Martina stelt teleur, Gatlin wint opnieuw 100 meter

heywoodu

Churandy Martina heeft tijdens de Diamond League in Rome opnieuw niet kunnen overtuigen. De sprinter kwam op de 200 meter niet verder dan een tijd van 20,74 seconden, waarmee hij genoegen moest nemen met de zesde plek. De zege ging naar Alonso Edward uit Panama, die na 20,19 seconden over de streep kwam. Christophe Lemaitre uit Frankrijk werd tweede, voor de Amerikaan Curtis Mitchell.

Op de 1500 meter ging de overwinning naar de Keniaan Silas Kiplagat, in een knappe tijd van 3:30,44 minuten. Hij rekende in de eindsprint af met Ayanleh Souleiman, de wereldkampioen indoor uit Djibouti. Wereldkampioen outdoor Asbel Kiprop werd derde, terwijl olympisch kampioen Taoufik Makhloufi kansloos negende werd. 

De 400 meter was opnieuw een prooi voor LaShawn Merritt. De Amerikaan hoefde dit keer niet af te rekenen met zijn grote rivaal Kirani James, die niet in Rome was. Met 44,48 seconden won hij comfortabel, voor de Saudiër Youssef Masrahi (45,14) en David Verburg (45,18).

De Keniaan Jairus Kipchoge Birech zorgde voor een verrassing door de 3000 meter steeplechase te winnen. De 21-jarige Birech liep weg van de favorieten en won in 8:06,20 minuten. Ruim vier seconden achter hem kwamen zijn landgenoten Paul Kipsiele Koech en Brimin Kiprop Kipruto over de streep. 

Justin Gatlin liet opnieuw zien in topvorm te zijn. De Amerikaan won de 100 meter in een tijd van 9,91 seconden, waarmee hij al voor de vierde keer op rij onder de 10 seconden dook. Nesta Carter (10,02) uit Jamaica werd tweede, voor de Brit Adam Gemili (10,07).

Op de 800 meter ging de Ethiopiër Mohammed Aman met de zege aan de haal. Zijn Keniaanse concurrent David Rudisha nam rust. Nijel Amos uit Botswana, die Aman in Eugene nog versloeg, verscheen op het laatste moment niet aan de start. Abubaker Kaki uit Sudan werd tweede, voor de Pool Marcin Lewandowski.

Bij het discuswerpen ging de zege naar de Duitser Robert Harting. Met 68,36 meter troefde hij zijn Poolse rivaal Piotr Malachowski af. De Amerikaan Will Claye bleek de beste bij het hinkstapspringen. Met 17,14 meter kwam hij drie centimeter verder dan zijn concurrent en landgenoot Christian Taylor. De Cubaan Lázaro Martínez zorgde voor een kleine stunt door met 17,07 meter derde te worden. Opvallend is dat Martínez pas in november zijn zeventiende verjaardag viert.

Het hoogspringen mondde uit in een episch duel tussen Mutaz Essa Barshim uit Qatar en Bohdan Bondarenko uit Oekraïne. Barshim sprong in zijn eerste poging over 2,41 meter, terwijl Bondarenko door een eerdere fout die hoogte over moest slaan om nog te kunnen winnen. Beiden deden vervolgens drie pogingen op 2,43 meter, in de geschiedenis van de sport alleen gesprongen door wereldrecordhouder Javier Sotomayor. Ze kwamen allebei zeer dichtbij - Barshim stootte de balk er bij zijn laatste poging met het puntje van zijn hielen af - maar ze sprongen drie keer fout.