Agent alsnog vervolgd voor doodrijden 18-jarige

Redactie

Een agent die vorig jaar maart als lid van een arrestatieteam met hoge snelheid een 18-jarige snorfietser in Eindhoven doodreed wordt alsnog vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch deze week bepaald.

De agent is lid van een arrestatieteam dat was opgeroepen omdat een man mensen dreigde dood te schieten in Bergeijk. Met vijf BMW's ging het arrestatieteam met geluid- en lichtsignalen op weg, waarbij ze een voor een drukke kruisingen blokkeerden zodat de rest door kon rijden. Het blokkerende voertuig sloot vervolgens weer aan, maar door deze methode ontstaan wel gaten tussen de auto's.

Een collega van de agent had de kruising van de Noord-Brabantlaan en de Welschapsedijk geblokkeerd. Nadat enkele BMW's waren gepasseerd, ging het stoplicht voor fietsers op groen. Een jongen op een scooter had de achteropkomende agent niet gezien en wilde de weg oprijden. De agent maakte zich hierop klaar voor een noodstop. Zijn collega trok echter de aandacht van de jongen door naar hem te wijzen en hem dreigend aan te kijken, waarop de jongen stopte.

De achteropkomende agent zag dit en gaf extra gas, maar een 18-jarige vrouw naast de jongen reed wel de weg op en werd door de agent geschept. Die reed op dat moment zo'n 95 kilometer per uur. Volgens hem was er overigens nauwelijks een gat tussen hem en de collega's voor hem.

Justitie besloot eerder geen vervolging in te stellen omdat het ongeluk de agent niet zou zijn aan te rekenen. Hij mocht er volgens justitie op vertrouwen dat 'een mate van veiligheid was gecreëerd'.

De ouders van de 18-jarige Memphis van Veen stapten naar het hof om justitie te dwingen vervolging in te stellen. Het hof weegt mee dat de agenten de richtlijnen niet hebben gevolgd toen zij besloten met hoge snelheid naar de situatie in Bergeijk te rijden. Ook de getuigenis van de jongen op de scooter speelt mee. Hij heeft aangegeven dat hem niet duidelijk was wat de agent die naar hem wees van hem wilde.

Mogelijk heeft het slachtoffer ook niet begrepen dat ze moest stoppen. De manier waarop de weg werd geblokkeerd biedt het meeste verkeer de mogelijkheid om toch door te rijden. Al met al is het volgens het hof een onderzoek waard om na te gaan of de agent met deze snelheid op het kruispunt af had mogen rijden.