Explosie Moerdijk gemeten door KNMI

Redactie

De explosies in een reactorvat van Shell in Moerdijk zijn dinsdagavond gemeten door infrageluidsensoren van het KNMI. De sensoren die het geluid oppikten staan in Cabauw, op zo'n 35 kilometer van Moerdijk.

Uit de metingen blijkt volgens het KNMI dat het een sterke explosie was. De infrageluiddrukgolf deed er ruim anderhalve minuut over om van Moerdijk naar Cabauw te reizen. Het laagfrequente geluid dat de sensoren opvangen kan niet door de mens worden gehoord. Op seismometers, die trillingen in de aarde meten, is de explosie niet waargenomen.

Na de explosies brak brand uit. Dat deed herinneren aan de brand bij Chemie-Pack in 2011. Al snel bleek deze brand minder heftig te zijn. Wel vielen er twee lichtgewonden. Zij werden woensdag ontslagen uit het ziekenhuis.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bracht woensdag een al gepland bezoek aan Moerdijk. Het oorspronkelijke plan was dat hij een boek over de brand bij Chemie-Pack in 2011 in ontvangst zou nemen. Uiteindelijk heeft hij ook het terrein van Shell bezocht.