S&P brengt kredietbeoordelingen EU-landen nabeurs

Standard & Poor's publiceert zijn kredietbeoordelingen over lidstaten van de Europese Unie voortaan op vrijdagavond in plaats van vrijdagochtend voorbeurs. De kredietbeoordelaar neemt daarmee een wens van de Europese toezichthouder ESMA ter harte.

De ESMA is van mening dat ratings van staten vrijdag pas na het sluiten van de laatste beurs in de Europese Unie moeten worden gepubliceerd, vanwege de koersgevoeligheid. Die wens werd maandag naar buiten gebracht.

De toezichthouder was in het verleden zeer kritisch over de kredietbeoordelaars, naast S&P ook Moody's en Fitch. De kantoren zouden te weinig doen aan voortijdig lekken en publicaties vaak uitstellen. ESMA heeft nu bepaald dat de kantoren een vaste kalender moeten gaan gebruiken, en zich daar ook aan moeten houden.

S&P ging in 2011 overigens in de fout met het kredietoordeel over Frankrijk. Het Amerikaanse ratingbureau meldde in 2011 in het onderwerp van een e-mail dat Frankrijk een lagere rating zou hebben gekregen, terwijl dat niet zo was. Volgens ESMA kwam de fout doordat bij S&P de interne controle destijds niet op orde was. De toezichthouder gaf het bureau hier dinsdag een publieke berisping voor.