villa voor het nieuwe seizoen.

A. Rus naar halve finale in Brescia

Arantxa Rus is doorgedrongen tot de halve finale van het ITF-toernooi in Brescia. De tennisster uit Monster sloeg zich donderdag in drie sets langs de Amerikaanse Samantha Crawford met 6-4, 0-6 en 6-1. Rus is de nummer een van de plaatsingslijst op het Italiaanse gravel. Ze stuit nu op Renata Voracova uit Tsjechië (5).

Igor Sijsling bereikte de tweede ronde van het challengertoernooi in Nottingham. De Amsterdammer was met 6-3 en 6-1 te sterk voor de Britse qualifier Marcus Willis. Sijsling is als eerste geplaatst op het Engelse gras. In de tweede ronde treft hij met Benjamin Mitchell uit Australië opnieuw een qualifier.

Cziommer nog een jaar bij Heracles

Simon Cziommer voetbalt ook volgend seizoen voor Heracles Almelo. De Duitser heeft een akkoord bereikt over een contract voor een jaar, meldt de club. De 33-jarige middenvelder kwam vorige zomer over van Vitesse en speelde in zijn eerste seizoen 25 wedstrijden.

In het verleden kwam Cziommer uit voor FC Twente, Roda JC, AZ en FC Utrecht. Tussendoor speelde hij ook nog in het buitenland bij Schalke 04 en Red Bull Salzburg.

Eerder deze week verwelkomde Heracles twee nieuwe spelers. Doelman Bram Castro en middenvelder Bas Sibum gaan aan de slag in Almelo.

MERS-patiënten ontslagen uit ziekenhuis

De twee patiënten bij wie drie weken geleden het MERS-virus werd vastgesteld, zijn thuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Dat de twee aan de beterende hand waren was al bekend.

De man en de vrouw lagen in ziekenhuizen in Den Haag en Zwolle. Wanneer ze naar huis zijn gegaan, kan het RIVM niet zeggen. "Dat is de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen", aldus een woordvoerder. "Wij weten alleen dat ze uit het ziekenhuis ontslagen zijn."

De RIVM voert in de derde week van juni de laatste testen uit om te zien of de ziekte zich niet heeft verspreid onder de tachtig mensen die in contact zijn geweest met de twee Nederlanders, die familie van elkaar zijn.

De twee Nederlanders raakten beiden besmet tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Ze bezochten daar een dromedarissenboerderij en deelden twee weken een hotelkamer. Middle East Respiratory Syndrom wordt veroorzaakt door een longvirus en kan leiden tot koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen. In Saudi-Arabië zijn al bijna driehonderd mensen bezweken aan de ziekte.

Fokker betaalt VS miljoenboete voor handel met Iran

Fokker Services betaalt de Verenigde Staten een schikkingsbedrag van 15,5 miljoen euro voor het verkopen van vliegtuigonderdelen aan Iran, Sudan en Birma. Dat heeft de onderhoudstak van Fokker Technologies donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf verkocht klanten in de landen de gewraakte onderdelen, terwijl dat volgens Amerikaanse sancties verboden was.

Het Nederlandse luchtvaartbedrijf trof de regeling met drie Amerikaanse staatsinstellingen, die Fokker ervan beschuldigden dat het bedrijf tussen 2005 en 2010 onderdelen verkocht waarop Amerikaanse handelsbeperkingen van toepassing waren. De schikking moet nog worden goedgekeurd door het hof in Washington en het Amerikaanse ministerie van economische zaken.

Fokker Services heeft maatregelen getroffen en betrokken medewerkers bestraft, zegt het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf meldde de transacties in 2010 zelf aan de Amerikaanse autoriteiten. Sindsdien doet het geen zaken meer met klanten uit de drie landen. Behalve in Nederland heeft Fokker Services vestigingen in de Verenigde Staten en Singapore.

Van Woerkom schiet vol om Marokkanenvraag

De ophef rondom zijn benoeming als nieuwe ombudsman is Guido van Woerkom niet in de koude kleren gaan zitten. In het RTL Nieuws reageerde hij emotioneel op de vraag of hij zijn vrouw nu nog met een Marokkaanse taxichauffeur zou meesturen.

In twee takes vertelde Van Woerkom dat de taxichauffeur van zijn vader die hem elke dag naar het dagverblijf brengt een Marokkaan is. "Hij kwam naar mijn moeder toe en zei: Van Woerkom is niet zo", zo zei de nieuwe ombudsman geëmotioneerd. "En mijn vrouw kan ook met een Marokkaanse taxichauffeur mee."

Een oude uitspraak over een Marokkaanse taxichauffeur achtervolgde Van Woerkom afgelopen week rondom zijn voordracht als ombudsman. Hij zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten.

De Marokkaanse gemeenschap vond daarom dat Van Woerkom geen ombudsman kon worden. Dat geldt ook voor een deel van de Tweede Kamer, die donderdag in meerderheid voor de benoeming stemde. Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom.

'Iwata's body is not ready'

Nintendo’s opperbaas Satorua Iwata zal niet afreizen naar de aankomende E3. Dat doet hij vanwege medische redenen. Gelukkig blijft hij nog wel zijn dagelijkse taken bij Nintendo uitvoeren.

Waarom hij überhaubt naar de E3 wilde, dat is onbekend. Nintendo heeft al jaren geen E3-liveshow meer en zendt traditioneel als laatste een van te voren opgenomen video uit in verschillende talen. Daar zal onze stijve Japanner vast wel in te zien zijn.

Iwata

"Als ze me missen, dan ben ik vissen..."

PS en cdH vormen regering in Brussel en Wallonië

De Belgische sociaaldemocratische Parti Socialiste (PS) en het christendemocratische Centre démocrate humaniste (cdH) gaan een regering vormen in het Franstalige Wallonië en in de hoofdstad Brussel. Dat heeft De Morgen donderdag gemeld. Hiermee zetten de partijen de liberale Mouvement Réformateur (MR) buitenspel.

De partijen van Paul Magnette en Benoît Lutgen gaan de komende tijd om tafel zitten om een regeerakkoord te sluiten. In Brussel onderhandelen ook de Fédéralistes Démocrates Francophones mee.

De PS en cdH passeren hiermee de wensen van formateur Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en partijleider van het Vlaams-nationalistische N-VA. Hij wil dat het cdH samen met de MR een centrumrechtse federale regering vormt, met aan Vlaamse zijde de N-VA, CD&V en Open Vld. Dat wordt nu moeilijker voor de partij van De Wever. Nu de PS meedoet kan een traditionele coalitie worden gevormd van socialisten, liberalen en christendemocraten in de federale regering. Hiermee worden de Vlaams-nationalisten overbodig.

Marzo: "In de PSV-school moest je altijd opbouwen"

Stefano Marzo kijkt reikhalzend uit naar de start van volgend seizoen. De clubleiding van sc Heerenveen beloonde de 23-jarige verdediger met een nieuw contract.

Donderdag zette het jeugdexponent van PSV zijn handtekening onder een contract dat hem tot de zomer van 2015 aan de Friezen zal binden. De Belgische vleugelverdediger is blij met de waardering die spreekt uit zijn nieuwe verbintenis.

Marzo voelt zich thuis in Heerenveen. "Het is fijn om hier te spelen", zegt hij op de clubsite. "De fans komen in groten getale naar het stadion en waarderen mijn spel. Ook buiten het voetbal voel ik me thuis. De mensen zijn vriendelijk, gemoedelijk en nuchter. Te vergelijken met Lommel, waar ik vandaag kom. Het is belangrijk dat je je privé thuis voelt, is dat niet het geval, dan kun je in het veld niet optimaal presteren."

Lodeweges
De aanstelling van Dwight Lodeweges als hoofdtrainer stemt Marzo hoopvol. "Lodeweges houdt van aanvallend voetbal met verzorgd opbouwspel. Dat past bij mij. Ik kom uit de PSV-school, waar je bijna ten koste van alles van achter uit op moest bouwen", legt hij uit.

Marzo is niet bezorgd om de concurrentie voor de rechtsbackpositie. Naast Pele van Anholt keert Doke Schmidt terug van Go Ahead Eagles, waar hij een uitstekende indruk achterliet. "Het is goed om posities dubbel bezet te hebben. Concurrentie houdt je scherp en is geen reden geweest om niet te tekenen. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt."

Vonk
Manager voetbalzaken Hans Vonk deelt het enthousiasme van Marzo. "Stefano heeft zich het afgelopen jaar sportief prima ontwikkeld. Hij is een leergierige prof en een fijne jongen in de groep. Ook Dwight (Lodeweges, red) ziet het in hem zitten, dus zijn we blij dat hij voor twee jaar bijtekent."

[RG] Sharapova ten koste van Bouchard naar eindstrijd

Maria Sharapova heeft voor het derde jaar op rij de finale van Roland Garros bereikt. De Russische tennisster, als zevende geplaatst, was donderdag met 4-6, 7-5 en 6-2 te sterk voor de Canadese Eugenie Bouchard (18). Sharapova pakte in 2012 haar enige titel in Parijs. Vorig jaar verloor ze in de finale van Serena Williams.

Sharapova had weinig voordeel van het feit dat Bouchard nog nooit zo ver kwam bij een grandslamtoernooi. De Canadese brak haar tegenstandster in de derde game. Sharapova kwam echter terug en trok de stand bij 4-4 gelijk om direct haar opslag weer in te leveren. Bouchard serveerde de set daarna uit.

Vroeg in de tweede set nam Sharapova een break voorsprong. Bouchard pakte die break terug, maar liep vervolgens tegen nog een break aan. De Russische mocht vervolgens op 5-4 voor de set serveren, maar de Canadese greep haar laatste strohalm. Op 6-5 was ze echter niet bij machte om breakpunten van Sharapova, twee jaar geleden winnares in Parijs, te weerstaan.

In de derde set liep Sharapova uit naar 3-1 en vervolgens naar 5-2. Bouchard moest bij die stand serveren om in de wedstrijd te blijven, maar dat lukte niet.

In de eindstrijd neemt Sharapova het zaterdag op tegen Simona Halep (4) of Andrea Petkovic (28). De Roemeense en de Duitse nemen het donderdagavond nog tegen elkaar op op het Court Philippe Chatrier.

Twee Amerikaanse straaljagers neergestort

Binnen 24 uur tijd zijn twee Amerikaanse straaljagers neergestort bij Californië. Een van de toestellen kwam in een woonwijk van de Californische plaats Imperial terecht. Daarbij raakten woningen beschadigd, maar raakte wonderwel niemand gewond.

De vlieger van de AV-8B Harrier wist zich woensdagavond (lokale tijd) met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

Dezelfde avond stortte een F/A-18 Hornet van de marine in zee voor de kust van Californië. Dat gebeurde vlak voordat de straaljager zou landen op het vliegdekschip Carl Vinson. De piloot gebuikte zijn schietstoel en werd uit het water gered.

Beleggers verwelkomen rentestappen ECB

De Europese aandelenmarkten reageerden donderdag positief op de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de lage inflatie in de eurozone aan te jagen. Zonder dat sprake was van al te grote euforie over de historische rentestappen, sloten de meeste graadmeters met winst.

In Amsterdam eindigde de leidende AEX-index 0,7 procent hoger op 410,97 punten en steeg de MidKap 0,5 procent tot 667,82 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen 1,1 en 0,2 procent. In Londen, waar de Bank of England (BoE) zijn monetaire beleid onveranderd liet, daalde de FTSE 0,1 procent.

S&P brengt kredietbeoordelingen EU-landen nabeurs

Standard & Poor's publiceert zijn kredietbeoordelingen over lidstaten van de Europese Unie voortaan op vrijdagavond in plaats van vrijdagochtend voorbeurs. De kredietbeoordelaar neemt daarmee een wens van de Europese toezichthouder ESMA ter harte.

De ESMA is van mening dat ratings van staten vrijdag pas na het sluiten van de laatste beurs in de Europese Unie moeten worden gepubliceerd, vanwege de koersgevoeligheid. Die wens werd maandag naar buiten gebracht.

De toezichthouder was in het verleden zeer kritisch over de kredietbeoordelaars, naast S&P ook Moody's en Fitch. De kantoren zouden te weinig doen aan voortijdig lekken en publicaties vaak uitstellen. ESMA heeft nu bepaald dat de kantoren een vaste kalender moeten gaan gebruiken, en zich daar ook aan moeten houden.

S&P ging in 2011 overigens in de fout met het kredietoordeel over Frankrijk. Het Amerikaanse ratingbureau meldde in 2011 in het onderwerp van een e-mail dat Frankrijk een lagere rating zou hebben gekregen, terwijl dat niet zo was. Volgens ESMA kwam de fout doordat bij S&P de interne controle destijds niet op orde was. De toezichthouder gaf het bureau hier dinsdag een publieke berisping voor.

DNB voorziet geen negatieve spaarrente

De renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag leidt waarschijnlijk tot lagere rentes op spaarrekeningen. Een negatieve spaarrente zal zich gezien de ervaringen in andere landen waarschijnlijk niet voortdoen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB).

Het bestuur van de ECB, waar DNB-president Klaas Knot zitting in heeft, besloot donderdag de rentetarieven te verlagen. De depositorente werd verlaagd van 0 naar -0,1 procent. Dit betekent dat banken moeten betalen als ze kapitaal bij de centrale bank willen stallen.

Dat deze negatieve rente niet wordt doorberekend komt doordat consumentenspaargeld 'een belangrijke, stabiele en daarmee gewilde bron van financiering zijn voor banken', aldus DNB. In Zwitserland en Denemarken, waar eerder van negatieve rentes sprake was, werd de renteverlaging ook slechts voor een deel doorberekend in de spaarrentes.

Het effect van de lagere rentes op de tarieven die banken rekenen voor leningen, zoals hypotheken of bedrijvenleningen, is volgens DNB niet zo duidelijk. Het ligt in de lijn der verwachting dat de rente daalt. Aangezien de rentes ook door andere factoren worden bepaald, zoals de hoogte van het risico, is dat niet zeker. Bij de Denen en Zwitsers daalden de uitleentarieven voor huishoudens en bedrijven destijds licht.

Van Woerkom verbaast Marokkanen na aanvaarding ambt

Marokkaanse Nederlanders zijn verbaasd dat Guido van Woerkom de functie van Nationale Ombudsman aanvaardt. Dat zeggen het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) donderdagmiddag.

LBM vindt dat de beslissing van Van Woerkom moet worden gerespecteerd, maar de vereniging wilde dat hij zich terug zou trekken. "In het belang van het onafhankelijke instituut moest hij de functie eigenlijk niet aanvaarden", aldus een woordvoerder. "Hij had zich moeten afvragen of hij zo'n belangrijke bevolkingsgroep als de onze meteen al van zich moet afkeren."

De SMN is verrast dat Van Woerkom toch doorgaat. "Na alle ophef was het beter geweest een andere kandidaat te vinden. Nu zijn er vier verliezers: Nederland, de Tweede Kamer, de Marokkaanse gemeenschap en Van Woerkom zelf."

Volgens de Marokkanen is Van Woerkom niet de onafhankelijke ombudsman die hij behoort te zijn. De gemeenschap heeft nog altijd moeite met een uitspraak die de ANWB-voorzitter vier jaar geleden deed. Hij zei destijds dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten. De uitspraak leidde tot ophef. Na excuses van Van Woerkom zag het SMN af van een klacht bij het Meldpunt Discriminatie.

Het Landelijk Beraad Marokkanen schreef vorige week een open brief aan de Tweede Kamer. Die besloot de stemming van dinsdag, die oorspronkelijk als hamerstuk gepland stond, uit te stellen. De LBM gaat snel in gesprek met de leden om de situatie te bespreken. "De beslissing is pas net genomen. We gaan eerst kijken wat de benoeming losmaakt."

De Tweede Kamer stemde donderdagmiddag in met de benoeming van Van Woerkom tot Nationale Ombudsman. 91 Kamerleden stemden voor, elf vulden een andere naam in en de rest een leeg stembriefje. Een opmerkelijke stemverhouding, aldus een woordvoerder van de SMN. "Het instituut Nationale Ombudsman is zo'n belangrijke functie dat eigenlijk wel bijna unaniem gestemd had moeten worden."

Van Woerkom meldde donderdag het ambt te aanvaarden. Hij wordt later dit jaar beëdigd. Tot die tijd blijft Frank van Dooren waarnemend ombudsman.

'Oekraïne geen pion in machtsstrijd'

Oekraïne moet geen 'pion' worden in een machtsstrijd tussen oost en west. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van Rusland en de Verenigde Staten donderdag gezegd.

John Kerry sprak in Parijs met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Na hun overleg zeiden ze dat Oekraïne een vreedzame, stabiele en welvarende brug moet vormen tussen Rusland en Europa. Beiden erkenden echter dat een oplossing voor de crisis in de voormalige Sovjetrepubliek moeilijk is.

Excuses Shell na grote brand Moerdijk

Shell biedt excuses aan voor de grote brand dinsdagavond in Moerdijk. De brand heeft 'tot onze grote spijt geleid tot schrik, ongerustheid en hinder bij onze buren'. Dat staat in een krantenadvertentie die vrijdag in BN De Stem wordt geplaatst. Boven het stuk staat in grote letters 'sorry'.

De advertentie had eigenlijk donderdag al in de krant moeten staan maar dat is niet gelukt. Voor omwonenden en andere betrokkenen heeft het bedrijf een informatielijn opengesteld.

Door nog onbekende oorzaak deden zich verschillende explosies voor waarna brand uitbrak. De grote brand deed herinneren aan de brand bij Chemie-Pack in 2011. Het vuur was dit keer echter minder heftig.

Van Woerkom aanvaardt functie van ombudsman

Guido van Woerkom aanvaardt de functie van Nationale Ombudsman. Hij gaat werken aan herstel van vertrouwen. Dat laat Van Woerkom donderdagmiddag weten in een verklaring nadat eerder op de middag een meerderheid van de Tweede Kamer alsnog instemde met zijn benoeming.

Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom. Volgens hem heeft daarmee een ruime meerderheid ingestemd met zijn voordracht. Hij is blij dat de Kamer het vertrouwen in hem heeft uitgesproken. "Dat vertrouwen is uiteraard van cruciaal belang." De stemming volgde op dagen van gesteggel over de scheidend ANWB-topman. Centraal daarbij stonden zijn uitspraken van vier jaar gelden over Marokkaanse taxichauffeurs. Donderdagochtend had hij daarom nog een gesprek met de PvdA, SP en ChristenUnie.

"Het zijn bewogen dagen geweest", zegt hij daarover. "Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van vier jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen. Daar zal ik de komende tijd aan werken. De deur van de Nationale Ombudsman staat voor iedereen altijd open."

Van Woerkom gaat op 1 november aan de slag als ombudsman. Hij ziet het als een 'grote eer en belangrijke taak' dat hij een bijdrage mag leveren aan het versterken van het vertrouwen tussen burgers en de overheid. "Ik zal het vertrouwen dat vandaag in mij gesteld is niet beschamen, en hoop aan te tonen dat ik een onbevooroordeelde ombudsman ben voor alle inwoners van Nederland."

Harde eisen Obama en Cameron tegen Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron hebben donderdag drie harde eisen gesteld aan Rusland om strengere sancties tegen de Russische economie te voorkomen. Rusland heeft een maand om deze eisen in te willigen, zeiden beide leiders na afloop van de G7-top in Brussel.

Rusland moet de nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, erkennen, de toestroom van wapens vanuit Rusland naar Oekraïne een halt toe roepen en zijn steun voor pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne intrekken.

"De komende maand zal cruciaal zijn om te zien of president Poetin deze maatregelen heeft genomen. Dat zal ik president Poetin nog eens duidelijk maken wanneer ik hem later vandaag spreek", zei Cameron.

Volgens Obama hebben de leiders van de G7 unaniem ingestemd met het eisenpakket. "Als Poetin deze stappen neemt, kunnen we een begin maken met het opnieuw opbouwen van het vertrouwen tussen Rusland, zijn buren en Europa."

Later donderdag reist Obama naar Parijs voor een diner met de Franse president François Hollande. Hollande heeft later op de avond een tweede diner met Poetin, zodat de Russische en Amerikaanse leiders elkaar niet hoeven te treffen. Obama en Poetin zijn wel beiden aanwezig bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië, vrijdag precies zeventig jaar geleden.

Tientallen nieuwe planten en dieren in Myanmar

In Myanmar zijn onder meer een draakvis met ingewikkelde, doolhofachtige patronen op zijn schubben, een pad met ruw, chocoladekleurig vel en een gemberplant ontdekt. Na meer dan vijftig jaar isolement zijn in het land meer dan twintig nieuwe plant- en diersoorten vastgelegd.

Het Wereldnatuurfonds (WNF) meldt donderdag dat wetenschappers uit de hele wereld zich moeten inzetten voor de bescherming van de diverse natuur in Myanmar. De economie begint namelijk te groeien en de deuren staan open voor buitenlandse investeerders. Het WNF ziet nu al bedreigingen, van ontbossing en stroperij tot mijnbouw en waterkrachtcentrales.

In 2012 en 2013 zijn er veertien planten, zeven vissen, vier amfibiën en een reptiel aangemerkt als nieuwe soorten. Een van de vissen is een kostbare draakvis, de 'bekrabbelde arowana', die onder aquariumliefhebbers al voor opwinding zorgt. De nieuwe gemberplant bleek al jarenlang op lokale markten verkocht te worden, maar was nog nooit door wetenschappers opgemerkt.

Win Myo Thu, oprichter van de lokale milieugroepering EcoDev denkt dat wetenschappers pas het topje van de ijsberg hebben ontdekt. Dat heeft volgens hem deels te maken met het isolement van Myanmar, waardoor het goed documenteren van de soorten niet mogelijk was. "Er is een enorm, enorm gat in onze kennis", zei hij. "Hoe meer onderzoek we doen, hoe meer soorten we zullen ontdekken." Voor het behoud van de soorten moet de bescherming wel verbeteren. Dat is in veel van de nationale parken nog een papieren tijger.

Naast Myanmar heeft het WNF in de Mekongdelta ook ontdekkingen gedaan in Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam en autonome gebieden van China. Zo werd - verrassend genoeg - in de Cambodjaanse hoofdstad Pnom Penh een nieuw soort snijdervogel ontdekt tijdens vogelgriepcontroles. In Laos bleken een enorme vliegende eekhoorn en (voor zover bekend) de enige spin zonder ogen te leven. In Vietnam werd een klein, vrijwel transparant visje gevonden dat zich mond-op-mond voortplant. Het diertje heeft zijn seksorganen vlak achter zijn bek zitten. In het land bleek ook een kikker te leven die van boomtop tot boomtop kan vliegen.

Slachtoffer mishandeling Amsterdam overleden

Een 43-jarige man die half mei werd mishandeld in Amsterdam is donderdag overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd in de nacht van 17 op 18 mei toegetakeld op de Albert Cuypstraat en liep daarbij zware verwondingen op aan zijn hoofd. De politie arresteerde een aantal dagen later drie verdachten. Een van hen, een 25-jarige man uit Vianen, zit nog vast. De andere twee zijn geen verdachte meer.

Het onderzoek naar de toedracht loopt nog.

Drivers voor Xbox One-controller nu beschikbaar op pc

Major Nelson heeft via zijn blog aangekondigt dat vanaf vandaag je je Xbox One-controller kunt gebruiken op pc. Hoewel de drivers nog niet automatisch via een Windows update te downloaden zijn kun je het wel handmatig doen.

''We weten dat onze fans graag pc-compatibiliteit willen, en we weten dat zij de Xbox One-controller willen gebruiken voor spellen waarbij zij nu de Xbox 360-controller gebruiken. We kunnen niet wachten wanneer zij hun favoriete pc-games kunnen spelen met wat wij de beste controller ooit vinden. De nieuwe pc-drivers zorgen ervoor dat de Xbox One-controller gebruikt kan worden voor elk spel waarbij je nu ook de Xbox 360-controller voor kunt gebruiken. Je hoeft enkel de drivers te downloaden, je Xbox One-controller via je computer verbinden met een micro USB-kabel en je kunt spelen.'' - Major Nelson.

Linkje naar de download links. 

De Bilt verbiedt festival om ontbreken vergunning

Een festival dat zaterdag in het Utrechtse Groenekan zou plaatsvinden, mag van de gemeente niet doorgaan. De organisatie heeft geen vergunning aangevraagd terwijl dat wel nodig is. Burgemeester van De Bilt Arjen Gerritsen (VVD) dreigt met een dwangsom van honderdduizend euro als de voorbereidingen toch doorgaan, meldt de gemeente donderdag.

Het dance- en housefeest Full Moon zou tussen 15.00 uur en 03.00 uur plaatsvinden in Fort Voordorp. De organisatie verwacht tussen de duizend en 1500 bezoekers.

De Bilt hoorde pas dinsdag van het evenement terwijl voor dergelijke grote feesten een halfjaar van tevoren een vergunning moet worden aangevraagd. De organisatoren stellen dat het om een besloten feest gaat en dat daarom geen vergunning nodig is. De gemeente is het daar niet mee eens. De grootse aankondiging via sociale media duidt volgens de burgemeester op een festival met 'een duidelijk publiek karakter'.

Gerritsen wil niet dat het evenement doorgaat met het oog op de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Hierbij gaat het om de veiligheid van omwonenden en van bezoekers aan het festival.

Verdachte aanslag Brussel vecht uitlevering aan

De Fransman Mehdi Nemmouche, verdachte van de moordpartij in het Joods Museum in Brussel, verzet zich tegen uitlevering aan België. Dat zei hij donderdag in de rechtszaal in Versailles. Het proces is uitgesteld tot volgende week.

Woensdag liet de advocaat van Nemmouche, Apolin Pepiezep, al weten dat zijn cliënt in Frankrijk zou moeten worden berecht. "We kunnen niet garanderen dat mijn cliënt in België beter wordt berecht dan in Frankrijk", zei hij.

Nemmouche werd vrijdag bij een routinecontrole op drugs in Marseille aangehouden. Hij had een kalasjnikov, een pistool en munitie bij zich. Hij wordt verdacht van de aanslag op het Joods Museum zes dagen eerder, waarbij drie doden en een zwaargewonde vielen.

Nemmouche zat zeven jaar in de gevangenis in Frankrijk. Na zijn vrijlating vertrok hij naar Syrië. Hij bleef daar een jaar en sloot zich waarschijnlijk aan bij de radicaalislamitische groepering ISIS, die tegen de Syrische president Bashar Assad strijdt. In de gevangenis zou hij zijn geradicaliseerd.

Ov-staking in Sao Paulo week voor aftrap WK

De medewerkers van het openbaar vervoer in Sao Paulo hebben donderdag het werk neergelegd. De staking komt hard aan in de stad waar over een week de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal wordt gespeeld.

De staking treft de metro van Sao Paulo en sommige treintrajecten. Bussen rijden nog wel. De stakers eisen een hoger salaris. Hun vakbond heeft laten weten dat ze geen einddatum hebben gepland.

ECB verlaagt rente naar 0,15 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, donderdag verlaagd van 0,25 procent naar 0,15 procent. Daarmee staat de rente die banken aan de ECB moeten betalen als zij geld opnemen, op een historisch laag niveau.

De depositorente ging ook omlaag, van 0 procent naar min 0,1 procent. Dat betekent dat financiële instellingen moeten gaan betalen om hun geld bij de ECB te stallen. De ECB is de eerste vooraanstaande centrale bank ter wereld die nu een negatief tarief hanteert.

De ECB liet bij het rentebesluit weten later op de dag meer maatregelen aan te zullen kondigen. Om 14.30 uur begon de persconferentie waarin president Mario Draghi de ingrepen toelicht.

Met de tariefwijzigingen wil de ECB een situatie van deflatie vermijden. Deflatie, een langdurige periode van prijsdalingen, wordt gezien als schadelijk voor de economie. Het wordt dan moeilijker om schulden af te lossen en consumenten kunnen aankopen uitstellen in de verwachting van nog lagere prijzen.

Op dit moment is er sprake van een aanhoudend lage inflatie. Afgelopen dinsdag maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat bekend dat de inflatie in mei 0,5 procent op jaarbasis bedroeg in vergelijking met 0,7 procent een maand eerder. De ECB streeft naar een inflatieniveau van vlak onder 2 procent.

ECB verlaagt rente naar 0,15 procent
ECB verlaagt rente naar 0,15 procent (Foto: ANP)

Gemeente Rijssen-Holten maakt uitkering dubbel over

Bijstandsgerechtigden in de gemeente Rijssen-Holten hebben hun uitkering deze week twee keer op hun rekening gestort gekregen. De Overijsselse gemeente heeft door een administratieve fout in totaal voor ongeveer 250.000 euro te veel overgemaakt.

Toen de fout woensdag werd ontdekt zijn alle betreffende inwoners, ongeveer driehonderd, gebeld. Ook is een brief naar hen gestuurd met het verzoek het te veel ontvangen bedrag binnen een week terug te betalen.

De gemeente laat donderdag weten de fout te betreuren en biedt excuses aan voor het ongemak. Wat de oorzaak van de dubbele betaling is wordt nog uitgezocht

Rijssen-Holten is niet de enige gemeente die in de fout gaat met een betaling. Amsterdam maakte eind vorig jaar nog een veel grotere blunder door onterecht 188 miljoen euro aan woonkostenbijdragen over te maken. Ruim negenduizend inwoners van de hoofdstad ontvingen een te hoge bijdrage die ergens tussen de 12.000 en 23.000 euro lag.

[WK Hockey] Vrouwen Zuid-Korea en Japan in evenwicht

Het treffen in poule A tussen Zuid-Korea en Japan op donderdag kwam langzaam op gang. De Koreanen pakten reeds voor het rustsignaal een voorsprong, maar pas in de tweede helft leken de ploegen het gaspedaal te hebben gevonden. Desalniettemin resulteerde dit in slechts één treffer voor Japan. Zo werd een aanvankelijk mak duel toch nog enerverend, waarin de teams elkaar zowel qua veldspel, corneraantal als score in evenwicht hielden: 1-1.

De twee Aziatische ploegen bleken al in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Doelpogingen waren schaars aan beide kanten en ook het aantal strafcorners bleef steken op twee voor Zuid-Korea. De teams waren zuiver in de passing, maar het ontbrak aan aanvallende impulsen. In de 32ste minuut kwam de bal bij toeval bij Korea-aanvoerder Jongeun Kim, die de Japanse keeper Yuka Yoshikawa verschalkte. 

De tweede helft begon, in vergelijking met de eerste, spectaculair. De vrouwen uit het land van de rijzende zon verdienden in de eerste minuut al hun eerste strafcorner van de wedstrijd, waaruit Shihori Oikawa de gelijkmaker binnenpushte: 1-1. Korea zorgde in de aanval uit de afslag meteen voor gevaar in de Japanse cirkel, maar Yoshikawa reageerde alert.

Er volgden nog kansen over en weer, maar het bleef 1-1. Het gelijkspel betekent het eerste punt voor Japan, dat eerder dit toernooi met 6-1 verloor van Nederland en met 3-2 van Australië. Zuid-Korea verloor met de zelfde cijfers van de Aussies, maar won het andere duel nipt met 1-0 van Nieuw-Zeeland. 

OM wil drugsbaas twaalf jaar vastzetten

Een 51-jarige Colombiaan gaat als het aan Justitie ligt twaalf jaar de gevangenis in voor drugssmokkel. Volgens het Openbaar Ministerie stond hij aan het hoofd van een criminele organisatie die in totaal ruim honderd kilo cocaïne naar Nederland smokkelde.

De drugsbaas gaf opdracht aan leden van de organisatie en stak volgens Justitie niet onder stoelen of banken dat hij ontevreden was over het werk van de groep. De coke werd op vrachtschepen vervoerd vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.

De verdachte werd in november 2011 aangehouden in Colombia. Nadat het OM om zijn uitlevering vroeg, verzette hij zich daar meer dan een jaar tegen.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Nederlands voetbal bekoort Dries Mertens

Dries Mertens hoopt dat Nederland het ver schopt op het WK. De Belg, die PSV vorig jaar verliet voor Napoli, is fan van het Nederlandse voetbal. "Ze spelen altijd mooi, aanvallend voetbal, waar ik graag naar kijk. Dus dat is een pluspunt", zegt de Belg tegen Novum Nieuws.

Mertens prijst ook de Nederlandse zelfverzekerdheid. "Het zijn mensen die weten wat ze willen. Ik denk dat het een positief punt is dat ze zeker niet moeten kwijtspelen."

Voor België is deelname aan het WK twaalf jaar geleden. Mertens herkent bij de Belgische supporters wat een WK losmaakt. "Die gekte uit Nederland is nu ook naar België gekomen. Dat is mooi om mee te maken."

GM compenseert slachtoffers van falende auto's

General Motors gaat families van slachtoffers van gebrekkige auto's een schadevergoeding betalen. Dat heeft de autofabrikant donderdag bekendgemaakt. Door een lakse afhandeling van problemen met contactsloten verongelukten de afgelopen jaren wereldwijd ten minste dertien verkeersdeelnemers.

De Amerikaanse autogigant maakte verder bekend vijftien werknemers te ontslaan vanwege de slechte afhandeling van de technische problemen. Vijf anderen worden bestraft. GM wist al in 2001 van de problemen, maar deed onvoldoende om ongelukken te voorkomen. Pas de afgelopen maanden riep het bedrijf 2,6 miljoen auto's terug naar de garage voor reparaties.

Vorige maand moest GM al een boete van 35 miljoen dollar (25,8 miljoen euro) betalen voor de lakse afhandeling. De technische problemen met het contactslot deden zich voor bij meerdere modellen, waaronder de Chevrolet Malibu. Advocaten van slachtoffers gaan niet uit van dertien dodelijke slachtoffers, maar van ten minste zestig.

Het donderdag aangekondigde compensatieprogramma wordt in augustus van kracht.

Liverpool haalt middenvelder Can van Leverkusen

Liverpool heeft een akkoord bereikt met Bayer Leverkusen over de overgang van Emre Can. Volgens de Engelse club moeten alleen de laatste formaliteiten nog worden afgerond. De Duitse middenvelder was afgelopen seizoen een belangrijke schakel bij Leverkusen. Hij scoorde drie keer in 29 Bundesligawedstrijden.

De 20-jarige Can, die vorig jaar zomer overkwam van Bayern München, is de tweede aanwinst van Liverpool. Maandag legde de club al Engels international Rickie Lambert vast. De aanvaller verruilde Southampton voor Anfield.

[WK Hockey] Engelse mannen verslaan Maleisië in saai duel

De mannen van Engeland hebben tegen Maleisië hun tweede overwinning op het WK geboekt, 2-0. In het Kyocera stadion overtuigde de ploeg van bondscoach Bobby Crutchly allerminst, al kwam de overwinning nooit echt in gevaar.

In een saaie eerste helft waren de doelpogingen voor beide ploegen op één hand te tellen. Engeland kwam weliswaar al in de vierde minuut op voorsprong door een doelpunt van Mark Gleghorne, maar daarna duurde het bijna twintig minuten voor de tweede kans te noteren viel. De Engelsen waren duidelijk sterker, maar lieten de Aziaten in de beginfase het spel maken. De nummer dertien van de wereld was echter niet in staat het de eilandbewoners lastig te maken.

Na tien minuten spelen kwam Hafifi Hanafi in een ultieme poging te scoren hard in aanraking met de keeper George Pinner. De Maleisiër moest het veld per brancard verlaten en kwam in het vervolg van de wedstrijd niet meer in actie.

Engeland leek zijn voorsprong voor rust toch nog te verdubbelen maar het vizier van Tom Carson stond tot tweemaal toe niet op scherp. Aangezien Maleisië ook geen kans meer kreeg gingen de Engelsen met een 1-0 voorsprong rusten.

Vanaf het begin van de tweede helft nam Engeland het initiatief. Na tien minuten spelen resulteerde dit in de eerste strafcorner van de wedstrijd. De inzet van Carson werd echt gekeerd door de goalie van Maleisië. Ook in het vervolg van het duel waren de spaarzame kansen voor de Engelsen, maar Kumar Subramiam redde keer op keer. In de slotminuten van het duel kregen de Maleisiërs nog twee strafcorners, de gelijkmaker zat er alleen niet in. Aan de andere kant was het met nog vier minuten op de klok wel raak. Strafcornerspecialist Ashley Jackson(foto) zorgde met een harde sleep voor de 2-0 eindstand.

Engeland gaat met zeven punten voorlopig aan de leiding in poule A, maar kan later vandaag nog voorbij gestreefd worden door Australië, België en zelfs Spanje. Maleisië wacht, net als India, nog altijd op het eerste punt van dit WK. 

Jakhals Erik niet vervolgd voor gooien bierflesje

Jakhals Erik Dijkstra wordt niet vervolgd voor het gooien van een bierflesje naar een boot vol gehandicapten van De Zonnebloem in Amsterdam. De zaak is voorwaardelijk geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Bij de keuze om de zaak te laten rusten heeft justitie meegewogen dat Dijkstra met de stichting al had afgesproken dat hij twee dagen vrijwilligerswerk gaat doen voor de organisatie. Wanneer en op welke wijze dat gebeurt, wordt nog onderling afgesproken.

Dijkstra kwam vorige maand in opspraak nadat in een item van De Jakhalzen in De Wereld Draait Door was te zien dat hij van grote hoogte een bierflesje richting een rondvaartboot gooide. Hij miste de inzittenden op een haar na. Niemand raakte gewond.

De Jakhals zei eerder dat hij spijt had van zijn actie. Naar eigen zeggen gooide hij in een poging grappig te zijn.

Meerderheid voor benoeming Van Woerkom

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman. 91 Kamerleden stemden donderdagmiddag voor.

Bij de stemming waren 144 Kamerleden aanwezig. Van hen stemden 91 op Van Woerkom. Elf Kamerleden vulden een andere naam in, van wie negen de naam van de vertrekkende ombudsman Alex Brenninkmeijer. De rest leverde een leeg stembriefje in.

Van Woerkom wordt 'later dit jaar' beëdigd, zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg na de stemming. Tot die tijd is Frank van Dooren waarnemend ombudsman. Hij is dat al sinds Brenninkmeijer in januari vertrok naar de Europese rekenkamer.

De benoeming van Van Woerkom was de afgelopen dagen op losse schroeven komen te staan, nadat er ophef was ontstaan over een discriminerende uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs die Van Woerkom vier jaar geleden deed.

Canadese agenten doodgeschoten

Bij een schietpartij in het oosten van Canada zijn woensdag drie agenten doodgeschoten en twee agenten gewond geraakt. De politie is in de plaats Moncton op zoek naar een verdachte, maar had twaalf uur na de schietpartij nog geen spoor van hem gevonden.

De politie reageerde woensdagavond lokale tijd op een melding over een gewapende man die in het noorden van de stad was gezien. Bij de schietpartij die volgde kwamen drie agenten om. De twee agenten die gewond raakten, verkeren niet in levensgevaar. Hun toestand is stabiel.

De politie vermoedt dat de schutter in de wijk Pinehurst is. "Wij roepen iedereen in dat gebied op om binnen te blijven en deuren gesloten te houden. Wie er niet is, moet daar wegblijven", zei een woordvoerder. Een 42-jarige bouwvakker zegt dat hij de schutter in camouflagepak midden op straat zag staan terwijl hij zijn vuurwapen op politiewagens richtte. Toen de man begon te schieten, is de bouwvakker zijn huis in gevlucht.

De autoriteiten hebben scholen en overheidskantoren gesloten. Alle stadsbussen zijn van de weg gehaald en de postbezorging in Moncton is voorlopig stilgelegd.

De schutter is volgens de politie de 24-jarige Justin Bourque uit Moncton, een stad met 69 duizend inwoners. De politie heeft een foto verspreid waarop de verdachte militaire camouflage draagt en twee vuurwapens vasthoudt. De politie heeft wegversperringen opgeworpen en vraagt weggebruikers uit het gebied te blijven.

Vuurwapengeweld komt in Canada niet vaak voor en zeker aan de oostkust niet. Het dodelijkste vergelijkbare incident van de afgelopen 120 jaar speelde in 2005, toen vier agenten in de westelijke provincie Alberta werden doodgeschoten. Zij onderzochten een boerderij in Mayerthrope toen ze werden aangevallen. De aanvaller werd uiteindelijk gedood.

[Sportblog] Alle voetballers gaan vreemd & Ajacieden gefopt

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Alle voetballers gaan vreemd volgens Olcay Gulsen
Enige tijd geleden had Olcay Gulsen nog een veelbesproken relatie met oud-voetballer Edgar Davids maar inmiddels moet ze niks meer van voetballers hebben. "Voetballers gaan allemaal vreemd en er is geen uitzondering", vertelt Gulsen in een interview met Grazia. "Ik ken er geen één die niet vreemdgaat."

De modeontwerpster weet het sinds haar relatie met Davids allemaal uit eerste hand. "Ik heb het meegemaakt dat vrouwen mij gewoon wegduwden om bij Edgar te komen", aldus Gulsen. "Vrouwen zijn de slechtste wezens voor elkaar. Alles wordt in de strijd gegooid. Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan. Jonge jongens, die in korte tijd heel veel geld verdienen en onmenselijk veel aandacht krijgen. Hoe kan je nou verwachten dat zij daar nee tegen zeggen? Dat doen ze misschien de eerste vijf keer maar de zesde keer is het toch ‘whoops’."

Ajax fopt de spelers en trainer
Elk jaar probeert Ajax de bekendmaking van het nieuwe shirt op te leuken met een originele actie. Dit jaar waren de eigen spelers en trainer de dupe. Met een verborgen camera werd gefilmd hoe de Ajacieden in de maling werden genomen. De mannen kregen een aantal zogenaamde nieuwe ontwerpen te zien voor het nieuwe shirt. Eén van de afzichtelijke ontwerpen zou het definitieve shirt voor het nieuwe seizoen moeten worden. Frank de Boer, Daley Blind, Siem de Jong en doelman Jasper Cillessen mochten kiezen welke het zou worden. De reacties van de Amsterdammers waren veelzeggend:


De Ajacieden worden gefopt (Bron: YouTube)

Het is Naaikie
De een spreekt het uit als 'naik', de ander als 'naaikie'. Jarenlang was het de vraag hoe de naam van sportmerk Nike uitgesproken dient te worden. Twee Amerikaanse studenten bedachten een simpele oplossing: ze stuurden een brief naar oprichter Phil Knight. In de brief zetten ze beide opties, met de vraag of Knight de juiste uitspraak kon omcirkelen om zo 'een van de grote onbeantwoorde vragen in het leven' te beantwoorden.

Enkele weken nadat ze de brief verstuurd hadden kwam er tot hun grote verrassing een antwoord. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar de brief moest snel opengemaakt worden om te kijken naar het antwoord. Het vakje dat Knight omcirkeld had? 'Naaikie'.

Snelste try ooit?
Van snelle goals in het voetbal zijn er genoeg voorbeelden, maar ook bij het rugby kunnen ze er wat van. Tijdens het wereldkampioenschap voor junioren in Nieuw-Zeeland schoot Wales razendsnel uit de startblokken tegen Fiji. De kick-off kwam terecht bij Daffyd Howels - niet de dikke en enige homo uit Little Britain - die er wel raad mee wist. Binnen een paar seconde lag de bal achter de lijn en was het een try. Fiji kwam de klap niet meer te boven, Wales won met 48-19.


De bijzonder snelle try (Bron: YouTube)

50 Cent gooide zo slecht door masturbatieblessure
Vorige week kon je in het Sportblog lezen hoe 50 Cent zichzelf blameerde op het honkbalveld. Tijdens de wedstrijd tussen de New York Mets en de Pittsburgh Pirates mocht hij een balletje werpen maar de rapper kwam niet verder dan een waardeloze afzwaaier. Tijdens een vragenvuur op Reddit gaf de Amerikaan een verklaring voor zijn gepruts. Hij zou last hebben van een schouderblessure door veelvuldige masturbatie. We zijn benieuwd of deze sterke smoes vaker voorbij zal gaan komen.

De Miss-verkiezing voor het WK
Die Duitsers zijn zo gek nog niet. In aanloop naar het WK voetbal in Brazilië hebben onze oosterburen een heuse Miss WK 2014 verkozen. Een vakkundige jury die voornamelijk bestond uit ex-voetballers en sportjournalisten kreeg diverse rondes voorgeschoteld waarin de dames zich presenteerden. Zo moesten de kandidates zich onder meer presenteren in de voetbaloutfit van hun land, een avondjurk en in een bikini. Uiteindelijk koos de jury de Colombiaanse Daniela Ocoro Mejia als mooiste van alle dames.

Neymar oefent op bijzondere strafschop
In aanloop naar het WK voetbal in Brazilië trainen spelers vaak ook nog even op strafschoppen. Gedurende het toernooi kan dat zomaar goed van pas komen. Sterspeler Neymar heeft een heel bijzonder trucje bedacht voor de strafschoppen:


De bijzondere strafschop van Neymar (Bron: YouTube)

Onderzoek rol Thaise ex-premier in rijstprogramma

De Thaise Nationale Anticorruptiecommissie gaat de bezittingen van oud-premier Yingluck Shinawatra en vier leden van haar kabinet doorpluizen. De commissie wil hun rol in een omstreden regeringsprogramma voor de subsidiëring van rijst onderzoeken. Yingluck moest haar functie vorige maand neerleggen nadat een rechter haar schuldig had bevonden aan machtsmisbruik.

De commissie klaagde Yingluck al eerder aan voor plichtsverzuim in verband met het subsidiëringsprogramma. De premier had niet ingegrepen terwijl duidelijk was dat het programma verspilling en corruptie in de hand werkte. De regering die Yingluck had geleid werd kort na haar aftreden omvergeworpen toen het leger een coup pleegde.

Aanhangers van Yingluck zeggen dat de commissie onderdeel is van een samenzwering om de oud-premier en haar bondgenoten uit het centrum van de politieke macht te verdrijven. Zij denken dat de Anticorruptiecommissie en andere onafhankelijke instellingen worden bestuurd door de traditionele conservatieve groepen die het voor het aan de macht komen van de familie-Shinawatra voor het zeggen hadden.

Duitsland neemt geen risico met Neuer

Keeper Manuel Neuer mist ook de laatste oefenwedstrijd van Duitsland in aanloop naar het WK. Bondscoach Joachim Löw wil geen enkel risico nemen met de eerste doelman, die herstellende is van een schouderblessure. Duitsland besluit zijn oefenreeks vrijdag tegen Armenië.

Volgens Löw is Neuer gewoon fit voor het eerste WK-duel tegen Portugal. Ook Philipp Lahm en Bastian Schweinsteiger misten de afgelopen oefenwedstrijden. Tegen Armenië zullen de twee spelers van Bayern München er weer bij zijn. Lahm is hersteld van een blessure aan zijn enkel. Schweinsteiger had problemen met zijn knie.

Afgelopen zondag speelde Duitsland met 2-2 gelijk tegen Kameroen. Tegen Armenië wil Löw een beter resultaat, zodat ze 'de fans lachend achter kunnen laten'.

Vijf clubs onder verscherpt toezicht KNVB

Vijf clubs in het Nederlandse betaald voetbal staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. FC Twente, NAC Breda, Excelsior, De Graafschap en Fortuna Sittard hebben de financiële huishouding niet op orde en zijn ingedeeld in categorie 1, meldt de bond donderdag. De KNVB beoordeelde op basis van de halfjaarcijfers van het seizoen 2013-2014 elf clubs als goed (categorie 3) en zeventien als voldoende (categorie 2).

De vijf clubs in de zorgwekkende categorie 1 dienen aan de hand van een plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te stellen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken. Als daar zonder toestemming vanaf wordt geweken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot punten in mindering.

Van de clubs die een jaar geleden in categorie 1 zaten, zit alleen Fortuna Sittard daar nog in. ADO Den Haag en FC Emmen stegen naar de veilige tweede categorie. AZ, Feyenoord, Heracles Almelo, Sparta Rotterdam en Telstar zijn ten opzichte van de halfjaarcijfers vorig jaar nieuw in categorie 3.

De indeling:

Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, FC Twente, Fortuna Sittard en NAC Breda.

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Helmond Sport, MVV Maastricht, NEC, PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.

Geen gewonden bij straaljagercrash in woonwijk

In een woonwijk in de Californische plaats Imperial is een straaljager neergestort. Twee huizen werden verwoest, een derde raakte zwaarbeschadigd. Niemand raakte gewond.

De Harrier kwam om onbekende reden in de problemen, waarop de piloot het toestel met zijn schietstoel verliet. De straaljager raakte een dak en stortte in een ander huis. Het derde huis raakte beschadigd door de explosie die daarop volgde.

Ooggetuigen zeggen dat door de ontploffing een grote zwarte paddenstoelwolk ontstond. Buurtbewoners renden in paniek door de straten. De piloot, die als enige in het vliegtuig zat, landde met zijn parachute in een veld. Hij werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht, maar kon al snel weer gaan.

Pröpper verlengt contract bij Vitesse tot 2017

Davy Pröpper heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw driejarig contract bij Vitesse. Dat melden de Arnhemmers donderdag. De 22-jarige middenvelder had een aflopende verbintenis bij de club. Pröpper begon in 2002 bij de jeugd van Vitesse.

Pröpper miste afgelopen jaar slechts één competitieduel van Vitesse. Hij wilde graag langer bij de club blijven. "Afgelopen seizoen was mijn beste seizoen. Zo wil ik doorgaan", laat de Arnhemmer weten. Pröpper debuteerde begin 2010 voor Vitesse maar kreeg pas na het vertrek van Marco van Ginkel vorige zomer een vaste basisplaats.

Volgens technisch directeur Mo Allach is Pröpper uitgegroeid tot een belangrijke schakel. "Zijn kwaliteiten zijn overduidelijk en hij heeft zich ontwikkeld tot een bepalende speler."

Jochie (13) vast voor aanrandingen

Een jongen van 13 uit het Gelderse Beuningen is donderdagochtend aangehouden voor twee aanrandingen. Hij zou vorige maand in een woonwijk in de plaats twee meisjes hebben betast, laat de politie weten.

Het eerste slachtoffer is een meisje in de basisschoolleeftijd. Zij werd op 17 mei op een speelplaats aangerand. Een paar dagen later, op 20 mei, werd een meisje met de middelbareschoolleeftijd onzedelijk betast in de bosjes in dezelfde wijk.

Na onderzoek kwam de 13-jarige Beuninger in beeld. Naast een strafrechtelijk traject wordt ook hulpverlening voor de jongen ingeschakeld. Ook de slachtoffers krijgen hulp.

Vrouwen niet welkom bij WK-avond Veenendaal

In sporthal West in Veenendaal zijn volgende week vrijdag geen vrouwen welkom. De WK-avond die dan georganiseerd wordt is enkel toegankelijk voor mannen, meldt RTL Nieuws.

De avond wordt georganiseerd door de Veenendaalse afdeling van de internationale christelijke beweging ManUnited. De heren geven aan op de WK-avond 'met mannen onder elkaar' te willen zijn. "Voetbal is typisch een feest voor mannen en kan een zeer samenbindend karakter hebben", aldus de organisatie. Vrouwen passen niet in dat plaatje. De club hoopt veel vaders met hun zonen te verwelkomen.

ManUnited is naar eigen zeggen een vereniging voor 'mannen die durven te leven vanuit hun unieke identiteit'. Het WK is volgens de Veenendaalse tak van de vereniging een goed moment om veel mannen te bereiken.

Stones laten Pinkpop-gangers setlist samenstellen

The Rolling Stones spelen ook op Pinkpop een groot aantal verzoeknummers. Via de website van het festival kan het publiek zijn favoriete nummers van de Stones doorgeven. The Rolling Stones, die zaterdagavond op Pinkpop staan, laten de setlist tijdens hun huidige tournee geregeld samenstellen door fans.

De Stones laten fans drie nummers kiezen uit een groot aantal voorgeselecteerde nummers. Onder meer (I Can't Get No) Satisfaction, Paint It Black en Jumpin' Jack Flash staan op de lijst. Fans kunnen bovendien zelf een nummer dat niet op de lijst staat aandragen.

The Rolling Stones stonden woensdag in Tel Aviv op het podium. Ook daar had het publiek een dikke vinger in de pap bij het samenstellen van de setlijst. In Israël kwamen onder meer Start Me Up, Angie en Honky Tonk Woman voorbij.

De Britse rockers reizen donderdag af naar Limburg. Volgens geruchten zetten de Stones rond 20.00 uur voet op Nederlandse bodem. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de band in Nederland optreedt.

Borderlands: The Pre-Sequel in oktober

2K en Gearbox Software hebben vandaag aangekondigd dat Borderlands: The Pre-Sequel vanaf 17 oktober 2014 wereldwijd verkrijgbaar is op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Borderlands: The Pre-Sequel is momenteel in co-ontwikkeling bij Gearbox Software en 2K Australië en speelt zich af tussen Borderlands en Borderlands 2. De game brengt voor het eerst low-gravity shoot ‘n’ loot chaos naar Pandora’s maan. Daarnaast ontvangen degenen die een pre-order plaatsen bij één van de deelnemende retailers de Shock Drop Slaughter Pit bonuscontent, met zwaartekracht-trotserende vuurgevechten tegen de pittigste vijanden die de maan van Pandora te bieden heeft en spelers worden beloond met unieke in-game loot.

De game biedt gameplay die de zwaartekracht tart, met zuurstof aangedreven jetpacks, maar ook met nieuwe wapens, vijanden, voertuigen en maanlandschappen. Terwijl het team speelt als vier geheel nieuwe personage-klassen, met unieke vaardigheden, dragen spelers bij aan de opkomst van Handsome Jack en ervaren zij zijn geschiedenis: hoe hij transformeert in de megalomane tiran in Borderlands 2.

"Het is ongelofelijk spannend dat een geheel nieuwe Borderlands-ervaring er in oktober al aan staat te komen", aldus Randy Pitchford, president van Gearbox Software. "Als je al ‘s één van de Borderlands games hebt gespeeld, of als je een vriend hebt die nog nooit heeft gespeeld, dan is de kans om nu samen als een heel nieuw stel speelbare personages in een heel nieuwe game-ervaring te duiken, inclusief shooting & looting op de maan, dichterbij dan je denkt."

China wint meer land in omstreden zeegebied

China heeft meer land gewonnen in een gebied in de Zuid-Chinese Zee dat ook door de Filipijnen wordt geclaimd. Dat hebben bronnen bij het Filipijnse leger donderdag gezegd. Beijing probeert met de landaanwinning zijn militaire aanwezigheid rondom de betwiste Spratly-eilanden te vergroten.

De Filipijnen luidden al in april de noodklok toen Chinese baggerschepen een stuk land wonnen bij het Johnsonrif, vlakbij de Spratly-eilanden. President Benigno Aquino III zei donderdag dat hij zich zorgde maakt nadat hem foto's van Chinese baggerschepen in de buurt van de eilandengroep onder ogen waren gekomen. De beelden waren afkomstig van het Cuarteron- en Gavenrif, die beide door China worden bezet.

China claimt vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee. Woensdag vroeg het Permanent Hof van Arbitrage China om binnen zes maanden met bewijzen te komen voor de territoriale claims in het maritieme gebied. Deze uitspraak kwam nadat de Filipijnen een klacht bij het hof in Den Haag had ingediend. Niet alleen de Filipijnen, maar ook Brunei, Maleisië, Taiwan en Vietnam claimen delen van de Zuid-Chinese Zee.

Geen vervolging voor ronselen stemmen Soest

Voormalig PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna wordt niet vervolgd voor het ronselen van stemmen. Uit oriënterend onderzoek van de Rijksrecherche is niet gebleken dat Suna tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart stelselmatig mensen benaderde om hun stempas af te geven, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

In een uitzending van Pownews van 10 maart werd Suna gefilmd met een verborgen camera. Bij een moskee probeerde hij stempassen te krijgen van mensen die zelf niet zouden gaan stemmen, aldus de nieuwsrubriek.

Volgens het OM kunnen deze uitlatingen niet worden gezien als het uitlokken van andere mensen om hun stempas af te geven. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat daadwerkelijk volmachten zijn ingeleverd en is er geen bewijs dat giften zijn aangeboden of beloften aan kiezers zijn gedaan.

Na de uitzending van Pownews trad Suna terug als lijsttrekker. Hij werd bij de verkiezingen wel herkozen in de gemeenteraad van Soest. PvdA-leider Samsom zei in maart dat hij 'klaar was' met Suna. In het programma Eenvandaag stelde hij dat er binnen de partij altijd wel iemand bij zit die 'niet deugt'.

Baby's doodziek na besmet infuus

In Engeland zijn zorgen ontstaan over ziekmakende infuusvoeding voor baby's. Zeker vijftien kinderen liepen een bacteriële infectie op, een van hen is overleden. Het is niet uitgesloten dat nog meer kinderen ziek zijn geworden.

Het kind dat zondag overleed stierf aan een bloedvergiftiging die vermoedelijk veroorzaakt is door de voeding, zegt een woordvoerder van het Londense ziekenhuis Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust. De andere zieke kinderen lagen in ziekenhuizen door het hele land. Ze zijn geïnfecteerd met de Bacillus cereus.

Er loopt een onderzoek om te kijken of de voeding van het bedrijf ITH Pharma de oorzaak is, maar Public Health England (PHE) zegt dat daar sterke aanwijzingen voor zijn. In het programma Good Morning Britain zei een arts van PHE er 'redelijk zeker' van te zijn dat er geen kinderen meer ziek zullen worden. "We denken dat alle getroffen kinderen bij ons bekend zijn", aldus Deborah Turbitt. Ze kan niet uitsluiten dat er nog baby's ziek zijn geworden die niet zijn gemeld.

Patiënten die normale voeding niet kunnen verteren krijgen hun voedingsstoffen via een infuus. Alle ziekenhuizen die de besmette partij op voorraad hadden zijn gewaarschuwd.

[RG] Titel Rojer in gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer heeft donderdag samen met zijn Duitse partner Anna-Lena Grönefeld op Roland Garros de titel in het gemengd dubbel veroverd. De Nederlandse tennisser en Grönefeld versloegen in de finale in Parijs Grönefelds landgenote Julia Görges en de Serviër Nenad Zimjonic met 4-6, 6-2 en 10-7 (supertiebreak).

Rojer en Grönefeld moesten de eerste set afstaan aan hun opponenten, maar herstelden zich daarna door het tweede bedrijf te pakken. In de beslissende supertiebreak domineerde het Nederlands/Duitse tweetal.

Voor Rojer is het zijn eerste titel op een grandslamtoernooi. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Betty Stöve, Manon Bollegraf, Tom Nijssen, Kristie Boogert en Menno Oosting. Zij wonnen in het verleden een titel in het gemengd dubbel. Stöve deed dit met de Zuid-Afrikaan Fred McMillan op Wimbledon in 1978 en 1981 en op de US Open in 1977 en 1978. Bollegraf won twee keer aan de zijde van Tom Nijssen (Roland Garros 1989, US Open 1991) en tweemaal met de Amerikaan Rick Leach (Australian Open 1997, US Open 1997). Boogert en Oosting waren 20 jaar geleden succesvol in Parijs.

Titel Rojer in gemengd dubbel
Titel Rojer in gemengd dubbel (Foto: ANP)

Internationale prijs voor jeugdfilm Mimoun

De Nederlandse jeugdfilm Mimoun is woensdagavond in de prijzen gevallen. De korte film werd in München bekroond met de Prix Jeunesse, een prestigieuze internationale onderscheiding.

Mimoun gaat over een jongen die de verleiding om het criminele milieu in te gaan moet weerstaan. De film van producent Joram Willink werd eerder genomineerd voor een International Emmy Kids Award, maar wist die nominatie niet te verzilveren.

[Update] Uplay straft fans Watch_Dogs

De meest recente bug in Watch_Dogs is nogal blamerend voor Ubisoft. Bij sommigen, die bepaalde extra's voor Watch_Dogs via Uplay activeren, start het spel niet meer op. Het spel laadt dan niet verder meer dan 90%. Dit komt voor bij de auto en het gouden pistool.

Via Uplay kun je met Uplay credits extra’s krijgen in het spel. De cashbonus en de avatar leveren geen problemen op. Het wordt pas spannend zodra je het gouden D50 pistool claimt (30 credits), of de Papavero Stealth Edition-auto (40 credits). Het gebeurt niet bij iedereen, dus het is moeilijk om een regelmaat aan te treffen. Het kan wél bij ieder platform gebeuren: pc, PlayStation en Xbox-gebruikers staan gebroederlijk aan de kant.

Ubisoft vraagt iedereen met bugs, dus niet alleen deze, het door te geven op http://support.ubi.com. Op het moment van schrijven zijn daar 211 pagina’s te vinden vol vriendelijke woorden.

wd klacht

[Update 14:05]
Ubisoft ontkent dat de laadschermproblemen te maken hebben met de Uplay Rewards. Waar de problemen dan wel mee te maken hebben, laat Ubisoft in het midden. Gamers kunnen volgens hen gewoon rewards blijven aanschaffen, downloaden en activeren.

Een vertegenwoordiger van Ubisoft heeft het volgende verklaard: “The Watch Dogs team is aware of this problem and is working to find a fix for the players it affects. The issue is not specifically related to Uplay Rewards, and we’re doing our best to find a solution. In the meantime, players can submit a ticket at support.ubi.com if they are encountering this issue.

Kort door de bocht gezegd: "We werken eraan; het ligt niet aan ons. Meld in de tussentijd alle problemen die je hebt."

[vid] Asteroïde op ramkoers Aarde

We hebben je al vaker blij gemaakt met een dode mus, en waarschijnlijk zal het nu ook weer gebeuren. Toch willen wij je alvast even waarschuwen, want vandaag gaan we allemaal dood! Een enorm rotsblok ligt op ramkoers met onze planeet.

Asteroïde 2014 HQ124 werd pas op 23 april door de NASA ontdekt, maar de angst zit er diep in. De meteoor is zo groot, dat de ruimtevaartorganisatie deze 'The Beast' heeft gedoopt. Niets dan respect voor deze rots.

De asteroïde is zo groot als drie vliegdekschepen, en heeft een geschatte diameter van 400 tot maar liefst 900 meter. Het Beest komt met een ontzagwekkende snelheid van 14 kilometer per seconde op ons afgestormd. Dat is ruim vijftigduizend kilometer per uur.

De meteoriet ligt op ramkoers met onze planeet. Mocht het ding inslaan, dan zal dat een enorme klap geven.

En vandaag komt The Beast bij ons langs. Gelukkig zal ruimteobservatorium Slooh live verslag doen van de potentiële ramp, en wel vanaf 20.30 uur onze tijd. De livestream is hieronder te bekijken.

We gaan allemaal dood!

Becijferd rendement kunststudent kleinst

Een kunststudente aan het hbo die na haar studie meteen aan het werk gaat, levert de Nederlandse schatkist gemiddeld pas na minimaal 35 jaar belasting betalen iets op. Bij een rechtenstudent aan de universiteit is dat al na acht jaar. Dat blijkt donderdag uit berekeningen van de Algemene Rekenkamer.

Bij geen enkele opleiding in het hoger onderwijs is het rendement zo laag als in de kunstsector, zo blijkt uit de cijfers van de rekenkamer. Ook bij veel opleidingen aan het mbo heeft de overheid haar 'investering' sneller terugverdiend dan bij studenten aan de kunstacademie.

Een hbo-studente kunst heeft na het afronden van haar opleiding - mits ze geen studievertraging heeft opgelopen - ongeveer 12.800 euro aan collegegeld en leermiddelen betaald, zo berekende de rekenkamer. Naast die eigen kosten heeft de overheid voor haar een kleine 66 duizend euro aan studiefinanciering, openbaar vervoer en eerdere opleidingen bekostigd.

Als de voorbeeldstudente na haar opleiding vervolgens direct aan het werk gaat, heeft ze na vijf jaar een netto jaarinkomen van 21.600 euro. Met een dergelijk salaris duurt het meer dan 35 jaar voordat de overheid het geïnvesteerde geld heeft terugverdiend aan inkomstenbelasting. Bij mannelijke kunststudenten op het hbo is dat iets eerder, omdat zij in de regel meer verdienen.

Universitair geschoolde economen leveren de schatkist daarentegen als eerste geld op, ook al hebben zij de overheid meer geld gekost. Zij hebben vijf jaar na hun afstuderen gemiddeld een netto jaarinkomen van bijna 52 duizend euro. Zelf hebben ze dan 12.600 euro uitgegeven aan hun studie, terwijl de overheid 73 duizend euro heeft geïnvesteerd.

Overigens is de waarde van onderwijs niet alleen in euro's aan rendement uit te drukken, aldus Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer. "Onderwijs maakt je rijker, en niet alleen financieel", zo zegt hij in een toelichting. "Onderwijs kost geld, maar het levert jou en de samenleving ook iets op."

Duitsland en Geallieerden herdenken samen D-Day

Toen de Geallieerde troepen in 1944 op de stranden van Normandië landden, hadden zij maar één doel: het terugdrijven van de Duitse Wehrmacht naar Berlijn. Zeventig jaar later heeft de oude rivaliteit plaatsgemaakt voor Europese eensgezindheid en broederschap. De Duitse bondskanselier Angela Merkel herdenkt vrijdag in Frankrijk samen met de Amerikaanse president Barack Obama en het Russische staatshoofd Vladimir Poetin de gebeurtenissen die op D-Day plaatsvonden. Ook de Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande zijn aanwezig.

Op de herdenking zijn ook veteranen uitgenodigd die op die bijzondere junidag over de Franse stranden kropen. Veel tachtig- en vooral negentigplussers komen naar Normandië om stil te staan bij de principes waarvoor zij zeven decennia geleden hun leven in de waagschaal legden. Ook een handjevol Duitse veteranen woont de ceremonie bij. Een 93-jarige Amerikaanse veteraan die in 1944 in Frankrijk landde doet zijn parachutesprong vrijdag ondanks zijn hoge leeftijd nog eens over.

"Duitsland zou (zonder D-Day, red.) heel Europa hebben overgenomen en uiteindelijk ook Rusland en ik denk zelfs de Verenigde Staten", aldus de Amerikaanse veteraan Dickinson Debevoise. "We zouden het leven dat we nu hebben nooit hebben gekend." Hij herinnert zich nog goed hoe hij zag dat zijn strijdmakkers in de koude wateren dreven of met hun parachutes in bomen bleven hangen.

Vooral in Frankrijk wordt de herinnering aan D-Day actief in leven gehouden. Veteranen geven geregeld presentaties op scholen en conferenties over hun ervaringen en dankbaarheid jegens de Amerikanen voor het bevrijden van Frankrijk en West-Europa. Veel veteranen hebben de afgelopen jaren video-interviews gegeven om hun verhalen vast te leggen nu hun aantallen steeds verder slinken. Alleen al deze week stroomden duizenden bezoekers naar de begraafplaatsen, stranden en bunkers in Normandië.

"De burgers probeerden na hun aankomst gelijk vriendschap te sluiten met de Amerikanen", zei de Fransman Henri-Jean Renaud, die als 10-jarige jongen de landingen van dichtbij meemaakte. "De Fransen lieten de Amerikanen direct zien dat ze aan hun kant stonden."

D-Day was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. De grootste amfibische landing ooit ondernomen luidde de terugtocht van nazi-Duitsland in. Op een enkele overwinning in de Ardennen en Arnhem na kreeg dictator Adolf Hitler na D-Day de ene nederlaag na de andere te verduren. Terwijl nazi-Duitsland aan de vooravond van D-Day nog een enorm Europees rijk onder zijn hoede had, was het nog geen jaar later allemaal voorbij. In april 1945 begon het Rode Leger de Slag om Berlijn. Toen Hitler zelf ook eindelijk inzag dat alles reddeloos verloren was, pleegde hij op 30 april met zijn kersverse echtgenote Eva Braun zelfmoord in zijn Führerbunker. Een paar dagen later tekende Duitsland de capitulatie.

De invasie versterkte ook het bondgenootschap tussen de Geallieerden. Sovjetleider Jozef Stalin had zich al eerder in de Tweede Wereldoorlog verzoend met zijn oude 'imperialistische' tegenstanders, maar hij vond voor D-Day dat hij het vooral in zijn eentje moest opnemen tegen de Wehrmacht. Hij betwijfelde of de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel bereid waren zich serieus militair in te zetten tegen nazi-Duitsland, zoals het Rode Leger dat deed. D-Day nam Stalins wantrouwen weg en samen trokken de Russen, Britten en Amerikanen op tegen Hitler. Na de oorlog tekenden de Geallieerden een reeks verdragen om de vrede in Europa te waarborgen.

Duitsland en de Geallieerden hebben inmiddels de vijandschap van toen achter zich gelaten. De recent opgelaaide spanningen tussen Rusland en het Westen zullen naar verwachting wel voelbaar zijn bij de herdenking. Hoewel ze elkaar enkele keren telefonisch spraken, wordt het de eerste keer sinds de Russische annexatie van de Krim dat Obama en Poetin elkaar in levende lijve treffen.

De herdenking wordt live uitgezonden.

Honderden doden na aanval Boko Haram

Bij een aanval van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria zijn zeker tweehonderd burgers om het leven gekomen. Dat hebben getuigen donderdag gezegd. De rebellen hadden zich als militairen vermomd.

De slachtoffers vielen in drie dorpen. Lokale bestuurders vroegen het leger om militairen te sturen, maar deze kwamen niet aan. De slachtingen vonden maandag al plaats, maar zijn nu pas bekend geworden omdat de dorpen zo afgelegen zijn.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok. Ook voert het terreurnetwerk geregeld aanvallen en terroristische aanslagen uit. Het geweld van Boko Haram heeft dit jaar alleen al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. Zo'n 750 duizend Nigerianen zijn hun huizen ontvlucht. Boko Haram, wat 'Westers onderwijs is zondig' betekent, wil een strengislamitische staat stichten in Nigeria.

Nu ook Google Streetview in Griekenland

Griekenland is vanaf donderdag ook te bekijken op Google Streetview. Het Amerikaanse zoekbedrijf moest de dienst van de Griekse autoriteiten lange tijd offline halen uit privacyoverwegingen. De bezwaren zijn weggenomen na 'uitgebreide en gedetailleerde' onderhandelingen.

Bij de lancering in Athene was minister Panos Panagiotopoulos van cultuur aanwezig. Hij sprak de hoop uit dat de dienst goed zou zijn voor het toerisme en noemde Griekenland een 'eindeloos archeologisch park'.

In de jaren dat Streetview in Griekenland niet was toegestaan, mocht Google wel foto's maken. Daardoor waren direct bij de lancering grote delen van het land op straatniveau te bekijken.

Platini wil nieuwe stemming bij bewijs corruptie

Michel Platini vindt dat de FIFA opnieuw moet stemmen over de toewijzing van het WK 2022 als Qatar zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Dat zegt de voorzitter van de UEFA tegen de Franse sportkrant L'Équipe. De Fransman reageert op de onthullingen van The Sunday Times, die zondag schreef bewijs te hebben van corruptie.

Platini staat nog steeds achter zijn stem voor Qatar. "Het was de juiste keuze voor de FIFA en het voetbal, maar als corruptie wordt bewezen, moeten er sancties en een nieuwe stemming komen", stelt hij in de krant. De FIFA doet zelf ook onderzoek naar de toewijzing van het WK 2022. Dat rapport wordt over zo'n zes weken verwacht.

In het interview zegt Platini ook dat hij het gevoel heeft dat er een complot bestaat tegen zijn mogelijke kandidatuur als FIFA-preses. Hij wijst op de berichten in Britse media dat hij een geheime ontmoeting zou hebben gehad met Mohamed Bin Hammam, een omstreden oud-vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond.

Volgens Platini is er niets van waar dat het daarbij over het kopen van stemmen ging. "Ik lees overal: Platini corrupt?. Dat doet pijn. Ik zag deze collega in vijftien jaar wel tienduizend keer. Waarom zou de ontmoeting dan geheim zijn?", vraagt Platini zich af. "Ik realiseer mij nu dat er iemand is die dit organiseert. Dat voel ik."

Platini maakt in augustus bekend of hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij wordt dan de uitdager van de huidige preses, de Zwitser Sepp Blatter.

Oxlade-Chamberlain onzeker voor WK

Het WK lijkt in gevaar te komen voor Alex Oxlade-Chamberlain. De middenvelder van Engeland liep woensdag in de oefenwedstrijd tegen Ecuador een blessure op aan zijn rechterknie in een duel met Carlos Gruezo. Volgens bondscoach Roy Hodgson moet uit scans blijken of er schade is aan het gewricht.

De speler van Arsenal kampte dit seizoen al eerder met blessures. Oxlade-Chamberlain miste vorige maand de laatste wedstrijden in de competitie vanwege een liesblessure. Engeland mist in Brazilië Theo Walcott, Jay Rodriguez en Andros Townsend al vanwege blessures.

Over anderhalve week speelt Engeland de eerste wedstrijd op het WK. Italië is dan de tegenstander. In de poule volgen daarna nog Uruguay en Costa Rica.

Britse media vinden zege Oranje 'comfortabel'

Voor het Nederlands elftal was er woensdagavond geen vuiltje aan de lucht in de oefenwedstrijd tegen Wales. Toch bleef het verwachte pak slaag voor de Welshe selectie uit. Dat schrijven Britse media. Oranje won in de Arena met 2-0. "Nederland sloot de WK-voorbereiding af met een comfortabele zege", meldt de BBC.

"De aanvallers van Wales kwamen nauwelijks in het spelbeeld voor", vervolgt de Britse omroep. Dat kwam voor een groot deel op het conto van de mannen van Louis van Gaal. "Ze werden teruggedrongen op hun eigen helft."

De Welshe krant Daily Post had het verschil tussen Nederland en Wales groter verwacht. Na grote kansen voor Arjen Robben en Robin van Persie in de beginfase vreesde de krant het ergste "Hoewel Nederland wat gemakzuchtig oogde en er altijd de dreiging was dat Oranje een tandje bij kon zetten als ze dat nodig vonden, werd Wales niet weggespeeld."

Volgens The Daily Mail was de overwinning vooral te danken aan Arjen Robben. Naast de goal en de assist creëerde de aanvaller van Bayern München nog een aantal grote kansen die beter hadden moeten worden afgerond.

Man dringt Haags stadhuis binnen met alarmpistool

De politie heeft donderdag een man aangehouden die met een alarmpistool in het stadhuis in Den Haag liep te zwaaien. Wat hij van plan was is onduidelijk. Agenten hebben de man met hulp van beveiligers aangehouden.

Volgens raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid was de man een besloten deel van het stadhuis binnengedrongen. "Toch maar weer duidelijk hoe makkelijk het is om met iemand mee te lopen het besloten deel van het stadhuis in. Dat moet echt beter", twittert hij.

Camera's bij café in Valkenswaard om dreiging

Een café in Valkenswaard wordt vanaf volgende week bewaakt met camera's vanwege een dreiging tegen het pand. Dat heeft de gemeente besloten op advies van de politie. Bij café Ditisit in de Brabantse plaats werd in maart brand gesticht. De heropening is volgende week.

In Valkenswaard is het al langer onrustig. Vorige maand wees burgemeester Anton Ederveen nog een zogenoemd veiligheidsrisicogebied aan uit vrees voor een vergeldingsactie. De politie mocht toen in de binnenstad preventief fouilleren. De gevreesde afrekening bleef uit.

De gemeente en de politie willen verder niets zeggen over de dreiging. Het toezicht duurt in ieder geval vier maanden.

Politie krijgt sterkere pepperspray

De politie krijgt binnenkort pepperspray met een bijna twee keer zo hoge concentratie werkzame stof. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Nu worden niet alle verdachten meteen uitgeschakeld als een agent pepperspray gebruikt. In dat geval worden ze vaak juist agressiever. Agenten zijn daarom soms terughoudend om het middel te gebruiken, zegt Opstelten.

De dosis gaat omhoog van 0,18 naar 0,3 procent natuurlijke of synthetische peper. Uit onderzoek van TNO blijkt volgens Opstelten dat dit het middel effectiever maakt, zonder dat grote gezondheidsrisico's ontstaan.

Opstelten neemt binnenkort ook een besluit over invoering van de uitschuifbare wapenstok. De politie in Deventer en Zwolle heeft die de laatste tijd uitgeprobeerd, en de bevindingen zijn positief. "Een slag met de uitschuifbare wapenstok heeft beduidend meer impact dan een slag met de huidige korte wapenstok", stelt Opstelten vast.

De politietop heeft Opstelten gevraagd in te stemmen met landelijke invoering van de uitschuifbare wapenstok. Opstelten gaat eerst overleggen met de politievakbonden, waarna hij op korte termijn een besluit neemt.

De politie gaat volgend jaar onderzoek doen naar andere geweldsmiddelen, naast het vuurwapen, de pepperspray en de wapenstok. Daarbij gaat het onder meer om de taser, een omstreden stroomstootwapen.

De politie krijgt ook een nieuw uniform, zoals eerder bekend werd. Het nieuwe uniform wordt vrijdag gepresenteerd. Eind december moeten alle 32.500 agenten het nieuwe uniform dragen.

Nederlands Film Festival in teken filmmuziek

Filmmuziek staat dit jaar centraal bij het Nederlands Film Festival (NFF). Componist Fons Merkies, die voor meer dan honderd films, tv-producties en musicals muziek schreef, is in het kader van dat thema gast van het jaar. Dat heeft het filmfestival donderdag bekendgemaakt.

"Fons Merkies laat met zijn filmmuziek zien, voelen en horen wat de kracht van muziek in film is", zegt festivaldirecteur Willemien van Aalst in een verklaring. "Zijn rijke oeuvre beperkt zich niet tot één genre."

Merkies is blij met zijn rol als eregast. "Ik zie het ook als een blijk van volwassenwording van de Nederlandse filmmuziek dat dit een plek krijgt op het Nederlands Film Festival en ik ben zeer vereerd dat ik daar een rol in mag spelen."

Het NFF betrekt dit jaar muziekcentrum TivoliVredenburg, dat volgende maand wordt geopend door koning Willem-Alexander, bij het festival. Het fungeert als 'NFF Festivalhart' en is de ontmoetingsplek van het evenement. Het filmfestival duurt van 24 september tot en met 3 oktober.

Oranjekoorts in supers blijft nog achter

Supermarkten hebben dit jaar in de aanloop naar het WK iets minder succes met de verkoop van Oranjegerelateerde producten. Dat concludeert GfK donderdag uit de verkoopcijfers van de afgelopen week. De Oranje-index van het marktonderzoeksbureau stond vorige week op 65. In dezelfde week voorafgaand aan het vorige WK was dat 72.

Afgelopen week hebben bijna 720.000 huishoudens een Oranjegerelateerd product gekocht in de supermarkt. Dit komt neer op 9,4 procent van alle huishoudens. Ter vergelijking: voorafgaand aan Koningsdag kocht 14,5 procent een Oranjeproduct.

De Oranjekoorts onder supermarktconsumenten zwelt wel aan. Een week eerder had nog maar 6,7 procent van de huishoudens een WK-product gekocht. Mede hierdoor boekten supermarkten in de laatste twee weken van mei wel een hogere omzet dan verwacht. Dat leverde elf miljoen euro extra omzet op, concludeert GfK.

Dat de Oranjekoorts de afgelopen week toenam, noemt onderzoeker Joop Holla het 'Jumbo-effect'. Supermarktketen Jumbo lanceerde half mei een oranje huispak van Roy Donders. Dat is inmiddels al uitverkocht.

Waarom er minder Oranjeproducten worden verkocht dat vier jaar geleden, weet Holla niet precies. "Het Oranjegevoel lijkt wat minder groot, het vertrouwen in het voetbalelftal is wat lager." Mogelijk speelt ook mee dat het dit jaar de eerste keer Koningsdag was, en dat daardoor extra veel oranje producten zijn gekocht voor eind april. "Misschien dat daarom de koorts nu iets later op gang komt."

World of Warships stormt op ons af

De E3 is om de hoek en Wargaming kon niet wachten om de E3-trailer van World of Warships met de wereld te delen. Deze trailer, genaamd 'The Storm', toont filmische beelden van deze maritieme MMO-game.

We zien oorlogsschepen zoals het iconische American USS North Carolina battleship, de USS Fletcher en de USS Somers destroyers, samen met de Japanese Aoba-cruiser en de Fubuki-destroyer.

World of Warships komt ooit uit op pc.

Koud zwemwater tijdens Pinksteren

Het Nederlandse zwemwater is in het pinksterweekend ondanks het aangekondigde warme weer nog niet van aangename zomerse waarden. Hierdoor is er verhoogde kans op onderkoeling en kramp. Daarvoor waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. Zwemmers wordt aangeraden niet te lang in het water te verblijven.

De temperatuur van het water is volgens de Reddingsbrigade niet hoger dan vijftien graden. Op een zomerse dag in augustus kan het water twintig graden zijn. De Reddingsbrigade adviseert mensen alleen het water in te gaan op plekken waar toezicht is. Watersporters wordt aangeraden een beschermend wetsuit te dragen.

Tijdens het pinksterweekend worden tropische temperaturen verwacht. Zaterdag kan lokaal de 30 graden worden bereikt, op zondag is het met 25 graden weliswaar iets koeler, maar nog steeds zomers. Op maandag wordt regen verwacht.

Europese ministers vergaderen over jihadisten

De Europese ministers van binnenlandse zaken zijn in Luxemburg bijeen om te praten over uit Syrië teruggekeerde jihadisten die in eigen land terreuraanslagen willen plegen.

Aanleiding voor de vergadering is de schietpartij in het Joods Museum in Brussel waarbij vorige maand drie doden vielen. De aanslag was waarschijnlijk het werk van een Franse Syriëganger. Sindsdien is het gevaar niet langer abstract, zei de Duitse minister Thomas de Maiziere. Hij verwacht dat de ministers volgende maand hun conclusies presenteren. De Europese terreurbestrijdingscoördinator Gilles de Kerchove zal het gezelschap achter gesloten deuren adviseren.

Tweede Kamer stemt over Van Woerkom

De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag naar alle waarschijnlijkheid over de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) zal dit aan het begin van de middag voorstellen, laat haar woordvoerder weten.

Dat gebeurt tijdens de zogeheten regeling van werkzaamheden, waarbij de Kamer de vergaderagenda vaststelt. Als een meerderheid van de Kamer Van Miltenburgs voorstel steunt, en dat lijkt een formaliteit, kan vrij snel daarna worden gestemd.

Aanvankelijk zou de Tweede Kamer dinsdag al stemmen over de benoeming van de huidige ANWB-hoofddirecteur tot nieuwe ombudsman, maar dat werd uitgesteld op verzoek van de PvdA. De regeringspartij wilde eerst een gesprek met Van Woerkom over diens uitspraken van vier jaar geleden over Marokkanen.

Dat gesprek vond donderdagochtend plaats. Behalve de PvdA waren daarbij ook de ChristenUnie en de SP aanwezig. De overige partijen lieten weten geen behoefte te hebben aan een gesprek. Van Woerkom vertrok na afloop buiten het zicht van de verzamelde pers, maar liet via een woordvoerder weten dat hij terugkijkt op een 'goed gesprek'.

Van Woerkom werd vorige week voorgedragen als nieuwe ombudsman door een speciale benoemingscommissie van de Tweede Kamer. Hij was de enige kandidaat. Zij benoeming kwam echter op losse schroeven te staan nadat ophef ontstond over een oude uitspraak over Marokkanen, waarvoor hij zich destijds al had verontschuldigd. Die was tijdens de selectieprocedure echter niet aan de orde gekomen.

Behalve de PvdA verzetten zich ook de SP en GroenLinks tegen de benoeming.

Waylon wil einde aan neersabelen Ilse DeLange

Waylon neemt het op voor Ilse DeLange. De zangeres krijgt veel kritiek te verduren sinds Waylon bekendmaakte niet genoeg 'creatieve gelijkwaardigheid' te vinden in The Common Linnets. "Ilse verdient het zeker niet om zo te worden neergehaald", schreef Waylon op Facebook. "Laten we daar dan ook nu mee stoppen."

"Het is nooit mijn bedoeling geweest om deze storm los te maken", gaat Waylon verder. "Ik wilde eerlijk naar jullie zijn voor wat betreft mijn keuzes en ook geen verwarring laten ontstaan over het verschijnen van Ilse met iemand anders in het buitenland."

Rondom The Common Linnets, die voor Nederland tweede werden op het Eurovisie Songfestival, onstond vorige maand ophef. DeLange nam bij het promoten van het album van het duo een andere zanger in de arm, waarna heel Nederland zich afvroeg waar Waylon was gebleven.

Na een nationale zoekactie op social media lichtte Waylon toe dat vooraf was afgesproken dat hij alleen voor het Songfestival, een album en één afsluitend concert betrokken zou zijn bij The Common Linnets. De 34-jarige zanger schreef dat hij graag verder wilde met het duo, maar dat hij daarover geen overeenstemming kon bereiken met DeLange, die The Common Linnets had bedacht.

"Nogmaals: het is haar goed recht, en ook mijn keuze om het niet te doen", schrijft Waylon over de andere man aan Ilses zijde. De zanger denkt hoe dan ook verbonden te blijven aan The Common Linnets. "Tenslotte hebben we samen bijgedragen aan dit succes en ook al gaat Ilse dit vanaf nu met iemand anders doen, dan zal ik altijd een onderdeel blijven van de basis van waaruit dit is ontstaan."

Om te voorkomen dat heel Nederland nogmaals in z'n maag zit met de vraag 'Waar is Waylon?', krabbelde de zanger donderdagochtend iets op Facebook. "Het is alweer een aantal dagen geleden, dus leek het me slim om iets van me te laten horen voordat ze weer Kamervragen gaan stellen", grapte Waylon.

Bussemaker hekelt 'bangmakerij' leenstelsel

De tegenstanders van het leenstelsel verkopen 'klinkklare onzin' en doen aan 'bangmakerij'. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag geschreven op haar weblog, rond aanvang van een Kamerdebat over het leenstelsel.

Volgens Bussemaker is het niet waar dat studenten met tienduizenden euro's meer schuld worden opgezadeld. Ook bestrijdt zij dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens massaal zullen afzien van een studie. "Dat bekt allemaal wel lekker en je haalt er de krant mee maar het is volledig verzonnen", schrijft Bussemaker.

Bussemaker stelt dat in andere landen is gebleken dat invoering van een leenstelsel niet ten koste gaat van de toegankelijkheid van het onderwijs. De studieschuld wordt zesduizend euro hoger voor studenten die al lenen en zes- tot negenduizend euro hoger voor studenten die nu nog niet lenen, stelt Bussemaker verder.

De coalitiepartijen VVD en PvdA sloten vorige week een akkoord met D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel vanaf 2015. De basisbeurs verdwijnt, de ov-jaarkaart voor studenten blijft bestaan.

De oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord uitten donderdag in het Kamerdebat felle kritiek. "Een leven lang leren wordt een leven lang lenen", stelde CDA-Kamerlid Michel Rog. Met name GroenLinks moest het ontgelden. PVV en SP verweten de partij 'verraad'.

Ahold schrapt 130 banen in Zaandam

Ahold schrapt 130 banen op het hoofdkantoor in Zaandam. Wereldwijd verdwijnen nog eens tachtig banen. Het concern sluit niet dat er gedwongen ontslagen gaan vallen. Dat maakte het supermarktconcern donderdag bekend.

De medewerkers van Ahold in Zaandam zijn donderdagochtend op de hoogte gebracht van de plannen. Die worden nu uitgewerkt. In september moet de reorganisatie zijn afgerond, meldt een woordvoerder.

Op het hoofdkantoor werken 1500 mensen. Wereldwijd heeft het concern 220.000 mensen in dienst.

De reorganisatie is onderdeel van een in januari aangekondigde stroomlijning van de Europese organisatie. Hierdoor moet Ahold zich beter kunnen concentreren op het belangrijkste merk op het continent, Albert Heijn.

Gorilla geboren in Limburgse dierentuin

In de Gaia Zoo in Kerkrade is deze week een gorilla geboren. De geboorte was bijna een maand vroeger dan verwacht. Of de kleine gorilla een mannetje of vrouwtje is, is nog onduidelijk. Moeder Sangha houdt haar jong te dicht tegen zich aan om dat te kunnen vaststellen, meldt de dierentuin donderdag.

Op basis van paringen die de verzorgers hadden gezien werd de geboorte pas over een maand verwacht. Gorilla's hebben een draagtijd van zo'n 8,5 maand. "Maar net als bij mensen wil de daadwerkelijke geboorte wel eens enkele dagen of weken eerder voorkomen", aldus Gaia Zoo.

Met de geboorte van het jong leven nu acht gorilla's in de Limburgse dierentuin. Moeder en jong zijn zowel binnen als buiten in het park zichtbaar voor publiek.

Geen warm welkom voor vrijgelaten Bergdahl

Er komt geen groot welkomstfeest voor de vrijgelaten militair Bowe Bergdahl. De politie van Hailey, waar Bergdahl vandaan komt, zegt de festiviteiten af te blazen uit veiligheidsoverwegingen.

De militair liep in 2009 in Afghanistan ongewapend weg bij zijn eenheid in en werd gevangengenomen door de Taliban. Pas vijf jaar later kwam hij weer vrij, in ruil voor vijf Taliban uit Guantanamo Bay.

Critici hebben weinig begrip voor de ruil omdat ze vinden dat met terroristen nooit onderhandeld moet worden. Bovendien zou de deal in strijd zijn met de wet omdat er niet over is gesproken met het Congres. Sommigen vinden zelfs dat Bergdahl voor de rechter gesleept moet worden voor desertie.

In Hailey werd jarenlang een evenement georganiseerd dat 'Breng Bowe Terug' heette. Toen dit weekend bleek dat Bergdahl was vrijgelaten werd besloten in plaats daarvan een feest te houden.

De politie is bezorgd dat de plaats, waar achtduizend mensen wonen, de omstreden festiviteiten niet aan kan. "Als er tienduizend mensen komen, vijfduizend aan de ene kant en vijfduizend aan de andere, dan kan je alleen al door de landelijke aandacht niet voorspellen wat er zal gebeuren", aldus politiechef Jeff Gunter.

'Stones komen donderdagavond aan in Limburg'

The Rolling Stones zetten donderdagavond voet op Nederlandse bodem. Dat ploos een doorgewinterde fan van de rockers uit, legde hij uit aan de Limburgse zender L1. Om 19.55 uur landt een onbekende vlucht op Maastricht Aachen Airport.

Na 'enig speurwerk' kwam superfan Jos Stroom erachter dat het toestelnummer van de onbekende vlucht eerder is gebruikt door de Stones. "En dan is één en één twee." The Rolling Stones treden zaterdag op tijdens Pinkpop.

De Stones vertrekken donderdagmiddag om 15.20 uur Nederlandse tijd uit Tel Aviv, achterhaalde L1. De Britse rockband verzorgde daar woensdag zijn eerste optreden ooit in Israël. Via Facebook liet de band al weten na het optreden in Tel Aviv af te reizen naar Nederland.

Stroom slaagde er eerder in te achterhalen wanneer Bruce Springsteen in Nederland arriveerde voor zijn optreden op Pinkpop. De fan volgde The Boss, die in 2009 en 2012 op het festival stond, naar hotel Château St. Gerlach in Houthem. Volgens geruchten overnachten ook de Stones in het chique hotel in de Limburgse heuvels.

Lijk gevonden in landingsgestel op Schiphol

In het landingsgestel van een vliegtuig is donderdagochtend op Schiphol een stoffelijk overschot gevonden. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt berichtgeving van AT5 daarover.

Het is niet duidelijk hoe het lichaam in het landingsgestel is terechtgekomen. Mogelijk gaat het om een verstekeling. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De marechaussee onderzoekt wat er is gebeurd.

Het gaat om een toestel van KLM, bevestigt de luchtvaartmaatschappij. De Cityhopper zou uit Noorwegen zijn gekomen. De woordvoerder van het bedrijf wilde dat echter niet bevestigen. Ook verder commentaar wilde hij niet geven.

Agent alsnog vervolgd voor doodrijden 18-jarige

Een agent die vorig jaar maart als lid van een arrestatieteam met hoge snelheid een 18-jarige snorfietser in Eindhoven doodreed wordt alsnog vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch deze week bepaald.

De agent is lid van een arrestatieteam dat was opgeroepen omdat een man mensen dreigde dood te schieten in Bergeijk. Met vijf BMW's ging het arrestatieteam met geluid- en lichtsignalen op weg, waarbij ze een voor een drukke kruisingen blokkeerden zodat de rest door kon rijden. Het blokkerende voertuig sloot vervolgens weer aan, maar door deze methode ontstaan wel gaten tussen de auto's.

Een collega van de agent had de kruising van de Noord-Brabantlaan en de Welschapsedijk geblokkeerd. Nadat enkele BMW's waren gepasseerd, ging het stoplicht voor fietsers op groen. Een jongen op een scooter had de achteropkomende agent niet gezien en wilde de weg oprijden. De agent maakte zich hierop klaar voor een noodstop. Zijn collega trok echter de aandacht van de jongen door naar hem te wijzen en hem dreigend aan te kijken, waarop de jongen stopte.

De achteropkomende agent zag dit en gaf extra gas, maar een 18-jarige vrouw naast de jongen reed wel de weg op en werd door de agent geschept. Die reed op dat moment zo'n 95 kilometer per uur. Volgens hem was er overigens nauwelijks een gat tussen hem en de collega's voor hem.

Justitie besloot eerder geen vervolging in te stellen omdat het ongeluk de agent niet zou zijn aan te rekenen. Hij mocht er volgens justitie op vertrouwen dat 'een mate van veiligheid was gecreëerd'.

De ouders van de 18-jarige Memphis van Veen stapten naar het hof om justitie te dwingen vervolging in te stellen. Het hof weegt mee dat de agenten de richtlijnen niet hebben gevolgd toen zij besloten met hoge snelheid naar de situatie in Bergeijk te rijden. Ook de getuigenis van de jongen op de scooter speelt mee. Hij heeft aangegeven dat hem niet duidelijk was wat de agent die naar hem wees van hem wilde.

Mogelijk heeft het slachtoffer ook niet begrepen dat ze moest stoppen. De manier waarop de weg werd geblokkeerd biedt het meeste verkeer de mogelijkheid om toch door te rijden. Al met al is het volgens het hof een onderzoek waard om na te gaan of de agent met deze snelheid op het kruispunt af had mogen rijden.

FOK!toen: The Beatles in Nederland

Het is vandaag op de kop af vijftig jaar geleden dat The Beatles een bezoek aan Nederland brachten voor een optreden voor de Nederlandse televisie en een tweetal concerten in Blokker. In FOK!toen vandaag een terugblik op de belevenissen van de immens succesvolle groep uit Liverpool op Nederlandse bodem.

Uit de Leeuwarder Courant van 6 juni 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 6 juni 1964

Yeah Yeah Yeah

Donderdag 4 juni 1964 was een belangrijke dag in het leven van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en invaldrummer Jimmie Nicol. Op die dag begon namelijk de eerste en eveneens enige wereldtoernee van The Beatles. Het was sowieso een bijzonder gebeuren. Het was namelijk voor het eerst sinds oktober 1962 dat de groep gedwongen was om met een andere drummer op pad te gaan. Ringo had enorm last van zijn keelamandelen en lag daarmee in het ziekenhuis.

Jimmie Nicol, de reserve-Beatle

Producer George Martin kende wel een geschikte vervanger voor Ringo voor de eerste optredens van de komende wereldtoernee. Martin had met Jimmie Nicol (ex-Georgie Fame and the Blue Flames) gewerkt tijdens een opnamesessie van Tommy Quickly. Ook had Nicol al eens met een onbekende studioband een aantal covers van liedjes van The Beatles opgenomen en was zodoende al enigszins bekend met het materiaal van de groep.

John en Paul hadden weinig moeite met een invaller maar George was niet te spreken over het idee en wilde eigenlijk de hele toernee aflasten. "Als Ringo niet meegaat, ga ik ook niet. Dan mag je op zoek naar twee invallers". Na een goed gesprek met manager Brian Epstein stemde hij uiteindelijk toch met het idee in. Nicol werd ingehuurd en kreeg £2,500 per optreden, plus nog eens £2,500 als bonus voor de toernee. Nog geen 72 uur nadat Nicol zichzelf een Beatle mocht noemen begon de wereldtoernee met een optreden in de KB Hallen in Kopenhagen in Denemarken.

Uit het Limburgsch dagblad van 2 juni 1964
Uit het Limburgsch dagblad van 2 juni 1964

The Beatles in Nederland

Op vrijdag 5 juni 1964 landen The Beatles om 1 uur 's middags op Schiphol. John, Paul, George en Jimmie werden op het vliegveld ontvangen door duizenden schreeuwende en krijsende fans. Een aantal meisjes in Volendammer klederdracht drukten de jongens een Volendammer muts op het hoofd en gaven ze een stevige bos Hollandse tulpen. Op Schiphol volgde een persconferentie voor de verzamelde Nederlandse pers.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 6 juni 1964
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 6 juni 1964

De reis ging vervolgens naar partycentrum Treslong in Hillegom waar de VARA een televisieprogramma met de groep opneemt. Onder leiding van Herman Stok en Berend Boudewijn mochten 150 Nederlandse tieners allerlei tenenkrommend puberale vragen aan het viertal stellen. Zo wou een fan graag weten wie de kapotte sokken van The Beatles stopte en dat werd nogal hilarisch toen Boudewijn dit vertaalde met "Who mends your stockings?"

Het tweede deel van het VARA-programma bestond uit een optreden van The Beatles die zes van hun hits mochten playbacken. Gelukkig was men vergeten om de microfoons uit te zetten en zo konden we de mannen toch nog een beetje mee horen zingen bij de liedjes 'Twist And Shout', 'All My Loving', 'Roll Over Beethoven', 'Long Tall Sally', 'She Loves You' en 'Can’t Buy Me Love'. Tijdens 'Can’t Buy Me Love' stroomde het podium vol met publiek en was de groep wel gedwongen om hun optreden af te sluiten. Terwijl de muziek nog uit de speakers knalde waren Lennon en Harrison de zaal al uitgevlucht. McCartney moest nog even worden gered uit de grijpgrage handen van de Beatlesfans en zo bleef alleen Nicol achter met het dansende publiek. De VARA zou het programma op 8 juni uitzenden en op 18 juni werd het programma nog een keer herhaald op een zaterdagmiddag.

Uit de Leeuwarder Courant van 3 juni 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 3 juni 1964

The Beatles in Amsterdam

Na het optreden in Hillegom vertrokken The Beatles naar Amsterdam. Terwijl Paul en George in het Doelenhotel bleven gingen John en Jimmie naar de hoerenbuurt van de stad. Wat er zich allemaal afspeelde tijdens die nacht is weinig bekend al gaan er verhalen dat Lennon in de vroege ochtenduren al kotsende terugkroop naar het hotel waar ze verbleven.

Uit de Leeuwarder Courant van 6 juni 1964 2
Uit de Leeuwarder Courant van 6 juni 1964

Zaterdag 6 juni begon rond de dag met een tocht aan boord van de rondvaartboot Jan van Galen. Vanaf het Doelenhotel voer de boot langs De Munt, Singel, Beulingsloot, Herengracht, Reguliersgracht, Keizersgracht, Leidsegracht, Prinsengracht, Amstel, Oude Schans, Oosterdok, Het IJ, Singel, Amstel en keerde daarna weer terug naar het Doelen Hotel. Langs de Amsterdamse grachten stonden dik 50.000 mensen rijen dik om ook maar een glimp van het populaire kwartet uit Liverpool op te vangen. Ook sprongen diverse jongeren de grachten in maar deze werden op hardhandige wijze door Bromsnor en zijn collega's uit het water gevist. De sterke arm der wet was aanwezig met maar liefst 15.000 manschappen.

Uit het Limburgsch dagblad van 6 juni 1964
Uit het Limburgsch dagblad van 6 juni 1964


Blokker

Aan boord van de Jan van Galen stond ook een mobiele zender waarmee de KRO reportages van de vaartocht maakte. Deze waren te horen in het programma Echo. Om 14.30 uur werden The Beatles in de Veilinghal Op Hoop van Zegen in het Noord-Hollandse Blokker verwacht, maar door het enorme uitlopen van de tocht met de rondvaartboot kwam de groep pas zo'n twee uren later daar aan. Bij het door Radio Veronica georganiseerde middagconcert waren zo'n 2000 man publiek getuige van een uitgebreid voorprogramma met The Torero’s, The Hot Jumpers, The Fancy Five, Jack & Bill, The Candy Kids, John Russell & His Clan, Wanda, Karin Kent, Het Dominique Kwintet en Ciska Peters.

Om 16.30 uur was het dan eindelijk tijd voor het concert waar alle aanwezigen op zaten te wachten. John, Paul, George en Jimmie kwamen het podium op om daar een set te spelen, bestaande uit de liedjes 'Twist And Shout', 'All My Loving', 'Roll Over Beethoven', 'Long Tall Sally', 'She Loves You', 'Can’t Buy Me Love', I Saw Her Standing There', 'I Want To Hold Your Hand' en 'This Boy'. De organisators lieten zich van hun gierigste kant zien door de groep maar 1 zangmicrofoon te geven. Tenslotte was de huur van zo'n ding maar liefst 25 keiharde guldens. Een sterk staaltje Hollandse gierigheid ten top.

Uit de Friese Koerier van 6 juni 1964
Uit de Friese Koerier van 6 juni 1964

Op de avond van 6 juni wordt het hele programma in Blokker nog een keer gedaan. Ditmaal zijn zo'n 7000 Beatlesfans aanwezig bij het optreden van het viertal uit Liverpool, die met uitzondering van het liedje 'This Boy', dezelfde set speelt als die ook al 's middags te horen was geweest. Van dit concert worden ook opnames gemaakt die onder meer in het Polygoon-journaal te zien zijn. The Beatles keerden daarna terug naar hun hotel in Amsterdam om zich voor te bereiden op een lange vliegtocht naar het Verre Oosten.

De Bietels tussen de bollen

De Bietels Tussen de Bollen (Fanclub Elpee 1984)
De Bietels Tussen de Bollen (Beatles Unlimited fanclub Elpee 1984)

In 1984 verschijnt er bij de Nederlandse Beatlesfanclub Beatles Unlimited een prachtige elpee met opnames van het bezoek dat The Beatles in 1964 aan ons land gaven. Op de zeer gelimiteerde en veelgezochte plaat De Bietels Tussen de Bollen horen we archiefopnames van de AVRO, VARA en KRO, met de commentaarstem van fanclubmedewerker Koop Geersing. In 2012 verschijnt er een Japanse dubbel-cd met nog meer opnames, waaronder de volledige concerten van The Beatles in Blokker.

De Bietels Tussen de Bollen (Japanse bootleg)
De Bietels Tussen de Bollen (Japanse bootleg)

[WK Hockey] Australische vrouwen boeken kleine zege op België

De nog ongeslagen Australische vrouwen hebben goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de halve finale. In de poule van Oranje boekten ze een krappe 2-3 overwinning op het nog puntloze België.

In de openingsfase waren de Hockeyroos, bij wie aanvoerder Madonna Blyth hersteld was van haar kuitblessure, duidelijk de betere ploeg. In het eerste kwartier versierden ze zes strafcorners. Jodie Kenny was uit de eerste poging al dichtbij een doelpunt, maar uiteindelijk was het Anna Flanagan die uit strafcorner zes de score opende. Het was haar vijfde treffer van het toernooi.

Daarna ging de Australische storm liggen en werden de Belgen steeds gevaarlijker. Jill Boon kreeg twee kansen om de gelijkmaker binnen te schieten, maar slaagde daar niet in. Allereerst schoot ze van dichtbij naast na een redding van goalie Rachael Lynch, daarna stond ze levensvrij in de cirkel, maar schoot ze wederom naast, omdat ze de bal slecht raakte. Op slag van rust viel de 1-1 dan toch. Stephanie de Groof schoot raak uit een strafcorner en bracht haar ploeg verdiend naast Australië.

Na rust kwam Australië al snel weer aan de leiding. De Aussies hadden dit keer minder strafcorners nodig om te scoren dan in de eerste helft. De eerste poging, van Jodie Kenny, was meteen raak.

De Belgen gaven zich echter niet gewonnen en scoorden vier minuten later de gelijkmaker alweer. Driemaal was scheepsrecht voor Boon, want dit keer faalde ze niet toen ze de bal in de cirkel aangespeeld kreeg. Ze liet de keeper kansloos: 2-2.

Vervolgens gingen de Australiërs op zoek naar hun derde treffer. Uit de vijf strafcorners die ze achter elkaar kregen, scoorden ze echter niet. Uiteindelijk moest er een strafbal aan te pas komen om de 3-2 te forceren. Jodie Kenny ging achter de bal staan en schoot hem slecht in over de grond, maar scoorde wel.

Daarna stond er voor de Belgen nog een kwartier op de klok. In dat tijdbestek probeerden de moegestreden Red Panthers het nog wel, maar werden ze nauwelijks meer gevaarlijk, waardoor Australië de derde overwinning op dit WK boekte.  

The Witcher 3: Wild Hunt teaser

Vanavond om 20:00 is de Summer Conference van CD Projekt Red en GOG. Op de conferentie wordt er nooit eerder vertoonde gameplay gestreamd. Als opwarmertje is er een teaser verschenen van The Witcher 3: Wild Hunt

CD Projekt RED en GOG geven daarnaast details over de pre-order, de collector’s edition en er komt een grote aankondiging. Het feit dat The Witcher 3: Wild Hunt DRM en DLC-vrij is, wordt nogmaals van te voren benadrukt. Meer details over de rpg volgen later op de E3.

De zomerconferentie is een initiatief van Good Old Games en CD Projekt RED. GOG kondigt ook een nieuwe uitgever aan en meer dan 25 titels die uitkomen deze zomer. De conferentie wordt via een livestream uitgezonden.

'Toro Rosso voerde geheime test uit'

Voor aanvang van het Formule 1-seizoen 2014 heeft Toro Rosso in het geheim een test uitgevoerd, zo meldt Auto Bild. De test vond plaats in het Oostenrijkse Graz waar het bedrijf AVL een grote indoorhal heeft met een beweegbare weg.

Volgens Bild vond de zesdaagse test in maart plaats tussen de laatste wintertest in Bahrein en de Grand Prix van Australië. Het Duitse blad weet te melden dat de test opgezet is om Renault te helpen om de problemen met de motor op te lossen. Dat de geruchten over de test naar zijn ontstaan komt door een anonieme bron die documenten hierover naar de FIA, Mercedes, Ferrari en Sauber stuurde.

Red Bull-testrijder Antonio Felix da Costa zou er in ieder geval bij betrokken zijn geweest, getuige zijn tweet begin maart. Een tweede tweet over zijn aanwezigheid in Graz is later verwijderd. Mochten de geruchten kloppen dan lijkt duidelijk waarom met name Red Bull na een belabberde winter in Australië zo goed mee kon komen en ook Toro Rosso meteen punten mee kon pakken.

Telstar en Willem II krijgen boete in kwestie Brands

De tuchtcommissie van de KNVB heeft zowel Willem II als Telstar bestraft in de kwestie rondom speler Kevin Brands. Beide clubs moeten 5000 euro overmaken aan Zeist. Ook krijgen de ploegen uit Tilburg en Velsen-Zuid en voorwaardelijke straf van drie punten aftrek.

Telstar huurde Brands het afgelopen seizoen van Willem II. Toen beide ploegen afgelopen April tegen elkaar speelden, deed Brands niet mee. Trainer Marcel Keizer en de de speler verklaarden dat beide clubs bij de huurovereenkomst hadden afgesproken dat Brands niet zou spelen tegen zijn werkgever.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelde een onderzoek in omdat dergelijke afspraken verboden zijn. Beide clubs ontkenden dat er afspraken gemaakt waren. De tuchtcommissie bepaalde toch dat beide clubs foutief hadden gehandeld en legde beide clubs deze straf op. 

Willem II kwam met dezelfde kwestie eerder in opspraak toen Ryan Sanusi en Maxim Deckers werden verhuurd aan FC Oss. Ook in deze kwestie zou een éénnzelfde afspraak gemaakt zijn dat beide spelers niet in actie zouden komen tegen de Tilburgse club. Die zaak bleek echter niet interessant genoeg om te onderzoeken.

Villa tijdelijk bij Australische club Van 't Schip

Coach John van 't Schip krijgt bij Melbourne City tijdelijk de beschikking over David Villa. De 32-jarige aanvaller gaat na het WK in Australië spelen, omdat de Amerikaanse competitie dan nog stilligt. Villa tekende maandag een contract bij New York City FC, dat hem overneemt van Atlético Madrid.

Melbourne City en New York City FC zijn allebei voor een deel eigendom van het Engelse Manchester City. "Voor mij is het een mooie kans om in een andere competitie in een ander land te kunnen spelen. Het is natuurlijk ook goed voor mij om wedstrijdritme op te doen voor de start van het MLS-seizoen", laat Villa weten. De Amerikaanse competitie trapt af in maart.

Voordat hij in Melbourne aan de slag gaat Villa met Spanje eerst op jacht naar een nieuwe wereldtitel in Brazilië. Met 56 goals is hij topscorer aller tijden van zijn land.

Nederland blijft vijftiende op FIFA-ranking

Het Nederlands elftal begint volgende week als nummer vijftien van de FIFA-ranking aan het WK. Oranje bekleedde afgelopen maand ook deze positie. De lijst wordt aangevoerd door Spanje, dat volgende week vrijdag de eerste tegenstander van Nederland is in een reprise van de WK-finale van 2010.

Chili en Australië, de andere opponenten van de ploeg van bondscoach Louis van Gaal, geven terrein prijs. De Zuid-Amerikanen gaan van dertien naar veertien en de Australiërs verruilen de 59e voor de 62e plek.

Naast Spanje bestaat de top zes uit Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië en Zwitserland. Uruguay, Colombia en Engeland behoren ook nog tot de tien beste voetballanden. België staat elfde.

Chili verslaat Noord-Ierland, rentree Vidal

De Chileense voetballers hebben hun WK-voorbereiding afgesloten met een zege op Noord-Ierland. De tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase won woensdagavond voor eigen publiek in Valparaiso met 2-0. Arturo Vidal maakte een kwartier voor tijd zijn rentree, na een knieoperatie begin vorige maand.

"Of Vidal meespeelt in het openingsduel hangt niet langer af van zijn knie, maar van wedstrijdritme", zei bondscoach Jorge Sampaoli over de middenvelder van Juventus. In de wedstrijd tegen de Noord-Ieren werden de doelpunten gemaakt door Valencia-speler Eduardo Vargas en Mauricio Pinilla van Cagliari. Alexis Sanchez vervulde eveneens een hoofdrol. De aanvaller van FC Barcelona verzorgde bij beide treffers de assist. Chili begint het WK volgende week vrijdag met een wedstrijd tegen Australië. Daarna wachten titelverdediger Spanje en Oranje.

Grootste gameverzameling ooit wordt geveild

Altijd al alle games in de wereld willen bezitten? Grijp dan nu je kans, want de grootste gameverzameling in de wereld wordt namelijk op dit moment geveild. De verzameling staat zelfs in het bekende Guinness Book of World Records.

De verzamelaar zelf heet Michael Thommason en heeft deze unieke verzameling in de afgelopen vijfentwintig jaar opgebouwd. De verzameling bestaat uit maar liefst ruim 11.000 unieke titels en vijfendertig consoles, waarvan eenentwintig consoles volledig compleet zijn met alle games die zijn uitgekomen in Noord-Amerika.

Hoewel Thommason zijn collectie verkoopt geeft hij aan dat hij niet gaat stoppen met zijn hobby. Alleen is hij tot deze stap gekomen omdat hij tegenwoordig ook andere verplichtingen heeft.

"Although I am selling this collection, please do not misunderstand and come to the conclusion that I am leaving the hobby. That is definitely not the case. I love games and they are pivotal part of my identity. I will continue to champion them. I will continue to write for periodicals and publish books, teach my college gaming classes, occasionally partake in competitive gaming, operate GDG’s Homebrew Heaven, publish new games and gaming products, write business plans, make appearances on television, film and radio, manage retail gaming stores, help with trade shows, work as a consultant for third parties, etcetera.

I simply have an immediate family and extended family that have needs that need to be addressed. While I do not wish to part with these games, I have responsibilities that I have made to others and this action is how I will help meet them. No worries, I’ve sold my collection many times in the past and still managed to capture Guinness’ attention, and it is entirely possible that I may again," aldus Thommason.

Het openingsbod was één dollar, maar inmiddels staat de teller op 5678,- dollar (ongeveer 4200,- euro) wat natuurlijk een schijntje is van de werkelijke waarde van de collectie.

Je kunt deze verzameling hier bekijken en als wil je een bod wilt doen kun je hier terecht.

Gameverzamelaar

Wilders reageert niet op anonieme 'bagger'

PVV-leider Geert Wilders wil niet reageren op een bericht in De Telegraaf dat hij strafrechtelijke vervolging zou vrezen wegens zijn oproep tot 'minder Marokkanen'. "Ik reageer nooit op anoniem gelekte stukken, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd en al heel wat bagger gewend inmiddels", liet hij donderdag aan het ANP weten. De Telegraaf baseert zich op e-mailwisseling van Wilders die de krant in haar bezit heeft.

De PVV-leider deed zijn 'minder Marokkanen'-oproep na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Daarna regende het aangiften. Volgens De Telegraaf is Wilders zich aan het voorbereiden op een proces en heeft hij strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops in de arm genomen.

Onderzoek: MERS overdraagbaar van kameel op mens

Onderzoekers hebben meer bewijs gevonden dat het MERS-virus overdraagbaar is van kamelen op mensen. Dat staat in een rapport dat donderdag is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. In Saudi-Arabië zijn al zeker 282 mensen overleden aan MERS.

De onderzoekers bestudeerden het ziekteverloop van een kameel in Saudi-Arabië, waar het virus waarschijnlijk is ontstaan. Ze wisten aan te tonen dat de kameel en de eigenaar met hetzelfde virus waren besmet. De kameel liep eerst MERS op, en de man raakte besmet toen hij een medicijn aanbracht op de natte neus van de kameel.

Besmettingen met MERS werden eerder al vastgesteld bij kamelen en bij mensen, en wetenschappers vermoedden ook dat het virus overdraagbaar was van dier op mens. Concreet bewijs ontbrak echter tot dusver. "Bij eerder werk vonden we al stukjes van de puzzel die hierop wezen. Maar in deze korte periode zijn alle puzzelstukjes op de goede plaats gevallen", zei dokter William Schaffner, een expert op het gebied van besmettelijke ziekten.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. Saudi-Arabië is het epicentrum van de uitbraak. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onduidelijk hoe de ziekte zich verspreidt.

Filipijnse bisschoppen willen One Direction weren

De verzamelde bisschoppen van de Filipijnen willen niet dat One Direction volgend jaar in het land optreedt. De katholieke geestelijken zijn bang dat de Britse boyband een verkeerde invloed heeft op jongeren. Aanleiding voor het standpunt is het uitlekken van een video waarin twee bandleden een joint roken.

"Leid de jeugd niet de verkeerde kant op", zei priester Conegundo Garganta volgens The Manila Times bij een wekelijkse bijeenkomst. "Waarom zouden we giftige invloeden toestaan? Er is al genoeg gif in onze maatschappij."

De video waarop te zien is dat Zayn Malik en Louis Tomlinson een joint roken dook vorige week op. Het filmpje werd opgenomen toen de boyband in Peru was voor een optreden. Het concert in Manilla staat gepland voor 21 maart.

Zwemleraar ontkent beschuldigingen van ontucht

De 28-jarige zwemleraar Jacob V. uit Soest ontkent dat hij ontucht heeft gepleegd met 24 kinderen in een zwemschool in Velsen-Zuid. Dat zei zijn advocaat donderdag bij de rechtbank in Haarlem. Donderdag was de eerste openbare zitting in het proces tegen V.

De verdachte was zelf niet aanwezig bij de pro-formazitting. De zwemleraar wordt ervan beschuldigd dat hij tussen mei 2012 en afgelopen maart 24 jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 7 jaar onzedelijk heeft betast tijdens de zwemles. V. werkte bij een zwemschool in recreatiegebied Spaarnwoude.

Volgens de raadsman vindt V. dat hij onterecht vastzit. De zwemleraar stelt dat hij de kinderen niet seksueel heeft misbruikt. De advocaat vroeg donderdag te onderzoeken of de verdachte op korte termijn kan vrijkomen, desnoods met een enkelband.

Wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld, is nog onduidelijk. Op 9 juli is er opnieuw een zitting.

'Rotterdam schrijft inwoners te vaak onterecht uit'

Rotterdam schrijft jaarlijks tientallen tot honderden mensen uit terwijl ze nog wel in de stad wonen. De gevolgen voor hun persoonlijke leven zijn soms nauwelijks te overzien, concludeert de gemeentelijke ombudsman van Rotterdam Anne Mieke Zwaneveld in een donderdag uitgebracht rapport.

In grote steden vertrekken veel mensen zonder zich uit te schrijven. Om de administratie op orde te houden, doet de gemeente dit zelf als het vermoeden bestaat dat iemand niet meer in de stad woont.

Maar het gebeurt volgens Zwaneveld te vaak dat iemand op papier niet meer in de gemeente woont terwijl dit in werkelijkheid wel het geval is. Als iemand nergens meer ingeschreven staat, worden uitkeringen, huurtoeslag en kinderbijslag gestopt en met terugwerkende kracht teruggevorderd. "De consequenties voor wie dit overkomt zijn gigantisch. De ziektekostenverzekering wordt beëindigd, het heeft gevolgen voor de opbouw van je AOW, je kunt in Rotterdam geen paspoort meer krijgen, geen lening, zelfs geen parkeervergunning."

Inwoners moeten er volgens Zwaneveld van uit kunnen gaan dat de gemeentelijke basisadministratie op orde is en dat een fout snel hersteld wordt. "Uit klachten die wij kregen bleek dat niet altijd het geval te zijn. Daarom hebben we een diepgaand onderzoek ingesteld."

De gemeente doet volgens Zwaneveld te weinig onderzoek voordat iemand wordt uitgeschreven. "Terwijl het burgers veel inspanning kost om dit te corrigeren als het niet klopt." Volgens haar is sprake van onbalans. Het is volgens Zwaneveld te gemakkelijk om simpelweg een briefje te sturen en iemand uit te schrijven als hij niet snel genoeg reageert. De gemeente zou een meer gedegen adresonderzoek moeten doen.

Burgers die de dupe zijn en zich opnieuw willen inschrijven, moeten soms maanden wachten voor een afspraak, terwijl iemand maximaal vijf dagen niet ingeschreven mag staan. Wie langer niet ingeschreven staat, kan een boete van enkele duizenden euro's krijgen, ook al is het de fout van de gemeente.

De ombudsman doet verschillende aanbevelingen om onterechte uitschrijvingen te voorkomen en fouten sneller te herstellen. De gemeente heeft toegezegd die allemaal over te nemen. Zwaneveld schrijft de ontwikkelingen de komende tijd te volgen.

[Vid] Argentinië wint simpel, maar slaat flater met misser

Argentinië heeft zijn voorlaatste oefenduel voor het WK eenvoudig gewonnen. De ploeg van sterspeler Lionel Messi was woensdag in Buenos Aires met 3-0 te sterk voor Trinidad en Tobago. Rodrigo Palacio brak op slag van rust de ban. Javier Mascherano en Maxi Rodríguez breidden de voorsprong uit.

Messi raakte uit een vrije trap de paal, maar kwam niet tot scoren. Argentinië, een van de favorieten voor de wereldtitel, oefent zaterdag nog tegen Slovenië. In Brazilië is Bosnië volgende week zondag de eerste WK-tegenstander. Daarna volgen wedstrijden tegen Iran en Nigeria.

De zege tegen Trinidad had veel groter uit kunnen en moeten pakken. De Argentijnen slaagden erin om vele kansen te verprutsen, maar één van die kansen was wel een heel ernstig dieptepunt in het spel van de Zuid-Amerikanen:

'30 zorgbestuurders verdienen meer dan premier'

Dertig bestuurders in de ouderenzorg kregen vorig jaar een hogere vergoeding dan premier Mark Rutte (VVD). Dat heeft vakbond Abvkabo FNV donderdag gemeld in een ranglijst van 'teveelverdieners', waarin salaris en ontslagvergoedingen werden meegeteld. De top vijftig ging er vorig jaar negentien procent in inkomen op vooruit.

De inkomens aan de top zijn veel te hoog, zeker in het licht van recente bezuinigingen in de sector, vindt de bond. Het hoogste bedrag dat werd uitgekeerd kwam uit op 507.673 euro. Daarvan was 3,5 ton ontslagvergoeding. Premier Rutte verdiende vorig jaar ruim 144 duizend euro.

Topbestuurders kunnen zo veel verdienen doordat ze vaak aparte afspraken maken, zodat ze niet onder de sector-cao vallen. Volgens de Wet normering topinkomens, die vorig jaar inging, mogen bestuurders van publieke instellingen 130 procent van het salaris van een minister verdienen, wat vorig jaar neerkwam op een norm van 230.474 euro.

Vanaf volgend jaar mogen zorgbestuurders maximaal een ministerssalaris opstrijken. De nieuwe regels gelden niet direct voor zittende bestuurders, die daarom soms nog boven de norm uitkomen.

Linda de Mol bang oud wijf te worden

Linda de Mol wil geen bittere oude dame worden. "Het gevaar dreigt dat ik cynischer word met het klimmen der jaren en daar wil ik voor waken", vertelt de presentatrice, die volgende maand haar vijftigste verjaardag viert, donderdag in een interview met de Volkskrant.

"Vroeger had ik een hekel aan mensen die cynisch waren over jonge mensen en riepen dat vroeger alles beter was. Zo wil ik niet worden", vertelt De Mol. Ook naar anderen toe probeert de presentatrice niet wrang te worden. "Ik betrap me erop dat ik soms wantrouwig ben. Dan begint iemand iets aardigs tegen me te zeggen, en denk ik: oppassen, zo meteen komt de catch, het dingende verzoek waarom het allemaal begonnen was. Iedereen wil iets van me. Maar ook hier geldt: niet cynisch worden."

De Mol wilde het zien van Sara te vieren met een paar vriendinnen, maar besloot die plannen over boord te gooien en een groot feest te organiseren. "Vijftig is een halve eeuw en dat is erg lang. Als je zo druk bent als ik vergeet je soms te genieten van wat je hebt bereikt. Hoog tijd dus om daar een keer bij stil te staan."

Nu ze ouder wordt, merkt De Mol dat succes minder belangrijk wordt. "Ik ben de afgelopen dertig jaar erg met mijn carrière bezig geweest en houd nog altijd veel van mijn werk, maar ik realiseer me steeds meer dat dingen daarbuiten belangrijker worden. Het gaat er toch om wie straks jouw rolstoeltje duwt."

Explosie Moerdijk gemeten door KNMI

De explosies in een reactorvat van Shell in Moerdijk zijn dinsdagavond gemeten door infrageluidsensoren van het KNMI. De sensoren die het geluid oppikten staan in Cabauw, op zo'n 35 kilometer van Moerdijk.

Uit de metingen blijkt volgens het KNMI dat het een sterke explosie was. De infrageluiddrukgolf deed er ruim anderhalve minuut over om van Moerdijk naar Cabauw te reizen. Het laagfrequente geluid dat de sensoren opvangen kan niet door de mens worden gehoord. Op seismometers, die trillingen in de aarde meten, is de explosie niet waargenomen.

Na de explosies brak brand uit. Dat deed herinneren aan de brand bij Chemie-Pack in 2011. Al snel bleek deze brand minder heftig te zijn. Wel vielen er twee lichtgewonden. Zij werden woensdag ontslagen uit het ziekenhuis.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bracht woensdag een al gepland bezoek aan Moerdijk. Het oorspronkelijke plan was dat hij een boek over de brand bij Chemie-Pack in 2011 in ontvangst zou nemen. Uiteindelijk heeft hij ook het terrein van Shell bezocht.

Sterling akkoord met verkoop Clippers

Donald Sterling gaat akkoord met de verkoop van Los Angeles Clippers aan Steve Ballmer en laat de rechtszaak tegen de NBA vallen. Dat heeft de advocaat van de geschorste eigenaar van de basketbalploeg woensdag gezegd.

De 80-jarige Sterling werd voor het leven geschorst en kreeg een boete van tweeënhalf miljoen dollar (1,8 miljoen euro), nadat hij eind april over de telefoon tegen zijn vriendin had gezegd dat zij geen zwarte mensen zou moeten meenemen naar wedstrijden. Ook werd een procedure gestart om de Clippers verplicht van eigenaar te laten wisselen.

Vorige week kwam de vrouw van Sterling, Shelly Sterling, tot een akkoord met Ballmer. De voormalig Microsoft-topman betaalt twee miljard dollar voor het team. Het is het hoogste bedrag voor een NBA-team ooit. Shelly Sterling had na de straf voor haar man de volmacht gekregen om over een verkoop te onderhandelen.

Sterling kon zich niet vinden in de gang van zaken. De Amerikaan vond dat hij niet gestraft kon worden op basis van een persoonlijk gesprek en eiste een miljard dollar voor geleden schade. Nu lijkt hij toch eieren voor zijn geld te kiezen. "Er is een akkoord met de NBA om al onze geschillen op te lossen", stelt zijn advocaat.

Sterling had de Clippers 33 jaar in handen. Daarmee is hij de langstzittende eigenaar in de Amerikaanse basketbalcompetitie. Driekwart van de andere 29 NBA-eigenaren moet nu instemmen met de verkoop van de Clippers aan Ballmer, maar dat levert naar verwachting geen problemen op.

Williams: 'Sorry voor indianentooi'

Pharrell Williams heeft er spijt van dat hij op de cover van de Britse Elle een indianentooi op zijn hoofd heeft gezet. De zanger, die door het hoofddeksel in opspraak raakte, laat aan de Amerikaanse krant The Washington Post weten dat de tooi niet bedoeld was als persiflage.

"Ik respecteer elk ras, elke achtergrond en cultuur. Ik heb oprecht spijt", zei Williams in een verklaring. De zanger kreeg na het verschijnen van het tijdschrift meerdere negatieve reacties op zijn hoofdtooi. Zo twitterden mensen onder meer dat het 'respectloos' was en dat 'inheemse kledingstukken geen modestukken zijn'.

De 41-jarige Williams wordt de afgelopen maanden vaak gespot met zijn enorme Vivienne Westwood-hoed. Het is niet duidelijk waarom de zanger besloot de bruine hoed te verruilen.

Israël keurt nieuwbouw in bezet gebied goed

Israël gaat akkoord met de bouw van 1500 huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De krant Times of Israël meldde donderdag dat het ministerie van Volkshuisvesting aanbestedingen heeft uitgeschreven voor de nieuwbouw.

Minister van Huisvesting Uri Ariel noemde het bouwplan een reactie op de vorming van een "Palestijnse terreurregering" begin deze week.

Na jaren van bittere en soms bloedige tweestrijd installeerden de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas maandag een regering van nationale eenheid. Israël beschouwt Hamas als een terreurgroep en wil niet samenwerken met de nieuwe Palestijnse regering.

Israël keurt nieuwbouw in bezet gebied goed
"Trololol." (Foto: ANP)

Familiemoord in huis Middenbeemster

Het echtpaar van 75 en 68 jaar oud dat dinsdagavond dood in hun huis in Middenbeemster werd gevonden is overleden aan steekwonden. Onderzoek wijst uit dat het om een familiemoord gaat, meldt de politie woensdagavond.

Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van betrokkenheid van een derde persoon of geweld van buitenaf, aldus de politie. Een woordvoerder wil geen verdere details geven omdat het om een 'geval van zelfdoding' gaat.

Het echtpaar werd in de woning aan de Leeghwaterstraat aangetroffen door een familielid. Het echtpaar stond volgens RTV Noord-Holland bekend als een betrokken stel. De man richtte de lokale afdeling van D66 op.

Leiders G7 manen Rusland over Oekraïne

De leiders van de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Japan roepen Rusland op de uitslag van de recente presidentsverkiezingen in Oekraïne te erkennen, de terugtrekking van zijn troepen aan de Oekraïense grens te voltooien en de aanvoer van wapens naar de separatisten in het oosten van Oekraïne een halt toe te roepen. Zij dreigen met verdere 'gerichte sancties en beperkende maatregelen' als de situatie dit vereist.

De verklaring volgde op overleg woensdag in Brussel. De harde taal kan echter niet verhullen dat met name de Europese bondgenoten van de VS weer toenadering tot Rusland zoeken nu Moskou zichzelf ervan heeft weerhouden om Oekraïne binnen te vallen en is begonnen zijn troepen van de grens terug te trekken. Zo willen de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel allemaal met de Russische president Vladimir Poetin praten wanneer hij vrijdag de herdenking van de Geallieerde landing in Normandië bijwoont. Voor de Amerikaanse president Barack Obama is dat nog een brug te ver.

Vanuit Moskou liet Poetin weten dat hij open staat voor een 'dialoog'.

ING kondigt beursgang Nationale-Nederlanden aan

De helft van het belang van ING in Nationale-Nederlanden wordt voor het eind van volgend jaar naar de beurs gebracht. Dat heeft ING donderdag voorbeurs gemeld over zijn verzekeringstak. Wanneer de beursgang plaatsvindt, is nog niet bekend.

Voor december 2015 wil ING meer dan de helft van zijn belang in NN hebben afgestoten. De rest van de aandelen volgt voor december 2016. Nationale-Nederlanden krijgt een notering op Euronext Amsterdam. Bij de beursgang worden alleen secundaire aandelen uitgegeven. ING houdt een meerderheidsbelang.

Volgens bestuursvoorzitter van ING Group Ralph Hamers is de beurslancering 'de laatste grote transactie in de vijf jaar durende herstructurering van ING'. "Met de beursgang wordt ING als pure bank geherpositioneerd", aldus Hamers in een reactie.

NN wordt onder dwang van de Europese Commissie afgesplitst vanwege de staatssteun van tien miljard euro aan ING tijdens de kredietcrisis. Onderdeel van de groep zijn naast Nationale-Nederlanden ook ING Insurance Europe, ING Life Japan en ING Investment Management.

Kramer noemt wegvallen Icedome 'opzienbarend'

Olympisch schaatskampioen Sven Kramer is verbaasd dat de gunning voor de Icedome is ingetrokken. "Dat is opzienbarend als je ergens voor kiest en je dan schoorvoetend moet terugtrekken", zei hij donderdag op Radio 1. Maar een goede financiële onderbouwing van het project in Almere is er volgens hem nooit geweest.

De schaatsbond KNSB bracht woensdag naar buiten dat de plannen voor Icedôme Almere van tafel zijn. "We zouden eigenlijk niet afhankelijk moeten zijn van een gunning door de KNSB", vindt Kramer. "We gaan als topsporters gewoon daarheen waar de omstandigheden het best zijn." Hij zei geen voorkeur te hebben voor Thialf in Heerenveen of schaatscomplex TranSportium in Zoetermeer.

'Wilders vreest vervolging'

PVV-leider Geert Wilders heeft een medewerker opgedragen alles te weten te komen over de twee officieren van justitie die onderzoeken of hij moet worden vervolgd voor uitspraken over 'minder Marokkanen'. Dat blijkt uit een mailwisseling, schrijft De Telegraaf donderdag.

"Google ze s.v.p. Wil alles van ze weten van heden, verleden, politieke affiniteit, lidmaatschappen hockeyclub, eerdere zaken die ze behandeld hebben, schoonmoeders die ze hebben, de hele santenkraam etc. etc. etc.", zou Wilders hebben gemaild. Uit de mailwisseling zou verder blijken dat Wilders ernstig rekening houdt met een proces en zich al laat bijstaan door strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.

Verder is het volgens de krant onduidelijk wat er met de donaties voor de verdediging van Wilders bij het eerdere proces wegens haatzaaien is gebeurd. Tijdens het proces zou de PVV-leider zich hebben gerealiseerd dat hij een rechtsbijstandsverzekering heeft die een groot deel van de proceskosten dekt. Hierdoor zou geld zijn overgebleven. Ingewijden stellen in de krant dat niet duidelijk is wat met dat geld is gebeurd.

Ingewijden zeggen in de krant verder dat Wilders onmiddellijk twijfelde toen hij vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op de markt van Loosduinen had gezegd dat hij 'minder Marokkanen' wilde. Partij-ideoloog Martin Bosma zou toen hebben aangedrongen de opmerking te gebruiken op verkiezingsavond.

Voordat Wilders die avond zijn aanhang toesprak, zou een medewerker het publiek hebben geïnstrueerd dat Wilders drie vragen zou stellen en dat het antwoord daarop 'minder' moest zijn.

Moniz aan de slag als trainer in München

Ricardo Moniz is aangesteld als nieuwe trainer van 1860 München. Dat maakte de club uit de Duitse tweede divisie woensdag bekend. De 49-jarige Rotterdammer was werkzaam bij het Poolse Lechia Gdansk, maar diende daar eerder op de dag zijn ontslag in. Hij tekent bij 1860 München een contract voor twee jaar.

Moniz deed ervaring op in Duitsland als techniektrainer bij Hamburger SV. Na het ontslag van Bruno Labbadia was hij daar zelfs even eindverantwoordelijke. Verder trainde de oud-profvoetballer onder meer bij Red Bull Salzburg en Ferencvaros.

Dag van vertrek voor Oranje richting Brazilië

Het Nederlands elftal vertrekt donderdag naar Brazilië, het land waar over een week het WK voetbal begint. De selectie meldt zich om 17.30 uur bij Huis ter Duin en zet vervolgens koers naar Schiphol. Daar stijgt rond 20.45 uur het vliegtuig op richting Rio de Janeiro, de uitvalsbasis van Oranje tijdens het toernooi. De volgende dag rond 5.30 uur lokale tijd komen de spelers daar aan.

De verliezend finalist van vier jaar geleden sloot woensdagavond de reeks oefenduels af met een 2-0 zege op Wales. De volgende officiële wedstrijd is van veel groter belang. Volgende week vrijdag neemt de formatie van bondscoach Louis van Gaal het in Salvador op tegen Spanje, de eerste tegenstander in de groepsfase. Tot die tijd staat er nog een hele reeks trainingen in Rio op het programma.

Op Schiphol zal worden geprobeerd om de spelers extra gemotiveerd in het vliegtuig te laten stappen. Oranjesupporters konden de afgelopen weken 'uitzwaaifilmpjes' insturen om het team succes te wensen. Deze zullen donderdag op alle schermen van de luchthaven te zien zijn.

Optimus Prime legt Rise of the Dark Spark uit

Peter Cullen, de beroemde stem achter Optimus Prime, legt hoogstpersoonlijk uit waarom Transformers: Rise of the Dark Spark aan jouw gamescollectie moet worden toegevoegd.

Het spel gaat gebruikmaken van de verhaallijn van de aankomende film Transformers: Age of Extinction van explosievenfanaat Michael Bay. Een van de nieuwe personages uit die film, Drift, komt ook voor in de game. Megatron is achter de Dark Spark aan, de tegenhanger van de Matrix die bij de Autobots hoort. Deze spark heeft de kracht om Cybertron en de aarde te vernietigen. Iets waar Optimus en co het niet mee eens zijn.

Transformers: Rise of the Dark Spark komt 24 juni uit voor Nintendo 3DS, Wii U, PlayStation3, PlayStation4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Danny van Poppel wint proloog Luxemburg

Danny van Poppel heeft de proloog in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De 20-jarige Nederlandse renner van Trek had 3.59 minuten nodig om de 2,5 kilometer in de hoofdstad van het groothertogdom af te leggen. Vier seconden achter hem werden thuisrijders Jean-Pierre Drucker en Alex Kirsch tweede en derde.

De Ronde van Luxemburg duurt tot en met zondag. Vorig jaar won de Duitser Paul Martens, Joost Posthuma was in 2008 de laatste Nederlander die de rittenkoers op zijn naam schreef.

Slowakije verbiedt homohuwelijk per grondwet

Het parlement van Slowakije heeft woensdagavond een omstreden grondwetswiijziging aangenomen die invoering van het homohuwelijk onmogelijk maakt. Het huwelijk is "een unieke verbintenis tussen man en vrouw", aldus de omstreden bepaling die het parlement in Bratislava met grote meerderheid aannam.

Amnesty International hekelde voor de stemming dat Slowakije nu discriminatie vastlegt in de grondwet, terwijl in andere landen de rechten van seksuele minderheden juist worden verbeterd.

Slowakije verbiedt homohuwelijk per grondwet
Slowakije verbiedt homohuwelijk per grondwet (Foto: ANP)

Aanhoudingen na toename asielzoekers

De politie heeft de afgelopen tijd 24 verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag bekendgemaakt.

Het zou gaan om tussenpersonen. De arrestanten zijn weer vrijgelaten, maar volgens Teeven is er wel voortgang geboekt in het onderzoek. "Het heeft ons meer duidelijkheid gegeven over hoe bepaalde dingen worden georganiseerd." Teeven wilde niet in detail treden.

Naar aanleiding van de recente toename van het aantal asielzoekers, vooral Eritreeërs, zijn politie en justitie een onderzoek naar mensensmokkel begonnen.

Sniper Elite V2 gratis op Steam

Om de aankomende release van Sniper Elite 3 te vieren geeft ontwikkelaar Rebellion de vorige Sniper Elite weg. Op de Steam-pagina van Sniper Elite V2 kun je tot donderdagavond 19:00 de game gratis ophalen.

In Sniper Elite V2 ben je een Amerikaanse sluipschutter die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in het midden van Berlijn wordt gedropt. Je hebt als missie Duitse geleerden te beschermen tegen de Russen om te zorgen dat Duitse technologie in de handen van de Amerikanen komt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.